Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

Weekend ku yg bertambah happening (Part2)

ok... last 2 n3 cite pasal hari jumaat kan..
ni cite pasal ari sabtu lak.... kan dan tulis...
"weekend ku yg happening"... mmg sgt happening yer
xde dok terperap kat rmh pun... mmg berjalan sakan ku ini

ok.. ceritanyer ari sabtu.. papa xde lg..
di pepagi buta jam 6.50 pg dah merempit naik moto ke Port Klang gi memancing..
daku lak??? xkan nak memerap je kan?
jadinyer daku pun memulakan operasi gak..
pas papa pegi daku masak nasi lemak utk santapan anakanda ku 2 org tu
masak nasi lemak je mkn dgn telor rebus.. senangkan??
jam 9.30 pas mkn kami bersiap pulak
kali ni ke MINES SHOPPING FAIR...
tujuan nak beli langsir tambahan...
nape ye??? n3 bln 7 aritu kan aku dah soping langsir raya kat Jusco...
leh klik n3 kat sini
al-kisahnyer.. daku nak pasang kat sliding door
skali baru aku perasan, sliding door punyer rail cuirtain tu aku pasang 1kaki lg tinggi dr asal
amacam??? sliding door cuirtain yg aku dah beli tu sudah pendek lah ye
terpaksa lah aku amik langkah drastik dgn menambah kain kosong..
jd... pelagi.. gi mines le.. terjah TEWAH...
nak jual kat org sape pulak aku nak jual kan

jam 10 dah terpacak kat Mines.. sbb br bukak.. dptla ku parking depan2 pintu masuk
ok... terjah butik2 kesukaan ku dulu.. cuci mata
pastu terjah butik Levi's pulak... rembat selai jeans.. jeans lama dah koyak kat lutut
aritu jatuh tersungkur... sian aku

pastu baru gi tewah bl kain langsir 2 meter...

kain merah tu kain yg aku tambah bl kat Tewah td
kain bunga2 tu langsir yg aku beli dr jusco bln lepas

pastu jln2 lg... terjah sana sini...
termasuk ada courts mammont br bukak kat mines tu..
haha...
pastu dok depan sungai tgk ikan smapai syafiqah nak muntah tgh ikan besor2 tu..

jam 1 aku pun balik rmh...
bebudak berdua tu tido xhingat donia smpai papa diaorg balik jam 4.30 ptg
penat betul diaorg mama dia tiap2 hari ajak gi mall

petg tu jam 5 ptg, pas papa balik kami gerak ke Sentul
aktiviti berbuka puasa dgn parent n adik2 ku kat Sentul
skali smbut b'day kakak ku yg tua setahun dr ku
mmg meriah giler
layan gmbar potong kek jelah ye
kami ni adik beradik mmg begadang2 badan ye...


cuma kesian kat along n manja yg sponsor kek
manja tempah kek Choclate Indulgent SR.. skali bila dah bw balik rmh kek sudah tertukar daaa
dr nama kakak ku Zila sudah jadi Fazira..
last diaorg potong nama tinggal la kek nyer mcm ni
apa nama pun aku tak tau kek ni




ok.. mlm tu lepas dah kenyang2... kami balik rmh balik..
jam 12.00 tgh malam lepas semua tido.. aku pun memulakan operasi menjahit nyer
dah tu.. sapelak nak jahit kain langsir ku yg senteng tu..
aku jugak lah ye...

bermula dgn keluarkan mesin jahit ku yg dah setahun tersimpan..
sian mesin jahit ni..
ni hadiah 1st anniversary thn 2006 aku request dr en. hubby ku yg amat pemurah

pastu aktiviti mengukur dan memotong langsir yer
lepas tu tetas pita langsir kat kain asal
sbb daku plan nak sambung kain kat kepala langsir


dah siap aktiviti menjahit pulak ye.. masa ni dah jam 1 pagi...
sib baik xrasa ngantuk lg

jahit pita dulu kat kepala langsir...
pastu

barulah daku cantumkan semula kat kain langsir asal td....
buat utk 2 keping langsir sepanjang 10 kaki...
berpeluh2 gak la..
jam 2.30 pagi.. siap pasang kat sliding door...
siap pun..
taraaaa



amacam??? ok tak...
kalau letak manik2 lagi lawa.. tp mahal sgt pulak..
kena bl 6 meter lak tu.. nanti2 jelah..
yg penting.. dah bleh pakai kat sliding door..
jam 3 pagi baru aku tido ngko...puas hati aku

pastu tido 2 jam.. jam 5pg dah bgn teman laki ku sahur.. huhu
abis sehari aku ari sabtu yg lepas... xhappening tu???

hadiah utk syafiqah

ok.. kesinambungan n3 ari jumaat aritu..
balik dr MV pastu gi Seri Serdang..
tujuan utama nak gi pasar Ramadhan
tujuan kedua nak belikan syfiqah hadiah..

citer pasar ramadhan dulu...
dari awal puasa smpaile puasa ke 16...
aku xjejak kaki lagi kat pasar ramadhan ni
mmg best gi pasar Ramadhan kan?? rambang mata tgk lauk pauk
.. tp yg aku beli cuma laksam je... papa beli mcm2
bkn pe.. td tghari dah mkn KFC .. maklumle i kan x posa..heheh

ok.. citer hadiah syafiqah pulak..
papa dah lama janji dgn fiqah nak belikan dia beskal
ni kira hadiah utk fiqah sempena papa dapt bonus... utg fiqah...
pg td mama dah ushar2 kat carrefour
tp mahal..
so kali ni kami gi kedai basikal terus
dah berkenan kat beskal ni.. terus bayar
harga murah je... RM148 lepas diskaun
muat lak tu masuk dlm kancil
sila lah lihat hadiah utk syafiqah

fiqah nak kaler pink tp saje daku xnak beli
bukan pe.. nnt dia dah xpakai boleh bg adik irfan lak
so.. beli kaler unisex.. betul tak

balik tu syafiqah pun mengayuhla
4 thn dia bw basikal roda tiga...
so dia mmg xpandai kayuh ok
menjerit2 mama ajar fiqah kayuh.... tekan brek... berhenti
cornar... cara naik beskal pun ajar
dalam 2 jam...
mlm tu terus pandai bawak ngko....
cepat betul dia belajor
ni aksi fiqah bw beskal ye

(abaikan rumah ku yg bersepah ye)





pandai anak mama ni..
irfan  pun teruja tgk beskal ni
tp irfan xleh naik lg... aku suruh dia naik beskal lama syafiqah
beskal roda tiga ni
menangis2 dia xmoh naik...
sian irfan.. kelakor pun ada

Weekend yg happening!!!!

wah.. aku rasa lama betul cuti.. dari jumaat sampai le ke ahad..
rindu giler kat blog weh!!!
al-maklumle.. lappy xde.. dah tenat..
kena le berpuasa tgk tenet..
tp smlm xthn on9 dlm hp je...
tp gmbar kartun yg ckp tima kasih n suruh komen tu mmg mengganggu betul!!
dah le skrin kecik... xdpt baca lansung n3.. gambar dia je penuh screen hp aku!!

arini pepagi gi keje mmg heaven..
jln clear... smpai awal... ramai cuti...
n3 ni aku nak cite mcm2...
korang jgn lak boring baca ye... maklumle.. cuti lama
kena lak aku yg mmg jenis xleh dok rmh... hehe

bermula ari jumaat....
hubby ku keje..sian dia... Selangor je cuti.. KL kena keje..
tinggal la  aku anak beranak...
kena pulak adik aku nuyun yg no. 6 tu dtg mlm smlm... br balik dr poli
pe lagi.. jam 8.30 pagi aku dah drive ke Midvalley city ye...
kunun2 nak gi sogo aku batalkan sbb payah bw anak ke sogo
just ke MV.... mcm biasa gi pepagi sbb nak dptkan parking
adik aku mmg hangin le.. sbb dia mcm pelik kenapa nak gi soping jam 8.30dah kuar
hahaha... sian nuyun....
jam 9.30 dah meronda2 dlm MV.. sementara tunggu kedai bukak jam 10...
kami meronda2 dlm carre4 dulu...
jalan sana sini.. tgk brg nak buat kuih...tgk oven lg
pastu msk ke tempat beskal... papa kata nak blkan syafiqah beskal baru...

beskal bodo2 je sampai rm179..
xbeli pun.. just naik je.. jd model beskal kejap

pastu bg bebudak tu naik kete menan..
benda wajib dinaiki kalau gi mall


syafiqah dgn untie nuyun

pastu... jam 10 kedai bukak.. pelagi.. mama fiqah...
masuk kedai sana.. keluar.. masuk kedai sini pulak..keluar..
masuk sana..masuk sini..
last skali berkenan kat baju kat Pumpkin Patch nie je..
hasil rembatan di Pumpkin Patch.. baju xbeli pun.. gilor...

pastu masuk Jusco lak
fiqah request nak tudung.. aku pun xblkan tudung dia lg

cun xsyafiqah pakai tudung.. comey anak mama
murah je tudung..rm15 selai
kat sini pun berjam2 round.. belinyer tudung selai dgn pensel box utk fiqah...
best la jln2 dlm jusco ni!!!

xlupa bergambar di centre court ada pesta bunga2an..

jam 1 fiqah dah nangis2.. lapor...
mak dia lupa daaaa.... walau xposa.. tp dah mcm posa
fiqah request nak mkn KFC..dgn muka xmalu.. gi bl KFC





mama bl KFC chicken rice je.. kenyang dedua anak mama mkn..
dlm tu mama curi2 mkn gak la....KFC weh.. mana leh tahan.. hehehe..
xtau malu betul aku!!! nuyun bengang je.. sbb dia posa.. hahah

kul 1.30 xpuas hati.. rasa nak masuk The Garden lak..
konon nak gi Baby Gap..
jln2 je.. xde yg berkenan... masuk ISetan la pulak...
naik menan lagi

last skali jam 2.30ptg... kami pun balik...
antar nuyun kat sentul
pastu ballik ke serdang semula...
jam 3.30 smpai dah smapai rmh...
jam 5 papa balik terus gi sri serdang pulak..
sambung next n3 lak ye.. ada cite ms gi sri serdang ni.. hehe.. da

Sate Kajang hj. Samuri....

waduh..... ptg ni br aku berkesempatan menjengah blog..
arini pepagi dah xde.. gi attend taklimat motivasi.. best sgt
tajuk dia "Menempah Syurga Melalui Kerjaya".. taklimat yg sgt menginsafkan...
smapi jam 12 tghari td...
pastu aku gi pejabat pos mengepos hadiah2 contest GA aritu..
pos laju ye... kalau x sabtu ni maybe isnin depan kot korang dpt...hehe

pastu balik opis.. tup tap tup tap diaorg bg tau
boss aku Dr. Yahaya nak gi misi kemanusiaan Bulan Sabit Malaysia kat Pakistan esok
mengelabah aku weh buat kerja.. nak kejarkan dia sain surat2 b4 dia pegi esok
dia balik 1 September nnt.. haru beb!!!!

k la.. marang kerapu lak aku ni..
tajuk cite lain.. mukadimah citer lain.. ahaks!!!
ni.. smlm aku berbuka puasa di Sate Kajang Hj. Samuri
aku rasa tiap2 tahun bulan posa aku wajib gi buka posa kat sini
xsah kalau xpergi... pada kwn2 opis ku.. diaorg xheran
tp aku suker...
sedangkan kat rmh kat hentian sebelah Maju Expressway tu dekat je nak bl sate Kajang Hj. Samuri ni...

so.. mcm biasa kena tipon dulu.. takut penuh
kali ni dah prepare.. kena ckp nak dok kat dlm tempat aircond
dan siap2 order makanan terus.. tahun lepas xckp kena dok kat luar
satu badan bau asap tau...

so.. korang lyn piccas je lah ye...


tempat yg dituju.. sebelah stadium kajang je
ms ni jam 6.30...
xramai org rupernyer
tp bagusla.. xle rasa sesak


ok.. my meja yg telah direserved..


kak long yg suka berposing

irfan yg suka mkn kurma


jemput mkn untie2... sy suka mkn nasi impit dgn kuah sate ni...


budak tecik ni pulak main bawah meja...


7.15 sate sampai panas2... 25cucuk ayam & 5 cucuk daging..
daku xsuka mkn sate daging.. nnt tersangkut kat gigi..hehe


nasi impit sorang sepinggan... muahahaha.. abis diet aku!!

sambil mkn, sambil suap meehoon sup aku order utk irfan & syafiqah
biasalahkan.. anak aku ni hantu sup!!
lupa lak snap gmbar
syfiqah mkn sendiri
irfan mula2 tu mama yg suapkan.. mkn sikit je
pastu papa pulak suap

tgk tu.. br nak mkn byk..
nak papa suap rupanyer
anak papa ni

akhir skali..
aksi dah abis mkn...
sume tumpah2.. biasalahkan..dah bw anak..
hahaha.. jam 7.50 papa gi solat
mama dpt la puasa 14hari.. la ni dah raya..hahah
tunggu papa dlm kete pastu

dari kajang terus ke jusco tmn equin
syafiqah request nak set pencil colour yg baru.. nak bw gi taska
dah seminggu dia merayu nak pencil kaler baru.. yg lama dah pendek2
beli kat Popular Bookstore je
smbil tu jln2 konon nak bl oven
tp dah abis le.. tinggal disply unit je
huhuhu
nmpknyer kena gi carrefour le jwbnyer...
ok.. sekian kisah mkn sate kajang
ada 2 minggu lg puasa
pasni nak mkn kat ne pulak ye??
7hb sept b'day ai.... uuuu nak mkn kat ner yer???

Tq erin da Pink... i've got ur mail!!!!

hehe.... tghari td daku dpt love letter dr nun jauh di Kelate sana
1st prize hadiah suka-suka GA dari Erin Da Pink Lover...
ngeeeee.... gembira nyer...
meh lihat nyer
ni baru sampul dah kaler pinky2...
buka dgn berhemah

meh lihat isi lak
cantik sgt... yg paling ku suka adalah...
cupcakes fridge magnetic tu...
sbb aku mmg pengumpul fridge magnet ni
kak erin suruh ila buat inspirasi masak kuih raya..hahaha
insyallah.. dpt oven.. semua jadi..!!
cun kan....???
kak erin ni mmg minat masak
sesuai... sgt!!
tq kak erin...

buat GA lagi ye.. akan ku join punyer....

nombor keramat!!

yes!!!
ni nak citer no. keramat nih...
bukan no. ekor..yg  Magnum4D, Toto4D, Damacai  atau yg seangkatan dgnnyer


NO..NO...NO....
haram ni...

ni nombor lain...
ni nombor baek punyer!!!!
nombor ni mmg skali seumur hidup je boleh dpat..
pastu nak tunggu dpt balik mmg xleh la.. kecuali direset semula...
nombor yg dimaksudkan adalah...

(sila abaikan meter minyak ku yg dah E tu.... hehehe..
maklumle nak tunggu gaji esoknyer.. er xdann nak isi minyak pg tadi)

nampak tak???
tak nampak???
xpe.. kita zoom ye..





hah!! nampak??

ni nombor keramat ni...
aku siap berhenti tepi jalan ni nak snap gmbar nombor ni punyer pasal
sebenarnyer kebetulan...
kebetulan balik keje smlm.... ms hidupkan enjin aku tgk meter kete ni
dah 099989
jadinyer aku pun jln le perlahan2 drive kete smbil jeling2 kat meter ni
ngam2 nak sampai rmh, hah terus appear 099999
terus aku berhenti tau....
pasni dah cecah 100000km aku bw kete ni
aceli masa aku baru bl kete ni milage br 30000km (kete 2nd hand)
aku pakai kete ni hingga arini ngam-ngam 4tahun 5bln
terus cecah nombor ni..
ala.. xbw kemana pun
rmh mak kat sentul je, br 60km pergi balik dr serdang,
rmh mak mertua sg. besi je, tak sampai 30km pun bergi balik dr serdng
gi opis setiap hari 28km pergi balik
jln2 balik kampung pun setahun 1@ 2 kali je
cuma ms hubby slalu outstation dulu dia ada bwk sebulan 2 kali gi kuala selangor
tu yg meter berjalan dgn laju tu
hahahha....
byk jasa kete ni..
puas hati aku dpt snap gmbar meter ni...
k la.. tu je nak cite..
rasa mcm nak frame je gmbr.. *gilor*
ngehngehngeh...

Kenapa mereka sungguh advance??

n3 ni nak cite pasal kerisauan ku...
mmmm entah la.... risau je.. tp aku tau perkembangan dia nmpak positif
tp mungkin lambat sikit kot...
camni... aku ni rajin gak bc pasal kisah2 anak2 korang2 yg sebaya dgn si irfan
ye la.. yg lahir bln 3 - bln 6 2009.... sape2 la yg ada anak baya2 tu
aku syok bc bila diaorg dah boleh buat mcm2...
irfan pun boleh gak tp xsebanyak anak2 korang tu...
perkara ni buat aku agak risau sikit
so far irfan dah berumur almost 1year 4months (tarikh lahir irfan (dia premature baby)
tp kalau ikut tarikh lahir asal dia baru 1 thn 2bln la (due bersalin sebenar)
irfan xbyk ckp kecuali "papa, cat (kucing), nak (bila mintak makan) & tu (smbil tunjuk kat arah mana)...." 4 ayat yg biasa ku dengar stakat ni
byk yg dia xtau buat lg selain tau mintak susu,suka baring atas org
merajuk, suka kacau kakak syafiqah, pandai main bola,
pandai naik lorry mainan sendiri & turun, turun dr katil or sofa sendiri secara reverse,
pandai suap mkn sendiri, pandai kembur rmh & mainan tp pandai simpan balik...
yg lain mcm suruh buang pempers ke, babai mama & papa ke, buka bj bila nak mandi ke,
flying kiss ke.. idak le lagi.... suruh cium pipi pun mcm blur2 je..
ke mmg dia agak lambat??
aku risau weh!!!!
gigi baru ada 6 btg, 4 atas, 2 bwh.. tp mkn kuat.. suap ape je semua telan
risau sgt....!!! kalau nak compare dgn syafiqah mmg jauh sgt lah...
ke pasal dia baby prem... ke irfan ni sj nak simpan skill dia yg advance2 tu??
ke irfan saja nak bg mama suprise???
tp bila perati balik kekadang mcm la ada skill cuba2 nak pakai kasut sendiri,
belajar menulis mcm kak long... tp dia  nampaknyer kidal mcm mama dia ni
tp bab dengar arahan ni kureng sikit la.. ke irfan ada malas sikit kot...
tp aku bkn xbersyukur.. aku bersyukur sgt pd Allah swt
since irfan lahir hingga kini.. dia sihat walafiat...
stakat demam, selsema & batuk sikit2 tu biasalahkan
xpernah la masuk keluar wad
penyakit kronik pun xde selain masalah alergik dia.. nnt badan dia dpt ruam merah2 n gatal2 kalau pakai bj basah or tempat tidor kotor
berkat minum susu ku kot.... dan berkat doa semua org yg doakan kesihatan Iman Irfan
terima kasih semua...
tp tulah.. mcm ibu2 lain... kekadang tu rasa jeles pun ada
k la.. xnak cite panjang lebar... mungkin aku byk pikir sgt kot...
yg penting Irfan sihat membesar, semakin bijak, tinggi dan encem...


* mama jgn la pikir byk2.. kita ok2 je* huahuahua.... *O*

"Ya Allah.. Engkau berikanlah kesihatan yg baik kepada anak2 ku,
Engkau peliharalah mereka dari sbrg peyakit yg berbahaya,
Engkau jadikanlah mereka anak2 yg bijaksana, mendengar kata & menghormati org tua
juga berjaya di dunia & akhirat"... Amin

2nd trip soping Raya @ Alamanda

ok.. ni nak cite 2nd trip aku soping bj anak2 kat alamanda
tp tujuan sebenar smlm gi alamanda nak soping barang dapur
pastu nak survey harga oven..
pastu baru lah nak bl baju jalan anak2 lak
baju kurung syafiqah n bj melayu irfan dan ready..
bj aku pun dah ready...
jadi.. pas jln2 dlm carrefour.. kami pun memulakan operasi meninjau2..
mula2 masuk butik poney...
aku dah berkenan sgt latest collection poney tu...
syafiqah pulak buat hal...
smlm mood soping dia mmg teruk..
asyik marah2.. merajuk dan nangis2...
sume baju dia kata xlawa.... pastu nangis!!! tension aku..
ni pasal kes aku bw dia gi careefour tu dia dah ternampak  tricycle skateboard yg mcm ala2 gmbar kat bwh ni

aku mmg xde hati nak beli..
so bila dia merayu.. aku bg mcm2 alasan
hangin lah dia... siap tipon papa tu...
papa lg lah tak layan...
terus dia nangis2 n xmoh jln.. adik kena dukung.. dia nak dok stroller lak

aduai... last2 aku tinggalkan part dia xmoh bl baju...
aku msk mothercare lak...
aku bl bj irfan... hah senang..
skali bl 3 helai terus.. dgn selai seluar jeans..
new arrival jugak..sib baik aku member.. dpt 10% less
 utk syafiqah.. xde yg menarik...
dia sibuk pegang bj tidor princess barbie.. aku buat bodo gak xmau bl..
lg dia hangin.. nangis2 lagi..

ok... ni bj raya irfan.... settle!!
dapat la 20 keping sampul raya mothercare... cantik2 tau!!

last2 aku ajak dia gi butik kasut clarks.. xterpikir pun nak bl kasut dia.. tp papa yg masuk
tetiba terpandang new collection.. cantik la pulak
thn lepas xbeli clarks pun sbb xde design yg cantik..
terus aku amik..
dia nak kaler putih gak.. layan jelah...dah berminggu2 dia mengidam nak kasut kaler putih
ini rupanyer
tu pun ms nak balik dia membebel2 marah kat aku
sbbnyer... aku suruh dia cabut kasut tu nak byr n masuk kotak..
punyerlah marah dia.. dia ckp sume kasut dia asyik simpn dlm box je..
bila dia nak pakai..?? aku ckp ms raya nnt.. lg dia hangin...hahaha
ni lah melayan anak dara yg pandai sgt cakap...
sampai budak kedai tu tergelak2 tgk aku lawan cakap dgn syafiqah...
irfan gak cool je...

so settle bj irfan n kasut raya fiqah.. kasut irfan dah bl aritu
skrg tinggal baju fiqah je xbl lg... nnt la kot jumpa ms gi sogo nnt...
last skali...
aku gatai beli 1 alat gym ni
aku beli stepper kat fitness conceps
giler... nak kurus nye pasal...
xtau la aku kalau xkurus gak...patutnyer beli oven dulu..haha

so balik dari alamanda sgt seronok dgn beberapa brg lg yg dah berjaya dirembat
dah selesai 3/4 misi aku bersoping utk anak2..
lg 1/4 adalah bj syfiqah yg xbeli lg..
smlm ptg jemput anak dr taska..siap tanya taska bukak tak jumaat ni
pasal papa fiqah keje KL kira patutnye bukak le kan
(aku keje selangor mmg le cuti kan)
tp budak taska ckp diaorg tutup sbb diaorg nak gi soping raya gak
hampeh tul la... camne program aku nak soping jumaat ni ye??
nak cuba antar kat rmh mak la si irfan tu..
haha

oh ye.. ada 1 lg.. Alamanda ada buat promotion
dgn pembelian RM150 ke atas dpt free sampul raya
RM300 ke atas dpt voucher RM50 an so on
smpai ke RM1000 xsalah  dpt voucher barang kemas RM200
aku blnja kat RM500>
tp aku mmg bengang gak la
sbbnyer ms nak tukar vocher RM50 tu.. tinggal 2 keping je voucher
korang tgk jelah ape yg aku dpt.. hangin tul aku
buat la open voucher.. leh guna kat mana2 participating outlet...
ni voucher ikut outlet.. dah habis voucher outlet yg best2.. tinggal xbest utk aku pilih
aku pun bising2 la kat mamat customer servis tu
last2 dia bg aku selai t-shirt alamanda
skali blk rmh tgk2 saiz M la.. mana le muat. aku pakai L
kelakor pun ada
ni yg aku dpt dr alamanda ye

voucher salinaz beauty.. nak beli ape kat situ ek???

k lah.. sekian citer soping raya part 2.. kot jadi gi Sogo..
nnt aku update  lak soping raya part 3 ye.. ngeh2...
Related Posts with Thumbnails