Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

Jom Beristigfar : Doa Penghulu Istigfar




Allahumma anta robbi, laa ilaaha illa anta, kholaqtani wa ana ‘abduka, wa ana ‘alaa ‘ahdika wa wa’dika mastatho’tu, Audzubika min syarri maa shona’tu, Abu ulaka bi ni’matika ‘alaiyya wa abu ubizambi, faghfirlii zunubi fainnahu laa yaghfiru dzunuuba illa anta.
MAKSUD 

“Ya Allah, Engkaulah Tuhanku, tiada Tuhan yang sebenar melainkan Engkau, Engkaulah yang menjadikan aku. Aku adalah hamba-Mu, dan aku sentiasa berjanji setia mentaati-Mu sekuat tenagaku. Aku berlindung kepada-Mu daripada kejahatan apa yang kulakukan. Aku mengakui segala nikmat yang Engkau anugerahkan kepadaku, aku juga sentiasa mengakui dosa-dosa yang kulakukan. Oleh itu, ampunilah aku, kerana tiada siapa yang dapat mengampunkan dosa-dosa kecuali hanya Engkau." 



KETERANGAN
Dalam sebuah hadis riwayat al-Bukhari daripada Syaddad bin Aus, Nabi mengajar sepotong doa (doa di atas). Sesiapa yang membacanya dengan keimanan pada waktu pagi, lalu dia mati pada petangnya, maka dia akan menjadi ahli syurga. Demikian pula bagi yang membacanya dengan keimanan pada waktu petang, lalu meninggal dunia selepas itu maka jadilah dia daripada kalangan ahli syurga. (Riwayat al-Bukhari no. 6306, 6323)

Hakikat istighfar adalah menundukkan jiwa, hati dan fikiran kepada Allah Subhanahu Wata'ala untuk memohon ampun atas segala dosa.

Firman Allah dalam surah Al Mu'min ayat 55 :
"Dan pohonlah ampun bagi dosamu serta bertasbihlah dengan memuji Tuhanmu pada waktu pagi dan petang".

Hadis Riwayat Al-Imam Abi Daud :
"Daripada Ibni Abbas Radiallahu Anhuma, Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam bersabda : Sesiapa yang selalu beristighfar nescaya Allah akan menjadikan baginya kemudahan bagi setiap kesempitan, kesenangan bagi setiap kesedihan dan memberi rezeki tanpa diduga olehnya". 

Sememangnya istighfar itu penting dalam kehidupan, maka tidak sewajarnya ia diabaikan apatah lagi dilupakan. Sedangkan Rasulullah SAW sendiri menjadikan istighfar sebagai amalan harian. Walaupun Rasulullah SAW ma’asum (bebas daripada dosa), namun Baginda tetap beristighfar setiap hari sebanyak seratus kali agar dipelihara daripada melakukan perkara-perkara yang menyebabkan dosa, betapa pula kita yang hanya sekadar manusia biasa. 



 Marilah kita menjadikan istighfar sebagai doa dan zikir sepanjang hari. Mudah-mudahan Allah SWT menerima taubat dan istighfar kita. Amin Ya Rabbal'alamin.

hari graduasi syafiqah tahin 6 sktu

alhamdulillah...
tarikh 14 nov lepas syafiqah dah pun sambuy hati graduasi utk pelajar thn 6 di SKTU
Sayangnya aku xdpt hadir utk majlis ni sbb terpaksa berkursus kat n.9
ayat terpaksa tu..haha...
ye la... anak penting kerja pun penting
badan xleh nak bahagi 2 sbb tempat kursus pun jauh kat seri menanti...
kalau x mmg boleh je drive je dr upm ke seri menanti...

so...aku mintak adik aku fadlisyah dan siti tlg temankan kakak...
kesian dia...
ada papa tp papa xlarat
xkisah pun ye jugak kot...
bertabahla anak2...

tap part paling tragis aku gi kursus siap tertinggal handbag yg mengandungi dompet dan henpon..
ko bayangkan 2 hari kursus rabu n khamis dr jam 7.30 pg ko samapi kat opis xde hp kat tgn
drive ke opis kiranya lesen pum de ko...
haha...

then dgn anak graduat ko harapkan adik ko tlg tgk tp ko pun xde hp nak contact
nasib baik akak opis partner aku bg pinjam hp...
lega la jugak...

so...kita layan gamabr graduasi kakak jelah
seronok tgk dia
kalau aku ada kat situ lehsnap gambar dgn kakak jugak..
sedih la pulak..
tp xpe...insyaallah panjang umor dilai masa..insyaallah













Makan2 dgn Ucu Ali di TR The Garden

ok kisah mkn2 lg...
eceli aku bkn plan nak gi mkn pun dgn adik bongsu aku ni
anak2 panggil adik aku Ucu Ali...
kisahnya Sabtu 3 November lepas..
aku nak balik rmh mak kat sentul...
biasanya mmg aku suka msg akak aku n adik aku tanya sapa yg ada kat rmh mak
kalau kumpul ramai2 lg best
so akak aku reply kata semua ada..ok la
then adik aku lak call bgtau dia br balik dari Krabi
kebetulan aku on d way nak ke KL tu adik dah dlm ERL nak samapi di KL Central
apa lg.. jempt dia n dia ajak gi mkn dulu....
Fadlisyah kalau jumpa aku n anak2 buah dia mmg dia suka blnja mkn
so kami ke Teh Garden
sbb tu yg paling dekat dgn KL Central

lepas round2
Ali ajak mkn Tony Roma..katanya dia xpernah mkn kat sini
aku xkisah..on je....
budak2 suka jelah sbb diaorg dah biasa mkn....
so..apa lg... jom soru...

sementara mknn sampai...
ucu layan anak2 buat mewarna dulu


kakak pun sama

then jom selfie


kami ber4


with ucu...imran mmg sangat manja dgn ucu ali dia

ok mknn sampai...
kami amik starter fried mushroom...
serius mmg sedap...1st time mkn ms bday aku bln 9 aritu..hubby belanja..


then aku order Srimp scampi pasta...

ali order ribeye steak...

budak2 dpt free meal...suka la dia
oh ye..aku ada dpt free voucher romarita drink
so aku order la mango romarita ni
boleh la...sedap, n manis....xmasam pun


kakak pun mkn kids cheese burger


alhamdulillah..kenyang mlm tu..tq fadlisyah belanja akak n anak2

then blik sentul n lepak jap dgn mak abah, along, manja n siti...
dlm jam 10,30 mlm aku gerak blk
xleh nak tido rmh mak sbb hubby ada kat rmh...
dia xikut sbb dia xlarat
kena blk utk teman hubby
dia br habis kimo badan dia letih lg..
aku rusia tinggal dia lama2... kejap2 aku call...
so abisla cerita mkn2 kami bln ni...
nnt ada ms kita gi mn2 lg ye.....


jln2 mkn2 dgn anak2

lama xupdate...
saje nak simpan memori jln2 dgn anak2....
hujung2 bulan ni ada rezeki lebih mmg suka je bwk budak2 jln2 kat mall...
lama x gi ke IOI masll puchong
kebetulan 27hb 10 yg lepas kakak syafiqah ada kem taekwando utk grading di wisma IM4U di puchong
berdekatan dgn IOI mall puchong
blk dari kem tu terus bwk anak2 ke sana...
kebetulan nak blkan kakak syafiqah baju kecik dia....haha
budak baru nak membesar...
lepas bl kat aeon tu...budak2 kata lapar....
dok bincang nak mkn apa.....
imran nak KFC... kakak n abg nak mkn souel garden..
tp mama xnak... tgk kenny rogers kat ioi mall tu setting baru dgn kena order sendiri
aku ckp jom mkn kenny rogers la..
lama xmkn ayam panggang
aku suka amik set family meal ayam sekor tu
tp peel aku jenis kalau nak mkn best2 ni biasanya aku buat deal dgn diaorg
sape nak mkn best2 kena byr sikit..
sbb aku nak diaorg tau nilai duit sendiri
jgn tahu mintak je...

so bila nak sesuatu diaorg kena berusaha simpan duit sikit
then baru mama tambah
kecuali mmg aku tgh masyuk... aku belanja dorang xbyk citer
kekadang budak2 ni br je blnja mkn best...
next week mintak lg...hamboi2... tu mmg mama x layan la...

so aktiviti mkn2..
tu pun aku xberiya snap gambar sgt...
buat syarat je... haha



adik mmg suka buat muka kalau mama nak snap gamabr
aku rasa byk gamabr aku snap dlm 5 keping...
bila chek tinggal 1 je...alamak...
xpela.... ok.... dpt update 1 post.. haha
ok dahhhh

kakak menghadiri UKSBP

bismillah
saje nak simpan catitan bawa syfqah menghadiri ujian kemasukan sekolah berasrama penuh
utk aku yg 1st time bw anak ni rasa seronok sgt
mmg harapan aku nak senua anak2 msk asrama... belajar tempat bagus2
hebat mcm papa dia jugak
walaupun papa diaorg xsetuju anak nak dihntr ke asrama..
papa kata tunggu msk form 4 

entah la..korang mcmmana?
mcm aku serius xpernah rasa msk asrama ni rasa mcm syoknya  dok asrama dgn kwn2
rindu lak ms dok bljr kat matrik upm dulu
dok dlm dorm ramai2....
sbb aku xpernah dok asrama..huhu
tp lepas tu msk degree aku dok bilik berdua je...haha

ok kisah kakak gi uksbp ni...
eceli aku mohon pusat ujian di smk sains selangor
tp pusat ujian penuh
maka syfqah ditempatkan di smk seri bintang utara yg terletak di cheras...
sampai2 tgk sekolah punya lah cantik
dan baru tau sekolah ni ada asrama jugak...


kakak exam 3rd session...
delay 1 hour sbb sistem hang ms sesi ke2
mama n adik teman kakak..
papa ingat nak dtg lepas habis check up darah di hukm
tp sbb nampak nak hujan..aku xbg dia dtg..
nnt dia penat..
darah pun cukup2 je utk diri sendiri... platelete still 40 je..
baik dia balik rmh je

sekolah ni cantik sgt...
siap ada replika kaabah di surau sekolah

with mama n adik

while kakak exam...
mama lepak dlm surau sambil bc yassin..
adik layan laptop sampai bateri habis
then dia main tepuk2 batang ais krim
sekali kakak2 dlm student ni perlahan2 rapat kat adik n main sama2


imran ni mmg ada 1 tarikan...mana2 dia pergi mesti org suka layan dia
tq adik2 borang dgn aunty
jam 3.30 ptg kakak abis exam n kami pun pulang
adik snap gmabar dgn akak berdua ni...


harap result upsr kakak cemerlang n kakak berjaya ditempatkan di sbp or mrsm nnt...amin

Related Posts with Thumbnails