Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

rutin si hero ku every weekday...

setiap hari nak gi keje 
kami semua akan keluar rmh sekali
aku bwk fiqah gi keje naik kete everyday..
sbb kena antar fiqah gi sekolah kan

papa pulak bwk irfan naik moto n antar adik irfan ke taska
dulu aku jln sejalan so boleh le bwk budak dua org tu
skarg jalan dah lain2... so kena la split 

so.. pg tadi masa nak kuar
aku tgk irfan pakai helmet kanak2 yg aku belikan aritu kiut sgt!
dah 2minggu aku bl helmet tu tp awal2 aritu dia lansung xmoh pakai
skrg dah mau pakai helmet tu
sempat snap gmbar dia yg dok lambai2 kat aku yg nak gerak pegi keje
while papa tlg kunci gate... (bila la nak pasang aoto gate ni??*n*)

irfan tgh adjust helmet...
kiut miut anak aku ni
suka tu naik moto tiap2 hari


tu melambai balik kat mama n kakak syafiqah...
alahai... babai adik irfan...
ptg nnt mama jemput balik dr taska ye...

berborak dgn Irfan

smlm balik keje jam 9.30mlm
w/pun dah lewat.. irfan still xtido lg
dia siap turun bwh lg tu sambut mama n kakak dia balik dr keje
dr bwh dah dengar dia sbut.... MA...MA.....

so.. si kakak yg baik hati lg sayang kat adik ni pun
naik tangga n pimpin adik kesayangan dia turun bawah..
meriah dgr irfan berckp2 dgn kakak dia..
ayat dia yg xabis2 sebut: KA!..MA.... UH..UH... LIK..LIK...

 bila mama ni nampak irfan sonot giler la...mcm dah setahun xjumpa anak teruna sorang ni
skali dia xpakai seluar la pulak.. tinggal pampers dgn bj tido
apedaaa papa ni... tukar pampers anak xpakai seluar balik
mama pun tegur irfan :"assalammualaikum... irfan... irfan xtido lg ke??
irfan: "tak........ "sambil gelengkan kepala dia dgn tgn2 pun geleng gak
mama: "adik.... nape adik xpakai seluar?? malu lah"
irfan: "uar??? de..de..." (sambil pegang pampers n bird dia buat2 malu)
irfan: :"eeeeeiiiiii... luuuuuu"
mama: "ha... tau pun malu.... mana sluar adik?"
irfan: (sambil senyum) "deeee...." (geleng kepala lg n geleng tgn pastu tunjuk atas n ckp: pa.....pa... tu...tu.... "
maksud dia... papa cabut seluar td kat atas tu...
pandai adik irfan ni... seronok ajak dia borak
pastu... lepas mandi n nak lipat kain baju yg br amik dr ampaian kat luar
irfan dtg dekat n pegang2 baju tu
mama: "adik... jgn usik baju... mama nak lipat ni.. "
irfan: "pa??...pa??" smabil tunjuk kat baju tshirt papa dia..
(maksud dia..dia tanya ni bj papa ke?)
mama: "aah.. ni bj papa.... adik dok jauh sikit.. jgn usik tau"
irfan:"pa??...pa???" tanya lg...
mama: "aah.. baju papa...."
berulang kali dia tanya soalan yg sama dr stat aku lipat kain samapi dah abis.. 

mcm ni lah aku dgn irfan... bersoal jwb dgn dia... ada skali tu dia ckp bahasa jerman
aku kena buat2 paham apa dia ckp... kalau x dia marah sbb kita xhirau dia ckp..
tp sonok bila irfan dan paham bila kita ckp n suruh buat...
n irfan sgt rajin menolong,.. tlg kemas n tolong sepah.. hehe

nnt aku tunjuk hasil kerja irfan ye stiap hari kat rmh diwaktu mlm


mood tercalar..... bengang sgt!

adus...!!! n3 bengang merah menyala!
jam 11.30 pg.. call 1 supplier 
tanya status brg yg ditempah
dah siap ke blm?
 jwpn: xbuat lg! sbb sibuk entertain projek besar dr Melaka
alasan lain: suka buat benda 1-1... pastu nnti kalau kabut2.. nnt hasil xcantek..

aku yg dgr alasan dia: sgt2 bengang ok!
aku order b4 raya cina lg..
dia janji... 2 minggu leh siap! lepas raya cina la kunun!
lepas raya cina aku call tanya status..
still xbuat lagi..alasan sbb cina tutup kedai xleh beli barg utama nak buat bendalah tu
so.. aku tunggu lg 2 minggu.. yg penting b4 5hb Mac
skali tadi call.. dia ckp still xbuat lg!
wei.. dah 1 bulan wei! cina pun dah abis raya

aku pun nak beraya dgn rmh baru gak! hangin ok!!!!
hangin sgt2 ni! pakkan la org tua...
rasa cam nak cancel je terus! jimat duit aku gak!
tp.... aku nak jugak benda tu ada!

skali lagi.. AKU BENGANG!!!!!!!

futsal kelab utk suami2 penduduk paragon...

aku suka btl dgn environment kat rmh skrg...
jiran best.... rmh best....!
semua sgt2 sporting..
last week... tetiba tercetus idea utk berfutsal yg dianggotai oleh kaum2 bapa di paragon
ada sorang ni saje2 ajak... terus ramai pulak yg nak join
so.... this week aktiviti diteruskan lg..
cuma kali ni siap diwar2kan dlm lmn FB supaya lebih ramai yg join

1st game aritu aku mmg xjoin
malas....! lg pun br balik keje... xkuasa nak ikut n teman
tp bila hubby balik dr main dia ckp... ramai yg dtg bwk anak bini
so.. pelagi... this week... 2nd time main... aku pun join
tp ada sorang je wife yg follow... 
tp bagus gak.. boleh kenal jiran lain..
so.. dptlah aku berkenalan dgn sorang jiran blok J..nama dia Nurul FX..
sambil layan anak.. smabil borak2 dgn nurul
pastu  aku snap gmabr je tgk hubby main dgn geng2 suami ni
sgt seronok
fiqah n irfan jugak sgt seronok bila leh main lari2 dgn jiran dia...
layan gmbor jelah ek

 gelagat si bapa main futsal

 anak2 kegembiraan dpt lari sana sini


si ibu yg dpt berkenalan dan menemankan laki main futsal

and lastly..
si bapa yg keletihan tp keseronokan lepas sejam berhempas pulas bermain futsal

bak kata pn. erin : hidup futsal utk paragon! (er betul ke ayat ni?)

so.. si wifey ni nak buat program ape pulak ye?? joget poco2 pun best jugak kan??? 

student berpiket kat upm

arini dgr cite student berpiket pasal pilihan raya universiti...
mcm2 kes jadi..
tp xberani nak citer panjang.. 
sib baik masa belajar dulu aku xjoin ni semua
politik je byk!

cuma kesian kat mak pak bebudak ni
mak pak antar suruh belajar.. korang dok sibuk berpolitik semua
silap2kang ada gak yg kena kick out ni!
takut weh!

mood skrg: kepenatan sbb dah 3hari asyik balik lewat... n sian kat syafiqah yg also kena blk lewat gak..

Koleksi FM ku jadi penanda notis sekolah syafiqah!

korang.. aku pun ada koleksi FM gak tau..
tpkan.. xde la byk mana...
aku tgk ramai tul yg citer pasal FM ni...
makcik ni pun xmau kalah... nak show off jugak..
hehe

eceli.. my FM collection beginning dlm 5thn lepas
tp benda ni stat pun pasal dapat 1st FM dari tupperware..
pastu bila dah kawin n ada peti sejuk sediri..
timbul keinginan nak penuhkan pintu esbok tu

so.. daku belilah FM gambar buah2 & sayur sayuran
tu pun byk dah tercabut dan hilang dikerjakan oleh syafiqah 

pastu.. stat buat collection FM tempat2 menarik bila my MIL & BIL yg rajin gi jenjalan ni bg souvenier berupa FM ni
so.. dapat la kumpul sikit2
oh ye... dlm2 byk2 tu ada FM pemberian cikgu eRinZ the Pink
tu yg bentuk cupcakes tu.. cun sgt!
satu2nyer hadiah dr blogger yg pertama aku dpt..mekacih ye cik erinz
erinz dah bersalin minggu lepas dpt baby boy lg tu... congratz ye... 

mesti korang pelik tgk esbok aku mcm xleh blah kan??hehe
kalau nak tau aku tampal semua collection FM ni kat tepi peti sejuk hokeh..
kat pintu dah xleh nak tmpal or lekat sbb esbok  I  pintu dia kaca daaaa...

mula2 tu mmg susun FM ni cantik2...
tp skrg semnejak 2 menjak dah sekolahkan syafiqah kat  Tadika Ho ni
kan aku citer cikgu dia suka bg notis kat parent
so... byk lak notis nak kena view
so skrg FM tu dah jd benda utk di lekatkan notis..
meh lihat camne jadinyer ye
tu dia..... meriah kan dgn notis
siap dgn lukisan syafiqah skali aku tampal
syafiqah xkasi buang tau.. 
tu hasil keje dia ms dia teman aku OT awal bulan lepas

ni notis terbaru aku dpt ari isnin aritu
pandai betul sekolah cina ni kan?
awal2 tahun dah kutip yuran sekolah bln November...
tp dia devide to every month supaya parents xmiss byr ms bln 11 nnt.. 
maklumle.. ms tu cuti sekolah.. maybe ramai parents xhantar anak dia ms tu
so.. nak cover duit gaji cikgu... diaorg dah kutip awal2.. pandai2 org cina kan

eh.. termelalut lak.. okla
so..sekian kisah FM ku ye...
ada sesape yg baik hati nak bg aku FM yg cantek2 x??
sikit sgt ni koleksi FM aku ni..hehe 

xbernama...

ape motip aku amik gmbar ni??
saje!
tiap2 malam .. kalau dah xde benda nak buat
aku akan dok bertentangan dgn dinding ni
pastu.. aku tgk je sofa dgn cermin kecik2 ni
sambl tu.. letak kaki atas meja n minum air nescafe semug!
dok dlm sejam dua..
dok kat sini dlm gelap.. bukak lampu dinding je dgn kipas... best oo
anak2 aku bior kat atas tgk tv dgn papa dia
aman kejap dunia ni aku rasa..... 

dah penat duduk.. aku landing lak...
pastu.. dah rasa ngantuk baru la naik atas ke bilik n tido

eceli... aku xtau nak citer pe
smlm dah ada bahan nak buat n3..
tp lupa nak bw camera.. so... sekian n3 utk hari ni ye...

p/s: kata nak jd blogger tegar.. n3 ntah ape2ntah pun nak cite gak..hehe 

mari belajar transport!

hai ibu2..umi2...mama2...kakak2... adik2..anak2...sekalian
hari ni kita nak belajar tentang transportion ye anak2...
hehe.. xde la... ni aktiviti ari smlm (ahad)

hubby mcm biasa xde ada kelas
aku n anak2 kebosanan tak tau nak watpe...
eceli keje rmh ada.. tp malas nak pikir
so.. pepagi siap2 stat enjin kete terus pecut balik Sentul
bestnyer balik kampung rmh mak kan...??hehe
kampung I kat Sentul... xleh blah lansung!ngeh2!
tujuan sbenar blk sbb nak tempah mknn kat mak n compom tmpah sate utk majlis nnt dgn kwn
pastu dok la baring2 smabil tgk tv kat rmh mak ni
dlm pada tu..mcm biasa... adik2 aku kan ramai..
semua ada rmh lak tu..
bonda dia pun xde benda nak buat... so layan la anak buah 2 org yg keletah ni

paling best bila layan irfan!
sbb irfan baru stat pandai cakap!
benda paling dia suka tgk n sebut is a bus!
dia sgt obses dgn kenderaan besar mcm bas dan lori... 
asal naik kete mesti tunjuk 2bendalah ni je 
wah.. kebetulan bonda ada flash card tranportation..
pelagi.. seronok la diaorg
mama dia mcm biasa... tgk jelah smabil snap gmbar..hehe

jom lyn aksi irfan ek
Add caption
bonda tunjuk gambar "what is this??"
irfan jwb "bas!"
wah pandai irfan.... clap ur hand!

pas tu bonda tunjuk kad lain pulak.... what is this..
"taxi!!!" jwb irfan..
pastu dia pun angkat kad yg dia dah jwb dgn betul..
ni mama suruh posing.. suka dia!

tgk irfan posing kalau suruh dia senyum
mesti buat muka camni...
alahai.. kiut nyer budak ni!!!!

ok...ok.. smabung belajar lg
ape ni ye....??
irfan tgh belek flash card tu..

mcm ni lah peel adik2 n kakak aku tiap kali anak buah dia dtg menjenguk
paling best kakak aku la (bonda)... setiap kali blk mesti ada buah tgn utk fiqah
buah tgn dia ~ BUKU~

kalau adik2 lak.. asal kami dtg...
mesti diaorg dok layan anak2 buah dorang ni
bg mkn... dukung.. bw round2..
dpt la mama dia ni relex jap...hehe...

camne pun hjg thn ni salah sorang adik aku akan menamatkan zaman bujang nyer
so.. bersedia jd ibu ye manja!!!hehe

hasil ke Midvalley Part II..... LAMEX wallcovering kini di rumah ku..

salam isnin semua...
syiok bercuti??? mcm ila.... byk tol benda ila buat cuti 2 harini...
ni kisah ari sabtu dulu ek...
dah draf dr ari sabtu mlm aritu.. tp usb cabel tertinggal kat opis...
terpaksa la peram kisah ni...hehe

ok.. ingat tak kisah ila ke Midvalley hari sabtu lepas...
leh klik kat sini kot2 xsempat baca or terlupa..
heheh...

setelah jenuh seminggu menunggu benda yg ditempah dipasang..
akhirnya hari sabtu lepas benda yg dinanti.... telah tiba...
dan akhirnya dah pun dipasang dgn canteknyer....(cantek ke... sendiri perasan...wakaka!)

papepun.... bkn nak nunjuk2 ye.... tp mmg ini antara wishlish ila yg dah lama diimpikan
so.... introduction sikit...benda ni semuaorg tau n kenal
dipanggil wallcovering... taip kat google or yahoo tulis wallpaper nnt dia pergi kat wallpaper dlm PC pulak
so kalau nak search pasal wallpaper rmh kena taip wallcovering ok
mula2 mmg ila dah servey byk tempat nak pasang wallcovering ni
n tq pada bloggers yg ada bg tau tempat mana nak bl wallcovering ni

mula2 dulu hampir2 terpadam gak niat nak buat wallcovering ni
al-maklumlah kan.. budget ciput..... pastu ngengada ada hati nak pasang wallcovering
tp alhamdullah.. ada rezki lebih...kena pulak mmg kat tempat ni rasanyer xde solution lain selain meletakkan wallcovering utk mengindahkan rupa dia
so..lepas borak2 dgn beberapa org jiran aku yg dah pasang wallcovering ni
akhirnye.. aku amik keputusan utk beli wallcovering dr. LAMEX
lg pun eric leong pun suggest kan brand LAMEX ni kan.. so.. boleh dipercayailah
another reason.. kata jiran aku... harga wallcovering kat LAMEX ni pun leh thn x bape mahal..
cuma design dia agak terhad...
memandangkan n 1st time.. lg pun budget ciput..
aku n suami nak cuba dptkan servis dr LAMEX ni...
yg penting nak tgk camne cara pasang wallpaper ni
kot dah tau pasni.... leh bl wallpaper kat mana2 n cuba pasang sendiri je kan...

so... sabtu lepas... jam 12.30 smapailah installer wallcovering yg buat keje freelance utk lamex ni ke teratak impiana kami nni
roll wallpapr yg dibeli ada 3 roll je.......
tempat sasaran adalah di dining wall
keluasan dinding 12kaki x 9kaki tinggi.....
design  yg kami pilih : Prague collection
inilah roll wallcoverignyer...

memandangkan aku n hubby decided nakkan kekalkan warna merah hitam kat dlm rmh ni
so.... design bunga2 dr Prague collection ni kami pilih
kata staff Lamex ni.... mmg design bunga2an sgt2 ssuai utk dining area....
ikut hati aku mmg xmau... tp xde choice sbb warna merah design dia sgt2 terhad!
risau jugak nnt rmh jd gelap.. tp rasa ok kot..korang tgk la hasilnyer nnt ye 

so... smapi2.... si cina ni pun memulakan kerja2 pemasangan...
aku request kalau ada kertas lebih aku suruh dia letak kat 1 bahagian kat tangga ni
cina ni kata.. sgt2 cukup! so dia pasang kat wall tngga ni dahulu
sebelum tu jom tgk step cara nak pasang wallcovering ni ye..
serius aku ckp.. tgk dia buat keje mcm mudah sgt! tpkan..
nak pasang kat wall aku ni je dia amik ms almost 2jam 30minit ok...
keje yg sbenarnyer agak remeh gak!

ok... step pertama:
amik ukuran dinding
pastu dia leh agak la bape keping diperlukan utk setiap dinding tu
sebelum tu, kertas wallpaper ni dia lorekkan dgn pensel kat setiap hujung dia
kata dia supaya nnt bila pasang.. antara joint  yg disambungkan xnampak ketara..
kalau xnampak mcm garisan putih
(err.. korang paham x aku tulis ni..?? kalau xpaham sila abaikan jelah ye..) 

step 2: 
bentangkan wallpaper atas lantai dan potong dulu semua wallpaper ikut ukuran

jangan  lupa utk lbihkan atas dan bwh dlm 1kaki...
n makesure kena pastikan bunga2 tu sama
tujuan bila kita pasang nnt.. xyah adjust2 dah..

step 3: 
lepas potong... leh stat sapu dgn gam dia... 
 gam dia ni 1 baldi ok.... mcm jeli aku tgk...
mamat cina ni sambil pasang gam sambil lipat sikit2....
aku tau pasal ni bkn sbb aku tgk je tau.. 
tp aku awal2 dah bc step nak pasang wallpaper ni dlm website LAMEX utk DIY...
tujuan dia lipat supaya senang nak pasang kat dinding nnt.. 

step 4: 
stat la keje2 pemasangan wallpaperni... gunakan scrapper khas...
cuma dah kata org "pro" kan buat keje
dia siap ada laser point lg utk pastikan wallpaper yg dipasang ni xsenget..
agaknyer kalau kita buat sendiri kena la lukis pakai pembaris kot

tup tap2.....tup tap2.... lepas 2jam 1/2..... inilah hasilnyer!!!!
garang tak rupa design ni...
aku rasa ok la n xbape crowded...
mula2 risau jugak takut rmh jadi penuh, suram n crowded!
sbbnyr...lepas borak dgn kakak opis aku... diaorg ckp takut rmh nampak "ramai" dgn bunga...hehe

ok le... aku rasa panjang lebar aku citer pasal kisah wallcovering ni
malas nak tunjuk gamabr penuh dining hall ni lepas pasang wallcovering
kot korang nak tgk penuh.. jemput dtg rmh aku 5hb Mac ni ye ms kenduri doa selamat n bday syafiqah nnt ok!!!

mak dah ngantuk giler nak tido ni...
se u soon utk citer2 lain yg ntah bila akan disajikan lg ok... babai!

jadi.. sekian kisah pasal org pasal wallcovering kat rmh aku
siap bg tips lg kot ada sesape nak cuba pasang wallcovering sendiri
oh ye.. kot ada sesape nak tau...
harga satu roll wallpaper aku bl kat LAMEX ni Rm150
upah pasang RM230 sbb kurang dr 5 roll..
tp bila aku dah tgk cara dia pasang.. kot aku rs nak pasang wallcobvering kat tempat lain..
mungkin nak cuba buat sendiri pulak kot..
sbb dah tau tips nak pasang kan... hehe..
 ok dah....

xsempat nak jln2...

arini....daku sangat sibuk
sowey lah sbb aku mmg xsempat nak jenjln..
kot ada yg aku sempat tu aku mmg singgah la...
arini byk btl phone call tanya pasal payment
mmg byk aku xsettlekan lg..
semua tertunggak since bln 12 aritu
sbbnyer.. payment pun mmg masuk tgh bln 1..
skrg brlah terkedek2 nak kejar buat byrn semua...

2hari ni xtau la aku dpt x nak update blog
tp yg nyata... esok lusa mmg program penuh..
plg best xsabar nak tunggu org dr Lamex dtg pasang wallpaper....weee

pastu nak gi rmh mak mertua nak pinjam carpet n chafing dish
mmg every time aku buat mkn2.. 2 brg ni mmg xpernah miss aku pinjam
nnt2 lah.. aku kumpul duit sikit2 buat utang dgn bai carpet ke..
aku bl satu2 carpet utk simpanan kan??
so lepas ni nak buat mkn2 xyah pinjam dah..hehe

p/s: eceli ni aku lari dr meeting ni... bosan giler....

azam tahun ni nak aktif bersukan & ber..ber...ape2 sajelah

org kan..
kalau set azam awal2 tahun kan...
aku pun sama.. cuma lupa nak bg tau ms awal2 tahun aritu
ni dah msk bln dua br nak war2kan..
hehe.. tp xpe... lom terlambat lgkan...

k... azam aku thn ni aku ckp kat hubby..
aku nak aktifkan diri dlm segala hal
xkirala dlm sukan ke.. persembahan ke... ape ke...
tp yg bab mengajar budak bln sabit tu mmg sentiasa aktif la...

buat ms ni aku dah join 2 aktiviti anjuran kelab opis aku
1 main bowling ms awal thn aritukan...
bygkan 8thn xpernah main..tetiba main balik bowling...
walla! the best eva! 

2nd yg aku lupa nak publish kat korang...
aku join main netball, & tarik tali ms karnival sukan opis aku hujung bln lepas..
mmg meriah... byk gmabr aku snap..
tp lupa lak buat n3 ek...

dah alang2 aku show off la ye
 aktiviti tarik tali

wah.. mmg meriah ms sukan aritu.. team rmh aku rmh merah jadi johan ok
main netball aku main WA.... fuhhhh berpeluh2 ok..
dgn x excersize nyer...

next coming sukan aku akan join adalah perlawanan badminton
insyaallah this coming saturday 26 & 27 Februari ni
nampaknyer kena join hubby gi training ni

ada lg aku dah buat tau..
arini... ada sambutan majlis Maulidur rasul anjuran Kelab SUkan & Kebajikan PKU..
aku telah pecah rekod semula setelah kat 5thn simpan bakat jd MC..
bestnyer!!!


dulu ms kat U n kat sekolah rendah.. aku selalu jd MC utk perhimpunan mingguan sekolah

pastu lg satu.. aku jd solo utk kumpulan nasyid ok..
ni pun bakat tersimpan hampir 13thn...
dulu kat sekolah rendah n menengah.. 
aku mmg jd solo utk kumpulan nasyid sekolah n ketua Boria ok!
eei.. bestnyer!!!


eceli ada 1 lg aktiviti
mlm jumaat ni geng opis nak gerak ke Segamat utk misi bantuan mangsa banjir
aku dah letak nama nak join tp... anak xsihat..
mungkin kena cancell kot...
lg pun kena pegi 3hari 2 mlm..
mereka semua akan stay kat uitm segamat..
sgt2 frust sbb xdpt join...

so korang ape azam thn baru korang lak>>>

baju utk bday party fiqah nanti...

baju bday fiqah daku dah beli...
kat Bebe's House je...harga ok...
material pun ok...
yg penting... cantik..kena dgn tema...

xsabar nak buat party...
lama betul rasa xbuat mkn2 ni....
mknn semua sdg diorder... 
kad pun tgh dlm pembikinan
nnt aku announce kat korang ea..
oh ye.. bj irfan pun dah bl...
tp lg mahal dr kakak dia punyer...
baby KIKO punyer... 
walla!!!!

acident tergempar.. syafiqah terbang kepala terhantuk cermin kete n retak!

kalau sesapa ada bc status FB aku mlm smlm mmg ramai yg dah tau la...
ptg smlm ms jemput fiqah balik dr sekolah..
aku terlibat dlm kejadian panic..
bukanlah accident berlanggar pun..
tp disebbkan kejadian tu cermin depan kete retak ok!

 
aku xkisah bab cermin retak w/pun ada kisah sikit pasal nak kuar duit utk baiki n  tukar..
tp aku paling risau kat syafiqah...
bila dia dah terbang n terhantuk..
dia yg bagi tau cermin tu retak..
aku berhenti tepi jln n cek kepala dia
tp ok.. xde benjol or cedera...
tp aku masih risau! takut ada efek dalaman w/pun dah 1 mlm dia tido ok n xde muntah2

cuma pg td dia mcm kompius sikit
ms tu dia tgh mandi... aku kejutkan dia bgn tido n terus mandi
pastu dia ckp: mama, lepas ni kakak nak tido ye.. kakak ngantuk sgt..
mlm td kakak xtido pun..kakak tgk tv je...
aku: eh.. kakak br bgn tido la... smlm kakak tido dgn mama...
syafiqah: xla mama... kakak tgk tv td... kakak ngntuk ni.. kakak xtido lg...

wei.. aku risau weh.. dia mcm kompius pulak
harap2 dia ok...dia still demam tp dah dedar la xmcm smlm demam panas
batuk pun dah reda...

well... aku akui salah aku gak... skrg ni dah makin malas nak pakaikan syfiqah seat belt tu
kalau x... xmungkin jd mcm ni...

ni rupa cermin yg retak itew
ni ms aku berhenti tepi jln cek kepala syafiqah lepas kejadian..
sgt2 takut aku ms ni... risau jd pape kat fiqah

ni rupa dr luar.... syafiqah mmg dok atas carseat cuma xpakai seat belt je..
gerun aku bila ingatkan balik...

harap2 syafiqah ok la.. amin...

syafiqah sakit teruk....

cian syafiqah..
since semalam cuti hari maulidur rasul dia tetiba diserang demam+batuk berkahak+ selesema dan kembung perut
makn sikit muntah...
pastu mengerang2 sakit perut xselesa..
mana x... dah perut masuk angin sbb dah mkn muntah balik
pg smlm papa dah byk fiqah gi klinik panel kat area ekuin tu
biasalah... ubat tak ori
mcm xde kesan je... sian fiqah

pg td daku terpaksa bwk fiqah gi PKU
jumpa doktor kat opis aku lg baik
keadaan syafiqah still sama cam semalam
deman  n batuk berkahak
samapi satu tahap aku dgr fiqah tido dgn nafas yg sgt laju
bunyi kuat! naik takut aku
so pg td bila doc dah check mmg ada bunyi squezee kat dada fiqah
doc tanya fiqah ada asma ke??
fiqah xde asma... xpernah ada pun
cuma dia batuk berkahak... mungkin sbb kahak tu nafas dia berbunyi...

so.. lepas chek doc suruh gi amik nebulizer..
sempat la aku sanp gmbar dia pakai neb ni
aku bab2 nebulizer ni memg zero to hero..
sbb family aku mmg xde penyakit2 mcm ni

ni kat bilik rawatan.. nurse tgh pakaikan fiqah neb
rasanyer ni kali ke 3 syafiqah pakai utk 5thn hidup dia kat dunia ni..
kalau xkronik mmg fiqah xpakai bendalah ni
kata doc....biasanya lepas pakai dia akan selesa

sian fiqah... lemah je bdn dia.... dr smlm mkn sikit je
pastu muntah

mama ni... kak long sakit dia suruh posing

alhamdulillah.. lepas 10 minit sedut neb ni
terus dia ok...
berlari sana sini dah..tp badan still panas
mungkin sbb kahak tu mengganggu pernafasan dia
tu yg dia xselesa n asyik merengek je

fiqah2.... mama harap kamu cepat sembuh...
so arini fiqah xschool tp still gi ABIM utk berehat kat sana sbb mama still keje cam biasa arini

teringat dulu-dulu main kutu beli Acopal....

korang... pernah dgr org main kutu nak bl pinggan mangkuk Acopal / corelle??
kalau kat opis mmg biasa la org pompuan main kutu bl pinggan mangkuk ni...kan?

aku dulu ms muda2 masa baru2 kawin dulu...
masyaallah..mmg rajin gile main kutu beli brg ni
paling selalu bl tupperware la kan.. pasal brg tpperware xmahal sgt
dlm2 byk2 brg.. paling mahal brg aku bl ni ha...
pinggan mangkuk Acopal ni...
xsalah aku, set Acopal ni aku bl thn 2007/2008 kot
kebetulan... ada kwn ni dealer Acopal..
pastu kakak2 dia nak bl set Acopal ni..
memandangkan diaorg malas nak byr duit selonggok...
so dia ajak main kutu... dah alang2.. dia ajak la kwn opis sape yg nak join
main dlm 10 org... sebulan Rm50... so every month sorang dpt bl 1set acopal
harga set acopal RM 599 ke Rm799...
so.. harga lebih kena top up sendiri la kan..

mmg syiok kan main kutu ni...hehe

nak tgk set acopal yg aku bl tu???
xle cantik mana.. tp pd ku dah cantik bangat la tu!
n serius... 3-4 thn aku simpan set ni xpernah guna pun ye..
semua pasal nak pakai kat rmh baru..
tp samapai laaa ni.. masih simpan ok..sayang nak guna
ni rupanyer...
design secret garden xsalah nama dia
amacam???
cantek x??
korang bayangkan la.. dr thn 2007 ms aku bl pinggan ni
aku dah set dlm my mind aku nak rmh baru aku tema kaler merah+putih...
giler lama aku set kan..
n akhirnyer termakbul jugakkan??
heheheeeee

tp nape tetiba arini aku citer kisah kutu n pinggan acopal ni???
sbb nyer nak dijadikan cerita...
smlm aku giler babi punyer boring tahap gaban!
dah la syafiqah xsihat... so kami xkemana
disbbkan xde benda aku nak buat smlm...
kain bj semua settel, rmh dah kemas, mop n vacum...
masak pulak malas... so aku mengindahkan meja mkn aku ok..
hehe..
nak tau ape aku buat???
hehe
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v

v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
vv
ha... mula2 aku basuh pinggan mangkuk acopal yg dah berhabuk xpernah bukak ok
pastu aku susun atas meja mcm kat atas tu...
pastu.... 
aku susun mangkuk dia pulak
last skali aku susun gelas kaki 
gelas kaki ni free gift bl set secret garden acopal
yg lain ada la dia punyer set teko n cawan kopi 
aku cuma xletak sudu, garfu dan napkin je..

hubby tanya: "awak ni apesal susun pinggan mangkuk atas meja pagi2 buta?"
aku: "saje.. xde keje... cari keje"
hubby: "ntah ape2 la pompuan ni.... G***!"
aku: "sukati la.... *ooo*!"
eeh..eh.. mamat ni... selamber je dia..
tp dia mmg pelik tgk bini dia yg ntah ape2 ntah ni..
then.. aku biarkan semua pinggan ni sehari semalam ok atas meja mkn tu
n kebetulan smlm mmg aku xmasak langsung..
sbb mkn prosperity burger McD je

then pg td b4 gi keje...
aku rasa... mcm org giler lak saje display pinggan mangkuk
lama2 kang berabuk pulak
last2.. aku kemas balik simpan dlm almari ku yg merah itew semula...
mmg ntahapeapentah aku ni kan?? hehehe 
Related Posts with Thumbnails