Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

Kenapa mereka sungguh advance??

n3 ni nak cite pasal kerisauan ku...
mmmm entah la.... risau je.. tp aku tau perkembangan dia nmpak positif
tp mungkin lambat sikit kot...
camni... aku ni rajin gak bc pasal kisah2 anak2 korang2 yg sebaya dgn si irfan
ye la.. yg lahir bln 3 - bln 6 2009.... sape2 la yg ada anak baya2 tu
aku syok bc bila diaorg dah boleh buat mcm2...
irfan pun boleh gak tp xsebanyak anak2 korang tu...
perkara ni buat aku agak risau sikit
so far irfan dah berumur almost 1year 4months (tarikh lahir irfan (dia premature baby)
tp kalau ikut tarikh lahir asal dia baru 1 thn 2bln la (due bersalin sebenar)
irfan xbyk ckp kecuali "papa, cat (kucing), nak (bila mintak makan) & tu (smbil tunjuk kat arah mana)...." 4 ayat yg biasa ku dengar stakat ni
byk yg dia xtau buat lg selain tau mintak susu,suka baring atas org
merajuk, suka kacau kakak syafiqah, pandai main bola,
pandai naik lorry mainan sendiri & turun, turun dr katil or sofa sendiri secara reverse,
pandai suap mkn sendiri, pandai kembur rmh & mainan tp pandai simpan balik...
yg lain mcm suruh buang pempers ke, babai mama & papa ke, buka bj bila nak mandi ke,
flying kiss ke.. idak le lagi.... suruh cium pipi pun mcm blur2 je..
ke mmg dia agak lambat??
aku risau weh!!!!
gigi baru ada 6 btg, 4 atas, 2 bwh.. tp mkn kuat.. suap ape je semua telan
risau sgt....!!! kalau nak compare dgn syafiqah mmg jauh sgt lah...
ke pasal dia baby prem... ke irfan ni sj nak simpan skill dia yg advance2 tu??
ke irfan saja nak bg mama suprise???
tp bila perati balik kekadang mcm la ada skill cuba2 nak pakai kasut sendiri,
belajar menulis mcm kak long... tp dia  nampaknyer kidal mcm mama dia ni
tp bab dengar arahan ni kureng sikit la.. ke irfan ada malas sikit kot...
tp aku bkn xbersyukur.. aku bersyukur sgt pd Allah swt
since irfan lahir hingga kini.. dia sihat walafiat...
stakat demam, selsema & batuk sikit2 tu biasalahkan
xpernah la masuk keluar wad
penyakit kronik pun xde selain masalah alergik dia.. nnt badan dia dpt ruam merah2 n gatal2 kalau pakai bj basah or tempat tidor kotor
berkat minum susu ku kot.... dan berkat doa semua org yg doakan kesihatan Iman Irfan
terima kasih semua...
tp tulah.. mcm ibu2 lain... kekadang tu rasa jeles pun ada
k la.. xnak cite panjang lebar... mungkin aku byk pikir sgt kot...
yg penting Irfan sihat membesar, semakin bijak, tinggi dan encem...


* mama jgn la pikir byk2.. kita ok2 je* huahuahua.... *O*

"Ya Allah.. Engkau berikanlah kesihatan yg baik kepada anak2 ku,
Engkau peliharalah mereka dari sbrg peyakit yg berbahaya,
Engkau jadikanlah mereka anak2 yg bijaksana, mendengar kata & menghormati org tua
juga berjaya di dunia & akhirat"... Amin

16 comments:

nza said...

jgn risau ye ilah, anak2 pramtg nie mmg lmbt ckit.akak dh alami situasi camni.....angah akak pn anak pramatang n masa baby mmg lmbat sgt prkkembangn....akak risau sgt time tu smpai umo dia 5 thn br nmpk prkembangan fizikal n mental dia..alhamdulillah skrg angah lbh tinggi dr adik bradik yg lain, cpt belajar, matang n jadi pelajar contoh kt sk....

Iela Fazielah said...

o.. yeke kak.. tq sbb bg kata2 peransang ni kat ila...senang sikit hati ila

MaMa aDaMaQiL said...

jgn rsu la k.ila..perkembangan bdk2 ni xsame..mcm adam n aqil pn bebeze..kalo adam umo dorg ni dh byk vocab die..tp aqil ade la 2-3 ketoi je..tp bg nat jnji dorg chat n membesar ngn baik dh cukup..akk patut bangga ngn irfan yg kuat semangat tau :)

Farra Dhelina said...

igt lagi..kt kenal akk masa akk announce akk prgy utk yg kedua kali..kembar lak tu..suka..

* tapi kan kak..biasa bby pramatang mmg mcm tu...tapi tak semua lah kak..

takpe, irfan mesti ada byk suprise utk kak ila nnti.. :)

saba ye kak..lagi2 berkat susu ibu..jgn risau lah kay :-)

Iela Fazielah said...

natt: betul tu... akak mmg bangga ngan irfan.. dia sgt kuat semangat dan cerdik...

Iela Fazielah said...

farra: yess.. akak annouce dlm friendster.. mmg sgt seronok masa tu smpai irfan & kembarnyer lahir so aerly... bak kata farra.. dia nak buat suprise kat akak tu...me kena byk bersabar kan

mamaqari said...

mamaqari rasa setiap kanak2 diorg ada keistimewaan masing2...so jgn risau sgt..part gigi tu plk sama mcm anak mamaqari..dier dh 1thn 4 bln tp ada 6 btg gigi gak sama cam irfan (4 atas, 2 bwh)

Dilla Ady said...

mungkin kot kak ilah sbb irfan baby pramatang...tapi takde mende la kak..

mungkin die lambat sket..bukannye langsung tak leh wat kan..n yg penting die sihat..

akak kena train die la camni..biar die rajin sket n berlatih wat benda2 baru..

n jgn lupe, byk2 doa tuk die k!

Iela Fazielah said...

mamaqari: betul tu kan.. setiap anak2 ada kelebihan masing2... rupayer irfan ada geng gigi 6 btg.. ngeeee... tiap2 hari ila check gigi dia kot ada gigi baru nak tumbuh.. haha

Iela Fazielah said...

dilla: akak mmg rajin latih si irfan ni.. tp biaslah kan budak lelaki.. kuat main.. kurang tumpuan.. hehe
berdoa tu wajib tiaphari setiap masa... tq dilla atas kata2 support mu..

adianiez AIDA said...

iela, jgn la risau. anak tu kecik lagi. biarkan dia explore alam ni ikut cara dia. kita just beri dorongan tiap masa. pencapaian anak2 beza, tak sama. yg penting, anak sihat 100%.

like nurin, memang now aida da start 'dera' dia agar belajar. membaca & mengira. ada anak yg sebaya dia da lebih dari apa yg nurin ada. but, sometimes, hubby advice, jgn over kat dia. biar dia lalui zaman kanak-kanak dia dgn gembira, tapi berisi...

lydzar said...

tu la, betul kata mommas kt atas tu. baby prem ni masa kecik je lambat, tp bila dh besar kekadang dia lagi advance dari baby2 yg full term tu..

yg penting irfan sihat dan hensem :)

Iela Fazielah said...

Aida: ok lah.. ila ikut nasihat mu.. tq... just wait n see kan??

Iela Fazielah said...

lydzar: tq... mmg betul kata mereka.. yg penting irfan sihat dan cergas dah alhamdulillah

alyyani said...

mama terlebih risau ni. takda apa la kak.

nia masa masuk umu setahun baru 2 batang gigi kak. bab bercakap tu ada yg dah masuk 2 tahun masih tak leh sebut apa2. rasa nye semua normal kak. even premie pun dia nmpk advance jugak. :)

Iela Fazielah said...

alyyanI: ngeeee... tu lah pasal.. akak terlebih pikir lor.. tu yg risau xbertempat tu

Related Posts with Thumbnails