Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

cover baru utk si Tab

semalam....
gi amik camera gopro di Mines..
aku xcerita kan pasal camera gopro aku rosak..
eceli dia "hang"..
br pakai 3-4 bulan...dlm 2-3 kali penggunaan je pun
tetiba hang bila aku tukar mode video ke mode camera
last2 gi hntar claim waranty
sebulan je dpt blk..
tp aku xgi amik...smlm bersungguh gi mines utk amik sbb next week nak pakai camera tu
the best part..
dpt ganti semua 1 to 1 ok..
gopro camera xde repair2..
rosak ganti sebijik terus... terbaik!

ok...certia pasal sarung baru si tab samsung aku
punyerlah susah nak dpt dia...
dah msk thn ke3 pakai si tablet 7.7 ni
tab 7.7 ni kira 2nd version lepas tab 1 7.0
skrg dah masuk tab 3..
saiz pun lebih besar..
so.. bila cover dah rosak.. pnyerlah payah nak jumpa..

akhirnyer lepas 6 kedai merayau dlm mines tu...
aku jumpa gak cover tab ni
dapat waran merah hitam..
eceli ada 3 keping je lg cover utk tab 7.7 ni
harga dia RM55


dlm dia pun nice..semua plastiks

dah alang2 sekali tu
tukar plastik cover tab tu.
kita panggil apa ek? cover screen?? aku pun xingat..kiki


ni dr last year nak tukar... 
pun susah nak dapat... Rm30
dah calar balar teruk cover screen tu... 

to my old pink cover...
tq sbb dah setahun berjasa..
teruk betul dah rupa mu...
cuma..bila dtg opis hari ni
akak opis aku ckp..dah tau susah nak jumpa cover tab tu..
nap xbl 2 terus... next year, dah rosak..
dah xjumpa lg dah... hmm..xterpikir lak..
xpe...len kali je...parking kat mines susah sbb tgh expo big bad wolf 2014



daaaa

projek mega Anak Angkat Kembara Siswa UPM di Kg. Bkt. Temiang, Seremban

Alhamdulillah...
nak cerita sikit kisah kg angkat n anak angkat kelolaan student aku bwh kursus berkredit Pusat Kokurikulum UPM
projek mega utk aktiviti student pusat koku dr jumaat lepas hingga ahad (5-7/12/2014) sukses!
projek yg bila kira2 blk..menelan blnja almost 10K jugak la,,,
tp alhamdulillah....
students berjaya lakukan dgn baik...
dptkan sponsor sana sini dgn bantuan fasi BAKSIS...sbb dia yg invite bg pihak kampung dia..
dr pergi pg tu hingga hari balik..
semua berjalan lancar...

aku share gmbar la sbb malas nak taip byk2..
just kenangan n catitan utk diri sendiri jugak..
next2 year or semester berkesempatan nak ngajar lg...
boleh la ngajar lagi.

ok..sikit introduction..
projek mega ni gabungan 2 kursus iaitu BSMM, Pengakap Kelana Siswa & Pengurusan Majlis
gabungan 3 kump. ni dgn fasi seramai 3 org dan pelajar seraia 82 org
budak group aku je ada 24 org

so... sebulan sebelum mmg seronok tgk budak gigih buat itu ini
dgn kami fasi2 gigih jd supir tukang bwk budak gi ulang alik seremban utk meeting, jumpa YB, bl brg utk persiapan dsb.nya

rentetan peristiwa..

~HARI PERTAMA~ 5/12/14 jumaat


jam 7.30 pg semua budak dah berkumpul utk bergerak ke seremban...
bas bertolak dr UPM jam 9pg gak sbb ada yg lambat la..
bas pun smaapi lambat.

bas gerak dr UPM dalam jam 9.30am

jam 10.45 pelajar smapai di Kg. Bkt Temiang

terus ke upacara perasmian n penyerahan kelaurga angkat oleh Penghulu Kg Bkt Temiang En Latif


Tok Penghulu bg ucapan n seterusnya perasmian

majlis diteruskan dgn penyerahan anak angkat

antara anak angkat dan mak angkat mereka..
ada 18 buah rumah yg sudi mengambila anak-anak angkat utk menginap selama 3hari 2 malam
pelajar adalah seramai 80 orang

aktiviti tamat pada jam 12.15 tghari
semua pljr balik ke rmh ibu angkat masing2 n pelajar lelaki menunaikan solat jumaat di masjid kg..

jam 3 ptg kami berkumpul semula utk aktivit pertama
PROGRAM BERSAMA MU dimana kam mengagihkan sumbangan berbentuk makanan kepada penduduk kampung yg layak menerima

antara rumah2 yg dikunjungi


makcik ni cacat kaki dari lahir

makcik ni pula OKU...

pakcik ni pula laki bini buta...
dan ada lg 3 rumah kami lawati

seterusnya...petang tu 
aktiviti ke 2 adalah mendaki BUKIT JONG

berjalan kaki beramai2 mendaki bukit

sempat snap gmabr on d way ke bukit jong

berjaya tiba... penat giler ko....


di atas puncak Bukit jong
bergamabr... tgk pemandangan pekan seremban dan kami turun semula 

aktiviti 1st day tamat..
sepatutnya ada majlis doa selamat tp ada kenduri kawin n tuan rmh pun buat majlis doa selamat,
jadi semua pelajar beramah mesra dgn kelaurga angkat mereka. 
aku lak drive blk semula ke Serdang sbb xdpt hotel utk bermalam.
aku xjoin rmh ibu angkat sbb bwk irfan n syafqah.
segan lak.. imran tinggal dgn makcik dia....


~ HARI KEDUA~ sabtu 6/12/14

dr serdang jam 7 pg aku dah gerak ke Seremban semula
sbb pg ni acara sukaneka dgn penduduk kg.
jam 8 tiba semua kanak2 kg dah berkumpul n student dah prepare brg utk aktiviti sukaneka

aktiviti dimulai dgn pembahagian kumpulan dimana kanak2 combine dgn abg n kakak utk aktiviti sukaneka

ada 4 games utk dorang...
1. Baling Selipar
2. Bowling buah kelapa
3. Cari gula2 dlm tepung
4. perang belon air

baling selipar
seronok tgk games ni..game ms kecik2 dulu zaman 90an..


games bawling kelapa..
payah betul bola kelapa nak straight

3rd cr gula2 dlm tepung pakai mulut...hazab sbb bekas kecik sgt.

geng syfqah n irfan...
dah bwk bebudak ni..kasi la join sekali...

akhir sekali perang belon air..xde gmbar la pulak

aktiviti tamat jam 12.30 tghari
aku ms ni blk ke hotel utk mandi n berehat. jam 2 kena kumpul semula utk aktiviti BSMM
kami anjurkan kelas 1st Aide Every Home utk penduduk kampung
tp nak jd cerita..ms jam 1.30tgh on d way nak gi ke kg. semula..jd kejadian yg xdisangka..
dimana tayar kereta terkoyak...
nnt detail aku certia n3 lain ye...
then aku mmg xdpt hadir n terpaksa bg brg n alatan mengajar pd fasilitator lain utk conduct kelas 1st aid tu

aku smapai jam 4.30 ptg..
sungguh aku xsangka yg conduct kelas ut adalah semua student aku
big clap pd mereka dan pujian2 dr semua plajar lain, fasi n penduduk kmpg.

kelas 1st aid yg dihadiri oleh ramai penduduk kg

student BSMM mengajar n membuat praktikal n demo balutan, peti 1st aid n terbakar



xlupa juga demo CPR
alhamdulillah...bangga dgn mereka...
ptg tu, abis kelas 1st aid,
aktivit ke 5 adalah sukan futsal n netball dgn team belia kg pula
games antara student UPM dan geng remaja n belia kg bkt temiang

futsal games.. dimenangi oleh belia kg. bkt temiang

netball games di menangi oleh team UPM

dan utk 2nd day..majlis diakhiri oleh majlis doa selamat di Surau kg. Bkt temiang pd mlm tu dan mkn beramai2 dimana daging salai cili api disponsor oleh penduduk kg





~ HARI KETIGA~ ahad 7/12/14

acara kemuncak,
di mana aktiviti terakhir adalah acara gotong royong membersihkan kawasan kampung dari masalah eades. Student dibahagikan kepada 4 kawasan dan mereka beramai2 mengutip tin2 kosong n sampah sarap yg boleh menyebabkan tempat pembiakan nyamuk eades.

dan
acara terakhir adalah majlis penutup oleh Yg Berhormat Dato' Hj Abu Ubaidah, ADUN Ampangan
di majlis ini ada persembahan kumpulan oleh student UPM, acara penyampaian hadiah utk sukaneka dan makan nasi Ambeng beramai2 dgn keluarga angkat masing


mereka berdua di majlis penutup

ucapan n majlis penutup oleh Yg Berhormat Dato' - ADUN Ampangan

ada majlis penyampaian hadiah utk aktiviti sukaneka

persembahan dr student


last sekali makan nasi ambeng beramai2
sedulang mkn ber 5-6 org...
ya allah..seronoknyer!


aktiviti tmaat jam 2 ptg dan kami bergmabr beramai2 sblm bas tiba n pelajar pulang semula ke UPM pd jam 3 ptg..

alhamdulillah... program berlansung dgn jayanyer


last sekali...dr aku n geng student aku BSMM 
lompat kijang n lompat hip hip horey,,'aku kena block dgn student tudung purple tu,,haha

no more Cloth Diaper...

nak citer...
ahad lepas..
secara rasminyer...
smua cloth diaper imran telah pun terjual...
alhamdulillah...ada seorang ibu anak 3 ni...
nama dia Nurhidayah.. tetiba msg dlm FB tanya nak bl CD
lepas borak2 aku tanya dia..
nak x bl CD ni semua...
aku jual bundle keseluruhan CD dgn 1 harga
ptg tu dia msg blik dia setuju nak bl..
then ahad lepas mlm lepas magrib dia dtg

aku terangkan serba sedikit cara nak pakai, basuh n simpan semua CD tu
insyaallah..CD imran semua terjaga elok...
jumlah ada 40 keping...
tq pd Nurhidayah yg  membeli semua CD terpakai imran dulu
hidayah gunakan utk anak ketiga dia yg br lahir n now berumor 40hari


antara CD kini tinggal kenangan...

Charlie Banana CD collection

Rumparooz

Itti Bitti & Grovia



Lunatots, Babyland, Weegro & Coolababy



hidayah n suami tanya..
betul ke nak jual semua CD.. xsayang ke?? n mmg dah nak beranak lg ke??
aku jwb.. buat ms ni mmg dah tutup buku..
kalau boleh rancang n elak..mmg xmau tambah anak lg..
tp kalau Allah bg rezeki... kami xmenolak..
ada rezki anak lain..kita bl CD lagi...
dari CD simpan xdiguna...lama2 mkn diri
baik kita jual n digunakan..byk jasa dia...
to hidayah.... kalau ada2 masalah n xpaham pasal CD,, jgn malu utk PM n tanya
akak sedia bantu semampu yg boleh

daaa

cerita kisah persekolahan anak tahun 2015

aku terpanggil rasa nak story mory kisah persekolah anak thn 2015 ni
aku rasa nak pengsan bila dgr n tgk figure bab pendaftaran yuran taska anak...
kalau bab syafqah je habis smapai R1k dia sorang...
yg adik2nyer.....
aku tgk figure byrnmmg aku fengsan sekejap...haha

tp serius weh...
mmg sekarang belanja sekolah anak2 mmg mahal2 belaka
kalah belanja nak daftar masuk universiti
aku rasa bersyukur sbb ada suami yg penyanyang, ambil berat pasal pendidikan anak...
yg penting... dia mampu nak byr tu semua
harap gaji aku yg ciput...
mmg aku xmampu ooo...

ingat dulu kecik2..sekolah tadika kemas je...
bape je byrn sebulan tadika kemas.?? eh ada byrn bulanan ke??
aku xtau....
teringin nak hntar anak ke tadika kemas..
satu lg kalau nak hantar anak ke sekolah tadika dlm sekolah..pra sekolah
tu pun tgk payslip gak... xlayak ko..huhu
pastu kelas dia xbyk...keutamaan pd adik beradik yg bersekolah di sekolah yg sama

ok... aku br up kisah soping brg sekolah syfqah...
br part 1 n part 2...
xabis lg dik non...
yuran pndaftaran sekolah agama n buku xtau bape kena byr lak...
n jgn tanya kenapa bj sekolah anak ku bl byk2...
tanya apak dia yg suruh pakai bj sehari sehelai...
aku dulu bj sekolah agama n sekolah kebgsaan pakai sehari tuje...
pg gi sekolah agama pakai bj sekolah tu, ptg gi sekolah kebangsaan bj yg sama kain je tukar lain...
tp anak2 sekarang mewah....sehari 1 baju
baju pg lain, bj petang lain... indah nyer hidup...huhu

ok.... so, buat ms ni kisah sekolah syfqah hmpir settle
next week br sekolah agama dia open utk pendftaranthn 2015.
tahun lepas xsalah yuran dia dlm RM270 kot.
xtau la kot thn ni naik...
tgk kat FB kwn2 up sekolah agama area rmh aku ni
yuran pendaftaran je mencecah RM570 ko...
tercekik aku tgk...

ok.. now nak kisah pasal taska irfan lak
insyaallah...next year irfan maintain di Little Caliph jugak
smlm call LC... sbb this month aku xhntar irfan kat LC
aku tumpangkan irfan kat taska akak n adik dia di Sinar Bistari Ceria
aku xsanggup nak hantar lambat n blk cepat kat LC tu
rupayer... LC dah buat openday 1/12/14 yg lepas...
pandan muka...org lain semua dah byr duit yuran next year..irfan je blm lg
so smlm call cikgu LC tanya berapa yuran pndaftaran irfan next year...
katanyer RM1788 ko.... nak tercabut cuping telinga aku dengor...
umangai.... mahalnyer..... aku sanggup hntar kat Tadika Ho je..
tp apak dia tetap kata dok kat LC...
so...ptg smlm kaborkan ke apaknyer.... terkejut dia dgr...
well.... nnt dia gi byr katanyer...

xsalah aku yuran LC tu included byrn yuran blnn bulan Jan 2015 xsalah
kat LC sebulan yuran Rm395 utk fullday transit
so..kira byrn RM1788 - Rm395 tu bermakna yuran pendaftaran je dlm RM1400 gak la
yg lain termasuk kos bj seragam, buku, bj sukan, yuran aktiviti, ihtifal n lain2...

so abis part irfan tinggal bab imran lak...
sib baik anak 3 je..kalau 5 ke enam...aduh...fengsan ko...
smlm kompon dgn SBC imran punyer yuran pendaftaran utk 3 year Rm200 je.
tp bj sekolah xcampur lg... dlm Rm250 gak la...
imran dok SBC (Sinar Bistari Ceria) ada playgroup.
wlaupun dia br 2thn lebih, bkn dok main n tgk tv je..
dia dah boleh mengira 1-10 ok..ABC pun dah kenal...
semua sbb plygroup di SBC... 
n next year yuran taska imran naik dr Rm280 ke RM300 sebulan...

kesimpulan...
pada parent2 baru...
bila anak dah menjejak usia 3 thn ke atas..
mmg dah kena prepare mental, fizikal, duit n sebagainyer utk byrn yuran sekolah n taska anak yg kian mahal
xleh nak buat apa...itu hakikat...
kenaikan harga selaras dgn kenaikan brg n harga minyak
pd indicvidu yg isirumh kuran Rm4k sebulan pd aku mmg terasa beban dia
tp as long kita pandai berbelanja, bijak pilih taska
kita mampu nak manage...
utk yg bergaji besar, mereka mampu hantar yg mahal2...
kita ikut kemampuan. 
aku akui..aku gaji xbesar... hidup biasa2 je...
cuma alhamdulillah dgn apa yg ada kini...
thn depan nak apply master la...sambung belajar balik
nak tukar keje lain...huhu...

sekian....daaa

beg & buku sekolah settle!

ok...2nd part soping beg sekolah lak...
settle semlm...
blk keje, jemput bebudak terus gi Aeon Tmn Equin
lega soping kat tempat sendiri....
pastu..lengang je xde org...

round2... pilih2 beg...
mcm biasa...
kekalkan la beg jenama Swan je...
syfqah pulak xmau beg pink2 lg dah..
dah 2 thn ni dia suka warna biru


aku suka beg sekolah Swan sbb kualiti kain, jahitan n keselesaan
thn lepas bl jenama tropicana...pakai sebulan zip rosak..
hangin je...

ni beg pilihan syfqah


beg tarik minah ni tak mau sbb sekolah dia kena naik tangga..

oh ye...
si adik pun pow mama beg sebuah
beg dia dah koyak rabak...

adik xnak kalah...
beg mickey mouse...haha

beg sekolah agama, pakai beg thn lepas..
masih sihat walafiat beg pink tu...

pasal buku sekolah lak..
sabtu lepas papa syfqah bwk syfqah gi bl buku..
mama diaorg ni xikut sbb keje...

kejap je dah masuk darjah 3 syfqah ni...


tinggal nak balut buku lak...
daaa



Related Posts with Thumbnails