Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

cerita raya kami tahun ini

alhamdulillah...tahun ni w/pun raya haji xsemeriah mana
tp @ least dpt la berkumpul sefamily n lawatkubur arwah anak sama2....

aku seawal jam 5.30 dah bgn siapkan baju2 anak...& also bj sendri
memandangkan hubby pun xde bl bj melayu baru..
so dia pakai jelah bj melayu dia zaman2 dulu..

aku lak..memandangkan perut dah makin besor..
bj kurung raya tempah dulu semua mmg xmuat dah..
so pakai jubah jelah...
sib baik jubah ni muat lg.... n jubah ni bkn la jubah org mengandung pun..

so lepas bersiap...
jam 7.30 pg kami ke tanah perkuburan UPM utk lawat kubur arwah kembar irfan
Al- Fatihah utk arwah...
gamabr semasa gi kubur

kami yang baru smapai...

bila dah smapai hubby dok cr manala kubur anak..
kedudukan kubur arwah mmg kat leleng bukit..
so mmg kami ada tempah nesan dan naikkan batu kat kubur dia..
risau nnt hilang xde tanda..
lg pun kubur arwah mmg xde lot no..
sbbnyer kata penjaga kubur tu..
baby yg lahir dan meninggal umur kurang dari 6 bulan mmg xde lot no.
so... kami tempah nesan utk kubur anak..
lebihan duit sedekah arwah dulu mmg byk..
tmabahan lagi.. biarlah irfan tau dia ada kembar ms dia dlm perut dulu..

so..cari punyer cari tp xnampak...
rupanyer...

mcm dlm gambar.... kat atas..
kubur arwah terlindung dek pokok yang ditanam atas kubur org sebelah...
kata hubby.. xpelah... sekurang2nyer kubur anak sejuk sbb ada tumbuhan yg melindungi dia..

lepas pokok tu di tolak ke tepi...
inilah kuburnyer
irfan siap tanya: "apa ni mama?"
terus aku bg tau dia..." ini kubur arwah kakak Batrisyia Iman"
"dia kembar irfan dulu ms dlm perut mama"

then kami sama2 bc al-fatihah n bc yassin..

aku xlarat diri lama...
aku tumpang duduk kat kubur org sebelah..
jam 8 pg...
lepas abis berdoa...

kami gerak ke sg. besi rmh MIL utk solat raya n beraya disana...
tp aku mmg xsnap gmbar lansung...
mcm biasa.. MIL masak mcm2..
ada kuah lodeh dgn nasi himpit,
ada rendang ayam dan lemang...

aku lak tgh giler bc novel 
Cinta Kau Dan Aku dr Buku Prima

ni adik ipar aku la yg bg pinjam..
giler bc ko....
best giler citer dia..
memula cerita happy2.. dah tgh2 nangis giler2...

ok..jam 2ptg camtu..
gerak ke rmh mak abah aku lak kat sentul...
kat sini br aku mkn ptg lak..
sejak kandungan bertambah besar ni..
leh mkn sikit je... mkn byk2 rasa nak pecah perut!

see syafiqah..
suka dia bila pergi rmh bonda dia..
ada org nak layan diaorg..


ptg tu lepas mandi..
siapla mak iti dia teman gi main kat taman menan bwh rumah kejap


ptg tu kami balik serdang..
aku siap tapau pulut palas mak dlm 3 ketul dan sikit nasi impit
xlupa jugak rendang ayam & kuah kacang..

so smlm.. dr b/fast smapi ke dinner mlm..
aku asyik dok ulang mkn rendang ayam mak n nasi himpit...haha..

itulah kisah raya kami tahun ini



5 comments:

mummy_ayu said...

Ayu tahun nie tak gie pun pusara adik....

zailamohamad said...

selamat hari raya..kitorang beraya kat Kajang je, sedih tak dapat balik kg tapi takperlah..dengarnya jem teruk jalan nak balik kg..huhuhu

Iela Fazielah said...

mummy_ayu: xpe...bila2 free pun leh gi lawat..

Iela Fazielah said...

zailamohamad: selamat hr raya zaila...itula.. kwn opis pun ckp gak... jem teruk.. tp xpela..raya kat memana pun xpe..asalkan dpt berkumpul ramai2..

- dieyana - said...

betul kata hubby iela, sejuk skit kubur arwah ada pokok tu....:-)

ehhe, sentul....ehhehe....=^__^= mana la tau kan, pas ni jumpa iela kat tangga flat tu..^__^

Related Posts with Thumbnails