Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

pengambilan ahli baru BSMM C UPM

salam....
saje nak buat announcement...
Bulan Sabit MERAH Malaysia Chapter UPM (BSMM C UPM) dgn kerjasama Pusat Kesihatan Universiti UPm akan membuat pengambilan ahli baru secara besar-besaran...
terbuka kepada semua staf & pelajar UPM (dlm kampus & luar kampus)
mana lah tau ada student or staf UPM yg baca blog picisan aku ni keeen??? hihi

meh dtg ramai2 ke PKU pd 23hb April ni ye...


mari menjadi ahli sukarelawan
jom!

detail lanjut.... dtg ms hari pendaftaran ahli ye..
byk kelebihan dan keseronokan menjadi sbg ahli tau....


masak karipap rangup inti kentang daging blackpaper

1st time masak karipap sendiri setelah bertahun2 xbuat karipap sendiri
sbenarnyer mak aku tokey nasi lemak n karipap...
tp anak sendiri xreti uli tepung kulit karipap..
nak call mak tanya resepi mcm segan..
dok la google dlm internet tgk resepi...
tpkan..inti karipap aku teror buat tau.
sbb ms sekolah dulu, keje aku tukang potong dadu kentang n keledek n tukang masak inti...
cuma aku xpernah uli tepung karipap...
tp aku tau nak masukkan inti dan kelim tepi karipap..
kiki.... 

nak jd certia.... ahad lepas gigih masak karipap ok..
dah dpt resepi kat blog mana ntah...
aku pun buat...
utk inti aku buat kentang daging black paper + kurma
aku lebih suka inti kentang daging ni berbanding kari....

Bahan inti:

Kentang 3-4 biji
Daging cincang dlm 1/2 keping..
bawang besar sebelah
bawang putih 2 ulas
serbuk kurma sedikit/2 sudu
serbuk lada hitam & sesudu lada hitam ditumbuk halus
daun bawang 
sedikit minyak utk menumis & air secawan

Cara masak:

tumiskan bwg besar n bwg putih smapai naik bau...
masukkan daging n goreng kejap.
masukkan rempah kurma n goreng lg smapai naik bau n minyak
masukkan serbuk lada hitam n pepper yg dah ditumbuk tadi
letak garam sikit n rasa masinnyer..
kemudian masukkan kentang yg dah potong dadu..
masukkan air... 
masak hingga kentang empuk n air semakin kering
taburkan daun sup n tutup api..sedia utk digunakan


emmm.sedap bau inti karipap ni..
rasa lagi la...terbaik tau! kiki
sendiri puji!

ok.. kemudian aku adun la doh karipap...
resepi asal:

Bahan:

Tepung Gandung 400g
Marjerin 2 sudu besar
Minyak masa 1/2 cawan
Air sejuk peti ais 1 cawan..
garam secubit

Cara buat:
Panaskan minyak masak dgn marjerin kat dapur
pastu tuang dlm tepung yg telah diletak garam
gaul  dgn tepung...
lepastu masukkan air sejuk sedikit2..
uli campai doh lembut...
nak lg best... lepas uli simpan dlm peti sejuk seketika dlm 1/2 jam
nnt dpt tekstur karipap yg rangup

ok..nak jadi certia... 
aku malas nak keluarkan penimbang nak timbang tepung tu..
so aku agak2 letak dlm 3 cawan tepung gandum
tpkan... lepas uli dan ms nak canai n gelek..
aku perasan warna kulit karipap aku ni sgt oren..
n agak berminyak..dia xlembut sgt..
tp aku gelek n masukkan inti gak...

mcm dlm gmbar ni

ni lepas letak inti n aku kelim tepi..
aku xpakai cetak ye..mmg xde...


lepas tu terus panaskan kuali n goreng..

ok..sikit tips nak kongsi..
kata akak blog yg aku amik resepi ni..
dia kata, nak dptkan kulit karipap yg garing lg cantik ms masak..
make sure minyak betul2 panas, n slowkan api,
masukkan karipap... dlm seminit lepas tu, letak semula api dlm mood sederhana..
insyaallah... kulit karipap korang cantik xmenggerutu mcm dlm gmbar atas...

lepas siap...nilah hasilnyer...


tp kan...
karipap aku rupanyer sgt rapuh ko!
kunun nak patahkan sebelah karipap nak mkn kan..
terus hancur kulitnyer..
rupanyer aku terkurang tepung n air...
tp terlebih marjerin... tu pasal rapuh kulitnyer
tp serius mmg rangup n sedap!

aku repair balik doh kulit karipap...
tmbah tepung n air..
terus ok semula karipap tu..
this weekend nak msk lg..
tp nak buat inti sardin lak...

pada aku...anak dah besor2 n kuat mkn...
better buat sendiri karipap ni dr beli..
sbb utk bancuhan karipap ni aku dpt 22 biji karipap...
brg mmg dah sediaada kat rmh kecuali nak bl kentang je..
lg untung kan?? kalau bl 5bijik RM2..
tp cepatla.... ni nak kena msk bagai..
tp air tangan ibu kan??
anak2 n suami pasti suka n teringat2...

sekan n3 rajin masak...kui..kui...daaa


mcm nak tukar kaler rmh jeeeew...

assalammualaikum w.b.t

lama nyer xhapdate blog..
ada cerita tp xdann nak taip....
kekangan masa.... 2 hari mengajar...
this week mmg sungguh sibuk...

ok... berbalik pd tajuk...
akukan...teringin kan....nak tukar kaler rmh ...
er.. kaler n semua warna2 brg dlm rmh tu...
hujung thn ni masuk thn ke4 dok kat Paragon...
budget nak cat exterior rmh...
lepas je Paragon 129 naik...
sbb rmh barukan....kaler cat rmh Paragon 129 sgt cantik...
lebih menarik hati n terang...
terus nampak Paragon 202 ni dah kusam...
serius! mmg nmpak sgt Paragon ni mcm bagi cat murah je...
4 thn je kaler rmh dah bughok

so.. dok kabarkan ke hubby....
jom kita tukar cat rmh kat luar b4 raya ni...
hubby kureng setuju sbb this year byk nak pakai duit katanyer..
kete pun nak kena tukar tayar n rim baru...
sbb rim kete aku mmg teruk..asyik kena tersagat n masuk lubang...
calar balar teruk...
aku budget nak cat sendiri je... kaler??? nnt pikirkan..
hubby lg xsetuju... ok.. xtau jadi ke tak...

ok... pasal nak tukar warna interior dlman...
next year la kot...
thn ke5...
teringat member dtg rmh masa aku memula pindah dulu...
dia tanya...ko nak pakai kaler merah ni smapai bila??
owh..idok le aku nak pakai smapai 10-15thn sepanjang dok rmh ni...
mmg akan bertukar...budgetnyer... dlm tempoh 5 thn...
tgk... dah nak msk thn ke lima dah...
brg rmh pun byk dah stat rosak n perlu ditukar...
terutama...meja mkn.
aku ni ikut hati... nak cepat2 bl meja mkn marble tau...
kerusi mj mkn aku mmg dah teruk dah..
tp xpe... not now... kita tunggu next year..
kumpul duit byk2...
kita tukar segalanyer..
dari kertas dinding... carpet, sarung kusyen, langsir...
semua  rasa nak tukar ko...

aku dah usha dah beberapa konsep yg cun2..
dah paling aku berkenan...kaler HITAM & PUTIH..
boleh kekalkan sikit kaler merah tu...

mcm gmbar ni



org kata..kalau skrg ni warna byk didominasi oleh merah.
kali ni biar hitam & putih pulak take over..

sbb kalau dgn pintu kabinet dapur aku nak tukar kaler dr merah ke hitam or putih...
mmg mcm xpatut la pulak kan???
kecuali KALAU AKU KAYA!!!!!HARI-HARI HARI RAYA!..
kiki...memain je...


insyaallah....
moga impian jadi kenyataan....
daaa...

sekian, wishlist sy yg ntah berapa byk dah ni...
aku sedang obses dgn kaler hitam putih skrg.... !!!!




kereta angan ku...

korang ada x sesuatu hobby yg giler extreme..
yg korang teringin nak buat..
aku kan..tetiba teringin sgt nak ada sebuah kereta sendiri..
tp aku suka kereta 2 pintu je...
yg lepas utk aku bwk gi keje sorang2..
kalau boleh...(kot duit byk le satu hari nnt)
nak bl kete canggih yg laju.. tp 2 seater..
aku nak hias dia dgn hello kitty...
ya Allah..serius.. siap berangan n ckp kat hubby...
serius...nak sgt!

kalau idaman aku Honda CRZ...xpun Ford Focus Sport.....
xdpt kete Perodua Viva pun ok gak haha.. kete economy..kiki
janji kete kecik...
kete comel je...

aku cuma nakkan kereta hitam yg dilekatkan dgn sticker hello kitty pink..
then.. tayar rim pink...auwwwww mmg nampak cool...
xmau kete pink...
byk naw kat jln raya kete pink hello kitty



kete smarto


chevrolatte ko....


honda city pun ada....cunnyerr

ni my Vi kot??


BMW wo.....cun!


pastu dlm dia....
semua aku sarungkan dgn sarung hello kitty hitam...
ada sikit2 hello kitty pink punyer accesories..

wahhhhh cunnyer!!!!




cutekan.??
xmau sarat dgn byk sticker..
 nak simple tp nampak elegent...
aduhai...
insyaallah...
 xskrg.... beberapa thn lg...
impian....
free je berangan kan???? kiki

daaa

keje si syafiqah pula....

last n3 kisah si abg irfan yg suka curi2 main games kat hp papa
 la ni nak citer peel si kakak syfqah yg kuat & suka menulis n menconteng.,,

aritu aku dok cek buku sekolah...
dia ada peel yg suka lukis gmbr dlm buku tulis then koyakkan buku...
 part tu lepas marah dia xbuat lg dah...
lg pun aku bg 1 buku nota xguna utk dia bwk n conteng2..

baru2 ni.... dia gila menulis kat mana2...

kejap kang kat tapak tgn,
kangg atas meja pulak
sib baik dinding dia xconteng....
tp...boleh dia conteng atas bantal sofa?
mmg terkejut aku ms nak kemas sofa n dirikan bantal...
sekali ada nama syfqah atas sarung tu..
dah le tulis pakai pen marker kekal lak tur...
 dah xboleh hilang....

kakak oh kakak...!memacam!







Related Posts with Thumbnails