Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

happy 10th anniversary



today is the day.....
28th Mei 2015
kejap je ms berlalu


gamabr terkini kami berdua

ok....xtau nak ucap apa...dlm fb dah tulis

tp inilah kenyataan

our wedding photo dolu2..



now tgh pikir..
nak mintak hadiah apa ye...
hihi

daaa.

sy sayang awak en Zul.....

Selfie selpot dgn anak2

Mood happy sbb rasa bibir cun sgt lepas test lipstik jenama apantah kat guardian farmasi...
perasan le pulak.....haha

Warna yg sgt cantik n jenis matte...
rasa bersemangat nak bergmabar
so ms on d way blk dok la snap gmbar dgn anak2 ni ha...

with my bambam imran yg kaki bergaya ni
spek mata tu mmg dia punyer la....
sentiasa budget machooo

dgn kakak syfqah
badan sama naik dgn pipi
sama2 bam2 mcm mama jugak...
ms ni dok tunggu papa gi mana ntah.....

and lastly dgn hero sorang ni...
paling susah nak bergmabar....
selalu org bergmabar dia menyorok je keje dia....

dah last sekali...
photo of the day....
dgn keemppat2 org kesayangan ambo....
daaaao

makan-makan di fatburger ioicity mall

kisahnyer..sabtu lepas ke IOI city mall
nak soping brg dapur di tesco
ini bulan soping kat tesco lak sbb tgk offer murah byk kat tesco
biasalakan..skodeng kat smartshoppe je..

dah alang2 samapai sana....
Mencuba sebenarnyer nak mkn kat fatburger ni..
walaupun ms nak gi mkn lalu sebelah johnny rockets...
hati dah berbelah bahagi...
tp nak mencuba punyer pasal...
tutup mata cuba xpandang johnny rockets...huhu..


Ok...restoren dia lengang je..
ke masa aku dtg ni mmg semua kedai mkn lengang betul...
amik meja suruh budak2 duduk...
kat fatbutger ni ala mcd... self servis
cuma mknn je dia antar
so...xde servis caj di situ
sbb 1st time mkn...
xtau nak order apa...
kita mintak budak casher ni bg suggestion
so.. kami order Mushroom Cheddar Burger Rm14.95 
dan Western BBQ Fatburger RM18.95
utk budak2 order  Kidsmeal harga RM10.95 

Hmmm..tunggu xlama pun... 
kejap je mknn samapai

Utk bebudak amik kids meal..


ok...kid meal... dpt baby fatburger, fries dan small drink


suka akak ye


tgh promosi katanyer...setiap pembelian RM25 dpt 3 ketul chicken wing
nilai belian RM79 xsalah..dpt la 9 ketul 
nama dia Buffalo wing....
pelik syfqah...siap tanya...nape nama dia buffalo...
kami dok auta ckp kat dia sbb dah kat sini mmg kerbau dia ada wing
spesel kakak mkn sayap kerbau....haha



bwh ni Western BBQ burger


dan yg ni Mushroom Cheddar Burger


pd aku...10 kali gnada mkn kat johnny rockets kot
sbb aku amik hidangan ala carte...
dpt la burger togel gitew je
cer mkn kat johnny rockets
burger siap hidang dgn fries lg dan sayur...
untung disitu..harga lebih kurang sama
tp dah kata nak mencuba
inilah 1st n last... xmau mkn kat sini lg
kalau nak dgn fries kena add on lg RM7.50 tp siap dpt soft drink


walaubagaimana pun...alhamdulilllah...
kenyang...
b4 balik...kita bergmabar dulu....


daaaa


Kisah Jalan2 dan membeli barang2 di Mekah

Salam....
ya Allah,.....masih behutang menceritakan kisah semasa di Mekah...
part jalan2 n soping ni bukanlah sesuatu yg wajib pun nak cerita
tp pada aku....ini satu pengalaman yg menarik dan seronok...

sebenarnyer,..
pd yg xpernah sampai di Tanah Mekah dan Madinah..
kita xdpt bayang mcmmana keadaan org membeli belah or org yg bl souvenir pd kita kan??
mcm aku dulu....ms nak dtg ke sini dulu...
mcm2 tips akak opis aku bg n cerita...
"nnt kan ilah... ko nak bl jubah.ko bl je kat madinah....murah2....
kat mekah nnt ada jugak...tp ko kena pandai tawar menawar....
ko nak bl jubah2 lelaki pun byk di mekah berbanding madinah....
harga murah dan cantik2..."
ko nak mkn...kat situ ada Bin Dawood... dlm tu ko nak bl apa semua ada..."
dpt byg x?? xdpt bayang lg...haha

mcm tu la lebih kurang kakak2 opis aku cerita...
masih xdpt bayang....
pastu diaorg ckp pulak...
nnt ko nak mkn apa..semua ada.. burger king ke..KFC ke....semua ada...
shopping kompleks ada di bawah hilton n menara zam2...
mcm gi star hill.....masih xdpt bayang...
sbb aku bc blog.... cari gmabr sana sini... 
kebanyakkan xde....ada 1 blog je tunjuk...rasa mcm...dpt la bayangkan sikit...
tujuan aku tunjuk ni bkn apa.... ye la....
utk kita2 yg xpernah dtg...sekurangnyer kita dptla bayangan
bukan tujuan dtg nak shopping pun kan...
tp bila dah samapi...nak jugak bl buah tgn utk kengkawan dan family....

part berapa byk nak bwk duit tu terpulang...
mcm aku aritu xtukar byk duit pun.... sbb duit pun byk habis bl brg preparation nak pergi
awk bkn jenis pakai jubah bagai gi kerja
gi sana kena la bl jubah selai dua, stoking, kasut tawaf bagai....tudung labuh...
beratus jugak abis....

tp tulah.....rezeki ms nak pergi.....
ada la sikit2 kwn2 sedekah....mak mertua sedekah.... suami bg...
alhamdulillah.... boleh la buat2 bl buah tgn blk utk diaorg...
kot teringin nak mkn nasi arab bagai...
lepas la....hihi

ok....
jom aku bwk korang jln2 sekitar kota mekah ye...
nnt part madinah aku cr ms lagi nak taip n3 ye...
entah bila.... tp insyaallah aku akan taip jugak..
ni kenangan pertama ni...wajib dititipkan di diari maya...
insyaallah....

kita start cerita tentang kedudukan tempat membeli jubah2 dulu ye
aku xsnap gmabar kawasan..gmabar pun ms tgh bl...
haha
tgk jubah....pastu dok tawar menawar bagai...
lupa terus nak snap gmbar.
haha...

eceli...aku kan dok kat hotel hilton je...
so.. membeli belah xjd mslah utk aku..tmabahan pulak...
temapt makan kami mmg berada di tingkat 3 dlm kompleks membeli belah hilton tower ni
jd..setiap kali nak gi mkn mmg cuci mata la...
ada duit dgn xde je...haha

harga boleh thn....
aku nak  korang cuba bayangkan yg korang berada di sg. wang atau di warta, bangi
lebih kurang mcm tu...
sama je mcm kat KL...
kalau msk zam zam tower.... belah atas mmg mcm masuk midvally kot
nak bj mothercare, giordano, butik jam swatch, eh semua ada
tp harga berganda..
bendalah bj mcm tu bl kat malaysia je murah...

bajra al-bit tower... (pic google)

ni kat zam-zam tower (pic Google)

cuma aku respek kat sini...
15 minit b4 azan...semua kedai akan tutup
org akan solat di mana2 even di tgh jln or di tgh mall


oh ye... belah bawah zam zam tower ada je kedai2 jubah...
kalau nak soping jubah wanita...
kat zam2 tower lg banyak choice n harga leh thn leh dpt murah...
ni gmabar aku soping jubah kat zam2 tower

cantik2 jubah ooo
range harga SR 60 ke beratus2 haha
tp xde la bl beratus nyer harga
aku bl range semua SR100 ke bawah
leh dpt serendah SR45 je...mmg kena pandai tawar menawar


kadar tukaran wang pun harga duit riyal ms aku gi ni sama je dgn duit malaysia.
1: 1... means RM1 = SR 1...
kalau b4 pergi korang dpt pengurup wang yang murah..
korang leh dpt serendah SR1 = RM0.93 sahaja...
jadi... kat mekah n madinah...
kalau korang xde duit riyal...bayar je duit RM...diaorg amik...
xde hal lah...

ok.... jom sekitar kawasan  hilton tower

ni pandangan dr depan masjidil haram...
mmg hilton ni jaln kaki kuar hilton terus masjidil haram
kat sini nak mkn apa je.... semua ada
nak KFC, burger King, Baskin Robin, pizza, nasi Arab, 
eh sebut jelah...
adik n akak aku mmg kaki mkn....
semua diaorg bl.... tp serius..
KFC dia xmemenuhi piawaian tekak aku mcm kat malaysia
baik mkn malaysia punyer..harga mak ai...
mknn kat mekah n madinah mmg mahal///
standart KFC malaysia snack plate Rm14 kan...
kat sana SR26.... berganda...
tp ayam seketul..besar giler! puas mkn....

adik aku bergamabr depan burger king....
tp aku suka dgn donut di house of donut
sebijik SR5...tp mknn diaorg mmg besar bergadang..
bl sebijik leh kongsi 2...


ni gmbar dlm hilton
nak bl keychain cantik2,,,siap tempa nama pun boleh
kalau nak bl minyak wangi...
jubah lelaki n perempuan... kopiah...
semua ada...

suasana dlm hilton shopping centre





kat sekitar n luar hotel..byk kedai jual nasi arab
tp kata ustaz kebanyakan masakan pakistan
nak bl nasi arab original kena bl di bandar n kena naik cab
tp kedai arab org pompuan xleh msk..
lelaki je boleh bl...
kalau kita pompuan nak mkn...kena tapau n mkn kat bilik la...
ni kedai2 mknnn sepanjang jln bwh hilton tower mmg byk kedai mkn
nak burgerm ayam, nasi briyani, nugget...
semua ada...
ramai org beratur n mkn tepi kaki lima kedai ni....
boleh kata hampir semua mknn kat sini aku mkn
sbb akak n adik aku kaki mkn...
aku tumpang rasa...
kan tadi dah ckp..portion byk.... xyah bl sorang satu...
bl satu kongsi ramai2...kenyang ko!
owh... xlupa ais krim mekah
aku..siap doktor kat opis bagi duit n pesan suruh mkn n rasa ais krim mekah
Ya Allah..mmg sedap
diaorg kat sini...ais krim n juice dia mmg sgt meriah...
just sgt pekat.
bkn mcm kat KL byk gula n air

nilah ais krim aku bl...
sgt sedap...xdpt nak gmabarkan
mcm korang mkn Ais Krim Gelato kot
atau tutti Fruiti.... sebekas SR3 je..murah kan.....
oh ye...
kan akak opis kau ckp suruh gi Bin Dawod nak bl mknn or brg keperluan diri
kira bin dawood ni mcm Mydin versi arab la....
serius...dr coklat, mknn segera, buah2an...sayuran, air, kacang, biskut, toileries..semua ada
nak mkn maggi cup pun ada...
harga sama mcm kat malaysia
tp buah2an mahal


yg aku perasan..
di mekah dan madinah jus dan air susu berperisa sgt murah...
just dia sgt pekat
boleh dpt serendah SR2 sebotol...
tp bila kat madinah mahal sikit....
jadi SR3
tp air mineral....masyaallah...mahal ko..
1.5 liter SR9 ...
ko bayangkan
so....kat sana kalau org ckp balik dr umrah jadi gemok mmg pun...
tiap2 hari minum jus n susu ..
dah murah giler.... 
kalau nak minum air kosong...minumlah air zam2
FOC....tp kena bwk botol la kalau dtg ke masjid..
teringat ms kami check in di dalam hotel...
ada byk makanana dlm tu: coklat kitkat, snikers, pringles...eh memacam la
sekali bc SR6 setiap brg....kelakar..ingatkan free
so.... b4 bali..mesaming soping kat Bin Dawood utk replace semula mknn dlm bilik hotel


xlupa juga...
memandangkan aku ni dok sepelaung je dgn masjidil haram
teringin jugak nak jln ke area hotel2 budget yg lain
org selalu ckp...
nak gi masjid kena dtg sejam awal at least sbb perjalanan pun amik masa...
jadi...ada suatu ptg tu...
lepas solat asar kami ramai2 jln2 sekitar mekah.....

leh thn gak sbb jln xrata sbb tgh buat construction
kena pulak mak nak ikut...
semput gak la tolak mak...walaupun bergilir
sbb jln berbukit sikit
br la kami jumpa burung merpati berpuluh2 ekor kat sini...
area depan hotel ada.. tp burung2 ni bertenggek tepi bangunan\

memandangkan rasa jauh n xlarat tolak mak...
kami tgk2 kawasan sekitar n balik...

then..sekali lg sehari b4 balik kot...
aku dtg semula kat area sini utk betul2 jln n round setiap kdai kat sini
jlan berdua je dgn adik lelaki aku

leh tahan...berpeluh2.,.
kedai lebih kurang sama je mcm kat hilton
byk lagi kedai bj kat dlm hilton and zam2 tower

kat sini byk kedai SR3 riyal
kalau kat Malaysia kedai RM2 kan...sana SR3 riyal
ada jugak yg jual kurma..
tp kami xbl kat sini....
nnt bl kurma n kekacang kat madinah
tp utk mkn2 bl la sikit....harga mahal sikit


oh ye...
aku suka tgk jubah berwarna ni
n jubah yg aku bl pun jubah kaler
ada la selai warna hitam
murah je pun mcm ni...SR60.... kalau pandai tawar leh dpt SR40-45 je
jubah lelaki pun sama....
paling murah SR30 je...
tp mcm adik aku dia bl di shopping center (Zam2 Tower n Hilton)
ada jugak yg di bl di madinah

oh ye....
last but not least
ms kami gi ziarah luar di Jabbal Rahmah..
akan ada peniaga yg jual lambak di tepi jln n bukit
boleh tahan.murah jugak
bj jubah budak lelaki boleh dpt serendah SR10 -15 je


akar fatimah, inai...pun ada jual diluar
kat zam2 tower pun ada jugak

oh ye... kalau bl inai serbuk..
diaorg pesan bl yg warna hijau..
bermakna inai tu br...
satu pek besar SR10 n pek kecil SR5...

so..sekian n3 kali ni...
just perkongsian utk yg teringin nak tau serba sikit
mungkin perkongsian aku agak berbeza n aku xbyk sgt jln
sbb kami dok dekat...
ms pun byk habis di masjid
 jln2 pun sekadar nak tgk2....
xpergi la pulak tempat mkn felda.. terlupa...
tp bab mkn di mekah mmg mewah...
smapai satu tahap xmau mk n byk kali skip mkn...
lg pun kita xbuat apa..
peluh pun xkeluar...
risau blk umrah berat naik mendadak...hihi..

so..nnt nak kongsi pengalaman di madinah ye...
sekian....wassalam

novel baru utk bln ni....

Hmmmm lama nyer x bl n baca novel
last bl 4 buah terus...
xsampai sebulan dah abis bc ke4 empat novel tu

pastu...xde mood nak membaca kot
oh ye...otak pikir nak membaca buku panduan menunaikan umrah je ms tu...

So...terhenti sekejap utk melanggan novel...
ni..mula nak bl balik pun sbb tgk iklan cerita Dia ....Istrri Luar Biasa mcm best je...
kenalak mamat hero tu mamat hero citer Asam Pedas Untuk Dia...
bersemangat nak tgk

So...bc beberapa bab di web umie nadzimah tentnag novel DILB... best la pulak...
tu yg terus klik p2u.com.my ni...

Terjebak bl sebuah lg novel...



Meh tgk sinopsis DILB ni...






Ni pulak citer Kawin 6 Bulan Aje?




Related Posts with Thumbnails