Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

Noodle Station & Carls Jr......

ari sabtu lepas... mmg giler mkn le aku
balik dr Cyberjaya terus ke Alamanda soping brg dapur..
pastu gi mkn.... lama betul tak mkn kat Noodle station ni...
kali ni aku xorder sup dah... aku order tomyam lak...
mmg terangkat beb

menu tomyam noodle mee ni mmg dah jd menu fav aku laki bini

nie.. menu favrote syafiqah.. harus order every time dtg...


menu tambahan aku order utk adik aku Siti yg saje dtg lepak2 kat rmh aku

tgk budak tecik ni
dah pandai mkn sendiri
xmau org suap... pakai sudu garfu mcm anak mat saleh...
pandai adik irfan.. tp xleh mkn mee panjang2..
nnt dia tercekik... maklumle... mee tu dia sedut teruk masuk kat anak tekak
xkunyah pun...


ni pulak aksi sayfiqah mkn dan makcik dia
bukan main besor mulut fiqah nganga nak mkn ham tu

ni menu mkn aku di siang hari kat alamanda
jgn tak tau, ptg tu aku ada tournament bowling dgn bebudak opis aku kat mines
kat situ dijamu dgn burger Mc'D
n kalau korang nak tau... ari sabtu aritu giler punyer jem teruk nak ke Mines
naik lenguh kaki aku tekan clucth.. dgn parking yg penuh
balik tu disbbkan jln sesak n aku xdpt kuar parking..
aku stay kat mines smpai jam 9 mlm ok
n dinner mkn tu adalah kat Carls Jr
eceli ni 1st time gak aku terjah restoren ni
menu yg diorder

nama burger; aku pun xtau... tp 1 tu cheese hamburger utk syafiqah
mmg besor giler burger dia ek....?? mcm kat Burger King...
air leh refill

mmg besor burger dia ek... mkn kongsi 2 org...

xlupa gak aku order strawbery shakes ni
disbbkan oleh shakes ni..
smapai arini aku batuk2 n selsema... 1 cawan aku telan sorang2...
amik ko... jam 9mlm lak tu...huaaaaa

kesimpulan... perut aku kekenyangan smapi ari ahad...
berat aku naik 1.5kg sbb mkn yg berkalori tinggi pd ari ini

Syafiqah joget + amik hadiah

n3 lepas... kisah hari sabtu lepas
bertempat di Kelab Komuniti Cyberjaya
berlangsunglah Majlis Anugerah Cemerlang untuk kanak2 taska Sinar Bistari Ceria
(errr.. budak kecik2 pun ada majlis penyampaian hadiah ye....hehe)
seawal pagi kami berempat + adik aku skali siti pergi menjoinkan diri menghadiri majlis ni
syafiqah dgn cunnyer berbaju dress unggu
dia akan menari utk persembahan nnt


cun tak syafiqah?? weee


tgk la anak dara... bila dah makeup...
xmcm bodak umor 4 thn pun

teringat masa majlis thn lepas, umor syafiqah baru 3 thn
ms persembahan dia, dia nangis xberhenti2 n xmau menari
aku mmg berharap sgtla thn ni xjd tragedi mcm thn lepas

tp mmg la kan...
bila dah ramai budak smapai...
semua nerves kot..
mak pak dah dok kat dlm...
tinggallah bebudak ni kat luar, nak tunggu persembahan bermula
bila sorang menangis, sorang2 berjangkit menangis lak

syafiqah n the gang... nak joget lagu "Kopi Susu"

antara parents yg hadir


us....

meh tgk persembahan syafiqah ye...

syafiqah the largers one among the others... kelakar le pulak
nnt video ila upload kendian ye..

while kakak joget2.. adik dok layan diri main sorang2...
senang mama nak amik video kakak sdg berjoget
adik irfan sedang main dgn tabir

tgk tu... galit betul dia main sorang2...

5 minit lepas tu.... merengek2 dtg kat mama
mama dukung dan tepuk2...
terus ter....

and lastly...
majlis penyampaian hadiah...
she's got 2nd place utk kelas 4 umur tahun


to syafiqah: mama bangga dgn kak long.... pandai anak mama
belajar rajin2 nyer sayang....
nnt dah esar boleh jadi doktor gigi ye (ni mama punyer impian)

majlis abis jam 10.30 pagi dari sana kami terus ke Alamanda utk soping barang dapur pulak
tp mama mmg bangga dgn syafiqah sbb dah perform dgn baik ms kat atas pentas
xnangis2 mcm dulu.... tahniah fiqah...

Dah Siap Pun Kitchen Kabinet Impian ku

alhamdulillah...
akhirnya siap pun KC idaman ku
dgn budget ciput yg kuperuntukan...
dgn design yg gilor2.. request macam2 kat brother KC ni..
akhirnya.. tersergam indah KC ku
semua ni adalah hasil kerja Artwoodsdesign...
mcm2 tempat KC aku pergi n rikki..
dr kedai ternama hingga ke dlm blog..
akhirnya hasil kerja dr AWD ni yg ku jumpa di blog ni yg aku beri kepercayaan utk buat
yg kulihat adlah harga + kualiti kerja + kualiti barang yg aku cari..
tq to bro mazuan & the team atas kesungguhan korang buat yg terbaik utk KC ila ni

meh layan gmbar2 hari pertama (18/11/2010) pemasangan ye..
hari Khamis lepas diorg dtg pasang body frame je...
tu pun sehari suntuk amik masa
aku siap amik cuti sbb nak tgk diaorg ni buat keje.. excited weh!

aktiviti pasang rangka bawah dulu

ni KC nyer... dtg seketul-seketul...
terus install je
utk makluman utk body kichen ni aku xpakai chipbord
aku mmg request nak pakai compress ply..
kira dia pakai kayu solid kat tgh2 pastu diapit dgn playwood...
tp lebih teguh dan ringan berbanding dgn chipbord yg diketahui sgt berat dan xboleh kena air nnt kembang
so harga dia mmg 'up' sikit la berbanding pakai chipboard

setelah bertungkus lumus seharian pasang body ni...
inilah hasilnyer

ada bar counter seperti yg diangankan

ni pulak kat wet kichen (konkrit work top) yg telah ditambah dgn wall unit dan dish rack


seterusnya utk kerja pemasangan pintu2 kabinet utk wet dan dry kichen yg dipasang pada hari sabtu (20/11/2010)....
material utk pintu aku pakai 3D High Gloss Melamine
mula2 mmg hajat nak pakai 3d Glass.. tp setelah dipikir2kan
kos dia kena up lg Rm1K n dr segi ketahanan sbb aku ada 2 org anak cute yg lasak
so... ku pendamkan padamkan hasrat pakai kaca 3G


kerja2 pemasangan pintu2 kabinet


akhirnya... pintu pun siap dipasang....


akhir skali...pemasangan worktop utk dry kichen & bar counter yg menggunakan solid surface, dipasang pada hari ahad yg lepas (28/11/2010)... keje pemasangan ni lambat sbb aku yg sgt2 bizi n saje suruh org ni dtg ari smalm
setelah bertungkus lumus memasang...
akhirnya.....
taraaaaaaaa





dapur impian ku dah pun siap beserta dgn bar stool lg tu
mula2 mmg tempah kaler putih bar stool tu.. tp last minit tukar kaler ke hitam
sbb nak kasi matching dgn kaler bar counter


see... syafiqah sdg order makanan kat mama ni
" mama sy nak nasi dgn sup ye... air milo satu!!!!"cepat2..." !!! haha
amacam kengkawan???
ok tak KC aku.....
yg penting aku sgt2 puas hati dgn design KC ni...
pelaburan skali seumor hidup...hehe

wat a busy weekend....

salam ari jumaat semua...
arini mmg xdann nak berblogging or ber fb-ing
pepagi dah gi dgr ceramah dr Dato' Dr. Fadzlilah Kamsah
ptg lak lepas lunch kena attend taklimat aset.. bizi weh!

2 morro xtvt sgt2 padat...
yg nyata esok ada hari anugerah cemerlang nursery syafiqah
aktiviti terakhir syafiqah akan join utk thn ni
thn depan syafiqah akan tukar nursery
xtvt ni buat kat taman tasik cyberjaya

ptg pulak ada perlawanan bowling staf PKU kat Mines
ni 1st time aku nak main bowling ni stelah bertahun2 (7thn lbh ada kot)
aku xpernah main bowling anjuran opis

ahad... hubby pepagi dah ke Paka...
tinggallah aku anak beranak bertiga seminggu kat rmh
program yg nyata ari ahad nnt nak gi mahligai impiana pasang langsir
tghari gi kenduri kawin...

yg lain.. xtau lagi nak wat ape...
nnt aku update cite2 aktiviti sabtu n ahad ye...
now.. dah jam 5... masa utk balik..... babai..
have a happy weekend!!!!

nak hilangkan parut c-sec..... Bio Oil or maderma

wah.. lama aku xhapdate cite2 pasal aku soping moping ni
hasyik2 pasal rmh ek...
mlm smlm aku sempat singgah Jusco
bkn sbb nak shopping sakan
tp sbb susu irfan dah habis...kalau xaku rs mmg xterpegi la kat jusco ni
nak tunggu ari sabtu nak soping brg dapur mmg xdann la
aku skrg mmg dah xperah susu dah...
mmg bergantung harap kat susu lembu je..
harap malam je la budak kudut tu isap nenen..cian irfan
so dah alang2 ke sini aku singgahla ke Watson utk bl brg personal care aku yg mmg mostly dah abispun

antaranya yg aku bl adalah krim Maderma ni..

b4 ni aku pakai Bio Oil

meh aku cite dulu sejarah aku pakai Bio Oil ok.. cite dia lbh kurang camni la
aku mmg dah lama nak hilangkan parut bedah aritu..
aku boleh bilang la bape botol aku pakai Bio Oil...
kat 20 botol ada kot sbb aku pakai since mengandungkan irfan & arwah kembarnye
smapailah irfan dah setahun setengah sekarang

keberkesanan Bio Oil pada ku hanya terbukti menghilangkan kesan selulit & pecah2 je
n masa mengandung aritu mmg berkesan la... walaupun perut membesar sebesar2nyer..
kulit pecah giler2... tp xde rasa gatal pun sbb letak Bio Oil ni

pastu lepas bersalin aku masih continue pakai Bio Oil ni
dgn harapan kesan pecah2 akan pudar n kesan parut C-zer ni beransur hilang
 yg ketara cuma kesan selulit n pecah2 je
tp bab parut c-zer tu mcm xde kesan pun

terbaca kat blog farra delina yg dia pakai krim Maderma ni
mcm power je krim ni
so... smlm aku pun berjaya membeli krim ni
selalu tu asyik lupa nama je.. lg pun Bio Oil tu mmg dah abis pun
masyaallah.. kecik giler ye krim ni
harga dia RM32.00

sib baik ada free gift shopping bag ni
aku harap ada lah sinar2 harapan kesan ni makin pudar
aku ni dah la jenis kulit kalau cedera je terus jadi parut n kiloid
kiloid ni adalah sejenis parut tumbuh mcm ketulan daging tu
sgt la xbest aku rasa

korang ada ape2 krim lain tak kot mana la tau
leh kongsi2... aku mmg nak sgt hilangkan kesan parut c-zer ni

Saya sangat bizi + perabot baru lagi

wah.. stat ari ni sampai minggu depan..
daku sgt bizi okey..
last minit baru compom dpt gi bengkel...
pengurusan UPM nak lulus punyer lah lama amik masa
kena arrange n uruskan hal2 utk bengkel kat dlm hutan ni..
sila jgn pelik kalau xde n3 terbaru ye..

oh ye...
nak update lg....
barang baru lg smpai kat rmh...
meja mkn ku yg kecik molek
meja baru u....
hehe....

warna hitam lg ye...
jenis tempered glass
cuma yg xbest nyer...
aku bl meja ni sbb suka dgn design dia
suka dgn kechomelan dia
tp aku lupa nak ukur da...
smalm smapai, org perabot terus pasang
skali bila tgk balik..
alamak!!!! meja ni kecik sgt da...
mcm xpadan dgn ruang dining yg sgt luas n panjang
tp xpela... kira ok la tu...
(nak puas kan hati sendri..)

bar stool pulak... salah kaler..
so kena tunggu lg... dah ada nnt mesti lg lawa kot..
sekian

kisah perabot pulak

salam isnin semua...
biasalah kan.. bila isnin ni mood keje mcm ntahape2ntah
dr rmh gi keje mcm berkobar2...
dah smapai opis... merundum pulak..
lg la hujung thn ni.. budget jbtn pun dah xde...
byk la kes2 bil tertunggak xleh byr... boring betul rasanya...

ni.. nak update kisah ari sabtu n ahad lepas
mmg seharian kami dok kat rmh baru...
sbb nyer... ari sabtu n ahad adalah aktiviti menerima segala bagai perabot2 baru yg kami tempah...
lepas sorang.. sorang call tanya jalan nak dtg rmh
yg sesat pun ada sbb salah aku jugak
salah tulis alamat,... almaklumlahkan... kata rmh baru.. alamat pun xhafal
hehe..

ni antara perabot yg tiba...
1. sofa


ni gmabar sofa nyer (gmbar kat show room ea)

amik aku.. sofa besor gile.. kat 12kaki gak la panjang dia
jenis corner L shape... material fabrik je..
senang nak basuh nnt kot anak termuntah ke.. terkotor ke..
sory lah ek.. sofa xbukak lg... sbb keje pasang langsir lom buat lgi...


2. katil & build in wardrobe

katil jenis divan

ni aktiviti nak masukkan tilam
mahal tilam dr katil.... tp xpe berbaloi2...
mlm tido mesti nyenyak lah nnt....hehehe.. perasan lak aku nih...

ni sedang install wardrobe...
sebesar 8' x 6' je..

3. Peti sejuk


fridge ni 480L... giler punyer besor
jenis tempered glass door
(sbenarnyer fridge ni adiah dr MIL sempena pindah rmh baru.. tqvm to my mak mertua.. byk sgt dah hadiah ibu bg ni)..


hubby nak letak ikan dia byk2 dlm ni kata dia
sgt puas hati.... rmh dah hampir complete... cuma dining table je blm smapi lg
gambar Kitchen cabinet last skali aku tunjuk ek... dah betul2 complete aku show off ok

tp hari sabtu n ahad mmg sgt letih u... tp sgt seronok... yg paling kelakar bab peti sejuk
boleh pulak boleh tersalah model... ari ahad.. org kedai letrik tu dtg balik tukar peti ais....
sib baik peti ais tu dlm kotak lg... mmg saje xmau bukak lg...

arini Irfan lak mcm nak demam.. asyik merengek2 je
agaknyer penat kot
dtg rmh baru asyik main naik turun tangga je...
kat rmh skrg xde tangga... sian irfan....
kak long syafiqah ok lagi... dia sedang excited sbb bilik dia dah cat pink...
dinding kuning tu dinding kat family hall
warna hubby yg pilih..
theme kat family hall nnt hitam n kuning


bab feature wall aku yg aku plan nak cat merah tu mmg dah cat pun
 tp masyaallah... buruk giler...
sbbnyer... aku sendiri yg cat.... berbelak2 warna dia...
dah kat 3 tin aku pakai nak adjust warna kasik ok...
kot kalau buruk jugak... ada gak kang aku pasang wall paper je nnt...
hehehe... xmau tunjuk la dinding aku ye.. sb mmg xlawa... huhuhu

Grill dah pasang!

arini 1 lg kerja kat HSH dah terlaksana
br je balik tgk org pasang grill kat rmh...
jenuh simpan duit ni nak pakai Wrough Iron nyer pasal...
huhu...

layan gambor je la ye.. malas nak cite panjang
hati sedang berbunga riang...
esok leh masuk perabot lak sbb grill dah ada!!
yehaaaaa!!! yahooooo!!!

ni gambor grill kat tingkap master bedroom
kata brother yg pasang grill tu.. jenuh nak bwk naik
besor giler.. abis calar I punyer pemegang tangga..
pandai dia la nak cat balik ye...

ni pulak pintu sliding nyer...
hohoho.. ok la tu yek???
pada mata ku dah santek sgt lah tu....!

masa nak balik tadi diaorg tgh tungkus lumus nak pasang grill kat pintu lak
kat sini pun buat stail sliding gak..
aku xrequest.. tp org grill ni yg suggest... ape2 yg cantik la bang oi...

xketinggalan jugakk...
kabinet dapur aku dah dipasang smlm..
tp br pasang rangka je..
pintu lom pasang lg.. nnt aku update cite kabinet dlm entri lain yek
tp tadi... cina yg buat konkrit table aritu dtg lagi
kali ni dia buat kerja2 plumbing lak
install water tap kat sinki..
kelakar gak borak dgn cina ni
ni aksi diaorg buat kerja



oh ye.. korang ingat tak n3 lepas aku cerita grill jiran sebelah rmh aku design dia sama mcm grill rmh aku gak
aku dah snap gmabr pun
korang tgk le.. sama tak??

sama kan design dia??
cuma dia kaler putih bunga gold..
aku punyer 1 kaler je...
aku suka bab design ombak kat grill dia tu..
(mcm xpuas hati dgn sendiri punyer lak)
hehe
kami ni mmg sama citarasa tau...
beza umor kami 1 thn je... hehe
k... sekian cerita utk arini...

makan2 mlm raya

salam aidil adha kepada semua....

so ape aktiviti raya korang arini?
aku?? pepegi dah gi rmh mak kat sentul...
jam 11 singgah rmh mak mertua lak kat sg. besi
balik tu terus ke Mahligai Impiana (MI)dok membasuh rmh lak..
kira penuh la aktiviti arini

tp tajuk cerita lain ek???hehe
ni ha.. nak kongsi cerita mkn2 di mlm raya
sbnrnyer smlm aku puasa sunat
patut hari2 puasa ni aku kena blk awal n memasak
tp idak... aku dok singgah MI dulu... bkn pe... aku janji dgn pemaju suruh diaorg masukkan letrik kat rmh aku..
sgt puas hati la bila smapi2 je mmg lampu n kipas semua dah berfungsi
wah.. lepak2 punyer lepak siap borak dgn jiran2 depan rmh..
sedar xsedar dah 15minit lepas waktu azan magrib
tp hepi punyer pasal.. perut lapar yg seharian puasa ni.. xrasa lapar pun

so... disbbkan dah msk wktu berbuka n mmg la xsempat nak masak
aku cadang kat hubby kami mkn kat PappaRich ni
lama dah perati restoren ni... tp xberkesempatan mengunjungi
hari ni... akhirnya jejak jugak

1st time aku jejak ni
tgk menu dia lebih kurang mcm Old Town White Coffee ye?
malas nak pikir panjang
aku order Ipoh keow tiow yg biasa aku mkn kat Old Town tu
cuma bezanye kat sini aku order with steam chicken


boleh thn la rasa dia... tp sedap lg Old town punyer

papa lak order
chiken chop with rice....

kak long n irfan... mcm biasa kongsi mkn nasi lemak


tp kan yg paling best aku rasa adalah Air Milo spesel papa order
see... siap ada serbuk milo tu kat permukaan cwn tu..
ape nama ntah milo ais ni aku xhingat

dlm 1/2 jam mkn... kami pun balik
tp kira ok la mknn kat sini

oh ye.. xlupa
mcm aku janji kat n3 lepas, klau api dah pasang kat rmh aku nak tunjuk rupa PC kan
ni ha pictures dia



korang rs ok x?
pada ku ok la ek utk rmh kiut miut aku ni
dgn ongkos yg xseberapa
hehe..
mmg xsabar2 rasa nak pindah ni
esok tunggu org kichen dr Artwoodsdesign nak install KC lak..
sekian kisah arini n smlm..

gmbr selingan pg td nak beraya ke Sentul dlm kete

Related Posts with Thumbnails