Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

Vempire Diaries.....

korang... aku skrg ni mmg tgh giler dok tgk citer The Vempires Diaries kat channel 8TV every Tuesday at 9.30 - 10.30 pm.... mmg best sgt!!!




aku sbenarnyer minat giler kat hero dia... Stefen Salvatore lakonan Paul Westly.... perghhhhh... hensem giler mcm 1st pakwe aku ms sekolah dulu..... teringat2 beb!!!

tak tahan tgk mata dia tu..... tido mlm pun termimpi2 ooooo

hari selasa mmg aku terpacak dpn tv dr jam 9.30 mlm smapai 11.30 mlm..
sbbnyer lepas citer VD ada citer Desprete Housewives le pulak...

Aurat Wanita dari Al-Quran & Hadis

Baca kat FB.... saja nak kongsi...

1. Bulu kening



-Menurut Bukhari, "Rasullulah melaknat perempuan yang mencukur atau menipiskan bulu kening atau meminta supaya dicukurkan bulu kening." Riwayat Abu Daud Fi Fathil Bari.


2. Kaki (tumit kaki)


-"Dan janganlah mereka (perempuan) membentakkan kaki (atau mengangkatnya) agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan." (An-Nur: 31)


Keterangan: Menampakkan kaki dan menghayunkan/melenggokkan badan mengikut hentakan kaki.


3. Wangian


-"Siapa sahaja wanita yang memakai wangi-wangian kemudian melewati suatu kaum supaya mereka itu mencium baunya, maka wanita itu telah dianggap melakukan zina dan tiap-tiap mata ada zina." (Riwayat Nasaii, Ibn Khuzaimah dan Hibban).


4. Dada


-"Hendaklah mereka (perempuan) melabuhkan kain tudung hingga menutupi dada-dada mereka. " (An-Nur : 31)


5. Gigi


-'Rasullulah melaknat perempuan yang mengikir gigi atau meminta supaya dikikirkan giginya.' (Riwayat At-Thabrani)


-"Dilaknat perempuan yang menjarangkan giginya supaya menjadi cantik, yang mengubah ciptaan Allah"(Riwayat Bukhari dan Muslim).


6. Muka dan Tangan


-Asma Binti Abu Bakar telah menemui Rasullulah dengan memakai pakaian yang tipis. Sabda Rasullulah: 'Wahai Asma! Sesungguhnya seorang gadis yang telah berhaid tidak boleh baginya menzahirkan anggota badan kecuali pergelangan tangan dan wajah saja." (Riwayat Muslim dan Bukhari).


7. Tangan


-"Sesungguhnya kepala yang ditusuk dengan besi itu lebih baik daripada menyentuh kaum yang bukan sejenis yang tidak halal baginya"(Riwayat At Tabrani dan Baihaqi).


8. Mata


-"Dan katakanlah kepada perempuan mukmin hendaklah mereka menundukkan sebahagian dari pandangannya." (An Nur : 31).


-Sabda Nabi SAW, "Jangan sampai pandangan yang satu mengikuti pandangan lainnya. Kamu hanya boleh pandangan yang pertama, pandangan seterusnya tidak dibenarkan." (Riwayat Ahmad, Abu Daud dan Tirmidzi).


9. Mulut (suara)


-"Janganlah perempuan-perempuan itu terlalu lunak dalam berbicara sehingga berkeinginan orang yang ada perasaan serong dalam hatinya, tetapi ucapkanlah perkataan-perkataan yang baik."( Al Ahzab: 32).


-Sabda Rasulullah saw, "Sesungguhnya akan ada umatku yang minum arak yang mereka namakan dengan yang lain, iaitu kepala mereka dilalaikan oleh bunyi-bunyian (muzik) dan penyanyi perempuan, maka Allah akan tenggelamkan mereka itu dalam bumi." (Riwayat Ibn Majah).


10. Kemaluan


-"Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan mukmin, hendaklah mereka menundukkan pandangan mereka dan menjaga kehormatan mereka. "(An Nur : 31).


-"Apabila seorang perempuan itu sembahyang lima waktu, puasa di bulan Ramadhan, menjaga kehormatannya dan mentaati suaminya, maka masuklah ia ke dalam syurga daripada pintu-pintu yang ia kehendakinya." (Riwayat Al Bazzar).


-"Tiada seorang perempuan pun yang membuka pakaiannya bukan di rumah suaminya, melainkan dia telah membinasakan tabir antaranya dengan Allah." (Riwayat Tirmidzi, Abu Daud dan Ibn Majah).


11. Pakaian


-"Barangsiapa memakai pakaian yang berlebih-lebihan, maka Allah akan memberikan pakaian kehinaan di hari akhirat nanti." (Riwayat Ahmad, Abu Daud, An Nasaii dan Ibn Majah).


-"Sesungguhnya sebilangan ahli neraka ialah perempuan-perempuan yang berpakaian tapi telanjang yang condong pada maksiat dan menarik orang lain untuk melakukan maksiat. Mereka tidak akan masuk syurga dan tidak akan mencium baunya." (Riwayat Bukhari dan Muslim). Keterangan: Wanita yang berpakaian tipis/jarang, ketat/ membentuk dan berbelah/membuka bahagian-bahagian tertentu.


-"Hai nabi-nabi katakanlah kepada isteri-isterimu, anak perempuan mu dan isteri-isteri orang mukmin, hendaklah mereka memakai baju jilbab (baju labuh dan longgar) yang demikian itu supaya mereka mudah dikenali. Lantaran itu mereka tidak diganggu. Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang." (Al Ahzab : 59).


12. Rambut


-"Wahai anakku Fatimah! Adapun perempuan-perempuan yang akan digantung rambutnya hingga mendidih otaknya dalam neraka adalah mereka itu di dunia tidak mahu menutup rambutnya daripada dilihat oleh lelaki yang bukan mahramnya." (Riwayat Bukhari dan Muslim).

Mood sedih....

pagi ni... mood tetiba sedih... sbbnyer... teringat2 kata hubby smlm...
jiran depan rumh... yg the only one...
nak pindah ke Puncak Alam hujung bulan 7 nih...
sedih nyer...

patutlah dia slalu tanya... rmah kami bila nak siap....
rupanyer rumah dia dah siap dulu.. huahuahua...
dah la dia satu2nyer jiran yg ada...
kalau nak tau,... rmh ku ni jenis apartment 4 bilik 2 bilik air..
lima tingkat
kat tingkat aku.. ada 4 pintu je...
rmh aku, rmh jiran ku n 2 lg xde org dok...
atas n bawah rmh xbape kenal... jarang tegur sapa sbb jarang jumpa...

nama jiran ku Kak Ila n abg Zaidi... anak dia 2 org...
kami pindah je masuk rmh ni masa lepas kawin..
 diaorg dah ada dah menyewa kat situ....
kak ila ni tua 3/4 thn dr aku n laki dia tua 10 thn dr dia...
aku pegnent dulu... lahirkan syafiqah.. pastu baru dia pregnent lak...
anak dia nama zahirul.... kawan nursery panggil dia BOB sbb dia sungguh debab!!
syafiqah n zahirul 1 nursery... tp zahirul muda setahun dr syafiqah...
anak kedua kak ila ni lahir dulu 3 bulan awal dr irfan...nama dia zaharin
ni kes dia ngandung... aku pun nak ngndung gak... (xnak kalah tu) hehehe

kalau aku buat mkn2.. dia xpernah miss xdtg...
kalau dia masak lebih.. aku xpernah miss xdapat.. aku pun sama gak...
masak lebih mesti kasi sepinggan kat dia....

ala... sedih la... bila rmh aku nak siap ni.. menci tol lah...
huahuahua....
raya ni mesti boring sbb xde jiran dah...
huahuaha...
sedih lagi... k lah... xnak cite lagi ... bertambah sedih...

Jalan-jalan..makan-makan di hujung minggu...

xde pe nak cite... ari sabtu lepas.. aktiviti mcm biasa.. hujung bulan... baru dapat gaji...
gi Alamanda... memenuhkan barang dapur yg dah menyusut...
1 troli penuh dgn barang... n mcm biasa gak.. jam 9.30 dah terpacak kat Alamanda
pas penat bersoping sakan... konon2 nak tgk wayang citer Toy Story 3...
tp papa bua spoil sbb sibuk bw adik irfan gi Alamanda ni..
kalau ikutkan daku nak tinggalkan Irfan kat nursery je...
awal2 lg dah janji dgn syafiqah nak tgk "wayan" (ayat syafiqah)..
last2 xjadi...sian fiqah..

pastu.. kami gi lunch di Noodle Station ni... suke sgt mkn kat sini...
mee tomyam dia mmg superb!!!!


me n my boy....


air smpai... papa minum lemon tea.. mama minum choc shake..


papa n heronyer...


tomyam papa sampai dulu... yummy!!! RM 7.90


mama order keow tiaw ladna RM 7.90


syafiqah punyer mee sup ... RM 7.90


"ita takimas".... jemput makan kata fiqah


see.. papa mkn dgn seleranyer.... mama kena jg irfan...
budak kecik ni byk peel lak dia
sbenar nyer dia nak tido nih... tunggu papa dodoikan



cak... !!!

lepas sejam makan....(lama betul tuh)

pastu jln2 jap kat butk mothercare...(tgh sale kan).. tp xde yg menarik tuk beli..
masuk butik quiksilver... sale giler...
sambar 1 purse quiksilver...
hadiah utk papa sempena Father's day...
suka hubby...

so.. tu je cerita terkini...

nota kaki: next week papa xde gi memancing kat kuantan.. 2hari semalam...
aku lak kena keje sbb kemasukan student baru ke UPM n seluruh universiti di Malaysia
anak2 dok taska lah ye... dahhh

Happy 1st Anniversary my blog!!!

aku hampir terlupa pasal anniversary blog ku yg kini dah berumor hampir 1 thn 1 bulan.... bila baca kawan2 punyer n3 yg wish hepi anniversary kat blog.... br aku perasan.... hmmm... sedar xsedar.... dah setahun rupanyer aku berblog....
my 1st n3 klik sini

papehal pun... wish dulu kat blog ku Irfan's 'N' Fiqah's Mama.... Ilah Fazilah... yg kini telah berusia 1 tahun jagung... walaupun muda lg dlm berbloging... tp rasanyer dah byk cerita2 tentang diriku n family ku simpan dlm blog ni

 happy Belated 1st Birthday

camne aku leh terjebak dlm blog ni ye....
kalau ingat2 balik ms tu aku sdg bercuti bersalin kan sikembar Iman Irfan & Arwah Batrisyia Iman....
masa tu aku giler ber Friendster... jumpa kwn sekolah tru friendster...
pastu ku berjinak2 pulak dgn SUSUIBU.COM....
kat situ aku klik2 blog2 ibu2 di susuibu.com tu..
pastu terdetik lak aku nak mempunyai blog sendiri mcm diaorg...
baca kisah susu ibu dan pengalaman mereka di blog....
klik punyer klik... terhasil lah blog ni yg kuberi nama
 Irfan's 'N' Fiqah's Mama.... Ilah Fazilah ni

bermula dgn menceritakan kisah ku melahirkan sikembar..
melepaskan kesedihan dan kegembiraan di blog ini...
dan selepas itu perlahan2 beralih ke blog dan perlahan2 jugak meninggalkan dunia friendster dan juga terus berjinak2 dgn FB...
sehingga kini...
blog masih tetap dihati...

follower pertama ku Mamadanish
dan harini aku tgk aku dah ada genap 50org follower
dan dia adalah Cahaya Liza...
tq uoll sbb support ila...
pengomen tegar ku adalah kak NZA....

jadi sempena anniversary blog ku yg pertama ni...
aku nak bg hadiah la kat 3 org kat atas ni...
boleh ke???
 so..
to mamadanish, Cahaya Liza & kak Nza...
nnti plez emel ila ur address ye...
bg tupperware boleh tak??? hehehe

lepas ni aku akan lebih gigih lagi berbloging...

tq.. my blog... tq uoll....muuuahhhh!!!!

Peraduan "Aku Terima Nikahnya"

Pot...pot.. pin..pin....kepada semua kengkawan...
ada 1 peraduan best utk di join....
tajuknyer:
"AKU TERIMA NIKAHNYA"

marilah kita join ramai2... sila klik kat sini ye


Syarat-syarat peraduan ini. Senang je.


1.Jadi follower Nidza (tak perlu letak banner. Senang kan?)

Sonang2

2.Letak gambar nikah anda, atau gambar nikah mak ayah ke, kakak ke, tapi pastikan gambar ketika nikah (upacara batalkan air sembahyang ke, sedang di akad nikahkan ke).

gmbar yg dipertaruhkan.. (sbb penganjur xckp bape keping.. I letak 3 ye)
sewaktu hubby sedang dinikahkan

hubby bg mas kahwin

salam batal air sembahyang dari sang isteri...

 

Dan jangan lupa buat special entry mengenai gambar tersebut.

ok... cerita tentang kisah waktu nikah...
sangat kelakar dan berdebar...tp majlis sungguh ringkas dan cepat..
sbbnyer... kalau nak tau.. rombongan pengantin lelaki telah tiba hampir sejam lewat..
kalau nak tau tok kadi lak ada lg 2 couple sedang tunggu utk dinikahi..
majlis pernikahan ku spatutnya dilaksanakan sebelum asar dlm jam 3ptg...
tok kadi dah xsenang duduk...
akulah dah gabra takut tok kadi balik...

jadi... sebelum bakal suami ku tiba.. aku dah sain borang setuju dulu
xyah tanya byk2 kan... sah2 aku setuju nnt
rombongan tiba je... tok kadi xbyk cite..
suruh hubby test lafaz akad nikah...
pastu terus stat nikah... skali lafaz dah sah!!!
pastu terus baca doa n taklik...
xde soalan2 power pun utk ditanya @ ditest kat hubby
(cuba tgk jam kat gambar tu kalau xcaya...
xsampai 10 minit dr stat lafaz sampai bg mas kawin)
hah cepat x????

xke seronok suami ku????
dia mmg seronok sgt...hokeh!!
tp kalau nak tau jugak.. b4 majlis nikah tu.. kat luar awan dah gelap..
guruh berdentum dentam tp xhujan lg...
pas je majlis.. terus xde guruh..
kata hubby.. mcm tulah perasaan dia ms nak nikah tu...
rasa kelakar pun ada ms tu...
itulah kisah nyer

 

3.Sila letakkan link berkenaan cerita anda di blog Nidza. (Bhgn "comment")
ok sudah

4.Sila sebarkan tentang peraduan ini. ;-p
okeh!!!

5.Pemenang akan diumumkan selepas diadili oleh juri profesional berdasarkan gambar dan cerita yang menarik.
hofefully.. i le tu....


Tarikh tutup: 31 Julai 2010

mothercare sale

pada sesape suka soping kat mothercare... ari ni stat preview sales 4 members....
ada additional 10% off lg...
jom soping!!!

last day @ bandung.....

akhirnyer... n3 terakhir cite pasal gi bandung aritu....
dah karang separuh.... arini br sempat siapkan...

last cite aritu 3rd day balik lambat ke hotel..
 kat jam 10 mlm..... pas mandi n berkemas..... tunggu org urut lak...
mmg best... terus segar rasa badan..
mlm tu tido lambat sbb dok packing bag balik...
mcm aku bl brg xseberapa.... kain ela pun bl 3 pasang je...
cuma telekung 4 pasang... t-shirt 2 helai dan sehelai bj utk syafiqah...
yg lain tu makanan le... paling berat.. jem stoberi...
tp kakak ku jgn citer lah..
japanese cotton je dia borong 10 pasang...
t-shirt utk adik, bj dia, makanan, eh.. mcm 2 la...
penuh beg dia..

esok pg.. bgn dan berkemas.... jam 9 br turun...
kul 10 kami dah kena gerak sbb kena ada kat airport b4 jam 11pg
 lepas makan bergmabr jap depan hotel
irfan mmg dah sihat sepenuhnyer... xleh dok diam dia


pastu bergambar ramai2 dgn geng rombongan lak

ok.. jam 9.45 cam tu kami pun gerak... singgah di Kartikasari utk beli kek...
tempat ni mmg wajib kena singgah...
byk betul kek dia yg sedap dan menarik

ni rupa tempat Kartikasari tu...


gambar sendiri wajib ada... hehehe

mmg rambang mata tgk kek kat sini... sedap2...
tp problem nyer... aku rasa xcukup tgn nak bw ms kat flight nnt...
duit pun tinggal RP200ribu je... tp jgn kata nnt xmerasa...
kang kempunan lak.. aku bl gak la 1 kek ni
kek keju.. bawah dia ada pisang salai.. sedap gak.. along pun beli satu

yg paling best ada org jual buah salak kat situ.... 1kg rp25ribu.. duit kita dlm RM5... aku mesti beli sbb aku suka mkn..
tp mmg berat lah.. nak bl lebih mmg xleh bwk la

buah ni di'snap' ms kat rmh lepas bg mak 15bj.. kwn opis n dimkn sendiri...
tinggallah byk ni je
tp mmg puas hati sbb manis sgt n isi dia gebu2

pastu kami meneruskan perjalanan balik ke airport
ni gmbar kat airport ye
semua org sibuk uruskan bag2 nak masuk kabin


korang bayangkan lah... aku sorang je beg 2... jahat tul aku...
kami ada 20org.. jd utk group kami dapt 300kg utk cabin bag...
mana yg terlebih kena sumbat kat beg kwn2 yg ringan2 tu...
kakak aku je beg dia terlebih muatan smpai 18kg lbh...
so.. sumbat kat beg aku n selebihnyer kena carry hand luggage..

masa ada sejam lg b4 flight kul 12.50..
kami berehat2 di cafe ni.. bkn free tau.. kena byr rp35000 sorang..
 tp... all u can eat
aku kalau ikutkan xmoh masuk.. tp dah time irfan nak minum susu.. nak mkn tghari..
aku msk gak la

suasana dlm cafe airport ni.. xgah mana pun..
tp leh la lepaskan dahaga ni.. hehehe
org pk je msk.. abis makanan dlm cafe ni diaorg lantak... dah kata all u can eat


dlm sejam lepak kat sini.. pastu kami pun masuk ke boading room lak...


jam 12.30 kami pun masuk pesawat utk balik ke malaysia


alhamdulillah... 2jam 05 minit perjlnn...dgn sakit telinga bagai.. dgn irfan merengek jap dlm flight tu..
sempat gak mkn nasi goreng kat dlm fligt tu...
jam 3.15 kami pun tiba di LCCT.... lega sgt...
tp badan dam mmg penat sgt... tunggu bag jap.. pastu kelaur n  nak gi ke bas punyerlah jauh giler..
jam 4.30 ptg smpai ke pku..
jam 5.30 papa dtg jemput dgn syafiqah... melompat2 syfiqah nampak mama dia..
tp dia ckp xrindu pun kat mama...

mlm tu... dgn barang xkemas... dok bersantai n tgk tv dgn papa n syafiqah.. bercerita pengalaman di bandung.. jam 10.30 mlm dah tido...mmg penat sgt...

tp keseluruhan percutian di bandung mmg seronok cuma nikmat berjalan tu kureng sikit sbb irfan demam
tp kalau next time ada lg trip ke Bandung mmg aku nak gi lg..
patutlah kata kawn... xpuas gi Bandung.. mmg best pun..
tp special thanx a lot to Dr. Kamarul n family yg sangat baik hati n byk tlg aku serta
pakcik alifiah n isteri yg sudi tlg jagakan irfan spnjg 4 hari aku di Bandung...
sekian catitan ku dia bandung....

kesian irfan... belajar jln sampai demam...

kesian anak jantan ku sorang ni.....
tak tau la.. dia ni mmg la baby prem...
tp mungkin dia xleh terlebih penat or stress kot...

last week ari ahad... kami gi jln2 kat tmn botani putrajaya...
1st time jln kat situ.. bertahun2 ajak hubby gi...
akhirnyer ari minggu aritu terbukak lak ati dia nak gi jenjalan kat putrajaya ni....
niat sbenar mmg saje nak bwk irfan jln2..
nak kasi kuat sikit kaki dia supaya dia cepat jln..

baru sampai...

dapat la mama n papa irfan pimpin tgn irfan sambil jln2 dalam 10 minit kot kat situ..
irfan pun bukan main gembira lg...


see... irfan jln dgn gaya ner... (ni kak long syafiqah yg tlg snap gmbar ye)


ni papa pimpin irfan jln..


cak!!!


dah penat jln naik stroller balik...

tp mlm tu.... dalam jam 10> irfan dah tido.. tp dia tetiba merengek lak...
badan dia panas... xkan demam kot??
sah mmg demam...

sian anak mama.. dia xleh stress or letih sgt kot... mesti demam... mcm gi bandung aritu
tp irfan jarang2 demam tau... semenjak dua ni je... risau mama

td gi check up irfan kat seri kembangn... dia still demam lg..
refer to doctor n dia bg  antibiotik... risau mama...
kawan2.. doakan irfan cepat sembuh ye..


"Ya Allah..Engkau berikan lah kesihatan yg baik kepada kedua2 anak2 ku, Jauhkan lah dia dr sebarang penyakit berbahaya dan jadikanlah mereka dikalangan org2 yg beriman....amin"

Kisah di JUSCO day

cerita soping di Jusco sempena J-kad day smlam.... jam 9 dah terpacak dpn jusco.... sorang2... layan kepala...
layan pic je lah ye..

masa ni dlm kete... kat trafic light nak gi jusco... jam 8.30 pg...
perjalanan 2 minit je dr rumah ok...hehehe


barang pertama di beli... seluar keje hubby...kena grab cepat2 takut saiz habis


muka org yg soping.... baru pas beli kasut irfan... ms ni dah jam 12 ok.... td baru pas pilih langsir n conforter.... lama dok kat situ je


suasana di jusco... ramainyer org


hasil rompakan.... 1 troli...
terus antar kat kete dulu ye...
2nd trip cari baju anak lak....


setelah 6 jam soping... lepas tukar.. nilah yg aku dpt balik... hehehe

pastu gi mkn yee mee kat food court lak.... ms ni hubby dtg jap... teman bini dia soping..
siap jumpa kakak ipar lagi tuh...

paling best handbag carlo rino... dpt 50% less.. yg latest design semua 30%.. tp i xbeli... sbb dah bl beg bonia aritu... huhu.. ralat gak...

yg paling best ada 1 kedai speck ni jual spek dia offer RM 185 utk semua jenis jenama ELLE, BONIA & ESPRIT... spek RM500/600 pun tinggal 185.. rugi x beli kan??
so aku beli spec Bonia ni...

harga asal RM495 hokeh.... polarise lg tuh.(betulke ejaan polarise tu?? lantak pi lah ek)..

balik rmh mlm tu... mengemas dan mengacukan baju2 hasil tangkapan di Jusco siang tadi nak tgk???
hehehe sila jamu mata ye

baju syafiqah n irfan serta tuala....
utk pakai gi nursery hari2...


set comforter dan langsir... utk pakai raya ni...
kalau sempat masuk rmh baru... bahagianyer...
kalau xsempt.. pakaikan jelah kat rmh skrg ni... langsir dah 3 thn x tukar ye...

oh ye.. bl comforter dpt free 2 pillow ni...
pillow ni dia vacum... kang kalau bukak br dia kembang


xketinggalan kasut comel adik irfan utk dia pakai hari2 wat gi taska n dok rmh...

mcm xbyk beli... tp kat seribu gak abis.. huahua...
ni 1st time ila rasa nikmat gi jusco Jcard sales.. sbb slama ni ila selalu gi tp xpernah tukar jusco voucer... giler kan....??? xtau sbenarnyer... dah beratus2 ila rugi ooo..
xper la.. kira sedekah ek.. hahaha

kesimpulannyer...best2!!!!
Related Posts with Thumbnails