Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

bersihkan rumah sendiri or panggil org cuci rmh??? korang prefer yg mana??

ok.. another n3 aku arini

giler byk citer aku peram nak citer kat korang..
jgn muntah hijo ye... hehe
ok.... sperti tajuk kat atas...
giler panjang aku tulis
ni.. aku nak tanya korang..
korang prefer bersihkan rmh sendiri or sanggup jemput tukang cuci utk cuci rmh???

pada kukan... kalau korang mmg jenis rajin cuci rmh pastu plus ada tentera or koncu2 or partner yg baik bangat nak sesama cuci rmh.. mmg aku salute la
aku pun sama... aku suka bersihkan rmh
bkn kata tiap2 minggu ye.. xmain la... tp tiap2 hari ok
exspecially.. lepas mkn2 bersama2 anak2...
bkn stakat sapu n lap meja mkn... smapai 1 rmh aku mop tau
tp tulah... tu kerja2 harian yg kita biasa buat

tp bab nak mengelap habuk2 kat wall n para2....
nak lap kipas smapai 5 biji 6 biji (lepas kira balik ber pasan byknyer kipas kat rmh ni) kat rmh termasuk membersihkan sawang2
lap almari dlm semua bilik..... tarik n tolak katil dlam bilik nak kemaskan dr segala habuk dan sawang
aku fengsan weh!

kenalak laki ku sgt la rajin
rajin gi memanjing je....ops.. salah lak.. memancing je
satu lagi.. rajin buat habuk n buat kotor kat rmh...
menangis mak tau!

so.. terus trg aku ckp... ahad lepas.. aku terpaksa menggaji  2 org indon yg keje kat opis aku utk tlg mencuci rmh ku...
korang mesti ckp... eh.. dok br nak msk 2 bln dah panggil org cuci rmh ka??
sabtu ahad buat ape??? pemalas ke ilah ni??
serius..aku ckp lagi.. aku bkn pemals okeh!
tp xlarat... xlarat nak buat benda2 yg aku senaraikan kat atas..
stakat mop n sapu smapah semua org leh buat
tp nak cuci toilet kasi berkilat2 n lap brg2 n kipas2 yg smapai 5 bijik tu..
mak mintak ampun... mak xlarat weh!
mak cuci toilet gak... tp agak kureng kilatnyer...
mak vacum habuk gak... tp xsampai nak lipat2 carpet siap jemur kat luar..
patah pinggang mak buat keje sorang sambil tu nak cuci baju n masak tghari lak ye
  
lg pun bak kata akak opis aku...
keje penat2.. dpt gaji.. spare la sikit utk rmh...
sabtu ahad pun waktu nak rehat... nak kemas biasa2 mmg la boleh...
yg luar biasa tu serah je kat indon... byr pun xmahal kan..

jdnyer.. aku pun jemput diaorg jam 10 stat wat keje smapai jam 2 ptg
dgn cermin tingkap semua dia lap.. dgn grill2 aku pun dia lap kasi seri2 balik...
dgn almari2 kasut pun dia kasik lap jugak...
aku suka..aku suka!

ni gmbor2 aku dann nak snap
 ni sorang tgh vacum n cuci bahagian family hall kat atas..
sorang lg tgh cuci toilet
soweyla korang tgk gambar mumtot dia ea... angle xcantik langsung aku snap gmbor
hehehe

kat bahagian atas ni je.. 2jam lebih diaorg kerjakan..
paling teruk bilik2 la.... dgn habuk bedak semua...
tp puas hatila diaorg kemaskan....

dah abis kemas atas...
kemas kat bwh lak... sorang lap cermin ...sorang dok lap grill...perfecto!!!!!
si irfan nak posing gak ke...sibuk je mudak cumot ni..ngeeeee


aku sgt puas hati dgn keje2 kakak2 indon ni...
td gi opis borak dgn diaorg pun diaorg kata ok n xkisah nak tlg kemas lg
aku bkn pe... dlm nak panggil org cuci rmh ni ada gak benda kita kena ingat
ni pun kakak opis aku bgtau jugak

1. jgn suka perintah itu ni kat diaorg...diaorg tau la nak buat pe
2. jgn suka suki hati nak kerah diaorg giler2 buat benda bkn2 kat rmh korang... nnt diaorg pun xtahan gak.. keje diaorg kemas rmh je
3. jgn terlalu berkira n mengekor or menengok or teliti sgt.. mcm la diorg tu nak curi brg korang or nak curi tulang.. 
4. upah kena la setimpal..

alhamdulillah.. diaorg ok.. means aku pun ok kat diaorgla... n upah aku bg pun berpada la kot...
ni pun antaara preparation aku utk party sbatu nnt... 
nak kemas sendiri mmg xdann la kan..
eceli ni 1st time aku panggil org tlg kemas rmh.. lg pun dah rmh sendiri kan
tu yg risau gak... 
dptla aku buat benda lain ari ahad tu... benda lain aku buat tu adalah benda biasa aku buat jugak yg menyebbkan aku xde masa nak buat benda2 yg diaorg buat..
err paham x?? ni.. aku bsh n jemur baju... lipat baju...
tukar cadar katil.... masak mkn.... basuh kasut anak... godek brg nak buat party n berilex2..tu lah keje aku setiap hujung minggu... bygkan.. bila ms aku nak godek buat benda lain?? tu xcampur aku keluar gi soping or balik rmh mak....

so... nak tanya korang balik.. korang prefer yg mana??? cuci sendiri or panggil org je??? jwb2...

17 comments:

SyaNa said...

aku pn takat mop sapu tu bleh la buat sdiri lg
selalu aku pn panggil kakak indon opis aku dlm 2bulan sekali la kadang pun
sbb weken je aku pn bz kuar kan

hahaa so habuk la umah aku

Iela Fazielah said...

Syana: betul tu... 2bln skali ok la kan

lydzar said...

saya pon tgh berkira2 nk panggil orang bersihkan sawang gak ni..hehe

Iela Fazielah said...

lydzar; panggil je....skali skala..

Nadra Farissa said...

i prefer panggil org jeks ilah.. like u said sekali sekala.. lg pun pinggang kite ni bukan leh tahan lasak sgt.. so its better to just upah somebody to do.. :)

Iela Fazielah said...

Nadra: u r rite... pinggang n badan nak pakai lama kan... ?

alyyani said...

kak, dia datang sendiri ke akak yg bwk dtg umah? kalau dtg sendiri nak gak upah dia. mcm umah mak saya upah org je every friday dtg. betul jgn soh diorg buat itu ini, tau la diorg nak buat apa dah mmg keje diorg kan. mmg tak larat la nak kemas sedetail diorg nak lap setiap sudut. huhu.. so, setuju upah org utk kita2 yg tak berbibik ni :)

Dilla Ady said...

kalu dilla byk duit kak, dilla upah jek cam akak..bukan kire malas ke ape kan..tp mmg jenuh nk kemas satu umah dgn details, satu2 camtu..

NzA said...

senang la kalu ada tukang cuci camni..sskali pn kira oklh....

Iela Fazielah said...

allyani: akak kena jemput n antar blk kat seri serdang je.. tp kira ok la... tp still mcm kena spare duti minyak rm10 tp berbaloi2 la.. kot nak akak leh rekomen hehe.. tp keje diaog mmg tip top la

Iela Fazielah said...

Dilla Ady: xsemestinyer byk duit br leh panggil... kot 2-3 bln skali spare dlm Rm100 utk 2org dtg cuci mcm berbaloi2... tp tunggu dilla msk rmh sendri dulu la.. lg senang

Iela Fazielah said...

kak Nza: betul tu.. sesekali je..bkn selalu... sethn 2-3 kali pun kira ok kan

MamaYatie said...

ilah, umah ilah besar la..tak larat kalo saya pun..umah yg kecik ni pun en.suami yg byk tolong..mop lantai, cuci toilet, cuci kipas..saya takat nak sapu lantai, sawang, mop larat ler..bnyk2 nor tak mampu den!

ada budget,sesekali time2 penting camni gajikan ajer org :)

Iela Fazielah said...

MamaYatie: betul tu.. skali skala gajikan org.. tp rmh ila comel je.. bkn besor pun

Adyshariz said...

ila..akak pon x penah terpikir nk wat cam ko..mmg tak larat buat sendirik..nanti nk try carik area sinilah

Iela Fazielah said...

adyshariz: cuba tanya2 indon kat opis tu.. biasanyer diaorg rajin buat keje partime...

Ibu Mifzal Arsyad said...

kalau umah besar cam umah ilah ni mmg ya x larat tul nk kemas..tambah nak buat event kan..semua serbi kena bersih n kemas..mcm jiran sy..tiap2 hujung minggu mmg ada org dtg rumah kemas..

Related Posts with Thumbnails