Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

lukisan syafiqah

hari tu mama gi mangajar budak kolej ke5... biasalahkan... kelas 1st aide.... ptg tu papa terpaksa antar fiqah kpd mama sbb papa nak gi main badmintonn xde org nak jaga....

jadinyer... sementara mama dok wat latihan praktikal dgn student2 tu.... mama bg fiqah pen marker sbatng n suruh dia menulis kat white boad.....

nak tgk ape hasil nyer..... jeng-jeng-jeng....



amacam??? cantik x?? kata kwn mama.... dia tlg fiqah lukis gmbar rmh je.... yg lain2 tu fiqah sendiri yg pandai2 tmbah.... hehhehe

pandai anak mama nih...



Steamboat @ maeps

hi semua.....nak bersawang dah blog nie... dekat seminggu lebih terbiar... maklumlah bz sgt... nak taip n3 tp kemalasan melanda.... hehehe

ni nak cite.... smlm hubby belanja mkn Steamboat kat Maeps Mardi.... sajeje kata dia... nak test rasa... harga murah giler...! RM 19.90 per pax.... n all u can eat... so.. kul 6 ptg, aku balik n jemput hubby n anak2... kami ke Mardi... dah lama xmasuk dlm mardi ni... sesat jugak la dlm tu mencari restoren maeps ni...

tp hubby awal2 dah pesan... kalau makanan nampak xmenarik... xjadi mkn.... jadinyer... kami pun masuklah ke restoren tu.... condition.... open air... luas... mengadap tasik... kitaorg dtg jam 6.15 ptg.... mmg lengang....



actually... restoren ni mmg baru dibuka... kitaorg dpt brosur pun br 2 minggu..... sbb nampak menarik.. tu yg nak test rasa tu...ni brosur nyer




lepas tgk2 makanan... nampak byk variety, ada ayam, udang, sotong, fishball bermacm jenis, sotong n ketalball yg bermacam jenis jugak, kerang, kepah, mee bermcm jenis, sayur-sayuran, ada nasi goreng, mee goreng, buah2an, ABC, fruit cocktail... ais krim pun ada... wah... kami pun amik la satu port... duduk n menikmati hidangan...

sup yg disediakan ada 2... sup & tomyam... rasa mmg sedap.... ni pada aku lah.. sbb aku ni mmg simple.. hubby lak kata boleh la.. tp sup n tomyam dia mmg superb...!!!



sbenarnye kan ... aku tgh diet.... tp kan.. sbb dah hubby dah byr 20 hinggit kan... rugilak diet2 ni... so aku pun melantak la sepuas2nyer... sbb all u can eat... ber trip2 kitaorg amik makanan.. hehhe....

akhirnye... stelah puas makan n kekeyangan..aku snapla beberapa gmbar guna hp aku yg cikai ni.... thanks 2 hubby sbb blnja.... mmg sedap tp tmpat ni mmg lengang.. dlm kul 7.50mlm kitaorg pun balik.....


gambar kat atas n bawah ni.... tempat makanan dihidangkan.. buffet style... mmg lengang hokeh sbb xde org... maybe sbb baru kot.. tp makanan mmg best... tp pd steamboat lover yg sukakan tmpat yg ada klass maybe kat maeps ni xsesuai kot...


oh ye.... utk makluman... fiqah pg td bgn tido mata dia sepet sebelah... sbb kena gigit dgn sumut ke ape ke tak tau... tp aku dh bwk jumpa doc... dia kata just kena gigit... bkn sakit mata.... sian dia... mmg bughuk ghupa dia... sian anak mama.... dah....

Irfan dah tumbuh gigi & dah jdi askar wataniah....

Hai... lama xupdate..... cuti sabtu n ahad..... agak bz..... sabtu mengajar n ahad dok lepak2 je... xon kompter pun....


Ni update terbaru tentang Irfan.... pada hari rabu lepas (13/1/2010) tersembullah gigi irfan 2 batang dari gusinye... dan Irfan juga dah boleh mengesot ala-ala mcm askar wataniah gitu... laju gile dia mengesot or menarik badannyer... suke sgt aku tgk....


Jadinyer sepanjang hari smlam aku dok dera Irfan je suruh dia mengesot amik barang... hangin gile dia... bila dia nak dpt dah capai brg menan tu aku tarik lg kebelakang jauh dr dia... menjerit2 dia... kelakar pun ada....


hmmm.. tak sabar nak tunggu dia duduk sendiri n memapah pulak... harap2 umor dia 1 thn dah boleh jln... kalau kak long syafiqah dulu... 10 bulan dah boleh jln dah... love u my boy... muahhh!!!


p/s:er... gambar nati lah upload ye.... asyik lupa bw cable je... upload kat opis cpt sikit... heheh

ok... seperti dijanjikan... ini video n gmbar irfan yea... silalah jamu mata....zass


aiseymen... sowi lak ek.. gmbar xbape clear... mamat ni xleh duduk diam... tp bole nampak kan....


ni dia nangis merengek2.... dpt la aku snap gmbar gigi dia yg tersembul tu... nampakkan.... hehehe

and lastly... video irfan menyusur... (eh xde ikon video la... xleh lak nak upload... len kali ila try lagi ek.. sowey)

Syoknyer bila balik rmh mak!!!

Korang.... aku kan... sgt seronok bila dpt balik rmh mak kat Sentul... kalau aku bujang mcm dulu... tiap2 minggu aku mst balik rmh mak tau!!!! tp skrg dah kawin... anak dah 2.... xleh la nak blk tiap2 minggu rmh mak or rmh mertua kan... kena selang seli, huhuhu...

2 minggu lepas balik rmh mak.. syok sgt... kebetulan semua adik2 ada... aku siap bw bubur chacha n ubi keladi lagi utk masak bubur chacha tu kat rmh mak....

Irfan n fiqah pulak... paling syok.... bila jumpa rmai org... pastu melayan kerenah diaorg... lglah diaorg seronok... aku lak.... boleh dok gosip2 n bercerita dgn along n adik2.... yg paling best sbb hubby xde.. gi main badminton... smpai ke mlm aku lepak... hahaha.... k lah... meh layan pic ye... xbyk.. 2 keping je... zass

irfan & fiqah wif bonda, mak iti & untie anja


see.... sape yg sangt teruja... makcik nyer sbb suke sgt bila anak2 buah yer yg gebus ni datang....


Welcome to the world - Amanda Sofea

N3 ni khas untuk Amanda Sofea.... anak kepada Maslina....kawan baik aku ni masa kat U dulu sampai la sekarang... last week ari sabtu aku ke rmh lin.... lawat dia yg baru lepas melahirkan puterinye yg kedua.... diberi nama Amanda Sofea... cute sgt namanyer.. mama nyer mati2 ingat kuar baby boy. tetiba jd baby girl pulak.. hehehe... xpe yg penting selamat...

Lin dok kat Nusa Rhu, Subang.... betul2 kat kampus baru UITM Shah alam tu... sory la.. aku lupa la nama dia.. n lin ni cikgu Akaun.... kalau x, aku pun jd cikgu akaun mcm lin jugak.. tp tula.... salah amik course... nyesal pun ada...

sbenarnyekan... bila aku dgrkan kisah lin melahirkan Amanda Sofea ni. amatlah tragis dan menakutkan... Amanda lahir sihat tp dia ada tanda lahir 1 badan dia.. warna kebiru2an dan merah keungguan.. boleh kata seluruh badan la... sian dia... tp yg penting dia selamat.. mula2 tu doktor suspect Amana ni ada 1 kidney.... nasib baik bukan... sbb ms lahir kulit badan Amanda kebiru-biruan..

Lin pulak ms lepas lahirkan Amanda secara C-sect, b4 tu dia cuba normal, siap mskkan 2 ubat induce lg tp jln stil 1cm je...dia mengalami tumpah darah.... nasib baik dia sedar n bg tau staff nurse cepat2.... kalau x, boleh mati dia tau.... last2, lin terbaring di katil selama 5hari dgn diberi 3pain darah ganti.... sungguh menakutkan.... aku lak.. semenjak kematian Arwah puteri ku Afrina Batrisyia Iman.... bila dgr cerita org bersalin anak sakit, aku jadi sedikit fobia n terbayang2 kan arwah.... sampai 1 saat tu aku rasa aku takut nak ngandung lagi... tp aku beristifar n berfikiran positif... ini semua dugaan Allah utk kita....

k... lah.. berbalik pd kisah lin td... aku belikan Amanda sepasang baju n softcloth utk dia.... Lin pulak, sempat masak meehoon soto utk aku sefamily.. bertuah betul kwn aku ni... dgn anak kecik dia... sempat lak dia masak.... lasrtly... beberapa foto Amanda Sofea n irfan yg sempat aku snap....


inilah Amanda Sofia.... umor dia dah 65hari....



Irfan (baru bgn tido) dan Amanda yg senyapje....



Ini pulak... aksi Syafiqah n Maisarah (our 1st kid)

Maisarah ni umor dia nak msk 5thn n syafiqah pulak nak msk 4 thn.... xbyk ckp budaknye... sgt baik hati n pemurah... amat fasih bercakap berbanding dgn syafiqah....


pada Lin.... semoga Amanda Sofea bertambah sihat n semoga Lin sabar menghadapi ujian Allah pada kita


hangin.....hangin satu badan arini

emm... ari ni penat n hangin je aku... mulut pun naik berbuih... ckp benda yg sama berulang2.... mcm telefon operator pun ada.... xleh buat kerja lain langsung....

nak tau ape cite sbenarnyer?? sbenaryer... ari isnin lepas aku iklankan jwtn sambilan utk ofis aku... diulangi.. jwtn pem. tadbir SAMBILAN n atendan kesihatan sambilan through Buliten Putra dlm UPM je.... hari selasa.. stat la byk org call.. tp sekitar UPM staf je... ok lagi la..... bila org call ckp ngan aku ler sbb kat iklan tu mmg aku tulis nama aku (person incharge)....

pastukan smlm dah ramai pulak yg phone... dr tempat jauh2 lak tu... penang ada.. perak, pahang, JB, mcm2 la... aku jwb la jgk... xamik pusing sgt..

tup--tup... ari ni lg ramai yg phone... yg aku pelik, diaorg ckp diaorg dpt tau jwntn kosong ni dr akhbar Metro, Sinar n ada jgk yg dpt SMS... aku bertambah peliks... patutla jauh2 org yg tipon tanyer keje kosong... yg aku hangin sgt... sapela yg gatai2 dok annaunce dlm paper ni??? pastu mklmt xlengkap.... n salah lak tu... dia tulis jwtn TETAP...

jadinyer... penat la aku dok ngulang ayat yg sama sbb sume yg call tu tanya camne nak apply.....!!!! sepagi je smapi jam 1 tgh.. aku jwb >50 panggilan tau!!! korang xhangin satu bdn???? Siut betul org yg war2kan ni...... nyusahkan betul.... aku bukan pe... jwtn tu bkn la open utk 10 org ke... kelayakan utk 1 position je.. pastu smbilan je.... gaji hari je... sbb PKU nak pakai urgent....

kalau u oll nak tau lg ...smapai kul 5 ptg td, appliction kat 150 tau... kesian pemohon2 tu... melambak2 pos laju n pos express sampai.. sampai S/U pengarah aku pelik sgt sbb org jauh2 yg apply..... aku lak jgn cite... xsanggup nak tgk.... tu lom lg nak bukak n saring utk interview lak.... nak nangis makcik no... x sunggup... huhuhu...

tu je nak cite.... thanks sbb sudi baca.... daaa

irfan's new progress......dah boleh duduk


actually... ini adalah n3 tertunggak.... dah taip separuh tp xsempat nak habiskan.... hehehe.. .. bz n bila dah ngadap xde idea pulak nak tulis.....

alhamdulillah.... act. nak cite...satu lg perkembgn positif irfan... dia dah boleh duduk.... tp bukan duduk sendiri ye... tu lom lg lah... Irfan dah boleh didudukkan since last week lg (4/1/2010)... aku cuba dudukkan dia dan dia xtumbang pun.... skrg dia dah boleh dok atas kerusi mkn....jd senang nak bg irfan mkn n dah boleh main mainan smbil duduk...

oh ye... gigi irfan juga dah nak tumbuh.....ada rupa 2 btg gigi nak tumbuh kat bahagian bwh... nnt... gigi tu timbul je kat permukaan gusi tu... aku akan snap gmbr... hehehe...disebbkan irfan nak tumbuh gigi tu.... keje dia mmg menggigit je lah....

ok la.... untuk anak mama Irfan... mama doakan irfan membesar dgn baik dan sihat walafiat selalu.... xsabar nak tunggu n lihat perkembgn irfan selanjutnyer.... dahhhh

Syafiqah & kucing

Kisah syafiqah dgn kucing.... sbenarnye ms fiqah kecik2 dulu....dia takut sgt dengan kucing...kalau ada kucing @ kucing dtg dekat... dia akan menangis meraung2.... tp kan sekarang ni... syafiqah xtakut lansung dgn kucing.... kisahnyer bermula bila nenek fiqah (nek pa) membela 2 ekor kucing... sekor kucing siam, sekor kucing biasa ..... tiap kali dtg rmh nenek,fiqah akan habiskan ms tgk kucing n main loceng / tali dgn kucing2 nenek...
sekarang ni.... bila fiqah dtg rmh nenek.. semua kucing2 ni akan lari menyorok sbb takutkan fiqah yg amatlah ganaz bila main dgn kucing... abis ekor kucing disentapnye...kepala ditepuk2.... kaki ditarik2... tapi tu dulu... sekarang fiqah dah pandai belai kucing... jom layanz gmbar fiqah main kucing ye


Pengarang jantung ku




minggu lepas gi b'day party anak kwn sekolah papa (Mangat)... tp dtg awal n balik awal... mama cuma sempat snap gmbar anak mama je.. b'day boy bz dgn sepupu2 nyer..

tp sbenarnye mmg nak tunjuk gmbar pengarang jantung mama & papa ni... rasa hidup lengkap sgt.... bak kata org.... anakla pengikat kasih ibu & bapa... penghibur dan tiap2 hari xsabar balik kerja nak tgk n main dgn diaorg berdua... muahhhh sayang Fiqah & Irfan!!!

tudung ariani

hari smlam....(ahad) aku ajak hubby gi butik ariani.... bc blog kengkwn semua syok gi soping tudung kat ariani yg tgk sales tu... aku pun xnak ketinggalan gak..... dari 2 minggu lepas nak gi tp asyik xberkesempatan...

nasib ku baik... sales yg spatutnya tamat 31 Dis 2009 lepas disambung lagi 3hari.... aku berjaya merembat 2 helai tudung... sbb dah beli 3 helai tudung dgn Dr. F butik (home made punyer....)

meh lihat tudung Ariani yg berjaya ku rembat .... harga asal rm89 lepas less 30% tinggal rm 62 jek....


kawan2 yg berminat nak bl tudung ariani ni leh la gi butik ariani cepat2... td ila gi tukar saiz tudung stil sales lg.....

nak cuti2 malaysia ke penang... any suggestion tempat yg wajib dikunjungi??

insyaalah.... hujung bulan ni 31 Jan - 3 Feb 2010 ila sefamily bercadang nak bercuti-cuti malaysia kat penang... teringin sgt nak gi sana....

jadinye.... pd kengkwn yg dok penang or yg pernah gi penang bg la ila idea tempat mana yg sesuai utk dilawati..... tempat mkn mana yg best.... n hotel mana sesuai didiami... ila cdg nak dok kat vistana... ok ke?? kami akan drive ke sana dr serdang.....

tlg ye kengkwn.... xsyok jln2 klau xtau mana nak pegi... tp ila dah download peta penang sbg panduan.... ok.... dahhhh

Pisang "Kaki"

Pisang kaki???? kebanyakan org kenal buah ni... tp aku.... serius 1st time aku pernah jumpa... dulu ada la kwn ofis cerita pasal bini dia mengidam nak mkn buah ni ms mengandung... aku bayangkan buah pisang yg mcm pisang biasa tu.....

ini lah rupa buah pisang kaki...


sampai la harini kakak ofis aku ni balik dr. Medan Indon bw buah pisang kaki ni utk makan sama2....(wah jauhnyer dr indon.. mcm la kat mesia ni xde ek??) kata kak ani, kat medan ni mmg byk ditanam.. kalau kat sini byknye kita import je... lo... kok rupa buah ni ada mcm buah tomato da..... mcm jakun aku.. peliks sbb nama pisang tp mcm buah tomato... hidup plak dlm tanah......

jadinye... baru lah harini aku dpt mkn buah pisang kaki ni.... sedap giler!!! mcm epal pun ada rasanye... mcm buah pear pun ada... tp lg sodap la.... anyway.... tq kak ani..... merasa gak ila benda baru lagi... hehehe.. nak cari la buah ni... xpuas makan... hehehehe dah...........

Update progress rmh -80%

Salam tahun baru 2010 untuk semua.... buat pe hari ni?? Daku, kul 10 pg dah terpacak kat mines... mcm biasa la kan... jln2... soping2 sikit.... beli la 2 pasang kain ela lg (hubby belikan) kat Tewah.. pastu beli sehelai overoll kat Poney utk Irfan n lastly bl suppliment kat GNC...

pastu kami terus gi tgk mahligai impiana ku .... dlm FB mcm2 cerita bakal2 jiran borakkan... jadinyer.. harini gi tgk sendiri lagi progressnyer... kalini hubby gi jd jurukamera pulak ambik gmbar semua sudut rumah yg mostly hampir 80% dah siap...

meh layanz gambar la.... malas nak citer panjang2 kan...zass



Pandangan keseluruhan rumah dari ruang tamu... rumah ku yg comey je..... dah siap letak tiles...


Pandangan tangga.... belum letak liminated timber floor lg.....


Bilik setor bawah tangga.... cun---cun.... hehehe


ruang dapur yang comey je... kalau xsalah 7kaki je panjangnye... lebar dlm 8kaki kot....

family hall kat tingkat atas... muat letak sebiji sofa dgn kabinet tv nih......

pandangan dlm master bedroom... terlupa lak nak ukur tinggi bilik tu... kalau tak boleh buat budget utk built-in cabinet......


pagar tembok yg dah siap dibina... kalau xsalah 4kaki...pemaju tmbah jd 5kaki...tinggi giler!! mcm xbg nak tinjau rmh jiran je... hehehe

and lastly

pemandangan antara pagar ke pagar blok rmh aku dgn blok rmh depan... sungguh lebar n puas hati...

ok la.... sekian je update untuk kalini ye.... dahhh

Related Posts with Thumbnails