Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

Bercuti di Langkawi (Part 5): hari ketiga Mangrove Tour & tempat makan murah

selamat petang....
amik masa jap utk share pengalaman seterusnya
untuk hari ke3 kami di Langkawi 
ok....aku nak share sikit pasal tempat makan b4 cerita pasal mangrove tour
terima kasih pada blogger2 yang sudi share tips n tempat mkn korang terjah kat Langkawi utk jadikan panduan...
kata dah lama xdtg kan...mmg byk berubah
jadi...aku mmg refer n3 korang2 yg mana dah dtg mkn kat sini
bila hubby tanya...ni nak mkn mlm kat mana??
dah mana aku tau...
terus taip tajuk tempat makan best n murah di Lankawi
amik ko..xle byk..tp adalah..mana dann aku terjah tu ni jelah aku dpt...

eceli lepas kami blk dr Islan hoping masa ari sabtu tu dah msk jam 3 lebih..budak2 dah penat..
terus tido dlm kete ko...so kami mkn kat laksa Ikan Sekoq Airport tu
nnt aku share apa ada situ dlm n3 lain
then blk apartment n relex....n biar budak tido
kata mandi laut...mana xletih
ptg tu br kitaorg keluar utk gi jln2 kat Dataran Lang n snap gmabar


tp dah nak senja dah masa ni...tu yang gamabr kaler kuning je semua

ok....blk tu kami terus gi makan...
tempat yg dituju nama dia
yup..Restoren Sajian Murni berdepan dengan Langkawi Parade..
kedai kaler kuning...
tq cik na...mmg murah lg sedap...


mmg berbaloi la mkn kat sini..
kami order tomyam ayam putih, tlur dadar, kailan goreng belacan, daging goreng halia, sotong goreng tepug dan ikan jenahak (500g) bakar serta nasi putih 5 pinggan
air pulak milo ais 3 gelas dan 2 gelas air buah




ikan bakar mmg sedap giler...pes ikan bakar dia mmg terasa


guess berapa harga dia???
RM78 sahaja ok....
serius... dah la dekat dengan Apartment kitaorg...
mlm tu budak tido lena ko

aku sgt suggest kan korang kalau nak mkn mlm dtg sini...siang tutup ye...
oh ye mlm pertama eceli nak mkn kat kedai yg cik naa suggest..
tp xdpt cari tempat lg pun parking xde kat pantai cenang
jadi....kami mkn di telaga Seafood

tempat mmg cantik la...
ada mkn western n masak2 semua...
tp serius mahal....tp sbb 1st day samapi kami mmg betul2 kelaparan sbb dah sepanjang hari dok dlm ketekan
dpt mknnan xsnap gmabar terus ngap ok...
rasa sedap tp harga mahal..xrecommended la...
kami order tomyam ayam putih 1, kailan ikan masin n kangkung goreng belacan, nasi putih 3, nasi goreng kampung 1 n nasi pattaya, air milo 3 n teh o ice limau 2 semuanya RM 89..
bayar jelah...

hari ke 3 kami mkn megi cup dlm bilik sbb kepenatan...haha...
xmkn mlm...lg pun stok biskut n roti sgt byk dlm bilik...

so...abis part makanan
kita teruskan ke mangrove tour
serius aktiviti paling best'sesuai dgn harga RM50 sekepala...
utk pakej ni hubby byr tolal RM220



utk mangrove sama mcm island hopping
kena tunggu kat lobi AM motel ./travel
cuma tempat jauh nak pergi iaitu di tanjung rhu
jadi semua org naik bas kesana....kami xmau naik bas tp kami drive follow bas ke sana
pakaian...santai je sbb xde aktiviti air ye...
cuma perjalanan mmg lama...
dr pantai chenang ke tanjung rhu mmg kat 40minit ok

kami follow bas

samapi kat tanjung rhu...terus ikut ketua rombongan untuk naik bot.. 

satu bot dalam 22 orang
nak amik private boat pun boleh... rm250 ke rm300 kot

kami dlm boat ready utk mangove safari tour

anak2 dok depan sekali

so..perjalanan menyusuri sungai ..
lalu hutan paya bakau
sejuk je...
terangkat rambut imran...haha

1st temapt eagle feeding
kalini eagle kat sini beza dgn helang kat pulau smlm
helang sini kecil2 n warna coklat
apa bezanyer..lupa..helang laut dgn sini kot xsalah
n helang coklat ni lah yg diaorg buat sbg ikon langkawi yg ada kat dataran lang tu


mcm biasa...tabur kulit ayam

then perjalanan diteruskan dgn menyusuri sungai n bakau...
samapai 1 kawasan semua bwk bot slow n kami berhenti utk tgk moyet
pemandu bot siap pesan supaya simpan semua mknn nnt monyet ni akan rampas

monyet naik atas bot
xtakut pun ko

siap panjat lg atas bot...terkejut irfan...haha
dalam 10 minit
kami teruskan perjalanan lagi..jauh gak la


then kami tiba n masuk dlm gua buaya
kebetulan air surut... dptla masuk n tgk dlm gua ni



ni rupa dari luar lepas kami keluar dr gua ni.... rupa dia mcm mulut buaya

next... kami ke gua kelawar

kat sini kami turun n diberi masa 40 minit utk teroka gua kelawar
ada bayaran masuk dikenakan
RM1 utk dewasa dan 50sen utk kanak2
tp kalau nak sewa lampu picit..tambah lg rm1
tp aritu dia bg disakun kami bayar rm3 siap lampu picit


sebelum masuk gua

dlm gua xbape nampak n xleh pakai flash kalau snap gmabar
tp hebat gak camera hp aku
leh gak nampak benda yg disuluh tu

nampak x? kelawar bergantungan

dlm gua lg ni...ada cahaya matahari sikit.... adala gambarnyer

dah kaur gua

ada monyet byk kat sini

mmg jalan pusing gua ni mcm ni...
dalm 25minit setlle lawat
rehat kat jeti b4 bot samapi
ada jual makanan n minuman kat sini
berpeluh gak ooo


then...kami teruskan perjalanan tgk kilim geoforest

belakang aku tu ada perkataan dia
seronok sbb boat berlumba2 n menyusuri arus sungai..
melompat2 kami dlm boat ko

last b4 akhir kami ke Foating Fish Farm
kat sini ada restoren sekali
diaorg bg penerangan jenis ikan yg ada
diternak dlm sangkar kat sini



sape nak pegang ikan pari pun boleh
aku amik kesempatan utk pegang
yg lain boleh tgk je




losbster, ketam n siput pun ada
harga siap masak 100g RM10..nak makn boleh je....haha mahal dowh

aku pegang siput harimau

dlm 40 minit kat sini
ramai yg sempat mkn tghari kat sini sbb dah jam 1tghari
tp hubby ckp xmau mkn sini sbb mahal weh

dah abis kami pun balik semuala ke tanjung rhu
perjalanan 45 minit... jauh gak...
no wonder amik masa hampir 4jam
sblm balik dia tunjuk bukit king kong....



smapai kat jeti..
mcm biasa ada souveniour
aku bl gmabar n pinggan bergambr lg
blk tu kami singgah di makam mahsuri sbb searah dari tanjung rhu
tp sampai kat makam mahsuri anak2 tido ko
kejut xmau bangn
last2 xjadi masuk makam mahsuri
kami ke pantai chenang utk mkn lunch..
tp hari ahad tu byk kedai dah stat tutup sebb esok raya hajikan
last2 kami mkn KFC kat chenang mall

then kami ke Underwater wold
ok...sambung n3 akhir nnt...daaaz

Bercuti di Langkawi (part4) : Aktiviti hari ke2 Island hopping

hi semua....
harini nak kongsi part hari ke2 n ketiga kami di langkawi
mmg hubby kalau ckp nak spend masa kat pulau...
mmg betulla dia ckp..xde ubah2
kami dok 4hari kat sini mmg bergi pulau je...
cuma tulah...mmg best makan angin laut...
siap mandi manda bagai...
tp bila dah 5 jam dok naik boat blk tu masing2 mmg keletihan....

so..kita mulakan dgn aktiviti island hoping dulu...
oh ye...b4 tu kat mana kitaorg beli pakej ni???
ok..kitaorg beli dari AB Travel..
ni pun aku dok search dlm internet n blog..ada sorang mamat ni yg sarankan
dia tulis..AB Travel ni mmg antara termurah dari tempat lain...
so...masa on d way ke langkawi jumaat tu..
aku dah siap2 msg owner AB Tavel ni utk booking pakej..
sbb posedur dia mmg kena tempah sehari sebelum..


ni pejabat AB Travel Station betul2 di motel AB ni di pantai chenang....
serius aku ckp..pantai cenang xmcm dulu...
kalau korang dtg sini..smeuanya kedai n hotel je...
pantai pun korang xanmpak dah..
nak tgk pantai kat blkg hotel or bangunan...membangun sungguh langkawi skrg..
samung cerita pasal nak beli pakej island
sebelum hubby gi bayar pakej dgn AB Travel ni pun, sebenarnyer hubby round jugak dari hujung ke hujung utk tgk harga..
mmg xleh main dgn harga yg AB travel offer..
untuk Island Hopping baru Rm25 perhead adult n RM15 utk child
Manakala Mangrove river safari tour baru Rm50 perhead n child RM40 xsalah







ok..kita mulakan dgn Island hopping dulu ok...
utk aktiviti ni mmg digalakkan terus pakai bj mandi or trackbottom ke kalau korang ada plan nak mandi laut or mandi di tasik dayang bunting...
so..mcm kitaorg sefamily aritu mmg hubby dah pesan awal2..
pakai je bj 2 lapis..budak2 tu siap2 suruh pakai bj mandi...
kat luar kita pakai tshirt buat cover..
brg bj persalinan n sabun bedak towel bagai isi dlm beg kalis air tu...

ok..jam 9 am kami dah kena ada kat pejabat AB travel ni...
sape drive kete boleh je parking kat AB motel or chalet dia..ada tempat parking
lepas sarapan kat hotel drive ke sini...dari sini..kami naik van pulak then dia hntar ke tempat berkumpul utk naik boat



mana yg dok hotel dekat2 area cenang nnt van akan jemput dr depan hotel..
mcm kami dok jauh kat pekan kuah mmg la kena drive ke pantai cenang ni

sementara tunggu turn....selfie dulu 




ok...kami boat yg ke berapa ntah...tp semua travel agency sama je..
berkumpul kat sini jugak..
kena beratur utk naik boat
dlm jam 9.30 am kot br kami naik boat


dah naik boat

hai...

terangkat rambut n kemek2 tudung naik boat laju

1st gi pulau dayang bunting
nampak x rupa dayang bunting tu tu

kami diturunkan  di jeti..kena jalan jauh la jugak
kat pulau dayang bunting ni kalau nak mandi kena sewa jeket RM5 sahaja
kami amik dr boat...
the best part..kat boat beriya ckp harga kat atau pulau nnt lifejacket Rm10..rupanya sama je



n kat pulau ni jugak kena bayar tiket entrance ok..dewasa RM3 n kanak2 Rm1...
so..gi island hoping jgn lupa bwk duit ok..
sib baik aku bwk duit dlm Rm50
sewa life jacket dah Rm25 n msk pulau dah RM9
oh ye..nak gi toilet Rm1 per entry
giler la..... bayar je semua

ok...1 lg..rupanya nak gi tasik dayang bunting ni kena memanjat bukit ko...
smapi lelah2 kami ni....ok..tipu di situ..
mengah je... tp efek naik bukit ni..selama 4hari aku sakit betis ok...
bgn pagi esok tu aku ingat aku cramp betis...
cerita kat hubby....rupanyer diapun sama sakit kat betis...
seksa oo...hihi


dah smapai atas kena turun bukit balik....hoho...mana x sakit kaki lepas tu

kami dah tiba di pelantar tasik.
tgk air dia hijau...pikir 100x nak mandi ke tak.

sib baik utk budak2 ada dia buatkan kolam...air dari luar tp bawah dia letak pelantar..
tp berlumut2...
irfan dah turun naik balik sbb dia geli..
aku pun sama....
end up pakai selipar crocs n turun semula...baru rasa selesa...

ni kami kat tasik sebenar...
jatuhkan kaki je..nak mandi xlalu tgk air hijau
lg pun tasik dlm...aku takut walaupun dah pakai life jacket
kata kawan2 opis..dulu ada ikan kecik2 gigit kaki..
nape aritu ms dtg ni xde ikan pun...???huhu

ok.... ni kepingin nak terjun dlm air tasik ni..
kita terjun dlm kolam dewasa yg siap pelantar ni...

masa diberi cuma sejam ..
dah puas berendam,,,
masa utk mendaki bukit semula....
ho mai gad....azab ko....


lepas gi pulau tasik bunting...
kita naik boat n tgk eagle pulak di Pulau Singa Besar...
utk island hoping ni... burung helang dia besar2...
warna hitam..
cara utk tarik perhatian burung dtg dekat adalah dgn menaburkan kulit ayam atas laut..
nnt burung akan dtg menyambar...
kata pemandu pelancung...burung2 ni habit mkn dia mmg dah berubah
sbb mereka diberi mkn dan burung2 ni xcari mkn sendiri dah


byk tu burung2 ni.,....kat sini kami stay dlm 3-4 minit je
then meneruskan perjalanan ke Pulau Beras Basah..
kat sini kami ambil kesempatan untuk mandi laut
tapi bayangkan korang dok kat tgh laut jam 12tghari tu
mmg budak2 ni kaw2 mandi smapai merah padam muka n kaki badan mcm kena panggang


aku mandi kejap je sbb takut hitam legam...
ahaha
1 lg kat pulau ni byk monyet....
beg xleh letak kat tepi or bawah pokok..
abis di curinyer beg ko bwk masuk hutan
masa aku dok tepi tu tetiba ada org belah tepi jeti tu dok kejar monyet2 ramai2 dgn anak2 dia
rupanya monyet tu curi t-shirt yg dia gantung kat tepi jeti tu...ahaha

pulau sgt cantik..kat sini sejam je kami duduk sebelum kami gerak balik...
jam 1.30 gerak balik  n kami tiba di pantai cenang semula jam 2.15 ptg kot..
kat situ ada org jual cenderamata gambar yg disnap sebelum kami naik boat pg td..
biasala..cenderamata kat langkawi ni piring ada gambar kita..
Rm10 sebijik...

penat lak taip n3 panjang2..nnt sambung kisah mangrove tour kat n3 lain..
daaa

Related Posts with Thumbnails