Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

kisah Kursus T.O.T yg sgt2 mencabar (part 1 day 1)

salam jumaat buolls..
auto publish n3..
arini kena audit aset dr Audit Dalam UPM..
neves ko....harap xde yg termiss...huhu

ok... nak cerita kisah aku gi Bengkel Training Of Trainers utk lantikan Fasilitator Kursus Berkredit UPM..
aku mcm biasa.. amik komponen Bdn Uniform la..
byk komponen ada utk kursus berkredit ni
kali ni nak cuba nasib..
kalau xde extra activiti mcm ni rasa mcm xbest hidup
suka bergelumang dgn student... gi camping bagai..

ok nak jd cerita..
dpt surat offer letter dia mklumkan kursus 3 hari
kena prepare brg mandi n pakai utk 3hari 2 mlm
tp tempat tak tau kat mana
aku siap call tanya dia ckp rahsia...
sabar jelah...

ok...hari yg dinantikan tiba...
pg tu ada taklimat dr Pengarah pusat Koko
pastu jam 11 br stat aktiviti...
otak blur lg ni
diaorg suruh tukar pakaian yg selesa dan senang bergerak
pelagi tukar pakai t-shirt jelah
sib baik dr pg dah pakai slack..
tp tukar pakai kasut sport
then diaorg siap2 suruh parking kete dpn pusat koko sbb nak kena tinggal 3 hari
dan beg baju siap2 letak luar dewan
rupanyer..beg baju kena letak dlm lori n dibawa ke suatu tempat yg RAHSIA..

ok..kami diberi tugasan pertama
diberi sebuah beg yg mengandungi sebungkus tisu, sekaton air kotak n 20 buah buku pusat koko
kami disuruh jual brg tu utk cr duit dan dikehendaki berkumpul di UTC pudu raya sbln jam 2.45ptg
pastu kena naik kenderaan awam n bukti resit mestilah disertakan
mak ai...
ni mcm explorace malaysia je...

ape ke giler...
dlm team aku ada 8 org, 4 lelaki, 4 pompuan
semua dr lain2 background
ada engineer JKR, ada cikgu sekolah menengah, ada peg. sukan,
ada arkitek muda, ada agen insurans, ada broker n ada sorang pelajar master
hamik ko...
mula lah berpikir camne nak jana duit utk smapai ke puduraya dgn income yg paling byk...

pikir2... kami terpaksa jual n mintak derma dr org
n kos ke pudu mestilah seminimumnyer...

akhirnyer...
lepas penat lelah minta derma jual tisu n buku...
kami berjaya mengumpulkan RM260...
alamdullillah...
jam 2.45 pm kami kena berkumpul di surau UTC pudu dan kami diberi tugasan kedua...


wah... dpt surat....melompat2 kitaorg..
sbb semua kalut xpernah di sg. congkak naik kenderaan awam..
so lepas bincang2 kami decided naik je LRT blk dr puduraya ke Bandar tasek selatan then naik cab dari sana... ni kira option pertama la sbb semua blur xtau nak naik pe...

nak jd certia... ms kami dlm train dok kecoh 2 nak pergi sg congkak tu..
tetiba ada budak blkg aku ni punyer baik hati sapa kami n tanya...
rupanyer budak tu tau nak gi sg. congkak...
so.. dia pesan dr LRT ni turun di stesen Maluri n kami kena naik bas no. 109A xsalah..
bas tu akan pergi ke Langat. kat situ kami perlu turun di Taman Santek
lepas tu leh naik bas seterusnyer ke sg. congkak
or nak cepat naik teksi je
YA Allah... bersyukur sgt sbb taime2 kalut tu ada org sudi bg direction...

muka kecoh dalam train...
gmbar 1st muka aku n budak lelaki pakai bj gelap tu yg bg klu ke sg. congkak
kami gerak dr puduraya jam 3.00 pm..
kami tiba di tmn santek langat jam 4.00pm
siap tukar train di chan sow lin n siap berkejar2an dgn bas kat bus stop maluri
kenangan xboleh dilupakan
tp sbb kalut kejar bas..xde la pulak adegan gmab berlari-larian
mengah2 la...dr dwpan aeon maluri kejar bas smapai depan courrts mammont...
giler jauh or x?? time tu tgh jemmed teruk kat maluri

gambar atas... aksi kami dlm bas...
lama betul x naik bas awam (Rapid KL) sejak bergelar pekerja ni
ms student selalu la sbb bujang n ulang alik blk sentul dr UPM
kat tmn santek kami naik cab je dgn tambang 1 teksi RM30
kami charted 2 teksi
bas dr maluri ke tmn. santek Rm1.90 sorang
n LRT dr pudu ke maluri RM1.80 sorang

alhamdulillah.. jam 4.50 pm kami berjaya smapai dgn selamat di sg. congkak
tempat: tapak perkemahan 2, tmn rekriasi sg. congkak.
n kami kumpulan pertama..
lepas tolak belanja.. kami masih ada baki wang sbyk RM148.20 lagi

terus dpt tugasan no. 3 dimana kami kena set up khemah dan kem n sediakan minum petang dgn bahan2 yg disediakan. 

kira... hari pertama ni,,
mmg kami kena berusaha sendiri utk tiba ke tapak perkhemahan dan seterusnya set up camp site kami sendiri
mmg urusetia dr pusat koko duduk sahaja la...
smpai tu tgk beg baju dah selonggok bwh pangkin...
n pandai2 kami sendiri la utk buat apa.,.
aku yg dah biasa camp ni terus pandai2 lantik diri sendiri utk arahkan group yg dah tiba utk set khemah terus
n mulakan masak air sementara group lain tiba..


next aktiviti nnt next n3.. da



my new gadget!

oh my!
dah lama nak bl..
asik tangguh2...
semuanyer since thn lepas ms b'day tema bola lg
ms pinjam pakai adik ipar punyer camera
tp sibuk nak bl gopro...
tp jrg2 lak guna gopro sbb...tab xleh connect to gopro
kena pinjam note huby kalau nak control gopro
leceh la..

ni dah alang2 berduit sikit ni
pelagi..
antara wishlist yg aku nak sgt...
bl sebijik camera instax...
tgk kwn2 blog yg berinstax dgn koleksi album dia yg comel2
buat aku rasa... NAK JUGAK!!!!



tadi.... dgn gembiranya...
berjaya rembat sebijik INSTAX 8 kat LAZADA


leh tahan murah dia...
dah usha kat fotozzom pun xleh lawan harga lazada

dpt 2 box x 10 mini film lg...hihi + free soft pouch case
wajib amik..

plus dgn instax mini 8s leather bag Kawaii Patent Edition
ada 3 kaler.. amik kaler pink ni...


aku selalu certia kat syfqah...
mama suka kamera ni..
mama teringin nak bl yg ini
syfqah selalu tanya aku kalau dia nmpk benda yg aku idamkan
dia akan tanya..."mama kata nak bl camera tu..tp xbeli pun"
tu kadang2 aku ckp.... 
"tunggu mama cukup duit dulu br beli sbb mama pun kena kumpul duit belanja mcm kakak kalau nak bl brg"
baru lah fair..sbb aku suruh dia kumpul duit blnja dia kalau nak bl brg yg dia suka

ok... pas ni buat aktiviti n jln2 ada camera instant
lg best nak simpan memori berbanding digital
sbb digital kena bukak web or blog or tgk h/p or tab br leh tgk
ni leh pegang2 n belek2 lg...sukanyer!!

lepas ni nak stat kmpul koleksi brg2 instax pulak..
daaa

cth: mini polaroid instax album

instax body sticker


eh mcm2 la... daaa

betulla perkara ni...saya setuju sgt!


inilah dia rutin hidup perempuan...

cerita kereta & raya

hmmhmmm...
aduhai... mengeluh sat.....
raya ni mmg giler2 pakai duit...
kalau utk beraya je xpe... ni kena spare extra utk kereta...
terasa?? sgt2... w/pun dah prepare awal
tp bila dia kena kuar tu sekali gus...
rasa mcm....air yg mengalir dgn laju..huhu

alkisah... alhamdulillah... kete dah genap umor 2 thn 2 Ogos lepas
ha... dah nak abis ogos br cerita..
ye..aku taip n3 bila done nak cerita...kiki
ok.. nak jd cerita...
dulu bl kete ni nak kata nak raya lebih kurang la..
dlm dpt b4 posa kot... ke dlm pertengahan posa...
kete baru kan....ms tu mana de kos2 ni
lg pun tgh promosi raya.. tu yg grab...
kita pikir time tu je kan...
xjangka ms akan dtg...
thn lepas... alhamdulillah lg...
sbb hanya spare utk regular servis yg kos standart je..
n roadtax pun jatuh dlm bln 8 tu masih xsamapi waktu raya....
tayar cun lagi

tp tahun ni...umangai....
nangis ko... raya hujung bln 7...
ngam2 masa utk renew roadtax...
n kebetulan... major servis kete 40k milage ngam2 kena lg 2 minggu nak raya...
major servis ok...!
then..tayar pun dah ngam2 2 thn dgn bunga dah nipis n tayar mkn dlm dah....
pelagi.... rasa nak nangis oo..
ingatkan tayar boleh la bertahan sampai bln 10 ke..
ms servis kat Tan Chong, diaorg kata xleh tunggu dah..
kena tukar gak..lg pun nak jln jauh
so sekali gus pakej roadtax, servis n tayar...
nasib baik roadtax dah prepare duit main kutu bln2..

bila kira2 budget.... semua sekali kos 3 perkara tu cecah RM4k...
nangis lagi.....uwaaa....
tp xpela.... utk diri sendiri jugak
keselamatan itu paling penting.
mmg dah cukup ms utk ganti....
cuma niat nak tukar sportrim baru xdpt la...
sbb sportrim baru kena tmbah lg RM1.5-2K kot..
jadi...pakaila sportrim lama yg dah calar balar tu lg 2 thn...huhu

lepas ni kesimpulan... jgn tukar kete time raya tau...kiki
tukar kete time hujung thn lak...daaa...

gmbar selingan..

road tax baru smapai seminggu nak raya
sib baik NCD dah 45%

tayar tukar 3 hari b4 raya



mcm dia pulak pomennyer..
tayar rim 17"

n servis kete kat Tan Chong Centre 2 minggu b4 raya..
full servis + aircond servis..

periuk nasi baru

akhirnyer...
bl gak periuk nasi baru mcm diidamkan..,
alkisah....
mulut ni celupar sgt sbt nak bl periuk nasi baru ms tgh sibuk basuh beras nak msk nasi...
sekali, lepas selesai msk lauk nak serve mknn utk dinner...
tgk nasi xmsk2 ko.,,
dan dan tu ko peruk nasi merajuk...
mana la aku tau dia nak merajuk secepat tu...
 seminggu ko aku msk nasi tanak kat dapur..,
alhamdulillah,...nasi cantik, xhangit xkerak
tp jenuh la kena tunggu nasi msk sbb takut kerak


smlm ke jusco ushar periuk nasi idaman
nak ke alamanda or paradigm mall xsempat
kalau ke harvey norman mmg dpt bl periuk hitachi hitam or merah idaman hati...
tp dah gi jysco je.... xbyk le pilihan...

pilih punyer pilih nakkan jenama panasonic.,,
tp xde stok la pulak...
last2 terpandang iklan periuk nasi tefal...
mcm best je.... syfqah la siap suggest suruh bl...
erus amik...
ada 6 function periuk ni....leh msk white rice, brown rice, soup, steam, congie n cake
part bole msk caketu yg xtahan tu...
tp boleh cuba nnt...



harga rm289... tp ms byr jadi rm249.., wow!
tgh promosi katanyer...syukur....
jimat rm40 ko.
...



ok... tu je nak kepoci.. bl periuk nasi je...
muahaha... aku br nak rasa pakai periuk jenis computerise..
selama ni pakai jenis lama...
nak le rasa periuk canggih.. muahaha..
d a aaaaaaaa
Related Posts with Thumbnails