Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

kenapa jiran penting???


hari ni aku terpanggil nak "up"kan topik kepentingan berjiran...
bkn pe...
pepagi ni..on je FB kat tmn paragon aku...
dah up satu cite... pasal kes kecurian...
yg xbest tu.... kes tu terjadi kat jiran depan rmh....
last week.... jiran blkg rmh dah kehilangan mesin basuh dia...
kena curik dlm pagar rmh....


bila dgr kes curi mencurik ni mmg kita pun jd panas punggungkan??
yelah... lepas ni ntah sape2 lg jd mangsa...
okla,....nak jadi cerita...
jiran dpn rmh aku yg rmh dia pun kena jugak...
apa yg dicuri???
kabel cooper aircond dia ok...
rasanyer pencuri tu nak curi dgn compressor dia skali kot..
tp mungkin xsempat... dia just curi kabel cooper tu je...

tp topik yg aku nak up kat sini adalah tentang kepentingan kita hidup berjiran...
aku bkn la nak mengata pasal jiran aku ni.. tp mcm ada jugak la kan..hehe
sumpah... bkn niat aku nak ckp jahat ye... 
cuma nak bg reminder je kat korg2 jugak
jugak utk diri aku...

mcm ni... jiran aku sorang ni jenis xbape nak layan org..
kira dlm islam boleh dikira mukmin beriman la konon...
yela... bila xbercampur dgn org,... mestilah kurang mengumpat...
tp ada 1 kekurangannyer...
kalau dah pegi balik keje... xbertegur sapa...
org buat majlis pun xjoin...tp kalau dia rasa nak join dia join la..
tp mostly xjoin...pastu game pun xpernh join
lg 1, dia ada satu peel suka biarkan gate rmh dia terbuka
selalu sgt la... so..kami2 org pun mmg buat bodo jelah biarkan...
yela kan.. kalau dah jiran korang biarkan pintu dia dibuka dgn sengaja..
xkan korang sibuk2 nak tlg tutupkan kan...?

ok.. nak jdkan cerita...
minggu lepas rupanya mamat ni sefamily xde kat rmh...balik kmpg kot
tu pun kita org perasan bila dah masuk hari ke tiga (hari sabtu)
sbbnyer.. selalu jam 6ptg dah nampak kete dia parking dlm rmh...
tp kali ni jgn kata kete... motor dia pun xnampak..
pastu boleh pulak dia biarkan pintu pagar dia yg kecik tu terbukak je..
tu pun aku perasan dah hari sabtu...
aku siap tanya hubby.... nape pintu gate dia terbukak..
hubby n jiran2 lain dgn selamber ckp...
ala.. biasala tu.. kan dia selalu xkunci gate...
pastu nampak mcm normal je…
so org pun buatla xkesah…

skali pg ni dipost kan laman FB paragon bgtau...
dia br balik dr kampung smlm... on aircond rasa xsejuk..
skali check rupanyaer paip cooper dia sudah kena potong…
sib baik compressor xsempat diambik
haih… mmg xbest betul dgor…
yela….korang bygkan la… AJK perstuan dok kiri kanan rmh je..
seblh rmh dia timb. S/U dan timb. Pengerusi..
selang 2 rmh kiri n kanan ketua blok dan pengerusi..
dpn rmh ketua blok dan SU....
panas bontot kitaorg...terkejut.. tercengang...
semua org berSMS ok pepagi ni.. berita hangat weh!

Jadinyer... apa yg aku nak tekankan kat sini..
Walau mcmmana waraknyer kita skalipun...
Skali skala.. join la jiran tu berborak…
Tegur sapa… yg wife2 pun… jgn la hanya dok terperuk dlm rmh…
Skali skala keluar… bwk anak main depan rmh...
Sambil2 tu boleh la bertegur sapa dgn jiran lain.. bukan la tunjuk kononnyer ko tu kepoci...just berkenalan..
Jgn sampai satu tahap org ckp... eh.. aku xkenal pun si fulan tu..
Or si fulan tu mmg xcampur msyrkt pun…
Xpun.. sibuk betul di fulan tu cr duit ek mcm dok kat gua...haha
Ni contoh jelah... xde kena mengena dgn hidup atau mati :P...

Tpkan.. kitaorg kat sini mmg lah dah cuak..
Yelah... lepas ni sape pulaklah jd mangsa...
Mintak dijauhkan lah.....
Kekadangkan, benda2 kecik mcm xkunci gate tu kita amik remeh temeh xkisah..
Akukan ada satu kes.. jd kat opismate aku
Kisahnyer..dia ada kat rmh ni tgh tgk tv sambil borak2 dgn kwn2 dia
Rmh dia xtutup gate depan dan grill sliding door dia biar terbuka tanpa kunci
Tp dia kunci cermin sliding door dia..
Tetiba dtg 2 org penyangak naik motor...
Sorang tunggu kat motor sorang lg dgn selamber leh pecahkan cermin sliding door dia ni n masuk rmh...
Pastu rampas h/p, dompet n laptop dpn mata..
Yg kawn aku ni dgn kwn dia xleh buat ape sbb penyangak ni pegang pisau ok!
Hah...xke bahaya tetiba ada org ambush ko kat rmh...
Tu pasal.. mcm aku...dok rmh pun mesti nak kunci padlock kat grill..
Takut weh !

Kesimpulannyer…
Bila dah duduk berjiran ni..... korang mesti..
  1. maklumkan kat jiran kalau nak bercuti or balik kmpg lebih sehari...supaya jiran leh tlg tgkkan rmh.. tp jgn bg tau kat kwn2 dlm FB..bahaya
  2.  skali skala.. join jiran2 berborak dpn rmh kalau nampak.. lebh2 lg kalau jiran korang ni aktif berborak... w/pun skali seminggu...
  3. mesti kunci or tutup gate korang walaupun korang just keluar kejap gi kedai or gi mkn or jemput anak...sbb bila dah jd tebiat.. org masuk rmh ko pun org xamik kisah sbb nnt org ingt ko yg suruh...
my HSH... xde kena mengena dgn cerita di atas..hehehe

jadinyer.. sekian tazkirah aku di pagi isnin ni...
amik2lah iktibar..
dari Ilah Fazilah Kepoci!.muahahahah!

7 comments:

Farra Dhelina said...

emm itu lah guna nya berjiran kan..

Iela Fazielah said...

itulah pasal farra

♥ aNJe a.k.a MaMa_Balqis ♥ said...

yup setuju, jiran leh jadi mata2 tolong jagakan rumah sebab tu kena berbaik2 dengan jiran

Iela Fazielah said...

anje: tanpa jiran kan anje...kita xleh hidup sendiri pun... w/pun perkara sekecil kuman.... alih2 kita tetap perlukan mereka 1 hari nnt

MamaYatie said...

hahaa..lawak pun ada bila baca pesanan pihak penaja nih..tp betullah..bukan nak kira alim ker warakdun wabark ker..kena berkenalan & beramas mesra dengan tetangga juga...sapa tau saat2 cemas ada juga jiran nak nolong..saya pun noti juga, alah..kalo dah engkau sombong bangat..lantok ler..ade aku kesah apa nak jadik kat ko...hahaaa

Iela Fazielah said...

mamayatie: ituler pasal... kalau dah ada org sombong bangat... ituleh padahnyer... last2 semua org ckp... ada aku kesah...??? hehe

nadia said...

seram la jgk...kiotrg ni rajin gak blk kg

Related Posts with Thumbnails