Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

Bila dapur berasap kembali....

mmmm mmmm..
susah tau aku nak wat n3 aku masak..hehe
selalu n3 aku gi mkn kat kedai org lain yg masak...hehe

ok la... mcm dah bgtau 
dah 2-3 hari ni aku senyum lebar je kan...
hati gumbira..
semangat dok rmh je...
so..harus kena masak sendirikan
lg pun kata dah hujung bulan...
dpt gaji n masa utk memenuhkan balik peti sejuk yg dah kering kontang...
dah alang2 tu.... bodek punyer bodek en.hubby...
berjaya ajak dia masak sesama...
kalau nak harap aku msk sorang2....
mmg alamatnyer mkn menu sama jelah ye.... 
hehe

ok.. menu ari sabtu ptg sbb tersgt2 gumbira...
aku order kat hubby suruh bl serai, daun limau purut dan sikit sayur2an...
yg lain.. semua ada dlm esbok...
lepas 15minit bersilat...
tada....

TOMYAM CAMPUR ok...
 gmabr kredit tu pakcik google.. makcik ila lupa snap..hehe

ok... ari ahad...
lepas soping kaw2 kat Carre4 Alamanda..
singgah pasar borong Selangor lak.... hubby soping brg dapur..
jam 12 balik n masuk dapur...
aku kemas brg soping, hubby kemas brg pasar..
huuuhu..fairkan... aku suker..every month mmg mcm ni la keje kitaorg...

ok..siap berkemas hubby naik atas..
aku lak smabung bersilat nak msk tghari...
aku msk 2 mknn je.. lg 2 serah kat hubby..msk pun kena kongsi2..haha
aku tak tau masak maaaaa...

ok.. 
hasil air tgn aku
sayur campur dgn cendawan shitake.. errr betul ke nama cendawan ni??
ni 1st time aku masak cendawan ni.. senang rupanyer..hehe

masakan kedua:
kerang rebus spesel...
jgn xtau.. every month kitaorg mmg akan mkn kerang rebus 2 kilo berdua kaw2 smapai berak cirit esok tu
errrr...tipu.. aku xcirit.. hubby je sbb dia cicah dgn kicap cili pedas nak mampos...hehe

ok... part hubby lak masak
sotong goreng tepung Adabi...
part msk sotong goreng tepung ni mmg aku fail..
asyik berkecai je tepung dgn sotong dia... makin cuba makin fail..haha
syafiqah sgt suka mkn sotong ni...

menu kedua hubby masak:
ayam BBQ bakar.... 
pun hubby's specialist!
mkn dgn kicap cili tu..fuuuuu terbakar mulut weh...

so... serve dgn 3cup nasi ok...
aku...xmkn nasi..
on diet... nak msk 8kg turun ....harus maintain ok...hehe

ni customer tetap xyah panggil2 dah...
dedua dah kelaparan sbb mkn jam 2ptg ye..
emmm.. sedapnyer
fiqah mkn nasi kosong letak kuah sayur n sotong tepung je..
mmg ni lah mknn dia setiap hari kalau xjumpa sup....sian... 
tupasal makin kurus

adik irfan...
semua dia balun...good adik irfan...
mkn byk2 tp jgn jadi gemok ea..jadi sihat xpe...

hehe...
amacam??? rasa2 sedap tak...hehe
tp tulah...bila dah masak n siapkan..aku selalu ckp...
senang je memasak sebenarnyer...
tp nak stat masak tu yg malas tu.... emmmm entah la....
arini ptg nak msk pe ea??
aku diet buah-buahan 4hari ni.. 
nnt aku cerita kemudian ea...

12 comments:

syanasaid said...

aku pn seminggu msk sdiri
rse best + jimat
tp tu l, mood ni kadang dtg & pegu suke hati

Iela Fazielah said...

haha..samalah kite.... mood dtg n pergi....haha...

lydzar said...

untung la boleh berkolaborasi masak ngn hubby hehe

Iela Fazielah said...

lydzar: haha... nak berkolaborasi kena ungkit2 sikit janji2 mu dulu..huhu..kena rajin remind... kalau x..dia buat2 lupa....

Dilla Ady said...

ni yg semangat nk dengar pasal diet akak nih..

pape pun mmg salute sampai skang diet akak da nk turun 8kg da pun ye..dilla ni diet masih yang yok lagi..huhuhu

cantik pulak pagar tu biel tgk betul2, in real...huhuhu..tahniah tuk pemenang yg btul teka tu ye..

Iela Fazielah said...

dilla: haha...usaha..usaha..usha... ikat perut n telan air liur.. mesti berjaya.... tp mmg xtahan....!

adianiez AIDA said...

adus, ilah. best nyer semua resepi. kenyang membaca nyer... aida tak pernah lagik masak cendawan shitake hitam tu, tak pernah jumpa la utk dibeli. sedap... selalu makan kat kedai jek.

seraiputih said...

ayam tu nampak marbeles....ada resepi tak...

mamaqari said...

wah pandainyer hubby ilah masak...terliur plk tgk ayam ngn tomyam tu=)

Iela Fazielah said...

seraiputih: ada... resepi dia.. perap dgn sos heinz tu je dlm 2 jam..pastu bakar.... sonang je kan>>>>>
tp rasa mmg superb sedap....

Iela Fazielah said...

adieaniez Aida: itule.. ila bc kat blog fillanie.. ala.. bl kat care4 pun ada.. dia keras..b4 masak rendam dlm air panas... pastu masak mcm biasa... tp ila letak sos tiran lebih sikit.. mmg sedap...

Iela Fazielah said...

mamaqari: kata hubby ila : "i got it from my mama!!!!" hehe...mak mertua pandai masak.. anak lak kaki mkn... so.. kena bljar masak.. bini dia je xmoh belajar...panyakit M sgt teruk..hehe

Related Posts with Thumbnails