Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

anakku me-remp-it!

hehe... tajuk xleh blah.....
sape yg merempit ni??
eceli adegan merempit ini adalah
kesinambungan dr n3 papa gi bl laptop...

kalau nak tau... kat area kedai jual lappy ni ada stall sewa motor & kete kanak2
syafiqah mmg dah merayu2 nak naik moto...
kete dia  xminat...
pelagi.... dr aku dok tercongok keboringan tuggu lappy hubby di setting...
aku pun kasi layan la budak sorang ni nak naik moto


mula2 kak long sorang2 naik.. pastu si irfan lak meragam2 nak naik gak...
pelagi....aku kasik la irfan tumpang kakak dia merempit
selamber je aku....hehe

ha ambik ko...
kakak merempit bw adik..
naik superbike tu....ganaz kak long ni....

stakat seround dua irfan ok lg ...
nak masuk round ke3... dia dah cuak kot..
tgk.. dia adik irfan dah pandang sana sini..
last2 dia merengek suruh angkat dia dr moto tu...haha
nota kaki: adegan di atas adalah bahaya...  jgn tiru mcm saya ye.. ahaks!


pengganti baru....

aritu ada pembukaan 1 outlet baru di Jusco tmn Ekuin
nak tau kedai pe???? kedai jual notebook..
nama kedai ni Evernew... kedai hak milik Datuk Lee Chong Wei..
alkisah... aku bg tau hubby.... ada la beberapa jenis laptop yg best2 utk dibeli
bg menggantikan si Dell Inspiron yg dah 2 bln xleh digunakan &  tenat...
mmg boring bila xleh bertenet dihujung2 minggu
paling xbest bila kena byr duit Celcom Broadband ni tanpa digunakan lansung sbyk RM60 sebulan xsalah

hubby pun dah nazak bila dia sendiri pun xlleh nak wat assignment
so mlm smalam... kami ke kedai komputer tu kat JUsco equin
pilih punyer pilih... borak punyer borak....
setelah berpikir panjang kot... akhirnya...
pengganti baru telah pun ditemui..
sgt kiut n comel.... harga pun sgt murah.
yg penting system dia tu..... dgn 3GB RAM, 320GB hard drive...
plus 2years warranty including software...
free portable DVD toshiba & Karpaskey 2011...

hubby ku menyambar si Toshiba baru ini...
tp kali ni aku xjoin beli.... tumpang tgk n guna je
yg penting... dah ada penggnti.... yeay!!!!

ini lah rupa dia:~ TOSHIBA PORTEGE 11.6" screen in RED colour~

 comel kan??? ringan je...1.49kg je...
kat sejam lebih tuggu org kedai tu set up laptop ni... naik kebulur la...

ni antara aksi2 ms hubby tgh tunggu org kedai kompt tu sut up kompter



seronok betul hubby dpt lappy baru.... aku gak yg melangut....
lappy lama dah rosak ,,huhuhuu

Akhirnya... berjalan lah sudah....

Tajuk xhingat!!! ape yg berjalan nyer???

ni ha... my HSH (HSH means Home Sweet Home) progress ler...
akhirnya setelah hampir 2 minggu menunggu si pemaju settlekan defect..
barulah si kontraktor ni baru mau buat kerja kat rmh..
td tghari mcm biasa.. buat lawtn tapak lg...
ini lah kemajuan yg dah dicapai.....

seee... itu abg bangla sdg buat keje

besi2 plaster ceiling sedang dipasang...
weee berbunga2 hati ku kegirangan.....

pandangan dr dapur ke depan....
xsabar nak tunggu siap... camnelah rupanyer nnt...


siap nak bubuh bendalah ni lg nnt..
aku xdpt bayang rupa dia bila dah siap nnt.... sabar2 ye cik ilah....
hehehe

sambil tu aku naik atas round2..
tgk satu rmh dia sudah alas sana sini

semua lantai dia balut dgn plastik....
bagus si Ah Lee ni.. aku suker...
terjaga aku punyer lantai...
kalau x nnt jatuh2 barg.. mesti calar balar lantai aku
samapi ke tangga2 dia balut

ok... sekian.. cerita arini... adios
selmat berhari minggu... babai

penat nyer kalau tiap2 hari mcm ni!!!

nak kata aku mengeluh xjugak..
sbb aku suke buat benda ni...
tp tu lah... mmg le penat weh...
setiap tghari dan balik keje ptg...
aku mesti dtg jenguk rmh ku syurga ku yg baru itu....

kos minyak ke ape ke...
aku xkesah.. yg penting hati puas!!!
hubby mana??? nape dia xpegi je....???
aku xsalahkan hbby pun... xkisah pun kalau dia xdpt dtg hari2 weekdays ni...
sbbnyer dia keje jauh.. kat nun Damansara tu...
dia balik pun lambat... jam 6 kuar opis...
jam 6.45 baru smapai rmh... xpela...
biar aku je yg memantau... pastu aku report kat big boss tu....
xpuas ckp aku 3G je...
kalau nak bukti sahih yg lg jelas...
aku snap gambar pastu aku MMS je...
nnt kalau nak puas hati.. ari sabtu ahad dia dtg le buat lawatan tapak...

ni pun ms taip n3 ni... aku br je balik dr lwtn tapak...
penat oooooo

gmbr selingan...
fiqah terduduk kat tangga .. penat katanyer..
jln kaki dr kete ke bwh tgga rmh xsampai 20 langkah smbil pegang tgn adik irfan..
tu pun penat ke Kak Long....
huhuhu.. alahai.. anak lah anak...

patutla 2 ,3 hari ni blog aku sunyi je....

aku peliks la pulak... 2 ,3 hari ni ..
blog Irfan's N Fiqah's Mama ni sunyi sepi je
apsal ek?????

aku masih xpaham2 lagi...
skali tadi nak msk dlm blog ada 1 msg keluar...
only selected viewer je yg boleh masuk...
lorrr... aku dah salah click ke???
apa aku buat daaaaaaaa

ni semua pasal aku xleh upload gmbar lagi
saje dok godek2 blog ni kat belah permission tu..
tertekan lain le pulak.....
la ni dah betul kan balik

hopefully dah ok..

sory ek kengkawan

Dapur idaman ku

korang... cantik kan design dapur ni?


warna dan konsep dapur pujaan ku....
cuma kaler aku nak merah, hitam & putih
kerusi bar kaler putih tu aku dah beli dah... 2 biji

all piccas: kredit to senihias.com
 
sebiji dia punyer kaunter mcm yg aku nak...
sapelah kontraktor yg bakal ku upah...???
ptg ni last kontraktor aku panggil nak ukur kabinet..
kalau harga dia ok.... tak tau le...
so far.. sorang dah terbuku diminda ku....
harga ok... heheh... tunggu...


Teka Teki Dik Rizki by SallDann

contest lg anjuran kak Sall.....
rasa mcm senang... tp tak tau le.... meh ila teka ye



Soklannye:
Teka benda dan jumlahnye....

Benda: Belon

Jumlahnye: 22 biji

aku nak tag:
makyong Lydzar...buat tau!


kete ku excident!!!

ari sabtu aritu aku rasa semua mcm xjd...
yg jd cuma gi soping kat giant je pg tu dan gi tgk rmh smbil bw sorang lg org KC utk ukur Kichen Cabinet..
jam 12.30 tghari kami balik dr rmh tu.. ms nak keluar ke jln besar...
tetiba hubby sudah terlanggar 1 kete avanza baru kaler hitam...


adussssss.. aku menjerit.. KERETAKU!!!!!!!!!!!!!!
berderai lampu kete ku....kemek bonet kete...


skali keluar owner kete avanza tu dgn bini dia..
alamak... bini dia pregnent la pulak...
lg kitaorg serba salah
nasib baik dia ok...


"nak settle camne ni bang?" tanya laki ku...
aku pulak terus bisik kat hubby.... "kita claim insurans je lah yangg..."
sah2 bonet & lampu kete dah remuk n pecah..
brother tu lak mintak tukar bumper baru sebijik kat toyota...


dari tanggung kos ribu riban... duit nak pakai utk buat rmh..
so kami decide buat report je.. abis cite....
so.. hubby antar aku blik rmh lepas jemput anak...
dia terus gi balai seri serdang...
jgn tak tau.... jam 5 ptg baru dia balik ye...
gile punyer lama nak buat report je dr jam 1 tghari ok


kete pun dah siap antar gi bengkel bawah Allianz Insurans...
xpernah claim pun dah 5 thn pakai... skali skala claim...
abis la.. thn depan NCV naik balik jd 100%...uwaaaa....


nak wat camne kan.... dah nasib.......

bumper kete avanza tu... mcm xteruk kan... tp bila dah bukak bonet..
sgt teruk ok



kete aku lak....
pun mcm xteruk kan???
tp itu hud bonet tu kena tukar sekeping ye...
dlm tu body kena ketuk balik,
lampu tukar sebijik dan..
bumper pun kena tuker baru.... dah patah kiri n kanan

Console cabinet + mirror utk dijual

Pengumuman lagi..!!!!

barang kedua utk dijual
Almari CONSOLE + CERMIN

masih cantik lg..... (sgt cantik pun)
baru berusia 3 tahun jugak

Spesifikasi: Almari console with drawer c/w mirror 5'
warna OAK GELAP

Kondisi: 8/10 

Harga : RM 1000 (Boleh nego lagi)

Tujuan dijual: Nak pindah rmh baru dan akan beli console cabinet baru warna putih

Bayaran : Cash & carry (transport tidak disediakan)


almari ini mmg saja dialas dgn plastik utk elak rosak, calar & kotor

pandangan almari dari dekat


rupa cermin  dia


pandangan dari sisi lagi satu
(sory xambik gmbar dr depan sbb ada meja tu... malas nak alih..)


jika berminat boleh call saya (ilah Fazilah) di 012-6098480tq

la... arini jumaat ke????

situasi:

seorg demi seorg masuk dlm bilik stor opis utk melandingkan diri
pastu siap bukak tudung lagi sambil masuk toilet dan buat air...
jam menunjukkan pukul 12.20 tghari

dlm ati aku kata: apasal diaorg ni??? selalu kerja punyerla bersemangat
ni nak curi tulang ke dok dlm bilik stor ni"

pastu mulut aku gatal menyebut: "apsal korang masuk bilik awal sgt ni???"
jawapan: "wei ila..!! ari ni ari JUMAAT la.... 12suku dah leh rehat... apsal??? ko nak smbung buat keje ke??? pegi le...""

hahaha.. terkena aku.. lupa da..ari ni jumaat
tulah.. sape suruh cuti semalam...
ingtkan arini ari KHAMIS..huhuh!!

houz depot

korang??? pernah gi houz depot??
ala.. tempat dia mcm ikea gak... tp ikea byk jual perabot..
houz depot perabot xde sgt le..
byk brg2 DIY dan kichen punyer brg plus tiles2 n deco2 punyer brg


smlm aku cuti... sempat di houz depot kat damansara tu
tp bkn tujuan cuti utk gi soping kat houz depot tu
tujuan cuti sbb kena hantar irfan jumpa pedratrik kat hospital putrajaya
biasalakan.. dah gi spital.. mana de kejap2..
nak register je sejam...
tunggu jumpa doktor... 2 jam.. last2 ,1/2 hari jugak le dok kat spital

so far irfan sihat... cuma mslh dia adalah dia ada alergik kat leher dia
doktor syak ekzema...entah le....

cite pasal houz depot... mmg best!!!
sampai nak tercabut lutut dok jln mundar mandir dlm tu..

dalam sekelip mata.... RM700 duit terbang..
brg yg dibeli... sinki smapi Rm400 sebiji... bathroom set sebiji & cermin 2 biji...
sgt puas hati.... sbb 1 brg utk Kichen cabinet dah dpt..
barg yg telah dibeli dan tlh disimpan dgn selamat kat stor bwh tgga rumh baru ku
harap2 selamat la....

water tab xbeli lg dan dapur & hood pun xbeli lg...
kontraktor pun xconfirm lg...
1 yg best kat houz depot ni... dgn pembelian RM100 dpt voucer Rm3..
so.. smlm aku beli Rm700 dpt voucer tunai RM21.. berbaloi beb!!



dan xlupa gak... sampai jugak aku kat dpn opis baru hubby smlm... huhu

terkilannyerr.... susu ku tumpah lagi

harini sbnernya aku agak terkilan lg...
mcm biasa.. hantar irfan n syafiqah ke taska
bila dah smapai taska.. aku pun nak amik beg irfan
skali.........

SUSU PERAHAN KU TUMPAH LAGI
sedihnyer...
byk tu....5 oz... utk irfan minum pagi ni susu tu
kecewa lg aku...
aku ni gabas la... kekadng 1 tahap...
aku bendi dgn botol susu avent ni tau...
aku rasa mcm dah tutup ketat2...
tp rupanya... still xkuat...
tu yg susu meleleh tu...
penat aku perah sehari smlm/..... 2 kali perah baru dpt 5oz...

w/pun susu xdpt perah byk...
sekurang2nye.. aku still dpt jimat susu irfan kalau hantar ke taska
1 botol EBM, 3 botol FM
jimat tu....
sory ea irfan... mlm kang jelah irfan minum susu mama ye...

szilling yee mee.. muah!!!! cedapnyer!!!

smlm... papa kata xyah masak
papa nak belanja mkn...kat jusco...
mama pelagi.... horei!!!!gumbira xterkira

papa samapi je kat rmh, terus tukar kereta...
kami ke Jusco Tmn Equin...
b4 tu round2 kedai hardware area tmn equin.. ushar cooker hood
masih xjumpa yg berkenan lg...
pastu baru masuk ke foodcourd Jusco

mcm biasa... bila gi f/court ni...mknn faveret aku adalah
SZILLING YEE MEE with mashrrom black papper source + egg
papa pun order yg sama...
anak2... mkn nasi ayam je....

sedap beb!!!
mkn mmg xhingat pe dah....

ni lak aksi budak berdua nih


sedang menunggu mkn diorder tiba..
minum air kosong je... baik utk kesihatan

pas mkn....
jln2 kat jusco home centre jap..
tgk cooker hood jenama Tellini kat situ...
tetiba mcm dah terkenan kat jenama tu... harga pun dlm range yg diperuntukan
tp lom decide nak beli lg..

pastu keluar, bebudak tu terjumpa lak kete menan ni
kasi layan jap budak berdua ni
RM 3 utk 5 minit ride...
bkn main suka syafiqah
irfan pun.. melompat2 dan memanjat2 kete menan tu

terus fiqah tanya: "mama, atuk ucu kata nak beli motor kan??
utk irfan kan? bestnyer"
mama: "iye... "

singgah solat magrib jap,
jln2 lagi.. jam 9mlm... balik
dlm hati aku kata... dah lama xkuar bersantai ngan papa...
asyik sibuk memancing & kelas je...:P

adik..jom jalan2 ye..

ni aktiviti ptg smlm...
balik keje, jemput budak 2 org ni...
b4 naik atas.. aku biarkan diaorg berdua round2 kat bwh rmh dulu
smabil tu aku perati je gelagat syafiqah layan adik dia..
sayang betul fiqah kat irfan..
jln pimpin tgn...
pastu tunjuk kat adik itu ini..


adik irfan dah pakai baju tido dah..

fiqah tgh tunjuk kat adik ape lah tu

dik... ni longkang... jalan elok2 ye... : kata syafiqah

mmg seronok tgk gelagat anak2 kan...
ngeeeee...




cara check defect rumah (progress mahligai impiana 1)

aduh.... skrg ni aku rasa sgt2 penat...
setiap tghari n ptg balik keje terus gi jenguk projek2 yg sedang berlansung di mahligai impiana
td tghari done aku balik rmh lepas abis taklimat aset td..

aku dok tampal defect punyer tempat yg aku xsempat nak tampal aritu..
berpeluh2 wei!!!!

ni antara tempat2 yg aku spot utk dibetulkan


ni pun jiran depan rmh yg ajar...
aku kongsi dgn korang le yg sape2 baru nak msk rmh mcm aku...
cara nak check defect rmh korang ye

1. dapatkan senarai checklist perkara utk dicheck dlm rmh..
leh mintak dr developer atau sesape yg ada
2. korang perlu tandakan tempat defect tu dgn selotape mcm aku buat kat gambar atas tu
3. ambil gamabr tempat defect tersebut
4. pastu korang print gmabr tersebut bersama maklumat tempat defect tu. buat dlm bentuk table ke..
5. hantar kat pemaju

tujuan buat mcm ni supaya senang org kontraktor or pemaju nak review bila dia dtg check defect sbb kita dah tanda

pastu yg kedua....
aku dah tempah kontraktor buat kerja2 plaster...
aku sgt puas ati tgk keje dia utk 1st step ni
belum stat lg keje2 plaster ceiling tu sbb tunggu pemaju buat defect dulu
tp dia dah alas lantai rmh aku utk keje plaster nnt...
bagus sgt...
lepas dia alas dgn canvas ni pastu dia letak papan playwood pulak

tp depan rmh aku ada org buat keje plaster ceiling..
aku kesian tgk tuan rmh tu..
sbb aku rasa cina kontraktor tu tipu dia..
dah la keje buat xkemas,
lantai xalas..
wayar berselirat xtutup pun dgn casing...
tp aku diam jelah...
sempat aku snap gmbar diorg wat keje...
aku harap kontraktor aku nnt xbuat le mcm tu

tgk le... xalas pun..
abis tiles rmh dia ...

wayar berselirat.. pastu beam pun xtutup...

wallahualam... mintak rmh aku nnt ok le...

murah...murah... dynamo murah2...

ada kakak opis aku ni...
adik dia dok kat shah alam...
rmh dia dekat dgn kilang dynamo...
kilang dynamo ni tgh buat jualan murah...
10 liter dynamo dijual dgn harga RM35...
tp terhad pada dynamo biasa kaler biru je...
slalu 3 liter pun dah kat Rm12-15 kan...??

aku xketinggalan beli ok....
sgt murah n jimat.. leh pakai 3/4 bulan xyah beli dynamo....

ada sesape nak???

korang jgn le ingat dia nak bg botol dynamo tu...
 dia letak dlm botol besar 10liter ni jelah...

check list rmh!

salam ari isnin semua....
amacam?? cuti sabtu n ahad??
dpt ke berilex2... mesti bestkan???
aku... mmg xrelex...
sehari sabtu dihabiskan di rmh baru....
ari ahad.. dihabiskan di rikki harga kichen tools & kichen applience..
selain dok nego harga utk buat plaster ceiling & wiring rmh...
dapat lah jugak dok berborak dgn bakal2 jiran kat rmh tu...
sambil tu dptle bertukar2 kuatation Kichen cabinet, grill dan lain2...
mmg seronok tgk org lain yg sama2 excited nak masuk rmh baru ni

satu yg aku rasa best nak msk kat rmh baru aku nnt adalah
kebanyakan pembeli2 PARAGON 202 projek ni semua umor baya2 aku
kalau tua pun xlebih 35 thn kot...
yg muda2 pun beza 2-3 thn je...
dan boleh dikatakan semua yg beli ni 1st house mereka lah
mcm aku gak..

tp yg dah berumor yg beli rmh ni xmain le beli intermidiete lot mcm kami2 org
semua beli corner lot... sbb rmh corner semua pegi 300-400K..
so far... dah byk benda yg aku comfirm nak buat...

antara check list aku kena buat dan spend our $$$ adalah seperti berikut:

1. Grill - Wrough Iron
2. Plaster siling + wiring
3. Piping utk mesin basuh
4. Kichen cabinet ~ Artwoodsdesign
5. Set bilik tidor & build-in cabinet ~ Clarisson Puchong
6. Beli sinki + water tap ~ Houz Depot
7. Beli cooker hood + hobs ~ Tellini (Jusco Equin)
8. Tempah langsir + curtain railing ~ MACY
9. Tinted sliding door + toilet ~ Rike Cool.com.my
10. Lampu + kipas + bulb lampu ~ Houses Ligthing, Puchong
10. Sofa baru ~ Harvey Norman
11. Set dining table ~ Valencia
12. Rak buku ~ Artwoodsdesign
13. TV cabinet + meja kopi ~ Artwoodsdesign + IKEA
14. Kelengkapan bilik syafiqah ~ IKEA
15. Cat + permaidani + lain2 brg2 deco ~ Jotun & Dulux + IKEA
16. Toilet accessories ~ IKEA & Houz Depot

wah.. byk giler aku xbuat lagi... yg dah buat semua aku dah potong tu...
kira punyer kira..aduai.. RM35K pun xcukup beb
KC aku still xconfirm lagi nak amik yg mana punyer kontraktor...
ada harga murah takut workmanship xbagus lak..
nak beli cooker hood pun dlm dilemma...
aku still sdg berkira2 nak pakai cooker hood yg jenis besar atau yg slim punyer


 atau

sbb cost beli dan install cooker hood & sinki je dah cecah RM2000...
pastu ia beri efek kat design kichen kabinet aku nih..

ini hasil lakaran 3D kitchen cabinet yg jiran rmh aku bg...
kira design ni aku sgt suka okeh!
dari lukisan KC aku yg asal terus aku tukar ke design ini..
cuma itu warna n material utk KC ni lain le.. aku amik kaca 3G

er.. cantik tak KC ni...
kalau nak tau cost KC ni + hood + hub + sinki + tap = RM10K - 12K ok

pening beb!!!
masih pening2 lalat lg ni...

**korang jgn lak boring ye... skrg ni mmg mood hanya utk masuk rmh baru je lah ye...

*** to farra (nadra farissa) : do u like this tpye of KC... i like it very much! byk space utk buat keje n b'fast counter can hide mcm2 benda kalau buat 2 layer like this picture.. but.. if u have another design.. do share with me ya! emel me @ ilahfazilah@gmail.com ye.... leh sharing2 idea !

ish2.. sape yg patut main ni??

tgk le gamabr budak kecik ni..
betul ke alat mainan yg dia main ni??
dah le ganaz...
pastu tak pakai seluar...
anak saper..lah ni ye???
abis bersepah....
hehehe

sila abaikan barang2 lain yg bersepah itu...
ini adalah bilik store merangkap bilik tetamu ye...ahaks!

Meja makan untuk dijual

Pengumuman...
(n3 melekat samapi meja ini laku dijual..huhu)

daku hingin menjual set meja mkn rmh ku warna OAK GELAP, 4 seater,
 meja 4segi sama...

masih cantik berseri2 lagi.... sbb jarang2 digunakan...
meja ni kekadang jadi mcm meja hiasan je....
tempoh penggunaan baru 3 thn...

kondisi: 8/10.... sgt teguh dan cantik... cuma permukaan meja calar sikit

tujuan dijual: nak masuk rmh baru dan dah beli meja baru jenis tempered glass

harga jualan : RM500 RM350 (boleh nego lagi)

cara jualan:  cash n carry ( transport tidak disediakan)


pandangan atas


pandangan dekat


sesiapa berminat boleh hubungi saya (Ilah Fazilah) 012-6098480 
Related Posts with Thumbnails