Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

alhamdulillah.. irfandah sihat...

salam mlm minggu korang...
mlm ni aku rs relex sgt...
sbbnyer.... irfan dah beransur pulih...
dah xdemam lg.... dah boleh main dgn kakak dia
siap gi kenduri kawin la ptg td n gi lawat nenek dia kat sg. besi...

kalau korng nak tau..
smalam aku sampai terpaksa EL sbb tahap kepanasan bdn irfan giler panas...
naik takut aku....sepnajang mlm dia xtido merengek2...
smapai kan pg jumaat smalam pun merengek2 n nangis lg...bukan sikit2.. terukpunyer
sampai aku laki bini xtido mlm la dok pantau suhu n jaga time utk bg ubat panadol
seingat aku.... xpernah la irfan demam seterukni...
since dia aku bw blik kerumh lepas dia kuar NICU ms umor dia 3minggu
skrg umor dia dah 1thn 9bln...baru la dia demam smpai 3-4hari berturut2 dgn kepanasan cecah 39darjah
tapi lepas je dia baik demam aritu tetiba terus pulak dia pandai ckp...
xde la terus fasih kan... dia ckp ayat yg hujung je
cntoh: kipas... pas....
      mandi...di
            susu.....syusyu
            kakak......kak

wah...bagus irfan...demam amik upah agaknyer...
tp yg xbestnyer pulak...
papa irfan pulak yg demam
ape yg aku perasan... kalau irfan demam.. pastu papa dia pulak demam
kalau papa dia demam dulu.. pastu irfan pulak ikut demam kemudiannyer..
mmg dasar anak papa betul irfan ni...kuat betul chemistry anak beranak ni
papepun.. yg penting anak tu kena sihat dulukan
bapak dia xkisah.. sbb dah besor n tua...
mkn panadol n biarkan dia berbungkus semalam tanpa gangguann
esok sembuhla tu...hehe

er..cuti raya cina ni korang xkemana2 ke???
ai dok rmh je kot... hehehe

takde tajuk

arini aku kekontangan idea..
mcm xde citer best nak kongsi dgn korang..
cuma ape yg berlaku skrg...
irfan deman.. smlm aku n hubby xcukup tido
asik melalak je.. tensi!!!

pg td dah bwk dtg PK jumpa doc amik antibiotik n lain2 ubat..
nak EL xboleh... xde org nak ganti keje...
kena keje gak...


itu je... nak ckp.. lain2... xtau dah nak report pe... daaa

Lipstik boleh dimakan?

korang pernah makan lipstik tak?
ada yg berani cuba nak mkn lipstik tu???
tp ada org ni berani mkn lipstik!
betul.... xtipu punyer...
xcaya..... sila scroll ke bwh...
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v

v
v
inilah lipstiknyer

sape yg berani mkn tu???
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
cik syafiqah ni!
sebelum mkn...
pakai kat bibir dulu ye
wakaka!!!!

eceli aku pun br terjumpa gula2 lipstik ni kat petronas aritu..
biasala.,. bkn aku yg jumpa..
tp syafiqah yg jumpa
pastu... paksa mama dia suruh beli..RM1.80 sebiji..
tp tu la skali bl.. xde bl lg.. manis giler n xsedap..! huhu

kami pergi memancing ikan....

korang.. ari sabtu aritu kan aku bg tau aku gi memancing..
eh silap.. bkn aku gi memancing..tp hubby yg memancing
kami anak beranak sajer ngekor...
tumpang sibuk2 n bikin bising2 kat kolam ikan tu...

ceritanyer.... aku mmg xhingin nak gi pun..
aku dpt rasakan kepanasan dan kebosanan bila kat sana nnt...
tp dah anak dara sorang tu bising2 nak ikut papa dia...
mama diaorg ni terpaksa la merelakan diri ikut gak..
sambil tu nak tau jugak.. kat manala kolam ikan yg selalu si laki ni pergi...
jauh ke... idak ke.... dia selalu cerita kat kolam ni selalu dpt hasil
tp mmg betul pun...
so.... aku malas nak bebel byk...
layan gambor jelah ye....
hehehe.....

tp awas... bkn stakat gmabr gi mancing tu je tau...
gmabr2 ni sampai ke mlm hari sbb memancing aritu xsia2 dpt hasil tau...
hehe...korang layan la...zasss

ni masa kami lepas samapi...
papa tgh sediakan umpan dia...
eh.. lupalak amik gmabr depan kolam ikan ni...
tp kat desa kemuning shah alam je...
dekat la dr rmh xsamapi sejam tp tol 2kali gak la

yg xboleh thn... syafiqah siap bw baldi dgn penyodok
ingat nak pg mandi laut ke nak main pasir...
lantok le kamu fiqah.. janji hepikan

tu dia en. hubby... dia main CASTING
dah penat berpanas.. dia pakai sarung tgn le pulak
penat bila tgk dia asyik baling pancing n tarik balik...

cuba tgk kengkwn en. hubby tu..
semua dok termenung tunggu ikan makan kail..
mamat ni sorang je xdok diam... 1 kolam dia pusing

masa hari tu... giler panas weh!
dah la boring tahap gaban!
sib baik ada lappy peneman sepi..kwuang3X

see.. see....

tp lama2 boring gak layan lappy ni.. sakit tengkuk dok nunduk..
last2 layan budak 2 org ni..
mmg kelakar tgk keletah diaorg berdua.. lebih2 lagi irfan

tgk la budak berdua ni..
ntah ape diaorg buat tu...
rasa nyer papa tgh nak tukar udang kot...

tak ketinggalan muka cik puan ila pun nak menempek gak kat sini...

pastu aku dok perati org2 yg dtg memancing...ada tu mcm aku gak
siap bwk anak bini lg gi memancing...bini diatu preggie xsalah aku..selamber je laki dia nak mancing gak

nak jd cerita.. hubby booking memancing ni 3jam
aku rasa mcm 3thn dok menunggu tau!
bila lapar gi bl makan
dah kenyang.. last2 aku dok dlm kete lak
konon2 nak round.. tp patah balik sbb takut sesat
giler pe.. kawsn kampung tu.. mcm kat pekan patu pahat lak
terus dok dlm kete je dgr CD ukays.. dok dlm aircond lg best

ni ms dok dlm kete..main snap gamabr
ni diaorg dok main gumpal2..
pastu irfan ckp kat kak long..ayat dia bunyi cam ni
"ka...na..na...tu...tu...aaar....aar.."
kelakar bunyi dia.. maksud dia: "kakak.. bg la baldi hijau tu.."

aku dok dlm kete dr jam 5.15 ptg smapai 6.30ptg tula..
tiba 6.30 aku jadi pengadil masa buat sign time out suruh mamat tu berhenti
xsabar nak balik dah! sib baik kat situ ada surau semua.. dah siap solat dah

kalau nak tau.. lepas je aku bg signal tu...
dan dan time tu pancing hubby terkena sekor ikan siakap!
fuh.. nasib diala.. kalau x balik tgn kosong gak la
last minit tu!

tu dia.. sekor siakap berjaya dinaikkan
ni pun mengelupur aku amik camera br teringat nak snap... dr jauh tu...

bila dah dekat.. wajib kan abadikan memori ni

kata hubby.. gambar kedua dia bergambar dgn ikan...haha

balik tu... pelagi..
terus siang la kan...
harus mlm tu mkn hasil tangkapan..
tp korang jgn ingat aku masak ye...
hehe.. xkuasa i..
kedai tomyam yg masak ye..

lepas mandi n solat magrib... jam 8 mlm... zass ke kedai tomyam
order nasi kosong 3 pinggan
kailan ikan masin se..n ...
ikan siakap stim lemon limau!

hubby xtimbang pun td ikan ni
aku rasa ada dlm 1.2kg kot

lepas 20 minit meratah

mkn 3 org... mmg xlalu nak abis weh!
manis n lemak betul isi ikan pancing ni ek!
camne pun.. tqvm kat hubby yg bwk kami gi mancing n belanja mkn mlm
kalau xsalah upah masak ikan ni rm15..
kira ok la kan...

habis la septg kami ari sabtu lepas dgn aktiviti ni...
itulah ceritanyer..... wassalam...

new item... bling2... jgn budak berdua ni tarik udahle...

ari sabtu.... balik dr alamanda soping barang dapur kat care4...
lama xgi alamanda ni semenjak giant seri kembangan dah bukak depan rmh
dah 3bln xjejak la,......
ok.. mcm biasa.. bila dah gi alamanda..
mesti wajib naik bendalah ni...
skrg irfan mmg dah pandai..
dr dok kat stroller boleh turun stroller n naik sendiri kat menan ni
ni aksi mereka berdua...


tpkan.... bukan kisah ni yg aku nak cite..

cerita yg betulnyer...
lepas balik dr alamanda,...
daku pun memujuk2 la en. hubby ni bwk daku jln2 gi kedai perabot..
plan spatutnyer aku gi bengkel besi abg zali utk compomkan design pagar..
skali.. pikir punyer pikir... pagar tu KIV dulu lah...
sayang duit pulak nak spend 3K bodo2 kat pagar kan...

so... en hubby pun drive la ke puchong...
byr tol rm1.60 kat plaza tol puchong selatan..
jln depan sikit dr tol tu ada kedai perabot baru bukak kat situ...
besarrrrrr punyer!!!
red apple ada, baagus curtain pun ada... geetha ada..
mcm2 la... so... aku pun round2 la kat situ..

masuk kat baagus curtain...
wah.. tgh sale ok! CNY sale kot.. xpun sempena pembukaan baru...
boleh kata semua 1/2 price la...
aku dah lama aim nak bl sesuatu utk jd pengadang jln dpn pintu rmh
nak pasang divider mahal giler la pulak..
so... nak ganti dgn ape ek???
TIRAI yg rambu ramba tu pun ok gak... apa nama dia ek.. string cuirtain kan
xpun cristal beads or beads biasa pun ok gak...
so.. jln punyer jln2... round punyer round
akhirnyer... aku jumpa sesuatu yg menarik perhatian ku...

discus ngan hubby...
gaduh2 manja kat situ kejap...
pilih tu.. letak ni.. xjadi.. amik design ni pulak...
last2..
lepas bayar..n bawah balik....
mlm tu... sambil dok atas kerusi n dok gayakan bendalah tu...
siap suruh syafiqah amik gmabar...
inilah bendalahnyer...

korang nampak tak???
biar aku zoom sikit ye..
penat aku pegang ni tau...
sib baik la syafiqah leh harap...
ni baru test2 nak gantung kat mana nnt..
so... esoknyer... (smalam pg le)
aku call org yg buat plaster ceiling aku dulu tu suruh dtg n gantung bendalah ni
termasuk betulkan railing langsir aku....
aku nak gantung sesaje mmg xpandai..
sbb beads ni... wlau nampak sempoi cenggini..
berat woooo.. kat 4kg ada kot!

so.. lepas siap...
inilah kedudukan deko item yg baru aku beli ni diletakkan...
korang tgk kat sebelah beads curtain ni kat plaster siling tu..
siap tebuk tau.. pasang kayu bagai.. kasi cengkam lebih sikit..
kalau tak.. leh tanggal nnt..
kena pulak kalau budak berdua tu tarik...

emm.. korang mesti dok pikir..
leh ke aku tahan budak berdua tu dr usik beads tu..
so far utk sehari smlm dia org ada gak berani nak posing2 kat situ..
tp aku dah pesan.. sape usik... mama tepuk tgn dia..
dlm hati risau gak..
tp harap2 ok le...
kata nak cantik punyer pasal kan...
hehehe.. sekianlah kisahnyer

kawan baru a.k.a. jiran baru syafiqah

lama aku nak citer pasal kwn baru syafiqah..
tp asyik lupa nak snap gmbar...
ni pun br teringat nak snap...
hehehe...

saje nak kongsi citer ngan korang...
ye lahkan.. dulu dok atas awn tu...
nak kwn pun harap yg kat taska
bila blk rmh.. terperuk dlm rmh..
nak turun bwh pun xde org nak main...

laaa ni dah duduk kat rmh teres...
jiran kiri n depan ada anak2 sebaya syafiqah n irfan..
(jiran belah kanan xde anak... dah kawin 2 thn..xde rezki lg..)
sgtla seronok bebudak tu bermain dan berkawan...
so far mostly budak lelaki la..
ada sorang budak pompuan tp dia lom dok lg... br kenal2 ms  makpak dia basuh n cat rmh..

kalau nak tau... bgn je tido... turun bwh terus merayu2 suruh bukak pintu gate...
nak main basikal kat luar...
kalau xbg... nnt syafiqah ckp ~ "mama kedekut!.. xbg kita main kat luar~"
bila dah dpt keluar...
terus pulak jerit nama kwn sebelah...
"akim..akim.. mana awak??? jom la kita main besikal..."
tu la ayat dia tiap kali dpt kuar rmh...
adik irfan mengekor jelah...

kalau syafiqah xpanggil kwn dia...
kwn dia pulak dah dok dpn pagar panggil syafiqah...
mengeletek syafiqah bila dgr nama dia dipnggil...
oh ye nama budak tu hakim.. panggil akim.. umor muda setahun dr syafiqah

tp bila time aku xbg.... tp kawan dah dok dpn pintu rmh..
so.. dia ajak la kwn main kat bilik dia...
kekadang tu... bila tghari or hujan panas.. mmg diaorg main dlm rmh...

ni gmbar ari smlm...
waktu tghari...
aku suruh bdk 2 org ni tido.. tp xmau..
kenala pulak si akim ni ajak main..
nak main kat luar mmg aku xbg... kang kena sampuk bahaya la pulak..
xpun demam kang..
jd nyer.. diaorg main dlm bilik syafiqah..
kata.. byk mainan kan... sukala budak akim ni
akim ni ada adik tau.. nama dia aqil.. tp adik dia xjoin masa ni..
sbb dah main dlm bilik.. kena la aku ni memantau..
bahaya ooo budak laki main dlm bilik budak pompuan.. mcm ada kes tu kan..
mintak jauhkan la....

mula2 diaorg main laptop syafiqah...
skali budak akim ni dah konker laptop fiqah ni..
dr main suka2 sudah jd nangis2 la pulak

tpkan.. budak akim ni mmg camni..
dah laki le katakan..
kekadang dia naik basikal syafiqah xpulangkan..
sdgkan dia ada basikal sendiri

bila syafiqah dah angin xdpt lappy dia.. dia pun nangisla...
tgh nangis nii...
(bilik dah ada katil, almari, side table semua....)

sebelum tu diaorg dok lyn citer word world kat tv kecik fiqah ni
bila dah boring.. tu yg main lappy lak..
bila dah nagis2.. kena la pujukkan..
aku lak.. pakkan la anak org kan..
harus aku ckp n pujuk baik2 si akim ni suruh pulangkan balik lappy syafiqah..
sib baik la budak ni ok...
aku suruh dia main dgn irfan lak...
sib baik dia nak...

tu main blok tu pulak...

so.. inilah rutin syafiqah & irfna di hari cuti di rmh..
rutin ptg hari bila balik sekolah pulak lain..
diaorg main basikal..
nnt aku cerita kemudian ek..
tp mmg bestkan dok rmh teres ni...
kelainan yg sgt2la terasa...

jd peneman....

status` ku sekarg semasa menaip n3 ini adalah sdg jd penunggu
penunggu n peneman utk sang suami yg giler pancing
kena pulak si anak nak mengekor si papa
mama kenalah berkorban masa relex n tido kat rmh...huhu
nnt cerita sebenar akan menyusul kemudian...ek

p/s: mmg boring giler la!! sib baik bw lappy ni..
smabil2 BW....kalau x.... huhuh....

tempat pancing " kolam ikan bkt kemuning".....
jam skrg: 4.30ptg..
keadaan: panas giler!!!!!

SEKIAN...

bila kerajinan melanda.....

aku ni kan... bkn senang nak dpt mood rajin ni tau
arini aku mmg jd tersangat rajin
rajin memasak pepagi.... bw sarapan ke opis...
nak tau ape aku kerjakan pg tadi?
hehe...tetiba segan lak nak bg tau...
wakaka!!!!

xde la... mknn simple je...
org bg smlm buah ni...
kwn opis ckp suruh msk cepat2..
kalau xmasak diaorg suruh potong siap2 n simpan dlm tupperware n simpan dlm peti sejuk
kalau tak nnt buah jd lembik...
disebbkan aku sgt2 lah rajin
aku siap masak pepagi buta...

nak tau buah ape...
buah SUKUN!

gmabr aku google je.. lupa nak snap smalam

kat opis aku ada la 2-3 btg pokok sukun ni
bila ada hasil... our garderner... cheeewah...
bkn la... tp lebih kurang la...
dia akan petik n bagi kat staf2.. sape yg nak la...
kata universiti putra... dulu universiti pertanian kan
byk la pokok buah-buahan kan...

aku mmg suka mkn buah sukun ni...
goreng dgn garam n kunyit je... enaf!!!
mkn panas2.. cicah cili kicap!
pergh!!! walla!!! meleleh beb!

so pg ni sarapan beramai2...
sukun goreng...

kata kakak opis aku..
bkn senang nak merasa air tgn ila semenjak beranak 2 ni..
malas je memanjang.. huhuh!!!
statement xleh blah!!!.
bkn malas... tp xsempat! boleh gitu???

patung ni dah reput atau tuan yg main ganaz sgt???

smlm...
sambil layan cite ni mlm smlm kat tv3

(dah jd cerita wajib dilihat every monday night)
 
sambil tgk syafiqah buat keje sekolah
lepas dia siap buat keje sekolah..
dia pun keluarkan anak patung BARBIE dia yg 2 ekor tu...

nak main dlm bilik dia yg pink tu...papa dia tido dlm bilik dia
papa dia xsihat...
so dia dok la kat family hall dgn mama n adik irfan ni
pastu dia main tukar2 baju Barbie tu

skali dia terlebih pulas kot kepala Barbie tu..
terus jd camni

syafiqah suruh mama betulkan balik..
mana boleh btl dah.. mmg dah patah
ingat anak patung kat pasar mlm ke boleh masukkan balik kalau tercabut

alahai... sedihnyer...
tamat riwayat patung barbie ni...xsamapi setahun umor dia
bl adiah b'day thn lepas bln Mac..
so.. suruh syafiqah cabut n simpan baju n accessori dia..
leh main kat patung lg 1 ni
Barbie Musketeer

tp kalau mama ni byk duit...
kot dpt duit jatuh dr langit ke.. heheh
nnt mama belikan kakak sekor lg barbie nak kwnkan dgn musketeer ni..

tp tu lah... persoalan nyer...
kak long ganaz or barbie tu dah reput..??
sape nak jawab??? cepat angkat tgn!
Related Posts with Thumbnails