Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

gotong royong masak mee siam!!

hi kengkawan.. salam ari isnin.... dah masuk bulan oktober ek..
pejam celik, pejam celik.. dah tukar bulan.. kejap je nak abis tahun 2010...

k... 3 hari aku perap cite.. hehe...
ni nak cite mcm dah mention aritu.. sempena jamuan raya opis aku...
kami thn ni bergotong royong msak MEE SIAM
tp b4 tu.. tahun ni keje aku adalah... KETUA decorate gerai kami!!!
hehe... sat gi aku tunjuk hasil decoration gerai kami ye....
aku jgk nak kongsi kat korang kemeriahan kami org memasak bersama 22 org geng Admin
thn ni aku rasa mcm pecah rekod la...
sbb nyer kali ni dgn budak2 IT (budak2 jantan) tolong memasak kat dapur..
sungguh heppening ye...hahaha

k la... layan piccas smbil tu aku citer ek!!!

kisah awal pagi jumaat 1 Oktober 2010
ketua memasak : kak Ann di bantu kak Ani & kak Minah ke pasar borong Selangor membeli ayam dan segala bagai brg masakan lain utk di buat mee siam
FYI, mee siam ni amat terkenal di Perlis.. kak ann org perlis...
ni 1st time msk mee siam secara beramai2 utk dijamu secara besar2an pada semua org
selama ni kalau nak mkn mee siam kena dtg raya rmh kak ann br dapt rasa tau..
so kebanyakan bahan msakn mcm mee siam & kicap cair tu sendiri mmg diimport dr siam...

ok.. keja ku pulak sebagai ketua dekorasi dgn si Noor & si Azlina .....
mengerjakan papan tanda gerai kami... ni dia bila dah siap
sempoi je.. budget dlm RM8 je...yg lain brg recycle ye

mcm xlawa kan.. tp jadik le.. thn ni julung2 kali berias gerai beriya2..hehe
yg ketupat tu.. recycle thn2 lepas punyer

jam 10 lebih tokey mee siam & kuncu2 nyer dah balik dr pasar...
kami pun dah siap buat bendalah kat atas tu..
so kami pun turun ke dapur nak menolong..
mmg tekejut gak la ms dah smapi tu...
bila tgk budak2 lelaki tlg potong ayam!!

korang jgn tak tau.. ayam 8 ekor ye... ni pegawai IT & pen. Peg. IT


ok.. budak laki potong ayam, yg pompuan2 semua mengerjakan tougeh, dan lain sayuran
bawang semua awal2 dah potong

keja aku adalah tolong celurkan mee siam tu...

sbb mee siam ni dah rendam dr semalam...
so ms mencelur mmg le sgt kejap

dah siap... aku tlg buat keje lain pulak la
tlg patah2 kan sayur sawi...
sbb nakkan kemanisan sayur.. xmain le potong pakai pisaukan


 ok..
dah settle buat semua ni
masa untuk menumis kuah mee siam
sbb menunggukan abg2 kita mengejakan ayam sbyk 8ekor tu

jom tgk ye..

 
mula2 tumis bawang putih & halia (halia tu patutnya tumbuk pecah je tp tukang tumbuk dah tumbuk smapi lumat)

dah naik bau, masukkan ayam yg dah dibasuh dgn tepung & asam limau
pastu masukkan bawang besar (putih) & serbuk lada sulah
pastu renihkan dalam 20 minit, jgn lupa tutup periuk ye

ramai betul nak tolong kacaukan ayam tu

dah agak2 renih ayam tu
masukkan air, kicap cair dan cuka
pastu biarkan lah mengelegak sehingga masak
jgn lupa masukkan garam ye...
dah siap


ok... tinggal part masak mee siam
barg lain utk menu mee siam tu adalah
  • sawi
  • taugeh
  • lobak asin (yg manis)
  • daun sup & daun bawang
  • cili kicap (wajib ada sbb sup tu xpedas)
dah siap tlg masak kuah mee siam
aku terus ke gerai mendecorate gerai
jam dah tunjuk kul 4ptg
siap bw langsir tu(ibu ila pinjam langsir ibu ye,hehe)
kad raya Boss yg berpuluh2 kami gantung sana sini
tak lupa juga ketupat juga digantung dan....
 paling mahal ada bulan sabit dan bintang serta lampu liplap


inilah hasilnyer...

jam 5.30 ptg barang2 dan segalanyer dah terletak di gerai
siap periuk sup dan tong gas skali tau!!!
meriah wehhh..

sambil tu jom jengah gerai2 lain ye yg sedang mendecorate gak tu

ni geng budak aid nurse sedang menghias gak
baru nak stat hias tu


ni pulak gerai unit dental (1 malaysia) ahaks!!!
utk makluman unit2 lain ni semua order je mknn diaorg
unit aku je suka tradisi memasak sendiri..


ni budak2 technition tgh set audio sbb nak karoeke mlm nnt

ok rasa mcm panjang lebar..
nnt sambung part II suasana sekitar Majlis Hari Raya di mlm hari pulak ye...
adios

2 comments:

Shiela Latif said...

nyumnyum...sedapnyer mee siammm... =))

sall said...

tunggu part 2

Related Posts with Thumbnails