Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

ioi city mall putrajaya...

hmmm new shopping Compleks...
sape dah pergi angkat tgn?...hihi
ai is dah pergi ok..
bkn sekali...tp 3 kali since opening last thusday...
plus today lg dah 4 kali



ok.. xtipu ckp....
sbb dia sgt dekat dgn opis aku....
aku kan kaki soping n window soping....
mmg xleh lari dr tempat2 cenggini...

ok..kalau ada yg tanya apa best?
mostly semua best..
soping komplek yg sgt2 besar...
xleh nak describe...
mmg sehari jln ms opening aritu aku jln di area lower ground floor je..
kat situ pun x tawaf abis....
kedai makan je melambak! sebut je nak mkn pe...
tp subway xde la pulak. tp tony romas ada ok...chillis pun xde ..hmmm
nak subway gi alamanda ye...
Burger king akan dibuka nnt...

ok part kedai utama...
ada 4 kedai besar ada dlm tu...
1st parkson grand... dah 3 kali dtg masih blm jejak dlm Parkson Grand ..
kaki sgt letih nak msk..
2nd adalah Tesco... n aku dah siap soping brg rmh jumaat lepas..
3rd ada Indexs livingmall..



gambar: sumber Group FB KSSA


kat index livingmall ni lebih kurang mcm ikea la...
jenis perabot rmh leh buat mcm ikea...
siap showroom bagai..tp lebih kepada nak show perabot dia..
cth set bilik tido..mcm2 pattern ada...
tp still xleh challenge ikea la...

n the 4th adalah HomePro..ala2 houz depot
nak D.I.Y sendiri brg semua ada...
nak bl kipas, lampu, set brg toilet, decorasi dinding, langsir sehingga ke alatan letrik..
leh dptkan di homepro..

antara brg ada dlm homePro
gambar dari FB KSSA




part kedai... mmg mcm2...
kira apa yg xde kat alamanda leh dpt kat ioi city mall ni
cth mcm butik skeches, h&m n beberapa kedai lain....
tp coach xde la pulak sbb dah ada kat alamanda kot...
tp nak tau lanjut leh bukak web www.ioicitymall.com.my

ok..... tu je nak citer...
sesapa yg dok area serdang, bangi, putrajaya n puchong serta cyberjayadekat nak dtg...
nak gi ice skating pun dah xyah gi sunway pyramid dah..
kat IOI City Mallpun dah ada...
nama dia Icescape Ice Rink katanyer terpesar saiz olympic gitew


n lg satu ada District 21 Indoor Adventure Theme Park...
satu tempat advanture indoor game ala2 kat berjaya times square...
heee mcm2 ada la...
xlupa juga bakal dibuka Golden Screen Cinemas yg katanya ada 13 screens
dan Wangsa Bowl

buat ms ni ice skating dah leh main, cuma indoor game tu lom leh main.,

oh ye...
bab kedai mkn, mostly xleh guna kad kredit lg sbb sistem xok...
tp bahagian soping mall ok je...
n terakhir... hanya ada sebuah bank dlm ioi city mall ni iaitu rhb bank..
n mesin atm 1 tu pun xde...
so, nak dtg soping kena siap bwk cash ye....
aku aritu xsangka xde mesin atm.., mmg hangin je rasa...
 sib baik soping di mall boleh pakai debit card...cuma area dining je masalah...

we are at IOI city mall last saturday....daaa


so pd semua....selamat soping.....


kursus n cuti @klana beach resort pd

last week...
aku berkursus dgn rakan opis...
tajuk kursus bengkel menyelamat di air
dlm ms yg sama aku jugak xde org yg boleh jg anak...
so...bwk la sekali mereka bertiga....
dlm ms yg sama gak...akulah urusetia...akulah pengelola...
dah.... kalut gak...
biasanyer, kalau kursus, papa mereka xde, ada makciknpakcik mereka peneman..
setting dah cantek....ada sorang auntie mereka teman..
tetiba mak kena hernia n kena buat emergency operation...
jd....auntie mereka xleh ikut, aku xleh cuti sbb aku pengelola..
hangkut la jugak budak bertiga

alhamdulillah..
semua berjln lncar cuma aku xdpt join byk aktiviti
budak2 semua cuti sekolah free...haha
tp penting gak mereka happy....

ps...cerita pasal mak next n3...








Susun atur (part2): soping utk walk in closet

ok....
sambungan n3 projek transformasi bilik bawah jd bilik baju sepenuhnyer...
last update kisah dah pasang almari bj ikea tu kan..
tp byk lompong2 sbb aku bl brg basic je...
jd nampak xbape lengkap di situ...
disebabkan semanat tengh membara..

last week aku terjah lg ikea utk soping part 2...
tp kali ni dtg xde merambu ramba mcm dulu...
cuma extra gi mkn meatball n mencuba prawn sandwich je
n serius aku xround pun dlm ikea dah
just lepak di bahagian wardrobe ni agak lama sikit sbb S.A xde..
dalam setengah jam lebih gak la menunggu...
hangin jugak...
pakkanlah kena order brg pax ni kat sini...
kalau x..mmg xhingin tunggu...

layan gmbar dulu mkn meatball....
siap selfie lg ko..haha

kakak mkn meatball 20 biji kongsi berdua dgn abg

selfie ber4


imran n nuget nyr

aku ada gak plan nak bl karpet n langsir utk almari...
tp tgk rega je dulu... budget xde lg..huhu

so..lepas 3 jam dok dlm ikea..
kami balik dgn hasil sopingan ke 2...\



3 bijik bakul komplement saiz 50x58 cm berharga RM 15 sebuah
wajib bl pull ot rail fo basket Rm10 sepasang
sebuah para saiz 100 x58 berharga rm35 sebijik

xlupa aksesori utk almari...

skubb box...tp ada design br...yg 4segi tepat...harga rm49.90 set of 3


n box organiser set of 6 rm19.90..aku bl warna hitam semua


n last sekali....sekor kucing menan utk mamat kecik ni
1st dtg last 2 weeks...merayu2 dia nak kucing ni
tp aku xbl...
kali ni smapai hati lak..
bl kan juga... 

so...tunggu part 2 ye lepas kemas2 utk operasi susun atur pulak...daaaaa

Susun Atur : Tansformasi walk in closet (part 1)

ok.... idea baru nak susun atur semula bilik baju di bawah..
eceli dulu bilik tu bilik untuk tetamu...
tp penggunaannya sgt la jarang
tambahan pulak.... bilik ni kipas dia sgt tinggi
so, bila baring dlm bilik tu xterasa kipas pun...
jd nyer...
lepas 1st transformation yg pasang IKEA Algot yg lepas
aku ubah lg kali ni dgn menjadikan bilik ni sepenuhnyer bilik baju....

mmg lama dah mengidam nak buat bilik bj...
tp byk kekangan..sbb bilik ni boleh thn byk perabot n brg pun leh thn byk....
tp hati mmg dah tekad nak buat perubahan...
sakit mata tiap kali msk bilik ni...
so.... perlahan2 aku ubah perabot bilik dulu....
1st remove katil bujang dlm bilik ni....

katil tu nnt akan jd projek no 2 lak utk transform jd bilik irfan n imran lak...
tp tunggguuu..lmbt lg kot....haha

lepas remove katil.....
so misi soping perabot ikea la....
aku plan nak pasang almari pax ikea didlm bilik ni...
n plannyer nnt sku xnak pakai pintu kabinet tp nak pakai kain langsir gitew...
so.... lepas study berkali2 kat laman web ikea....
so aku pun terjah la ikea last 2 weeks utk soping almari ni

ok..sikit tips,... cara nak bl almari pax di ikea...
ni pengalaman aku....kata 1st time kan...
aku ingatkan bl almari pax mcm bl almari billy or almari lain yg kita perlu amik di market hall...
tu yg jadi aku soping 10 jam kat ikea tu n msk 2 kali.,,.
rupanyer.... kalau korang plan nak bl almari pax ikea...
korang dah kena prepare awal2 apa jenis alamri yg korang nak..
means, almari besar mana n warna apa.
termasuk jugak aksesori apa yg korang nak bl....

n cara belian, korang kena order di bahagian showroom almari pax tu,,,
means area wordrobe di showroom
kalau xde S.A yg jaga ms tu....
mmg korang kena tunggu samapai s.a dtg...
just buat order n s.a akan print sehelai kertas brg yg korang order...
kira dia print invois la...
nnt korang kena byr di casher di market hall kemudian...

ni antara gmabar2 yg aku snap kat showroom hari tu
jdkan panduan gitew...haha





settle order almari pax ni..
lepas tu korang leh sambung soping lg smapai lebam kat showroom or kat market hall....
then tiba ms beratur bayar....
korang hulur sekali slip invois brg almari pax yg diorder tadi....

mcm aku aritu aku bl 1 buah almari pax saiz 100x56x250 dan 1 buah saiz 50x56x250...
then aku amik 2 btg rod gantung bj n 5 keping shelves...
kos keseluruhan rm700...owh ada sikit aku tambah 2 bijik bakul algot n braket dia...

nnt lepas byr korang leh buat collection brg pax korang kaunter pungutan brg.
berat almari pax tu mmg membunuh diri la...
sebuah yg besar tu berat dia 25-30 kg....




then esoknyer br operasi kemas bilik n aku siap import adik aku tlg pasang almari ni
kaedah aku pasang, pasang dlm keadaan berdiri...
kalau almari terbaring aku xdpt bygkan nak tolak n angkat almaritu
berat weh...
better korang pasang dlm keadaan berdiri...senang je pun..
n pastikan siling korang cukup ketinggian dgn almari yg dibeli.
aku bl almari pax tinggi max 242cm tu

ok..jom tgk kronologi pembikinan bilik baju ni ye...
pertama

bilik yg telah dikeluarkan katil bujang dlm ni...
tinggal set algot je dlm bilik ni

then operasi pasang 1st almari pax saiz 50cm

utk 1st ni aku budget terhad..
just letak 4 shelves sahaja...susun la ala kadar apa yg rasa nak susun dulu

then operasi pasang lg sebuah almari pax saiz 100cm
mmg serius berat giler weh!
tp pasang xsusah..cuma kena guna kudrat lebih je..hahaha

part paling best adalah aku bl rod baju jenis 2 kedepan ni
mcm ala2 kat soping complex la..
mmg dah plan nak letak bj irfan n imran
bwh bj tu aku sorokkan menan dorang
bl bekas hijau tu murah giler...
rm5.50 satu...
kalau bl jenis putih or hitam transparent tu mmg mahal..tu bekas je dah RM15.90
baik bl yg hijau ni...

ok....ni lak rupa set algot aku yg dah setahun aku pasang dulu..
mmg praktikal la pasang set algot ni...
part paling best dia punyer bakul besi sorong tarik tu...



ha..ni dia...
ms soping almari pax aritu aku tambah lg 2 buah basket wire algot ni
bl braket sekali..tp ada 1 aku lupa
aku lupa bl roller pullout algot ni
dah xleh pasang basket ni...



so..utk part tansfomasi bilik baju part 1 ni..
sehingga di sini sahaja...
semua bj jalan aku n bj jalan anak dah pindah...
mmg nampak x lengkap sbb belah atas xde para lg...
n kena bl box ni..


model tunjuk contoh nak sangkut tudung gitew..haha

n lastly, padangan keseluruhan bilik ni

dlm bilik ni ada sebuah meja solek n papan seterika...
n blkg pintu bilik ni ada sebuah almari lama
sedang tunggu nak sedekah almari lama ni
serius xrosak lansung pun...
tp aku dah menyampah nak pakai...
adik aku nak..tp menunggu dia nak amik...
kena sewa lori ni...hmmmm


nnt tunggu part 2 soping lagi brg aksesori n interior pax ye...daaaa

cuti n mendapatkan khidmat pej kerajaan

apakah?
xde pe pun..
cuma rabu lepas aku amik off...
menyibukkan diri ke pej kerajaan utk urusan peribadi...
lama betul xpernah pergi tmpat ni

tmpat pertama di tuju adalah jab. imigresen..
bahagian passport antarabangsa...
xpernah ada passport ko..
so... mmg excited nak buat passport... senang prosedur dia...
xyah isi borang pun..gmbr pun xyah buat..
tp nak tunngu kat kaunter la lama kat sejam...
ms proses buat 3 minit siap...
then nak tunggu byr pun lama... kat sejam...
dah byr..tunggu lg sejam...
mmg keras dok imigresen tu....
aku buat 2 thn je....

aku gi pej imigresen kat presint 2/3 tu...
jam 8pg sampai...xramai org pun...
boleh la...tp dah jam 9 keatas mmg makin ramai org la

ni harga bayaran passport




ohye...pegi aritu aku bw irfan jadi teman...
kot sesat ke...ada la kawan nak curah perasaan kan...
tp, sib baik xsesat..haha..,,


lepas byr passport aku gi sarapan jap...
dah siap2 bl nasi lemak dr stall kat rmh..
kat sini bl air mineral je...jimat....kiki

then terus gi jpn di bangunan bersebelahan dgn imigresen tu
at Jab. pendftaran negara..


utk mintak cop pengesahan sijik kelahiran n ic
ok la..xlama sgt pun....
last sekali nak buat akuan sumpah, xdpt buat
sbb akuan sumph atas nama hubby...
tp hubby xde... so..xleh buat

then patah blk je imigresen utk collect passport then aku terus gerak drive ke JAWI KL
sblh masjid negara...
elok smpai sini irfan tgh tido..
mengamuk2 mamat tu sbb kacau dia tido n kena panjat tangga mcm nak naik bt caves
gi jawi ni mmg nostalgia giler...
ape taknyer.... nak kawin dulu dtg sini nak register lepas nikah..
aku n hubby dedua org kl...
skrg dtg blk bwk anak berdua mcm segan2 lak aku rasa..
sedangkan xde pe pun...
sama gak dtg nak amik cop pengesahsn sijil nikah je...
settle semua
terus blk sentul relex rmh mak tido bang sejam seblm gerak blk serdang semula jam 4


at JAWI.... dah lunch aku samapai..mmg setenghari dok dlm pejabat kerajaan ni

aku drive blk serdang jam 4 mcm tu nak elak jam kan
sampai area rmh aku tgk punyer bersih area rmh n tanah basah...
br aku tau serdang hujan lebat n siap ribut bagai...
kat kl cerah je....

ok pada yg tertanya apasal aku ke pej imigreden, jpn n JAWI...
aku sedang menguruskan dokumen perjalanan..
nak citer awal2 segan lak...
nnt kalau semua settle aku cerita detail ye...
sbb bila tang laki ada xde nak buat akuan sumpah ni mcm ada part tertangguh
sbb kena tunggu hubby blk hujung bln 12 nnt br leh completekan semua dokumen n serahkan ke agensi utk urusan visa pulak. harap xde kekangan...
tp sape yg pernah buat urusan cam aku buat ni maybe dah dpt agak dah aku plan nak gi mana...,
 daaa


Related Posts with Thumbnails