Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

cerita dalam panggung....

al-kisah... kesinambungan dr n3 ini....
kami ber4..eceli berdua.. budak berdua tu manala tau papekan..ehehe
memula plannyer nak tgk wayang dulu..
skali tiket beli jam 1.30 tgh... jd...tukar plan..
round2 soping complex dulu kemudian gi mkn kat BUBBA GUMPS...
pastu barulah tgk wayang...

tp aku nak citer kisah tgk wayang dulu lah ye...
sbb aku rasa kelakar sgt ms dlm panggung tgk wayang tu...
nak jd citer...
kami masuk panggung lewat 15minit...
means wayang dah stat la..sbbnyer... 
lepas mkn nak toilet dulu la...naik escalatornyer la...
biasalakan.. td minum air byk sgt.. irfan ok lg pasal pakai diapers
syafiqah tu yg susah nnt..

masa nak masuk panggung...

jdnyer.. bila dah masuk panggung gelap2..
bebudak berdua tu mcm pelik2 la
eceli syafiqah ni kali ke 3 kami bwk dia gi tgk wayang..
so dia ok lagi..
tp bg irfan... ni first time ok...

aku xde la snap gmbar awal2 tu sbb kata dah msk lambat
kang snap keluar flash xke ngamok org blkg aku

cuma aku kelakar tgk reaksi irfan...
dia sgt la takjub kot bahasa yg sesuai sbb pes time tgk skrin besar giler
kenalak papa dia yg dukung dia..
dok atas perot papa dia yg besor tu...mmg kelakar...
mmg xkedip la mata dia tgk si Jonny Deep tu..
lepas 30 minit.. irfan tukar posisi dok dgn aku lak..
syafiqah ok je.. sbb kali ni dia dpt dok kat seat sendiri...
umor 5thn ke atas kena byr seat kan...dulu kena dok atas mama dia ni

 atas aku sedang tgk wayang...

ms kat aku irfan memula ok...
lepas 15 minit dia dah boring kot..
dia nak turun dr pangkuan aku... malas byk citer aku dirikan dia..
skali... dia leh TEPUK KEPALA cina pompuan depan dia...
terkejut berok cina tu.. nak marah xleh... dia tenung tajam jelah..
aku berkali2 mintak mahap...

lepas 15minit... syafiqah pulak boleh layan ajak adik dia borak...
aku pun pe lagi... SYYYYYH... DIAM.... xleh ckp...
sabor jelah budak berdua ni....
last skali dia mcm merengek.. 
terpaksa la aku singkap butang bj aku kasi susu fresh aku
baru dia diam...
tp dlm pada tu... boleh dia angkat kaki tinggi2 pastu gi TENDANG lg kepala pompuan cina dpn aku tu
kena lagi pompuan tu..sian dia..
mmg malu habis... tp.. kelakar pun ada...

well.. nak buat camne... mak pak nak tgk wayang...
tp anak xde sape nak bela... hangkut skali lakan..
tp pasni aku serik la... xkan bwk anak tgk wayang bkn citer dia...
aku paham n hormat penonton lain... kalau haku pun hangin gak...ehehe...
itulah kisahnyer...

bila abis tgk wayang...wajib bergmbaor gak..



on 28th May 2011 @ Sunway Pyramid

last saturday...the day we were celebrated our Anniversary day...
@ Sunway Pyramid Shopping Centre.... at 11am we arrived there...
the 1st thing we did r.....

Q ing for buying this ticket
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

 skali tiket sudah tukar jd movie ni pulak
v
v
v
v
v
v

v


eceli.... plan sebenar nak tgk citer Kungfu Panda....
tp dah la keluar lambat...
pastu bz samapi lupa nak booking tiket sehari awal utk tgk movie ni...
memandangkan dah beratur almost 40minutes.. skali smapi kat dpn counter...
movie Kungfu panda dah sold out untill 4pm punyer masa...
xkan nak beratur sia2 kan??? Nur Kasih jugak sold out...
pelagi... beli jelah citer Pirates ni.... nasib la irfan n syafiqah tgk movie ni

tp pop corn papa awal2 dah beli...
ingatkan dpt tiket leh terus tgk...
skali movie stat jam 1.30pm.... so.... dok tepi escalator.
layan popcorn anak beranak

sementelaah tu...
hasil bodekkan nak mkn kat restoren mahal
telah berjaya......
restoren pilihan yg terigin sgt nak gi mkn tu adalah...


kisah pasal mkn....next n3 ye....
mmg best la......
1st time mkn le katakan... jakun u...
juga nnt kisah tgk wayang.... kelakar....tunggu....
daaaa

my 6th anniversary....

Alhamdulillah....
sabtu lepas 28 Mei 2011...genaplah 6 thn kami bergelar suami isteri
telah dikurniakan 3org cahaya mata (w/pun tinggal 2 org)...arwah masih ku kira..
dengan rezki yang ada...
masih berpanjangan jodoh kami...

masih teringat...
tahun 1998 kami berkenalan dlm minggu orientasi masa masuk matrikulasi UPM
hari pertama berjumpa... boleh bertegang urat.. eksen konon masing2 anak jati KL.. 
semenjak itu.... kami hanya bertegur sapa bila bertemu..
sekadar menghadiahkan selembar senyuman..
seterusnya dari hari itu... geng dorm dia rajin mengirimkan salam palsu utk ku darinyer..

salam palsu yg diada2kan oleh gengnyer saja nak mengandingkan aku dgn dia
aku.... w/pun xsuka sbb dia sorang yg GEMOK.... tp sikit BERGAYA n nampak MACHO...
mungkin sbb dia berkulit PUTIH..antara ciri lelaki impian aku...
aku tetap terima tp masih berkira2..... 

tahun 1999...kami menginjak ke alam DEGREE...
terjumpa semula di FLAT DESA SERDANG...
lepak sekali semeja di gerai mkn Desa Serdang.. mula bertukar no. fon..
sejak dari hari itu aku dgnnyer semakin rapat..
w/pun masa tu hanya bergelar KAWAN sahaja...
setiap hari dia mesti menalifon ku sekadar bertanya kabar dan menceritakan kisah dia dgn GF dia..
memula... tiada sekelumit pun perasaan pada dia..
lama kelamaan... aku jd rindu bila sehari xdgr suara dia...
jadi RINDU bila sehari xdpt jumpa dia..
w/pun sekadar merenung motor RXZ nyer dari tingkap bilik no. 655 ku di KOLEJ 10 UPM

tahun 2000... semasa semester ketiga...
1 perasaan yg xboleh nak disimpan lagi..bila hati ini berkata...
benarkah dia lelaki yg aku sentiasa RINDUI... lelaki yang aku IMPIKAN
aku xberapa mengenalinya.. sbb kami xpernah bercerita tentang diri sendiri
w/pun setiap hari bercakap ditalifon sekurang2nyer 1jam
akhirnya... tanggal 30 Oktober 2000...kami declare sbgai couple di ONE UTAMA SHOPPING CENTRE depan butik EXPRIT... 
sejak dr hari tu... brlah aku kenal tentg dirinya & keluarganya..

 

gambar ni lg 6 bulan kami nak kawin (Dec 2004) 

tahun 2004... dia tamat pengajian...
kami decide utk berkahwin pd pertengahan tahun 2005
ya.... dia masih tercari2 pekerjaan....
aku sudah lama grade dan bertapak di UPM dari tahun 2003...
tanpa ikatan pertunangan...
kami tetap bertekad nak kawin jugak...
tanpa risikan dari pihak dia...
tapi atas desakan dari family aku...
 (Bulan April 2005) 1 bulan sebelum tarikh pernikahan kami...
parents nya datang ke rumah ku merisik bersama separuh wang hantaran sebagai tanda setuju dan serius dgn permintaan dari kami utk berkahwin...

akhirnya... tanggal 28 Mei 2005.... majlis perkahwinan gilang gemilang berlangsung dgn meriahnya..


04 Jun 2005 dipilih sebgai tarikh bertandang dirumh lelaki beserta persandingan berempat pengantin dgn kakak nya yang menikah 1 minggu selepas tarikh pernikahan kami..

selang 9bulan 10 hari..lahirlah cahaya mata pertama kami...
Adriana Syafiqah pada 08 Mac 2006

 gmabr pertama aku hari ke 3 lepas melahirkan syafiqah... 
berpantang dirumh mertua

kami bertapak hidup di rmh sewa ibu mertuaku di Pinggiran Putra dgn sebijik kereta Ford Laser sebijik hadiah dari bapa mertua ku utk anaknyer tersayang 

gmabr kete ford pemberian bapak mertua ku dihari dia dijual skrap thn 2010

thn 2006... kami diberi rezeki utk membeli sendiri sebijik kereta 2nd hand

gmbr pertama kereta wira ms mula2 beli... 
gmbar aku kat tepi pakai bj merah tgh pregnentkan syafiqah ms ni

thn 2008.... kami decide utk mendptkan 2nd baby....
alhamdulillah... lepas cbut IUCD bln 8 2008... bln 9 2008 terus disahkan mengandungkan si Kembar Iman

tanggal 30 April 2009... 
tanpa rasa sakit... aku diarahkan melahirkan sikembar
2bulan lebih awal dari tarikh lahir sebenar
 dalam labour room menunggu 'turn" utk dibedah..





kisah bersalin si kembar Iman boleh baca kat sini dan di sini
w/bagaimanapun.. 7hari selepas kelahiran mereka berdua..
kami terpaksa menerima hakikat dan kenyataan di mana Afrina tidak dpt diselamatkan kerana dijangkiti sepsisemia... Al- Fatihah buat arwah...

selepas segala perit dan pahit menghadapi kenyataan hidup yg amat berat dlm hidup kami
tanggal 20 Mei Iman irfan selamat dibawa pulang kermh...

alhamdulillah...
kami menerima dgn redha segala ketentuan dari Allah...

dalam pada itu...
awal tahun 2008...kami bersepakat utk membeli semua teratak impian yg comel

setelah menunggu hampir 2 tahun 9 bulan..
akhirnya... kami selamat berpindah ke Mahligai Impiana kami pada 25 Disember 2010..
dgn rezeki yang diberi oleh Yang Maha Esa...
kami mampu membeli sebijik lagi kereta w/pun kereta 2nd hand juga...

Alhamdulillah Ya Allah..
aku sgt2 bersyukur kepada mu
jodoh kami dipanjangkan dgn rezeki yg melimpah ruah Engkau berikan
dgn 2 org cahaya mata comel yg sihat dan cerdik..
juga kebahagian dan keharmonian rumah tangga antara aku dan suami tercinta
segala susah payah, suka duka, manis dan kelat..
kami tempuh bersama....

harapan ku Ya Allah...
Engkau berkatilah hubungan kami
berikanlah kebahagian yg berkekalan hingga akhir hayat kami
satukanlah hati kami, rasa cinta dan kasih sayang yang tidak berbelah bahagi,
rasa saling hormat menghormati dan kesempatan melihat anak2 kami membesar dgn jayanya hingga akhir hayat mereka... amin... 

SELAMAT HARI ULANGTAHUN PERKAHWINAN
ILAH FAZILAH & IRWAN
28 MEI 2005 - 28 MEI 2011

baju baruku ~baju 1 Malaysia..~

asssalam uolls...

emmmm..soryla.... 1-2 hari ni mood berbloging ke puncak gunung averest...
hilang disebalik awan atas gunung tu..hehe

xdela... biasala kan..
kebizian..... kerja byk..
hehe..

ok..back to the tajuk kat atas...
tentang baju satu Malaysia...
ala... korang sure tau la...
 ni.. mcm kat gmabr ni..
  serius.. aku mmg minat giler kat warna n design bj tu...
n... it will be my theme utk raya nnt...
haha... kelakar kan???
well nak wat camne.... warna dia mmg sebijik tema rmh ai..hehe

ok... nak jadi cerita...
since bulan 3 yg lepas...
aku dah siap2 bl kain ela utk buat baju raya thn ni...
bkn stakat bj raya tp jugak baju gi keje...
maklumle.. badan dah berjaya mengecil dlm 2inci kat bahu...
mmg sgt2 gedobos bila pakai bj kurung sedia ada..

al-kisahnyer lagi...
smlm aku dpt mesej dr Butik Moon kata bj yg aku tempah 4 pasang telah pun ready utk diambil....RM240 terbang disitu utk upah je...uhuhuhu
dlm masa yg sama... antar bj sutera yg aku br beli haritu...
bj yg telah siap dijahit salah 1 daripadanyer adalah baju BATIK 1 MALAYSIA
ala.. murah ke aku beli...
kat Tewah The Mines... semeter RM12 camtu
ada yg murah lg tau...hehe

nak tgk.....???
jom tgk ea...
v
v
v
v
v
v
v

v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v

v
v
v
v
v
v
v
v
v

 tu dia... yg tgh2 tu..
yg kiri n kanan tu bkn ye...
tu bj org....hehe

alamak.... bj raya dah tunjuk dulu dah...
xpela... ada 3 helai lg korang xnampak kan.. hehe

korang suka x design batik 1 Malaysia ni??
kakak2 opis aku xberkenan...
paling kelakar... tailor yg jahit bj aku ni siap perli tau...
dia kata : "ila... nnati leh pakai masa hari Merdeka ye..."
sabar jelah kan....tp sah2 la.. hari Merdeka nnti jatuh pd hari RAYA kan?kan?
sesuai sgt la tu nnt.. hehe 

Small GA by MamaYatie

assalam...
wah lama betul xjoin GA ni...

utk mamaYatie... ila nak join sbb...ila nak kumpul FM comel mamayatie tu...hehe


korang yang nak cuba jaya dptkan FM comel ni... leh klik kat sini atau gmbar atas ye..
senang je penyertaannyer... 
cuma perlu LIKE kat gmbar family MamaYatie  
dlm Peraduan Foto Keluarga Penyayang 


so pelagi....... jom join!

p/s: utk mamayatie... gud luck ye...

ape hadiah aaniversary thn ni???

1. sayang.....
boleh x saya nak hadiah Jam tangan Swach baru???

jawapan: jam tgn awak dah kat 6bijik... bape bijik awak nak???
me: kedekut!!!! &@#$%^&&

2. sayang....
boleh tak saya nak sebijik parfume EDT bodyshop je yg murah tu... parfume sy dah nak abis ni...

jawapan: haram org pompuan pakai wangi2 utk org lain..
me: poyo je! mencik!!!!!%^&*(

3. sayang....
boleh x kita gi spa 2 org urut baek punyer maklumle dah 6 thn kawin... saya nak booking online kat MILKADEAL...kat Damas

jawapan: jauh tu.... xkuasa sy nak gi jauh2... xde tmepat lain ke??
me: murah tu.... bkn leh dpt... jauh tu pela sgt... eeeiii geramnyer... nak je aku cekik2 mamat ni....!@#$$

4. sayang.....
pekataka kita mkn best2 kat restoren mahal??

jawapan: awak nak gi mana?? awak pernah rasa ke sedap ke tak??
me: xpernah la pulak.... #____# argh!!!

5. sayang.....
boleh tak kita gi buat photoshoot gmabr kawin yg baru dgn anak2.. pastu kita print besar2 nak letak kat kepala katil... mesti cantik

jawpan: xmoh la.... awk je nampak kurus... saya x... xfair
me: argh!!! tensi.. semua xmau...

apa mamat ni mau??? aku pun xtau...
adakah bakal xdpt pape>???

oh noooooooo mencik!!!!

keputusan exam syafiqah penggal pertama

last week minggu exam syafiqah..
aku sgt berdebar2... risau, takut,
mmg xsabar2 aku nak view result syafiqah ni 
aku tau syafiqah dah boleh membaca.. boleh menulis.. tp dia agak gabas sikit
plus dia ada masalah suka tulis huruf terbalik k

so.. seminggu lepas... aku mmg peratikan syafiqah
suruh bc buku...
tp..2 hari pertama je rajin..pastu dia malas bc buku..
asyik curi2 tgk tv... hehe 
but alhamdullillah... result syafiqah masuk kategori Cemerlang
tp lom boleh pegi Terbilang..hehe


ok.. ni reportcard syafiqah


dan keputusan peperiksaan dia..
serta kedudukan dlm kelas


syafiqah dpt tmpat ke5 dari 23 org budak kelas dia...
emmm ok la w/pun aku still agak sedih sikit...
bukan pe... kesalahan kecik2 je dia buat...

mcm kat bwh ni salah satu dr kertas exam dia...
ni kertas Bahasa Melayu...
tgk la part mana dia salah...
gmbar singa tu dia dah tergaris ke huruf L sbb bila aku tanya tu gmabr ape.??
syafiqah jwb LION.. kalau subjek ingeris ok la dia jwb LION so tanda L
tp sbenarnyer SINGA... dia kena tanda ke S..
waaaaa... 
pastu dia pening kot LILIN tu nak pergi mana.. dia garis ke S....wa..
rugi 4 markah disitu..

ada satu tu utk Bahasa Inggeris...
dia dah betul tulis CAT utk cat.. tp dia tulis "C" tu terbalik....
dah rugi 2 markah...

kalau x.. boleh dpt no awal2 kan>>>

neway.. 
syabas syafiqah....mama still bangga dgn kak long
utk umor 5thn dpt no. 5 dlm kelas...
boleh improve lg....
tp kak long xdpt la Dollhouse sperti yg dijanjikan sbb kak long xpt no 1....

lain kali ye kakak.....

my encem irfan...yg aktif lg lasak

lama xciter pasal dak irfan kan...
skrg ni papa irfan panggil irfan..
IRFAN TAK NAK..
sbb irfan selalu ckp taknak..
tanya nak mkn ~ xnak
nak minum ~ xnak
nak main bola ~ xnak
nak tgk tv ~ xnak...

apa irfan nak???mama pun xtau...
alhamdulillah... irfan membesar bagaikan johan...
suka mkn ubat....tiap2 hari request nak mkn ubat... gian ke??
suka main bola.... kepala n kaki abis calar balar asyik la jatuh time sepak n kejar bola
kuat minum air...
kejap2 mama..nak air....tu yg perut membuncit tu...
asal nampak org nak keluar..
sibuk ckp : nak ikut...nak ikut...
emmmm..
jom layan pic irfan ari ahad aritu ms teman tgk papa main bola 

tgk ha... pandai bergayut


ni ms ikut papa main futsal malam jumaat lepas





moga irfan membesar dgn bijak.. ceria dan cergas ye sayang...

frendly football games ~ LEP1 (Paragon202) vs LEP7

last sunday...
buat julung2 kali...
team futsal a.k.a football Paragon 202 (LEP1) telah mengadakan 1 perlawanan persahabatan dgn team football perumahan LEP7..
sebenarnyer team futsal Paragon ni br je tubuh..
rasanyer training futsall setiap jumaat pun br nak masuk 2 bln
tu pun pemain on of...on off...
tetiba adalak team nak ajak buat frendly...
sbenarnyer kebayakan penduduk Paragon skrg adalah ex-penduduk LEP7..
dulu.. sementara tunggu rmh siap.. diaorg menyewa kat LEP7 ni...
jd.... bagi mengekalkan silaturrahim....perlawanan ini telah diadakan 
di Padang mainan LEP7
masa bermula jam 8.30 pagi...

ni rupa pemain harapan kampung...hehe


alhamdulillah... sebelum tu.. dlm tempoh seminggu AJK team paragon sibuk gi cari jersey utk tempahan
ni rupa jersey mereka...


jadi.... pada hari ahad lepas.. berlansunglah perlawanan dgn jayanyer...

ni gmabr2 sekitar perlawanan frendly yg lepas


ni masa rehat separugh masa pertama...
kepten hafiz sibuk bg taklimat

ni ms tendangan penalti...


kami si isteri2 yg sporting tak ketinggilan menjoinkan diri jadi pompom girl
ye lakan.. skali skala berpanas2an bwk anak bg support kat laki masing2...

anak2 pun bukan main bila dpt jumpa tman menan... bergayut sana sini


xlupa juga sedikit portluck utk santapan pemain n anak2...


akhir skali...
kemenangan telah berjaya digondol oleh pasukan dr LEP7...
dgn mata kemenangan 2 berbalas 1...
xpe.. team paragon.. this is 1st time..
anyway..uoll dah buat yg terbaik.....
syabass bette...heheh 

aksi2 lepas main dah kepenatan..
mkn karipap, keria, sandwish n tea o suam dr kami2 yg sedia menyokong...

spesel post dr my lovely hubby...
penjaga gol selamanyer...hehe

dia sorang dive atas tanah becak...
kesian hubby.. habis calar balar kaki dia...
papepun.. syiok tgk diaorg enjoy the games
Related Posts with Thumbnails