Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

Masak-masak: Granola with almond cookies

bismillah...

saje nak kongsi resepi granola almond cookies..
bkn aku beriya2 nak msk cookies ni..
tp pasal aku tgk hubby bwk balik granola almond oat ni...
dah dibeli kat miri, bwk balik dah kat seminggu lebih..mkn xpun
tu yg dia ckp nak mkn..makan la
tp bila rasa sgt manis sbb granola ni with honey...


bila belek2 pek granola ni siap ada resepi
resepi cookies...
apa lg.... butter anchor pun mmg ada stok dlm fridge...
jom buat operasi masak2 la..
bahan2 pun senang...


sukatan senang sbb dia pakai cawan je
pastu xpakai telur n hanya pakai air sejuk...
best ok

utk cara memasak...:

masukkan semua bahan butter,  gula halus, gula perang (resepi letak maple syrup aku pakai gula perang je), vanilla essence , gaul or pukul sampai sebati ..
then masukkan air kosong
granola oat dan tepung..
uli2...siap 
sudukan pd dulang pembakar..
bakar 350  selama 15 minit





dapat dlm 4 dulang pembakar..
sementara tunggu membakar adunan boleh simpan dlm fridge utk elak cair n lembik






sedap sgt..leh buat lg nnt....



kursus T.o.t jurulatih 2017

setiap 3 tahun aku perlu renew sijil jurulatih...
nak xnak kena renew...
sbb nak mengajarkan
cuma kali ni agak penat..
sbb kursus sampai mlm
n agak susah...




sesi pembelajaran cpr...
aku suka dummy baru ni... ada lampu...
bila tekan kuar jampu..kajau salah tekan kuar lampu merah..
best2

ni muka hari kedua berkursus...
br lepas sarapan


aku suka berģambar dgn ambulans
baru lepas solat zohor


ni partner sblh aku...
mr lim karken dr. chapter ukm..
suka dgn pengurusan ukm yg ada ramai ahli...

hari kedua alhamdulullah dpt blk awal habis jam 7 mlm..
lepas awal sbb prepare nak exam n ada penilaian esok

oh ye.  ni datuk dr. jarjit singh..
pengerusi j/k latihan kebangsaan...
aku sebenarnya xpernah jumpa datuk dr. jagjit ni.. 
seronok dgr dia kongsi ilmu...
byk jugak perkara baru yg kami pelajari...

ni muka 3rd day hari terakhir kursus
kami tgh tunggu turn  nak buat presentation..

 aku dan team cawangan selangor...
ada dr chapter gombak dan chapter hulu langat
kat selangor mmg ramai indian...
klau cawangan kl ramai chinese..

ni aktiviti amali cpr...
aktivi terakhir...mengah tp puas hati


gambar kenangan dgn team penilaian di bwh mr. ranikumar...


last but not least gmbar beramai2 dgn semua team kursus T.O.T jurulatih BSMM Siri 1/2017...
terbaek!!!👍👍👍


Nasi dagang terengganu paling sedap dan senang

bismillah...
arini nak share resepi
resepi nasi dagang teregganu
amboi ila..br diet sikit ko dah pulun mkn nasi dagang...
tinggi tau kalori nasi dagang...
sepinggan nasi dagang 508 kalori ok
haha..
xdela.... xpulun pun,,mkn gak la sepinggan 
sedap weh!!!!haha

ni kalau xpasal suami gi memancing dapat ikan tongkol seekor... 
mmg xtermasak nasi dagang ni..
dah dia sibuk nak suruh masak nasi dagang...terus mintak resipi nasi dagang
kalau nak tau..kat opis aku ni mmg ada sorang opismate mak dia mmg masak n jual nasi dagang kat kuala terengganu
dia tinggal kat batu buruk, k.t...korang kalau gi batu buruk leh cuba mkn nasi dagang acik azizah ni..di dok kat jln kenanga
nama dia kwn aku ni nora n mak dia nama azizah
selalu jugak mak nora kalau dtg UPM nak check up kat PKU ni
mesti dia masakkan utk kami satu opis ni nasi dagang...
kira dia sedekah la.... terima kasih la acik zizah...
mmg nasi dagang dia sedap betul...
ada byk kali aku mintak resepi tp buat nyer xpernah...haha

kali ni bersungguh amik resepi n nak buat
kata suami ikan tongkol skrg mahal n susah nak dpt
n mmg aku akui masak nasi dagang ni kos tinggi n xla renyah
cuma byk step...tp mudah.
Oh ye.... resepi aku bg ni mmg resepi asal nasi dagang terengganu tau
xde campur beras pulut bagai..
kalau korang makan ada kaler coklat tu nama dia nasi dagang kelantan...
jgn pelik lak ok

pinjam gambar daro blog http://annieliciousfood.blogspot.my


ok... xnak celoteh panjang
aku tau korang xsabar nak tau resepi
tp harus aku ingatkan..

disebabkan ini 1st time aku masak
aku xleh agak sukatan dpt byk mana
eceli nora dah pesan.... dpt byk ni kak nnt
aku mcm..ok...cukup ni....
eksen..
sukatan asal aku amik utk masak segantang...
segantang ni boleh mkn 30 org tau
lebih kurang 1gantang = 3.5kg
tp aku masak 2kg sahaja..
lebih kurang setengah gantang

jom tgk resepi

NASI DAGANG TERENGGANU

  • 2kg beras siam wangi (jenama Sunflower Beras siam wangi royal)
  • 1 mangkuk santan pekat (dalam 1kg)
  • 1 mangkuk santan cair/air kosong)
  • 7 bijik bawang merah bombay (racik halus)
  • 3 inci halia (racik halus)
  • 2 sudu besar halba
  • 3 susu besar garam
  • 3 sudu besar gula




ini beras sunflower siam wangi royal ok
aku mencari kat giant ada..tp 10kg je...
kat rm50 gak la utk 10kg

bawang n halia yg diracik or hiris guna mondo chef by tupperware...
kalau korang ada sagat..ko sagatla
hihi...

ni santan, garam n gula

ok...b4 masak aku nak tips yg mudah utk korang masak
sbb mak nora ckp cara mudah nak sukat santan dan air adalah dgn gunakan mangkuk
sbb sukatan dia adalah, semangkuk beras = 1/4 air
jadi.... mcm aku nak masak 2kg beras...
beras tu ko sukat dulu pakai apa2 mangkuk...
mcm kes aku aku amik mangkuk tupperware..aku sukat beras 2kg tu dpt 4 mangkuk...
itu bermakna.. aku perlu sediakan semangkuk santan dan semangkuk air/santan cair
kalau kita masak byk cth 4kg n dpt 8 mangkuk beras... air/santan adalah 2 mangkuk
paham x? xpaham pm aku...haha

terus ke cara memasak...

Cara masak nasi dagang

1. Rendam beras yg dah siap basuh selama 4 ke 5jam (aku lupa snap gambar)
2. esok pg tu bangun n tos air n masukkan dlm periuk kukus
kukus selama 30 minit


3. lepas kukus kali pertama 30 minit ni...
ko masukkan dalam1 bekas besar n gaul dgn semangkuk air/santan cair...mana2 pun boleh.,,
mcm aku pakai santan cair

lepas gaul nasi tu akan otomatik kembang...
then kukus sekali lagi selama 30 minit (kukus kali ke2)
tgk gambar no.3 kat atas... penuh periuk kukus ko....haha

4. kukus kali ke 2 selama setengah jam..bau nasi ni wangi giler ok!!!
satu rumah harum semerbak bau....

5. lepas cukup setengah jam, nasi tadi ko masukkan balik dlm bekas besar dan dah boleh gaul dengan santan pekat yg dah siap dibancuh dgn 3 sudu gula dan 3 sudu garam


6. lepas tu ko masukkan bawang, halia dan 2 sudu halba yg kita dah mayang halus2...

nasi dah siap gaul dgn santan, bawang, halia dan halba.....
time ni korang nak mkn terus pun boleh dah.... dah jadila nasi dagang korang...
berlemak cukup masin, manis dan rasa!!!

7. tp...cara terbaik.... lepas gaul nasi tadi....kita tekan padat2 dalam bekas, besen...
nak bg santan n semua bawang tadi meresap betul2 dalam nasi....
pastu tutup dengan daun pisang


8. siap dah... nak makan nanti baru la korang senduk ok....
senangkan???
serius senang...

mcm agak leceh part nak kukus n gaul dgn dgn santan...
utk aktiviti masak nasi dagang ni...aku stat masak jam 4 pagi..
n ngam2 aku abis masak jam 6 pg ok...haha
selang masa setiap setengah jam nak tuggu nasi tu ko leh layan fb ke....solat suanh tahajud ke...haha


ok..terus pada step ke2

KUAH GULAI IKAN TONGKOL

  • 2 ekor ikan tongkol (2kg berat seekor)
  • santan pekat 1kg
  • perencah gulai nasi dagang (jenama bunga ros)
  • cili padi
  • asam keping dan garam

ok.... aku nak maklumkan..utk masak gulai nasi dagang ni... aku pakai perencah haomemade mak nora bagi...
tp mcm korang kat luar sana boleh beli perencah gulai jenama bunga ros
mmg ada jual online
mak nora pun cakap...dia pakai perencah bunga ros ni jugak kadang2
bukan rempah kari ke apa.... ni mmg rencah spesel ok


rempah mak nora mmg dah siap tumis semua...
makcik nora yg supply sbb mak nora mmg berniaga kan....


ok utk masak gulai ikan tongkol ni

1. kukus ikan tongkol atas daun pisang..susun ikan tongkol dan antara ikan tu letak asam keping
kalau ikan tongkol tu banyak, untuk lapisan kedua, alas dengan daun pisang untuk elak melekat2


ikan tongkol fresh ni.......

lepas kukus




2. seterusnya utk masak gulai, masukkan rempah, asam keping, garam dan santan dalam periuk terus,
tak perlu nak tumis bagai....if rasa terlalu pekat boleh masukkan air ikut byk mana yg suka
santan dah mendidih, masukkan ikan tongkol yg dah kukus tu dan cili padi....

sorry aku snap gambar lepas masukkan rempah dlm periuk...lupa ko....haha
rempah ni mak nora punyer...warna dah cukup merah n pedas...thats y tak perlu letak apa2 dah




3. menggelegak je, boleh padam api dan siap
senangkan???haha...



jemput makan nasi dagang terengganu
aku xsnap gambar nasi dgn lauk proper..lupa weh..haha

serius sedap weh nasi dagang ni
tp gulai ni aku kena improvekan lagi masak
sbb aku rasa mcm masih xcukup..mcm ada kurang
kalau tgk kat blog lain, ada yg tumis dulu cili boh sebelum masukkan rempah...
or..air tangan kot..haha
pada yg nak mencuba masak...silakan
n aku jamin, gerenti jadi...
jgn risau...
utk nasi 2 kg aku masak serius leh dpt mkn utk 15 org
kalau korang nak mkn 6org ke bwah...
sama je sukatan...
cth, sekilo beras, ko sukat katakan dpt 2 mangkuk beras,,, bermakna air/santan hanya setengah mangkuk..
paham ea...
ingat tips tu je.... 1 mangkuk beras bahagi 4 bahagian air...

perjalanan diet HCG aku : minggu ke 2

sambungan...
catitan perjalanan diet HCG utk minggu ke 2
dari 25.02.17 ke 03.03.2017
utk minggu ke 2 penurunan sgt sedikit giler
tp aku maintain gak mcm biasa...
sepatutnya paling koman sehari boleh hilang dalam 1/2 ke l pound atau dlm 200g
tp aku akui utk hari sabtu n ahad ni aku ada cheat (haha)
suami blk dari miri...gi pulak rmh adik dia...
pastu goreng kopok lekor.... xrasa lapar pun..
tp ko tgk mcm terliur..
otak jahat ckp..ko mkn la sebijik...haha
efek ok..



menu utk 2nd week xbyk berubah...
cuma buah aku amik buah grapefruite n tambah apel hijau
1s week aku salah bl buah..selamba mkn buah apel merah...
washington red lg ko...tp xpe.... xde masalah,,,
mkn half jelah...
utk buah-buahan sehari mkn 2 bijik..
kalau grape fruit tu boleh mkn half je
aku share la kalori utk sebijik epal granny smith hijau tu = 80cal
oren sebijik = 62 cal
grapefruit half = 41cal




ni menu bayam rebus air letak garam dan lada hitam..
utk sayuran biasanya sekali markan portion dalam 100g je


bagi mudahkan aku nak adjust setiap portion mkn ni sama..
aku msk ikut berat.. cth masak bayam ni seikat bayam aku dpt 4 meal
bayam rebus/bening = 41 cal sahaja
timun jepun sebatang = 15 cal


aku pada 28.02.17 day 11

ni 01.03.07 day 13

aku pada 02.03.17 day 14


aku hari sabtu as usual (kanan - jeans biru) berat dah 73.3kg berbanding gambar awal (kiri)1st day 77.8kg


8th day : 74.7kg
9th day : 74.3g
10th day : 74.5 kg
11th day : 74.3 kg
12th day : 73.9 kg
13th day : 73.3 kg
14th day : 73.3 kg

total lost utk minggu kedua : 1.4 kg..
total lost keseluruhan : 4.5kg


aku ambil juga ukuran badan b4 stat diet:
dgn xmalu aku tulis la jugak..haha
                        sebelum            selepas               selepas
                                                  1 minggu          2 minggu
pinggang :    37 inch                    35inch                 34inci          
perut :           41.6 inch               41 inch               40.6 inch
pinggul :       42 inch                   41.8 inch            40.6 inch
dada :            43 inch                  42 inch               41 inch
lengan :         13.8 inch               13.2 inch             12.8 inch
peha:             25.5 inch               24 inch                22.5 inch


terasa kelonggaran baju n seluar...
utk part membuang (bowel) pun ok...
setiap 2 hari la membuang... bayangkan korang mkn 500cal je sehari
tp sbb kita mkn buah dan sayurkan...
serat still ada...jadi xde masalah kembung perut or xlawas...
kala normal kita membuang setiap harikan...
yg penting teruskan byk minum air kosong
aku ni jenis xsuka minum air kopi or air teh
jadi mmg kena minum air dalam 2 liter lebih sehari
setiap hari kat meja opis mmg ada sebotol air 1 liter
dlm kereta wajib bwk 500liter air
mlm dalam 1 liter air lagi...
jadi badan xrasa terhidrat

mcmmana dgn kesan suntikan setiap hari...
ni kakak opis aku ajar sbb dia amik injection insulin kat perut
1. jangan cucuk ditempat yg sama... bergilir2 harini kiri, esok cucuk kanan
2. kalau cucuk tetiba kuar darah, maksudnya tempat cucuk salah... so far xde darah pun....
n xde kesan lebam...jgn risau....

minggu yg kedua ni aku tukar sayur kepada bayam n masak ayam dlm bentuk fillet
ada sekali 2 aku mkn telur rebus dgn timun jepun..lg sedap ko...





perjalanan diet HCG aku : minggu 1

bismillah...
smlm dah kongsi pasal apakah itu Diet hCG kan..
harini nak mula ceritalah kisah perjalanan diet aku...
aku ambil jenis injection harian selama 20 hari...
eceli utk diet HCG ni ada jenis drop dan ada jenis injection
kalau suntikan ni lebih cepat kesannya...
harga suntikan adalah berdsarkan dos...
yg aku ambil ni dos tinggi aku lupa bape dos..
harga RM1200 utk 20 suntikan....



b4 nak amik boleh consult dgn doktor dulu...

sbb Hcg diet ni xde pun kesan sampingan selain turunkan berat badan..
so xrisau sgt la...
cuma org mengandung xleh ambil la...
org lelaki pun boleh amik hormon hCG ni....xde masalah
kesan org lekali ambil ni sperm dai jadi pekat dan boleh dpt anak kembar ok..haha
serius xtipu...


sebelum mula HCG diet...kena tau ada 3 fasa  dalam diet ni



dalam fasa pertama
2 hari loading day...
kita boleh makan apa2 saja sehingga 2000kalori sehari..
fasa loading ni penting.. sbb kita nak bg hormon HCG tu serasi dgn badan

lepas 2 hari... masuk fasa kedua 
fasa Low Calori Diet 
yg ni kita kena jaga mkn selama 20 hari..
nnt aku share mcmmana aku prepare mkanan..
nak diet ni mmg kena bersungguhla
nak masak tiap2 hari mmg malas...
so..cara termudah prep terus mkn utk 3 ke 4 hari

lepas habis fasa 2...
kita dah xperlu ambil hormon hcg..tp kita teruskan dgn diet low calori 
perlahan2 hormon ni akan keluar dr badan kita
then terus sambung dgn fasa 3 iaitu maintenance phase selama 3 minggu


ok.... aku mulakan catitan...
aku mula pada 18.02.2017 dgn berat 77.8kg..
agak seriau nak mulakan injection..sbb xpernah buat
injection dah siap prepare utk 20 hari..
hanya perlu simpan dlm peti sejuk je..sehari amik 1
kalau korang xsure mana nak cucuk leh tgk youtube
eceli kawasan cucuk adalah di perut sekitar pusat di kawasan berlemak..

serius xsakit pun ok..
perut byk lemak..haha
jarum pun pendek je n nipis giler..
lg nipis dari jarum peniti yg cucuk tudung tu....ok



orait....
sebelum tu aku dah siap ke pasar utk beli mrg mkn stok seminggu
18 &19.02.2017 adalah hari loading day...
sepanjang  2 hari pertama mulakan HCG kita mmg kena mkn sebanyak mana yg boleh dalam 2000 kalori
seeloknya makan nasi, pizza, kek...eh benda yg berat2 la
pada aku loadingn i hari paling gembira sbb leh mkn byk2...haha
fasa badan berkenalan dan hormon hCG nak serasikan diri dgn tubuh
utk 2 hari berat naik dlm 200g
oh ye...kalau nak senang kira calori, 
download ye apps dlm google apps tu
aku download MyFitnesPal 
penting utk korang rekod apa yg korang makan harian n kira kalori supaya dpt mkn dlm julat yg betul..
so..stat berat 78kg pada hari isnin pag 3rd day..
aku dah mulakan VLCD..
menu aku prep utk 4 hari adalah ikan bakar, dada ayam bakar, brokoli dan timun jepun
utk buah2an aku prepare epal dan orange



menu minggu 1 adalah ayam bakar..
just garam dan black paper
bakar dlm magic pan ni
aku daulat sikit letak stengah sudu olive oil....
mcm xpuas xde minyak...haha


2nd ikan kembong bakar
halia, garam dan lada hitam..bakar jugak


sayur brocoli celur je letak garam



bekas utk 4 hari...
1 mkn mlm, 1 siang





cak...
portion dada ayam tu hanya 100g per meal ye


ikan ni dlam 80g seekor
seeloknya ikan isi putih..aku malas nak pikir..
ikan kembong je...haha

cara makan mudah

Breakfast : MInum air kopi/ teh boleh letak stivia atau air kosong sahaja
1 biji epal/oren/strawbeli /buahan2an yg dibenarkan
Lunch : 1 portion ikan/daging/ayam dan 1 portion sayur
Snack: sebijik buah2an
Dinner : 1 portion ikan/daging/ayam dan 1 portion sayur


utk pengambilan berat badan aku akan buat setiap pagi hari pada masa yg sama
penting utk tau berat harian sbb nak tgk progress n keberkesanan
catitan:



gambar kiri 1st day HCG diet dan kanan selepas 7 hari HCG diet
perut xmengelembung lg..haha  
napa aku pakai bj sama sbb aku snap gambar setiap hari sabtu
then hari sabtu aku ada kelas BSMM...mmg pakai bj sama la
n lg satu aku dpt rasa perbezaan pada baju aku sebb bj xmengembang
yg kembang kuncup badan je... lepas seminggu bj xketat dah tang perut


1st day : 77.8kg
2nd day : 78kg
3rd day : 77.5 kg
4th day : 76.3 kg
5th day : 75.5 kg
6th day : 75.0 kg
7th day : 74.7 kg

total lost utk seminggu : 3.3 kg..


aku ambil juga ukuran badan b4 stat diet:
dgn xmalu aku tulis la jugak..haha
                        sebelum            selepas 1 minggu
pinggang :    37 inch                    35inch                                         
perut :           41.6 inch               41 inch
pinggul :       42 inch                   41.8 inch
dada :            43 inch                  42 inch
lengan :         13.8 inch               13.2 inch
peha:             25.5 inch               24 inch

pada aku seminggu pertama penurunan berat badan yg sgt ketara maybe disebabkan air..
but alhamdulillah,,,,rasa ringan badan...
yang penting sepanjang program diet ni...aku xde rasa lapar
aku xde rasa pening or berpinar2 kepala
kita rasa ok je
tu yg buat aku rasa selesa dgn diet ni...
next n3 aku sambung utk minggu ke 2 dan ke3 diet HCG ni ok...

muka byk berubah sikit lepas 5 hari diet..
pipi kecut sikit..haha


Related Posts with Thumbnails