Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

kursus Pra BBOM BSMM C UPM

bismillah...
kisah kelas BSMM aku
insyallah 4 - 6 mei nnt kami bakal bercamping utk Kem Bantuan Bencana Alam dan Operasi menyelamat (BBOM)
Tp sebelum pergi tu nnt kali ni aku buat dulu pra BBOM supaya student dpt bayangkan n prepare mental fizikal sblm gi kem tu nnt

last year aku buat utk 1st time selepas hmpir 10 thn xbuat BBOM..
budak2 mcm terkejut sikit
n postmortem tu diaorg suggestkan utk buat pra BBOM dulu
so..aku ok je

pg pun pra BBOM ni aku ajar budak2 msk nasi guna Clinton Cooker
wajib belajar... maybe ms kem nnt xbwk clinton cooker ni sbb mslah transport n kedudukan kem yg kami pergi nnt sgt jauh dari jalan besar hmpir 3km
agak susahnak bwk kawah, tong n tungku clinton cooker tu

so...jo tgk gambar diaorg masak2 masscooking
resepi kari ayam 3 ekor, kobis goreng dan telur dadar..
pg tu sarapan sandwish telur








aktiviti stat jam 8am dan habis jam 3 ptg 

hubby masuk wad

bismillah...
kisah hubby masuk wad last week
hubby sakitnya hidung dia tersumbat akibat selsema teruk
dah lama berlaku since bln 11 thn lepas...
dah refer ke pakar di hosp putrajaya
tp appoinment dia bln 6 nnt

disebabkan keadaan sgt tidak menyelesakan
aku pujuk hubby suruh gi private wing di HUKM.. kena la byr sikit..
tp at least dpt jumpa pakar terus
2 x la jugak dia buat appoinment
yg 2nd time tu br dpt jumpa sbb dr. pakar tu sibuk betul
dia jump Dr. Salina pakar ENT HUKM

so citernya last week selasa ke HUKM
Lepas jumpa terus dr. cuba nak buat skop tp xboleh masuk ikut hidung..
mmg tersumbat
then terus dr. order suruh buat CT scan
then hari khamis tu hospital call ckp dah boleh check in ward utk buat biopsi pulak

utk check in ward  n biopsi aku suruh hubby gun GL aku jelah
xyah byr mahal2..UPM byrkan

so khamis tu dia check in sensorang
aku xteman sbb dia nak buat biopsi tu pun hari jumaat

ni ptg tu ibu, bapak, adik fahmi n uda dtg melawat..
aku kena uruskan anak2 ptg tu..
mmg x melawat la

tp mlm tu kami videocall je dgn hubby

then hari jumaat tu br aku amik cuti utk gi teman hubby op pg tu 
eceli aku sampai hubb dah msk ot dah
so aku ngadap katil sambil bc yasin jelah memenuhi masa kosong


lama jugak mamat ni dlm ot
buat biopsi je kot
dalam 11. 30 aku da kelaparan..
turun bwh jap utk bl mknn n naik balik
dlm jam 12.30 hubby di tolak msk ke wad semula

sian dia kelaparan.puasa kat 16 jam
terus aku turn bwh utk blkan dia bubur


sementara bubur sejuk ada kuih nona manis..abis dia telan semua

lepak jap borak2..
jam 2.30 aku gerak balik nak uruskan syafiqah nak gi kem ibadah kat sekolah



alhamdulillah..
semua ok but result still kena tunggu lg 2 minggu


hubby discharge wad hari sabtu tu
ingatkan hari ahad
sib baik ptg tu aku mmg dtg bawk budak2
nak lawat papa
kami sampai dlm jam 4.30... ngam2 lepas tu dia dpt surat discharge dari doktor
masalah hidung tersumbat masih ada
just mkn antibiotik dulu..
tungg result biopsi nnt n then br doctor leh decide nak buat apa...
harap hubby cepat sembuh
sian dia bernafas ikut mulut


mainan lego utk imran

bismillah...
kisah belikan hadiah bday utk budak dobot mama sorang ni...
kalau kat sekolah kwn2 n cikgu imran panggil dia e-bab...melekat nama samaran ms baby dulu sampai skrg....

ok..xplan pun nak blkan dia lego..
tapi tiba2 dia sibuk nak pasang lego lama dia yg dah huncur tu...
kebetulan last 2 weeks aku dok kemas atas rak algot dlm bilik baju...
ada byk kotak hijau ikea aku susun atas tu buat letak kain langsir rmh...
jgn xtau stok kain langsir sliding door aku ada 4 set ok...haha
then adalah sekotak ni aku letak kotak2 lama gadget dan brg mainan budak2 ni
tu yg jumpa saki baki lego...
rupanya dia dok gian nak pasang lego
siap mintak keluarkan kertas pasang lego kapal terbang dia...
kesian pulak tgk...

tu ahad lepas...kebetulan aku merajuk dgn hubby...
xnak kuar dgn dia 😜
nak kuar sendiri je sambil ditemani imran kat ioi...
aku belikan dia lego baru...
kira hadiah bday la...
budak kecik lg kan...kalau dah besar xde blnya lego2 ni
haha

suka la dia dpt lego
bersungguh n gigih pasang sendiri lego ni ms balik rmh
beza imran dgn irfan..
irfan dulu xpernah nak pasang lego...
aku yg tlg pasangkan
imran ni mmg cergas lain mcm...rajin betul
semua nak buat sendiri....

siap kan lego dia...
ckp kat imran..kalau lepas ni hancur lg lego...
jgn mimpi mama nak blkan lg lego
sbb dia xreti simpan brg...
irfa n syafiqah jenis yg jaga barang n cermat

hadiah bday imran 6 y.o 2018








birthday Party : Iman imran turns 6 y.o Minecraft Theme

bismillah
kisah menyambut birthday imran ke 6 tahun...
in 5 days preparation..
aku just tanya2 dia kot nak potong kek
lg pun fikirkan imran last dok nurseri thn ni
nnt dah darjah 1 mcm da xcelebrate lg dah
so... ckp kat hubby aku nak buat bday party yg simple utk imran

skrg ni setiap hari dia dok tgk minecraft 
kat rmh mmg xde games
tp diaorg suka tgk minecraft games kat youtube...
 kenal semua jenis watak minecraft
so...aku layankan..nak minecraft


tp sbb aku xprepare awal...idea dtg last minit
so.... aku xsempat nak tempah kek kat M&M cupcake..
aku teringat ada kek hijau selalu jual kat kedai kek Kings confectionary...
so aku gi usha harga kek kings
then aku dok pikir mcmmana nak dptkan tema minecraft atas kek....aku search pulak gambar2 minecraft dlm pinterest yg boleh di print...
maka...jadilah kek minecraft tu 😊😊


imran's bday cake
kek asal beli di kings confecionary

yg lain2 as usual.. aku suka buat dadih dan mineral bottle label dan happy brithday yg gantung tu 
bagus ada pinterest ni..byk gambar free boleh download...
xyah susah2 nak design kan

utk goodies bag pun kali ni xbeli byk mknn..
gula2, coklat 2 jenis n keropok je...simple



goodies bag dgn label minecraft

ptg juamaat 30.3.2018 tu aku amik off ptg
siapkan semua brg2 n bw ke taska...
jam 4 aku n hubby dah terpacak kat taska..
budak2 baru lepas mandi
kanak2 yg ada di tadika SBC ada 94 org...sgt ramai..
nak kumpul kata cikgu xmuat..
so..celebrate dgn kwn2 imran geng lelaki sahaja

b4 stat....with mama n papa
pedang tu pun aku buat jugak... tampal atas kotak n potong.... 

Imran dgn kawan2













alhamdulillah..majlsi simple...
berjalan lancar...
kat tadika ptg tu mmg ada mkn mee hoon goreng, donut dan cheesekut 
kebetulan hari jumaat tu pg mereka belajar buat cheesekut....
byk makanan nyer.. suka budak2...
to iman Imran
mama ucapkan Selamat Hari Lahir ke 6 thn...
semoga jadi anak2 yg mendengar kata dan bijak.
semoga Allah beri kesehitan, kecerdasan dan kebahagian utk adik dan c=dimudahkan segala urusan imran. Amin..





jln2 cuti sekolah & gout

assalammualikum....
selamat berkerja semula semua...
selamat juga bersekolah utk anak2 kita
kejap je masa berlalu..cuti sekolah dah abis

aku dlm xnak cuti last week..
tetiba dpt mc 2 hari - selasa n rabu
dan sambung cuti rehat 2 hari
kesian pulak tgk budak2 cuti sekolah x kemana
lg pun lama x gi rmh mak
dok sekangkang kera je dgn rmh mak
tp nak balik punyerlah susah
anak2 sibuk dgn aktiviti hari sabtu n ahad..
aku pun bole tahan bz macm perdana menteri...haha

oh ye...pasal mc tetiba tu...
kisahnya aku ni kebengkakan jari kelingking belah kiri
ingatkan kesan aku jatuh tergelincir kat hokkaido dulu
kot retak ke...patah ke
sbb kat sebulan lebih aku rasa jari kelingking tu sakit sgt
mencucuk2 n agak bengkak
pastu isnin tu aku leh join gotong royong cabut rumput
tghari tu terus bengkak teruk n aku xleh tido mlm tu
so selasa tu jumpa doktor n buat xray
xla pulak retak or patah
then doktor suruh amik darah n check urik asid
rupa aku kena mild gout ok... result uric asid aku 360
xle blah...apa ntah aku mkn..dpt mc 2 hari..mkn ubat..surut bengkak
dah aku xleh mkn ikan bilis, sardin, kobis n mknn2 yg menyebabkan gout

so hari khamis br aku le buat keje rmh..
2 hari xbuat apa ok..basuh pinggan x..msk pun x...giler bab sakit ok
kain baju pun aku xuruskan..biar je rmh 2 hair..harapkan kakak syafiqah tlg kemas
then hari khamis tu hubby bwk kakak syafiqah buat ic dulu kat jpn
nak jadi citer aku terbagi surat beranak arwah batrisyia kat hubby...hangin dia...haha

ptg tu baru gerak balik sentul
gi aeon blkan kakak bra baru..dah anak dara dah anak aku ni
pastu mkn yee mee szilling
suka bebudak...dah lama xmkn yee mee szilling

dgn imran...gelap betul aku kalau dok dgn imran ni

seronok mak aku balik sentul
dok rehat2 rmh mak n masak...
kebetulan adik aku fadlisyah xkeje..
mlm tu dia ajak aku n akak aku gi uptown danau kota
1st time aku sampai sini...
aku ni jenis xkuar mlm...
tp best gak
jam 10.30 mlm baru keluar



jln2 sini nampak strawbry coklat... mcm gi pasar mlm cameron highlands lak

ok..tujuan utama dtg sini nak berurut kaki dgn orang OKU penglihatan



murah je... stengah jam RM 25
tp mmg sedap la kaki...

mlm tu tido rmh mak...seronok budk2 tgk filem kat HBO back to back
kat rmh xde HBO dah...haha

esok pg kami ke KLCC..saje tgk wayang citer Pacific Rim
kat TGV ni kalau show below 12tghari dapat flatrate RM8
apalagi... beli 5 seat la
pg2 mak msk cekodok...
lepas sarapan...berkemas n balik 

kat KLCC

bergamabr itu wajib
citer Pacific rim ni lama gak.. dlm 1jam 45 minit

lepas tgk wayang



kami jln2 kat KLCC n mkn md D...
beli la baju tshirt baru utk budak 2 org ni...
irfan badan mengembang..semua baju ketat dah
jam 4 ptg balik...sekali byr parking Rm25 utk 6 jam
mengeletar tgn akak nak byr dik non...
giler mahal parking KLCC
ptg tu balik serdang semula...
abis dah pervutian pendek ke Sentul...
budak2 suka je asal dpt jln2 kelaur dari rmh...

korang yg balik kampung mesti lg best kan..
xpela..cuti kat mana2 pun xpe.yg penting dpt spend ms dgn anak2...
walau kejap..diaorg suka...
daaa

Related Posts with Thumbnails