Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

Lama x mkn2 kat bubbagump

Cerita ahad lepas...
Bkn setakat lama xmkn bubbagump
Jln dengan papa pun rasa lama xbuat
Maklumle...org blk jarang2
Selalu blk pun kejap2

Ini kali lama lak papa cuti
So....ajak papa jln2 kat sumway piramid
Kebetulan papa nak bl seluar jeans levi's selai n kasut lofer shool sepasang

Lepas beli terus gi mkn
Order menu simple...











Tp kenyang sampai ke mlm
Tq papa don

Len kali belanja lg ye...daaa

Kete livina kena sondol

Assalammualaikum semua

Hari ini dlm sejarah...
Aku rasa dah 13 thn memandu...
Ni kali kedua aku bwk kete org sondol kete aku...
Insident pertama ms aku bwk kete ford laser dulu...
Tu excident dlm kwsn opis bila budak opis terlepas
cluth n kete dia melompat cium bontot kete aku
Tp xclaim ape2 pun kat dia...

Yg ni...2nd time aku kena lepas dah 4thn bwk livina
Malang xberbau kan...aku pun xsangka
Kisahnyer harini bday akak aku...
Konun nak turun sentul nak lawat mak n jumpa akak aku...
Planning baik punyer...
Siap nak tgk wayang dgn budak2 kat klcc
Dlm jam 10.30 aku bertolak dr rumah...
So....tuang minyak dulu kat shell tmn dato demang
Then singgah lak petronas sebelah jusco equin tu utk cucuk duit kat ATM...
OK settle...
Pasang sitbelt... masuk gear..n yeah...here we come la konun
..


Elok je nak kuar simpang depan starbucks tu...nampak lori siput lalu...
Mestila stop kan...kena bg laluan...
Aku rasa dlm 10saat kot aku stop..
Tetiba gedebuk...bergegar kete ko...
Tgk blkg kete nissan gak yg langgor

Turun kete tgk nissan almera...
Budak tu boleh ckp sikit je kak..xde pape
Aku tgk kete dia mmg xde papa
Serius ko...mmg kete dia sihat walafiat
Tgk kete aku bumper n skirting pecah
Belah kanan bumper dah jatuh
Dia ckp xde pape...
Adeh....



Terus ckp kat dia...bg akak snap gmbar sikit n call husband akak
N mmg ckp kat dia..kalau gini boleh tukar bamper seketul ni
Akak kete xpernah kuar dr tceas...
Mamat ni ckp..xpela kak
Akak gi la hantr mana2 workshop akak nak
Nnt sy byr....dia mintak maap

So.... lepas snap gmbar ic n lesen dia..
Tukar no tipon aku pun msk kete n tanya hubby...
Dia suruh aku settlekan kete dulu...
Cari la mana2 workshop utk tanya rege

So.... aku g ke seri serdang utk tanya workshop
Workshop nak tampal simen, gosok n cat blk je...
Murah je pun kos dia dlm rm300
Tp xberbaloi la...

Bak kata hubby...kalau sendiri langgar...
Mmg le kita pakat simen n cat balik
Tp kete kita yg sah2 cun2 sihat dah kena sondol smaapi pecah...
Xkan nak simen je
Wajib tukar seketul
Kata bengkel tu mahal oo mau tukar seketul ori

Ok... cari kedai lain...dia kata nak tukar seketul ori amik masa...
Lagi pulak takut org spare part bagi barang x ori tp claim kata ori ...
Last choice..call tceas minta koatation price
Dia kata dlm 3hari leh siap..tp harga mahal giler

So aku ckp kat mamat ni
Better claim insurans je
Kita gi report polis
Aku rasa xberbaloi dia byr smapai rm3k utk repair
Tp aku agak dia sibuk kot...
N duit byk...dia ckp xpe...dia sanggup byr cash

So..dia suruh aku gi tceas utk dptkan harga
Memula ingat dlm rm2k...
Rupanyer rm3.4k ko
Kabor kat dia
Dalam seminit je terus dia bank in duit
Kira settle la
Ya Allah..lega rasa..tp aku ckp kat tceas...jgn ada hidden cost lain...duit dia bg aku ngam2 je...riso aku



Now, kete kat tanchong express auto service (TCEAS) puchong...
N aku ngan anak2 dr jam 10.30 pg ke jam 2ptg br settle..dgn kelaparan..
Dgn kepeningan..dgn kepenatan...
Nasib baik servis tceas puchong ni tip top
Dia tlg hntr aku sampai kat ioi mall puchong... sbb dr servus centre tu xde kete or teksi masuk pun..kat kwsn perindustrian puchong..apa ada situ? Kilang jelah
Dpt la aku bersantap kejap kat pizzahut ioi mall tu
Then blk naik teksi dr situ
N duit teksi aku pun mamat ni byrkan
Aku nak naik teksi pun seriau ko...
Semua driver india berlonggok kat teksi stand depan ioimall tu...
N leh tahan harga teksi dr ioimall ke rmh aku dlm rm24 siap byr tol..haha



Insyaallah....khamis ni siap kot sbb rabu cuti merdeka kan...
Aku doakan harga ni lg rendah dr estimated kos...
Kalau ada lebih mmg aku pulangkan blk
Sian kat mamat ni...
Tp dia sgt baik hati n bertanggungjawab
Susah nak jumpa org mcm dia
Serius xsusahkan aku wlaaupun sebenarnya dah susahkan aku pun
Haha...
Dgn program cancell...
Xmemasal blk naik cab dlm kepenatan... huhu

Moral of the story....
Nak kuar simpang kena lebih hati2 ok
Dulu pernah jugak dpt kes langgar blkg ms naik wira dulu...
Tp tu hubby yg langgar org...
Kereta toyota baru ko
Mmg claim insurans la ms tu...
sesungguhnya hari ini dlm sejarah...
Daaa
.

Review Seterika Steam hadiah dari suami

bismillahirrahmannirrahim

alhamdulillah..mcm xcaya akhirnya dapat jugak merasa guna sendiri seterika steam generated
ingatkan n3 lepas aku pernah cerita hubby dok tagged aku dlm FB pasal seterika ni
sbb seterika ni xpernah msk dlm wishlist aku pun
bkn benda yg aku idamkan la
walaupun aku tau seterika ni mmg keperluan mingguan utk menguruskan baju2 sekolah n baju kerja
sbb aku rasa masih mampu berdiri n iron baju berejam2
yg aku aim pun jenis yg murah punyer je.... 

sekali mmg betul hubby belikan ko
kisahnyer Ahad lepas ke Harvey Norman IOI Mall Putrajaya
hubby sebenarnya nak bl aircond utk bilik anak2
dia cadang nak beli 2 bijik yg jenis 1.0HP je
kebetulan lalu pulak kat depan seterika ni...
aku pun saje la tegur...
terus SA ni cerita dan buat demo....
so....kami tgk la demo antara seterika brand phillips n tefal...
aku lebih tertarik pada  generated steam iron jenama Tefal ni berbanding phillips.....


ni masa SA ni demo Tefal Pro Expert Generated Steam Iron
aku suka dgn function boleh kawal suhu berbanding philips yg hanya ada 1 suhu je....
means Philips suhu dia auto n xperlu adjust...



bila tanya pendapat tentang kualiti n iron mana yg lebih bagus..
SA ni mmg cadangkan tefal sbb kalau dari segi jenama...
Tefal product dia lebih establish sbb dia import dari UK berbanding Phillip product dari China
1 lg dari segi penggunaan electric...
product Tefal lebih menjimatkan sbb bila kita boleh adjust suhu...
utk kain2 yg nipis seperti tudung or satin...
boleh guna delicate mood.. lagi rendah tahap steam dia...
lg kurang tenaga electrik yg digunakan....


selamat beli dah...
eceli ms ni aku bwk imran di berak...
sebok org tgh belek brg dia nak terberak lak
aku blk dr toilet dah siap bayar dah ko


ok ini produk dia
biar aku terangkan dengan lebih detail ye
napa aku pilih brand Tefal berbanding Phillips
kalau kita tgk yg Amway or byk seller online jual..
diaorg amik spec yg rendah sahaja....
generated steam iron yg aku amik jenama Tefal ni model dia GV-8962
Tefal Pro Express Total Control Steam Generator


utk model ni...

  • 1.6 L detachable watertank boleh guna water tab terus
  • 2 minutes fast set up.... on je nnt ada lampu berkerlip utk pemanasan...bila lapu stop berkelip bermakna dah ready to use
  • ada clc collector utk perangkap kotoran/kerak ni....
  • auto off dalam tempoh 8 minit jika tidak digunakan or terlupa nak off ke utk penjimatan tenaga
seterusnya fungsi lain...


  • 6.5 bar pressure - sehingga 6.5 tekanan stim untuk menyerika dgn lebih pantas..lg tinggi pressure steam dia.....lg tebal kain dia boleh tembus...
  • 450g steam boost - stim yang berterusan sehingga 120g/min dan penggalak stim sehingga 430g/min utk kain nipis..
cth smlm aku iron baju kurung sekolah syafiqah, aku boleh letak 2 helai terus n iron tanpa perlu terbalikkan...mmg berganda2  masa aku dapat jimat ko...haha..2 minit siap iron utk 2 helai bj terus
  • smart technology with 3 straight forward setting iaitu delicate, normal and jeans- kalau xnak tekan2 or pening2 nak tekan mana...biasanya bila kita on je dia terus set up ke normal setting..... normal setting ni sama pressure mcm iron phillips yang boleh iron sebarang pakaian dari sutera ke linen, kapas dan kashmir....tapi kalau nak lebih pressure boleh la set ke jeans....baru penggunaan elektrik pergi ke maksimum..kat sini mmg sgt byk penjimatan dalam penggunaan elektrik... thats y aku n suami lebih prefer brand tefal ni

bila aku tgk pada kemasan buatan tefal ni pulak... tu yang buat aku rasa jatuh cinta
pertama sbb dia warna biru...haha i m blue lover
then wayar cored dia tersimpan kemas je

even plug dia pun tersimpan kemas..mcm vacum cleaner punyer plug cord la....
just tekan je tepi tu n otomatik dia tersimpan sendiri

see


dan paling penting dari segi eco energy setting
ramai yg komen dlm FB suruh aku pilih philips iron tp mmg aku saje je pilih Tefal
aku suka bab banyk function
1 lg bila kita boleh adjust setting tempreture..lg byk energy kita boleh save
contoh...
setakat nak iron bj nipis or tudung...memadai pakai setting delicate je...
kalau normal...mmg dia punyer pressure berbeza di situ
dan 1 lg.... aku perasan tefal ni xbising sgt bunyi dia...



and 1 lg part paling best adalah setting di bahagian powerzone
kedudukan dia di bahagian tajam tu....
katakan nak iron poket or kawasan yg sempit....
kita boleh tekan di bahagian hadapan powerzone utk iron kawasan tu je
xperlu tekan semua....
paling aku suka bila guna utk iron awning tudung ariani or waktu iron collar baju tshirt hubby.... mmg senang la keje ok...

so...ni conclusion aku tentang steam iron brand Tefal...
tp utk keseluruhan...
iton ni sgt membantu n cepat..
ahad lepas aku iron bj sekolah anak 8 pasang dan bj kurung keje aku 5pasang dlm tempoh 45 minit sipa
tu pun aku siap kejap2 ke dapur keluarkan ayam utk defrosed...
kang kejap ke depan n ke toilet layankan imran nak terkencing la....

paling suka sbb boleh tindankan baju anak n gosok sekali lalu je
tu yg 2 minit dpt 2 baju sekali gus...
pg td xpuas menggosok aku iron pulak bj tshirt hubby semua...
sementara dia ada kat KL sbb attend seminar COSH kat PICC
aku xtau dia nak pakai tshirt mana...
10 helai tshirt dlm tempoh 15minit....
terkejut dia tgk aku tetiba rajin gosok tshirt dia..xpernah pun aku gosok tshirt...
haha.....dah keje senangkan...

pada aku....kalau korang masukkan dlm wishlist mmg berbaloi la
nak bl jenama apa pun xkisah...
tp kalau bc review the best jenama Morphy Richards la...
lg mahal iron tu...
biasanya lg tinggi spec dia dr segi pressure bar, kapasiti tank, tank removable, function dll...
ok....selamat berseterika...

leh tgk video di sini



Seluar sukan muslimah

Selamat hari jumaat...
Assalammualaikum....
Corat coret minggu ni..haha

Xde yg menarik..
Just share sikit pasal seluar sukan muslimah
Dah lama aku aim...
Tp asyik la postpone nak beli
Haritu gatai tgn klik jugak kat satu ig ni utk bl seluar sukan
Misi aku skrg nak diet...
Walaupun masih kelaut..
Sbb makan aku kejap jaga kejap idak...
aritu konun bertukar ke beras rebus...
Nnt pasal beras tu aku share citer lain.
Tp bila laki balik...
Dia asyik beli mknn dari luar
Masih xdann nak msk..huhu

Ok...citer pasal seluar ni...
Bagus ig seller ni...
Mmg jual muslimah sport pants je
Nama dia Madihah sport pantz

antara warna yg ada

semua warna2 ceria...
siap belikan sehelai utk syafiqah...



contoh gambar model pakai...
korang xyh tgk aku pakai la...
maklumle..masih gemok lg..
nnt dah kurus br leh snap...haha


ni yg aku order 1st aritu,,,
1 utk aku, 1 utk syafiqah

ni 2nd aku order warna demin biru lak

  Harga dia ikut saiz...
Disarankan amik seluar mengikut saiz yg di tetapkan
*Size Mengikut Berat*

_Sila Rujuk di Bawah_
40-45kg : *XL*
46-50kg : *2XL*
51-58kg : *3XL*
59-66kg : *4XL*
67-73kg : *5XL*
74-80kg : *6XL*
81-88kg : *7XL*
89-110kg : *8XL*
110kg-125kg : *9XL*
125kg-145kg : *10XL*

*MATERIAL* : COTTON STRETCHABLE (stretch 5-8 inch)

➡ *SPORT SKIRT PANTS XL-3XL*
RM72 + Postage RM7 =rm79

➡  *SPORT SKIRT PANTS 4XL-5XL*
RM73 + postage RM7 = RM80

➡ *SPORT SKIRT PANTS 6XL-10XL*
RM75 + postage rm7 = RM82

💙 *SPORT SKIRT PANTS DENIM* (pocket)
▫RM72-RM79

❗STOK TERHAD!


Korang kot berkenan leh la klik2 ig ni ye...
Seluar dia selesa n xpanas lansung...
Pasni kena rajin gi zumba anjuran opis aku ni...
Setiap selasa n jumaat jam 4-5 ptg...
2 kali seminggu kasi keluar peluh jantan dr badan ni....kan..
Harap2 dptla turun dlm 10 ke 15kg ke...
Muahaha....daaa

My New Baby G Collection: si putih traveller

Assalammualaikum...
Dah tghari dah...
Br je dpt parcell baru belispree...
Mood gembira kemain...
N baru lepas belek barang...haha

Ok...jam ke2 aku sambar dlm bln ni
Pasni tido lena dah...
Haha....


Aku n3 ni khas utk adeQ...
Juga pada kwn2 yg tanya ok ke jam aku bl dari belispree?
Betul ke ori?
Pada pengamatan aku..ye ori...
Sebijik...xde beza...
Dari tin box ke buku manual ke jam nyer sendiri
Cuma warranty kad dtg dr kedai belispree la
Yg aku faham n sedia maklum...
Jam casio mmg belispree import terus dr kilang....
Korang leh baca review dari blog yuyuzulaikha tentang belispree

Mcm aku mention b4...aku dpt tau pun dr cousin hubby...
sbb dia pengumpul tegar g-shock..
n aku pernah baca pasal belispree ni tp mcm caya xcaya...
tp bila dah ada org bgtau n beli sendiri..aku caya ok..haha
Masih xberkesempatan nak terjah kedai dia kat klang tu sbb hari ahad dia tutup...



BeliSpree
8, Lorong Batu Nilam 3c,
Bandar Bukit Tinggi 1,
41200 Klang, Selangor


jadi...pada yg boleh terjah gi le sana sendiri...
aku mmg xdann...nak drive ke klang jauh kot...
tunggu en. laki balik n bawakan aku ke sana
jadi..utk yg xdann nak ke sana...option dia ko beli jelah online...
ada di FB dan website terus
utk jam putih yg aku bl ni mmg xde dlm website sbb dia offer dlm FB...
so kalau nak detail apa2 tanya korang wassup je
cuma beli tru wassup jelah....
n bayar cash....kalau kat website korang leh pilih nak byr tru ebanking or kad kredit...

FACEBOOK: BELISPREE
TEL: Tel: +6017 6938599


Ok...kita tgk jam aku bl ini kali...

unbox dulu....

dtg dengan tin box, manual n warranty card

tgk belakang.... sama...xde masalah

sgt2 cun n puas hati....

tunggu budget penuh semula...
insyaallah...next month stat semula mengajar Bulan Sabit Merah...
side income aku soping ni
walaupun  hasil dia dpt lambat...
tp sekali dpt..boleh le lepas buat beli benda2 yg aku teringin ni
xde la mengharapkan hadiah dari laki je..haha
gaji bkn utk soping....byk komitment nak kena byr...kiki
ok daaa


Related Posts with Thumbnails