Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

syafiqah kena demam campak???

owh...
harini daku jd xkaruan...
hubby siap la amik halfday leave sbb kena jg syafiqah ptg ni...

smlm... balik keje...terus jemput syafiqah kat nursery mcm biasa
syafiqah nampak je muka aku terus dia adu dia sakit kepala
rasa pening2...
aku dpt rasa mcm dia nak kena demam ni
so..sampai rmh aku terus kasi dia mkn ubat panadol
dlm masa yg sama dia asyik mengeluh je
sbb dia rs sakit badan n pening...

mlm smlm... suhu badan dia makin tinggi...
sah..mmg demam...tp dia xselsema ataupun batuk
tp mlm smlm mmg aku xlena tido sbb dia asyik la merengek2..

pg tadi... aku xbw jumpa doktor..
lg pun xsempat sbb aku kena gi standby..
aku pikir dia just demam biasa kot sbb dia xbatuk or selsema
tp still dah pesan kat hubby..kalau syafiqah still xok..dia kena balik n bwk gi jumpa doctor kat opis aku
aku mmg xleh balik sbb xtau standby smpai kul bape..
still hantar syafiqah kat nursery ABIM je n xgi tadika Ho harini..
berbekalkan panadol dan roti utk dia 

nak jd citer.. smabil2 standby aku cerita la pasal syafiqah kat sorang jururawat aku ni
dan nak tau apa juruawat aku ni  ckp....
"ila..... u should worry sbb kalau dia deman selsema kita tau dia demam selsema..
kalau demam tp xbatuk or selsema takut dia kena viral fever & sangat bahaya 
manala tau kot denggi ke... or apa2 ke..."

wah.. terus xkeruan aku... mcm mana aku xleh pikir smapai ke thaap tu..
terus aku call hubby...suruh dia balik jugak tghari n amik halfday leave..
tlg bwk syafiqh jmpa doc....
hubby lak siap la tambahkan keriasauan aku bila dia ckp jiran dpn rmh bini dia kena denggi n jiran sblh rmh mmg aku tau kena chicken pox anak beranak..uwaaa 

td tgahri sib baik games habis jam 12.30..ptg ni smbg balik jam 2ptg...
so... dann balik opis n tunggu hubby jemput fiqah n bw jmpa doc..
nak tau apa sbb fiqah demam???
skali doc check...badan dia penuh dgn ruam merah...
dan syafiqah sdg tergaru2 kegatalan
doc suspect syafiqah nak kena campak...dia surh aku pantau utk 2-3hari
memandangkan demam syafiqah masih ada...

tp kalau nak tau... syafiqah pernah kena CHIKEN POX ms umor dia 2 thn lebih..
siap ada parut2 lagi kat badan dia...
harap2 syafiqah xkena measle tu..
tp still dia xleh ke sekolah hari esok...

dan aku doa2sgt jgn la dia kena chicken pox berulang...
nampknyer esok hubby la kena amik EL sbb aku xleh cuti esok...


gmbar ms syafiqah br je baik dr chicken pox umor 2thn

9 comments:

lydzar said...

orang kata campak ni kena once in a lifetime je kan..hopefully jgn la kena campak lagi..kesian tengok budak menggaru and terpaksa menahan gatal

- dieyana - said...

moga syafiqah tak apa-apa, cepat2 sembuh....tak keruan kalau anak-anak demam :-(

- dieyana - said...

oh ya, try cari daun semambu, untuk ilangkan gatal2 campak tu, buat lapik tidur

alyyani said...

doktor kata kalau kena campak masa kecik akan kena lagi sekali sebab tak keluar habis. sebab masa nia kena dulu 3 bulan. akak bayangkan la. tp tak kua habis kot sebab settle 3 hari je. kalau campak ni, bab kuarantin ni kita laki bini la kena gilir2 cuti kan. hope tak jangkit ke irfan. and hope bukan lah denggi.

Dilla Ady said...

sian die...takpe, be strong..rajin makan ubat biar baik cepat ye cayam..

sall said...

Moge cpt sembuh sayang.

mamalieyna said...

aduuuh moga cepat baik ye syafiqah...tak keruan kita dibuatnya kan..huu~

MamaYatie said...

ciannya fiqah..smg cpt baik la hendaknya...sakit2 badan jugak kan kalo demam campak ni

armouris said...

lagi info tentang demam campak di SIHAT SELALU - Demam Campak Berjangkit

Related Posts with Thumbnails