Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

salam Aidilfitri 1429H

bismillah
Assalammualikum semua...
dah masuk Syawal ke 7 dah harini
kejap je masa berlalu
xsempat pun nak buat n3 ucapan hari raya last puasa lepas
alhamdulillah raya ni merasa dapat beraya bersama dengan suami dan keleuarga mertua
tp sedihnya sampai harini masih x berkesempatan menziarahi rumah mak abah lagi
xjauh..kat sentul je..
tp masa tu mcm mencemburui je
ada yg dah keje ke??

kalau dah keje samalh kita
aku since selasa lepas dah keje dah
xlehnak cuti lama2 weh..
kena simpan cuti utk emergency

ok..nnt aku cerita kisah raya kami ye..
tp sebelum tu nak buat ucapan Selamat Hari Raya pada semua kenalan dan blogger
mohon maaf kalau ada salah sialp sepanjang berblogger
kot tersalah cakap ke...terkasr bahasa ke
terRiak diri ke...sumpah xde niat..
kosong2 ye......







biskut raya 2018

edisi masak2 kuih raya tahun 2018
aku xberiya memasak..
satu mungkin sbb mood xde
kedua kekangan kewangan pu mungkin jugak...
sbb duit aku habis kat minyak kereta, tol n parking hospital...
tu pun jimat cermat berbelanja nak bl butter utk cookies
selalu aku pakai butter anchor
thn ni aku pakai buttercup jelah
rasa sedap je..tp lemak better mahal ni rasa dia lebih ump!!! 😜

ok... disbbkan aku malas nak buat kuih beriya..
aku just buat 4 je kuih raya..

1. Conflakes Madu

ni mmg kuih wajib aku buat
sbb sekotak conflakes leh dpt beratus...
boleh bg kat mak dan ibu mertua
yg lain budak2 la mkn

menu conflakes yg mudah..
5 benda je..
- conflakes sekotak
- almond nibs sebekas
- madu secawan
- gula perang 1/2 cwn 
dan butter 125g
topping je kalau nak letak coklat rice


as usual budak2 tlg sudukan conflakes dlm papercup

conflakes madu


2. Conflakes Coklat

yg ni menu 1st timebuat..
tp senang yakmat ok
bahan2 dia
- conflakes stengah kotak di panggang dlm oven
- almond nibs dipanggang kejap
- coklat masakan or berryls coklat compound

ko cairkan coklat then ko gaul dlm conflkes dan almond nibs yg korang dah panggang tadi
siap!!!
letakkan topping hiasan coklat putih yg dicairkan


SIAP BISKUTNYA..

next.. projek buat biskut red pearl lak..
ni mmg biskut paling senang dan sedap di alam semester




dan last sekali 1st time buat biskut ni...
biskut oreo mily katanya
amik resepi dari blog azlita masam manis
sepattunya pakai acuan bulat..
tp aku xde..apakiala bentuk ais krim ni
sedap wei....


insyaallah..tinggal 2 hari b4 raya
butter ada 3 bijik lg..
plan nak buat almond london ada
tp badan xde..gi baguss nak bl badan tp abis.. tu yg xbuat
walau mcmmana pun still ada bisut ray ok lagi la kan...dr xde lansung..haha\
ok daaa



persiapan raya tahun ni...

assalammualaikum semua
ya Allah.lg 2 hari nak sambut raya
rasa berdebar pun ada..
dlm kesibukan urusan harian menguruskan anak n lawat suami di hospital..xsedar masa berlalu dgn pantas..
harini rabu 13 jun...aku masih lg bekerja
xboleh nak spare cuti byk2
sbb takut ada emergency leave yg memerlukan aku guna cuti
insyaallah raya ni aku mohon cuti 2 hari je...
esok aku stat cuti dan hari isnin nnt...

korang mesti dah kemas rumah dah kan
samalah aku...
kemas alar kadar je...
sabtu lepas sepagi lepas sahur sampai ke tgahari dok  bersihkan rmh...
kerahan tenaga anak2 utk lap cermin sliding door...n aku panjat tangga utk lap semua kipas...
siap la lap dinding sikit dan lap semua kabinet dapur...
rajin x rajin la..kena rajin
nak panggil maid dtg kemas duitnya elek..
haha
ada anak2..baik gotong royong 😊



lampu lip lap pun xlupa tahun ni..
adik imran la sibuk suruh mama pasang lampu lip lap...
ada rezeki lebih kita beli n pasang...


suka je budak2...

kuih raya apa cerita...
nnt sambung next n3 ye..hihi

thn ni recycle thn lepas punyer langsir...
masih dlm mood biru putih
rasa tenang je jiwa
aku ni hanya anak2 n hias rmh buat jiwa aku tenang
aku xde sapa nak borak kat rmh selain dgn anak2..
masalah jiwa sendiri...😅
jadi bila bgn pagi..aku rasa aku perlu buat sesuatu utk hilangkan rasa sedih n ia buat terapi utk hati aku
buat keje n buat keje walaupun penat tp aku rasa hilang kejap semua masalah dlm kepala
aku xperlu fikir nak borak dgn sapa..
aku xperlu fikir nak adukan sedih dlm hati ni dgn sapa
jadi bila kemas rmh..basuh baju, lap kipas, susun tupperware dlm almari, cabut semua cadar n basuh...
tgk rmh kemas rasa tenang
sbb bila dah penat aku tido...
kan xyah pikir byk
bgn tido baru pikir balik ptg ni nak mkn apa ye...
sib baik la anak2 xbyk cerita
suruh mkn..mkn...
suruh tido..tido...
suruh study je dorang malas..haha

so settle persiapan raya yg ringkas utk rmh
nnt aku shsre biskut raya apa aku msk ye...
daaa


my new COACH swagger 27

bismillah...
kejap je dah nak abis ramadhan
rasa mcm kejap sgt ms berlalu
rasa xcukup byk beribadah di sepanjqng bln ramadan ni
sedaya upaya aku cuba utk istiqamah xtinggal solat sunat tarawih...
cuba kekalkan solat sunat tahajjud setiap malam
sayang...thn ni dah hujung ramadhan baru dtg cik P...
menunggu dr awal bln..hujung2 baru muncul mcm anak bulan jugak
xpela....

ok... saje nak simpan memori daun pisang
eh xde la... memori pembelian beg yg masuk dlm wishlist aku ni
rasanya awal mac aritu aku ada mention yg mengidam nak swagger 27 sebijik
ni eceli wishlist since aku dpt bday present thn 2015 dulu yg hubby blkan aku sebijik beg coach kat pavilion...yg kaler oren tu...
dari dulu usha swagger ni
tp tgk harga mahal sgt..segan nak pow laki
maka..belilah crossby je...
tp bila seller fb a.k.a geng golddora post beg coach swagger 27 dgn harga baek punya..
siap leh buat ansuran utk melaram di pagi raya...
maka...aku gagahkan jugak mengumpul duit utk bl handbag idaman
as usual..yg mengata op cos byk...
tp i is xkisah....
as long apa aku buat mampu memberi kebahagian pd aku...
aku akan tunaikan apa yg aku idamkan...
gigih mengajar bsmm utk soping ko...
minat -  no 1 bsmm ni...
sideincome - no. 2.... tulah tujuan utama side income...nak soping la kan...

pastu aku dah join ansuran beg coach ni since bln 2 haritu..
maka aku xleh tarik diri sbb dah byr 2x berjumlah rm1k ..
ansuran 3 kali
then tetiba hubby lak disahkan sakit kronik
maka... kena teruskan jugak la byr ansuran beg ni sampai habis...
kalau cancel burn Rm1k wei...
leh beli baby G 2 bijik weh... siap dpt beli tudung ariani 2 helai lg tu dgn Rm1k tu


kalau bl kat butik coach malaysia mmg xdpt la harga kasih sayang ni...
tp puas hati lah...
tq sis fb: Nayli Darin..korang taip je nama Nayli Darin dlm fb..
keluar lah nama dia
mcm aku jenis suka pakai bag yg mmg up to date sepanjang zaman..
maksudnya aku beli beg yg ada dlm web je..kalau xde dlm web xpela..
xberbaloi beli mahal2...baik beli beg bonia je...
maka bila kuar je swagger ni...
rasa mcm..owh... kena grab ni...dah lama aku idam tu...
pang pang!! sepak muka sendiri✋✋✋...haha🙆




ok...
tu je nak citer...
nak tanya..lawa ke idok?
kalau korang ckp xlawa aku tetap ckp lawa giler....
tido mlm peluk beg ko...
laki kat spitalkan...
beg la buat peneman duka lara...haha
ok tu tipu 😆😆😆

sedang menggayakan sebelum gi keje...
pakai sehari pastu simpan balik..nnt pg raya baru pakai balik...
haha


...da...

menu berbuka puasa

bismillah....
salam 15 ramadhan...
dah setengah bulan kita puasa ek...
sedar xsedar je....
seronok tgk org share menu berbuka setiap hari...
tahun ni beriya gak aku share sama
tu pun dah msk minggu kedua puasa baru nak share
almaklumlah hidup x terurus ms awal puasakan...
sebetulnya buka puasa thn ni mmg sesimple2 nya
masak 1 lauk cukup
kalau aku msk 2 lauk tu maknanya lauk pertama tu imran xleh mkn...
atau pun lauk kedua tu adalah sayur utk aku mkn...hahaha
budak2 ni mmg xmkn sayur



lg pun papa dirang xde...

xde la yg spesel pun aku msk
gi pasar ramadhan pun x...
thn ni tiada pembaziran...



jadilah..marilah share gmbr2 menu berbuka.....



stat dgn buka puasa hari ke 5aku share.
aku msk spegeti bolognies je dgn popia otak2
sblm tu msk lemak cili padi ayam ( day 1) dan ada ikan jenahak goreng taucu (day 2), berbuka puasa dgn family hubby di rmh adik Kamal (day3) sampai aku sesat barat nak gi Taman OUG je kot dan hari ahad day 4 kami berbuka murtabak dgn papa di hospital


day 6 aku msk ikan kerisi msk sambal dgn sayur kailan dan ikan masin
oh ye siap buat kek batik...

day 7 aku xmasak...just bl nasi ayam uncle jack kat giant je... 
sedap n berbaloi kalau malas msk..haha...



day 8 goreng kopok lekor, beli akok kat tepi jln dan msk sambal ayam. irfan bwk blk bubur lambuk


day 9 udang msk lemak cili padi..tu pun dah siap msk pg2..ptg blk keje just tambah sew pak choi goreng dgn sos tiran n telur n popia otak2...hari tu aku blk lewat betul

day 10 sabtu hubby request nak mkn roti jala..gigih menjala ko



gu dia kari auam letak kerang pekat2
eceli mlm tu aki bukapuasa kat rumah mak di sentul..byk la mknnnya 

hamik ko siap laksa, pulut kuning dgn rendang dan kek utk sambut bday abah sekali



day 11 ahad aku mskkan utk hubby sup ketam..dia nak mkn ketam..
so buka puasa kami pun mkn ketam


next day 12 aku teringin nak mkn keow tiow..so buka puasa mkn sup keowtiow je...
yg pulut kuning n rendang tu baki buka puasa hari sabtu kat rumah mak

day 13 aku msk ikan black jacket bakar dgn labu msk lemak cili padi..
lupa snap gambar... budak2 tgk ikan bakar xsabar2 terus amik masuk pinggan..haha


dan smlm day 14 aku msk nasi lemak dgn sambal ayam...
senang n cepat...haha


ok done kongsi menu berbuka 2 minggu
lg 2 minggu ni entah gigih ke x nak masak

Related Posts with Thumbnails