Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

kisah si livina yg mintak perhatian...

lama x citer pasal kete kan
ni ha cik ina kesayangan aku ni...
pejam celik mata tahun 2017 ni dah nak cecah 5 thn dah dia berbakti
ikut umur si imran


alhamdulillah...sepanjang tempoh 5 thn berkhidmat mmg pd aku livina ni tip top
enjin mmg mantop
minyak jimat..jimat sgt...
kami pun jaga maintanence dia tip top
every 3 month msk tanchong express service centre.(tces)
even warranty 3 thn dah abis...
hubby mmg xnak buat kat luar
kos servis kat tces mmg mahal la...
tp xpe...sekurang2nya kete ni 1 tgn je pegang kan...
alhamdulillah jugak... sepanjang aku pakai...xde berlaku apa2...
mintak2 sampai bila2 jgn berlaku apa2...
penuh hati2 aku bwk dan jaga cik ina ni


1 lgi..cik ina ni aku bwk gi balik keje je..opis dekat je pun
dari rumah ke UPM pergi balik dalam 28km je... 
campur jemput n hantar anak...sehari dlm 35km la aku guna
seminggu dlm 220 - 250km utk minyak RM50 dgn harga minyak RM2.10 ni
kurang lebih kot aku dok round tghari or gi bl mkn pagi2 kat area dlm upm ni..
jadi la kos minyak Rm55 ke RM60 seminggu
boleh la kan....


nak jadi citer...

baru-baru ni 27 Disember 2016 ni cik ina buat hal kat bateri...
sedang elok balik dari fraser hill
hari selasa tu nasib baik aku cuti...
tiba2 kete x boleh stat...
kebetulan pagi tu hubby nak bwk baju gi dobi..
bila xleh stat aku suruh dia gi naik kancil...
biar aku settlekan kes cik ina ni
malas nak pening2 aku call je nissan tanchong
suruh diaorg rescue jumper bateri
masa nak jump bateri tu, technician ni dah tegur
bateri akak ni leaking...
n bateri ni terminal negatif dia dah goyang
sedangkan bateri tu baru tukar awal januari 2016
xsampai setahun ko.
aku ckp kat mamat tu..xpe..jump je dulu..
kalau berlaku lg....mmg sahla ada problem kat bateri tu
takut terminal dia dah patah...tu pasal xleh cas


then..selang 2 hari (29.12.16) ...aku bwk gi opis..blk keje tu kete xleh stat
terpaksa mintak pemandu kat opis lak tlg jump...
cuak aku weh...

aku ckp kat hubby..mmg ada probelm
esok tu aku gi keje naik kancil ko..
xnak aku blk keje kete xleh stat lgi
then esok tu terus hubby bwk kete gi kedai aksesori..beli bateri baru

lepas cabut bateri lama...
ngam2 terus patah ko terminal dia...



ok...part kelakar...
disebabkan bateri ni leaking...terus skru yg pegang bateri ni pun reput ko
jadi satu keje lain lak


bila skru patah.... wayar yg pegang rod tu x pegang bateri kuat
2 kali jugak la kateri xleh stat.... bahaya ooo
berpeluh2 aku dgn hubby mngerjakan wayar tu supaya xgerak
lepas godek2... jumpa sebijik nut..kami pasang kat skru...

alhamdulillah selamat..settle dah masalah

xsangka lak..... nak jadi cerita lagi
ni kejadian isnin lepas ((16.01.17) lak...
ngam-ngam aku sampai opis tgk2 tayar depan belah kanan pancit ko
masa aku bwk kete xrasa apa pun
nasib baik aku selamat sampai opis

aku mmg ada satu peel
setiap hari lepas park kete aku akan check tayar n kedudukan kereta
sebab aku ni fail parking undur..
setiap hari bila park...aku undurkan kereta..mesti kereta senget
kekadang terkeluar kotak parking
jadi..lepas park..aku keluar kete n tgk kedudukan kete
tu yang perasan tayar ni pancit

terus msg hubby maklumkan
dia ckp maybe tayar kurang angin je kot..
aku malas nak berbalah dgn dia sbb dia selalu xcaya aku ckp
lg pun ms tu hujan lebat..kan hari isnin aritu pepagi dah hujan lebat kaw2..
so...aku naik opis dulu...

dlm jam 10 hujan dah berhenti..
aku  gi balik kat kete
nak double check..
bukan pe....kalau dah blk nnt baru nak check...xnaya aku
ptg2 kang hujan ke.. or xde org nak tolong ke..susah nnt
sekali....betulla apa aku tgk n cakap..mmg tayar pancit
siap koyak dah tayar ni ko
agaknya pagi tu mmg pancit...aku lanjan lak gi opis...
15km siap bwk 110km lg kat highway
kenala tayar jenis nipis...


terus aku naik opis balik gi kat bilik driver mintak tlg pemandu
sebenarnya nak mintak tlg dia verifiy utk aku....
betulkan tayar koyak
dah terus dia ckp dia nak tolong tukar
aku dah siap2 bukak boot kete n keluarkan tayar spare semua
tp kalau xde dia mmg xmampu aku buat sorang2..

alhamdulilah...
settle tukar tayar spare...
msg hubby...ckp dia settle

pakai tayar spare nissan

so camne part tukar tayar lain???
kisahnyer,.,,,ingat x kes aku terlanggar devider kat stesen minyak shell kat seremban dulu..
rujuk n3 ni..
kes ni berlaku bulan disember 2014..


masa aku bwk budak2 BSMM ke Kg. Temiang Seremban
then.. 20.02.2016 hubby terus tukar tayar kete livina
tukar semua tayar.. tu pun kes pasal tayar koyak gak
baca kat sini:
http://mamailahfazilah.blogspot.my/2016/02/throwback-kisah-tayar-kete-pecah.html
tp sbb tayar mmg dah patut kena tukar
then.... bila tukar semua tayar..
tayar yg aku ganti 2014 tu masih elok..
mmg simpan tayar ni buat spare
jadi..bila kena kes yg ni..pakai tayar spare ni lah
tayar dunlop.... setahun gak pakai ni..tp xrosak ape pun
jadi...selamat lah duit dari nak kena beli tayar baru...
kalau x...mampus hubby kena bayar kat RM300 utk sebijik tayar baru
ptg tu gi kedai tayar utk tukar tayar kos RM15 je...



pasal kes tayar tiba2 pancit n koyak ni...
kami simpulkan...sbb kurang angin..
satu lg... yg kena ni kat tayar belah depan  belah aku pemandu...
ada beban (berat) dan tayar depan selalu kita gerak ke kiri kanan
angin akan kurang....jadi... kena selalu cek tayar depan ni
walau bagaimanapun..alhamdulillah aku selamat dlm kejadian ni

masak keria

asyik tgk org post pasal mkn keria je..
aku mmg le xberjalan memana semata2 nak mkn keria gula merah tu...
tgk org beratur berejam2 nak beli keria...
pada aku baik masak sendiri
senang je kot buat keria...
ko beli sebijik keledek saiz sedang...
ko rebus letak garam.. ko tumbuk..letak tepung gandum..
kepal2 buat lubang tengah jadi keria
pastu ko goreng..

aritu aku beli keledek buat keria ni...
lupa lak nak snap gamabr...
sbb ms aku tgh buat mak mertua on d way nak dtg rmh nak bersarapan pagi..
kalut ko buat cepat2..
sbb dpt byk...aku simpan sikit utk husband...
laki aku gi memancing pg tu
jadi.....gmbar aku goreng utk 2nd time nak bg hubby mkn...
boleh la share kat korang...hihihi


goreng keria samapi keemasan


nak buat sira dia pakai gula dgn air je pun
nak sira gula melaka.,.. ko pakai la gula melaka tu...

aku sira pakai gula putih je


dah likat air gula...masukkan keria


masak sampai gula kering


mcm aku dah biasa mak masak dulu sira ni mak letak sikit tepung..
so gula tu berkeping2sikit...
kalau gula keria tu melekit2 aku xlalu mkn
haha.....


jemput makan....
nnt nak repeat masak lagi




kisah cuti 10 tahun berkhidmat

assalammualaikum...

harini nak celoteh pasal cuti dalam perkhidmatan awam...
eceli  bln 10 thn lepas aku dah genap 10 tahun servis sebagai staf tetap dlm perkhidmatan awam di UPM...
kalau kira total servis campur kontrak dulu dah 13 tahun..
alhamdulillah...masih dapat berbakti utk UPM
n UPM pun berbakti kat aku bg duit gaji....haha
tq to husband yg dah boring bagi galakan dan nasihat suruh aku cari keje lain
keje xsetimpal dgn degree yg ada
tp aku redo...aku gembira n bahagia dgn keje skrg..
korang ingat senang ke nak keje berpuluh thn 1-1 tempat
susah weiiiii....

aku tgk dlm UPM ni....staf PKU je yg setia sampai pencen dok PKU
kalau tempat lain..berpindah randah ko....
environment keje tu yg susah nak dpt
yg kena dgn jiwa...rakan yg memahami...
aku dok kat PKU ni kwn2 aku semua kebanyakannya dah berumur...
tp alhamdulillah... dpt group yg byk bg nasihat...
aku xbape masuk dgn org2 muda ni...
lg pun aku dok bahagian HR... hati dgn mulut kena kental...haha
mostly ramai xbape suka aku kot..... org HR kan...
part potong gaji..part jaga kedatangan, part uruskan cuti n kontrak org...
hihi...



ok...citer part cuti ni...
kalau servis dah cecah 10 thn ..biasanya kami akan dpt extra cuti 5 hari lg
aku ni masuk 30 Oktober 2006...
kununnya 30 Oktober 2016 lepas dah genab 10 thn servis dapatla naik cuti dari 20 - 25 hari
tunggu dok tunggu surat x dapat2...
dah berkira2... cuti 5 hari extra tu leh hntr masuk ke cuti pencen...
aku kan br ada 51 hari cuti pencen...ececeh....
10 thn servis baru nak dpt simpan kat 60 hari....
bila xdpt surat tu apa lagi....call la pejabat pendaftar...
apasal saya masih xterima surat kenaikan cuti?? saya dah cukup servis 10 tahun...

sekali.... cuti aku tu kena tahan ko...
baru aku tahu.... kesan dari aku amik CUTI SEPARUH GAJI masa tahun 2009 dulu
kes aku lahirkan Irfan pramatang..
aku ada apply cuti separuh gaji 2 bulan...
tahun 2009 masa tu cuti bersalinkan 60 hari je...
imran dah la lahir 2 bln awal.... dgn trauma kembar dia meninggal
dia underwight

rupanya...sapa2 yg amik cuti SEPARUH GAJI/CUTI TANPA GAJI/ CUTI HAJI/ CUTI BERKURSUS/ LUCUT HAK EMOLUMEN/ CUTI TIBI,KUSTA DAN BARAH/ CUTI BELAJAR BERGAJI PENUH (kecuali cuti blajar yang diambil sebelum 01 November 2001)/ SABATIKAL / PENYELIDIKAN.... tidak boleh diambilkira sebagai perkhidmatan yang melayakkan pegawai mendapat tambahan cuti rehat tersebut....


stress aku tau....!!
aku amik cuti separuh gaji 2 bulan...so....  cuti yg melayakkan aku dpt cuti rehat tambahan tu kena tahan 2 bulan jugak ok...
sepatutnya thn lepas dpt.. dari 20 hari ke 25 hari... 
nampaknyer this year la 2017 baru merasa....

n kalau korang nak tau..kata staf Pejabat Pendaftar...
kesan pengambilan cuti2 kat atas tu... 
efek jugak kenaikan pangkat kita dan sebagainya...
so....inilah sedikit info dari aku...
n the best part....
tahun 2009 tu akak jaga cuti aku ni kira aku punyer cuti macam biasa...
rupanya...bila ko cuti tanpa gaji or half pay leave ke...
kalau cuti tahunan 20 hari... tolak 2 bln cuti tanpa gaji tu...
cuti tahunan jadi 17 hari je.... bila diaorg cek semula...
cuti aku skrg ni kena tolak ko....
dia amik balik cuti yg terlebih bagi tu...
sabar jelah...

xpela.... this year dah dpt cuti extra tu...
lepas ni nak masukkan byk2 dlm golden hand shake or cuti gantian utk ke pencen tu byk2.....
haha...
kalau kot bersara awal ke... still dpt jugak duit graduiti termasuk cuti tu...

strategi ok... strategi....
jgn dah tua2 baru nak simpan byk2..

dah tua.... amik cuti byk2 pergi holiday..
sbb masa tu duit dah berkepuk2 dlm bank...
kalau xguna duit kita simpan...nnt mati org lain guna....
sendiri jugak rugi kan??haha...
ok aku joking... 


daaaa

mulanya sesi persekolahan tahun 2017 dan imran sakit

assalammualaikum..
harini dah jumaat 6hb januari 2017
aku rasa mcm dah terlepas byk perkara utk awal2 tahun persekolahan 2017
memula aku rasa semua going smooth je..
dari persiapan sekolah sampai hari last aku gi mkn2 sempena bday hubby n beli pencil box smiggle tu
then hari ahad konun2 nak dok relex xgi memana..
kita layan mandi kolam depan rmh..
elok je dah mandi..



 tiba2 ptg tu imran stat badan dedar mcm nak demam
tp aku ingat xle teruk mana
sbb ptg tu siap ke kedai buku pustaka rawang di presint 11 untuk beli sebuah buku teks english utk irfan
konun nak gantikan buku teks yg dia dpt dah lunyai..
blk tu siap singgah alamanda lg pasal nak tukar voucher Toys r us sebelum expired 2hb jan 2017

kat Toys r Us alamanda

voucher nyer xle byk...RM30 je
tp rugi kalau biar burn..dpt pun ms papa blkan budak2 tu kete kontrol sempena hadiah perform exam..
ala..xle perform mana pun..tp nak reward anak kan..
biar diaorg rajin belajar lagi lepas ni

then mlm tu imran dah start dedar2 dah badan dia


terus.... mlm aku xtido lena dah...
ptg tu papa bwk imran ke klinik qistina kat rmh ni...
dpt la ubat n antibiotik

utk irfan dan syafiqah..aku suruh diaorg kemas brg utk sekolah...
n mlm tu kalut aku jahit semula lencana sekolha irfan yg dah tukar stail baru



this year..syaifqah sekolah sesi pagi dah..
jam 6 bgn n mandi...van dtg jam 6.50 am..ok la
sempat dia mkn sarapan bagai macam biasa

kakak dah masuk tahun 5...
relex je dia...
irfan je aku risau..
sbb this year dia sekolah sorang2 sesi petang..
dulu ada kakak tlg tgk2kan dia
tp irfan rasanya steady kot...hihihi

masing2 muka fresh dah mandi n bersiap...

jam 6.50 ngam2 van sekolah pun samapi
   
settle syafiqah...

tinggal irfan
jam 7.15 aku kuar rumah n hantr dia ke sekolah agama


amboi..kacak abg irfan.,..
dah la makin montel... samping pun pakai saiz L dah rupa mcm pakai skirt..haha

irfan msk kelas 2C... tp xde kerusi meja...
ok..mak konpius...

settle tgk irfan.... yuran semua dah byr..jadi xde benda pun nak risau...

then aku n hubby bersarapan jap kat maulana daun pisang layan puree
imran xke sekolah sbb masih xsihat..
kejap2 nak terberak...kejap2 gi toilet..
then kami ke sekolah syafiqah
konun nak tgk kelas...
tp takut kena marah dgn cikgu..
so..beratur kat kedai buku utk belikan baju sukan syafiqah je
aritu nak bl baju abis stok

berswafoto kami berdua

kakak ok je kot...xyah nak skodeng bagai...darjah 5 kot..
sejam lebih berdiri nak bl tshirt je kot kat kedai buku

settle..
jam dah tunjuk kul10 pg..
patah balik ke sekolah agama irfan..
jam 10.15 dia abis KAFA
tgk la anak teruna kendong beg ada tayar..
punyerlah nak cover macho xnak tarik beg troli tu


cak...

terus tgkkan dia mandi n tukar bj bagai
sampai la irfan siap beruniform sekolah kebangsaan n mkn tghari kat transit


samapai setakat ini....
jam 11 aku blk rmh berehat sbb aku pun xsihat...
sebelm tu aku sempat ke klinik jam 8.30 pg utk amik ubat
dpt la MC utk hari selasa 3hb januari..MC pertama di awal tahun
xcantik betul rekod..tp nak buat camne... penat kot

hubby lak blk rmh terus amik brg pancing n gi memancing di port klang
aku dok rmh konon nak tido...tp si imran keje dia asyik nak berak..
last sekali tercicir taik dia..dia tercirit ko
aku syak ni mesti alergik antibiotik..
call doktor kat PKU..dia suruh stop antibiotik...
terus mlm tu ok...
sian imran..
tp kondisi imran masih x ok
demam sepanas2nya samapi cecah 39.2 degree
ko bayangkan mcmmana aku nak relex...
xtido mlm ko
msk mlm ke 3 tido siap mengerang2...
aku cukup cuak kalau anak demam panas... takut anak kena tarik
asal mlm je aku masukkan supp kat bontot dia
last2 hari rabu aku bwk gi pKU lak
kena amik darah

ms ni dia siap serah diri...
mmg xnangis.... tp sapa xtrauma wei.tangan kena cucuk jarum tu
aku mmg trauma dgn jarum ni...
tu pasal aku xpernah menderma darah...haha

dr. xbg antibiotik..aku konpius gak..tp aku ikutkan jelah
msk hari smlm khamis... makin worse
badan dah makin longlai..
mkan xnak..minum xnak...
bwk lg ke Pku KENA AMIK DARAH LG..
terus trauma mamat ni...nangis2...
abg atendan dok bungkus dlm selimut n pegang imran


result masih xcantik..
dr. refer suruh di hospital...
terus call hubby kami ke colombia asia balakong
tunggu samapi 2jam lebih weh..
jumpa pakar.. buat x-ray...ada kuman kat peparu tp xteruk
so doktor on kan antibiotik lain..
n alhamdulillah..harini makin pulih..
demam x seteruk 5hari lepas...
smlm boleh tido dgn aman walaupun kejap2 aku bgn n cek suhu bdn imran

kesimpulan...
seminggu abg n kakak sekolah..adik imran masih lom lapor diri...
xpela...
musim sakit pun kan.... still doa mohon keampunan Allah kalau ada salah silap aku Allah nak uji dgn berbagai sakit...
sesungguhnya sakit itu penghapus dosa-dosa kecil..insyallah...


happy 37 bday my husband

selamat ulangtahun kelahiran ke 37 utk en suami..
walaupun awk selalu buat saya marah..
selalu perkecilkan saya..
selalu sakitkan hati saya...
tp sy tetap sayang awak...
awk tetap sumber inspirasi saya dan anak2..
pelindung dan banker kami sekeluarga..ahaks....



aku tau dia bc ni mesti marah...haha

ms tunggu makanan sampai..
so..sempena bday en suami ke 37 thn...
aku belanja dia mkn kat tony roma sunway pyramid



belum apa2 dia buat aku marah...
sekali dia order siap dgn starter sampai ke dessert...
saje je nak kenakan aku...
tp xpela...xselalu..
layankan...



stat dgn starter...


tembam betul aku...stress tgk gambar ni//haha



kids menu dtg dulu
abg mmg suka fish n chips n kakak suka pizza

paa order lamb rib

aku as usual steak...mesti daging tu masak penuh..

abis mkn free ais krim utk anak2


last sekali saje je aku suruh staf tony roma nyanyikan lagu bday kat dia
aku tau dia xsuka..tp biarkan...haha


staf tony roma hantar dessert ais krim sambil nyanyi lagu bday


terkejut papa


we love papa


happy bday papa
xde hadiah bday ye thn ni....win win!!!


Related Posts with Thumbnails