Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

sesi bergambar family - saje2 suka2

kan aku certia dulu...
ms raya lepas salam2 semua pakat terus bersiap n gi beraya rmg sedara..
serius xpikir apa..
sekali bila belek2 gmabar raya...
eh..sbest la xde gmabar ramai2...
so...berjanji sbatu lepas utk snap gmbar family bersama
kalau boleh biarla waran matching gitew kan
cuma sayang... adik aku nuyun keje..
aku smapai jam 10 am dia dah siap nak gi keje
iti lak xmau join sbb laki dia xde pun keje...
jadi...sapa ada kita reshoot semula ye...

mana yg ada...
dari kiri belakang _Auni (anak iti), Fadlisyah, Azura dukung Aufa, Azilah (kakak), Zul, Imran Aku (fazilah) Adriana Syafqah & Irfan
depan: Abah, Aira & Mak


xlupa  gmbar kami sekeluarga with mak n abah


ni org bujang dgn mak abah.. Along Azilah & Ucu Fadlisyah 


ni kami adik beradik perempuan....
dari kiri Siti Zaila, Norazura, Nurul Aisyah dan Norfazilah


N xlupa gamabr raya ikut family
my family

family adik aku Siti Zaila, Auni & Acai

dan juga kenangan raya tahun 2015 gamabr di pagi syawal dari family mertua n ipar duai...

Family mertua - Zahraa, Bapak Musbahudin, Ibu Zaharah, Salwana n Zuhayir
Depan: Zul Ammar Fahmi & Zul Zaariman

kakak ipar Along Zuli Ariza & Abg Lan

sekali lg adik ipar Zul Zaariman, wife Salwana, Zahraa & Zuhaiyr

Adik Zul Adikamal , Shazni & Zul Yusha

Adik Zul Luqman Hakim & wife Nur aiqah


dalam byk2 ni..adik laki aku no3 je xde..
dia lain sikit...asyik lebihkan keluarga isteri dia since dia kahwin...
jd..every time raya...mmg xkan jumpa pun muka dia.....




Projek Kuih raya 2015 : tart nenes landak yg sungguh gebu dan sedap


oh my.....masih mood nak msk kuih raya walaupun dah sambut hari raya..
kisahnyer...thn ni malang sungguh bagi kami si penggemar tat order kuih tart...
kami maksud aku..satu opis aku la..
every year mmg kitaorg order kuih tart dr sorang kwn ni..
cuma nasib baik thn ni aku order sebekas je...xamik byk 
selalu mmg smaapi 3-4 bekas aku order...
then..nak jd citer...
sehari seblm raya aku nak susun la kuih tat ni dlm balang aku..
sekali tgk tat tu berkulat ko...
sedihnyer...
dah la mahal ok!
sebekas 50pcs Rm30...

itu jelah tart yg aku ada...
aku ingatkan tat aku je yg berkulat...
sekali tanya kwn opis lain..semua org punyer pun berkulat...
sedih ooo.....

terus aku google resepi tart nenas...
nak jd cerita...dah dpt da resepi dr blog Azie Kitchen...
sekali tgk kwn fb share resepi tat dia guna minyak sapi..
aku budget mesti lg sedap kot...
amik la resepi dia...
sekali....tekak xleh terima la...
jd..resepi pertama aku buat tart mcm yg aku snap n tunjuk dlm fb..
aku xmau share...nnt ada yg kehampaan mcm aku kang...
teruk aku kena smash dgn akak n abg opis aku bila diaorg rasa tart tu...

jd...sanggup aku blk jumaat tghari lepas utk masak semula tart..
kali ni guna resepi Azie Kitchen
oh ye...lupa nak bg tau..aku masak tart hari khamis mlm last week
jem tart aku bl dah siap dr kedai bakery Bagus je..
hari jumaat tu  bwk opis tart aku msk konun nak suruh rasa...
mlm lepas masak tu aku rasa kuih tu.. mmg xleh terima tekak....
tp syfqah kata sedap....tp bila org lain rasa kata tawar...rapuh sgt...eh macm2 la
terus aku ckp..don't worry..nnt lunch tghari ni ila blk rmh masak tart yg lain...
ha....bersungguh aku tau...

jadi..jom tgk resepi ni ye

Kuih Tart Nenas Landak Yang Gebu dan Sedap
Oleh Azie Kitchen

Bahan-bahan:
300 g tepung gandum
4 sudu besar tepung jagung
3 sudu besar gula icing
200 g butter Anchor
2 kuning telur
1/2 kg jem nenas
Kuning telur + pewarna kuning telur


Cara - cara:

1. Ayak tepung gandum, tepung jagung dan gula ising ke dalam bekas. Kemudian masukkan butter yg telah dipotong dadu. Kalau guna unsulted butter, masukkan secubit garam. (Aku guna butter Anchor jenis salted)



2. Ramas tepung dengan butter guna hujung jari hingga berderai (rub-in method). Kemudian masukkan kuning telur dan satukan menjadi doh. Simpan selama 20 minit di dalam peti sejuk.

3. Sementara tunggu doh dlm esbok tu korang bulat-bulatkan jem nenas supaya senang nak guna nnt... utk sukatan tat nenas ni leh dpt dalam 60-70 bijik ikut besar mana korang buat ye...

4. Dah 20 minit, kuarkan doh dan bulat-bulatkan doh. kemudian leperkan dan masukkan inti yg telah dibulat2kan tadi. Kemudian ditutup kemas dan dibentukkan sepeti buah nenas, Gunting mengikut corak disukai. Boleh cucuk bunga cengkih dibahagian atas kalau suka





5. Susun doh yang telah siap di atas dulang pembakar. Sapu kuning telur dan bakar dalam oven 150C selama 20 minit atau hingga masak. (kepanasan oven bersantung pada oven masing2...mcm oven aku..kenyakan resepi suruh letak 180/170C tp aku guna 150C je..kalau 180C mmg akan hangit kuih..huhu)





kuih tart sedang dibakar....



hasil dia......mmg gebu n enak sgt...dgn rasa lemak manis dia...
mmg resepi akak Azie kitchen n mmg marbeles la..
utk aku yg 1st time buat ni mmg rasa best sgt2..sbb dijamin jadi...
tpkan...peranan butter pun iye jugak...




utk makluman..Buttercup bkn pure butter tau... so..kalau nak rasa butter yg sgt pure lg sedap..
korang pakaikan jenama Anchor, SCS or golden churn tu...
tp harga...mmg ganda 2 or 3 la...
tp kalau nak mkn sendiri dgn rasa yg sedap...apa ada hal kan pakai butter mahal...






melawat kubur arwah anakku Afrina Batrisyia Iman

ni citer raya ke3 yg lepas
ari ahad...
eceli xde plan ke mana...cuma bgtau hubby utk program raya ke3..
kita lawat kubur arwah Batrisyia....
ptg tu kami ada mkn2 family hubby kat rmh ibu mertua...
adik kamal request nak mkn rendang n msk lodeh ibu....aritu xdann mkn dah abis
n kakak ipar pun turun KL bwk nasi dagang lg tu...

memula ingat nak dtg jam 9am mcm tu..
sekali hujan pg ahad tu...
kami ke kubur di dalam UPM
sekitar jam 11.45 tghari
dlm kereta beriya ckp kat irfan...tu arwah kembar abg....
nnt smapai san bckan yassin n al fatihah...
sekali samapi..dia dgn adik imran leh bantai tido ko...
kejut2 suruh bgn xnak bgn...
jadi...kami bertiga - mama, papa n syfqah gi ke kubur arwah Batrisyia



ok...nak jadi certa kelakar..
hubby dia cuma bc Al-fatihah sedekah utk arwah then dia ke kereta semula utk tgk anak2..
tinggal aku n syafqah je berdua baca yassin utk arwah..
korang bayangkan ms tu jam dah nak msk 12tghari
aku tumpang duduk di batu bersebelah kubur anak n bc yassin while syfqah aku suruh duduk dia xmau



dia baca yassin tumpang kat aku sambil berdiri
budak2 kan...biasala..baca sikit pastu xbc dah
so..ms aku tgh baca tu dia dok pandang keliling..
dah la sebelah kubur islam dlm UPM tu kubur cina....
dgn waktu tengahri nak mula terik sbb pg tu hujan...ms dtg mcm mendung2 je
kemudian....adalak burung gagak lalu ulang alik kat situ smabil berkicau ""akkk....akkkk"
hui...dgr burung tu berteriak mmg rasa meremang bulu roma ko...
then syafqah dok panggil aku "mama.....mama..."
isyhhhh xkusyuk nak ngaji ko...
2 - 3 kali la dia dok panggil aku sambil lutut dia tolak aku...mata dia pandang keliling
terus aku marah dia...
"yang kakak pandang sana sini watpe...cer duduk n ngaji dgn mama ni...
cepat....kita baca cepat2..pastu leh siram air n balik.."








buat saspen la budak ni....
lepas abis baca..terus siram air kat kubur arwah n kami pun blk....

rindu kat arwah....
insyaallah...nnt dtg lawat lg...
blk tu kami ke PJ ke satu mall ni
hubby sibuk nak bl aksesori utk vapes dia...
pakai bj kurung jaln mall....lama xbuat....
kata tgh hari raya kan....
ada mural foto..suruh kakak n abg bergamabr konunnyer kacau dodol...ngeee

nampak toys r us..masuk dlm ni...
amik ko si budak kecik ni pakai brg kapten america


blk dr mall mkn pizza....




jam 3.30 terus gi rmh mertua n tlg masak rendang bagai...
mlm tu kami berkumpul mcm hari raya pertama siap solat magrib berjemaah...
tu yg ms kami sibuk memasak kat dapur..
sekali tgk kat hall rmh nenek ni
budak 2 org ni dok susun buku cerita atas lantai buat titi...
bsing nenek dia...mama diaorg lg bising...
kalut diaorg kemas balik buku grolier ni...

so..kisah sepanjang hari raya ke3 hari ahad lepas..
ini jelah aktiviti kami...
mak n abah n adk beradik sentul semua blk ke muar konvoi beraya n ada jugak adik2 yg bekerja...



Raya kami di panggung wayang

alahai...org dah raya ke 11...aku br dann nak taip n3 raya ke 2 hingga sekarang...
sory....xdann u...
lg pun nak update pun tunggu waktu rehat di opis.,.
sambil2 baring relex kat opis..
leh upload gamabr kan guna wifi kat opis...
jahait gitew...
well..internet moble data 1G je...ciput ooo...
cepat abis kalau upload gmabar selalu...ngeeeee

ok...
saje nak citer..
jeles tgk korang beraya sana sini..
kami dok rmg je...
tp kesian kat anak2 kebosanan..
so...raya kedua org masih dikampung beraya...
feel mkn ketupat lontong n lemang...
kami bgn pagi....
panaskan lauk rendang smlm...
lepas mkn n mandi..bukak GSC online tgk tiket wayang apa yg ada...
lepas pilih...bwk anak2 tgk citer Ant-man di Alamanda...
jam 10pg dah terpacak di Alamanda


ni raya ke 2...

mlm tu kami layan lak kat astro..
Teenage Mutant Ninja Turtle
sambil melayan...kakak request nak pakai inai mekah yg mama bl kat mekah dulu



serius citer ninja turtle ni sgt best samapai esok pg bgn tido, syfqah n irfan cakap diaorg masih teringat citer ninja turtle ni....
aku pun.....haha

then...
raya ke 5 (hari selasa)
sekali lg layan tgk movie...tp kalini di TGV mines pulak
tgk citer lama Minion...


1st time aku tgk citer minion ni..br aku tau minion ni keje utk org jahat....ish2...



seronok je bebudak...
lepas tgk wayng jln2 n belanja mkn.....
mmg happy je budak2 ni


semakan kemasukan darjah 1 tahun 2016

korang...
ada x anak2 yang akan sk sekolah tahun 1 tahun 2016??
mcm anak ila ada...tu si irfan...
tq pd opismate yg bg info...

so...korang dah leh check online tru alamat dibawah...
jgn lupa no k/p anak ye...daaaa





Related Posts with Thumbnails