Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

gambar kenangan syafiqah dengan kawan sekolah agama

saje je nak simpan gamabr dalam blog ni
nnt syafiqah dah besar n bukak blog mama
dia ada la nampak gamabr ni
ni gamabr masa kakak ke program sehari taklimat untuk peperiksaan PSRA pada awal bulan ogos baru-baru ni...
ustazah kongsi gamabr mereka. tq ustazah

syafiqah bersekolah di sekolah KAFA Al- Alim





kursus 1st aid utk staf Tadika SBC anjuran BSMM selangor

bismillah..
mengabadikan kenangan mengajar kursus pertolongan cemas seorang pembantu pertolongan cemas untuk setiap rmh @FAEIH..
kursus ni adalah anjuran Bulan Sabit Merah Malaysia Cawangan Selangor
kami di cawangan sedang giat mempromosikan kursus 1st aid utk orang awam dalam usaha menggalakkan semua org mempelajari pertolongan cemas...
atas saranan Pengerusi baharu BSMM Negeri Selangor Dato' Moin...
aku teringat owner taska dan transit anak2 aku duduk tu pernah request mintak tlg ajarkan guru2 di Sinar Bistari Ceria kursus 1st aid...
tp asyik xberkesempatan
sekali bila meeting AJK latihan Negeri syorkan..
terus time tu jugak aku wassup cikgu asiah tanya dia jika dia still berminat
apa lg...set tarikh terus on ko

kursus ni kami adakan pada 4 Ogos lepas bertempat di taska
pengajar adalah aku sendiri dari Daerah UPM, tuan Shaik Dawood dari Daerah Gombak dan Tuan Govinda Pengarah Latihan Negeri..
kursus selama sehari 6jam bermula jam 8.30 pg berakhir jam 4 ptg 

terima kasih pd cikgu asiah yg sudi terima undangan kami...cikgu2 bg feedback yg sgt baik
dan moga segala ilmu dpt dipraktikkan dlm usaha menjegah kemalangan dan mendidik guru2 lebih bersedia jika berlaku kemalangan di taska 😊

aku share gambar sikit




















Home Decor: Artificial plant penyeri rumah

bismillah
saje nak share kisah deco rmh
lama betul aku xmain deco rmh ni
since last year rmh aku mengalami maslah leaking yg teruk...
bauangkan bil air yg biasanya rm12 or rm8 mencanak naik ke rm120 sebulan
tp ms tu aku still nak ubah konsep rumah ke warna biru putih kan...
n kami ada panggil indon tlg repair leaking yg disangka leaking di toilet
tp kejap je mslah tu diatasi...
last jadi lg teruk
sejak tu aku malas nak beriya2 kemas rmh sbb dinding rmh aku abis pecah2 n wallpaper baru yg aku ganti tu ada yg menggelembung..sabar jelah

tp since bulan lepas rezeki kami
 lepas hubby sakit tetiba mertua ckp nak tlg sponsor repairkan kes leaking tu..
pakcik hubby yg kebetulan kontraktor rmh... yg buat kerja pembaikan...
lepas check punca n mslah leaking tu...
kami decided buat paiping luar je...
terus ok rmh dah.. bil turun semula ke rm12 sebulan 😊😊 settle masalah leakibg ru n rmh xde kulat n bau hapak
tp byk la jugak kerja pembaikan kena buat cth dinding kena cat balik n wallpaper yg mengelupas kena gam semulaj

so skrg barulah ada mood nak kemas rmh balik semula..lg pun nak raya hajikan
cheewah... rm
so..berbalik pada kisah deco rmh
skrg ni tgh hot org beli pokok hiasan tiruan utk penyeri rmh
aku mmg dah lama idam tp kalau gi ikea or SSF..sepokok palm tinggi 70 or 100 cm harga melonjak ke rm150++
idak la aku beli...
maka simpan jelah angan2 nak ada pokok dlm rmh

tp bila jiran sblh rmh update dia deco rmh dia... pasang winscoating sendiri n
siap ada pokok besar lg..aku tanya mana dia beli..
dia ckp dia beli online je dari abbyllah home decor
aku pun rikki2 la dlm catalog pokok tiruan tu kat IG @abyllahomedecor
serius cantik2 pokok n harga berpatutan sgt
korang leh la skodeng IG dia

antara pokok yg ada n yg aku aim nak bl

pokok ni aku dah tenpah gak....
sbb xde ready stok..kena preorder

orkid yg lawa


pokok renek saiz xs rm15 jew




tiap2 hari aku tenung gambar pokok ni n buka IG agen yg terdekat dgn rmh aku
kot ada pokok yg ready stok bole la beli terus

harga pokok ni ikut saiz n tinggi
terus aku order pokok palm tu kat agen putrajaya..
kebetulan ada rezlki lebih org belanja lak..😊
aku aim pokok saiz L je..
nak maik saiz XL hara ratus2 ooo.
xyah la...

so inilah hasil pokok pertama aku beli
pokok palm
pokok ni xdtg dgn pasu
boleh beli seagrass basket tp aku x minat
aku nak pakai pasu putih or hitam
tp bila tgk abylla tu pakai tong sampah putih ikea ni mcm cantik je
aku pun tiru..haha sesuai sgt
jimat sgt lah tu😁😁


deco ruang tamu rmh kini...
xsabar tunggu pokok lg satu n pokok renek...
next nnt nak beli pokok orkid lak...
daaa


bila en suami memasak

hi semua
saja nak abadikan sikit...
kisah hubby yg tetiba masuk dapur nak memasak utk kami seisi keluarga
balik dari hospital lepas 8 hari. warded lepas 3rd kimo yg lepas...
tetiba dia rajin lak nak msk mkn mlm utk aku n anak2
syafqah siap berbisik tanya...
napa papa tiba2 nak msk utk kita ye mama?
eceli laki aku ni pandai masak tp dia jarang nak memasak
walau pun kami kehairanan..
sbb since bln 4 ms dia sakit dulu pun xpenah la memasak

so rabu lepas dia balik dari hospital n terus dia ckp dia mengidam nak mkn siakap stim limau
tp dia ckp nak mkn siakap ikan pancing je..
beriya rabu tu dia ke kolam n bl ikan dari kawan dia
tp ptg tu aku balik keje n budak2 balik sekolah
memasing ckp sedap
hasil masakan hubby...
siakap atim limau
mkn dgn nasi panas..mantops

hari khamia pulak dia kata nak msk mee bandung muar
pes kuah meebandung xah siap2 beli import dari muar
klpes mee bandung hanafiah muar
dia siap rebus daging dan udang n buat telur mata
aku lupa snap gambar dan hari jumaat smlm aku ckp nak msk nasi arab..
dia kata ok je tp aku mintak dia masakkan ayam panggang n buatkan kuah tomato cili nasi arab
serius sedap ok...mcm kedai arab jual

nasi arab aku la masak pakai pes nasi arab 

tq to hubby
kalau dia rajin mcm ni selalu kan bagus
xde la aku sorang penat buat keje rencam 1 rmh
lain kali tlg masak lg ye...
daaa

cik ina ganti cermin baru

bismillah
lama xbersiaran
makin lama hidup aku rasa makin xbest kot
hari2 rasa x seseronok dulu...
tp life must go on....
demi anak2....
ok..kisah cik ina or my kesayangan cik livina aku
umor dah cecah 6thn
berkira2 nak simpan lg or x cik ina kesayangan...
kami skrg makin terdesak utk maintain kos hidup dgn keadaan hubby yg masih xsihat dan xde keje
mcm2 plan kami buat skrg
insyaallah maybe masih simpan cik ina ni utk beberapa bulan lg..
n hopefully hingga habis hutang la hendaknya...amin

ok kisah tukar xermin winscreen baru gara2 kena tembak dgn batu ms bercuti ke lost world of tambun hujung tahun lepas
kebetulan lori trailer panjang yg bawak kereta lalu...lori tu kosong tp laju
dia potong kete kami n tetiba bunyi 'pop'!!!
terkejut kami dlm kete
tgk2 dah lekuk dah cermin depan
then simpan la berkurun konun nak hntr gi repair... sampai la skrg ni nak expired roadtax
now kalut nak tukar widscreen
aku ingat susahla sgt
rupanya senang je...
sbb insurans kete aku pakai lonpac utk nissan user..jadi just bawa ke nissan centre jugak la..

so prosedur just call nissan n dia akan bg no tel bengkel nissan servis centre body n spray terdekat dgn rmh
then ke nissan utk submit salinan lesen n ic, e-cover note insurans dan salinan geran
then staf nissan akan booked tarikh utk tukar cermin kete

akusubmit dokumen
xsampai 5 minit pun..kejap je
leps submit balik...
ptg tu jugak staff nissan call ckp isnin next week 30.7.18 leh dtg utk hntr kereta 

nissan servis centre balakong

hari isnin tu aku ke nissan utk hntr kete bg proses tukat cermin
sepatutnya hubby tlg hntr tp kondisi dia xcantik...
dia lemah n penat..so aku naik gi sendiri n balik naik uber

asal dtg nissan xminum air teh or hot coklat rugi disitu.. 


staf check kete b4 ambil...
hntr jam 9 am...


jam 2.30ptg staff nissan call semula kata kete siap dah...kejap je...aku mintk budak opis antar aku n bgla dia duit minyak kete balik...
lepas amik kete n sain dokumen. 
aku gi kedai aksesori kete kat seri serdang
cermin togel buat aku rasa seriau
nak xnak ku kena pasang gak tinted budged
tanya yg middle dgn warranty..
dpt la rm120 all in siap free double line kat atas ceemin kete tu..


proses tgh buat...
2hb 8 ni lesen akan expired
aku xamik windscreen protection
sbb budged xcukup..huhu
neway...settle bab kete livina
aku syg sgt dia..
byk jasa dia.... 
daaa


Related Posts with Thumbnails