Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

hobi ku....

korang... kalau nak tau kan... aku ni dr bujang dulu sampai la ni ada 1 hobi.... pedia ye???? nak tau...????


jeng.....



jeng.....



jeng.....



jeng.....






daku ni pengumpul tupperware!!!

ala... al kesahnyer...dari aku kecik2 dulu aku tgk je mak aku suka beli n pakai barangan tupperware... pastu wat party tupperware kat rmh... pastu bila aku keje je... sorang opismate aku ni selalu tunjuk katalog tupperware... pastu aku pun stat beli... nak jadi cerita.. stat tu aku terus join jadi dealer tupperware ni since thn 2003...tujuan nyer sbb kalau jd dealer, murah la sikit aku beli, lg pun baru stat nak mengumpulkan....so.... korang bayangkan dah bape lama... dan sejak tu jugak... dah berbagai2 jenis tupperware daku dah beli n simpan (diulangi... BELI & SIMPAN)...ekekeke... mmg aku byk beli.... n byk simpan... gunanyer jarang2... ekeke....

sekarang ni.. tupperware aku dah menimbun2... berkotak2... bersepah.... hilang ke.. ape ke... daku dah tak pedulik.... sbbnyer sentiasa bertambah tupperware tu.... pantang ada design baru.. daku mesti beli.... giler ke hape... aku pun xtau... kes bertambah parah bila aku ada mak mertua & kakak ipar serta kakak ku yg mmg suke dgn tupperware... lg lah berkobar2 semangat ku mengumpul koleksi.... hahahahah

ini antara koleksi tupperware yg aku ada... samada guna atau simpan...

ni tupperware yg aku xpakai2 lagi... satu kotak besar... mostly aku dpt dr level.... 

yang ni... bekas minuman aku kat rmh... n cawan pakai harian.. semua tuppperware hokeh... lg pun selamat sbb ada anak kecik kan... xrisau cawan pecah ke... ape ke...


ni stok makanan ku simpan kat almari (kiri).... gmabar kanan lak stok asam, garam, perencah aku simpan dlm laci masak kat dapur... pakai tuperware gak....


beras pun wajib simpan dlm
                                                                     bekas beras tupperware gak


 
tak lupa dlm esbok pun pakai bekas tupperware gak letak udang, ayam, nugget n sgala bagai la...

yang ni bekas MM square II,III & IV.. & oval II& III.. pakai 1 thn skali je bila raya (tempat simpan kuih raya n kerepek) habis raya, bekas ni masuk plastik balik.... sian dia...


yg ni stok tupperware yg aku xpernah guna gak ... tp gmbar kanan dlm kotak kuning tu set legacy spring & bekas water tab aku mmg slalu guna sbb bila buat mkn2 mesti guna bekas ni ni... tp pas guna simpan dlm kotak balik...huhuhu


last skali gmbar atas ni barang2 dlm almari dapur yg kadang2 guna (selalunyer xguna pun)... bersepah2 dah.. malas nak susun da... sbb byk sgt..

sbenarnyer ada 1 lg nak cite tentng tupperware ni....sbb aku dah jd dealer.. aku ajak la kakak ku, kakak ipar ku, kawan2 ku yg giler tupperware ni jd dealar gak.... so kalau nak tau... every month.. aku akan dpt cek habuan atas pembelian diaorg ni.. termasuk pembelian aku jugak la... tp xbyk lakan... boleh la.. buat suke2.....ni cek dia


amacam... best tak jadi dealer ni?? kalau korang nak... leh join... beli pun dpt diskaun kan.... disebbkan diskaun murah utk dealer la tu yg aku ghajin bebenor bl bendalah ni.... skrg ni dah tak rajin dah sbb tak tau nak letak kat ner dah tupperware ni... kekadang xbeli pun tp dpt gak sbb downline bl brg, level dia aku yg dpat, mcm2 jenis... besor2 plak tu...

so pada kengkawan yg dekat la... yg nak bl tupperware... leh roger aku (kalau nak la)... nak tukar barang pun boleh.... tp dgn syrat samada rosak, patah, putus, peeling... kena gigit tikus, terbakar, pecah sbb jatuh xditerima yek...

sbenarnyerkan.. bila dok pikir2 balik... punyerlah byk bekas tupperware nih.... nnt kalau aku pindah rmh baru... camnela aku nak bwk brg2 ni ek.... tu yg daku request kat hubby nak buat kabinet dapur besor2 supaya senang daku nak simpan semua bekas ni... hehehe... skrg ni daku dah stop bl dah brg ni... tp kekadang tu terlepas cakap... terbeli jugak... hehehe.. hubby pun dah naik pening & bising tgk bekas tupperware yg xpakai ni.. itu pun kebanyakkan nyer aku bungkus n bg hadiah kenduri kawin kwn...still xsurut2 gak bendalah ni...hehehe 

so.... itu lah saja cite hobi ku yg giler n extrem ni.... skrg dah nak stat 1 hobi baru lak .. mengumpul barangan ACOPAL lak... hehehe ok.. dahhhh

4 comments:

nza said...

banyak tuuuuu..kak nza ada gak dpt gift tupperware nie dr ank2 murid n kekwn.......masih trsimpan lg....sayang nk guna.

SyaNa said...

banyak nye
kalo aku mmg tak bleh la nk jd extrem gini..dapur pn kecik conit
matik la laki aku bebel kang

Iela Fazielah said...

kak nza: mmg byk giler.... dulu mcm akak la..dpt simpan sbb sayang nak guna..skrg.. nak guna pun xtau nak pakai yg mana... hehehe

Iela Fazielah said...

syana: brg ni jd byk giler sbb kumpul dr b4 kawin... jd lakiku dah xleh ckp pe.... tp ada gak menyebut... kalau jual balik gamaknyer.. beribu2 duit leh simpan.. ekekeke

Related Posts with Thumbnails