Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

Skillet chocolatechip cookies

apa aku leh ckp pasal choclat chip cookies ni..??
sedap ya amatttttttttttt!!!!

cari resepi dia...
xde beza dgn buat cookies ala2 famous amous tu....
aku siap gi bl loyang yg jenis base dia boleh tolak kat luar..
senang nak potong...haha

smlm blk keje..terus ke kedai baguss.
beli butter jenama Anchor
tambah loyang pembakar sebijik...
dan... sebijik penapis tepung tu...
suka aku...xde tumpah2 dah...

barang lain....semua dah ada kat rmh...
aku gunakan resepi dari youtube ni
simple sgt...

diaorg panggil skillet chocolate chip cookies 
tp aku xjumpa bekas skillet ni
tu yg pakai loyang je..
apa2 pun.xkisah...haha


nah..gmabar amik dr pinterest je
aku xsnap gmbar pun msk smlm..
sbb teacher tuisyen ada kat rmh tgh ngajar budak2..
kang kantoi la masak smabil snap gmbar
xseswai...haha

aku siap potong utk elakkan budak2 ni berebut...


esok leh repaet msk lg...
leh mkn ramai2 dgn papa....weeeeee

Resepi :

Skillet Chocolate chip cookies

225 g tepung gandum
175g chocolate chips Hershey
115g unsalted butter Anchor
200g gula perang
1s.teh baking powder
1 s. teh vanila
1biji telur

cara masak:

butter dilembutkan dlm suhu bilik
xperlu guna mixer pun xpe...aku xguna mixer
kemudian campurkan dgn gula perang.. kacau
then pecahkan telur, masukkan esen vanila
kacau lagi...
last sekali ayak tepung yang dah dicampur dgn baking powder
gaul smapai rata
dah ok masukan choc chip
siap!

amik skillet pan or loyang
masukkan ke dalam..
bakar pada susuhu 130darjah selama 20minit


dah siap...
boleh potong or letakkan aiskrim
leh terus mkn panas2...sedap....!!!!



selamat memasak uolls





Makan2 birthday di chilis

Br berkesempatan belanja hubby mkn...
Susah sebenarnyer nak ajak mamat ni kuar sama2...
Mkn sama2...dia suka buat hal sendiri
Kebetulan dia blk last week
Dan dia sibuk nak gi amik mode vape dia kat kedai area paradigm mall tu...
Alang2 kami follow...
Alang2 ajak hubby msk dlm paradigm mall tu....
Dah alang2..kabor terus kat dia kata nak belanja dia mkn sempena bday dia bln 1 aritu...

eceli since disember aritu dia ada sebut nak mkn kat chilis..tp kat area rh xde chilis...
Dia ajak gi alamanda..kat situ ada tgi friday je...
Nak ajak ke sunway dia xmau...
Sesak n malas nak jln katanyer...
Sib baik kat paradigm mall ni ada...

Dtg tempat mcm ni mmg order steak jelah
Suka dgn steak chilis sbb portion beso...
10oz ko...aku mkn stengah sah xlarat abis..
Siap kongsi dgn syfqah lg...
Last2 mamat ni abiskan...
Oh ye... part paling best sos dia tu...
Mewah dgn sos...yum yum


Kids eat free disini..standartla...

Dah besor2 semua jenis kaki mkn...
Berbaloi la...
Mengeyangkan pun...
kakak mkn pizza
abg mkn burger n adik mkn ayam...

Part paling best adalah dessert

Aku suka oder cookies choc chip ni
Kat bubbagump pun sama ada choc chip cookies ni
Letak eskrim atas dia...mkn panas2..
Wallah!


Siap suap2 la...
Tp gmbar syfqah snap dr bwh..
Nampak bertambah gemok rupa aku...haha

With syfqah n irfan


To my husband...
Heppy belated bday wish for u...
Daaa


imran n papa
alau papa ada berkepit je

Anak -anak dora....

Mood berdora-dora dtg kembali....
Best pulak kumpul beads2 comel ni....
aku sgt suka dgn kepala mickey n minnie ni



Hujung bln 1 ni je aku berjaya mencandat 7biji charms masdora 916 ni...
Suka sgt...
Bila dah join group..apa yg aku dpt rumuskan...
Cara nak penuhkam gelang dgn cepat adalah dgn bl charms bead berbanding dangle..haha..
serius sbb bijik charms lebih gemuk n besar...
dan lg.. letak murano... 
1 lg..aku mmg xsesuai pakai dangle..
Abis tercabut n patah...
Boleh kata dr 4 biji dangle aku semua dah selamat trade in jadi charms...
tinggal sebijik je lg dangle love  aku simpan..sayang pulak..\

nampakmyer lepas ni kumpul duit blk ...
gatai preorder charm castle lak.....
Daaa

Si penapis air baru - Coway

Hmmm...
Akhirnya... tukar lg penapis air...
Dulu pakai diamond..
Dah abis kontrak pun dgn diamond....
Dgn diamond dulu kontrak 3 tahun...
Then abis kontrak thn lepas aku xrenew pun
Sbb kalau amik baru n kontrak baru sebulan dah rm100 lebih jugak...
Jadi sepanjang last year aku pakai penapis air diamond tanpa tukar filter ok...
Haha....

Dlm hati ada rasa nak pakai coway..
Since last year dah usha2...
tp masa tu kontrak 5 thn mmg aku xmau la
Lg pun fikirkan pakai letrik..
Aku rasa mcm nnt bil api leh naik..
So buat derk lg...

Tp bila anak2 stat sekolah dan makin membesar...
Diaorg kuat minum air...
Sehari aku refill air botol lebih 4kali
Sekali isi utk 5 biji botol tupperware 1 liter tu
Tu lom lg refill air dlm thermopot
Penat la pulak...
Then...since hujung thn lepas aku cuba2 la rikki harga brand coway ni
Katanyer dah xde kontrak 5thn dah
Cuma 2 thn je...
Harga pun lebih kurang diamond je...
Diamond pun skrrg kalau amik kontrak still 3 tahun dan monthly pun sama mcm harga coway..rm120 sebulan...

Jadi..lepas timbang tara..
Dan kebetulan brother coway yg aku amik ni tawarkan aku free installation...
Just byr 1month payment rm125..
Aku amik la coway ni...
2 thn je wei hutang nyer...
Xle lama benor hutangnyer...
Servis pun kerap..
2 bulan sekali..ok la..

new coway water dispenser

masa memula nak pasang




Cuma part tak best ms install ni adalah part kedudukan almari n dinding rmh aku
Mcm aku pernah mention ms pasang filter diamond dulu...
Ms aku buat kabinet dapur ni aku lupa ambil kira kedudukan water filter ni...
Dah bila aku nak pasang bendalah coway ni ada konkrit sebelah sinki...
Dok pikir laluan mana nak lalu.
tgk la benda kelabu yg melintang kat tgh dinding tu adalah paip air filter ni...

Nak xnak..lepas pikir2 n bincang2 dgn budak technicion ni
Nampaknyer kena lalu ikut almari la...
Xkan nak hack dinding batu bata kot...
Pastu kena tembus almari pulak...
Giler...
hubby pun cakap.,..boleh la mcm tu..


lepas siap pasang...

dalam sejam lebih jugak la dia pasang bendalah ni
cuma nnt aku kena fikirkan macammana nak tutup laluan paip air pd dinding utk xkasi nampak sgt

dah terfikir nak ke ikea utk bl penyangkut periuk tu ke 
gantung kat dinding..leh sorokkan kuali dan sudip semua..
n kat depan tiang konkrit tu nnt aku nak gantung tempat letak tisu..
haha...
planningnyer..



jam 7 mlm...
settle pasang...
tq abg coway...
nnt jumpa masa nak servis ye..bye


Mood Soping masdora

Lama betul aku xtambah charm masdora
Sekali sekala kena tambah n tukar charm ni...
Asyik beli goldbar je...
Eceli kalau nak simpan emas ni leh pelbagaikan simpanan...
Xsemestinya goldbar or syiling emas..
Brg kemas pun ok...
Susut nilai jelah tinggi sikit...

This month aku bl lg seutas bracelet
Berbanding dgn bangle..
aku lebih selesa pakai bracelet...
Cuma silap la..aku bl jenis bracelet lembik ni
Patut bl yg ala pandora tu...
Kepala jenis claps berbanding cangkuk..
Susah bila kita nak bukak2..
Sbb aku jenis suka buka n susun balik beads ikut mood...
Haha..

Eceli koleksi xbyk..
Masih ada 7-8bijik
Tp yg kecik2 semua aku dah trade in
Pakai yg besor2 punyer
Baru best...cepat sikit penuhnyer...


My super duper cute charms..
Tgk mood next month n tgk budgetlak..
Kot cukup utk bl lg charm...
Now tgh tunggu charm mickey n minnie..
Dah preorder...
Xsabar nak susun..


Mmg kalau msk group mmg byk kena racun la...
Tgk charm pun cantik2...
Tp harga..huhu...
Untung bl dlm group xde upah..
Lebih murah then bl di kedai..
Tp ada yg aku bl kat kedai sbb nak trade in....

Ok tu je...daaa



Related Posts with Thumbnails