Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

irfan bday..... tomorror...

esok.... 30hb April 2011 jam 7.10mlm... 
genapla 2 thn umor anakandaku terchenta...
MUHAMAD IMAN IRFAN BIN ZUL IRWANDI
juga xdilupakan... arwah kembar irfan..
AFRINA BATRISYA IMAN BINTI ZUL IRWANDI

arini jumaat ptg...
will be ada small celebration utk IRfan dan kwn2 dia kat nursery..
aku mcm biasa.. buat packed goodies for his frenz...
beli sebijik cake kecik utk irfan...
tiup, potong n mkn ramai2 

td.. cikgu taska irfan bg tau..
next week irfan kena tukar ke rmh baru....
dia dok dgn budak umor 2-3 tahun pulak...
skrg irfan dok kat rmh taska budak 2bln -2thn...

jadi..alang2 buat party perpisahan skali....

for my boy...
mama doakan irfan jadi anak yg bertakwa... cerdik dan pintar seperti mana mama, papa & kakak juga cikgu dan untie uncle tiap2 hari panggil "IRFAN" means "BIJAK"..
jadi anak yg soleh dan taat...berjaya dan sihat sepanjang hayat irfan 
amin..

 irfan dan kakak syafiqah



irfan...


owh.. durian pahang.... terbaek!

smlm..hubby balik dr kuantan...
setelah 3hari 2 mlm meninggalkan kami bertiga...
aku dah siap pesan awal2...
"awk gi Pahang wajib bawk balik durian Pahang tau..
xmau tanya mcm mana awak dpt or nak cari...
yg penting..mesti bwk walau sebijik..."
wah... ganaz pesanan bini dia ni ek...hehe 

so smlam jam 9.30 mlm....hubby blk
wah.. bukak je pintu kete...harum semerbak bau durian
tp...mmg sebijik je.... kata bini tercinta kirim kan
siap dgn 10 biji buah manggis dia bl....
harga.... leh thn mahal gak kan...
durian bl kat Karak katanyer..nak bl kat Raub jauh pulak nak menyimpang...

inilah dorian nyer...
lepas bukak.....
ni rupanyer...

 ada 3 pangsa...
dlm 6ulas isi dia...
tp marbeles!!!!!! lemak manis berkrim...tebal lak tu

aku mmg order yg lemak manis.. ai xminat lemak pahit tu...
tq sayang.... lain kali ai order lg... ea...

xlupa... buah manggis.

 aku lalu makan 3 ulas je...
1 ulas utk syafiqah... tu pun dia abis xmkn..
lg 2 ulas.. masuk tupperware simpan peti ais...

baru aku tau rmh byk cermin ni panas erk!

arini...aku mengajar first aide..
lepas abis kelas.... aku borak2 la dgn sorang staf UPM..
citer punyer cite... aku ckp la aku dok kat tmn paragon ni
pastu dia tanya...
er.. rmh paragon ni yg byk cermin tu kan??
saya tau tu...

aku pun ckp: aah... betul.. xpikir pelakan
pastu dia smbung ckp...: err bukan ke org kata rmh byk cermin ni panas???
aku: terus terpikir...

pala ni terus flash back benda2 kat rmh yg kebanyakannyer jadi layu n rosak...
antaranyer...

1. korang ingat tak aku ckp aku tanam pokok asyik la layu...
   ayer dah jaga.. dok dlm rmh lagi.. tp still layu...
   rupanyer sbb panas...

2. korang ingat tak aku pernah beli waxhand utk syafiqah kat bkt tinggi aritu
    kalau nak tau...lepas seminggu tgn syafqah yg cantik tu dah mencair melentok ke bwh..
   mmg panas rmh aku weh...
   aku pindahkan dlm almari cermin... pun makin melentok gak...
   
3. sib baik la aku tinted cermin rmh...xle rs bahang panas nyer..
    tp serius... bilik syafiqah n bilik irfan kat atas mmg xsanggup nak tido weh
   panas berbahang w/pun di mlm hari sbb aku x tinted cermin bilik diaorg tu...
   
so.... lepas borak tu... terus aku akui... mmg rmh byk cermin akan jd panas oooo
korang kalau nak elak panas... sila tinted cermin n jgn lupa pasang aircond 5bijik kat rmh ea..
aircond rmh aku ada sebijik je.. kat bilik tido je..uhuhuhuhu



p/s: soryla... dah 2 hari xjln2 kat rmh korang..
eceli aku mengajar dah 2 hari termasuk arini..
harus aku xdok dpn meja aku kan.. sibuk tertonggek2 cium dummy buat CPR..
esok aku dah kembali keje sediakala.. aku BW ye..
ms n3 ni ditaip.. dah jam 5.30ptg.. ai nak balik dah... babai


 
 

koleksi kaset lama... mengimbau kenangan zaman sekolah

ari isnin lepas...
di malam hari..... sambil2 borak dgn hubby n layan anak2 main...
aku pun dok mengemas kotak2 lama..
kata kan pindah ke rmh baru..
ada la beberapa khazanah lama xdann nak sentuh..
so... antaranyer kotak aku simpan kaset2 lama aku...
dulu time sekolah menengah... form 1 tahun 1993..
aku dah dikenalkan dgn stesen radio HITZ.FM..
masa ni jugak.... dah mula minat lagu2 omputih...
pastu pulak... form2 aku dah mula bercouple..
ingat pakwe lama aku budak senior sekolah La Salle Sentul..
dia pulak budak skateboard n layan lagu PUNK ROCK..
aku pun tumpang suka mendengar lagu tu..
mcm album Green Day n The Off Spring...paling best album SUBCULTURE

pastu aku pulak layan jadi budak PUNK not death konon..
giler teruk aku dulu ms sekolah...
siap boleh botakkan rambut aku kat kiri n kanan..org panggil ape eh?.. 
...tinggal rambut kat tgh je..pastu ikat la.. xla aku buat tercacak2 kan
keji kan... tp tu la.. budak2...
pakai skirt pendek dgn but.... lepak kat the mall @ yaohan...

tp tu ms sekolah la... 
masuk U thn 1998..dah insaf la...jd budak pompuan kontrol cun lg masatu..
tp..minat lama pada lagu punk rock masih setia...
smapi skrg umor dah masuk era 3series pun masih setia dgn lagu greenday n off spring
album xpernah miss beli

 see... my collection..

paling aku suka album No Doubt..lagu rock steady..sunday morning
skrg Gwen Steffani No Doubt dah buat single album pun aku xmiss gi beli tau...
gilernyer taksub kat artis ni

satu lagi.. aku bkn la suka pd artis barat je.. artis melayu pun xlupa ea..
paling aku suka satu band ni...
dr dia nyanyi lagu omputih smapai skrg dia dah nyanyi lagu melayu...
aku setia dgn dia..
org kata dr dia bujang.. smapai dah bercerai berai dgn bini dia.. aku tetap cinta kat dia..
nak tau sape...???
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
inila la album group tu

sungguh memoriable ini kaset semua...



korang... ada x fav band korang ms sekolah dulu??
meh la citer lak..
 

pagar batu dah nak siap

hati sgt gumbira...
kerja2 naik taraf pagar belakang rmh dah nak siap..
tinggal stage nak pasang tiles lantai dan buat kontrik table utk dpur wet kichen je..
oh xketinggalan jugak keje mengecat dinding ...
juga tunggu pintu gate siap ditempah n cerucuk tajam dipasang nnt...

FYI.... kos extend ni sgt2 murah....
so.. mmg brg2 yg diberi pun brg2 budget jela..
bumbung tu pun xde siling... jadi le kan....hehe...
yang penting aku dpt bumbung atap genting..
tp xsangka.. jiran sebelah rumah berkenan pulak nak tiru design... 

insyaallah..warna tema dapur wet ni nnt.. HITAM, KELABU & PUTIH...
kasi kaler lain sikit... boring semua sama keler je kan...

jgn tak tau aku siap lukis gambar lg tu nak buat dapur ni
sendiri jadi arkitek ea.. 

smlm balik keje terus gi kedai tile...
beli tile sendiri je.. leh pilih dgn lebih selesa.. 
nnt suruh indon tu pasang.. byr harga upah lain... huhu 

untuk tiles lantai...memula nak amik yg ini
aku sgt2 berkenan kaler kelabu tu..
ada garis...saiz 2x1 kaki..tp harga dia...masyaallah...Rm7.50 sekeping..
kira budget balik... xleh blah.. kat rm400 disitu.. upah lom lg...

last2...  tokey tiles ni bg cadangan..
aku amik la tiles ni
tile 1x 1 kaki... baru Rm2.20 sekeping.. kan save di situ..
kata cina kedai ni
"aiya amoi.. lu mau letak kat blkg rmh loor... lugi maa pakai tiles mahal2... 
olang xnampak pun..."
aku gelak kecil dalam hati...
betul la... ape da aku ni.. aku bkn kira mahal murah..aku nak nampak cantik
tp bila pikir2 balik.. betul maaaaa... tu yg terus tukar...

utk tiles dinding...
hanya utk area tmpat memasak je..
aku xpasang penuh.. budget xde.. janji cantik.
aku pilih yg ni..
korang rasa aku pilih yang mana???hehe


bila matchingkan dgn tiles lantai

ha... amcam ??? ok tak???

xsabar nak tunggu siap...

tadi dah call AWD utk tempah pintu kabinet dapur 
maybe amik material kaca 3D tu kot.. dulu xamik...rasa rugi lak
daaa

syafiqah belajar joget kat sekolah

last saturday...
2nd time syafiqah sekolah ari sabtu lg...
sian fiqah.. kena sekolah 6hari
kali ni aku terdtg lmbat... tgk kawan2 fiqah dah stat joget
so.. fiqah masuk sekolah terus join joget..
seronok tgk..
lagu diaorg joget.. lagu cina.. kata sekolah cina kan...hehe





tgk adik irfan...
teruja dia tgk kakak dia joget..
kusyuk dia tgk..
lepas 10 minit tgk kakak fiqah jogek...
kami pun balik.. gi mkn tosei kat Maulana Food Court lg best
jam 11..dtg jemput fiqah balik...


bergambar free....with DUTCH LADY...

sape kat sini anak dia minum susu DUTCH LADY????\
sila angkat tgn.....hehe

anak aku - Adriana Syafiqah minum susu Dutch Lady 4,5,6...

citernyer..... ari smlm...ke Giant Seri Kembangan...
biasa lakan..kata hujung bulan...harus soping susu, pampers n brg dapur...
selalu ke Carre4 alamanda..arini kata hubby gi Giant je..
dia malas nak drive jejauh....

bila tiba ke area susu anak..
mcm biasala mesti kena beli...
utk Irfan...Progress Gold Wyeth 3tin besar....
syafiqah pulak...Dutch Lady 4,5,6 2 pek...
skali..arini dtg... ada 1 booth Dutch Lady kat situ..
dia buat offer...bl 2 pek susu DL ni...leh free photoshoot sekeluarga or gmbar anak je
pastu diaorg printkan on d spot n letak dlm frame..
so..pelagi kan.. harus bergmbar tu....
dah la free.....
terus la ajak hubby.tp dia xmoh...
dia bab bergmbar ni mmg susah betulll.
sgt2 x sporting... lantok pi le..
janji kami bertiga beranak ni hepi nak bergmbar ea...
kebetulan jugak..pakai bj same kaler.. semua kaler hijau...
sedondon gitew u....i like it!

ok...lepas 5 minit bergmbar... 2 kali shoot br jadi..
inilah hasilnyer...



ni la booth DL kat Giant tu


ni kotak kami tangkap gambar

close up sikit gmbar aku n anak2...


cuma aku xleh tahan.. bila baca & tengok balik
last2..dgn aku2 jadi KANAK-KANAK 5x DHA
sedangkan kecik2 dulu aku minum susu DUMEX ~ membesar bagaikan juara

alhamdulillah...kerja2 mereno telah pun bermula

last monday.... kerja2 membuat pagar batu belakang rmh telah pun bermula...
nmpak progress kerja sgt pantas w/pun kontraktor asyik tak cukup bwk brg...
tp kira ok la...
ala budget ciput.... jgn la harap nampak mewah sgt..
yg penting.. niat aku n hubby sekurang2nyer  rs lebih secure sbb xpakai pagar kawat dawai dah..
lepas ni jugak.. leh la sidai bj kat blkg rmh je...
n mesin basuh yg besor gedabak tu pun leh dipindahkan kat luar..
1 lg insyaallah nak wat dapur masak2 kat luar..
tp kecik je.. 4kaki panjang je..
jadile buat main masak2 bila2 time nak wat kenduri kendara..
xyah serabutkan kat dlm rmh kan...
periuk belanga yg besor pun leh la gntung kat blkg kan??hehe

ni rupa utk 20% progress mereno ye..

progress ari selasa aku dtg tengahri tgk aritu....

ptg tu aku balik keje... inilah hasilnyer pulak

nnt...dah betul2 siap... aku hapdate ye...
arini ni nak hapload sikit gmbar tp internet sgt2 lombab

esok planning nak gi beli tiles pulak....

p/s: nak tanya: korang hadapi x masalah lambat nak hapload gmabr??? xtau la kot PC aku ke yg lombab.. tp 1 gmbr dpt upload lepas tunggu smapai 8jam... hangin je rasa



barang berjaya di rembat dari IKEA minggu lepas

hmmmm.....
bak kata mummy ayu...kalau gi IKEA.. mesti terbeli brg punyer kan..
memula nak jln2 je..amik idea konon...
pastu mesti nak sangkut beg kat troli kecik tu...
bila dah jln2.. mesti nak masukkan seketul dua brg2 yg  secara xsengaja terambik..
tp bila dah nak smapai kat casher kaunter nak keluar tu..mula dok berkira2..
eh..yg ni nak ke tak nak..
mmm... alamak..terlebih budget lak...
lepas tinggal kan kat mana2 brg tu...
ini lah hasil bila dah bwk blk rmh






kalau tgk harga brg2 nikan
mcm laundry bag tu br rm7.90...
plant pot rm 4.90..
murah2 beb...tp.. bila dah borong byk..
hamik ko...stiap kali gi ikea...xspend Rm100 mmg xsah..
biasanyer mmg lebih la...
mcm bl brg kat atas minggu lepas kat rm150 gak la

tp kan... sgt2 puas hati la...
aku ada aim beberapa brg lg.... hehe...
next month pegi leh bl lg...hoho

korang lak.. bape byk korang berabis tiap kali gi ikea???

sup ikan tenggiri ball... home made...

meh sini adik2, kakak2... mama2..makcik2....
arini chef ila fazilah nak tunjuk hasil kerajinan...
berkat usaha laki chef bwk hasil fresh dari laut cina selatan ari ahad lepas...

aktiviti masak2 ni pun berlansung keesokan harinyer..
semangat aku nak masak ikan tenggiri ball home made..
cara nak buat fishball ini amik resepi dr MIL...
tp bab masak sup...terlupa lak step..
hamtam sajalah labu..
ending dia..
kata fiqah sedap..
(ele.. budak2 kan.. semua sedap...)
mak budak lak kata....pun sedap gak..
(kata chef..kena la puji masakan sendri ek haha)

tp kata en hubby....."apsal lain macam rasa sup awak?""
heheheheh.... aku malas nak tumis bunga lawang semua tu...
aku leh campak sebijik chicken stok dlm sup tu ok
mana xlari rasa,,,eceli aku lupa step la...
tp..bising2 kata xsedap.. dia hirup smapai abis gak..haha






see.... 
menu utama.. sup tenggiri ball letak sayur carot n daun sup + soon..
pastu mcm biasa...telur dadar mayonis..
lg... rendang daging jiran depan rmh bg...
aku panaskan je..
ha...kan senang menu aku every day..

p/s: dasar pemalas aku ni kan?? hehe...

1st time mkn kat foodcourt IKEA

ari ahad aritu...
gi ke IKEA.... wah bestnyer...
kali di temani oleh kakak sulung n adik bongso aku...seronok jln2 ber5..
aku, fiqah, irfan, along n ali....wee...

ok.. motip utama ke ikea...
nak jln2.... sambil2 tu...mcm biasa.... terapi minda...
akukan stresss..... hubby lak xde gi memancing 3hari 2mlm..
hehe.... kira dah alang2 tu soping le kan..

ok..
mcm biasa... bila gi ikea harus snap gmbar kan
aku berkenan sgt dgn cermin ni.....cun kan???

ni lak aksi syafiqah.... suka betul dia dgn dapur hitam ni


bila dah penat jalan...
pelagi.. masa utk mkn2 la..
serius..ni 1st time aku mkn kat f/court IKEA ni..
selalu mkn curry puff yg half dozen rm5.50 tu je...
tu pun bl bila lepas byr nak keluar IKEA..

so...lepas order... 
inilah meal mani berlima mkn ye

stat mkn desert dulu.... 

kek daim ni mmg terbaik la... 
baca kat blog mamayiyen...pasal kek daim IKEA ni
tu yg nak gak ke IKEA merasa kek ni..mmg superb best la!

menu aku ayam lemon tu... 
ok la rasa dia... masam2....emp!
syafiqah... mkn kepak ayam..suka betul dia

see irfan..
kalau nak tau dr kami smapai IKEA jam 3 ptg,
dia tido sepanjang kami berjalan kat IKEA tu.. sungguh haven...
xde gangguan lansung!
ni br bgn tido..tu pun kejut sbb suruh makn...jam dah kul 5.30 ptg masa ni


ni pulak muka2 peneman aku yg setia...
pantang ajak keluar.. pasti onnn je

tgk menu akak aku order.. mmm sedap..fish n chips xsalah menu dia
adik aku order meetball tu

korang2.. biasa mkn kat dlm ikea???
mmg sedap la..... sedap..byk ... n air pun leh refill 10 kali pun xpe..hehe

kalau nak tau.. ari ahad aritu kami berada di ikea smapai jam 7.30 mlm ok
mmg syiok...
aku siap ckp kat kakak aku..
kalau nak gi IKEA.. otak n jadual kena free...
jalan2 n cuci mata puas2... smapai penat br balik...
kalau bwk hubby... hmmm mmg xbest!..hehe

hari sabtu pun syafiqah kena sekolah... sian......

last week....sabtu...
hampir aku xperasan ada msg kat bj sekolah syafiqah..
mcm biasa... cikgu syafiqah pin kan kat bj dia..
bkn pe... ari jumaat kan... harus syafiqah xgantung bj sekolah cina dia..
dia gumpal2 terus masuk dlm beg skolah..
sib baik la aku ni terajin sikit ari sabtu pepagi gi kemas beg skolah syafiqah..
pastu terperasan la msg tu...

syafiqah kena dtg sekolah setiap hari sabtu jam 8pg -11pg kecuali hari sabtu pertama 
 utk aktiviti latihan menari
sekolah akan mengadakan konsert pd bulan Julai nnt...
wah... melompat aku kejut syafiqah bgn tido jam 6.30 pg suruh dia mandi n pakai bj sekolah utk hantr gi skolah

sib baik budak ni xmarah...
tp dlm mamai2 dia ckp...
"mama....cikgu ckp... sekolah cuti 2 la..." means : sekolah cuti 2 hari....
dia kan xpandai sebut perkataan "HARI" tu...

habis rosak program aku nak kemas rmh sewa lama ari sabtu tu..
kena lak hujan pg tu...
jam 8pg ok br aku keluar rmh n antar fiqah kat Tadika Ho...

cikgu ainon sedang kumpulan murid...

last2..aku n irfan dok round2 area serdang siap gi kedai tiles lg...
jam 11 jemput fiqah balik dr sekolah...
lepas ni every saturday syafiqah kena dtg scholl....cian fiqah

masak mee hoon sup express...

salam ari isnin..... ni n3 tertunggak ye...
nak citer
ni aktiviti kerajinan yg tiba2 dtg...ari jumaat lepas

citernyer:
eceli  aku tgh drive dlm perjlnn blk rmh..
pastu leh pulak aku teringat n3 mamalieyna kisah dia msk meehoon sup aritu...
wah...tetiba aku terliur...
terus aku decided nak msk meehoon sup gak mcm mamalieyna...
dan dan tu call hubby yg tgh atas motor suruh gi bl tauge, sawi, daun sup n tauhu....
dan tak lupa fishball n fishcake....
hehe

sampai je rmh xtoleh kiri kanan terus keluarkan ayam, defrose dlm microvawe
pastu tung tang tung tang...
siap la kuah mee hoon sup...
jam 7mlm..hubby blk bwk sayur2an kecuali sawi dia xbeli
dan.....fishball n fishcake pun xde.... dia xdgr rupanyer pesanan aku yg terakhir nak fishball tu..

lantokle..... ni pun dah kira hokeh dah ni...
lepas goreng tauhu bagai....
rebus n tos mee hoon..
tara.....mee hoon sup ekspress aku ok!



mcm xlazat... sbb simple sgt...
tp kata fiqah n irfan lazat je....
abis semua mknn tu ok....

pastu mood aku tetiba jd xbest pulak..
sbb nyer...jam 9mlm tu hubby nak berangkat gi Kuantan utk trip memancing..
nyampah aku!
dia gerak aku xteman pun...aku dok dlm bilik je..
serius aku mmg menyampah dia gi memancing ni..
cuma doa aku...dia selamat pergi n balik...aminnnnn

hari kedua di sabah... berjalan2 di pasar tamu dipagi ahad

hari kedua di sabah (Ahad)...hari2 yg ditunggu2...
w/pun beg baju xsmapai lg... tp keadaan still ok n hepi...
baki susu irfan masih ada 1 aku simpan xmau kasi budak tu minum mlm smlm...
mmg tau ifan xkan puas kalau dia minum susu kotak ducth lady tu...

so.. bersiap dgn baju baru... kami menjamu selera kat coffie house hotel
oh ye..sofar hotel aku dok ni ok la...
kebetulan dpt bilik ada tingkap.. selesa sgt..dgn katil king saiz


bilik penginapan kami di KInabalu Daya Hotel


berbaju baru mereka berdua....
ms ni tunggu kafe bukak nak gi sarapan
irfan n mama nyer...

bila kefe dah bukak...semua serbu nak mkn..lapar.... 

menu sarapan mereka

jemput minum susu untie2 semua...

emmmm...cedapnyer mihoon ni.....

ok...lepas kekenyangan..
pelagikan.. operasi memburu brg2 souvenier di pasar tamu
kedudukan selang 1 blok je dari hotel aku duduk...
sgt2 best!

giler bab byk benda leh beli..
tp haku jd rambang mata...xtau nak beli pe...
pastu kena pandai tawar menawar...

tp yang nyata... aku mesti bl kuih cincin ni kan...
hubby lak berkenan kat key-chain ni...

brg kraf tgn mmg byk la..
pokok n anak anjing pun leh jual kat sini..sabar jelah

aku siap bl sepit rambut comel2 ni.. n dandan rambut fiqah..haha
serabut tgk rambut dia...

yg beli t-shirt ni wajib..kat sini br la puas hati..
selai t-shirt bkn kain cotton br rm5.90... 
yg kain elok (cotton) dr rm18 aku tawar dpt le rm15selai..ok le...
aku bab tawar menawar ni mmg fail..

lepas sejam lebih berjalan...cuci2 mata..
beli 2-3 brg je...
aku balik semula ke hotel..simpan brg..
sbb agenda berikutnyer nak tunggu kete sewa sampai n kami nak ke kaki gunung...
kalau sempat plannyer nak ke air panas poring skali...

sampai kat atas..
dedua budak ni dah kehausan...
harus minum susu dulu...tp susu kotak la ye..


fiqah minum susu pun leh kontrol ayu...hehe

ok..nak tgk hasil soping aku??
nnt aku bg sebijik FM tu ea....aku buat teka tekuk ke....
harus kongsi2 souvenier kan..hehe

ok....next citer..pengalaman drive ke kaki gunung kinabalu
Related Posts with Thumbnails