Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

kisah pakai tudung pastu tak pakai & pakai balik....

haha.. td ada la bc dlm blog kwn sorang ni pasal isu pakai tudung wajib @ x
aku teringat masa aku muda2 dulu...
kisah aku pakai tudung pastu tak pakai pastu pakai balik

kisahnyer camni....dr sekolah rendah aku mmg xpakai tudung la
bila masuk skolah menengah pun xpakai tudung gak..
cuma pakai tudung setiap kali hari jumaat je sbb ada perhimpunan
aku ni dah la jenis remaja yg sgt2 ranggi...
dgn rambut aku dye ms tu... jd nak elak kena cekup dgn pengawas n cikgu disiplin
so aku pakai tudung waktu perhimpunan je... hari lain x ye
ms tu dah la iman cetek bab pakai tudung ni... suka pulak kwn dgn budak cina
bila diaorg ckp aku cun xpakai tudung... berbunga2 hati aku
lg suka la aku xpakai tudung
gambar masa aku skolah dulu.. buat party kat Mc'D titiwangsa
jumpa x mana aku????


masuk "U" umor 18thn... ms tu matrik kat UPM
pun aku xpakai tudung pun
ramai org suruh aku pakai tudung smpai abg2 senior yg admirer kat aku siap bagi hadiah tudung kat aku
bdk dorm aku pulak sgt baik nak sponsor aku pakai tudung
baik budak dorm aku sbb insafkan aku suruh pakai tudung
aku pakai le tudung lepas 1 semester dok kat u ni yg b4 ni xpakai tudung...
FYI.. matrik 2 semester je.. so 1st semester mmg xpakai tudung la
aku ingat lagi smapai budak2 laki kelas aku + pakwe aku (skrg laki aku la) nyanyikan lagu sepohon kayu sbb nak perli aku suruh pakai tudung
lagu dia lebih kurang can ni la
"sepohon kayu daunnya rimbun....
lebat daunnya serta buahnya...
walaupun hidup seribu tahun kalau xpakai tudung apa guna nya... 2x"

masa tu aku malu giler n terus pakai tudung....
tp waktu gi kuliah n balik rmh mak je
kat rmh n gi jln2 dgn pakwe aku mmg xpakai tudung la..
jenis on off la


tu kisah mula pakai tudung la....

pastu masuk degreee lak..
ms tu badan aku naik mendadak jd budak sgt gemok mcm dipam2
still pakai tudung lg masa tu
skali aku dpt diet n kuruskan badan giler2 smapi berat aku 49kg
mastu aku dah semester 3 degree
n lepastu aku tetiba boleh cabut tudung balik ngko
aku kalau korang nak tau ms belajr dulu mmg up2date pasal fesyen ni
kira ranggi la w/pun pakai tudung
suka pakai bj ketat bagai...
tu yg bila dah kurus.. pe lagi.. hilang tudung nak ranggi punyer pasal
bukan stakat xpakai tudung tau..siap pakai skirt pendek lg tu
n suka pakai bj jarang.. (giler jahat aku dulu)

tp kejap je... semester 5 aku pakai tudung balik sbb semua org tegur aku
rasa malu la pulak
tp on off jugak la.. pegi kuliah je pakai tudung
smapai la aku keje....
ni masa bujang2 dulu..
gmabr ni lg 6 bulan nak kawin... gi kedai pengantin tgh test baju kawin

aku grade je terus keje kat PKU ni....umor (23thn masa tu)
mmg xkuar dr UPM ni
so.. gi keje pun pakai tudung... tp bila keluar aku xpakai tudung
still ranggi masa ni.. siap jd minah remp-it lg tu

sampai la di saat aku mendirikan rmh tngga umor 25thn
majlis kawin kat rmh aku xpakai tudung

kat rmh suami aku pakai tudung

n stat dr aritu.... laki aku kata..
cara ckp mcm xpaksa tp penuh dgn makna
" saya xkisah awk nak bertudung ke x.. tp awk kena ingat.. dosa awk sy yg tanggung"
so.. terus aku rasa tetiba terbukak pintu2 keinsafan aku..rs takut lak kat dosa2 aku yg lalu
so.. aku pun terusla bertudung hingga kini
kekadang je xpakai tp leh bilang dgn jari la
skrg ni kalau xpakai mcm togel lak kepala ni

tp tula.... nak pindah kat rmh baru ni
dpt komuniti semua muda2 sebaya aku, yg muda sgt pun beza setahun dua je
jenis on off pakai tudung
buat aku rasa mcm muda la pulak
mula la nafsu aku ni berkata2 nak jd muda balik camdiaorg
dah stat xpakai tudung bila keluar depan rmh...
isyh2... dosa2.... aku harap aku xberubah la...
aku kan jiwa remaja... uhuk2... perasan wei... hahaha

sekian kisah pakai tudung or tak
tp tu laa... isu nyer aku nak ckp kat sini
nak pakai tudung ni mmg xleh paksa..
n ada tu kena terbukak hati br nak pakai
aku salute kat org yg mmg xpernah bukak tudung
n pakai tudung since kecik2 lg....
aku pun nak tarbiahkan syafiqah suruh dia pakai tudung dr kecik2 ni
tp xle paksa dia...
tp bila dia dah akil baligh tu mmg aku akan wajibkan dia pakai tudung ni

err.. cite pasal ni xde nak singgung mana2 pihak ea..
just teringat kisah2 ku yg lampau...
bila ingat2 balik... rasa takut dgn dosa2 di masa lampau

16 comments:

Fieza79 said...

hikkk..mcm serupa je kita ni..hehee...dlm blog pon kdg2 tempek gak gamba tk pakai tudung...

tp lg selesa bertudung skrg walo baju kdg tu agak sdkt sendat..hehe..

Iela Fazielah said...

kak Fieza: kira kak ok le sbb maintain kurus... ila ni sbb gebu no.. bj sendat itu lansung xpernah usik dah....haha

SyaNa said...

syarul letak syarat time nk ke tahap yang sgt serius = tolong pakai tudung pastu kikis rambut tu kasi hilang kaler2

demi cinta aku sanggop..

Iela Fazielah said...

syana: wah.. statement ganaz... tp kalau aku pun buat jugak.. demi cinta ek...

nza said...

berubah ke arah kebaikan cam kisah ilah tu bagus sgt...yelh jika kita nk buat sesuatu mmg perlu keikhlasan n kekuatan diri hadapi godaankn.......

Nana said...

heheh mcm aku je org yang kata kan tu
wat entry psl isu tudung hahah
ada 20 komen aku dpt pasal isu tu heheh

Iela Fazielah said...

kak nza: betul tu kak... perlu kekuatan, keikhlasan & keazaman serta keinsafan

Iela Fazielah said...

nana: ko mmg terror... betul la tu... dari kisah ko... hahahah...

Farra Dhelina said...

adei..ssh nk ckp kan..mmh bab tudung ni tak blh dpaksa..

Iela Fazielah said...

farra: betul tu.... mmg xleh paksa....

mummy_ayu said...

ayu pun tak leh nak komen banyak pun
sbb ayu pun pakai tudung gie keja jer..tapi hubby tak kisah.

Dilla Ady said...

dilla pun tak leh nk komen pasal nih..sbb masih on off lagi..

sedang berusaha sebenarnya nk trus pakai tudung...tp masih rongak2 lagi nih..hihi

Iela Fazielah said...

mummy_ayu: samala....

Iela Fazielah said...

dilla: samala mcm akak... sedang berusaha...

MamaYatie said...

saya plak nak kata 100% pakai tudung tak jugak..coz kalo sapu2 lantai depan umah mmg tak bertudung..tp kalo keluar dr kaw umah of coz pakai la..hubby pun mcm tu, tak marah kaw2..tp dia akan ingatkan "kalo ayg sayang + kesian abg jgn la tambah dosa kat abg."huhu

Iela Fazielah said...

MamaYatie: itu la maksud ila... keluar rumah dpan rmh.. ila pun xpakai tudung... hehe... tp statement hubby u mmg best betul bunyi dia...

Related Posts with Thumbnails