Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

kisah beraya rumah jiran2....

salam hari rabu kengkawan...
emm blog ai agak xberupdate beberapa hari ni ye..
sory lah.... ila agak bz n keadaan diri yg xberapa stabil n sihat ni melembabkan diri
tambahan pulak sibuk nak Audit SIRIM ISO utk UPM..
so.. opis ai pun tempias2 jugak la...

ok.. ni nak citer ari ahad lepas...
aku n 4 lg family kat rmh seronok betul rasanyer..
dapt beraya rmh jiran2 yg berlima ni..
boleh katakan kami ni agak rapat la...
bkn sebb per... sebb setiap ptg anak2 mesti main kat luar..
mak pak pun rajin teman anak main..
dan kami jugak adalah yg setia kalau ada aktiviti...
org kata sentiasa AVAILABLE la... 
dgn jiran lain pun rapat jugak.. tp tulah..
ada tu kekadang nak nampak muka pun susah...
yelah kan... semua ada aktiviti masing2....
so... adatla kalau kekadang je dpt jumpa...
org kata paling selalu jumpa pun time nak gi keje pepagi kan..
tu pun just angkat tangan or senyum dr jauh....

ok...
projek beraya ni bermula bila wife tok pengerusi invite aku beraya rmh dia..
ari ahad... aku kan kepoci...
dlm pd ms yg sama.. 
sorang jiran lagi si hafiz ni mmg dah rancang dah nak beraya ni..
dah alang2... aku pun calling2.. jerit..ajak beraya...
hah... amik kami.... siang tu dpt la berkumpul 4 family...
dimulakan dgn rmh tok pengerusi...
wife dia amy siap masak nasi impit, rendang & kuah kacang lg tu...
mmg sedap!

ni ms kat rmh tuan pengerusi.. Sedara Nizam...

pastu... operasi kedua....
beraya kat rmh aku lak....
aku xde la sajikan pe.. just masak Spegeti Bologies je... simple2 gitew...haha

disebbkan rmh aku tv xde kat living hall..
bebudak naik atas main menan n tgk tv kat family hall...
harus kejap2 kena jenguk sbb dah dgr diaorg dok bertukang kat atas...

aksi bebudak ms mak pak dok sembang n borak...kata raya kan...

operasi beraya stat jam 12 tghari...
tp taula kan.. skali beraya dok borak amik masa 1 -2 jam setiap rmh..
kata menikmati hidangan kan..
pastu berhenti rehat jap bg laluan kat anak2 nak tido jap..

mlm tu jam 8mlm continue gi rmh jiran sblh rmh lak... Bro Yann...
kat rmh Bro Yann n kak Yani lupa lak nak snap gmbar..
dia jamu kami Mee goreng mamak... mmg sedap n terangkat..
kat rmh dia jugak ada byk haiwan peliharaan n playground..
wah... hapi bebudak tu main slide n naik turun rmh... rmh hero2 la katakan...

dok smapai jam 9.30mlm... berjalan kaki ke jiran depan rmh lak..
rumah Hafiz & nana.... anak2 dia pun hero gak...
hafiz ni w/pun sempat gi beraya smapai ke Dengkil... still sempat beraya dgn kami tau..
dia jamu kami dgn Lemang terbaik dr dengkil... enak n lembut...

abaikan rupa aku yg dah xmcam org...
muka yg semakin kembang...hehe..

ms ni kami ajak Adip jiran dpn rmh dia join skali...
adip ni sgt diminati oleh anak2 semua... kebetulan Adib masih xde cahayamata lg..
siap bergumpal2 bebudak dgn dia..


lepak kat rmh Hafiz smpai jam 10.45mlm..
pastu penutup beraya rmh adib lak...
kat rmh adib kami mkn keropok bertong2...
gmabr?? pun lupa nak snap....
tp mmg happening la hari ahad lepas...

kami mintak diri jam 11.30 mlm....sbb...
esok syfqh nak skolah kan...
mmg seronok aktiviti beraya nikan...
n seriusly.. inilah aktiviti beraya pertama aku rasa dlm hidup sejap dah berkahwin dan mempunyai komuniti jiran yg sangat baik hati...

this weekend insyaallah.. ada kelapangan leh continue lg...
itulah kisahnyer

4 comments:

.:nhalilah:. said...

anak main sama-sama.. emak2 dok bergosip.. kekkekeke.. sama la kat sini pun.. nanti datang raya rumah ek?? nanti akak sms insya allah nak wat open house...

Iela Fazielah said...

kak.. insyaallah.... doakan zul balik cepat....

sall said...

mmg sonok beraya umah jiran2. Dpt gak cuci mata hiasan dlmam umah diorang dan berkenal lbh dkt lg kan.

MamaYatie said...

bestnya..mak ayah duk makan2 & sembang2..anak2 duk main sama2..bagus2x..

kami sekeluarga thn ni nmpknya tak berkesempatan nak gi open house..anak2 silih berganti kena chicken pox..huhu..sedey...

Related Posts with Thumbnails