Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

borak santai pasal persiapan raya

assalammualaikum...
hi semua....
rasa lama xberborak dgn korang
borak la konun....haha
yela....update blog seminggu sekali
n3 ikut suka n ikut done
alhamdulillah...hari ni dah 27 ramadhan...
ya Allah..kejap je ms berlalu...
mcm xsempat buat byk perkara pun sepanjang ramadhan ni
rasa mcm x cukup masa pun ada

ok... jom borak pasal puasa dulu...
awal2 puasa haritu aku period....
5hari gak la cuti....
lepas leh solat...pulun tiap2 mlm gi solat sunat terawih kat surau LEP 4


awal2 je budak2 ni follow gi terawih
pastu suruh dok rmh je
sbb stat sekolah semua kepenatan
org solat diaorg tido

imran n aku b4 dia potong rambut aritu..serabut rupa dia 😁😁

Ada sekali je solat kat surau kat area rmh ni...
seronoknya dpt buat terawih tiap2 mlm....
sempat la jugak dpt buat qiamulillail sendiri..solat tasbih n solat sunat lain
tup2 hujung ramadhan ni aku didatangi cik P again...
serius sedih...kena awal n hujung
mlm2 akhir xdpt nak beribadah...
aku bakal mengantikan 10hari gak la puasa nnt....
berdoa semoga dapat berjumpa ramadhan tahun-taun yg akan datang...
amin

pasal juadah buka puasa...
boleh kata every day aku masak sendiri
hubby tgh on diet...
dia xmau mkn kat luar..
 n dia target nak tarawih kat surau or masjid setiap mlm...
so...dia xnak bersesak n kalut nak gi terawih kalau gi mkn kat luar
eceli bkn la x mkn kat luar langung..ada la 3 kali sebenarnya
1st puasa berbuka dgn ibu n bapa mertua di. sg. besi
2 nd berbuka dgn family hubby di rmh adik ipar
dan ke3 berbuka dgn family aku kat sentul
yg lain mmg mkn kat rmh je..
bosan je budak2..haha
xpela.. setahun sekali kan
menu aku pelbagai..tp byknya msk nasi la..haha
tu yg hujung2 ni asyik la mengeluh budak2
mama ni... bwk la kami mkn kat luar pulak...alahai
sian budak2..tgk la ptg ni
kita mkn kat kedai tomyam...hihi

persiapan deco raya rumah
since bln mei sblm ramadhan dah mula
mcm korang tgk n baca progress
tinggal carpet je br dapat beli...
alhamdulillah....  total kos makeover rmh dlm rm2k je..boleh la
pd aku yg penting dpt rasa suasana baru..
warnakan mainkan peranan...
rasa la lain sikit...haha


rumah ku yg biru.....

simple n raya segar.....😘

persiapan kuih muih raya..
alhamdulillah..5 biskut raya dah buat
ada lg 1 ke 2 biskut masih xmsk lagi..
tetiba rasa malas je...haha
ni xleh solat terawih ni boleh kot pulun msk balik
butter ada lg 2 ketul tu
ada 2 jenis biskut aku beli 
mcm tat nenes 2 bekas dan semperit..ada la biskut lain kan
simple2 je...
still lom masukkan kuih dlm balang lg..
hasil masak sndiri biskut raya dapat la bg kat mak kat sentul n mak mertua kat sg. besi
kan...


sugi arab

red pearl

conflakes madu

sarang semut


almond london




bj raya anak2....
alhamdulillah..last week hubby dah soping bj jln kat ioi mall je
tp bj melayu anak2 lelaki xbeli lansung
dorang pakai bj lama je.... so far muat lagi
kita recycle..tp songkok n samping still lom beli lg...
utk bj kurung raya aku n syafiqah mmg tukar 
sbb syafiqah dah makin tinggi n besar
kain kurung semua dah senteng...
budak2 dpt la sorang 2 pasang seluar jeans n 2 helai t-shirt...
thn ni mmg kami byk berjimat
kasut raya budak2 as usual aku mmg beli baru...
kasut tahun lepas bl macam belacan...
seronok tgk anak2 happy....
aku brg2 bj raya n tudung raya aku beli dah awal2 sblm gi terengganu haritu
dah siap pakai pun...😁😁
xmenahan ko... beli n simpan konun tunggu nak pakai raya
sekali mati sblm raya..kempunan lak xdpt pakai.. 😝😝
ok...memain je..doakan semuanya sihat n selamat je hendaknya

ok..planning raya lak??
tahun ni beraya belah family aku...
akalu ikut kebiasaan seak 10 thn lepas...
kalau time sehari sebelum raya aku akan dtg ke rmh mak mertua belah siang utk tlg apa yg patut
tlg masak rendang ke....apa ke...
tp thn ni xtau la....
n biasanya mlm raya aku dah kat rmh mak utk masak juadah raya esok dgn adik2
thn ni insyaallah..harap adik beradik semua dpt berkumpul
n thn ni plannya pg raya di sentul n jln2 ziarah kubur atuk di keramat n lawat pakcik makcik kat keramat
then blk ke serdang semula..
then raya kedua kami akan ke muar johor utk ziarah raya pakcik n makcik aku di muar
1st time aku join ni..sb selalunya kalau akak aku lambat bgtau plan raya...
aku dah follow family laki aku beraya di pahang....
then...insyaallah kami akan ke penang lak utk melawat biras aku yg baru melahirkan baby girl kat sana..
plannyer nnt semua biras2 n mertua aku akan berkumpul di penang
n last sekali kami akan singgah bercuti....
kat mana.... nnt bgtau...tp tempat biasa je...
hotel semua dah booking...
harap kereta semua ok...
sbb aku xtau nak check kete..tp br je check dgn nissan service centre 2 bln lepas
ok lg kot...entahla...
aku doakan perjalanan selamat la hendak nya

pd korang semua..
aku ucapkan selamat hari raya n semoga perjalanan kita sepanjang syawal nnt selamat ..
amin
😊😊



Loket nama Fazilah

bismillah...
hi semua...saje nak abadikan antara wishlist aku yg dah setahun aku idamkan
last year aku tempahkan untuk syafiqah loket nama dia...
ada sorang anak pompuan kan..
kali ni aku tempah utk diri sendiri lak
trade in seutas gelang yg aku xnak..
asyik putus je gelang tu...
last2 hantar ke tukang untuk jual n buat modal tempah rantai loket ukir nama sendiri
lama giler aku tunggu since bln 2 aku hntr..
tp hasil dia superb...
xde masalah la...
xrushing pun....hihi

ni memula nak tempah.,,
aku request rantai jenis biji sawi ada crome
bentuk ada kerawang
akhirnya siap.....
eceli aku request bawah 10g je..
tp tukang dah buat nama je smapai 7g ++
katanya sbb nama panjang..tp dia buat pun lebar betul
campur rantai... tu yg jadi 14g ++
pada aku puas hati la

dulu selalu tgk org pakai rantai ukir nama...
akhirnya dpt jugak utk diri sendiri


dah ada set cincin dan loket nama
daaa 
mood nak beraya : = happy ok!!!



Projek Kuih Raya 2017 : Biskut Suji Arab dan Red Pearl Cookies

bismillah....
hi semua....
alhamdulillah..pejam celik pejam celik..
dah masuk hari ke 25 kita puasa kan...
kejapnya masa berlalu....
mcm byk benda xsempat nak buat..
tp alhamdulillah...since awal puasa ngam2 abis je period msk puasa ke 7 aku dpt mengerjakan solat terawih di surau..
n this year hubby xmiss sekali pun solat terawih kat surau or masjid
kalau sebelum ni dia xde
aku solat terawih dgn anak2 kat surau area rmh ni...
jln kaki je....
ni dia ada dpt la gi surau jauh sikit kat LEP4 tp sgt selesa...ada aircond bagai

tp bila dah gi solat terawih tiap2 mlm..
blk solat xdone dah nak masak kuih raya bagai mcm dulu...
so..aktiviti msk kuih raya aku msk hari minggu
n stat masak lepas sahur...
rasa segar je badan...

ok..kita tgk hasil aku buat biskut raya last week
ni biskut raya ke 2 n ke3 aku buat utk tahun ni adalah seperti thn lepas....
biskut fav ok...
terutamanya biskut suji arab...
nak buat pun senang giler...3 bahan je pun...

jom refresh blk resepi

BISKUT SUJI ARAB

bahan-bahan:

500g tepung bluekey (kotak oren)
250g minyak sapi
250g gula caster
ceri untuk hiasan




operasi ayak tepung  nak buat biskut suji arab


assistant saya....
imran n irfan... dok kacau minyak sapi yg dah cair tu..

kalau ikut resepi sebelum ni aku buah 1 kg tepung..
tp dpt byk giler...xlarat nak menggentel biskut suji arab ni
so aku reducekan ke 500g je tepung




ok...settle buat biskut suji arab...
terus ke biskut ke 3 aku untuk tahun 2017 ni

as usual..biskut red pearl ni mmg wajib buat
no. 1 dia sgt sedap sbb pakai conflakes
ada pulak coklat chip dlm ni...
mmg budak2 gemar sgt

utk thn ni aku decided buat utk 2 bancuhan terus
sbb biskut ni kalau buat pun dpt dalm 80pcs je...sikit
buat 2 bancuhan dpt la kat 200pcs

jom intai resepi

BISKUT RED PEARL 

150gm butter
150gm tepung gandum
75gm gula halus atau gula kastor
60gm cornflakes 
50gm coklat cip 
25gm almond nibs 
1st esen vanila 
ceri merah ~ dihiris halus dan memanjang  



aku suka dgn kuih ni selain sedap..
no2 nya adalah cara buat yg sgt senang xperlu pakai mixer...

 caranya:
1. Satukan butter dengan gula icing n kacau sampai sebati (guna senduk kayu sahaja)


 then masukkan tepung n gaul rata

dah rata masukan konflakes (ramas-ramas sikit konflakes tu), choc chip, badam dan esen vanila
gaul rata




tudia...siap dah...

leh sudukan dlm dulang pembakar n letak ceri atas dia..
senang giler



serius anak2 aku mmg suka biskut ni....
harum je bau



o









hasil membakor kuih aritu...
kali ni biskut sugi arab aku suun cantik2 dlm cawan...
nampak la cun sikit...
koang dah bape jenis dah kuih raya korang masak>>
jom share sikit... :D






Jom Bercuti Santai Di Melaka

Bismillah....
Assalammualaikum semua....

Amacam persiapan raya?? dah byk beli..
aku part utk anak2 lom lg..n this year xbape meriah la
ok.... tu part persediaan raya..
part nak beraya pun kena dah set dari awal ok..
perjalanan nak beraya kena planning awal2...
this year aku plan nak beraya ke Muar sbb thn ni gliran beraya dgn family aku di sentul...
so... raya ke2 plannya kami akan beraya  ke rmh sanak sedara di Melaka dan Muar..
ni kalau dah sampai Melaka balik tu kebiasaannya aku wajib singgah jln2 kat area bandar Melaka...

korang dah pernah sampai ke Melaka tak?
Haa yang tak pernah pergi tu, please go. 
Jadikan Melaka sebagai one of list destinasi percutian korang.
Melaka terkenal dengan tempat-tempat bersejarah peninggalan Kerajaan Kesultanan Melaka dan juga penjajah. That’s why la Melaka known as Bandaraya Bersejarah. Untuk pengetahuan korang Pihak UNESCO mengisytiharkan Melaka sebagai Bandar Warisan Dunia tau!! 
Selain daripada tarikan tempat sejarah, banyak lagi tempat menarik korang boleh pergi seperti pantai, taman tema dan makanan yang super-duper sedap.
Thats y mcm aku... kalau ke Melaka ni mmg gi cari tempat best2 n tempat mkn best2 utk jln2 n makan2..

Bila datang Melaka, tak perlukan korang risau tentang penginapan..
Cakap je korang nak penginapan yang mana?
Hotel berprestif, resort menarik, homestay murah dan hotel bajet semua ada.
Antara hotal yang menarik di tengah Bandaraya Melaka ialah La Boss Hotel Melaka



Hotel ni terletak di Melaka Raya.
Dekat dengan Pusat beli Belah Mahkota Parade dan A'Famosa. 
Jalan kaki jer pun boleh ok....
Kemudahan utama yang disediakan ialah wifi, kolam renang, restoran, penyaman udara serta tempat parking..
aku kalau gi hotel ni selain bilik yang selesa...
parking kereta adalah wajib ok...


Selain itu, korang boleh pilih untuk menginap di Explorer Hotel.
Hotel ini pun dekat je dengan Mahkota Parade, Menara Taming Sari, A'Famosa dan Flora de la Mar Maritime Museum.
memang kat tengah2 bandar la..




Kesemua destinasi ni sekitar 0.35 km sahaja dari hotel.  
Kemudahan hotel ini sama je macam Hotel Explorer.
 Cuma tiada kolam renang. 
so..kalau korang plan nak jln2 sekitar bandar melaka sgt sesuai...

Imperial Heritage Hotel Melaka pula berada berdekatan dengan Hotel Explorer dan La Boss hotel.  


Hotel ini menawarkan kemudahan penyaman udara, parkir, kolam renang, restoren dan wifi percuma.
 Banyak lagi hotel sekitar Bandaraya Melaka yang memudahkan korang untuk melawat tempat bersejarah.
 Banyak je harga hotel bawah RM100.00.
Mencari hotel murah dan selesa? 
xya pening2...
korang boleh dapatkan harga runtuh untuk the best Malacca hotels in traveloka..
Berbaloi-baloi.....serius..
 Tak cayer pi download apps traveloka sekarang ok.
kalau korang Melaka nanti jangan lupa untuk lawat dan lihat kesan peninggalan sejarah silam.
 Antaranya ialah Kota A’ Famosa.
 The most popular place. 
Every day, tempat ni penuh dengan pelancong. 

tempat wajib lawat...
kota A Famosa... siap naik beca.. haha



Selain itu, Bangunan Stadhuys.

 Bangunan ini adalah penempatan rasmi Gabenor Belanda yang dibina pada tahun 1650. Di dalan banggunan ini terdapat beberapa buah Muzium Melaka iaitu Muzium Sejarah dan Etnografi. Berada di dalam muzium ini korang dapat membayangkan corak kehidupan masyarakat tempatan berbilang bangsa seperti adat istiadat perkahwinan, cara kehidupan seharian.  Sebelah muzium ni ada Galeri Laksamana Cheng Ho. Korang boleh dapatkan info-info dan kisah pelayaran Laksaman Cheng Ho. Ada replika kapal tau.
 Bolehla amik gamba. Actually banyak lagi muzium dalam bangunan ni. Nak tau kene lah pergi sana. Haha.

dtg sini kalau x amik gambar kat area jam merah ni mmg xsah ok

Ok aktiviti-aktiviti lain yang korang  boleh lakukan yang lebih santai adalah melawat Menara Taming Sari. 
Haaa di sini adalah great location untuk korang lihat dan nikmati panorama Bandar Melaka dari atas menara. 
Menara ni akan berpusing 360 darjah. Jadi korang dapat nikmati pemandangan keliling bandar. 
Antara tempat menarik korang boleh lihat selama 7 minit ialah Banggunan Memorial Kemerdekaan, Bukit St Paul, Muzium Samudra, Dataran Pahlawan, Masjid Selat Melaka dan kebiruan Laut Selat Melaka. 
Yang gayat tu pegangla besi pemegang tu kuat-kuat yer. Hahah. 
Oh ya ticket price bagi dewasa ialah RM20.00 manakala kanak-kanak hanya RM10.00.

aku lom pernah lg naik menara taming sari ni..
tp insyaallah,,, akan naik menara ni bila dtg sekali lg...

Lepas tu boleh la pergi ke Sungai Melaka. 
Jangan pulak korang pergi mandi kat sungai tu pulak. Tempat ini adalah tempat pelancongan di mana korang boleh menyusuri Sungai Melaka dengan bot pelancongan untuk melihat pemandangan yang awesome. 
Better pergi waktu malam sebab rumah- rumah dan banggunan di tepi sungai dihias dengan lampu yang colourfull. 
Pemandangan yang sangat cantik dan menenangkan. 
Cuma korang akan terganggu sikit dengan bau sungai. 
Tapi taklah teruk sangat...tp serius best...


Dah jalan-jalan for sure perut tu berkeroncongkan. 
Rugi kalau korang tak cuba dan cari makanan yang sedap dan popular di Melaka. Menu makanan tradisional orang Melaka paling popular sudah tentulah tidak lain tidak bukan Asam Pedas Melaka.  
Banyak tempat yang jual asam pedas ni tapi tempat yang terbaik untuk  makan asam pedas adalah di Restoren Asam Pedas Claypot Kota Laksamana. 


Kalau takut dan confius kedai yang mana, amik alamat ni ha:
 86, Jalan Laksamana 5, Taman Kota Laksamana 75200 Melaka.


 Antara pilihan masakan asam pedas ialah ikan pari, kembung, tenggiri, telur ikan, daging tetel dan sebagainya. 
Hidangan ni set dengan sambal belacan, telur masin dan sedikti sayur.
Kuih tengah hot di Melaka iaitu kuih keria antarabangsa Haji Jalil. 
Nak rasa kuih ni korang perlu tahap kesabaran yang tinggi untuk terjah tempat ni. Punyalah ramai orang.  
Terletak di kampong Limbungan dan beroperasi dari 1.00 pm hingga 6.00 pm.


Nak lagi? Pergi perkena Klebang Original Coconut Shake. 
Pergh kalau makan time waktu panas memang menyamankan. 
Rasa air ni betul-betul kaw. 
Boleh rasa ketulan halus kelapa kenyal dan terdapat aiskrim vanilla. 
Kedai ni dah maju siap ada 2 bahagian iaitu take- away sahaja dan kedai untuk pengunjung nak makan di situ juga.



Oklah cakap banyak pun tak guna. Nak tau best ke tak Negeri Melaka ni. Kenalah pergi sendiri ke sana!!
 Dah pergi nanti jangan lupa pula share pengalaman, gambar dan aktiviti korang dengan aku okey. Daaa.

projek kuih raya 2017 : Biskut Sarang semut utk suami tersayang


bismillah...
nak share resepi pertama biskut raya aku buat tahun ni untuk suami tersayang
bertahun hubby dok suruh buat biskut sarang semut...
aku berulang kali jugak lah suruh dia order je...haha
susah weh nak buat biskut ni
eceli dah lama aku xbuat biskut ni..
dulu masa kecik2 mak pun rajin buat kuih ni...

aku berjinak2 buat cookie raya ni pun since aku ada oven...
so...utk raya 3 thn berturut2 ni aku sgt bersemangat buat kuih raya
kali ni aku dgn relahati nak buat biskut sarang burung sbb kos buat kuih raya sepenuhnya ditanggung oleh hubby....haha
org dah bg duitkan....
so..kita buatkan utk dia....
lgpun..boleh gilapkan balik skill buat biskut sarang semut ni

selain biskut sarang semut... mamat ni sgt suka biskut mazola
tp biskut mazola aku xberapa suka...
biskut sarang semut ok lg sbb dia mmg sedap

ok... utk biskut sarang semut ni...aku search ada byk version
ada yg pakai tepung jagung sepenuhnya
ada yg x....
tp aku rasa untuk lebih secure..aku pilih gunakan resepi dari blog kak Azlita Masam Manis
dijamin mesti sedap n jadik...
respi dr blog kak Azlita xpernha mengecewakan....:D

jom buat biskut ni:

Resepi Biskut Sarang Semut

Resepi Asal oleh : Azlita Masam Manis


Bahan A
225 gm mentega tanpa garam
80 gm gula icing
1 sudu teh esen vanilla

Bahan B
200 gm tepung red ros
50 gm tepung jagung
20 gm tepung kastard
secubit garam


Bahan Hiasan
Cawan Kertas
Coklat urai
resepi dari kak Azlita ni pakai tepung jagung, tepung kastard dan paling istimewa tepung red ros
memula aku ingatkan tepung jenama red ros tu sama dgn tepung red ros..
rupanya lain ok...
xdpt nak describe..tp lain la...
kat kedai bakery mmg ada jual

kita pergi ke cara membuat: 




1. Pukul bahan A dengan kelajuan sederhana hingga sebati



2. Masukkan bahan B dan gaul rata hingga menjadi doh yang lembut


3. Simpan doh dalam peti ais hingga doh keras ( untuk mudah parut )
aku simpan dlm sejam tp bkn dlm chiller ye...
sementara tunggu doh ni keras aku sempatla menguli doh utk biskut red pearl



4. Parutkan doh dan masukkan dalam cawan kertas

taburkan coklat urai sebagai hiasan




susah weh aku nak parut...
aku ingatkan dah masuk dlm peti sejuk doh tu jadi keras....
rupanya x ok....



5. Bakar pada suhu 150C selama 25 minit
Simpan biskut dalam bekas kedap udara.



aku dpt dlm 110 bijik...
tu pun buat 3/4 cup,,,kalau penuh cup dpt 80 bijik je kot...
tp serius..mmg sedap giler biskut ni
kenalak pakai butter mahal...haha
xberagak..kiki...
sebekas dalam botol tutup merah tu utk rumah punyer...
pastu sebekas lg utk mak mertua... bekas kecik utk mak aku kat sentul...
2 bekas tupperware MM tu kuih lain ye....

o..settle biskut pertama...
tp aku lepas buat tu...samapi tertido kat 4 jam ko..
penat....haha

Related Posts with Thumbnails