Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

Cerita tentang Adriana Syafiqah

Salam ketemu kembali kengkawan...

Kalini nak cerita tentang perkembangan anak dara ku Adriana Syafiqah... aku xpernah cerita pun kan... asyik cerita tentang Irfan je.....

Syafiqah sekarang dah berumur 3 thn 9 bln.... lg 3 bln nak msk 4 thn... nampaknya pasni byk contest takleh msk la sbb mostly contest nak anak2 below 3 years kan??? huhuhu...

Dari segi perkembangan bahasa pertuturan... Fiqah ckp agak lancar walaupun byk pelat dan dia sedang mengembangkan vocabulary nyer... kekadang tu kelakar jugak bila dengar dia cakap... kalau nak buat ayat tu... kena dengar betul2 n bagi sepenuh perhatian... xleh sampuk dia ckp nnt terbantut dia nak ckp.....

kekadang tu ayat dia xsesuai dgn situasi atau pun salah ayat la... contohnye...

1. ada skali tu kwn mama geletik syafiqah... pastu syafiqah gelak n jerit : "jangan la geletik saya... GATAL la....." (aik...? camne leh jd gatal... sbenarnye fiqah nak cakap dia GELI)

2. bila fiqah rasa panas dan nak suruh on kipas dia akan ckp : "mama... tlg bukak kipas bole x.... saya SEJUK la.." (ayat dia mmg compius... sbenarnye dia nak ckp... on kipas supaya dia rasa sejuk)

kelakar kan....
Pastu... dia amat percayakan cikgu dia... kalau buat pape... dia akan ckp... CIKGU CAKAP.... bla..bla...bla

Pastu... setiap minggu dia akan gelar diri dia dgn berbagai kata nama ikut apa yg dia belajar kat taska... contohnye... hari ni dia gelar diri dia NANA, esok jd KITA, lusa jadi KAK LONG, pastu SAYA.. pastu IKA..pastu ulang balik nana, ika, saya, kita, kak long.... fening2...

Last skali... Fiqah xleh sebut perkataan yg ada "G" kat belakang dia.. nnt semua "G" tu akan hilang... contoh ayat:
PENIN (pening)
DUKON (dukung)

tapi.... yang penting... dia membesar dgn bijak dan sihat.... sekarang fiqah minum susu Ducth Lady 456 perisa coklat... sblm ni fiqah minum susu Wyeth Progress Gold... tp disbbkan fiqah suka minum MILO... mama n papa Fiqah xlarat la nak bg Fiqah minum susu progress tu + Milo... susu progress tu mahal giler... last2 kita org tukarkan kepd susu coklat Ducth Lady... stat dgn susu murah.. xsangka dia suka. so... maintain je la minum susu tu


tinggi Fiqah pulak dah 103cm... gi Sunway Lagoon kena bayar tau... sbb lebih 90cm... berat dalam 19kg... cubby la kiranyer....

cerita tentang pelajaran fiqah pulak... alhamdullillah... Fiqah sgt la cerdik... dia dah boleh tulis A - Z, kenal semua huruf, mengaji Iqra' sampai huruf ZO, mengira sampai 20... lukis gmbar org n tiru lukisan... paling pandai eja J.U.S.C.O dan A.Y.A.M... hahaha... dan dlm kelas Fiqah dapat no. 5... ok la tu utk budak umor 3 thn kan....

jadi... ini lah serba sedikit kisah Adriana Syafiqah.... dahhh




2 comments:

lydzar said...

nmpaknya kak iqah dengan hannah share ketidakbolehan yg sama - sebut huruf G..hannah pon selalu tukar G tu pada M

sayang - sayam
dukung - dokom

cute kan! :D

Iela Fazielah said...

lydzar: mmg kiut bunyinyer.... kelakar pun ada...

Related Posts with Thumbnails