Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

hari melawat dentist

skrg aku nak buat rutin tahunan utk anak2
sepatutnya rutin setiap 6 bln....tp xpela...
jadikan tahunan je utk jumpa doktor gigi....
memupuk minat  mejaga kebersihan gigi..hihi 😀😀
jgn jadi mcm mama dia gigi byk rosak.  haha huhu 😂
dulu ms kecik2 abah selalu je bwk gi check up kat  klinik cahaya suria kat tgh2 kotaraya KL tu...
sapa tau??? 
bila msk sekolah menegah gigi aku ada sebatang rosak sebab berlubang
tp aku takut n malas nak ke klinik gigi kat sentul tu
asal gi pun doktor kata tunggu nnt mereka akan  dtg ke sekolah utk buat checkup n rawatan gigi
last2 menunggukan team dental dtg ke sekolah ....
hancus gigi sebatang tu sbb gigi berlubang tu dari sebatang jadi 2 batang berlubang teruk
masuk upm aku selalu gi klinik gigi upm 
n beberapa kali tampal gigi tu..last2 xleh selamatkan dah
terpaksa cabut sebatang...

sepananjg hidup aku dah 37 thn.... ada 2 btg gigi kekal aku dah cabut...
1 btg gigi bongsu dah pernah buang..
gigi pertama yg pasal berlubang teruk tu lah..
gigi kedua belah geraham dalam...gigi tu penyebab aku sentiasa sakit gusi...
sbb gigi tu xrata n mengganggu gusi aku
n 1 btg gigi kena karies aku terpaksa salut dgn gigi palsu (crowning)..gigi depan
sejak  pakai gigi palsu since tahun 2010...
aku xpernah senyum bukak mulut dah... haha
sbb gigi crowning yg aku pasang tu betul2 fail...
tu penyesalan yg xdpt aku maafkan pada diri aku n doktor yg merawat aku
😂😂😂


ok..sambung citer pasal check up gigi ni
last week kan upsr...
budak2 dicutikan sekolah 2 hari sbb kena bersekolah bergilir2
jadi...baik aku gunakan ms ni utk bwk budak2 ke klinik gigi di upm
sbb dental klinik upm open hanya pada hari biasa 8 to 4 pm je
mcm kami staf upm dpt cover kos pergigian 1 keluarga rm500 setahun
tu pun jarang sgt guna..
aku jarang la guna...tp suami aku mmg every 6 month dia mmg pelanggan tetap di klinik gigi
gigi dia mmg kena scaling setiap 6 bulan...sbb dia dulu perokok tegar..skrg vapor tegar...

so bwk budak bertiga ni utk check up
imran xsalah aku kali ke 2 kot aku bwk
tu pun dia lupa ms kali pertama check up
pg2 buta aku terpaksa bukak youtube tunjuk di situasi check up gigi
nasib baik dia ok....
tgk utube klinik gigi mat salleh siap klinik gigi ada aquarium n gula2
mmg syiok la dia..haha





aktviti bermula dgn check up gigi kakak dulu...
tu pun silap..patutnya stat dgn adik imran dulu
tp nasib baik kakak cool je...
so adik tgk kakak ok..adik pun ok jelah...
gigi kakak bersih tp ada sikit plug utk dibersihkan...
so JP Nalitha buat scalling..kejap je


ni ms tgh scaling

lepas kakak syafiqah....
turn irfan lak
ni budak paling malas gosok gigi
setiap pg mmg mama kena leter n jerit kat irfan suruh gosok gigi
dia mmg akn dgn sengaja buat2 lupa gosok gigi
serius xpaham aku dg irfan ni
lepas check mmg byk gila plak dlm gigi dia
so irfan kena scaling lama sikit lah

last sekali br adik imran
adik imran mmg kelakar la....
naik kerusi belum pakai bib dah nganga mulut kot
mmg bersemangat sungguh dia nak check gigi


video

adik gigi tip top...xde rosak xde kotor
1 sminit siap,,,
bukan main berlagak dia...haha



siap dah budak2 checkup gigi

then giliran aku lak
ni pun dah setahun xdtg check up....
last check up bln 8 thn lepas



dr. fav aku skrg dr. dasril or dr. khairi je....
ni tgh preapre utk dicheck
ms check xde la snap gambar...malu ok ...haha

so far dr. kata gigi aku bersih...
just dr. scalling sikit2 je belah dlm yg kaw. sukar capai tu je
yg lain dr. nasihatkan utk urut ke gusi utk elak gigi crowning aku naik kedlm n msk gela gusi....

so korang bwk la anak2 gi check up gigi
just utk pupuk minat n kurang2 xfobia dgn doktor gigi
kan...ok daa

muka stress

asal nak masuk hujung tahun keje makin melambak...
aku nak senyum pun pikir 100x...
lebih2 kena buat keje sorang...uwaaa...
so...jom tgh muka mcm nak nagis ni ye...
doakan agar keje dpt diselesaikan dgn mudah je... 
daaaa..jom balik....


kursus T.T.T Jurulatih Pusat Koko UPM 2017

pada 18 - 20 Ogos lepas
aku berkesempatan mengikuti kursus TTT (3T) sebagai tenaga pengajar Fasilititor unutk Kursus Berkredit UPM dibawah kendalian Pusat Kokurikulum dan Pembangan Pelajar UPM
kursus ni mmg setiap awal semster mesti kena pergi
sbb setiap semester ada sahaja fasilitator lantikan baharu akan diserap..
dan fasilitator lama pulak akan diasah dgn pelbagai teknik pengajaran dan input baru

tp apa yg menarik tentang kursus 3T kali ini adalah pemilihan tempat kursus dia
serius tempat dia sgt best...
cantik, besar, mcm hotel pun ada
1st time aku sampai kat sini
kami berkursus di INstitit Latihan Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan (I-KPKT)

masa perjalanan pergi..... tempat deakt je kat bukit tinggi
tp dekat-dekat pun still kena naik bukit..berpusing la jugak kepala aku...
sikit lagi nak muntah dah sampai...haha


baru sampai...tempat yg cantik..
mcm pergi hotel la pulak
preasarana tip top la jugak

wifi pun free

lepas taklimat dan pendaftaran kami check in bilik..
bilik berdua tu.....cantik....


ni katil aku..siap towel la...

almari pun besar.. mcm asrama kat UPm lak...haha
aku kursus 3 hari..
cuma kawasan sini berbukit dan bertingkat2....
dewan kursus di tingkat 2..kena turun tangga woo...
rg sakit lutut xdigalakkan kursus kat sini...


ni masa sesi taklimat n suai kenal

dewan makan tempat ni kat bwh sekali...underground ok..
rasanya kena turun tangga dalam 5 kali..

tapi makanan pada aku mmg sedap2 la..
n kebanyakan pekerja dia semua org asli yg tinggal di bukit tinggi ni

kursus 3 hari 2 mlm kami mmg lebih kepada teaching methodology..
kali ni mmg pusat koko nak semua fasi ikut kaedah mengajar yg betul..
penceramah pun ostly pensyarah UPM dan semunya dari fakulti Pendidikan
pd aku semuanya ok je...
1 sesi tentang Outcome Base Education
saje aku nak letak slide ni kat dlm blog ni...
satu hari nnt nak refer senang..
nota ada e diabg...tp aku tau..aku bakal melapakan notani punya...haha










mcm lecurer lak nak buat rancangan silibus subjek..haha

tp pada aku subjek paling best aku belajar adalah tenatang Pengenalan kepada Studenat Centred Learning
pengajar di Prof. Kamariah... bekas Dekan FPP...
ni la 1st time aku belajar cara nak tulis Rancangan Pengajaran mcmmana cikgu selalu buat tu
kalau x..berterabur aku tulis RP dlm report lepas abis kelas...haha



ni gamabr mkn sarapan kami keesokan harinya..

mmg sedapla

ni contoh  RP yg partner aku tulis

tghari hari kedua kami ada modul kepimpinan...
pusat koko jemput Mr. Smart dari training centrer.. tp pd aku modul dia biasa2 je....
buat aktiviti ni paling aku xsuka

pas bola tenis pakai dagu...ya Allah..geli geleman ko...


terpeluk-peluk... pastu rest utk lunch kejap

aku mkn lauk je byk..haha
ptg tu kami kena buat tresurehunt
tp aktiviti nilah yg merapatkan aku dgn group baru..
ramai fasi junior dlm group aku...

ni 1st klu kami dpt settle...
lepas settle kena snap gambar dgn org yg kita jumpa

ni last klu kami.... dgn mr. rajan.... antara peg. pemantau pusat koko

mlm tu kami ada BBQ dan persembahan kumpulan 

mknn mmg best la

ada kambing bakar, steak bakar, ayam bakar, hotdog, roti bakar, dan sayuran termasuk sup cendawan..
mlm tu kami buat persembahan.... ala simple2 je pun..menang tempat ke 4 dr. 8 group..boleh la..haha

tapi yg paling penting adalah presentation n penialain utk kaedah mengajar pada hari esoknya....
mengeletar ok...
kena pulak penilaian aku Prof. Dr. Kamariah sendiri...


starting kelas....kami diberi masa 10 minit je utk mengajar


aku pilih tajuk peti 1st aid...haha...
senang je kan..siap bawak peti 1sti aid dari rmh ko...

alhamdulillah ....presentation berlansung dgn jayanya...
lega ko...
abis tu mkn tengahri n last sekali sesi penutup..yeay...

3 hari 2 mlm kat bukit tinggi...puas mkn tp xcukup tido..
gemok aku blk kursus...
n paling penting..ilmu baru yg aku dpt...





repair skirting Cik Ina

saje nak update pasal cik Ina
cik Ina kesayangan aku ni......
selagi dia ada...diala bwk aku ke hulu ke hilir
bwk gi keje... bwk gi jalan
tuan beso dia mmg xheran dgn cik Ina ni..
kesayangan dia hanya si kancil tu je...
dah mcm kete perang dsah kancil tu.. buat gi memancing n tinggal kat parking kalau hubby OS je kancil tu..
n kete backup kalau apa2 berlaku..cth cik ina bateri kong ke...
sbb aku ni selalu je kena kes bateri kong...
kadang lupa tutup pintu kete rapat....esok pg nak gi keje tgk2 bateri dah kong.hahaha

eceli kes skriting cik ina ni jatuh lama dah..
kat 3 tahun ada kot...
nak repair aku malas..
ada pergi tanya beberapa tempat..
kat kedai aksesori  caj sampai rm150 utk 2 side..
kat tanchong lagi la..sebelah site nak rm120...giler apa.....
skirting ni jatuh pasal budak2 ni bila naik turun kereta..diaorg suka pijak skirting tu
tu kete rendah tu...agaknya kalau aku tukar SUV..xtaula...
ada hati nak bawak SUV..haha
tp tgk jelah..aku xde duit nak bl kete baru..impian je

sekali haritu aku saje je tanya kat 1 kedai area klinik qistina kat bandar putra permai..
sbb aku tgk owner workshop tu pakai livina gak..
kedai tu mmg khas buat skirting n spoiler kete je...
bila tanya harga.. dia cuma caj rm70 je utk betulkan balik skirting tu
wah..ini sudah bagus...
aku mmg dah xtahan sbb tiap2 hari turun kereta aku kena tendang balik skriting tu supaya naik atas balik....

jadi..balik cepat2 dari kerja terus ke bengkel tu n minta diorg buat..
xsamapi sejam siap ok...

ni rupa skirting... tp yg repair tu skirting kat tgh..

ni... memula diaorg cabut skirting tu
kena kikis dulu double sided yg lama...
leceh jugak kejenya..patutla laki aku xpernah nak buat sendiri kete ni


togel jap kete ni xde skirting


lepas bersihkan... letak satu gam khas dulu then baru dia pasang double sided tape yg baru


then baru diaorg pasang kat body kete




last sekali bawah tu ada lg benda kena pasang..
patutla kedai aksesori caj mahal benau....
keje remeh
tp ni dah ok harap x jatuh la lg skriting ni...
tu je nak story.... 
ok daaa



kisah raya aidiladha 2017

bismillah...
bercinta nak karang story
kisah raya haji tahun ni....
thn ni mcm raya sepenuhnya kat sentul je..haha
sepatutnya raya haji turn beraya di belah suami
tp ibu dan bapa mertua gi haji thn ni
jadi xde org kat rmh sg. besi
jadi baraya di sentul lagi lah...
kebetulan jatuh pulah time nak raya ni dgn cuti sekolah
anak2 pun request nak dok rmh nenek sentul...
teringin nak bercuti di sana katanaya
so aku post la anak2 awal ke sentul
since hari ahad awal cuti sekolah diaorg dah dok sentul
masa balik sentul nak hantar budak2...sempat la melawat adik ipar or mak sedara budak2 ni  yang baru bersalin baby ke 2 kat hospital selayang
ni anak adik aku no. 3.nama dia fazil
dah 2 org anak lelaki dia


putih la yg lahir kali ni...bukan pe... sbb mak paknye dedua jenis kulit chocolattle...haha

balik tu kami jalan2 bawak mak ke Setapak centrum
kali ke 2 aku dtg sini..
kebetulan haritu 27hb ogos..jatuh hari birthday Along a.k.a Bonda
apelagi... bodek bday girl suruh belanja mkn..haha
pastu aku belikan kek SR utk along
tp yg mkn kek tu budak2 tu.bkn bonda...haha




happy bday along yg ke 38 thn

then balik merayap..aku pun tinggalkan budak2 ni kat sentul....
setiap hari keje aku call pg petang siang malam tanya kondisi budak2 tu
budak apa..risau sebenarnya sbb mcm susahkan mak pulak nak kena memasak n tgk2kan budak2
tp sekali sekala rasa ok la kot sbb mak pun ckp xpe..
kejap2 aku pesan kat syafiqah tlg nenek tu..jgn dok melepak bca novel bonda je
adik aku manja siap tinggalkan anak dia si dobot aira n aufa
lagila risau....

dok rumah... imran keboringan
tp boring2 dia ok lagi...aku ni...rasa kehilangan ok...haha


ok.... 2 hari b4 raya...khamis tu dah cuti dah..pagi2 aku gi pasar borong dgn hubby
beli daun palas, beli santan bagai utk masak rendang...semangat nak raya ooo


ni daun palas siap di lipat... 

mlm raya ramai2 memasak..aku lupa lak nak snap gambar

kita tgk menu pagi raya ....
pulut palas, ketupat instant, sambal kacang, kuah lodeh dan rendang ayam..
simple je...kami pun xramai....hihi





kuah lodeh aku masak...kurang kuning je...tp rasa sedap tau...


rendang ayam daging... masak 2 ekor je




yum2

so..pg tu hubby n abah bwk anak2 gi solat raya dulu...
bali solat mkn kenyang2
then kami decided nak gi lawat kubur arwah atok Mohamad (belah mak aku) kat tanah perkuburan AU4 keramat
b4 gerak...kami selfie la dulu


with my husband.. dulu chubby..skrg xchubby dah..
bini dia yg chubby ni...



bergambar dgn adik lak


kami nak ke kbur di keramat

balik dari kubur mak n along semua nak ke rawang...kami xjoin...
aku ajak budak2 round2 kat wangsa mall....
just jln2 dalm 2 jam...
then ms balik budak2 ajak gi ikea ko
aku ni pantang dgr ikea...
kalau ikut hati malas nak jalan..
tp dah imran merayu2...
ok jom jln2 kat IKEA

paling xleh blah..kami 4 beranak je pakai bj raya - bj melayu n bj kurung ok...
segan gak..tp budak bodo je

lepak kat kerusi dgn kakak..penat jln...haha
kalau jln ikea xbeli barang tu nyesal lak...
bl la sikit brg algot...
nnt aku tunjuk kisah ruang gantung bj aku algot yg terbaru ye...
 n b4 abis.
sekeping gambar anak jantan hencem aku yg chubby ni

gambar kat kedai dobi bwh flat ni....
budak2 dok rmh mak 5 hari....bj ada yg dah basuh...
tp ada yg xbasuh..plus aku pun tido semalam ms mlm raya
aku malas nak sesak kepala blk rmh nak bsh baju byk....
aku siap2 basuh kat rmh mak...
tp keringkan kat mesin dryer kat dibi selfservis bwh rmh mak ni
ha... settle 1 keje...

jadi..inilah catatan raya haji kami
then sabtu ahad tu xkemana
lepak2 kat rmh je..... ok da...
Related Posts with Thumbnails