Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

Kisah Raya Pertama

Ha..... seperti dijanjikan... n3 ni aku nak cite (xcite kot... tunjuk gambar je byk...) pasal raya pertama ku (oppsss.... hari raya yg pertama).... bersama family ku di Sentul..... biasalah... selang setahun bertukar2 kan.... tahun ni raya dgn family aku lak.... syokkk sgt.... bukan pe... family kami dah bertambah lagi sorang anggota..... Irfan... n lebih meriah.... camnepun stil ada cite sedih.... tp xmau cite skrg... nnt last2 n3 br cite....

Bermula mlm raya... aku dah balik sentul.... b4 tu singgah kat rmh mak mertua dulu kat Bandar Tasik Selatan... salam n bermaafan dgn ibu n bapak mertua... kesian jugak tgk ibu.... semua anak2 dia yg dah kawin semua balik beraya dgn mertua mereka.... tinggal ibu n bapak dgn anak bujang nye yg 3 org lg tuh.... tp xpe bu... raya ke 3 kita jumpa di temerloh...

Bersambung dgn kisah ku dirumah mak di Sentul... mlm tu... syafiqah n makcik2 nye pakai inai mahendi di tgn... aku malas nak layan... aku tgk tv lg best... nilah hasil kerja tgn mereka pada si cilik Syafiqah...


Mlm tu fiqa pakai inai tu kejap je... dia rimas.... pastu kami pun tido dgn syahdu skali... x sabar tunggu raya esok n nak pakai bj baru... hehehe

esok nye.. pepagi semua dah bgn dah bersiap... anak2 mama semua pakai baju raya.... cantik sgt.... sementara tunggu abah n papa gi solat raya.. kami bertiga pun bercandit camera....




Lepas papa n atuk balik solat raya... kami pun pelagi... sambung bercandid lagi...


Irfan n fiqa wif atuk n nenek

Seterusnya kami pun memulakan aktiviti bersalam salaman dan bermaaf-maafan...... syahdunye masa nie....

Dah selesai kami adik beradik mintak maaf kat mak n abah..... tiba giliran aku lak mintak maaf suami isteri.... syafiqah pun mintak maaf kat papa n mama...

last skali kami bergambar beramai 2 b4 kami bersiap n gerak balik kampung abah kat Sabak Bernam pagi raya pertama ni....

inilah foto keluarga ku....

dlm gambar ni yg xde adik lelaki ku je yg no. 3.... dia pegi mana ntah..... tu yg xbest tu.... org syok tangkap gambar dia hilang pulaks..... huhuhu... apepun... tahun ni raya mmg best sgt!!! hehe.... daaaah



Salam Aidilfitri 2009........


Salam Aidilfitri semua....

Syoknye beraya...... inilah gambar kami berempat.... tahun nie sambutan beraya di rmh family ku di Sentul...... mlm raya dah blk Sentul.... best nye..... byk gambar nak upload nih..... nnt aku wat n3 lain k..... xde idea nak tulih pe lagi......

Pada semua..... selamat Hari Raya........

Mama sayang kamu!!!!

Irfan new pics.... umor dia almost 5mos..... pandai berborak n suke gelak......

Mama love u soooooo much.... muah!!!!





Makan Sate Kajang

Ni mkn luar ke 2 sepanjang bulan pose ni..... huh!! memang simple giler sambut ramadhan thn ni.... 2 kali je mkn luar.... yg lain sume bl n masak kat rmh je...

Disebabkan teringin giler nak mkn sate kajang... aku pun ajak hubby gi mkn sate kajang hj Samuri kat Kajang.... nak dijadikan cerita... kul 4 petang aku siap tipon Hj samuri untuk booking meja... pastu dgn bangganyer aku ckp kat hubby... " syg.... sy dah tipon hj Samuri booking meja"... hehehe...

Petang tu kul 6 petang kitaorg pun bertolak la ke Hj Samuri Kajang utk berbuka puasa.... sampai2 kat sana... kami pun msk kat tempat aircond... cari meja yg ada nama aku..... tp xde... tanyer punyer tanyer... cari punyer cari.... rupanyer kami dpt meja kat bahagian luar... depan skali....... Ya Allah... sabooooor jela... aku jgk silap... camne aku boleh tak sebut nak dok kat dlm bilik Aircond...... nak tak nak... jam dah kul 6.30ptg.... umat manusia punyerla ramai nak mkn sate kajang tu.... kami pun dok la kat meja tu.....


Pastu lak..... skrg ni Hj Samuri dah pakai sistem layan diri sbb xckp kakitangan... kenala hubby beratur order mkn kat kaunter siap byr skali..... kalau dok tempat aircond ada org amik order... huhuhu....


Tgh dok menunggu sementara hubby tgh beratur utk order

Papa & Fiqa posing sementara tunggu makanan tiba...

Akhirnye kul 7.15.... beberapa minit sblm berbuka tibalah makanan kami semuanye..... Irfan pun kebetulan tido dgn syoooknye...... jd dptlah aku berbuka puasa dgn aman nyer seperti biasa.... (irfan ni mmg memahami... tiap kali time berbuka mmg dia tido atau boleh main sendiri) hahaha......

Makanan pun tiba..... hidangan wajib sate.... order 25 cucuk je.... aku wajib mkn nasi... nasi goreng pattaya... kongsi dgn syafiqah.....



Dgn lafaz Bismillah... kami pun berbuka....

Dah habis mkn..... en. Irfan pun bgn mintak susu.... aku n hubby solat bergilir2 sebelum balik kul 8.15 mlm.... Alhamdulillah.... perut pun kenyang..... hajat dah terlaksana... tapi yang X bestnyer.... satu badan kami bau ASAP sbb dah dok kat meja luar...... naik pening kepala bila masuk kereta.....

Moral of the story..... nak booking tu kena ckp detail ye.... ~ hubby pesan kat aku...... sekian....


soping baju raya papa....

Hari sabtu aritu.... kami ke Alamanda... cam biasala kan... tmpat paling dekat nak tuju n rasanye mcm sumer ada kat situ.... aku n anak2 teman papa dier beli baju melayu... kami bertiga baju raya sumer dah ada... maklumlah soping awal2 pose aritu ngan MIL... hahaha

disebbkan thn ni kewangan xbape merangsangkan.... yelakan... hubby dah tanggung mcm2 ms aku cuti aritu.... dia kata dia nak bl baju raya yang harganyer x lbh RM200.... lagi pun hubby aku ni ada 1 peel.... pakai bj melayu tu pun mmg setahun 1 kali je... bl mahal2 memang membazir... baik mcm aku.... bl mahal pun berbaloi sbb leh bawak gi keje.... betul tak??? jadinye.... ingat nak bl bj kat butik Omar Ali.... tapi terjumpa baju kat Butik Orlando... murah lak tu... terus beli baju kat situ....

meh layanz gambar ye....

Papa n Baju Melayu.....

Syafiqah dgn BEN10 puzzle ye... n siap pakai kasut baru lagi tu...
Mama & Irfan....

jadinyer.... mission cari baju melayu raya papa pada haritu sudah pun terlaksana...... horei!!! tak sabar nak tunggu hari raya menjelma... dahhhh




Terharu nye.... thanks sayang....

Lama x post n3 ni.... semenjak aku dah stat keje balik nie.... aku mmg bz... tp aku bukak blog nie tiap2 hari... cuma sempat baca kwn2 bloggernyer n3.... byk cerita nak cite niihh... so... n3 ni nak cite pasal kisah b'day aku aritu....
mcm korang sumer baru tau... b'day aku br je seminggu berlalu... sbenarnye kan... tahun ni smbut bday xbest sgt sbb........ 1. bulan pose.... n 2. aku xdpt hadiah bday sbb dah dpt 2 hadiah bln 5 haritu..... sempena anniversary n hadiah lahirkan anak kembar

hubby kata sep bajet!!! tp kami celebrate mkn buka puasa 7hb aritu kat Kenny Rogers je...



sowey la... gambar x byk sbb dah kebulur masa ni... dpt je mknan, baca doa n terus ngappp!...

tapi kan... pg hari khamis lepas (2 hari lps b'day date aku).. ms nak gi keje... ada kad atas dashboard kete.... aku tgk ada nama aku..... surprise!!! dia bagi kad ucapan b'day... terharunyer aku....romantic jugak laki aku nih...

walaupun xde celebrate b'day mcm thn2 b4... tp aku tetap bersyukur n gumbira... yg penting dia ingat kat b'day aku kan.... lagipun aku kesian kat hubby.... 2 bln aku cuti halfpay... semua blnja rmh + duit kete + servis + bil2 + duit blnja aku lg dia bagi n dia tanggung.... dah turun bape kilo ntah laki ku itu..... sian dia...dari bulat dan kurus sikit (tapi aku sukerrr).... jadinyer... sebagai isteri yang memahami n mithali (puji diri tuh...hehehe) aku redha..... janji dia gumbira n aku juga gumbira.... i love u sooooo much sayang....

ok la.. tu je nak cite... dah...



Shawl baru lagik....

Horei.... shawl kedua aku yg aku tempah dari mama khayra dah smpai ari selasa lepas... mcm biasala kan... lambat update... bukan pe... aku bizi sgt.... mklmlah.. baru keje.....


ini shawl nyer....




arini dah bergaya dgn shawl baru... serba pinky n blacky (ade ke ayat nih?)hehehe...
P/S: Sila abaikan background di mana ku berada (dlm bilik store ofis nih)

Hepi Bday to me!!!

Whoalla...

Lupa lak aku nak wat n3 pasal b'day aku....

hari smalam 7 September 2009 genab la umor aku 29 tahun, tahun 2009 ni..... tik...tok..tik..tok.. kejap je masa berlalukan??? terasa makin tua laks... tahun dpn dah msk era 30th.... ish... mcm x caye je.... rasanye mcm still mude lagi jer... hehehe... perasan!!!


dengan bangganye aku wish HEPI B'DAY pada diriku!!!



B'day cake ku dari suami terchenta!!!



"CUTE SLEEPING BABY CONTEST"



"CUTE SLEEPING BABY CONTEST"
bermula dari 03 Sept 2009 hingga 18 Sept 2009

hahaha.... contest lg..... aku nak join. ...... xkisah la... menang ke, x kan?..... yg penting aku suke join contest.... kpd kwn2 yg ade gambo baby yg cute time tido... jom join..

Syarat penyertaan :

1. Penyertaan terbuka kepada semua para2 ibu n blogger.. - aku lah tu..

2. Perlu lah menjadi FOLLOWER Love My New Life
dan add my link nie di bloglist anda - dah follow dah..

3. Buat entry contest bersertakan 1 gambar ur baby anda yang sedang tidor
yang paling cute,chomel sekali...

Nama: Muhammad Iman Irfan Bin Zul Irwandi
Tarikh Lahir: 30 April 2009 (umor saya br 4 bulan)
Tempat Lahir: Hospital Putrajaya
Nama Ibu : Norfazilah a.k.a. Mama Ilah Fazilah


Nape mama pilih gambor ni??? sebab kelakar tgk Irfan tido dgn mata terbukak sikit gitu..smpai nampak anak mata dia pandang kat atas n mulut dia senget benget... ms ni irfan tido dlm carseat dia dalam kereta.... kami br balik dari soping... punyeler penat sgt dia smpai tido x hingat dunia... apelah yg Irfan dok mimpu tu yea.....?


4. Terhad untuk satu penyertaan sahaja (kang rabun juri nk pilih pemenang..huhuhu)
dan umur bayi ketika itu hendakla dalam
lingkungan usia 3 - 12 bulan - Dah settle

5. Perlu disertakan dengan NAMA BABY, BIRTH DATE, PLACE OF BIRTH & NAMA IBU - Da settle gak

6. Kemudian add banner contest kat side bar beserta ngan link contest nyer skali - Pun sudah


7. Nyatakan skali aper yang special tentang blog Love My New Life

Ape yg special skali tentang blog Love My New Life ni pada Ila ialah....layout blog yg comel n tersusun.... nampak kemas je and senang nak cari maklumat... panndai mommy sheena ni susun layout blog...


8. Sila tinggal kan link peyertaan anda di comment yerk.. -
Ok daaah

buat amal??

n3 ni dah nak expired dah... nak post tp internet xbape clear... jadinye lambat la sikit postnye...

hr merdeka ari tu kan cuti 3 hari.... lgpun awal2 puasa xwat pape..... jdnye... hr ahad tu..hubby pun spend ms mengemas almari bj dia yg dah naik penuh.... penuh dgn bj lama yg dia xnak pakai... mostly...dah xmuat.... aku tolong jgk.... tolong tgk je.... hehehe...

pastu esoknye hr isnin, pg2 kul 10 kami ke Jusco Tmn Equin... bw bj2 yg dah kumpul smalam.... kami masukkan dlm peti pusat pengumpulan bj lama utk diberikan kpd golongan yg memerlukan... sayang dari buang..... aku pun bg gak... bj2 T-shit yg aku xmau pakai....

So pd kwn2... bj2 lama tu antar je ke Jaya Jusco.... boleh bg org2 yg memerlukan kan... jom layanz gambar.....



Tolak baju dlm jusco



Ini lah tempat letak bj2 lama yg masih elok tp dah xnak guna.....

P/S: bkn nak tunjuk baik ye... tp nak bg tau... mungkin ada org xtau nak bagi sape bj yg xnak guna tuh.... jd baik kongsi sesama kan??

Kasut Raya nyer syafiqah

Alahai anak mama sorang ni...... n3 ni aku nak cite pasal anak dara ku sorang nih... isnin lepas aku n hubby belikan dia kasut nak pakai raya... tahun ni beli kasut simple2 je.... dah lama xbl kasut Fiqah... kasut jln dia semua dah xmuat dah.... slalunye aku blkan kasut Clarks utk Fiqah.... tp xde design yg cantik.. jadinye.... kasut ni cantik pade ku... ku rembat jela....
santeek x kasut fiqah.... kaler putih lagi tuhh...

Nak dijadikan cerita.... si Fiqah ni dah xsabar nak pakai kasut ni.. setiap mlm dia akan pakai kasut ni dlm rumah... ke hulu... ke hilir.... pastu dia tanye.... "mama... cantik x kasut kak long??? mama xleh pakai.... ni kasut kanak2...." aku pun ckp " iye... cantik kasut kak long.... mama pun xnak pakai kasut kak long....."

gambar bgn tido... terus pakai kasut....

Apeape jelah kan.... nilah budak2..... asalkan dia gumbira... aku pun gumbira....





::DECLARE YOUR LOVE CONTEST::

Kengkawan.... aku berkenan sgt dgn contest nie.... aku nak join!!! bukan pe... bak kata ibu damia... ni story kenangan yg patut aku tulis n mungkin 1 hari nanti akan dibaca oleh anak2 ku.... jadi..... inilah story camne aku declare ngan hubby....

Syarat-syaratnya:


1. ADD URL Link Damia Aleesya & Damia Ayyunie di blog list @ blog roll anda & Anda diwajibkan menjadi Follower http://ibuayahdamia.blogspot.com/ & link semula url pasal contest ni & tepek as a banner di blo g masing2....


2. Contest ni terbuka kepada semua pasangan tak kira yang dah kahwin, bertunang, bercinta atau dah clash. Kalau boleh ceritakan tentang pasangan sekarang lah.(bagi yg tak der blog boleh email ke zamzarina99@yahoo.com)


3. Diwajibkan upload sekeping gambar anda dan pasangan anda sebelum kahwin (bg yg dah kahwin) dan yang belum kahwin gambar terkini ok. Sila nyatakan nama anda & pasangan anda serta dimana gambar itu diambil.

Ni gambar Cik Ila Fazilah & En. Zul yg diambil 6 bulan b4 kami kawin masa pertengahan Dec 2004, seminggu b4 Tsunami disaster... masa ni kami ke Penang menghadiri undangan perkahwinan member course hubby dgn kawan2 hubby naik KTM...


4. Dalam cerita anda, wajib ada isi kandungan berikut:
- tarikh declare
-tempat declare
-suasana declare
-siapa yg declare
-bagaimana declare itu dilafazkan
-yg lain pandai2 tambah sendiri mengikut kekreatifan anda

Okeh, aku nak cite tntg pertemuan aku n hubby dulu ye baru leh cite masa bila kami declare.... actually aku n hubby berjumpa masa minggu orientasi ms kami mula2 masuk Matrikulasi UPM thn 1998... dorm aku (pompuan) digabungkan dgn dorm hubby (lelaki) ms minggu orisentasi tu... lepas dr tu kalau jumpa aku selalu senyum je dgn dia sbb aku n hubby lain2 course. Hubby amik Matrix Kejut, aku amik Matrix Akaun..... masih aku ingat, hubby ms tu mmg dah montel.... aku mmg xde hati dgn dia... tp kwn2 dorm dia suke sgt sakat aku n hubby, ckp hubby kirim slm kat aku n ms tu aku ada pakwe lain... budak course dia jugak..

tu kisah ms matrix la, bila naik degree, aku jumpa semula hubby, tp kali ni kami mula bertukar2 no. h/p... aku dah single masa tu... masa tu aku dok kolej 10, dia suka dtg kolej aku sbb lepak dgn budak2 course dia... mula2 dia call sbb suke2... lama2 tiap2 hari dia tipon aku.... jadinye... lama2 mcm ada 1 perasaan suke dgn dia.... kami selalu lepak kat foodcourt kolej.... ms tu hati mcm tertanye2 ape sbenarnye hubungan aku dgn dia... call setiap hari... bila nampak / jumpa dia hati rasa berdebar.... w/pun dia gemoks (slamber jek kutuk laki sendiri...hehehe)... tp dia cute n aku suke dia sbb kulit dia putih, punyai interest yg sama dgn aku n baik hati (paling penting nih)....

Jadinye satu hari, aku gi ikut kwn baikku Lin blk kmpung dia kat Bt Pahat, ms kat sana Lin ckp aku patut tanya dia ape perasaan dia pd aku... sbb kami selalu jumpa.... aku pun rasa mcm tu jgk... jadi, lepas 3 hari dok BP aku rs rindu gileeeer kat dia, aku balik KL, dia jemput aku kat Hentian Serdang n terus bawa aku gi One Utama....

Masa kat One Utama tu lah kami declare..... masih ku ingat kat tempat duduk betul2 depan butik Guess, dalam suasana yg tenang, xramai org n cukup romantiks, aku ckp kat hubby... "saya nak tanya awak sesuatu......." pastu diapun menyampuk dan ckp dia pun nak ckp sesuatu... kami one two jus ... n gelak... last2 dia suruh aku ckp dulu... aku tanya dia" ape hubungan kite berdua... " sambil tunduk kepala tanye sbb malu... dia pun jwb " sy pun nak tanye awak benda yg same jugak... sbb sy xmau bertepuk sebelah tgn..." ms tu aku rasa bahagia sgt!!! rupanye kami berdua ada perasaan yg sama... jadi nye hari tu 31 Oktober 2000, aku n dia declare jd pakwe n makwe.....

yang paling kelakar, rupanye hubby dah prepare 1 barang dlm kete... ms nak balik dlm kete kat tempat parking, hubby keluarkan 1 beg kertas, dlm tu ada 1 pokok bunga ros yg ditanam dlm pasu kecik... ada 3 kuntum bunga ros yg br nak kembang.... dia bg kat aku.... nak suruh aku jaga pokok tu n siram.... dia kata xreal bg bunga dah petik.. baik bg bunga hidup.... kalau x salah aku, bunga tu hidup 3 bln je kot.... pastu dia gugur n kering sendiri....

So pada ibu damia... amacam story saye???? best x.... sory la panjang sikit kisahnye.... lepas 5 thn couple.... thn 2005 kami pun diijabkabulkan....

5. Pemenang dinilai mengikut cerita yang paling kreatif. Hanya seorang pemenang saja yang akan dipilih, tetapi sekiranya penyertaan amat menggalakkan hadiah mungkin akan ditambah.Bagi penyertaan yang ke-10 akan mendapat hadiah misteri.


6. Juri2 adalah terdiri daripada 2 orang staff ibu & ayah Damia serta 3 orang pelajar cemerlang sekolah ibu dan ayah Damia iaitu PUSAT BAHASA PELANGI.


7. Bila dah siap, tinggalkan URL link mengenai contest ni beserta nama anda & pasangan anda di entry ini.....

http://ibuayahdamia.blogspot.com/2009/08/declare-your-love-contest.html

Pada kengkawan yg nak join contest ni... klik kat banner di atas okeh!!! cepat2... contest tutup 10 September 2009...


Aku n shawl.....

Ari khamis lepas aku order shawl dr mama khayra.... smalam aku dpt shawl aku tuh... best giler... 1st time pakai shawl nih.... jadi arini aku pun gi keje bergaya dgn shawl baru ku... serba biru lagi tuh... hehehe....




Amacam?? ok x nampak muka ku.... kiut ke x??? ahaks!! (jgn mare)....ala 1st time le katakan... serabut la sikit kan... nanti dah biasa lama-lama pandai la kot... hehehe....

sesape yg berkenan dgn shawl ni leh la order kat mama khayra... klik http://khayra-beauty-shoppe.blogspot.com/ kat banner sbelah tu... cantik2 shawl die..... Aku dah booking lg satu shawl diamond-pink... lom transfer duit lagi.. xsabar nak wat koleksi ni... ok dahhhh

p/s: illa a.k.a mamakhayra.... ni ilah siap promote lagi tuh... kena bagi diskaun nih...



Related Posts with Thumbnails