Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

kami pergi memancing ikan....

korang.. ari sabtu aritu kan aku bg tau aku gi memancing..
eh silap.. bkn aku gi memancing..tp hubby yg memancing
kami anak beranak sajer ngekor...
tumpang sibuk2 n bikin bising2 kat kolam ikan tu...

ceritanyer.... aku mmg xhingin nak gi pun..
aku dpt rasakan kepanasan dan kebosanan bila kat sana nnt...
tp dah anak dara sorang tu bising2 nak ikut papa dia...
mama diaorg ni terpaksa la merelakan diri ikut gak..
sambil tu nak tau jugak.. kat manala kolam ikan yg selalu si laki ni pergi...
jauh ke... idak ke.... dia selalu cerita kat kolam ni selalu dpt hasil
tp mmg betul pun...
so.... aku malas nak bebel byk...
layan gambor jelah ye....
hehehe.....

tp awas... bkn stakat gmabr gi mancing tu je tau...
gmabr2 ni sampai ke mlm hari sbb memancing aritu xsia2 dpt hasil tau...
hehe...korang layan la...zasss

ni masa kami lepas samapi...
papa tgh sediakan umpan dia...
eh.. lupalak amik gmabr depan kolam ikan ni...
tp kat desa kemuning shah alam je...
dekat la dr rmh xsamapi sejam tp tol 2kali gak la

yg xboleh thn... syafiqah siap bw baldi dgn penyodok
ingat nak pg mandi laut ke nak main pasir...
lantok le kamu fiqah.. janji hepikan

tu dia en. hubby... dia main CASTING
dah penat berpanas.. dia pakai sarung tgn le pulak
penat bila tgk dia asyik baling pancing n tarik balik...

cuba tgk kengkwn en. hubby tu..
semua dok termenung tunggu ikan makan kail..
mamat ni sorang je xdok diam... 1 kolam dia pusing

masa hari tu... giler panas weh!
dah la boring tahap gaban!
sib baik ada lappy peneman sepi..kwuang3X

see.. see....

tp lama2 boring gak layan lappy ni.. sakit tengkuk dok nunduk..
last2 layan budak 2 org ni..
mmg kelakar tgk keletah diaorg berdua.. lebih2 lagi irfan

tgk la budak berdua ni..
ntah ape diaorg buat tu...
rasa nyer papa tgh nak tukar udang kot...

tak ketinggalan muka cik puan ila pun nak menempek gak kat sini...

pastu aku dok perati org2 yg dtg memancing...ada tu mcm aku gak
siap bwk anak bini lg gi memancing...bini diatu preggie xsalah aku..selamber je laki dia nak mancing gak

nak jd cerita.. hubby booking memancing ni 3jam
aku rasa mcm 3thn dok menunggu tau!
bila lapar gi bl makan
dah kenyang.. last2 aku dok dlm kete lak
konon2 nak round.. tp patah balik sbb takut sesat
giler pe.. kawsn kampung tu.. mcm kat pekan patu pahat lak
terus dok dlm kete je dgr CD ukays.. dok dlm aircond lg best

ni ms dok dlm kete..main snap gamabr
ni diaorg dok main gumpal2..
pastu irfan ckp kat kak long..ayat dia bunyi cam ni
"ka...na..na...tu...tu...aaar....aar.."
kelakar bunyi dia.. maksud dia: "kakak.. bg la baldi hijau tu.."

aku dok dlm kete dr jam 5.15 ptg smapai 6.30ptg tula..
tiba 6.30 aku jadi pengadil masa buat sign time out suruh mamat tu berhenti
xsabar nak balik dah! sib baik kat situ ada surau semua.. dah siap solat dah

kalau nak tau.. lepas je aku bg signal tu...
dan dan time tu pancing hubby terkena sekor ikan siakap!
fuh.. nasib diala.. kalau x balik tgn kosong gak la
last minit tu!

tu dia.. sekor siakap berjaya dinaikkan
ni pun mengelupur aku amik camera br teringat nak snap... dr jauh tu...

bila dah dekat.. wajib kan abadikan memori ni

kata hubby.. gambar kedua dia bergambar dgn ikan...haha

balik tu... pelagi..
terus siang la kan...
harus mlm tu mkn hasil tangkapan..
tp korang jgn ingat aku masak ye...
hehe.. xkuasa i..
kedai tomyam yg masak ye..

lepas mandi n solat magrib... jam 8 mlm... zass ke kedai tomyam
order nasi kosong 3 pinggan
kailan ikan masin se..n ...
ikan siakap stim lemon limau!

hubby xtimbang pun td ikan ni
aku rasa ada dlm 1.2kg kot

lepas 20 minit meratah

mkn 3 org... mmg xlalu nak abis weh!
manis n lemak betul isi ikan pancing ni ek!
camne pun.. tqvm kat hubby yg bwk kami gi mancing n belanja mkn mlm
kalau xsalah upah masak ikan ni rm15..
kira ok la kan...

habis la septg kami ari sabtu lepas dgn aktiviti ni...
itulah ceritanyer..... wassalam...

4 comments:

NzA said...

best gak tu sskali g nyibuk2 kt tepi kolam...berbaloi dpt ikan besau.

Iela Fazielah said...

kak: itule.. sekali skala lalu lah.. sbb ila dok kat kolam tu mulut ila bising asyik nak balik je..haha

Farra Dhelina said...

alahai kak oii..kecur tekak!! mcm sedap je kak masak lemon tu..haruslah manis kan isi dia..fresh tu terus masak..berbaloi gak lah kak,akk tgu asben mancing..ishhh sedapnyaaa..

Iela Fazielah said...

itu le pasal farrah... mmg terasa nak mkn lagi ke masak lemon/limau tu... tp xde kuali besor... ikan dah ada 2ekor dlm peti ais tu

Related Posts with Thumbnails