Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

1st time menggunakan khidmat laundry kat kedai

rentetan dr peristiwa mesin basuh rosak....
nak tak nak... terpaksa gak gi kedai dobi
tunggu punyer tunggu hari sabtu, org dr SenQ janji nak call tp xcall2 jugak..
baju melambak2 xbasuh..
last2 hari semlm (Ahad)...
bertiga... siap bl nasi lemak dulu tepi jalan,...
pastu ke kedai Dobi layan diri kat area rmh...
ni pun atas nasihat kakak opis aku...
hubby xde gi kelas

dah sampai ke kedai ni mcm tercengang2 jugak..
tak tau nak guna sbb kedai ni layan diri...
kena bc notis xpun tanya org kat situ
dr pemerhatian aku ramai betul org dtg mendobi kat situ..


ni rupa mesin pencuci dan pengering dlm kedai ni...
cucian 6-7kg baju RM3.00 je
cucian 8-9 kg baju Rm4.00
dryer xlebih 8kg skali jln Rm3.00

harga sgt2 ok....
tp serbuk pencuci dan softlan kena bwk sendri...
ok... meh tgk bj aku bwk..
sebakul je...spetot semua aku xmasukkan...
tu basuh sendiri kat rmh... mesin basuh leh jln lg kan..
tp kena perah sendiri je..hehe

dlm bakul ni adalah t-shirt seminggu pakai dlm 12helai...
seluar slack hubby selai n seluar panjang syfqah dlm 3helai
termasuk 1 helai jubah aku, 1helai kain pelekat hubby, 1 helai bj kelawar n 2 pasang bj tido irfan..
hmm... byk gak

ok la... basuhan amik ms dlm 36 minit je..
sementara tu sblh kedai dobi ni ada bistro..
so.. mkn sarapan dgn anak2 kat sini dulu

 irfan makan main2...
sambil mkn smabil berdiri & jerit2..

kakak syfqah jugak baik... makn elok2..
makan nasi lemak je..

abis mkn... konsi minum air ye anak2...

dah kenyang...
masuk balik ke dobi n tunggu mesin berhenti..
oh ye... kat atas mesin ada tulis...
mas bila nak masukkan softlan atau clorox...
mmg kena tunggu la..

abis basuh... nak pakai dryer mmg kena tunggu lama..
sbb bkn semua org dtg nak basuh bj
ada yg cuma dtg nak guna dryer je...
so.... lepas 10 minit tunggu camtu, br ada dryer free...
terus cepat2 masukkan bj dlm dryer lak...
kena kirai2 kan bj dulu..


ok.... siap...
proses nak keringkan bj..amik ms 45 minit...
sambil2 tu aku bc notis yg tampal sana sini kat situ

ni cara nak guna dryer..

ada notis tambahan..

yang part ni ada aku buat..
saje je... org buat.. awak pun nak tiru..hehe
agak2 lg 15 minit nak berhenti aku bukak mesin dryer..
rasa bj... panas.. tp still xbape kering
aku tambah lg 50sen duit.. so..otomatik time naik balik jd 22 minit..

dlm tempoh aku mendobi ni.. mmg aku xbalik rmh..
ada org yang balik n dtg balik.. tp aku malas..
so dok jelah melepak kat kedai dobi ni...
tgk org... best gak.. tp meletihkan...
budak berdua tu main ultroman dgn raksasa...xpulak diorg marah..
dah bosan main bakul bj pulak...

abis je mesin pengering berputar..
syafqah tlg keluarkan bj yg dah siap sedia kering..
aku terus lipat cun2 masuk bakul..
ada disediakan sebuah meja utk lipat kain...
dlm tempoh 2 jam dok kat kedai dobi tu...
mmg penat...
tp berbaloi... habis RM7.50
tp bwk balik bj dah siap lipat semua...puas hati..

tp smapi rmh... aku terus ajak bebudak tu tido ok..
sgt penat jd penunggu ok...
hubby call pun aku xsedor...

itulah kisah aku yg 1st time guna perkhidmatan self servis laundry 

9 comments:

eRiNsZ said...

adehh gigih nyer ko nk p layan diri... klo erin p hantar je kat dobi biasa... sila basuh, kering n lipat ngeh ngeh ngeh....

Iela Fazielah said...

eRINsZ: kalau hantar dobi lama pulak kena tunggu... pastu xsalah ikut berat kain kan... kurang2 2 hari kot... yg ni best sikit... sbb dpt buat sendiri... tp lepas ni mungkin xdok kat situ kot.. kena balik rmh.. mmg penat badan dok kat situ

Aleeya (Yaya) said...

rajinnye wt sendiri hehe...

Iela Fazielah said...

aleeya: terpaksa..hehe

MamaYatie said...

ok gak self service kan...sambil2 breakfast & layan anak2..hehe..ingat nak jugak try sekali..nak cuci comforter..tp ntah biler..hahaa

Iela Fazielah said...

Mamayatie: cubalar... best la pulak... mcm rs ketagih nak gi cuci lg

Nadra Farissa said...

ha ah.. bab menunggu tu payah.. nk masuk mesin, pengering sat jeks kan... :)

alyyani said...

kedai dobi dah merata kat SK tu kan kak. bole pegi anytime. :D

mummy_ayu said...

ye la..mana larat nak basuh tu..
Ayu dulu masa pregnant kan Ian..ada washing machine pun..still tak larat..masa awal2 tu..sbb mabuk teruk..so..mendobi la..semingu sekali..puluh2 gak...

Related Posts with Thumbnails