Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

Buku Mari belajar 'Abu Ada Ayam"

Ila nak kongsi sikit tentang buku "Abu Ada Ayam" ni kat kwn2 semua yg ada anak kecik.... yg baru nak belajar membaca tuh....

Sbenarnye buku ni aku baru dpt minggu lepas... aku order onlie dr web Adikbijak.com..... sgt bagus buku ni.... sbenarnye aku nak cuba kaedah pengajaran baru menggunakan teknik Asosiasi Bunyi dan Perbuatan. Melalui teknik ni anak diperkenalkan dgn bunyi huruf dan seterusnya baru diperkenlkan dgn huruf tersebut.... ini addalah cara mudah utk mengajar anak membaca.

Dah seminggu aku ajak syafiqah belajar guna teknik ni nampaknye memberangsangkan... tapi aku kena beli 1 set Kursus Kaedah Mengajar Bacalah Anakku. Act. aku xbape pandai nak terangkan... tp lpada kwn2 @ parent2 nak tau lebih lanjut, uoll bukak blog Adikbijak.blogspot.com .....

Meh tgk ape dia buku Abu Ada Ayam nie.....


\


Last skali aku dpt free car stiker Adikbijak.com






Kesian Irfan... dia demam....

Alahai anak mama.... Irfan... dia demam.... hari Selasa ari tu gi klinik kesihtn utk check immunisation Irfan yg ke 3 bln.... dia kena inject 5booster vaccin... sbenarnye, Irfan punyer jadual immunisasi lmbat 1 bln... bkn pe.... ms dia keluar NICU dulu, berat dia xsampai 2kg lg. Jd dia xdpt inject BCG, ms umur dia 1 bln. baru dpt injection BCG, injection Hep1 terpaksa tunda ke bln 2... and so on.. semuanye dibawa ke bln seterusnya...

Hari ni dah 2 hari dia demam... tp nasib baik xbyk raga
m.... jom lyanzz gmbar irfan demam...





Muka tak bermaya.... 1 st time demam since Irfan lahir


Anniversary pressie....

Sbenarnye cite ni dah nak lapok dah... Anniversary wedding aku yg ke 4 thn adalah 28 Mei 2009 hari tu... tp ms tu aku dlm pantang.... so aku xsempat nak buat entry ni.....

Lgpun hadiah baru dpt gi beli hujung bln Jun ari tu lepas aku genap 44hr pantang.... Celebrate aritu pun kat rmh je.... still dlm pantang tp dah mkn Kenny Rogers... hubby beli tapau mkn kat umah...

So.... inilah hadiah anniversary kami thn ni.... brg sempoi2 je... sekadar mengingati hari bersejarah kami.... layanzzzzz



Hubby dpt seluar Levi's 2 helai.... aku dpt Cincin emas sebentuk (tiap2 thn, anniversary dpt brg kemas)..Syafiqah pun x ketinggalan dapat pressie gak.... ini dia.... Casio Kids Sport Watch...






Mama n Baby Pouch



Awal bulan Julai ari tu, aku beli baby pouch kat fabulousmom.com..... sblm tu aku dah gi test pakai pouch ni kat FM tp stil pikir2 lagi nak beli ke tak..... last2 aku beli jugak bendalah nie.... saje jer.. nak cuba sesuatu yg baru... harga dia pun xmahal... baru RM 69.90 je.... kalau beli Baby Ring Sling mahal... Rm 100++.....

Lg pun... skrg ni kan sibuk dgn H1N1, tp aku still suka gi jln jgk.... kalau ada pouch ni, bawak baby pun terlindung sikt... Irfan pun jenis suka didukong..... xbape minat dok dlm stroller.... so.... meh tgk aku posing dgn pouch baru ku ini.....



1 lg seronok bila bw baby dlm pouch ni... kebanyakan org sume tak perasan aku bwk baby, bila dah dekat baru org perasan n dia org tegur 'Eh ! ada baby rupanye.... senangkan bw baby dlm benda tu...' aku pun jwb.. 'aah... senang...baby pun suka tido dlm nie.."..






Shopping kat Sunway Pyramid...

Hari Isnin ari tu papa cuti.... saje jek kata dia n nak relex2.... so... pg2 antar kak Long Syafiqah gi nursery, pastu kami siap2 gi jenjalan n shopping kat Sunway Pyramid.... sekarangkan tgh Mega Sales!!! yg paling best... kat Sunway Pyramid skrg ada buat promotion... DENGAN SETIAP PEMBELIAN RM 200 KE ATAS DENGAN MENGUNAKAN MASTERCARD DAPAT 1 TIKET MASUK KE SUNWAY LAGOON BERNILAI RM60 (2 ENTRANCE WET&DRY).... tu yg nak kejar tuh!!!

Pelagi.... Lagi pun kami nak beli sandle crocs baru... sandle lama dah usang... kalau ikut papa, dia nak gi midvalley... tp disbbkan nak dpt tiket free.... xjd di midvalley....meh tgk ape kami beli....




irfan juga kami belikan mainan baru... baby playgym sbb dia dah boleh main2.... TQ papa




inilah tiket sunway lagoon tuh... so pelagi... meh la shopping sambil cuti2 malaysia...
tiket ni sah sampai 31 Oktober 2009








Hazura's wedding day....

Hujung minggu lepas 26/7/2009, aku balik sentul.... kwn sekolah a.k.a jiran kat rmh mak aku kawin.... alhamdulillah... akhirnya Hazurianiza kawen jgk... w/pun aku xbape rapat dgn dia.... tp dia still jiran aku n aku penah dok serumah dgn dia ms bujang2 dulu... so aku tetap hadir ke majlis nikah dia n wedding dia... ni antara pic sepanjang wedding dia n pic aku n anak2 ku jgk.....

to hazurianiza.... HAPPY WEDDING DAY.... semoga cepat dpt zuriat...


Ni pic masa Zura nikah di Surau kawasan rmh aku di Taman Sentul Utama




Ni pulak ms majlis perkahwinan di Pusat Komuniti Tmn Sentul Utama

Pada aku, ape yg seronok ms gi kenduri kawin kwn2 ni bukannye ape.... yg penting dpt jumpa balik kwn2 ms sekolah dulu..... borak2 n tgk kwn2 semua dtg bwk partner n anak masing2.... seronok sgt. Betul x?? Aku jmpa gak kwn2 smlm... tp lupalak nak tgkap gmbar... camera mmg pegang kat tgn.... emm ok lar.... hari tu mmg penat pd aku sbb dok kendong Irfan kehulu hilir n dok borak ngan kwn2...




Ni plak aksi anak beranak dok melepak kat dlm dewan depan pelamin sementara pengantin lom bersanding.....





The Unique Wedding Photo Contest


This is my 1st time I try my luck join contest organized by ecarNazrin~The Unique Wedding Photo Contest~ ....contest ni e-Car anjurkan sempene anniversary dia yg ke 4 thn...... Happy Anniversary e-caR!!!

Untuk penngetahuan e-caR, aku create blog nie semata-mata hanya untuk masuk contest mu ini..... dari dulu nak ada blog sendiri tp tak tau nak buat.... tp sbb contest yg e-caR anjurkan..... aku berusaha menyiapkan blog ini.... taraaaaa....... dah siap pun blog nie..... ...... 1 sbb lagi, ulangtahun perkahwinan kita sama.... yang ke 4 tahun... cuma bulan je lain.....jom baca nape aku beriya2 nak join contest nie


1. Terbuka kepada semua blogger tegar

e-Car...... aku memang blogger tegar (suker sgt baca blog org), peminat mu yg paling setia..... jadi ahli HPA bawah mu dan contact mu utk dptkan tips nak banyak susu..... ingat lagi kan....... cuma belum order cup cakes mu lagi je..... (done)


2. Uolls diwajibkan menjadi Follower blog e-caR NazRin aka ibuEiymann serta add link blog ini dalam blog list uolls


dah letak da link e-caR aka ibuEiymann dalam nie.....(done)



3. Sila tempek gambar di atas sebagai banner di sidebar blog masing2..banner tersebut mestilah di link kepada entry contest ini


done!!



4. Sila buat special entry contest ini dan upload 1 keping gambar perkahwinan uolls yang ter UNIK / UNIC / UNIQUE.. pada gambar tersebut sila nyatakan:
- Nama uolls & suami/isteri: (full/nick name)
- Tarikh Tunang, Nikah, Bersanding, Resepsi, Bertandang etc:

done!!


Name :

Ilah Fazilah & Irwan


Tarikh Tunang:

x de....pas grade hubby keje 3 bln terus decide ajak ku nikah.... xyah tunang2

Tarikh akad nikah :

28 Mei 2005

Tarikh sanding :

29 Mei 2005

Tarikh bertandang :

4 Jun 2005



5. Sila jawab 2 soalan wajib:
i) kenapa uolls rasa gambar yang dipilih itu UNIK/UNIC/UNIQUE..??

Kenapa aku rasa gambar ni Unic..... sebab gambar ni amat bermakna pd kami.... nak capture pic ni bukan main susah lagi.....bayangkanlah nak dapatkan "FEEL", kena tenung pulak mata hubby yang dah berpeluh2 nak senyum punyerlah susah ... tapi percayalah masa aku pandang n senyum pada hubby... itu adalah senyuman n pandangan ku ikhlas dan gembira sbb bergelar ISTERI....... tambahan pulak aku sanggup bayar extra untuk dptkan roll hitam putih saya bagi album kawin ku..... Aku memang suruh fotographer aku dptkan satu pose yg paling unic yang gambarnye ala-ala pic zaman 60an - 70an dulu... klau nak tau..... gambar ni jgk aku gi cuci saiz 72R (errr... sbenarnye aku pun tak tau berapa R sbb dah lupa n dah lama since pas kawin dulu), dibingkaikan dan ku gantung kat kepala katil dlm bilik aku..... sama mcm my mother n father in law buat kat dlm bilik dia.... kira satu family turun temurun mesti buat post ni la..... n satu lagi.... gambar ni diambil guna camera manual... pakai filem.... xmain digital... so aku terpaksa tangkap gmbar ni pakai digital cameraku balik sbb nak scan xde scanner.... punyelah bersemangat!!!! Hubby ckp masa ambik gambar ni hati dia berdebar2 mcm baru mula2 kenal dulu..... aku tersenyum tersipu2 malu.......

ii) kenapa uolls suka membaca blog e-caR NazRin aka ibuEiymann??

Aku suka baca e-caR nye blog sbb suka dgn e-caRnye lifesyle.... kalau boleh nak jd mcm e-caR (anak, isteri, ibu, pelajar & pekerja yang berjaya)..... suka baca cerita-cerita terbaru dia lebih-lebih lagi cite tentang pengalamannye b/feed Eiymannn.... dan aku skrg sedang cuba untuk b/feedkan Irfan dengan menggunakan tips-tips yang e-caR berikan dlm blog dia.... suka dengan stail sedondon family e-caR sampaikan aku terikut2 gaya sedondon mu......bukan skadar blog je.... friendster e-caR pun tiap2 hari aku bukak sbb nak tgk ada x post atau gmbar terbaru e-caR upload..... lagipun aku kenal e-caR through hubby nye (kwn skolahku) yg aku jumpa balik dlm friendster... bila e-caR dah ada blog aku terus follow sampaila ke blog HPAnye & cupcakes nye.....ape je yg e-caR paparkan terutama cerita pasal b/feed membuat aku bersemangat n berkobar2 nak jd Ibu yg berjaya mcm e-caR....

done!!!


6. Pastikan di dalam entry uolls ada dinyatakan link2 tersebut (no link back will be disqualified):

So.... kepada kwn2 lain.... jomlah join contest ni sblm terlambat......sila click ke
link blog e-caR:
http://ecaRNazRin.blogspot.com/ dan
link contest ini: http://ecaRNazRin.blogspot.com/2009/07/unique-wedding-photo-contest-sticky.html


done!!!

7. Setelah siap entry tersebut, sila tinggalkan URL-link-contest-uolls di ruangan comment pada entry ini sebagai tanda uolls SAH menyertai contest ini..ini juga memudahkan para juri membuat edisi terjah ke blog uolls

done!!!



Alhamdulillah.... dah siap pun jwb contest nie.... sbenarnye... tujuan aku msk contest nie sbb mengingatkan balik zaman ms muda2 dulu n teringat gambar kawin yg tiap2 hari ku tenung di dinding bilik ku... ape kata aku kongsi sama2 sbb pd ku gambar ni memang unic (sesuai la dgn tema contest ni yg nak gambar unic kan).... Lagi pun join contest nie adalah sesuatu yg terbaru aku lakukan untk diriku.....

Cuti-cuti mama......

Bercuti hanpir 6 bulan memang membosankan.... lamenye... kalau nak tau... tempoh cuti ku yg lama ni since aku mengandung lagi, start bln 3 hari tu aku dah diberi MC selama 2 bulan (Mac & April)... nasib baik bersalin awal... klau x boleh jd 3bln 1/2 MC.....

Pastu disambung dgn cuti bersalin 2 bln (Mei & Jun) dan kini aku terpaksa tambah lagi 2 bln Cuti Separuh Gaji (Julai & Ogos) pulak utk jg Irfan yg perlukan jgaan khas sbb dia lahir premature & aku still xdpt cari maid lg utk jg irfan..... fuh..... punyela syok sbb dok rmh je...

Bukan pe, bila aku dok rmh, aku malas masak, so aku mkn ape yg ade je n dapat jaga badan!! Pemalas betul aku nie!! heheh... tapi yg xbest..... bila cuti dr keje, xde OT.... xde extra income..... so gaji cukup2 belanja jek.... aku ni dah la kaki shopping....!! Kalau ngajar budak Bulan Sabit Merah (aku ni rajin berpesatuan tau!!! mcm bdk skolah lak msk PBSM kan) dapat income lg masyuk!!! Satu lagi... dok rmh ni tiap2 hr ngadap laptop bkn internet, tak pasal2 aku clik beli brg itu n ini.... n bil letrik rumh melambung2 sbb on komp. dr jam 8 pg smpai 7mlm....

Em..... cepatla anak ku besor.... cepatla kerajaan putuskan kptsn tntg pengambilan maid.... supaya cepatla aku leh train anakku dok dgn pengasuh supaya aku leh lawat slimming center nak cuba trial package... kuikuikui...

Yang nyata..... thn ni.... SKT aku mesti jatuh sbb 1/2 thn xkeje... harapan nak dpt Anugerah Cemerlang berkubur lg lah nampk gaye yerrrrrr.....

Semangat Breastfeeding!!!

Korang nak tau tak.... aku mmg teringin nak bg full breastfeeding kat anak2 aku dr ms Syafiqah lahir dulu... tapi tak de byk info dan boleh kata nak buat tp bila byk kekangan....aku lupakan hasrat ku itu... tp aku still b/feed syfqah smpai umor dia 2thn 1/2.... FM aku pakai waktu siang je sbb antar kat nursery, blk nursery dia akan minumsusu ibunye hinggalah pg esoknye.....

So..... bila ngndungkan si kembar.... aku mmg berniat dr awal prgnency nak bg susu ibu sbb nak jimat kos.... aku dptkan info dr mcm2 sumber.... lgpun sbb ada anak lelaki... jd bertambahlah smgt aku nak bg full b/feed....

Jd... meh tgk ape brg2 yg aku bl utk menjayakan misi aku ni... w/pun pada ku b/feed ni byk belanjanye.....

Ni koleksi botol utk simpan stok EMB n b/pump yg aku beli



ni pulak bottle warmer n strilizer and bottle avent utk dia minum


Ni pulak stok susu aku sehingga 30 Jun 2009 yg lepas


Tapak kaki Irfan & Tapak tgn syafiqah....

Ini adalah hobi aku.... membuat sesuatu utk kenangan..... buat foot/hand Imprint.... bendalah ni murah je n ada jual kat jusco.... nak bl ada bingkai kayu tu mahal sgt.... yg jenis tu ada jual kat web mcm The Baby Loft.com.... yg ni murah je... pastu kita boleh design bingkai dia sendiri menggunakan decoration yg disediakan.... Sorrylah ek... kotak dia aku dah buang... lupa nak capture rupa kotak tu.... dan ini adalah hasil kerjaku buat kenangan utk anak2ku bila dia dah beso nanti.....



Ni tapak kaki Irfan...
aku buat ms umor dia genap 1 bulan...
takut nak buat awal2 takut dia allergic ke... nasib baik ok...



Ni pulak tapak tangan syafiqah masa umor dia 2 tahun...
masa kecik2 dulu x buat sbb tak tau kewujudan bendalah ni.. bila dah tau... tupasal buat utk ifran pulak..
.

yang tak bestnye... tapak kaki arwah Batrisyia xsempat nak buat... xde kenangan la dari dia selain gambar dia yg aku ada 3 keping je..






Rumah jiranku kena pecah masuk!!!!

Ya Allah.... takutnye aku.... kali ni aku nak cerita tntg kwsan kejirananku yg skrg ni kerap sgt kena pecah masuk!!! ni bkn kali pertama tp dah byk kali.... kalau uoll nak tau... rmh aku pun dah pernah kena pecah msk!! bulan 7 thn lepas...

Modus operandi pencuri ni adalah tgh mlm dan waktu antara jam 2 ke 5 ptg waktu org bz keje atau org xde rmh.... aku n hubby suspek org kat area rmh aku jgk yg buat sbb dia tau sape n bila org xde rmh berdsrkan kereta yg kami parking....

Nak tau camne dia pecah masuk??? Senang jer... rmh yg cuma ada 1 mangga dilock kat grill luar rmh... Pencuri ni cuma perlu ketuk utk patahkan telinga pemegang kunci kat pintu grill tu... boleh kata semua kes kat sini itulah caranye....

So pd uoll semua, pastikan mangga grill korang dikunci dari sebelah dalam n luar ataupun buat dua kunci dari dalam (atas n bawah) supaya susah pencuri nak buat keje... ms rmh aku kena pch msk dulu... dia kebas laptop Dell XPS aku yg br 3 bln aku beli pakai loan kerajaan lg (smpai skrg still byr lg walau laptop dah xde), celcom broadband, camera lumix n jam tgn ELLE (jam kawin tuh).... sedey gile aku... nasib baik brg kemas dia xjumpa....

So kwn2... berhati2 n ingat pesan aku... lock 2 biji (dlm n luar) atau seblh dlm je pun xpe!!!

Penatnyeeeee

Alhamdulillah...... Irfan dah makin besar n aktif.... disebabkan dia dah nak msk 3 bln.... waktu tido dia pun dah kurang.... dai byk berjaga dr tido... emm bgs la.... cuma yg xbestnye... mama lah yg penat! Bila Irfan x tido... dia n berkepit n bermain....kalau bole nak didukung je.... penat la mama mcm nih!! Asal letak dia nangis! Abis tu camne mama nak wat keje nih! Dah seminggu dah dia mcm ni n dah seminggu jgk la mama skip mkn tghari sbb x sempat masak.... meh lyn keletah anak terunaku....






welcome home Iman Irfan

Selepas aku kehilangan Batrisyia.... setiap hari aku gi lawat Irfan kat NICU.... n kali ni aku merayu nak dukung Irfan... ms tu dah hari ke 14... n 1st time aku dpt b/feed sendiri Irfan dr breastku direct.... w/pun mulut Irfan kecik sgt ms tu... tp dia bole hisap.... n rezeki ku baik hr tu, aku ditawarkan menginap di NICU bersama Irfan utk ajar dia b/feed n nak bg berat dia naik sekurang2nye 1.8kg.... ms ni berat irfan 1.72kg je.... 6 hr aku dok spital balik n hr ke 20 aku dibenarkan bw blk Irfan ke rmh dgn berat dia naik 1.79kg je....



Akhirnya..... pd 20hb Mei.... Irfan pulang ke rmh..... welcome home Muhammad Iman Irfan.... ni pic Irfan slps 3 hr dok kat rmh... n aku kena gi klinik utk timbang Irfan 2 x seminggu utk tgk perkembgn dia...







Perginya Batrisyia Iman.... ku redhai.......

Masih ingat lg kan ku ceritakan pengalamanke bersalinkan si kembar.... hari ke 2 lps bersalin aku dah balik rmh.... tapi.... aku balik sorang.... anak2 ku masih lagi di NICU dlm perhatian..... Irfan msh lagi diberi bantuan pernafasan yg minima, Batrisyia tiada masalah cuma dia kena jaundis ms hari ke2....... W/pun rs sedih... aku balik n berehat di rmh... mak dtg dr sentul menjaga aku sepanjang berpantang.... sbb xde baby nak jg, mak belai aku je la mcm budak kecik.... tlg masakkan ikan haruan, tlg pakaikan aku lulur satu badan, tlg urut mana patut n tgk tv.... keje ku pulak... setiap 2 jam dok cuba perah susu yg masih tak byk keluar.... kesian kat anak aku kat NICU yg terpaksa minum susu FM. Hari ke 3 susu ku dah mula ada n hubby hntr ke NICU w/pun amaun dia cuma 1oz je.....

Pengalaman berpantang utk 2nd deliver ni aku rs MCM ORG XBERPANTANG..... ape taknye...
selang 2 hari aku akan ke NICU utk lawat anak2 aku... ari ke 5 dah gi butik fabulousmom.com kat kinrara gi beli pump baru - Spectra 3 sbb pump Avent mcm xjln je... n ms harini jgk la berlaku sesuatu kat anakku Batrisyia..... tiba2 dia dimasukkan semula kedlm incubator sbb berat dia turun mendadak ke 1.6kg ... w/pun dlm hati risau... aku cuba tenangkan perasaan.... Dr. hanya buat observation....



Suami setiap hari gi lawat anakku n hantar bekalan susu yg semakin hari semakin bertambah... berkat doakan yg inginkan anakku diberi susu ku shj...
cerita tentang Batrisyia masih sama...

7hb Mei 2009 - jam 11 pg - aku terima panggilan dr wad NICU HPJ minta aku n suami dtg ke wad, anakku Batrisyia ada masalah.... dia dijangkiti kuman... n dia diberi 3 antibiotik serentak...aku n suami berdebar2... dan tak henti2 berdoa semoga Batrisyia cepat sembuh.... ptg tu skali lagi Dr. memanggilku n suami utk berada disisi Batrisyia... kami diberitahu Batrisyia tiada harapan utk hidup sbb kuman sudah menyerang ke paru2 nye... lgpun antibiotik tu xmemberi kesan pada dia.... dia bergantung hidup pada antiobitik tu n alat pernafsan dia.....

Bayangkanlah apa yg kami rasa.... ape yg aku rasa.... jam 7.30 mlm pada 7 Mei 2008 - genap 7 hari Afrina Barisyia Iman hidup.... dia pulang ke Rahmatullah..... anakku....mama halalkan makan minum mu sepanjang mama mengandungkan mu.....mama halalkan susu ku sepanjang 7 hari hidup mu..... semoga rohmu dicucuri rahmat.... mama & papa tabah dgn pemergian mu...

Cuma mama terkilan tidak dpt mengendung n memeluk mu sepanjang engkau hidup... mama x dibenarkan.... w/bagaimanapun mama dpt membelaimu w/pun sekejap sayang... mama dukong kamu hanya selepas engkau menjadi sekujur tubuh yg xbernyawa lagi....

Aku tabahkan hidupku dan menjalani proses pantangku dgn kekuatan dari suami, family n kawan2 yg tak putus2 memberi aku semangat n 1 kata-kata yg jd sumber kekuatan ku

' ILA MASIH LAGI MEMPUYAI SEORANG ANAK PEREMPUAN DAN SEORANG ANAK LELAKI IAITU ADRIANA SYAFIQAH DAN MUHAMMAD IMAN IRFAN" MEREKA MEMERLUKAN MAMA.......

terima kasih semua.... aku berazam utk jd lebih tabah n sentiasa berdoa pula kesihatan Irfan agar dia sihat dan dpt pulang ke rmh dgn selamatnya....








Related Posts with Thumbnails