Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

"Nottiface Giveaway" by AdwanEncem ~ Sticky mode~


Hahaha.... contest.. contest... dan lagi2 contest.... daku tgh ghairah nak masuk contest... contest / giveaway kali ni anjuran mamaAdwanEncem...


sungguh menarik sbb nyer.. anak daraku Syafiqah mmg byk bgt gmbar nottiface ni.... acap kali tangkap gambar mest buat muka notti.. hihihi.... jadinyer... ini gmbar yg kupertaruhkan yek...


Nama budak nottiface ni: Adriana Syafiqah
Umor sekarang : 3thn 9 bln
Nama Mama budak nottiface ni : Ilah Fazielah
Cerita tntg gmbar nottiface ni:
Masa ni gi parenthood exibition kat Midvalley... fiqah haus sgt... jadi mama beri fiqah minum susu kegemran dia kat booth wyeth.. smbil tu mama ambik gmbar.. tp mcm ni la rupa fiqah masa mula2 amik gmbar... mesti buat muka mcm2... tu buat muka notti nak tunjuk susu tu cedap cangat!!!

oklah... pada kengkawan yg nak join.... leh klik kat benner atas atau kat sini yek....

syarat-syarat penyertaan kat bwh:

* JADI FOLLOWER MAMA
* LINK BLOG MAMA TERUS KE BLOG ANDA
* SILA TEPEK BANNER KAT SIDEBAR YG DI LINK TERUS KE ENTRY INI
* STICKY MODE YE ENTRY ANDA SUME
* YANG PALING PENTING, SILA BUAT SATU ENTRY KAT BLOG MEMASING BESERTA
GAMBAR WAJAH ANAK ANDA/ANAK SEDARA/ANAK ANGKAT YANG PALING NOTTI SEKALI...
* UMUR LAYAK MASUK IALAH 5 BULAN -3 TAHUN SAHAJA MENJELANG AKHIR TAHUN 2009
* SILA BERIKAN NAMA ANAK & IBU/BAPA, TARIKH LAHIR DAN UMUR SEKARANG
SERTA CERITAKAN SERBA SEDIKIT MENGENAI GAMBAR...
* TARIKH TUTUP GIVEAWAY NI ADALAH MENJELANG MALAM TAHUN BARU 2010
IAITU PADA 31 DISEMBER 2009 JAM 12.00 MALAM...
* HADIAH UNTUK GIVEAWAY INI ADALAH MISTERI YE... DAN MUNGKIN AKAN ADA
HADIAH SAGUHATI UNTUK TEMPAT KE-2 DAN KE-3... MUNGKIN YE....
* AKHIR SKALI, TINGGALKAN LINK ANDA DI ENTRY INI SAHAJA YE, SENANG MAMA
NAK CEK... HEHEHE

"CUTEST BABY 2009 CONTEST by Mama_Aqish" ~ Sticky Mode~

Yehaaa.... ada contest lagi anjuran Mama_Aqish... huh best nyer.... mama Fiqah ni dah lama xjoin contest... bila blog walking.... byk nyer contest tp semua xsempat nak join... mklmlah bz skrg.... tp contest anjuran Mama_Aqish ni dpt join sbb kebetulan ada gmbr "cute" Fiqah untuk dipertaruhkan....

ok..... jom kita zasss..

Nama : ADRIANA SYAFIQAH BINTI ZUL IRWANDI
Umur: 3 thn 9 bln
D.O.B: 8 MAC 2006

T&C

1. Add @ Link Mama_Aqish & Branded Baby Clothes di blogroll/bloglist anda. ~ Done!!

2. Anda diWajibkan untuk menjadi Follower Mama_Aqish & Branded Baby Clothes ~ Done!!

3. Sila Tepek Banner Penganjur Contest & Penaja Contest di Sidebar Blog anda & pastikan ianya Link Back ke contest ni & Blog Penaja ~ Done!!

4. Hanya tajuk "CUTEST BABY 2009 CONTEST by Mama_Aqish" sahaja yang DITERIMA & Sila Pastikan ENTRI Contest Berkenaan adalah "STICKY MODE".... (senang mama nak amik gambo peserta untuk publish) ~ Done!!

5. Contest ni untuk Baby berumur 3 Tahun ke bawah 2006 - 2009 dan Contest Bermula dari 20hb November 2009 sehingga 31hb Disember 2009 ~ Done !!

6. Upload hanya SEKEPING gambar Baby anda yang Latest sekali....Gambar yang Di EDIT & gambo Studio dilarang sama sekali ok....gambo mesti sendiri snap k....baru adil kan.. ~ Hokeh & Done!!

7. Bila dah siap, tinggalkan URL LINK anda di entri ini. Untuk pemilihan pemenang nanti... & Gambar kesemua baby yang masuk contest berkenaan akan di paparkan pada blog ini... ~ also Done!!!

8. Hadiah untuk pemenang ditaja oleh BRANDED BABY CLOTHES

9. Pemenang akan diadili oleh hakim yang berpengalaman & keputusan adalah muktamad sebarang surat menyurat tidak akan dilayan....
Dan yang paling penting sekali, sila lengkapkan butir2 berikut:
1) Nama Anak Anda beserta Umur & Tarikh Lahirnya ~ Done!!!

SPECIAL THANKZ TO OUR SPONSE

&


Sunyi sepi.... semua cuti

Waduh.... ari ni aku kalut dtg ofis ngam2 kul 8pg.... sib baik xlambat.... lambat bgn tadi... mlm td letrik trip kat rmh sbb water heater kot... tido lmbat lak tu...
Tup2 datang.... apsal xde org nih..... sunyi sepi je pejabat.... dah kul 9 pg... member sbelah meja stil xmuncul2 gak... member depan meja pun xde.... cisss!! semua org cuti daaaa.... baru teringat... kak Masamah saje je cuti... Abg. Lan nak daftar anak sekolah... En. Zamri... xbg tau nak cuti.. Kak Ani pun sama xbg tau pun nak cuti... Kak Ann.. jaga kaunter kat bawah... jadinyer... tinggal lah aku sensorang dlm ofis ni... besh jugak heheh *wink*wink* mcm2 leh buat nih.... heheheh
Tapi yg xbesh.... bila org masuk ofis asyik tanye... kak mah ada? en. zamri ada... kak ani ada... abg lan mana??? naik berbuih lak mulut ku ulang ayat yg same... kena buat notis ni tampal kat dinding..... xaman jugak rasa nyer...
pada kengkawan semua.. selamat tahun baru ye.... tahun 2010... jgn lupa tanamkan azam baru jugak ye.... dahhh

hepi wedding day En Mustakim a.k.a Qutub!

Hari minggu lepas, pepagi aku dah ke Kelana Jaya menghadiri kwb baik hubby ms sekolah dulu... En Mustakim.... tp nama gelaran dia Qutub.... entah papelah bebudak lelaki kan?? nama macam2 gelaran... wat eva!!

kami hadir majlis akad nikah Qutub je.... majlis akad berjalan dgn lancar mula jam 10.30 pg.... ingat mmg nak tunggu sampai dia mkn beradap sbb xde majlis sanding2... majlis pun buat kat dlm masjid Kelana Jaya... tp xleh sbb member ofis aku kawin kan anak dan kwn ofis kawin kat UPM dan seri kembgn....jdnyer xleh la nak tunggu lama.... kena blk serdang semula... tu pun tiba serdang kul 1tgh... ngam2 je...

jadinyer.. kepada En Qutub.... Ila & Momok sekeluarga mengucapkan Selmat Pengantin Baru dan semoga kekal hingga ke akhir hayat dan bahagia selamanye.......


gambar2 sekitar majlis pernikahan Qutub & isterinyer

tak ketinggalan gambar ku & syafiqah yg serba biru.....

camne nak ajar anak xpakai diapers tido mlm??

kali ni nak cite tntg syafiqah..... sprti yg uoll tau, fiqah skrg nak msk 4 thn kan.... jadinyer... mama & papa fiqah decide nak stopkan penggunaan diapers utk fiqah.... utk mkluman uolls, fiqah skrg pakai diapers waktu tido mlm je... dia pakai saiz XXL jenama Diapers...

nape aku nak stopkan fiqah pakai diapers?? sbbnyer fiqah dah besar la kan... lg pun kekadang bila terlupa nak pakaikan dia diapers ms tido mlm... dia xterkencing pun... kekadang tu walau pakai diapers, dia xkencing lansung pun...

nak jadikan cerita, dah 2 harini kami xpakaikan fiqah diapers.. lg pun stok diapers fiqah mmg dah abis... papa ckp nak stop kan... jd mama xde msalah.... bg sokongan la kan... tapikan.... dah 2 mlm ni jgk la fiqah kencing atas tilam tau!!! huhuhu.... 2 comforter lencun tau.....

yang ila tau.... b4 tido kena suruh fiqah kencing dulu kan.... tapi..... dia still kencing gak... papa nampaknyer dah nak fed-up...dia nak blkan diapers tu balik....

tp kalau boleh baik niat suci ni ditersukan jugakkan??? jadinyer... pada kengkawan.... ila nak minta tlg bg pendapat or petua pd uoll ada x cara lain untuk mengajar n memberhentikan anak pakai diapers ni??? tolong la......

daku dah tak sanggup lagi asyik nak basuh toto & comforter je... budak ni xmoh pulak tido kat bwh..... huhuhu

bila irfan dapat kaki......

cite terbaru irfan..... semenjak dua ni irfan dah pandai jalan dalam walker dia.... sbenarnye dah hampir sebulan irfan ni mama letakkan dlm walker... mula2 dulu nangis2 gak... lama2 dia rasa seronok la kan... mula2 tu pandai lonjak2 je... pastu gerak mengiring.... sekarang semua arah dia boleh pegi....

jom layanz video k....... zasss....



video

Kaspersky Antivirus

Hmm... td aku bl skali antivirus utk laptop ku.... dah sebulan expired... b4 ni pakai McAffie....ingat nak renew tp mahal giler.... 1 thn rm 160 lbh kurang.... baik bl antivirus lain je kan....

Err ada sesapa pakai Kapersky ke.?? Ok ke x ye??? Act... ok @ not... aku dah bl dah pun... harap2 ok la kan.... yg penting komp mesti antivirus expcally dgn internet security kan??? skrg ni mcm2 virus ada....

Aku bl kat jusco equin je kebetulan ada pameran brgn IT... nak gi Plaza Low Yat entah bila ntah... w/pun kat sana mmg murah giler barang.... ok ni dia antivirus tu....

Hepi B'day Hubby!!!!

Hari ni 26/12/2009.... genap la umur suami ku yang terchenta ke 30 thn..... semakin tua dah awak ye sayang... 9 bln lagi sy bakal menyusul awak pulak ye....hehe...

Jadi sempena b'day dia hari ni yg kebetulan jatuh pd har Sabtu n waktu gaji yg cun2 baru masuk..... kami berdua gi dating mcm zaman dolu2.... Syafiqah n Irfan antar kat nursery (kecian sebenarnye sbb fiqah n irfan dok sorang2 kat nursery sbb mmg xde parent yg antar pun....ish.ish..ishk)

Sbenarnye harini jugak hubby xbape sihat... since smlm.. dia deman n ada semput sikit... sian hubby...

Jadi tempat yang dituju.... GSC Alamanda... biasalakan tempat fav + dekat ngan rmh..... aktiviti pertama tgk wayang..hubby nak belanja tgk citer Avatar tp stat lmbt sgt n janji ngan cikgu nursery nak jemput b4 kul 2.30... jd tukar plan tgk citer Sherlock Homes

sementara nak tunggu msk teater.. aku shopping beberapa brg utk hadiahh hubby... pedia yek?? last n3 ni aku tunjuk ye! Adalah jgk beberapa brg lain yg kitaorg soping skit.... kul 12 msk tgk movie n 2.30 habis terus jemput anak2 ku..... abis la aktivitoi sepagi kitaorg...tp lom abis lagi.... ada blnja mkn mlm lak..


jadinyer... aktiviti ke dua kul 6.30 ptg dgn anak2....... sempena b'day papa... papa blnja mkn Kenny Rogers mcm ms b'day mama aritu.... tQ sayang...
and lastly.... my bday present 4 hubby dis year.... as he wish... dia nak baca buku Don Brown ni pulak.... thn lepas dia dah dpt buku Da Vinci Code n thn2 b4 dia mengumpul buku Mario Puzo... kalau nak tahu... ini lah hobby dia dr kecik sampai sekrg.. dok bc buku n mengumpul buku cerita fiksyen & animasi..

ucapan utk hubby....

Semoga murah rezki.. di panjangkan umor dan disihatkan tubuh badan .... dan moga segala cita2 dan impian tercapai..... love u so much

Yea..yea.. esok cuti lagi...

Alhamdulillah.. esok cuti lagi untuk buln Disember ni kan...
aku bukannyer aper.... 2 hari berturut2 kena jaga kaunter n OT sampai jam 9.00 mlm sbb gantikan partner gi kursus.... huh!!! penat giler... dah la tgh2 student baru nak masuk n buat medical check up.... nak tercabut tgn n tergeliat urat leher ni dok taip n print bil....
Ape nak buat 3 hari ni yek??? yang dah plan nak gi shopping n lawat member bersalin... insyaallah... planning je kan... kalau xde aral melintang... hope semua jadi... uoll wat pe lak cuti ni?? neway... selamat bercuti ye... dahhhh

Carta Tumbesaran Adriana Syafiqah 2 - 3y 9mos

Yang ni pulak carta tumbesaran Adriana Syafiqah... sumber dari Mamypoko Club.....









* Adopted based on WHO Standard

Carta Tumbesaran Iman Irfan 0 - 8 mos

Carta ni aku amik dr. mamypoko club...untuk makluman aku ni jd ahli segala mcm produk bayi w/pun xpakai jenama tu.. tak tau nape tp suker sgt..... ahaks.. tp besh....

Kat bwh ni carta tumbesaran Iman Irfan dari lahir hingga umur 8 bln


Kesimpulannya... tumbesaran Irfan ok... x obese... xkurus sgt.... tp xtinggi... huhuhu

Is Your baby Ready to Wean?


Lagi info tentang pemakanan pertama bayi.... byk yg aku terlepas pandang.. patutlah masa awal2 bg irfan makan hari tu dia refuse... nangis2 xmau mkn... sbb nyer.. dia xready lagi... sekarang xlagi la.... dia suka makan....



Is Baby Ready?

Weaning should not begin until your baby has sufficiently matured to tackle the task of taking solid food. Your baby may be ready for weaning if he or she is exhibiting the following developmental signs:


  • Is able to sit upright with support.

  • Can hold head up well.

  • Can reach for and grasp objects. Baby may be showing an interest in your food, fork, or spoon.

  • No longer has the "tongue-thrust reflex," which causes him or her to forcibly push out food placed in the mouth. To test if this is still present, dab a tiny bit of infant rice cereal thinned with breast milk or formula on baby's tongue. If baby pushes it right back out with the tongue after several tries, the tongue-thrust reflex is still present and baby isn't ready.

  • Will accept food from a spoon. This is most likely if baby can move the tongue back and forth and from side to side.
Weaning should begin when your baby is healthy and content. If your child is ill or irritable, owing to teething, for example, the start of weaning should be postponed.

If your baby repeatedly cries or turns the head away when offered food, this may be a sign that he or she is not yet ready. Weaning should never be rushed or forced on your child. Wait a week or two, then try again.

When to Start

The right time to wean

Most experts agree that weaning should begin sometime between 4 and 6 months of age. Nearly all babies are developmentally ready to sample their first solid foods by then. At this age, baby can sit up, hold up his or her head, and coordinate chewing with swallowing. He or she is also developing the ability to accept smooth foods from a spoon.

By 4 to 6 months of age, baby's ability to digest and absorb nutrients is virtually mature. His or her kidneys are also able to handle the extra sodium and extra protein present in some solid foods.

The right time to wean should be determined with the help of your health care professional, who can best evaluate your baby's progress and needs.

The problem with early weaning

Introducing foods before your child is 4 to 6 months of age may cause problems. Before the age of 4 months, your baby cannot coordinate chewing with swallowing. Your baby's digestive system may be unable to tolerate a variety of foods. Also, because kidney function is not mature, a young baby cannot handle the extra sodium and extra protein present in some solid foods.

When solid foods are given too early, so little is consumed that it makes an insignificant contribution to your child's diet. Research has also shown that introducing solid food early does not help your baby sleep through the night.

Introducing food too early to an infant who doesn't want it or cannot handle it can result in unpleasant feeding experiences for both parent and infant. Waiting until your baby is ready to handle more "mixed fare" can facilitate a smoother transition.

The problem with late weaning

By 6 months of age, breast milk or formula is unlikely to provide all of your baby's nutritional requirements. To meet increased nutritional needs, you should begin to add more food to your child's diet.

Weaning is also important because it introduces your baby to new tastes and textures that will prepare him or her for a more adult diet. If you wait much beyond the age of 6 months, your baby may be less willing to accept solid foods

Baby First Food


Info ni aku dpt dr web Wyeth Nutrition.... walaupun dah 2nd baby... tp peel setiap anak ni lain2.. tmbahan pulak Irfan ni Ex-prem, jd perkembgn dia amatlah lambat dan berbeza sgt... jadi nyer aku smpai naik risau sbb dia refuse nak mkn n amatlah memilih... tp untuk info... meh sama2 baca dan berkongsi ye...

First Foods

What food should I feed first?
The best food to start with is a single-grain baby cereal. Rice cereal is best because it is unlikely to cause an allergic reaction in young babies. For information on preparation, please refer to the directions on the product package.

Gradually increase the amount of cereal you feed until you're feeding twice a day—in the morning at breakfast and again at dinner. When your baby is eating from a spoon fairly well, you can reduce the amount of breast milk, water, or formula normally added to the cereal.

What foods come next?
Once baby is used to cereal, you can start to feed fruits and vegetables. Begin by introducing 1 to 2 teaspoons at each meal, after baby has had some cereal.

Most experts recommend that you introduce a single new food at a time and feed it for several days before trying another new food. This will make it easier to identify the culprit if there is a food sensitivity or allergy. If your baby has diarrhea, gets a rash, or vomits, do not feed the suspect food again until you have consulted your health care professional.

After baby is accustomed to fruits and vegetables, protein foods can be introduced. Some authorities suggest that you wait until your child is 6 months of age before you introduce minced meat and poultry to the diet.

Foods to Avoid
Until the age of 6 months, avoid gluten-containing foods. They may cause allergic reactions, including gastrointestinal problems, in some infants. These foods include



  • Barley

  • Bran

  • Farina

  • Oatmeal

  • Rye

  • Semolina

  • Wheat

Until the age of 1 year, avoid foods that may cause allergic reactions or illness, such as



  • Egg whites

  • Nuts

  • Shellfish

  • Citrus fruits and juices

  • Berries

  • Tomatoes

  • Cow's milk
Until the age of 1 year, avoid foods that may be more difficult to digest, such as



  • Cucumbers

  • Onions

  • Cabbage

  • Broccoli

  • Cauliflower

Certain foods continue to present problems even after your child has been weaned. Until the age of 4 years, avoid foods that are likely to cause choking, such as



  • Nuts and peanuts

  • Grapes

  • Seeds

  • Raw carrots

  • Hot dogs

  • Popcorn

  • Hard candies

teringat 7 bulan yg lalu

Nape aku teringat kisah 7 bln yg lalu??? kisahnyer berkenaan dgn aktivti yg aku buat arini (22/12/09)... bawa Irfan gi jumpa PAED ka Hosp. Putrajaya.... act. bln ni Irfan dah hampir genap usia 8 bln... jd dia kena jumpa PAED utk pantau perkembgn dia... lepas register n duduk2 nak tggu dr. panggil... aku check nama dr. yg bertugas pd harini....

ada 3 org dan salah seorg dia adalah Dr. Jagdev.. dr. ni dulu yg amik kes arwah Batrisyia ms dia meninggal dulu.... aku bg tau hubby.. "sayang, awk tgk la nama Dr. yg bertugas harini... ada seseorg yg awak kenal".... hubby pun pandang dan dia ckp" huh! awk rs berapa kebarangkalian kita akan jumpa dia??? " aku jwb " entahla... 1:100 kot.. tp 90% sy percaya dia akan amik kes Irfan".....

bukanpe..... teringat ms arwah meninggal dulu... dia yg amik kes arwah... dia yg kesan arwah dpt jgkitan kuman dlm darah dan dia yg rawat sampailah arwah xdpt diselamatkan... dia jugak yg panggil kami masuk dan bg tau arwah xde harapan utk hidup dan minta kami bersedia hadapi semuanya dan suruh bc Yassin lagi tu.... kekadang rasa marah kat dia pun ada... tp kami terima hakikat.... bukan dia yg urus sepenuhnya kes arwah... dan dia pun berkerja ikut shif kat wad NICU tu... kebetulan time shif dia kot dpt kes arwah....

so, bila no. giliran dipanggil.... suprise...!!! memang kena dgn bilik dia.. jd... aku masuk n greeting Dr. Jagdev dgn muka ala2 suprise... "Hi dr.... long time no see since my baby dah keluar dr NICU bln Mei lepas kan"..... n dia senyum.....pastu check Irfan... siap tanya kat irfan "Remember me or not"... hehehe... dr. tu ok cuma... tu lah.... stil teringat kisah 7 bulan lepas....

hasil pemeriksaan... Irfan membesar dgn sihat dan mengikut carta cuma Irfan agak pendek, tinggi cuma 64 cm dan berat naik 400g je since 2 bln lepas... mgkin sbb dia dah lasak n xbape minat mkn kot.... neway... Tq Dr . Jagdev!!!

"Contest Ceria Si Ayah Bersama Anak"



Satu lagi contest yg menarik untuk dijoin.... contest ni anjuran Fasha..... act. aku xbyk koleksi gmbar hubby dgn anak2 nyer... hubby aku ni amatlah susah nak ajak dia bergambr.. asyik refuse je!!... tp kalau dapt snap gmbar dia mmg sgt2lah berharga gmbar tu.... godek punyer godek... haha... jumpa gambar ni untuk di pertaruhkan.. b4 that.. jom tgk syarat2 nyer....


Syarat2 yer:

1. Wajib menjadi follower Fasha dan sposor Pu3zdini (kalo salah sorang dikira tak lengkap ok..)
2. Add link
Fasha ke dlm bloglist anda
3. Semestinya MENEPEK banner di sidebar blog kesayangan anda. Banner tersebut hendaklah di link dengan link ini.
4. Sesiapa yg nak join nie kenalah ada blog..klu x mcm mana nak nilai nanti..
5. Umur anak mestilah dari dah pandah senyum hingga 12 tahun..

Cara2

1. Upload 1 sahaja gambar aksi ceria si suami bersama anak anda.. klu banyak kang juling lak bijik mato mak cik ngan juri2 nak menilainyo..kihkihkih
Upload 1 gambar si ayah dan anak beramai2 pun boleh tp pastikan ianya CERIA..

2. Nyatakan nama si ayah + anak. Nama glamour je tau..x yah pjg@ buat ponek jo jari jemari menaip...hehehe

3. Buat entry tentang contest ini pada blog anda. Dalam blog tersebut mention dan link ke blog Fasha (no link back will be disqualified)

4. Sila tinggalkan comment dan link contest anda HANYA di post entry ini


Aksi Ceria Si Papa & Anaknyer:

Nama Papa: Papa Zul
Nama anak: Kak Long Fiqah
Cerita sikit tetang gambar :
Aksi masa gi Sunway Lagoon... papa tgh termegah2 tiup boat pelampung Fiqah & fiqah tgh syok + teruja tunggu papa dia tiupkan boat sbb xsbar2 nak main dlm kolam....
pada kengkawan yg minat nak join contest ni.... masih byk masa lagi .... sampai 30hb Disember 2009 ni.... leh klik kat atas....

Ibu Hadif’s GiveAway ~ 'Anugerah Terindah'


Aku dpt tau last minute tntg giveaway ni... amat bermakna untuk ku join.... buat tatapan uolls dan jugak untuk anakku syafiqah.....untuk ibu hadif... happy 2nd anniversary....

Birth Announcements at WiddlyTinks.com
Birth Announcements by WiddlyTinks.com

Umor semasa gambar terindah diambil : 12 jam selepas lahir
Umur sekarang: 3 tahun 9 bulan

Pengalaman mengandung dan melahirkan Permata Hatiku Yang Terindah kuberi nama ~ Adriana Syafiqah (yang membawa makna Nisbah + Yang Baik hati) amatlah bermakna dln hidupku.... kelahiran Permata Hati ku yang terindah ini ku sambut dgn penuh debaran dan terharu... segala kepayahan dan kesakitan ku semasa melahirkan mu hilang bila diri mu lahir dgn selamat dari rahim ku...

masih aku teringat.. sesudah kepala Puteri Anugerah Terindah ku berjaya melepasi faraj ku dan kurasa badannya mengalir laju dr perutku.. hilang terus segala kesakitan tadi...... aku mengucap panjang dan bersyukur sambil mata ku masih ku pejamkan... selepas itu kudengar JM Fadzillah memanggilku supaya membuka mata dan melihat Anugerah Terindahku.... kubuka mataku, kulihat dan kusebut "Perempuan" terus kedengaran suara mu menangis....

Hati ku rasa seperti terhenti seketika dan amat terharu... benarkah aku sudah menjadi ibu??? seperti bermimpi aku berjaya menempuhi saat kelahiran itu... aku memandang suami dan kami mengukir senyuman paling gembira melihat Puteri Ku Yg Terindah selamat.... sejurus selepas itu puteri ku diletakkan didada ku untuk disusukan dgn susu pertama ku....

untuk Adriana Syafiqah... andainya Fiqah dah boleh baca nanti... ketahuilah... kehadiran Fiqah disisi mama & papa amatlah bermakna dan memberi cahaya dan sinar kebahagiaan kepada kami... akan mama & papa tatang fiqah seperti minyak yang penuh dan didik fiqah dengan ajaran agama dan didikan yang sempurna supaya menjadi anak yang soleh, bijak dan berguna kelak




Photo Albums at WiddlyTinks.com
Photo Tinks by WiddlyTinks.com

Black & White photography CONTEST

Daku terpanggil nak join contest nie.... asyik hantar gmbar anak je... kali ni mama nyer pulak nak antor penyertaan.... so... pd sesiapa yg berminat tu... leh lawat blog Ezzan Yusop ye... n pada cik Ezzan... ni gmbar yg ku pertaruhkan... layanz...



T&C
  • Contest. tidak perlu elaborate panjang lebar because i myself kalau nak masuk contest tak suka buat entry yang bercerita. sebenarnya kalau takat hanya gambar sahaja pun dah mencukupi hehehe ;p tapi kalau nak juga elaborate, i don't mind :)
  • upload ONE BLACK & WHITE PHOTO OF YOURSELF. ye gambar DIRI ANDA SENDIRI yang hitam putih yuk and leave a comment on this post that will directly link back to your post.
  • copy the above logo and paste it on your entry and please...link it back to this entry ye kawan-kawan :D (oh ye, you might want to resize the logo to fit your column size. sebab photo ni saya upload guna photobucket!)
  • this contest ends on 31st December 2009. 25th December 2009

Kenduri Kesyukuran & Doa Selamat

Alhamdulillah.... hari ni (17/12/2009) selesai sudah majlis kesyukuran dan doa selamat yg along buat kat rmh mak kat sentul... kenduri ni sempena Along (kakak aku) selamat bertukar sekolah ke Sekolah Bandar baru Sentul. KL setelah 6 tahun berkhidmat di Sek keb Bohor Baru, Bera Pahang... dekat dgn mak n adik2...

Sbenarnye aku join skali dlm kenduri ni untuk Aqiqah Iman Irfan & arwah Batrisyia Iman... mak masakkan pulut kuning dan rendang daging (daging aqiqah haritu) untuk disedekahkan kepada org surau malam ni (sbb ada ceramah agama sempena maal Hijrah kat surau). Yg selebihnya sedekah kat jiran tetangga...

Smalam aku cuti bw anak2 tolong mak kat Sentul.. tlg ape yg patut... harini aku xdpt cuti sbb ada kerja yg perlu diselesaikan... tp tghari tadi dalam kul 12 tgh aku amik off balik sentul jap dgn hubby untuk hadir kenduri doa selamat tu... majlis tu mmg buat lepas zohor... jadi sempatlah join bc doa selamat.. majlis ringkas je...

Menu makanan pulak.... really delicious... menu along yg cadangkan... nasi putih + ikan patin masak gulai tempoyak (pahang stail) + sambal udang petai + sayur campur + ikan masin + ulam dan sambal belacan + kuih muih + agar2...



lupalak nak ambik gambar... neway... semuanya dah selamat... aku balik ofis bali kul 3.30 ptg dgn beberapa lauk yg sempat aku tapau... + pulut kuning & rendang daging......

Along... thanks ye... mak n adik2... thanks again.... sorry angah xdapek nak nolong... nolong makan je.... ahaks!!!


Cerita tentang Adriana Syafiqah

Salam ketemu kembali kengkawan...

Kalini nak cerita tentang perkembangan anak dara ku Adriana Syafiqah... aku xpernah cerita pun kan... asyik cerita tentang Irfan je.....

Syafiqah sekarang dah berumur 3 thn 9 bln.... lg 3 bln nak msk 4 thn... nampaknya pasni byk contest takleh msk la sbb mostly contest nak anak2 below 3 years kan??? huhuhu...

Dari segi perkembangan bahasa pertuturan... Fiqah ckp agak lancar walaupun byk pelat dan dia sedang mengembangkan vocabulary nyer... kekadang tu kelakar jugak bila dengar dia cakap... kalau nak buat ayat tu... kena dengar betul2 n bagi sepenuh perhatian... xleh sampuk dia ckp nnt terbantut dia nak ckp.....

kekadang tu ayat dia xsesuai dgn situasi atau pun salah ayat la... contohnye...

1. ada skali tu kwn mama geletik syafiqah... pastu syafiqah gelak n jerit : "jangan la geletik saya... GATAL la....." (aik...? camne leh jd gatal... sbenarnye fiqah nak cakap dia GELI)

2. bila fiqah rasa panas dan nak suruh on kipas dia akan ckp : "mama... tlg bukak kipas bole x.... saya SEJUK la.." (ayat dia mmg compius... sbenarnye dia nak ckp... on kipas supaya dia rasa sejuk)

kelakar kan....
Pastu... dia amat percayakan cikgu dia... kalau buat pape... dia akan ckp... CIKGU CAKAP.... bla..bla...bla

Pastu... setiap minggu dia akan gelar diri dia dgn berbagai kata nama ikut apa yg dia belajar kat taska... contohnye... hari ni dia gelar diri dia NANA, esok jd KITA, lusa jadi KAK LONG, pastu SAYA.. pastu IKA..pastu ulang balik nana, ika, saya, kita, kak long.... fening2...

Last skali... Fiqah xleh sebut perkataan yg ada "G" kat belakang dia.. nnt semua "G" tu akan hilang... contoh ayat:
PENIN (pening)
DUKON (dukung)

tapi.... yang penting... dia membesar dgn bijak dan sihat.... sekarang fiqah minum susu Ducth Lady 456 perisa coklat... sblm ni fiqah minum susu Wyeth Progress Gold... tp disbbkan fiqah suka minum MILO... mama n papa Fiqah xlarat la nak bg Fiqah minum susu progress tu + Milo... susu progress tu mahal giler... last2 kita org tukarkan kepd susu coklat Ducth Lady... stat dgn susu murah.. xsangka dia suka. so... maintain je la minum susu tu


tinggi Fiqah pulak dah 103cm... gi Sunway Lagoon kena bayar tau... sbb lebih 90cm... berat dalam 19kg... cubby la kiranyer....

cerita tentang pelajaran fiqah pulak... alhamdullillah... Fiqah sgt la cerdik... dia dah boleh tulis A - Z, kenal semua huruf, mengaji Iqra' sampai huruf ZO, mengira sampai 20... lukis gmbar org n tiru lukisan... paling pandai eja J.U.S.C.O dan A.Y.A.M... hahaha... dan dlm kelas Fiqah dapat no. 5... ok la tu utk budak umor 3 thn kan....

jadi... ini lah serba sedikit kisah Adriana Syafiqah.... dahhh




Serius Baby 2009 Giveaway


Sempena birthday iburifqi yang ke 29..(eh! sama tahun la b'day kite....sebaya ye....).. iburifqi teringin nak wat contest..jadi.. I pun nak join contest u ni jugak yeh....

T&C
  • Be my follower and add my blog kat korangnye list....
  • Tepek banner yang dicipta khas untuk contest ni kat sidebar korang…
  • Buat entry tajuk macam entry yang I buat ni..
  • Contest ini terbuka kepada anak korang yang berusia 1 hari hingga la 3 tahun...
  • Ini paling wajib ni!!!Sila tepekkan pic sicomel korang dengan wajah yang serius...letak pic yang sangat2 serius je...mesti ada kan...xkan pic masa senyum n sengih je korang simpan...Letak banyak2 pun xpe,nti yg paling serius i akan amik...
  • Pastu letak la nama penuh anak korang ,tarikh lahir n umur diaorang sekarang...
  • Make sure ur entry link back to mine..
  • Tarikh tutup penyertaan before 31st December 2009
  • Last skali,tinggalkan korangnye penyertaan kat dalam comment box entry ni k..
    itu jer...senang je..

    Meh lihat gambar yang ku pertaruhkan ye.... zassss!!!

Nama : Muhammad Iman Irfan Bin Zul Irwandi
D.O.B : 30.04.2009
Umur: 7 bln ++


Amacam juri... serius tak muka Irfan ni???? irfan ni kalau xagah dia.. mmg serius madang je la muka dia nih.... n harap2 semua T&C dah follow.... wish me luck yea....

Irfan's progress 7months

Lama xupdate n3 pasal perkembangan Irfan kan.... 30 Nov lepas Irfan genab 7 bulan..... tp kalau ikut dr tarikh sbenar kelahiran dia, umor dia br 5 bln 1/2... Byk benda Irfan dah boleh buat skrg... antaranyer:
  • dah bergolek ke kiri n kanan....ke depan n belakang
  • dah pandai pegang botol susu sendiri... tp kekadang tu jatuh jugak
  • kalau meniarap pastu pusing kan badan 360 degree.... sekarang xleh tinggal sorang atas katil... boleh jatuh katil... so far xpernah jatuh lagi lah... even atas lantai pun xleh tinggalkan sbb kalau alas tilam or toto pun.. biasanya bila dia golek2... boleh keluar dari kaw. liputan
  • dah pandai main mainan... semua nak capai... ape je yg dekat dgn dia semua dia grab!!! pegang kuat pulak tu... susah betul nak suruh dia lepaskan
  • pandai main peekaboo.... gelak bukan main lagi....
  • rambut kak long dia jd mainan dia... dia suka tarik rambut kak long... pastu ambik n gigit mainan kak long.... nnt asyik dengar kak long fiqah dia jerit ..." Irfannnnn jgn la usik!!!!!"..
  • suka bersandar kat badan org.... dia akan bergolek sampai dapat bersandar kat kita....
  • kalau mandi dlm bathtub dia... bukan main suke lagi...!!! mcm mandi dlm kolam!!!
  • still xleh duduk sendiri lagi.....
  • still xtumbuh gigi lagi.....
  • minum xbyk... cuma 100ml every meal tp 6 x sepanjang siang.... mlm hisap nenen mama...
  • mkn 2x sehari... kekadang nestum kalau mama xsempat msk bubur....cuma masih kurang minat nak mkn.... bila time mkn mesti nangis....
  • paling senang nak jaga... just dukung kat bahu.... dia akan dok diam n tido atau nyanyi sorang....
  • dan Irfan masih lg menikmati khasiat susu mama dia sehingga kini.... Alhamdulillah.....
lastly.... jom tgk pic br irfan ye....



.


seronok dpt contact member lama....

Harini aku nak cite tntg 1 kelebihan facebook selain dpt main Farmville, Farmtown n bukak Cafe.... dlm minggu ni.... aku seronok sgt.... mana x nyer semua mmber ms degree dulu aku dpt contact semula... syok sgt.... mmber2 skolah pun aku dpt contact jugak.... berfaedah jugak FB ni ...

sbenarnye aku pun xingat camne boleh add diaorg ni.... tp tetiba dpt invitation dr budak x-BBA dulu ms kat UPM.... dah 3 mlm aku dok berchatting dgn bebudak nih..... mcm2 cite br....hopefully lbh ramai lg aku akan jmpa.....

so pd kengkawan ~ Mariani, Zalizah, Leman, Din, Ajib, Sharmiza, Azmeer, dll.... salam ukhwah ye.... n aku rindu kat korang sume..... kalau lah leh wat gathering kan... syok sgt dpt jumpa blk n kenal pasangan n anak2 masing2....keep n touch ye.....



TQ Bonda!!

Ni nak cite kisah syafiqah dapat menan baru lagi dari Bonda dia (Bonda a.k.a Mak Long (Kakak Mama)).... ingat tak kisah aku cerita yg fiqah nangis ms gi soping kat Midvalley aritu sbb dia berkenan dgn set mainan dapur masak2 kat Mothercare tu..... boleh baca kat sini ye...

Lepas tu esok kan raya... kami gi lawat Nek Ma & Bonda kat Sentul... (Nek Ma tu aku yg bg nama singkatan pd Fiqah.. maksudnye Nenek Mama & Nek Pa adalah nenek papa... boleh ke cinggitu?? hehehe) Fiqah tunjuk la di punye set camera & h/p dia.. pastu aku pun cerita kat bonda Fiqah pasal set dapur menan tu.... pastu... Fiqah pun buat muka sposen dan bodek2 bonda dia.... Si Bonda pulak tak sampai hati tgk anak buah kesayangan dia mengidam set dapur memasak tu... jadi... Bonda pun janji dgn Fiqah.. nnt Bonda belikan... (uih... baiknyer kakak ku nie.... aku pun naik segan ngan kakak ku nie... dr Fiqah baby... mcm2 dia belikan utk Fiqah.... Long... TQ ye.. nnt aku bg ko hadiah pulak ye....)

Nak jadikan cerita lagi... hari Ahad tu kami gi rmh Tok Leha (Makcik aku) kat Keramat AU2... balik tu kami singgah kat Jusco Keramat AU2... Fuhhh! punyer la besar n best giler.... jalan punyer jalan....Fiqah jumpa set dapur masak idaman dia... tp harga murah sikit dr yg kat Mothercare punyer (tp still mahal la pada aku utk brg menan sbb harga dia RM100++)... huhuhu..

Fiqah pun tunjuk kat Bonda dia.... tp sbenarnye kan.. Fiqah idam kan lg 1 mainan ni.... pedia ye....? Payung Barbie... tp kena beli set menan Barbie Doll dulu.. tp Fiqah xreti main Barbie Doll ni... doll yg ada pun.. dia reti bukak baju je tp xtau nak pakaikan baju balik... camne nak beli Barbie doll kan.... hahaha... jd.. Bonda bg dia pilihan.. nak Barbie Doll dpt payung ke atau nak set dapur memasak... 2sure lah Fiqah pilih dapur kan...

jadi... meh lihat camne rupa dapur tu ye....

jeng.. jeng.. jeng...



syafiqah tgh main masak2.... tgh gumbira tu...


nak tau lagi.... fiqah masak jagung panggang, ayam panggang... semua panggang2 la sbb lepas dia masak dia masukkan dlm oven untuk panggang.. pastu... aku n hubby jadi mangsa kena pura2 makan tau... hehehe... seronok sebenarnye layan keletah anak kan?? aku siap order air sirap lagi!!.. hahaha......

sory yek kak long.... Irfan saje nak interprem.... hehehe... gambar kat jusco masa lepas beli menan kak long la... tuuu Bonda tgh pegang tu.... dahhhhh


Related Posts with Thumbnails