Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

bila mama bersoping pulak...

em..... aku ni kan... lama dah xbersoping barang sendiri nih... ye ke lama....??? hehehe.. tp bolehla...rasa cam lama gak.... asyik2 dok beli brg anak ku tu je... kali ni giliran mamanyer pulak yg membeli belah.... ala... barang nyer xde la pe sgt... just sehelai bj n purse baru jek... n sepasang kasut baru je.....

kisahnyer... daku bl sehelai baju kat modernmum.... kat KLCC.... aku mmg suke sgt dgn layanan staf modernmum KLCC ni berbanding branch lain.... staf modernmum Alamanda pun ok gak...tp yg kat KLCC ni lg bgusla.... (wah puji melampau... tp xde niat lain yek.....skadar puji)....baju yg aku bl ni stok lama punyer tp aku suker design dia... aku dah ada 1 warna merah... so yg aku nak bl ni warna biru.... tp kat KLCC ni tinggal saiz M je... daku pakai saiz L.. nak jd cite.... staff ni baik sgt tlg aku crkan saiz bj ni kat branch lain... sib baik ada... kat branch sunway... tp aku mintak dia sent ke Alamanda... dekat ngan rmh n senang nak amik nnt... dah alang2 tu diaorg offer lak suruh amik nursing bra... new pattern n br launch.... tgh promo.... dpt harga RM138 utk 3 item - bra, brief/girdle & mama bag...... kalau tak harga asal mmg mahal... bra je RM108 sehelai... aku pun amik la... sbb nampak cantik n sungguh selesa...


ini dia nursing tops


ini pulak set nursing bra + brief/girdle+ mama bag = RM 138 (promotion)

aku amik girdle size S .. tp serius xleh pakai sbb girlde tu utk ibu mengandung.... longgar giler kat bahagian perut.... tp xpela... leh simpan utk next pregnency....hehehe... mama bag tu pulak ...aku dah ada tp sbb pakej je dah comes 2gether.. aku amik je.. tp mama bag tu mmg cepat rosak n xleh bwk brg berat2.... bag lama tu aku dah xpakai dah... skrg pakai beg sandang modernmums yg kaler itam tu


next.... brg yg aku soping ni adalah purse baru BONIA.... saje je aku kawankan dgn handbag sling Bonia ku ini.... dah lama aku bercadang nak tukar purse tp ku simpan hasrat ku sbb sayang giler kat Purse lama.... hadiah dr hubby ms nak kawin dulu... kira dah 5thn umor dia... tp disebbkan dah koyak2 sikit... aku gantilah dgn purse br... alang2... bl yg berkualiti... leh pakai lama... tahan lg 5 ke 7thn ke....ini rupanyer...


last ly.... sepasang kasut SEMBONIA....kasut daku beli utk buat gi kerja / interview (tgh semangat berkobar2 nak cari keje baru ni) hehhe... kasut lama mmg dah buruk... aku bl ms nak raya thn 2008 dulu b4 ngandungkan si kembar tu dulu.... kasut Modernmum.... tp nnt la hapload gmbar kasut ni.,.. sbbnyer dah bwk gi opis...  


so tu je nak cite.... tp byk lg waiting list aku nak beli nie... tp man-man... kumpul duit sikit2 dulu... sbb skrg ni duit daku habis ku byr nak gi bercuti kat Bandung bln 6 nnt... anjuran opis ku.... hehehe.... ok.. daaaaaah

xtvt hujung bln bila dpt gaji.....

salam semua.....

skrg ni daku nak cerita xtvt ku bila hujung bulan bila dpt gaji.... skrg ni idea tgh mencurah-curah nie...w/pun sbenarnyer kain baju melambak2 x iron lg, rmh mcm tongkang pecah.... daku xpeduli... tgh syiok menaip ni....


ok la.... kisahnyer.... setiap ujung bln.... sbenarnyer xlah smpai hjg bln pun.. tp bila dpt gaji kami sekeluarga akan ke Carrefour Alamanda utk membeli brg keperluan rmh n anak2..... biasanye kalau gaji msk ari khamis, mlm khamis dah soping.... tp skrg kena tukar, soping ari sabtu atau ahad je sbb bila check2 balik, care4 ni pattern dia suka wat sale giler2 ari sabtu n ahad... jd nyer b4 soping kami akan check dulu iklan dlm akhbar The Star.....

barang keperluan rmh mcm biasala kami beli mcm dynamo, softlan, nescafe, milo, nugget, glo cuci pinggan, biskut, n mcm2 la... n utk anak2 lak... mcm syafiqah  kami blkan susu Dutch Lady 456 - 3 bungkus n utk irfan cuma diapers je 2 pek... yg lain brg mandi lah.... sbenarnyerkan... sejak bf irfan secara exclusive ni... mmg jimat giler... kalau x.... dulu fiqah minum susu promil @ progress gold sebulan 4tin x setin 900g RM 60++... korang kira lah sendiri.... tu xcampur pampers lg tuh... huh... sungguh jimatkan???....!!!!

jadinyer... utk bln ni kami soping ari sabtu lepas..... biasanyer kami keluar dlm jam 10pg sbb org xramai lg n parking pun xpenuh.... bl brg berdasarkan check list je.. jimat masa... pastu round2 jap n kul 11.30 0r 12 dah smpai rmh dah.... lg pun alamanda ke rmh kami cuma 12km je...

ni antara aktvt soping ari smalam.....

lepas penat berpusing2 dlm care4 td... relex jap smbil panaskan susu irfan kat rotiboy...while papa & fiqa......
lepak2 kat luar jap.... (sbenarnyer papa gi smoking.... tabiat yg sukar dihentikan)

lepas tu mama gi watson jap bl brg mandi mama yg daku rasa murah sikit banding kat care4 sbb kat watson ni ada sale...... n lastl y b4 balik.. mcm biasa.... budak pompuan kecik ni mesti nak naik bendalah ni...



tp kan 1 lg aku nak cite.... aku skrg ni sdg menyokong usaha kerajaan utk mengurangkan penggunaan plastik bag... jadinyer... aku dah awal2 lg prepare bw soping bag tupperware yg mmg daku bl utk tujuan soping kat sini..... hubby mula2 mcm xsetuju n segan2... daku wat selamba je.... 
amacam???? bagus tak aku...hehehe

jadi nyer korang semua.... kita kena la sama2 menyokong usaha kerajaan ye tak??? ok la tu je nak cite... sekian.....

aktiviti setiap hari Jumaat waktu lunch hour

ari smalam.... jumaat...kalau nak tau....setiap hari jummat jam 12.30 tgh  - 1.30 tgh......aku dan rakan2 opis lain , kamiada 1 aktiviti yg kami lakukan.... kami belajar mengaji quran.... sbenarnyerkan... aku rasa sungguh bertuah sbb bekerja kat PKU ni... bukan pe.... semua rkn sekerja amatlah peramah n mereka ni terdiri dr misi2 yg dah berumur.... jdnyer.. diaorg ni amatlah menitikberatkan ilmu2 agama ni... almaklumlah.. diaorg ni dah pangkat mcm mak aku jugak... mostly dah nak pencen dah...

jadi nyer aktivti belajar mengaji ni adalah salah 1 dr aktiviti kelab PKU.... bukan sekadar belajar membaca tp mengenal hukum2 tajwid dan sebutan yg betul.... bukan daku xreti tp dah lama aku tinggalkan masa belajar kat sekolah agama dulu ms umur 12thn.... skrg umor dah masuk jubli perak......hehehe.... jd ner... kitapun dah lupakan..... alhmdulillah... aku dpt peluang.... selagi boleh aku akan terus mengikuti kelas ni...amat berguna pada ku.. so boleh la ku praktik pulak jd cikgu ngaji utk syafiqah n irfan.... dahhh

bila "cek ti" mengamuk!!!!

siapakah "cek ti" yang ku maksudkan ini???? korang sila lah lihat gambar dibawwah..... 




rasanyer korang mesti dah tau kan....

dan sesungguhnyer daku betul2 rasa sungguh marah n sedih.... sebabnyer.... bekas tupperware ku sudah menjadi mangsanyer.... n sedih sbb tupperware ni adalah antara koleksi  1st aku bl ms mula2 join tupperware ni dulu... dah la limited edition..... geramnyer!!!!

nak tau tak kat mana lokasi giget-menggiget ini berlaku???? kat opis aku.....di ulangi.... KAT OPIS....hangin satu badan daku tau.... bkn aku yg selalu racunkan chek ti tu... akak kat sbelah aku yg punyer keje... aku jd mangsa.... cepatlah pegawai IK kat opis aku ni amik tindakan panggil pestcontrol hapuskan benda ni.... 

kalau makanan jgn citelah.... abis digigetnyer.. ada skali tu... aku br je beli Milo 1kg.... ingat nak isi dlm bekas kat opis ni... pastu terlupa lak... esoknyer.... abis dah kena gigit..... xnak le aku pakai... terus aku bg tong sampah yg pakai... haru beb!!!

nak jadi tukang masak ke???

wah tajuk... sape lak yang nak jafi tukang masak ni???? ... sbenarnyer.... soalan ni ku tuju kat irfan.... anak mama sorang ni mama rasa pelik ada, kelakar pun ada..... kalau nak tau... keje si irfan ni setiap hari mengembur n main alat masakan kak long dia... ralit betul dia main.... yang tukang kemas, kak long dia la...n mama dia jugak.... menan lain xpulak dia nak main sgt...

asal main sorang2 je.. dia mesti meluru ke temapt masak2 kak long dia.... nnti abis pinggan n periuk dia belek n gigit2... nak masak2 xgeti kan.. cuma tau geget je... kelakor pun ada... ingatkan kat rmh je dia buat kerja... kata cikgu irfan kat nursery dia.. kat nursery pun irfan suka pegi main kat dapur menan kat nursery tu... disebabkan dapur menan nursey xde pinggan n periuk tp ada pintu, dia main tutp n bukak pintu jela...

meh layan pics ye.... daaaa



Kesian syafiqah... dia cemburu....

alkesah.... anak dara ku yg comel ni... diakan.. sangat cemburu pada adik nyer.... cemburu dgn mama n papa yang asyik2 layan adik irfan je... dia akan sedih dan merajuk.... contohnyer.. bila mama dodoikan irfan.. mama nyanyi... " sayang adik irfan.... mama sayang irfan..." pastu kan dia mesti menyampuk n cakap... "mama.. salah la... mama sayang kita aje.... adik irfan kan.. sebab dia laki... dia sayang papa je... mama kena sayang kita sorang je".... alahai anak mama... terus mama kena tukar lagu kata adik irfan sayang papa....

pastu fiqah akan merajuk tutup muka cakap dengan nada sedih kata "mama xsayang kita... asyik sayang irfan je......"

kesian fiqah... bila mama asyik pegang adik irfan, belai adik irfan.. dia rasa macam mama n papa xpeduli dia lagi... jadi... daku akan selalu pujuk fiqah n peluk fiqah.... sian fiqah...
pastu bila nak tido mlm... daku akan peluk dua.... atau pun lepas irfan tido... daku akan ajak fiqah tido sebelah ku sambil baca buku utk fiqah n baca doa sama2 n belai2 rambut dia.... sampai la fiqah tertido.... kekadang tu aku rasa serba salah... bukan nak berat mana2 belah... semua mama layan sama rata cuma mungkin syafiqah terasa je...

pasni aku jd juruaudit Dalam yg bertauliah!!

kisahnyer..... 2 hari lepas khamis & jummat... bertempat di Residence Hotel Uniten...... aku dgn 4 org lain kwn2 opis ku dgn paksa rela nyer tlh diarahkan menghadiri kursus Audit Dalaman ISO 9001: 2008 anjuran salah sebuah ISO consultant..... mula2 tu rasa malas sgt... dgn otak blur..... rasa mcm kursus ni susah sgt...... bertambah kelakar sbb pesertanyer cuma 6 org je.... 5 org dr opis ku PKU, UPM dan sorang pensyarah dr UTHM... kelakar pun ada....

hari 1st day rasa xbest sgt.... sgt boring sbb kena hafal klausa...ngantuk pun ada.... tp ptg tu dah ok sikit sbb ada gerak kerja....

2nd day dtg kursus dah bersemangat sbb pg kena present.... smpai la tghari kami buat lakonan lak jd auditor n auditee... ptg belajar penulisan report audit... sgtla senang n syiok.... petg hari smalam ni... hampir2 daku xdpt dtg nak abiskan kursus sbb si Irfan demam.... tghari daku jenguk irfan kat nursery.... tp nampak dia cam ok... so aku gi balk smbg kursus ni... alhamdulillah.. selesai jugak...

lastly b4 balik.. kami sempat amik gmbar guna camera ku.... letak atas kaki gelas je...xpe jnji ada gmbar kan.... so lepas ni aku dah leh jd juruaudit dalaman utk jbtn aku.... syiok sgt...!!! 

.

Gigi irfan dah 4 batang!!!!!

alhamdulillah..... gigi irfan bertambah lg 2 batang kat bhgn atas lak.... kiranya skrg irfan dah ada 4btg gigi...  sbenarnyer gigi dia ni dah keluar since ari jumaat minggu lepas 12/03/2010.....sukernyer mama....keje irfan sekarang asyik mengetap gigi nyer sahaja.... mungkin gatal lg kot... air liur dia jatuh menjijis2.... kelakar pun ada... ni la rupa gigi irfan tu.... comey tak??? dgn dia yg dah bertambah bolat mcm bola.... 



tapi hari ni tiba2 irfan demam balik.... owh.... kesian irfan... agaknyer nak amik upah lg kot.... tp tu la... mcm biasa la.. bila dia demam... mama xleh nak wat keje... sbb dia akan merengek n nak melekap je kat dada.... jenuh gak lah... sakit belakang dibuatnyer... moga anak mama cepat sembuh.... amin

syafiqah yg makin kurus....

alahai anak dara mama sorang ni.... makin hari mama tgk fiqah dah makin kurus... semua org tegur kata fiqah dah kurus... kalau dulu fiqah nampak chubby je....

fiqah ni bukannyer pe... dia dah xbyk mkn.. mkn pun memilih.. lagi kesian... mama dia ni jarang2 masak kat rmh.. tu yg bertambah kurus tu.... berat fiqah sekarang 18 kg je... umor dia 4 thn.. tp kalau ikut kan ini berat normal la dn umor n tinggi dia... tp bagi org lain, nampak lain mcm je sbb si fiqah ni dr baby dia sgt la chubby... meh layan pics fiqah since dia baby untull now hokeh....

layanzzzz

fiqah masa lahir


fiqah 2 bln


fiqah 4 bln

fiqah 6 bln




fiqah 11 bln



fiqah 1 thn

fiqah 2 thn


fiqah 2 thn 6 bln


fiqah 2 thn 9 bln



fiqah 3thn

fiqah 3 thn 6bln

fiqah 3thn 9bln


fiqah 4thn

 

dah pasang dah............. lega......

tajuk apekah aku nak ceritakan kalini.... ape yg ku dah pasang... ala.. korang mesti dah dpt agak kan??? hehehe... smalam kan aku dah gi tau nak gi Klinik Jameaton..... aku nak pasang bendalah tu lalah.... nama dia IUCD.... my protection.....hehehe...



mula2 aku cadang nak gi pas abis kerja jam 5.30 ptg gitu.... tp sib baik aku call klinik tu dulu... kul 6 - 8 mlm tutup jap.. doc balik umah... bukak balik jam 8 mlm.... so kul 8 mlm kami anak beranak gi Klinik Jameaton area rmh aku ni utk gi pasang alat tu....

ni la klinik tu ye....

Dah nak dekat 2 thn aku xpakai bendalah ni... last aku pasang bln 10 thn 2006 lepas 7 bln aku lahirkan syafiqah (itupun sbb 7bln xde period sbb b/f fiqah) .... n bln 9 thn 2008 aku dtg klinik ni balik utk cabut bendalah ni... pastu next month dah positif ngandungkan sikembar lak... huhuhu.. sungguh produktifkan aku nih.. hehehe

sekarang... irfan dah hampir 11 bln... dan ini adalah 2nd time period aku.. harini hari ke-5 period.. sungguh sesuai masa utk pasang.... prosedur pemasangan.. kejap je.. xsamapi 5 minit pun... tp senak sikit lah ye... sakit pun ada gak la.. tp kejap je.. masa ia masukkan benda tu... pastu ok..

last skali, b4 balik aku diberi 1 kad utk reminder pemasangan alat ni... ni rupanyer.. dulu xde la berkad2 ni...



b4 balik, masa bayar tu snap gmbar kami bertiga jap.. papa dah gi kat kete...


fiqah yg xleh dok diam



aku n ifran....

oh ye.. harga termasuk pemasangan alat ni cuma RM 100.00 je... pada kengkawan lain.. aku cadangkan... bagus pasang alat ni... xyah pikir byk n sibuk2 nak telan pil.. pada ku lah.. 99% selamat... aku mmg xberani mkn pil sebb leh jd gemoks.. almaklumlah.. daku ni mmg dah sediamaklum gemoks...... hehehe... ok sekian

hobi ku....

korang... kalau nak tau kan... aku ni dr bujang dulu sampai la ni ada 1 hobi.... pedia ye???? nak tau...????


jeng.....



jeng.....



jeng.....



jeng.....






daku ni pengumpul tupperware!!!

ala... al kesahnyer...dari aku kecik2 dulu aku tgk je mak aku suka beli n pakai barangan tupperware... pastu wat party tupperware kat rmh... pastu bila aku keje je... sorang opismate aku ni selalu tunjuk katalog tupperware... pastu aku pun stat beli... nak jadi cerita.. stat tu aku terus join jadi dealer tupperware ni since thn 2003...tujuan nyer sbb kalau jd dealer, murah la sikit aku beli, lg pun baru stat nak mengumpulkan....so.... korang bayangkan dah bape lama... dan sejak tu jugak... dah berbagai2 jenis tupperware daku dah beli n simpan (diulangi... BELI & SIMPAN)...ekekeke... mmg aku byk beli.... n byk simpan... gunanyer jarang2... ekeke....

sekarang ni.. tupperware aku dah menimbun2... berkotak2... bersepah.... hilang ke.. ape ke... daku dah tak pedulik.... sbbnyer sentiasa bertambah tupperware tu.... pantang ada design baru.. daku mesti beli.... giler ke hape... aku pun xtau... kes bertambah parah bila aku ada mak mertua & kakak ipar serta kakak ku yg mmg suke dgn tupperware... lg lah berkobar2 semangat ku mengumpul koleksi.... hahahahah

ini antara koleksi tupperware yg aku ada... samada guna atau simpan...

ni tupperware yg aku xpakai2 lagi... satu kotak besar... mostly aku dpt dr level.... 

yang ni... bekas minuman aku kat rmh... n cawan pakai harian.. semua tuppperware hokeh... lg pun selamat sbb ada anak kecik kan... xrisau cawan pecah ke... ape ke...


ni stok makanan ku simpan kat almari (kiri).... gmabar kanan lak stok asam, garam, perencah aku simpan dlm laci masak kat dapur... pakai tuperware gak....


beras pun wajib simpan dlm
                                                                     bekas beras tupperware gak


 
tak lupa dlm esbok pun pakai bekas tupperware gak letak udang, ayam, nugget n sgala bagai la...

yang ni bekas MM square II,III & IV.. & oval II& III.. pakai 1 thn skali je bila raya (tempat simpan kuih raya n kerepek) habis raya, bekas ni masuk plastik balik.... sian dia...


yg ni stok tupperware yg aku xpernah guna gak ... tp gmbar kanan dlm kotak kuning tu set legacy spring & bekas water tab aku mmg slalu guna sbb bila buat mkn2 mesti guna bekas ni ni... tp pas guna simpan dlm kotak balik...huhuhu


last skali gmbar atas ni barang2 dlm almari dapur yg kadang2 guna (selalunyer xguna pun)... bersepah2 dah.. malas nak susun da... sbb byk sgt..

sbenarnyer ada 1 lg nak cite tentng tupperware ni....sbb aku dah jd dealer.. aku ajak la kakak ku, kakak ipar ku, kawan2 ku yg giler tupperware ni jd dealar gak.... so kalau nak tau... every month.. aku akan dpt cek habuan atas pembelian diaorg ni.. termasuk pembelian aku jugak la... tp xbyk lakan... boleh la.. buat suke2.....ni cek dia


amacam... best tak jadi dealer ni?? kalau korang nak... leh join... beli pun dpt diskaun kan.... disebbkan diskaun murah utk dealer la tu yg aku ghajin bebenor bl bendalah ni.... skrg ni dah tak rajin dah sbb tak tau nak letak kat ner dah tupperware ni... kekadang xbeli pun tp dpt gak sbb downline bl brg, level dia aku yg dpat, mcm2 jenis... besor2 plak tu...

so pada kengkawan yg dekat la... yg nak bl tupperware... leh roger aku (kalau nak la)... nak tukar barang pun boleh.... tp dgn syrat samada rosak, patah, putus, peeling... kena gigit tikus, terbakar, pecah sbb jatuh xditerima yek...

sbenarnyerkan.. bila dok pikir2 balik... punyerlah byk bekas tupperware nih.... nnt kalau aku pindah rmh baru... camnela aku nak bwk brg2 ni ek.... tu yg daku request kat hubby nak buat kabinet dapur besor2 supaya senang daku nak simpan semua bekas ni... hehehe... skrg ni daku dah stop bl dah brg ni... tp kekadang tu terlepas cakap... terbeli jugak... hehehe.. hubby pun dah naik pening & bising tgk bekas tupperware yg xpakai ni.. itu pun kebanyakkan nyer aku bungkus n bg hadiah kenduri kawin kwn...still xsurut2 gak bendalah ni...hehehe 

so.... itu lah saja cite hobi ku yg giler n extrem ni.... skrg dah nak stat 1 hobi baru lak .. mengumpul barangan ACOPAL lak... hehehe ok.. dahhhh

gi M-Test exam

last saturday... aku ke IPG Ilmu Khas kat Cheras... hubby n fiqah antarkan.... sungguh gabra ku rasa... sbb ni 1st time aku gi test nie.. b4 ni ada gak gi test tp test utk PTD je under JPA... tp format soalan dia lebih kurang sama je..

masa kat sini... masyallah.. mmg ramai... dapt gak la borak dgn beberapa calon lain masa nak tunggu masuk exam jam 9... ada tu dah 3 ke 4 kali mohon n amik test.. tp xde rezki.. ada sorang tu... siap dah gi interbiu lagi.. tp still xde rezki... aku lak.. entah la... mudah2an...aku berjaya dpt KPLI ni mcm kakak aku yg sekrg dah 5 thn jadi cikgu English....

kalau nak tau.. aku beli buku rujukan M-Test ni pun ari jumaat balik keje aritu... xke hampeh aku ni.. esok nak exam.. mlm exam baru perhempas pulas nak baca buku n jwb kertas percubaan.... hubby mmg hangin giler kat aku... tp... at laeast aku ada gak usaha kan... kan..kan.... hehehe.. mudah2an... aku terpilih...

ni gmabar masa lepas exam aritu... sempat snap ... hehehe.... k la... layanz..

gambar baru pas abis exam... semua semangat nak balik dah..2 1/2 jam dok xbangun2... kebas n panas bontot... ekekeke


daku yg macam biasa... suka amik gmbar sendiri... tgk la kelas ni.. betul2 mcm sekolah kan.. dah nama nyer pun maktab perguruan.... ni 1st time aku masuk maktab ni....



suasana sekitar maktab ilmu khas ni... sungguh besar... tmpat ujian aku kt blok tesl kat belakang sakali.. jauh tu menapak.... masa ni dah abis test... sedang menapak ke depan sbb hubby tunggu kat parking tepi padang ni... ok tu je nak cite...

Related Posts with Thumbnails