Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

puding trifle... 1st trial.... alhamdulillah..jadi....

ok..2nd n3 masak memasak...
aku bc kat blog dieyana...dieyana sgt suka masak..
makcik pun nak tiru gak...
kena pulak dapur dieyana cantik... mcm dpr ai..hehe
bila ada dapur cantik mesti kena selalu gunakan..
brlah xmembazir.. hahaha.. ayat xleh blah...

ok.. sbnarnyer aku mmg terliur giler tgk trifle dieyana msk..
search jugak resepi yg sama mamatisya masak.. semua sama...
pastu senang nak buat...
jd saje nak cuba...
kena pulak sorang budak opis aku ni rajin masak
dia selalu tunjuk skill dia kat kakak opis..
eaea,...mcm tercabar lak.. ewah...
dulu aku slalu masak2 bw opis..skrg dah malas...
jd.. biar aku tunjuk blk skill memasak aku ea.. nnt kalau malas2 org lupa kat kita...
(ayat jeles ni..haha.. nora.. jgn marah.. main2 je...)

ok..
nak buat senang je..
sediakan bhn masakannyer


aku taip cara nak msk ea..
ada kwn fb request nak tgk recipe...

pertama... potong london swiss roll tu susun cantik2 dlm loyang
lg prefer korang buat dlm gelas..or cawan.. mmm mcm kat hotel

lg cantik korang susun rapat2 ye..
kalau nak jimat leh bl kek gulung kat bakers cottage ke.. lg bagus tau..hehe
pastu amik sikit air buah peach korang siram atas kek gulung ni..biar lembab2..
jd ada rasa masam manis kat situ...

pastu letak tepi...
terus pegi pd step kedua..
kita masak kastard cream ni
bahan2: 
1. 2cawan susu
2. 1 cawan air
3. 5 sudu gula
4. 4 sudu tepung kastard

korang kacau dulu sampai xde ketul2.. 
pastu tenggek atas dapur dgn api slow korau kacau smapai likat 

  
lepas masak custard cream korang tu...korang curah atas kek gulung korang..

langkah 3: korang susun buah korang atas custard td..aku pakai buah peach je
boleh guna cocktail kalau mau..
xpun pakai nenas susun selang seli dgn cocktail ke.. strawbery ke..
ikut suka korang la 


dah siap.... 

terus ke langkah ke 4 dan terakhir
amik jeli nona perisa strawbery... nak perisa lain pun bole
amik air 200ml...pastu masak atas api letak 1peket jeli nona tu
xpun leh pakai air panas je.. same je..mana2 korang suka
pastu dah betul2 cair jeli tu korang curah atas buah tu


inilah hasilnyer...

dah siap... masukkan dlm peti sejuk..

dah beku jeli semua... dah sejuk pun rasanyer..
korang mkn la...
aku ada buat spare dlm bekas dadih..
saje jek....
alamak comot pulak...hehe

so..sekian n3 masak memasak sy...
n3 rajin utk bulan ni..
tp rasa nak cuba buat lg..
sbb smlm bwk kat opis semua puji kata cedap..
wah..kembang montot..ehehe..
xpun buat semangkuk antar kat mak n mak mertua kan..hehe..
daaaaa

14 comments:

- dieyana - said...

hikhihk, malu makcik! mk cik bukan rajin sgt msk, hahahah, tgk mood jugk, hihkhihk.

apa2 pun, alhamdulillah, trifle iela menjadi n nmpk best dgn buah peach tu....buah peach tu manis2 masam eh??

leleh air liur org poso nih...;-))

Lyn Harris said...

ilah.. nampak sedap.. nanti len kali buat hantar lh umh no 4, jln lep 1/11.. hehehe..
anyway, klu anto umh mak mertua lg kembg lh montot!!

mummy_ayu said...

wah...nampak sedap..ayu pun pernah try, kalu makan time sejuk2.memang best..

syanasaid said...

senang je bile tgk org buat
hahaa tp nk try tu ntah bile

mama tisya said...

kalo tkmo yg triffle wt yg puding jagung pn sedap cuma tmbh krimer jagung..br je buat lastweekend..cz lama tk buat..ehehhe

Iela Fazielah said...

dieyana: pe nak malu lak..betulla.. rajin masak tu..
pastu dah buat senangnyer... buah peach tu manis xbape masam.. kakak opis kata ok sgt..kalau pakai cocktail lg manis kot

Iela Fazielah said...

lyn: insyaallah...hehe.. ybhg en sani pun dah request td dlm fb..

Iela Fazielah said...

mummy_ayu: nnt ila nak buat lollichoc mcm u buat pulak.... trifle ni mmg sedap mkn sejuk2...

Iela Fazielah said...

syana: buat 2 loyang ms bday iman nnt pun ok gak tu nnt.... mmg senang

Iela Fazielah said...

mamtisya: puding jagung ea??? boleh gak tu ...nnt ila try

alyyani said...

td main dish, ni dessert lak. ish, mmg roh masak kak iela dah dtg ni. heheheh... lapa pulak tetibe, huhu..

Iela Fazielah said...

alyyani: dessrt ni akak masak esoknyer...nak asah bakat

MamaYatie said...

sedapnya....rajin ila masak..mcm2 buat ek..bilo den nak ambik langkah pro aktif ni..hihi

Iela Fazielah said...

mamayatie: ala...bebaru ni je mood memasak tu dtg... kalau x..lansung xberasap dapur..hehe

Related Posts with Thumbnails