Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

Lembu Aqiqah utk si kembar

2nd day raya..... aku ke masjid UPM... aku n suami amik 3 bahagian lembu Aqiqah untuk Iman Irfan & arwah Batrisyia Iman... aku xbuat majlis cukur jambul pun ms Irfan lahir haritu sbb keadaan xmengizinkan... tp insyaallah aku akan buat majlis doa selamat 19hb Disember ni kat surau rmh mak kat Sentul (join dgn Along punyer kenduri doa selamat sbb dpt pindah ke Sek. Keb. Bandar baru Sentul dari Sek. Keb. Bohor Baru kat Bera, Pahang)

berbalik pd kisah aqiqah... pg2 raya ke dua aku 3 beranak dgn Irfan & Syafiqah gi tgk lembu... ada la beberapa gmbar yg aku snap.... cuma teringatkan keletah anak dara ku syafiqah yg mulut dia bising sepanjang kat sana sbb bau busuk lembu n keadaan jalan yg becak sbb hujan lebat pg tu....

syafiqah asyik tutup hidung dgn baju sbb bau lembu bucuk.... bising betul dia... tp aku buat xtau je.... biar dia belajar terima keadaan sikit kan... asyik nak wangi je... hehehe.. lama2 dia ok pun...:p


irfan lak mula2 tu tido.... pastu dah kul 10>gitu, masa org dah sibuk2 nak sembelih lembu... dia terjaga..... dapatlah dia tgk lembu dia yg nak kena sembelih tu... alhamdulillah... dia xmeragam pun....


kat atas ni gmbar lembu aqiqah irfan & arwah... Irfan aku amik 2 bahagian & arwah kembar irfan aku amik 1 bahagian... lg 4 bahagian kongsi dgn 2 family lain...

teringat ms aku kecik2 dulu sbb rmh aku dpn surau kat kg. chubadak tmbhn kat sentul (aku dok rmh setinggan dulu)... bila raya haji.... seluruh rmh aku penuh dgn lembu & kambing korban.... pastu esok raya haji.... tgk lembu korban... jadinyer aku dah biasa la tgk lembu kena korban ni....

video


lepas abis aktiviti sembelih, aku lepak kat ofis kejap sementara tunggu lembu dilapah & dibungkus..... dlm kul 12.30 tgh aku dtg balik ...... nasib baik dah siap bungkus... aku amik bahagian aku dlm 6kg & balik....

alhamdulillah... settle lg satu kerja & mission completed again!!!


Shopping barangan utk Irfan

Wah...... bln ni aku soping lagi.... bln lepas dah beli baju untuk Fiqah, bulan ni aku bl beberapa barang utk Irfan pulak.... adalah beberapa brg...... nnt kita tgk ye....
Sbenarnyer kan..... adalah rezeki lbh sikit..... pastu mklmlahkan kita bekerja.... dptla berbelnja sikit...kalau nak mengharapkan duit laki.... xmerasa la gamaknyer.... kalau dia bg pun g basic2 je... huhuhu...

ok la... jom layanz brg2 yg aku dapat rembat kat midvalley hari khamis lepas....1 hari b4 raya... org lain cuti awal blk kmpg kan... xpun buat persiapan nak smbut raya....tp aku... kul 10 pg dah terpacak kat midvalley dok joli sakan kat sini dgn syafiqah berdua... hehehe



brg pertama yg berjaya aku rembat.... dan sterusnya...

tujuan sbenar aku bl stroller br ni sbb nak gntikan stroller syfqah kaler hijau yg dah koyak.... mklumlah...dah 3thn > umornye...lg pun ms syfiqah semua dpt brg br... kesian pulak tgk irfan dpt brg 2nd hand... ada rezki lbh....pesalahnye tukar baru kan....hehehe

sbenarnye aku nak bl maclaren quest sport kaler hijau tp dah abis stok la pulak....last2 aku rembat je la yg ni..... minat nak bl jenis jogger tp kalau lipat besau sgta pulak... penuh boot kete dgn stroller je pulak...

pastu aku msk jusco..... jln2 nak bl bj mandi utk irfan.... next week nak pegi PD... lg pun 1st time irfan nak mandi kolam nie.... last2 aku rembat baju ni

last skali ms jln2 kat tempat menan.... syafiqah sudah berkenan dgn menan ni..... sbenarnye dia berkenan dgn 1 menan masak2 kat mothercare... tp aku xmampu lak nak bl... mahal sgt rege dia... dia siap nangis2 lagi... bila msk jusco ni... dia dah berkenan dgn set menan ni aku bl lah... br dia ok....


b4 blk singgah toy'r'us tp brg yg nak dibl xde la pulak.... pastu aku dah ushar kasut adidas superstar kaler hitam utk syafiqah.... inshaallah... ada rezki lebih boleh beli.... hihihi.... dlm kul 2 aku pun gerak blk serdang balik.... jd nyer... habisla sepagi cuti ku hari ni di midvalley n mission ku tercapai.....hahaha.... dahhh




Salam Aidiladha


Kepada semua....

Ila dan family ucapkan Salam Aidiladha pada semua....


~iLAH fAZILAH~

Konsert & hari penyampaian hadiah nursery syafiqah

Hari sabtu lepas (21hb 11)...ada konsert dan hari penympaian hadiah oleh nursery syafiqah - Taska & Tadika Sinar Bistari Ceria.... konsert ni diadakan di Bazaar Rakyat Taman Pinggiran Putra (dekat dgn butik online MLO).... pagi2 kul 8.30 kami 3 beranak dah ada kat sana... papa xikut... papa fiqah gi main badminton...huhuhu

Kisahnyer.... pagitu fiqah dah siap dgn gaun pink dia.... syafiqah masuk acara nyanyian tajuk Burung Kakak Tua... sbenarnye Fiqah masuk group nyanyi lagu Twinkle2 Litle Star... tp dia kena pakai gaun kaler putih.... aku malas nak beli... jd aku suruh cikgu fiqah tukar dia msk group yg pakai gaun kaler pink... sbb fiqah ada gaun pink.... cikgu dia kata ok je.....

nak jadikan cerita.... smpai kat tmpat konsert tu Fiqah buat hal pulak.... semua org bersolek dia xmau... puas pujuk... dia solek tp lepas tu dia nangis2... sebabnye dia nak main buaian... berpeluh2 aku pujuk dia... hangin pun ada gak.... sib baik Irfan sporting n tido dlm pouch aku... senang sikit aku bergerak....


dah lepas makeup n nangis.. last2 aku umpan dia bg roti cokelat....

baru diam.. gmbr kat atas tu tgh dok mkn roti

Bila dah nak start konsert tu... aku tinggalkan fiqah dgn kawan2 dia kat belakang pentas n aku gi dok kat depan dgn parent yg lain.... rupa2nyer... lepas aku pegi fiqah sudah menangis sepenuh hati.... dia siap xnak join dah..... puas cikgu dia pujuk.. aku lak tak tau la dia nangis2 kat belakang pentas tu...


gambar berdua dgn Irfan ms lepas Fiqah solek


acara pun stat.... aku rakam la beberapa acara...... bila smpai acara lagu twinkle2 little start.... rupanya semua kwn2 sebaya fiqah umor 3 thn nyanyi n joget lagu tu.... nyesal pulak aku suruh tukarkan syafiqah gara2 malas nak bl gaun putih... n fiqah pulak bila msk group lagu Burung kakak tua, dia sbenanye dok dgn budak2 umor 2 thn... semua cinonet2..... kesian fiqah.... xsesuai langsung sbb syafiqah besar n tinggi.... kelakar pun ada...




so.... bila sampai turn fiqah.... dia still nangis lagi n xmau join.... puas aku pujuk... dia dok atas pentas tp kat tepi pentas.... last2 dia x join pun joget n nyanyi... jom layan video tu ye...


video

Lepas persembahan adalah aktivti cabutan bertuah.. tp aku xbertuah pun...huhuhu.... pastu penyampaian hadiah untuk budak2 taska n tadika.... syafiqah pun dapat hadiah saguhati.... mula2 dia xnak naik pentas... tp bila dia tgk kwn dia dah ramai2 beratur.. last2 dia naik jugak bila nama dia dipanggil..... tgk la aksi fiqah amik hadiah kat bwh tu....
fiqah amik hadiah dr Cikgu Asiah (owner taska)


wah... lepas dapat hadiah... ada buku, ada alatulis.... terus mood fiqah berubah.... suka giler dia.... suruh senyum tangkap gambar bukan main gembira lagi....

dalam kul 11.30 majlis pun tamat.... aku bwk Irfan gi klinik jap utk dapatkan ubat sakit mata pastu baru balik rmh.... sungguh penat aku rasa hari sabtu ni.... melayan kerenah anak2.... dahhhh

antara hadiah yang fiqah dapat



Baby With Car Contest


Sungguh menarik contest ini.... daku teruja nak join.... contest ni anjuran Mr and Mrs Faez.... sesapa nak join boleh klik banner kat atas..... T&C boleh baca kat bawa..... contest tutup pd 1 Disember 2009....

Meh lihat gambar yang kupertaruhkan untuk
Kategori 1.....

Nama: Muhammad Iman Irfan
Umur: 6 bulan
Jenis Kereta : Wira A/B

Gambar kat atas ni di"snap" smalam by mama.... kunun2 utk aksi berani lah... tp kata penganjur dah tukar kategori.... xpela.... gambar ni Irfan dok kat atas dashboard kete atas stering.... Irfan dgn bergaya nyer posing ala2 superman nak terbang gitu.... huhuhu.... err ada gaya ke..... hehehehe... jadinyer pd pihak penganjur...... pilih lah anak saya jd pemenang nyer.....



T&C:


Kategori 1

..: Baby Boy With Car :..

Kategori 2
..: Baby Girl With Car :..

THE GUD NEWS IS.. TETAP AKAN ADA
12 PEMENANG

1 Hadiah untuk 1 Pemenang


HADIAH UNTUK SETIAP KATEGORI ADALAH UNTUK 1ST PLACE, 2ND PLACE AND 3RD PLACE + 3 x HADIAH SAGUHATI

BAGI PARA PESERTA YANG TELAH MENGHANTAR PENYERTAAN, PENYERTAAN ANAK-ANAK ANDA YANG COMEL LOTE TUH SECARA AKAN OTOMATIK AKAN MASUK KE KATEGORI MENGIKUT JANTINA
MASING-MASING


.. : APA YANG NAK KENA WAT? :..
  • Buat N3 di blog anda berkenaan contest ini dan letakkan gambo anak anda ngah berposing baik punyer kat keta. Keta hendaklah yang telah diluluskan oleh puspakom dan mempunyai no. enjin.
[Keta sorong, keta tolak, keta control, keta yg msk wit 50 sen dua keping kat shopping complex tuh atau len2 keta sejenis dengannyer tak leh ek]

  • Anak anda leh berposing dimana2 bahagian keta mengikut kreativiti anda dan kebrutalan anak anda
[Atas keta leh.. kat bonet leh.. kat bahagian enjin leh.. kat seat belakang leh.. kat seat depan leh.. kat tepi keta.. depan.. belakang.. sumer leh.. bwh keta pon leh.. erk! Time keta tak gerak leh.. time keta tgh bergerak pada kelajuan 120km/j pon leh.. erk!]
  • Anda leh gunakan keta sendiri atau keta sesapa jek untuk dijadikan latar posing gambo anak anda.
[Jenis keta tidak akan memberi apa2 efek pada sesi pengadilan. Nak amik gambo ngan keta keta kancil pon leh ngan BMW 3 series pon leh]
  • Jarak antara model dan keta mestilah tidak lebih 1cm. Maknanyer kena la bersentuhan ngan keta tuh.
Ok! Itu jek yang perlu ada dalam gambo anda. Yer la slalu baby asik ngan keta sorong, walker, katil baby so kita advance skit hehehe~

.. : TERMA DAN SYARAT :..
  • Terbuka kepada semua pem'blog'2 sekalian [yer la mesti la ada blog kalo tak camner nak wat N3 kan? erk!]
  • Of kos anda kena memenuhkan bahagian Follower blog kami hehehe [Jadi follower la tuh] dan Add blog kami dalam blog list anda
  • Letak banner contest di sidebar blog anda. Banner mestilah di'link'kan terus pada contest nih
  • Letak gambo anak anda beserta nama, umo, jenis kereta dan kalo anda ahli kelab memana keta letak la skali ek [Jenis keta dan samada anda ahli kelab atau tak, x ada kena mengena ngan pemilihan pemenang.. cuma kami sesaja nak tau hehehe] Dan jangan lupa anak anda dicalonkan untuk kategori mana.
  • Terbuka pada kekanak yang berumur 5 tahun kebawah pada tahun 2009
  • Setelah siap N3 anda, sila tinggalkan jejak di bahagian komen supaya kami leh menjengah N3 anda
  • Pemenang akan dipilih berdasarkan of kos kecomelan [sumer baby comel kan] dan gaya posing [mengikut kategori]
  • Juri-Juri jemputan khas adalah terdiri dari ahli kelab PROSBOC. So adil pada sumer sbb dorang tak kenal anda dan anda pon tak kenal dorang. So diorang 100% akan pilih berdasarkan pada gambar.
Tarikh tutup penyertaan adalah pada 1 Disember 2009 pukul 11.59 mlm.
Top 5 bagi each kategori akan diumumkan pada 5 Disember 2009 dan Pemenang akan diumumkan pada
7 Disember 2009 bersempena AGM Prosboc


Treatment kutu for Shafiqah

Ntah ape2 ntah tajuk aku tulis kan....? :D sbenarnye aku nak tunjuk aktiviti membunuh kutu2 durjana yg dok kat kepala fiqah... aku buat mlm jumaat yg lepas.... aku amik ubat kutu ni kat opis je..... siap mintak extra 1 botol lagi sbb aku nak bg kat nursery fiqah.... suruh cikgu fiqah buat projek cuci kepala kwn2 fiqah yg kena jgkitan kutu jugak...

ni rupa ubat kutu tu....
ni lah rupa syafiqah di llitupi dgn buih2 syampu kutu.... moga semua kutu2 tu mati..


hasil nyer lepas 1/2 jam aku lumur syampu tu nak bilas... bila aku sikat... jumpalah 3 ekor mak kutu dah pengsan / mati kot... xbyk pulak aku jumpa... mungkin sbb smlam ms 1st cari tu aku dah dpt bunuh 22 ekor kan... hari mlm sabtu lepas balik kerja aku terus dok check kepala syafiqah.... sikat punyer sikat.... sekor kutu pun takde.... tp telur kutu tu stil ada lagi... bila aku picit melatop2.... jadinyer kira berkesan ubat tu bunuh kutu.... tp aku kena pakaikan fiqah ubat lagi utk bunuh telur pulak.... tp kali ni aku nak perap lama sikit biar sepanjang mlm sbb nak bg telur2 tu mati...... anyway.. thanks 2 ubat kutu yg power tu.... hehehe dahhhh


macam2 hal

hari ini 18 Nov 2009 aku rasa cukup letih..... 1 hari xwat keje ofis sbb ngajar First Aid in Workplace.... balik keje kul 7pm aku terus jemput irfan mcm biasa.... ms amik dia dr cikgu Azie, aku tgk ada taik mata kaler hijo kat mata dia.... terkena jgkitan sakit mata kah??? aku malas nak tanya.... smpai rmh mandi n main dgn irfan.... pastu irfan tertido kejap. kul 10 dia terbgn sbb nak susu.... aku tgk mata dia sudah bertmbh penuh dgn taik mata hijo siap melekat2 lg.... adusss sah Irfan sakit mata!!!!!


tu br cerita irfan... syafiqah pulak... papa dia jemput mcm biasa kul 5>.... ms aku main dgn irfan, papa bgtau cikga fiqah cakap Fiqah kena jangktan KUTU!!! adala 4, 5 org budak kat taska dia kena jugak.... lagi satu desease menimpa anak2 ku..... aku terus check kapla syafiqah.... sah mmg ada byk telurnyer...... nampak pulak sekor 2 kutu tgh jln 2.... aku cuba tarik tp terlepas lari.... aku xleh tahan... aku suruh papa gi kedai beli sikat kutu..... sbenarnye aku mmg xperasan rmbut fiqah ada kutu..... tp ada la nmpk dia garu2 kepala..... aku ingat sbb dia sympu rambut xbersih ke.... lg pun dah msk thn ke 4 fiqah dok nursery tu xde mslh pun b4 ni.....musykil2....

jadinyer kul 9 - 10pm td... aku dok mengerjakan kepala fiqah.... byk jugakla aku dpt kerjakan kutu2 tu... siap kira lagi ada 22 ekor yg dah mati aku penyekkan ..... esok nak smbung buat lg... n papa kena gi watson cari ubat kutu.... esok jugak aku nak selidik kat taska fiqah... sape pembawanyer n kat taska Irfan sape yg sakit mata.... geram betul aku....

bertambah letih aku rs arini...... esok lg.... mcm2 nak buat.... yg paling penting... esok pg kena bw irfan jumpa doc utk check mata.... kang x rawat... aku pulak kena jgkit.... keje melambak2 ni.... kalau sakit mata 4sure seminggu kena MC.... huhuhu.... doakan semoga semua ok n terkawal ye kemgkawan.... daaaah


Gambarnyer Irfan


lama x update blog.... nak tulis pe ye... byk benda tapi dah lupa.... tadi tgk gambar2 dlm folder My picture.... nampak gambar irfan yg aku snap masa dia lepas mandi bulan lepas... (bulan lepas ye...hahaha) dan gambar Irfan pakai bj melayu ms open house ofis aku dulu... aku saje nak masukkan... aku rasa comey sgt Irfan masa ni....

jadi... silalah jamu mate ye... sowey... gambor lama.... sikalang manyak bz wooo... dah lama xsnap gmbar baru.... nnt ada gmbar baru aku update ye...



Akhirnya... bubur nasi utk Irfan

Akhirnya tetiba aku jadi rajin n sempat pulak masak bubur Irfan untuk aku antar kat taska esok....
n3 b4 ni kan aku ckp maybe Ahad ni aku nak buat puri utk Irfan kan.... tu ahad punyer cite.. tp esok Irfan akan mkn bubur nasi yg dimasak sendiri oleh mama Irfan yang pemalas ni....

Jom tgk camne aku buat sbb aku kan pemalas kan..... act. aku amik resepi & stail masak bubur ni dr blog Nurul Dhia a.k.a SuPeR DooPer KaWaii MoMMy & LiL' OnE.... byk resepi n mklmt b/f dr blog dia...pelagi... baik aku cuba stail masakan ni sbb senang n cepat ....:


hemmmm.... senang je nak msk rupanye... xsmpai 1/2 jam pun.... napelah aku malas sgt n byk sgt alasan kan.... okeylah... pasni aku berazam akan masak msk lg utk Irfan.... sory sayang mama ye.... cian Irfan mkn nestum je.... huhuhu... okeh... step terakhir kat atas tu.... dah sejuk mskkan dlm frezer ye...

nak msk 1 gmbr lagi.... stok susu fresh utk Irfan yg aku perah sepanjang siang td utk bekalan Irfan hari esok ke nursery.... alhamdulillah... berkat mkn mcm2 (pytonatal NR + fenugreek pills GNC + air longan + air soya + kismis + kurma/air kurma + susu anmum lacta = susu ibu yg sedap utk Irfan).... act. setiap hari irfan akan minum susu fresh kecuali mmg penghasilan kurang aku akan top up dgn frozem EBM



Irfan's 1st meal

N3 pasal first meal Irfan ni dari hari Isnin aritu aku nak taip tp xberkesempatan.... keje byk sgt... dgn nak lupuskan aset lagi.... nak siapkan fail meja lagi... nak clearkan payment lagi... tmbah 1 keje lagi... Selasa minggu dpn ada audit Aset pulak... mmg bz giler aku...

Berbalik pada kisah Irfan, hari Ahad lepas (8 November 2009) 1st time aku bagi Irfan makan.... aku bagi dia mkn Nestum Rice... Irfan dah 6 bln 7 hari.... kalau ikutkan Dr suruh tunggu smpai 6 1/2 bln baru bg mkn tp aku tgk mamat tu mcm xsabar nak mkn je.... air liur meleleh2.... tgn dia habis dihisap2nyer... niat hati aku mmg nak masakkan bubur nasi utk Irfan n blend.... tp masa xmengizinkan.... pergi rmh mak kat Sentul ari Ahad tu.... jadinye memandangkan aku nak start kan Irfan mkn jugak.... aku bagi la dia cuba mkn nestum tu...

ptg tu.... Irfan berak taik hijau.... sbb mkn le tu.... pastu mlm tu adalah beberapa kali dia terberak2.... agaknye usus dia baru nak biasakan diri terima mknan baru kot.... so esoknye hari Isnin Irfan gi taska aku bekalkan dgn 2 sudu nestum lg utk meal Irfan seminggu ni...

utk 3 hari pertama Irfan mkn mmg dia terberak2... alhamdulillah.... msk harini hari ke4... dah xberak3 lagi.... w/pun Irfan berak2, tp dia xmeragam... Insyaalah.. hari minggu ni aku masak puri buah2an utk Irfan pulak.... yang nyata bkn sabtu tp ari Ahad sbb Sabtu ni aku dpt tawaran ngajar kursus 1st Aid kat kilang kat Shah Alam pulak... 1st time ngajar luar kwsn UPM... gabra pun ada...

Seronok tgk Irfan mkn.... badan dia pun aku rasa mcm bertambah berat pulak.... td sambil duduk kat sofa dgn Syafiqah yg tgh syok mkn roti Sweetie.... aku sesaje je amik sikit roti tunjuk pd Irfan... punyerlah besar Irfan ngaga mulut nak mkn tp aku terus masuk kat mulut aku... pastu menjerit Irfan sbb aku tipu dia... huh! baru aku tau Irfan mmg betul2 nak mkn.... !!!


aku terlupa nak snap gambar ms bagi Irfan mkn aritu...tp insyaallah... nnt aku dptkan gambar Irfan mkn yek..... now nak basuh botol susu Irfan n nak sterill... pastu nak kemas beg Irfan utk taska esok, solat n tido... byk keje menantiku di ofis esok.... opssss lupalak... Irfan batuk2 skrg... mcm kritikal.... biasalakan penangan taska... kena bwk Irfan jumpa doc pg esok dulu... msk ofis lmbtla jwb nyer esok.... dah...


Irfan di nursery baru

alhamdulillah... dah 3 hari Irfan dok nursery.... nampak dia ok dan serasi dgn nursery tu dan cikgu dia... bukannye pe... kat nursery ni dia dok sebilik dgn 4 org kawan2 yg lain yg sebaya dgn dia.... paling kecik pun umor 4 bln... Irfan pun perkembgn dia mcm kwn dia yg umor 4bln tu... nama dia Firdaus..... pastu tempat pun aman dan tenteram..... sunyi dan nyaman......

Cikgu irfan ckp hari 1st day je ada nangis2 sikit, msk 3rd day harini kata cikgu Zai, tido pun boleh tido sendiri, bgn pun senyum dan terus main.... xnangis pun..... senang hati aku..... aku ada snap gmbr dia kat nursery semalam.....zass


nielah rupa bilik Irfan kat nursery

sedang melepak & bersantai di hall (baju belang2 oren tu Irfan, yg baju biru tu Firdaus baru umor 4 bln... tp irfan ngan dia same je br pandai meniarap je.. huhuhu)

irfan dah penat angkat kepala... mcm biasa melepek je.... smbil termenung seketika....


melihatkan keadaan Irfan yg dah semakin ok n serasi dgn nursery tu.. jd aku amik keputusan... nak staykan irfan kat situ je... lg pun kalau aku blk lambat pun x risau.... bayar je OT cikgu dia... tadi aku dah byr yuran penuh taska Irfan utk bln November ni RM 250..... daaa



Related Posts with Thumbnails