Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

skali skala masak pancake..

hari ahad lepas...
berkobar2 semangt aku nak memasak..
dr sarapan pagi ke mkn tengahri....
mmg sgt berkobar2la..hehe

almaklumlah...sehari sebelum tu..sabtu kan aku laki bini dah penuhkan gerobokkan??
mcm2 aku amik ms soping kat Carrefour aritu...
siap kotak tepung pancake segera ni pun aku masukkan...
hubby memula xbg..
dia ckp: "awk tu nak bl pancake ni betul ke nak msk ni???"
aku dgn gaya2 manja siap angkat tgn lg tunjuk janji n ckp: "yang.... esok sy masak utk sarapan...serius xtipu....sy tgh rajin tetiba ni... " 
pastu dia tanya lagi: "awk pernah msak ke pancake ni"
aku: "err xpernha...tu pasal nak belajar... tgk kerol (jiran aku) buat ms buat BBQ dinner aritu mcm sonang je"
ewwah....adahati tu....
eceli tetiba tekak aku teringin la pulak nak mkn pancake..
pastu aku teringat, ms buat BBQ dinner Paragon awal bln Mei lepas... n3 pasal bbQ tu leh klik sini..
ketua chef kita  org msk pancake aku tgk je.. mcm sonang..tu yg nak try gak tu..
aku kan budak kampung.. kolot.. heh..xtau masak..
tp tau makan... tu yg nak cuba tu
tu betullahkan.... kalau xcuba xtau betul tak...
laki akukan pandai masak2 ni...so aku mintak dia bg suggestion..
jenama mana yg paling senang nak guna...tak yah bancuh susah2..
so dia cdgkan guna produk Pillsbury ni..
sbb xyah nak pakai telur bagai....just letak air or susu...
wah..senang2


so.. meh tgk aku memasak ye...
org tgh bersemangt ni.... haha...

brg diperlukan mcm gmbar kat atas..
just sepeket tepung pancake tu & susu sbyk 240ml.
kalau xnak krimmy boleh letak air..aku nak rs creamy..tu yg letak susu


 ok..dah letak susu dlm mangkuk berisi pancake..pastu kacaula..

sambiltu panaskan kuali
n masak la
 lepas 20 minit ko aku msak..
siap la
ini dia pancake aku gebu gebas..
mkn dgn coklat syrup tu..
letak eskrim lg sedapkan

tp sbb 1st time aku msak guna tepung ni
aku xleh agak bape byk aku dpt..
kalau xsalah kat 25 keping gak la aku dpt..
mcm nak fengsan mkn..
abis diet aku ari ahad aritu..sbbnyer..syfiqah just mkn 2keping
irfan xmau mkn...
hubby mkn dlm 4 keping kot
last2 aku mkn smapi 10 keping..ada lg 6keping xlalu nak abis dah
sib baik kakak aku dtg dgn adik aku
diaorg tlg perabiskan...
tp mmg sodap la...

ada sepeket lg tu dlm kotak tu..
next time leh buat lg..daaa

12 comments:

mummy_ayu said...

wah best tu ..masak sendiri pancake.....yum yum..

Iela Fazielah said...

mummy_ayu: senang rupanyer.... senang + cepat+sedap....hehe

anita said...

sedapnya penkek, klu hidang ngan mini sosej ayamas goreng, baked beans, telur matokerbao..ngan kopi panas, oren jus....dah jd american bfast daaaa!

syanasaid said...

kat kedai bwh opis aku ni jual serbuk pancake dlm botol
ko letak air shake2 jek
pastu teros guna
so takyah kacau2 dlm mangkuk

Dilla Ady said...

wah...cam sedap jek ni kak..leh try ni..

alyyani said...

sonang je kak. harus try utk org yg malas masak mcm sy ni :p

Iela Fazielah said...

anita: tu terlebih rajin pulak tu nak masak sosej..tp cadangan yg baik... leh buat nnt..b/fast ala2 western

Iela Fazielah said...

syana: lg bagus tu...terus shake je... pekata ko bl nak tunjukkan...mcm best je tu

Iela Fazielah said...

dilla: try la... best sgt

Iela Fazielah said...

alyyani: hah...cuba lah...kita2 yg seangkatan ni bagus masak mknn mcm ni...hihihi

MamaYatie said...

wallah...masak sendiri lagi..tak roti den!

Iela Fazielah said...

haha....ni paling senang.. tpkan yatie..ila borak dgn opismate..buat sendiri lg senang rupanyer.. pakai susu, gandum & telur.. nak cubalah

Related Posts with Thumbnails