Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

jamuan mkn kecil-kecilan sebelum merdeka

  salam selasa uolls...
amboi cuti panjang memasing
syiok bc n3 semuaorg dok cuti lama n berjalan sakan...
alhamdulillah...aku pun cuti lama gak,,,
tp 2 hari je...cuti standar sabtu ahad jek...
haha
mcm dah mention... smlm stat kemasukan pelajar baru ke IPTA
2 hari berturut bertugas di kolej
harini masih di kolej n saat n3 ni ditaip aku berada di kolej gak
smabil key in data pelajar ke SMP sempat update 1 post
muahaha


ok.... nak cerita
sabtu lepas aku buat majlis mkn2 kecil-kecilan
saje menjamu adik beradik, jiran tetangga n kwn opis
sesapa yg free la.... aku ajak dtg rmh
jd kenalan jauh2 kwn blogger xle aku jemput pun
mintak maaf ye... 
jamuan mkn ni pun utk penuhi niat aku nak belanja org mkn
ala org kata rezeki mengajar yg dulu2 tu dah masyukkkk kan
boleh le... tp aku nangis gak la bila income tax je kena tolak smpai 1K gitew
abis punah sikit planning nak soping tu...kiki
xpela... mmg dah agak da.. tp tak le budget sebanyak tu...huhu
yg lain tu lebih kurang penutup syawal, ala2 nak smbut bday aku nnt..kiki
 

ok...
jd... dgn segan sebenarnyer aku jemput org ni
lg 2-3hari nak majlis br bgtau...
hubby pun dah pesan...ni cuti merdeka lama ni ramai blk kmpg ni
xpe... ai budget pun mkn2 utk 50org je...ngeh2

ok.... menu simple2 je
lg pun kat rmh ni ada org tu sibuk nak mkn mee kari
aku msk seperiuk besor bior dia mkn puas2
tp mkn mee je mcm xbest la pulak
msk la sikit nasi ayam n sedikit dessert simple yg dok belajar dr kwn2 blogger kan

so... inilah antara menu yg ada

nasi ayam
xdilupakan...wajib pakai rice cooker br tu...ehem..ehem....

mee kari... kuah dlm plus xyah tunjuk la..
standar kuah mee kari ayam + kerang gitew...ada fishball terapung gitew
aku betul2 pakai mee kuning ni je..xde meehoon... 
marah syfqah sbb dia kureng dgn mee kuning ni

then risau kang budak2 xmau mkn kang goreng la sebungkus nugget n mini sosej 
xlupa buat sebekas sagu biji letak susu n gula melaka

n last sekali aku buat desert termudah d ialam semester
 setin susu n cocktail dpt 2 bekas trifle dan
sebungkus biskut n cheese dpt 2 bekas cheesekut
eh ada satu lg bubur jagung
tp lupa snap gmabr... seperiuk beso ko aku msk...(10 tongkol jagung)

air lak..
xnak kalah
air mata kucing... haha
tp bkn dlm bekas ni...dlm bekas besor tupperware tu
aku kalau majlis kecil2 mcm ni pakai bekas2 tupperware ni je...
ringkas kan...



preparation rumh....
mlm jumaat dah siap tolak barang dah

pandangan dr dapur ke luar...
rmh comel je kan... dr dapur nampak semua... 
 
kat belah luar susun kerusi mkn...
hubby tanya apa motip awk letak kerusi mkn kat luar
motip aku.... compom org lelaki nnt nak mkn smabil borak n isap rokok kat luar
biar isteri n anak2 dok gosip dlm rmh je
bole?

majlis stat jam 2ptg n budget tamat jam 7 mlm
mknn budget sekali jalan abis le ni
tp dlm peti ais n periuk dah standby kot tak cukup aku tumis lg mee kari n msk nasi ayam lg

ngam2 jam 2.30 ptg... kwn opis pun tiba
tq najmi n nora n suami2

geram tgk baby najmi ni... najmi yg tudung hijau tu
anak dia nak msk 6 bulan
bulat betul dia..smapai leher pun xnampak ko
tp baik je.. main sendiri sorang...org pegang pun xnangis
cute kan... nama dia euyusuff

next2... kwn2 jiran2 rmh dtg
sory la ada yg aku lupa nak snap gmbar sbb best sgt borak
lg pun nak jd citer tab aku dah kehabisan bateri n aku lupa bwk blk charger
charger tinggal opis dr hari jumaat smapai smlm (isnin)
tu yg gmbar2  majlis br upload hari isnin semlm sbb tab dah ada nyawa blk..kiki

then family in law pun dtg...
lg meriah rmh

tgk...geng lelaki kalau xlepak kat luar mmg xsah...

zaki n huda dgn baby dia yg comel...
nama baby dia zaynn...tq huda n zaki sudi dtg

xlupa kwn ms kursus fasilitator di sg congkak aritu
yuni n family....yg lain semua kebanyakan ada hal xsempat dtg...
its ok...
yuni n aku
br nampak muka tuan tanah kedaung  kan ??

xlupa adik beradik n mak abah pun dtg
tp tulah..aku xdpt nak snap gmbar sbb bateri tab dah kong terus
so...smapai sini je gmbar yg ada
penutup akak opismate aku pun dtg anak beranak

  
budak2 kalau jumpa uncle n nenek dia mmg xleh berenggang

so..inilah saje kisah mkn2 lepas
gmbar ending2 semua xde dah
majlis tamat ngam2 jam 7mlm
siap kemas n basuh pinggan semua jam 8.30 mlm
mmg  fenat betul tp hati puas sbb niat dah lepas kan

 pd yg lain..
insyaallah..next time aku buat yg best2 punye n aku jemput yg lain ye
pd jiran tetangga, adik beradik n kwn2 yg hadir tq byk2
kwn opis yg xdpt hadir.. dah dpt mkn bubur jagung dah smlm
tq tu hubby yg sama2 tlg kemas rmh smlm n tlg bl santan n kerang bagai
lap u... daaa

salam september

salam 1 september semua...
alahamdulillah.... malaysia dah menyambut kemerdekaan ke 57 thn


harini.... kebanyakan org masih bercuti
tp aku x...
kena keje...
harini kemasukan pelajar baru semester September hampir di semua IPTA seluruh negara
now sdang berada di Koleh KTP utk menerima borang medical check up pelajar dan key-in data dlm SMP...
its ok.... keje tetap kena keje...
kita enjoy je...
anak2 kat rmh dok mengulit papa dia jelah nmpkanyer
mintak maaf ye anak2...
mama kena keje...



byk benda nak cerita...
tp sgt malas nak menaip..
sepanjang cuti 2hari lepas...ccharger lak tertinggal kat opis
so... tunggu esok br leh on tablet
byk benda nak kongsi dr tablet
op cos gmbar kan...

oh ye.. xlupa nak wish Happy Bday to my Mother In Law
moga diberika kesihatan yg baik dan dipanjangkan umur
juga dimurahkan rezeki... amin....



ok da... babai



kisah Kursus T.O.T yg sgt2 mencabar (part 1 day 1)

salam jumaat buolls..
auto publish n3..
arini kena audit aset dr Audit Dalam UPM..
neves ko....harap xde yg termiss...huhu

ok... nak cerita kisah aku gi Bengkel Training Of Trainers utk lantikan Fasilitator Kursus Berkredit UPM..
aku mcm biasa.. amik komponen Bdn Uniform la..
byk komponen ada utk kursus berkredit ni
kali ni nak cuba nasib..
kalau xde extra activiti mcm ni rasa mcm xbest hidup
suka bergelumang dgn student... gi camping bagai..

ok nak jd cerita..
dpt surat offer letter dia mklumkan kursus 3 hari
kena prepare brg mandi n pakai utk 3hari 2 mlm
tp tempat tak tau kat mana
aku siap call tanya dia ckp rahsia...
sabar jelah...

ok...hari yg dinantikan tiba...
pg tu ada taklimat dr Pengarah pusat Koko
pastu jam 11 br stat aktiviti...
otak blur lg ni
diaorg suruh tukar pakaian yg selesa dan senang bergerak
pelagi tukar pakai t-shirt jelah
sib baik dr pg dah pakai slack..
tp tukar pakai kasut sport
then diaorg siap2 suruh parking kete dpn pusat koko sbb nak kena tinggal 3 hari
dan beg baju siap2 letak luar dewan
rupanyer..beg baju kena letak dlm lori n dibawa ke suatu tempat yg RAHSIA..

ok..kami diberi tugasan pertama
diberi sebuah beg yg mengandungi sebungkus tisu, sekaton air kotak n 20 buah buku pusat koko
kami disuruh jual brg tu utk cr duit dan dikehendaki berkumpul di UTC pudu raya sbln jam 2.45ptg
pastu kena naik kenderaan awam n bukti resit mestilah disertakan
mak ai...
ni mcm explorace malaysia je...

ape ke giler...
dlm team aku ada 8 org, 4 lelaki, 4 pompuan
semua dr lain2 background
ada engineer JKR, ada cikgu sekolah menengah, ada peg. sukan,
ada arkitek muda, ada agen insurans, ada broker n ada sorang pelajar master
hamik ko...
mula lah berpikir camne nak jana duit utk smapai ke puduraya dgn income yg paling byk...

pikir2... kami terpaksa jual n mintak derma dr org
n kos ke pudu mestilah seminimumnyer...

akhirnyer...
lepas penat lelah minta derma jual tisu n buku...
kami berjaya mengumpulkan RM260...
alamdullillah...
jam 2.45 pm kami kena berkumpul di surau UTC pudu dan kami diberi tugasan kedua...


wah... dpt surat....melompat2 kitaorg..
sbb semua kalut xpernah di sg. congkak naik kenderaan awam..
so lepas bincang2 kami decided naik je LRT blk dr puduraya ke Bandar tasek selatan then naik cab dari sana... ni kira option pertama la sbb semua blur xtau nak naik pe...

nak jd certia... ms kami dlm train dok kecoh 2 nak pergi sg congkak tu..
tetiba ada budak blkg aku ni punyer baik hati sapa kami n tanya...
rupanyer budak tu tau nak gi sg. congkak...
so.. dia pesan dr LRT ni turun di stesen Maluri n kami kena naik bas no. 109A xsalah..
bas tu akan pergi ke Langat. kat situ kami perlu turun di Taman Santek
lepas tu leh naik bas seterusnyer ke sg. congkak
or nak cepat naik teksi je
YA Allah... bersyukur sgt sbb taime2 kalut tu ada org sudi bg direction...

muka kecoh dalam train...
gmbar 1st muka aku n budak lelaki pakai bj gelap tu yg bg klu ke sg. congkak
kami gerak dr puduraya jam 3.00 pm..
kami tiba di tmn santek langat jam 4.00pm
siap tukar train di chan sow lin n siap berkejar2an dgn bas kat bus stop maluri
kenangan xboleh dilupakan
tp sbb kalut kejar bas..xde la pulak adegan gmab berlari-larian
mengah2 la...dr dwpan aeon maluri kejar bas smapai depan courrts mammont...
giler jauh or x?? time tu tgh jemmed teruk kat maluri

gambar atas... aksi kami dlm bas...
lama betul x naik bas awam (Rapid KL) sejak bergelar pekerja ni
ms student selalu la sbb bujang n ulang alik blk sentul dr UPM
kat tmn santek kami naik cab je dgn tambang 1 teksi RM30
kami charted 2 teksi
bas dr maluri ke tmn. santek Rm1.90 sorang
n LRT dr pudu ke maluri RM1.80 sorang

alhamdulillah.. jam 4.50 pm kami berjaya smapai dgn selamat di sg. congkak
tempat: tapak perkemahan 2, tmn rekriasi sg. congkak.
n kami kumpulan pertama..
lepas tolak belanja.. kami masih ada baki wang sbyk RM148.20 lagi

terus dpt tugasan no. 3 dimana kami kena set up khemah dan kem n sediakan minum petang dgn bahan2 yg disediakan. 

kira... hari pertama ni,,
mmg kami kena berusaha sendiri utk tiba ke tapak perkhemahan dan seterusnya set up camp site kami sendiri
mmg urusetia dr pusat koko duduk sahaja la...
smpai tu tgk beg baju dah selonggok bwh pangkin...
n pandai2 kami sendiri la utk buat apa.,.
aku yg dah biasa camp ni terus pandai2 lantik diri sendiri utk arahkan group yg dah tiba utk set khemah terus
n mulakan masak air sementara group lain tiba..


next aktiviti nnt next n3.. da



my new gadget!

oh my!
dah lama nak bl..
asik tangguh2...
semuanyer since thn lepas ms b'day tema bola lg
ms pinjam pakai adik ipar punyer camera
tp sibuk nak bl gopro...
tp jrg2 lak guna gopro sbb...tab xleh connect to gopro
kena pinjam note huby kalau nak control gopro
leceh la..

ni dah alang2 berduit sikit ni
pelagi..
antara wishlist yg aku nak sgt...
bl sebijik camera instax...
tgk kwn2 blog yg berinstax dgn koleksi album dia yg comel2
buat aku rasa... NAK JUGAK!!!!



tadi.... dgn gembiranya...
berjaya rembat sebijik INSTAX 8 kat LAZADA


leh tahan murah dia...
dah usha kat fotozzom pun xleh lawan harga lazada

dpt 2 box x 10 mini film lg...hihi + free soft pouch case
wajib amik..

plus dgn instax mini 8s leather bag Kawaii Patent Edition
ada 3 kaler.. amik kaler pink ni...


aku selalu certia kat syfqah...
mama suka kamera ni..
mama teringin nak bl yg ini
syfqah selalu tanya aku kalau dia nmpk benda yg aku idamkan
dia akan tanya..."mama kata nak bl camera tu..tp xbeli pun"
tu kadang2 aku ckp.... 
"tunggu mama cukup duit dulu br beli sbb mama pun kena kumpul duit belanja mcm kakak kalau nak bl brg"
baru lah fair..sbb aku suruh dia kumpul duit blnja dia kalau nak bl brg yg dia suka

ok... pas ni buat aktiviti n jln2 ada camera instant
lg best nak simpan memori berbanding digital
sbb digital kena bukak web or blog or tgk h/p or tab br leh tgk
ni leh pegang2 n belek2 lg...sukanyer!!

lepas ni nak stat kmpul koleksi brg2 instax pulak..
daaa

cth: mini polaroid instax album

instax body sticker


eh mcm2 la... daaa

betulla perkara ni...saya setuju sgt!


inilah dia rutin hidup perempuan...

Related Posts with Thumbnails