Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

Selamat Menyambut Aidil Fitri 2016

Kepada semua pembaca blog Mama Ilah Fazilah...
Ila menusun 10 jari memohon ampun dan maaf atas salah silap sepanjang kita bertemu dan berbicara di alam maya.....

juga kepada semua adik beradik, rakan2 sekerja, sahabathandai, jiran tetangga, serta warga pendidik di UPM, Sinar Bistari Ceria, Sek. Tmn Universiti & KAFA Al- Alim..

tiada kata seindah bahasa...
tiada budi tiada jasa...
ampun dan maaf yang kami pinta
sempena menyambut Aidilfitri mulia...

Maaaf Zahir dan Batin dari kami sekeluarga



projek kuih raya 2016 : biskut lidah kucing

bismillah....
bertemu kita di hari ini...
chewah..
mcm sesi masak2 kat tv lak..

ok..tihs year aku mencuba resepi biskut lidah kucing pelangi ni
dr last year nak cubabuat tapi  x terbuat2
tp kali ni gigih nak masak jugak biskut lidah kucing...
amik resepi dr blog citarasawan.....
nampak  sgt mudah..
so...mari kita mulakan sesi masak2....haha

cuma apa aku boleh cakap utk buat biskut ni mmg tangan kena xde penyakit ketar2 ye...
memula nak tekan mmg payah rasa...
lama2 ok je..
n kalau ada budget lebih...
belilah tray tu 2 ke...
sbb kalau harap 1 tray je mmg kat 3 jam br abis bako....

ok..tqk resepi dulu ye...

BISKUT LIDAH KUCING PELANGI

250gm mentega
175gm gula caster
100ml putih telur (dlm 3 biji gred AA)
200gm tepung gandum
50gm tepung jagung
1/4 sudu teh emplex (Perangup Biskut)



keperluan lain

Loyang biskut lidah kucing - digris dengan mentega
pewara ungu, biru, hijau, kuning dan merah (aku ada 4 je warna)

ok...
CARA-CARA MEMASAK:

1. Ayak tepung gandum, tepung jagung dan emlex. Ketepikan

2. Pukul mentega dan gula hingga berkrim. Masukkan putih telur sedikit demi sedikit dan putar hingga sebati.

syafiqah tlg putarkan mentega dan gula 

3. Masukkan tepung dan kaup balikkan dengan spatula hingga rata.


4. Bahagikan adunan kepada 6 bahagian dan letak dengan pewarna berlainan .(aku bahagikan 4 je...sbb pewarna ada 4 je)



5. Masukkan adunan dalam piping bag dengan nozzle bulat dan picit lurus mendatar ke dalam loyang lidah kucing mengikut susuan warna pelangi..
aku pakai plastik bag biasa je.... then ikat getah... xde piping bag ni...
nak tekan tu guntng je hujung tu...
n aku xsusun pun ikut warna pelangi..picit ikut suka je...haha


6. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dahlu pada suhu 150C selama 15 minit.
Jangan biarkan permukaan atas keperangan kerana meneggelamknan warna pelangi tu..


7. Biarkan biskut suan-suam kuku dan terus simpan di dalam bekas kedap udara. Biskut ini cepat lemau jika dibiarkan terdedah pada udara. Biskut yang lemau boleh diapanaskan semuala selama 5-8 minit dalam oven yang dipanskan dahlu dan kaan rangup kembali...

inilah hasil biskut aku
sbb 1st time buatkan..
bengkang bengkok aku paipkan...
tp xpe....janji rasa sedap..itu yang penting...

oh ye...macam aku bgtau awal td...
kalau boleh spare la dua tray ke....cepat n senang nak buat
mcm aku aritu ada 1 je acuan ni...
lepas keluarkan biskut dah masak kena sejukkan dulu tray...
kalau x.... adunan mengembang ko..butterkan....
jadi amik masa lama la kat sini...

ok...itulah cerita biskut raya ke 5 aku utk thn ni

projek biskut raya 2016

salam hari jumaat semua

seronok tgk fb memasing dah stat buat projek biskut raya ye..
happening..tgk fb mummy ayu lagi la meriah 
siap cuti...

so..this year mcm nak meneruskan tradisi sejak 2-3 thn ni bakar kuih raya
best la pulak....
thn lepas la byk kuih aku berjaya buat
so this year nak teruskan 
cuti nuzul quran rabu aritu aku gi soping brg nak msk biskut raya kat bagus bakery
xsemua ada...
selebihnyer ke Giant la bl cornflakes, madu, gula n tepung2 yg lain...



so....berkesempatan buat 2 kuih raya 
buat cornflakes madu dan red pearl cookies je
tu pun semangat buat n concentrate ajar syafiqah buat
xde la snap gmabr
masa buat red pearl choclate cookies tu lg la..
aku buat berdua dgn syafiqah xkecoh2 pun
lebih2 lagi xleh bgtau imran
itu budak hantu coklat n cookies ooo
ms buat cookies tu biar je dia layan youtube dlm h/p aku
tu yg xdpt snap gmabr

sampai dah nak habis masak baru imran perasan....
tu pun dia siap jerit....
"sedapnyer bauuuuu....macam ada coklat laaaa..."
haha.... lepas tu dia dtg..abis kat 10 keping dia mkn sorang..




part paling happening masa buat conflakes madu...
mmg buat ramai2 la...
imran tlg bukak kan cawan kertas tu
irfan n syafqah tlg aku sudukan cornflkes dlm cawan tu...
byk weh!!! stengah kilo punyer conflakes...
tp dapat byk.... puas la...





insyaallah...esok sambung buat biskut sugi arab n almond landon lak....
till next e3...daaa

Misi membeli hadiah birthday si suami

salam selasa semua...
harini aku pulun  taip n abiskan story tentang gamabr2 yang ada dlm hp aku...
ni mood tgh rajin mari...
ambil gamabr n edit pakai photogrid..
pastu masukkan dlm n3 kosong...
free2...boleh la edit mcm skrg ni...

gambar banyak tp nak masukkan cerita....
masyaallah..malas nak taip..hihi

n3 pasal hadiah bday aku mmg suka taip.
bkn sbb nak show off
tp aku suka abadikan apa yg aku bl ni
nnt next2 year kalau tanya...
aritu bday awak sy bagi hadiah x??
kalau setakat dlm otak aku ni..aku mmg ingat sgt apa aku bg
tp laki aku ni memanjang xingat
kang kalau aku ckp....sekian2 aku bg pada sekian2 tahun
mati2 tetap xcaya....
nah.... aku bukak blog suruh dia baca..
siap tarikh semua...
baru dia caya...

ok....pasal hadiah bday suami utk this year....umur dia 36 tahun....
aku delay beli hadiah dia smapai bln 6 ni
bday dia bulan januari yang lepas
bkn sbb saje nak delay...
tp sbb dia byk cekadak xmau amik hadiah yg aku cadangkan nak bg
dia sibuk nakkan mode vape baru...
tiap2 hari dia dok hntr gamabr....
entah apa2 jenis ntah....
n aku xlayan...
sbb aku serius xsuka dia vape bagai...
aku rela bg benda lain.....
so......berbulan2 dia tetap tolak cadangan aku nak bl brg lain
asyik la sebut nak vape....
lastly....

last month dia dok complain kata purse dah rosak n nak purse baru
terus aku ckp....xyah beli n aku akan g dia hadiah purse tu sebagai hadiah birthday or anniversary
n plus lagi..dia sebut nak spek oakley baru..
spek oakley lama yg aku pernah bg hadiah tahun 2014 dia nak tukar kanta ke cermin mata biasa...
ala aku xpandai nak sebut...
eceli laki aku ni rabun jauh..tp xteruk...
power dlm 100 ke 120 je...
tp selalu bising xnampak...
kalau drive malam or hujan dia akan pakai spek

jadi.... disebabkan dia sgt suka dng frame oakley twoface tu..
dia sibuk nak buat spek baru....
tp nak guna frame sediaada....
cermin mata lama dia dah calar kot....

jadi.....aku setuju jelah dgn idea dia tu....
maka bermulakah misi beli hadiah dia...
memula beli purse dulu
misi survey purse bermula....
tu pun dia request ko...nak purse bonia....hi..sabar jelah
xpela..bini dia ni pun demand gak dulu masa nak mintak bl handbag baru...kiki
tapi syaratnyer mesti ada poket syiling dlm tu.....
dia siap search dlm web n forward aku gamabr purse yg dia suka...
tp camne pun kena ke butik gak sbb nak kena tgk ada x poket syiling dlm tu....
itu pun...ajak ke butik.....masyaallah..susahnyer....



entah camne.... sabtu lepas...ajak punya ajak..punyer pujuk...
nak ko dia gi IOI mall putrajaya
lepas pilih2....inilah pursenyer...

then.....misi diteruskan lg keesokkan harinyer pulak..
sbb utk hadiah kedua spek oakley tu....
hanya di Midvalley je ada warna violet irradium seperti yg dia nak
kat ioi mall aku dah round penuh...
mmg xde warna violet ni.....tu pun dia pernah nampak ada jual kat Midvalley



sampai kat midvalley xsangka lak dah ada butik oakley ko...
bagus sgt la sbb boleh beli sekali hardcase dia
kebetulan ada sales skrg.. ada potongan kat situ..
sayang cuma dia bg 15% je...
so aku ckp hold dulu n round2 kot ada tempat lain yg murah...

then kami ke focus point sbb kebetulan nak tanya pasal nak convert cermin mata lama oakley grey dia ke power lens..
n kat focus point pun ada jual twoface ni dgn less 20%
jimat hampir RM40 kat situ...
ape lagi...beli kat focuspoint jelah..
twoface lama (grey irradium) v baru (violet irradium)
babai grey...sedih...sbb kena bukak lens dia..

n hubby pn terus check mata utk buat lens baru

jgn tanya aku apa jenis sbb aku xpro pasal spek..tp jenis transition la jugak


muka petak mmg seswai pakai spek petak gak...
suka la tu...

ok..settle bayar..
kami ke butik Oakley semula utk bl hardcase
kalau dulu hubby kena beli online sbb susah nak jumpa butik ni


\pilih punyer pilih....
semua cantik...
aku cadangkan amik yg warna kelabu tu


sempat kami posing jap...

so.... inilah hasilnyer

spek lama v baru dgn hardcase sekali



spek baru serius cun...
tp aku suka bingkai lama sbb bwh dia aluminium

hardcase lama warna biru tu...

n last but not least..
hadiah tahun ni utk suami tercinta...
lega....



happy anniversary n belated birthday pressie utk awak...
rasa gembira sbb dpt bagi bkn sbb paksa or apa..
tp sebagai kenangan sepanjang hubungan kami...
saling mengingati hari2 bahagia
mampu je nak beli sendiri...tp bila brg yg kita terima dari org yang kita sayang...
value dia sgt tinggi...
org panggil sentimental value kan....
ok daaa






rantai emas ukir nama

lama dah mengidam nak ada rantai ukir nama
alhamdulillah....dapat pun seutus 
aku join kutu bawah group trading powergold
since bulan 9tahun lepas..
dah nak abis dah pun sbb aku dpt turn ke 8...kutu 10 bulan
selalu gak dulu pikir n tercari-cari...
mana la nk tempah nama ni.....
mcm best je...
sejak join powergold ni....nak buat apa2 semua ada...
n rasa nak bl emas pun xle rasa kedekut dah...
kalau x..memanjang rasa..mahalnyer emas....
dah masa bila pulak emas makin murahkan...
ni setakat nak campak bang seratus dua sebulan utk spare beli emas tu mcm pejam mata n xterasa...
sedar2 eh.... dah ada kumpul sikit2...




ni aku tempahkan untuk syafiqah dulu...
nnt lepas ni aku aim utk aku lak..hihi...
tp aku nak tempah gelang nama....
budged dlm below 15g je kot...
cincin ukir nama pun dah on d way....
pun join kutu gak...
untuk nama syafiqah ni dalam 8g.... saje je aku tempah nama tu selang seli letak crome..
n aku tempah jenis pahat mata ikan...
ada crome barulah naik seri sikit kan... :D

kalau ada yg minat nak tempah nama..
aku kelolakan group kutu ukir nama
boleh pilih nak cincin, gelang or emas.....
tp kalau ramai yg nak la ye....
ok daa

Related Posts with Thumbnails