Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

kisah irfan...

satu mlm..... semua org dok lepak dlm bilik smbil tgk tv dlm bilik je
dalm jam 10 mlm mcm tu...
dedua budak kecik tu tak tido...asyik la bergumpal atas katil..
tetiba "TING TONG"..bunyi bell..
sape la agaknyer yg dtg malam2 ni?
erm..aku pun jenguk la dr tingkap atas...
dedua budak kecik tu pun sibuk ikut mama dia jenguk kat tingkap..
hubby ms tu leka layan DVD kat laptop...

owh.. Hafiz jiran depan rmh dtg...
nak jumpa hubby... so aku jerit ckp tunggu jap kat dia..dlm ms yg sama..
aku ckp kat hubby lak...

aku :" yang..... afiz dtg tu"
pastu boleh pulak irfan pun ckp: :"yang.. piz tang...pat aa.... piz tang!"

amboi2 budak ni.. ikut mama dia ckp... kelakar la pulak..

pastu dia ulang lagi... : "yang..piz...piz..tang... pat aaa.."

terus papa dia ckp : "eh.. bkn piz la adik... tu uncle hafiz"
aku: " adik bkn ckp yang la... tu mama je boleh ckp yang.. adik kena ckp...~ papa...uncle hafiz dtg"

tp lepas tu aku n hubby gelak sesama..
kelakar tgk irfan.. mmg itu le keje dia..
suka ngajuk ckp org...
mcm org besar.. kelakar!
keletah anak yg dah mula pandai ckp mmg best kalau dgr n lihat...
saat2 mcm ni la terhibur ada anak kecik kan???
hehe

aktiviti bergumpal2..

butter haram kat malaysia

fasal butter yg haram tu
dia br dpt emel dr kwn dia
tp aku copy la gmbar emel tu


terus aku search kat glm google...
inile rupanyer...


pastu aku siap tanya lg kat kakak2 opis aku
diaorg kata diaorg pakai
terutama nak buat kek kukus...
nampaknyer lepas ni xleh pakai lg...
aku just share info..

seronok jumpa jiran lama

aku kan bulan ni rs byk sgt dapt kejutan...
tp dlm byk2 kejutan..
1 ni paling aku sgt2 hepi..
bila blog aku disinggahi oleh seorang jiran lama
ye..jiran yg sgt2 aku sayang..




dulu aku selalu cerita pasal jiran aku sorang ni
lepas kawin.. aku terus masuk pindah ke rmh sewa ibu mertua ku..
kak halilah n hubby dia dah duduk dah dulu..
dialah jiran aku yg terbaik aku ada..
kira paling lama aku kenal..
tak pernah dia xhadir bila aku buat makan2 w/pun sekejap..
xpernah jugak lokek bg makann andai dia masak lebih..

kak halilah n family pindah hujung julai tahun lepas
cerita tentang ex-jiran aku ni aku pernh abadikan kat n3 ni
aku mmg rasa sedih, terharu, gembira sbb dah lama xjumpa kak halilah
raya tu dia ada jemput ms buat open house kat rmh br dia
tp xdpt dtg sbb hubby xde..aku xreti drive ke sana
ingat skali tu rmh aku kena pecah masuk..
menggeletar aku...
aku tumpang dok rmh dia smapai tghmalam sementara tunggu polis dtg buat siasatan..


pastu ada skali tu kunci rmh tertinggal or jatuh between gate n pintu..
rmh dia jugak la aku ketuk mintak pinjam penyapu nak jolok amik kunci..
bila kenang2 balik terus tergelak.. tp sgt indah memori tu

xsangka.. bebaru ni dia tersinggah kat blog aku
mana la aku tau dia pun ada blog kan kak??
kalau tau xle mcm lost contact hampir setahun w/pun no. h/p ada..hehe


seronok dpt jumpa n dgr cerita akak balik..
seronok sgt2... 
pepun... tiada yg lebih berharga selain jiran betul tak...
keluarga kita dah jauh dr kita...
jiran lah org paling dekat dgn kita dlm kehidupan kita sehari2 selain kwn opis
tnpa mereka hidup hambar je..

utk kak halilah.. rajin2 la update blog ye..
miss zahirul & hakimi
insyaallah...raya ni kita jumpa ye....

aktiviti mkn2 lg.....

oh ye..hampir lupa...
aku kan suka mengabadikan pengalaman ke rmh jiran yg buat kenduri doa selamat
sib baik xlupa..hehe

ok.. cerita nya sabtu minggu lepas..
mcm biasa... ada lg jemputan utk doa selamat...
bersekali dgn majlis aqiqah anak utk sorang lg jiran Paragon
cuma rumah nyer di blok E... betul2 sblh rmh erin....
selang 3 blok dr rmh aku
nama dia mddin...

ok... mcm biasa... majlis diadakan jam 12.30tghari
eceli... aku dtg majlis ni pun pakai bj biasa sbb br balik dr Alamanda shopping brg dapur rumah
tp arini majlis aku xbyk amik gmbar..
sbb terlalu leka berborak..taulahkan.. 
time2 camnilah nak jumpa jiran tetangga
borak pelbagai isu...hehe

jdnyer.... sila2lah jamu gmbar2 yg ada
dimulakan dgn bacaan yassin...

masa ni mmg xramai lg yang datang


tgk ha syafiqah... pakai t-shirt je...

ok..sikit tentang citer rmh mddin....
tema rmh dia kelabu, merah dan hitam...
i loike it! jd rasanyer mmg tenang je..
cuma rmh mddin xbyk brg la... 
simple dimple tp yg penting..... kemas dan teratur..

jom berkenalan ngan wife dia..
sgt peramah..shima xsalah nama dia


tu dia pakai tudung pink tu..
kecik moleh je tuantanahnyer..
dah alang2 skali kita jeling2lah kat KC dia..kan
cun kan??? warna merah + hitam...
bar kaunter dia pun comelkan.... xsalah tu granite kot...
ok... kalau nak tau mddin extend rmh dia..thats y xnampak dapur..
kira dia masak memasak semua kat blkg la...
tu yg berkilat je tuh dr lantai smapi ke kabinet dia.... hai....jeles ai...hehe

dlm byk2 2 benda aku suka kat hiasan rmh dia...
pertama....
jam ni....
comel giler kan...??
siap leh tampal FM lg tu...
org lain semua kumpul FM tampal kat fridge or CPU komputer..
dia tmapal kat jam....sukernyeer...
lupalak nak tanya dia bl kat mana la dulu dia punyer jam tu ea...

dan kedua...
dia tempah 1 cermin besar kat dinding dia depan pintu masuk bilik
kalau kat rmh aku kat area aku letak fridge tu...
tgk gmbar kat bwh..

gmbar ni aku snap dr pintu masuk luar..
korang nampak tak cermin tu... 
 bila dah masuk rmh ni...serius orang xperasan pun itu cermin
nak jadi cerita masa aku mkn2 aritu..
ada sorang tetamu ni nak gi toilet
sib baik dia xlanggar terus cermin tu sbb mati2 dia ingat itu jalan..
mmg kelakar...
tp mmg terbukti n nyata... bila rmh kita letak cermin..
nampak luas sgt...!
aku berkenan nak tempah ..hehe
tp xde space pulak nak letak...
rasanyer kalau mddin letak sebijik cermin kat area dining tu mungkin lg cantik kot..
br nampka penuh dinding tu..
hehe..aku ni kalah eric leong lah pulak sibuk bg pendapat..haha

ok..last skali... abis doa selamat..
masa utk mkn....
mmg penuh la meja mkn dia...byk giler lauk

tgk... betul tak..
oh ye... sbnarnyer siap ada kambing golek lg tu dgn sup cendawan n roti bakar
tp aku lupa snap...

kesimpulan... aku dok rmh mddin smbil berborak hmpir 3jam ok
giler borak....smpaikan laki aku dah balik siap tido lg aku xpasan
1 sbb lagi sbb irfan tetiba tertido dgn lena ms tgh baca yassin
so... sbb tunggu irfan bgn la tu yg lama tu..
yg penting... aku dpt jumpa sorang ustazah... salah sorang jiran paragon gak
dia nak buat kelas mengaji..
seronoknyer... 
tgh cari geng nak buat teman syafiqah ngaji memalam nnt...

pd mddin n wife.. tq sbb jemputnyer...
seronok dtg rmh ko...mkn pun sedap....tq ea

skali skala masak pancake..

hari ahad lepas...
berkobar2 semangt aku nak memasak..
dr sarapan pagi ke mkn tengahri....
mmg sgt berkobar2la..hehe

almaklumlah...sehari sebelum tu..sabtu kan aku laki bini dah penuhkan gerobokkan??
mcm2 aku amik ms soping kat Carrefour aritu...
siap kotak tepung pancake segera ni pun aku masukkan...
hubby memula xbg..
dia ckp: "awk tu nak bl pancake ni betul ke nak msk ni???"
aku dgn gaya2 manja siap angkat tgn lg tunjuk janji n ckp: "yang.... esok sy masak utk sarapan...serius xtipu....sy tgh rajin tetiba ni... " 
pastu dia tanya lagi: "awk pernah msak ke pancake ni"
aku: "err xpernha...tu pasal nak belajar... tgk kerol (jiran aku) buat ms buat BBQ dinner aritu mcm sonang je"
ewwah....adahati tu....
eceli tetiba tekak aku teringin la pulak nak mkn pancake..
pastu aku teringat, ms buat BBQ dinner Paragon awal bln Mei lepas... n3 pasal bbQ tu leh klik sini..
ketua chef kita  org msk pancake aku tgk je.. mcm sonang..tu yg nak try gak tu..
aku kan budak kampung.. kolot.. heh..xtau masak..
tp tau makan... tu yg nak cuba tu
tu betullahkan.... kalau xcuba xtau betul tak...
laki akukan pandai masak2 ni...so aku mintak dia bg suggestion..
jenama mana yg paling senang nak guna...tak yah bancuh susah2..
so dia cdgkan guna produk Pillsbury ni..
sbb xyah nak pakai telur bagai....just letak air or susu...
wah..senang2


so.. meh tgk aku memasak ye...
org tgh bersemangt ni.... haha...

brg diperlukan mcm gmbar kat atas..
just sepeket tepung pancake tu & susu sbyk 240ml.
kalau xnak krimmy boleh letak air..aku nak rs creamy..tu yg letak susu


 ok..dah letak susu dlm mangkuk berisi pancake..pastu kacaula..

sambiltu panaskan kuali
n masak la
 lepas 20 minit ko aku msak..
siap la
ini dia pancake aku gebu gebas..
mkn dgn coklat syrup tu..
letak eskrim lg sedapkan

tp sbb 1st time aku msak guna tepung ni
aku xleh agak bape byk aku dpt..
kalau xsalah kat 25 keping gak la aku dpt..
mcm nak fengsan mkn..
abis diet aku ari ahad aritu..sbbnyer..syfiqah just mkn 2keping
irfan xmau mkn...
hubby mkn dlm 4 keping kot
last2 aku mkn smapi 10 keping..ada lg 6keping xlalu nak abis dah
sib baik kakak aku dtg dgn adik aku
diaorg tlg perabiskan...
tp mmg sodap la...

ada sepeket lg tu dlm kotak tu..
next time leh buat lg..daaa

bila almari penuh kembali....

seronok kan bila hujung bulan..
keluar pagi2 jam 9 ke carrefour ke...giant ke...tesko ke...
mcm aku suka gi carefour alamanda...
pastu soping kaw2...
ala.. brg2 dapur rmh je...

balik tu...
terus susun cantik2 dlm almari kat dapur...
wah...
hati terus terasa girang...
jom skodeng brg2 berjaya di rembat...

 ala... beli brg sikit2 je
ni gmbar sikit je aku snap..heheh
sebenarknyer xde keje
sbb boring ms ni novel xde nak dibaca...
aku suka bl brg buat stok lebih2...

 ni pun sama... brg pakai habis every month..
susu syafiqah...susu irfan... milo...nescafe....gula...

xlupa... brg sendiri pun kena beli...
wajibulgunah...haha...
bln ni bl 3 brg ni je buat stok..
bln depan kena bl syampu, shower gel, toner pulak...
mesti simpan extra... haha

ok.. sekian..n3 ntahapeapentah....

sanggup beli novel pulak

kesinambungan dr n3 ni...
disbbkan dah gian giler nak bc novel..
ngalahkan mat gian yg isap dadah u...
rasa xtenang jiwa..
tgk tv pun xlalu...
kemas rumah pun sampai naik kilat2 dah lantai...
bsh bj smapi ke cadar katil aku dah basuh... 
tp rasa gian nak bc novel mengalahkan segalanyer...

nak pinjam kat jiran lg tp segan lak..
last2.. aku nekad... aku harus gi bl novel sendiri...
"ila! ko mmg xmalu nak bc novel free!!!! baik ko beli sendiri!!!!! tau takkkkk???"
wakaka.. aku ckp dlm hati sendiri...

jd... dgn penuh semangat...
siap2 pakai ala kadar... 
stat kete terus ai pegi fofular book store kat jusco ekuin tu
n pelagi...
terus smabr 2 bijik novel oooo

sblm tu aku dah ushar2 dlm FB kakinovel...
ape buku yg hot skrg ni
harus gi beli kan...
so... nak tau novel pe aku sudah sambar...
ini dia...
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v

v
v
v

v
v
v
v
v
v
vv
v
v

dan jugak...

v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
vv
v
v

v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v

v
vv

sory ek...gmbar buku lupa nak snap...

harga novel 7hari mencintaiku tu mak aiiii...sebijik rm32.00
sib baik utk popular book members ada 20% less....
untung disitu...
yg novel 2x5 tu harga standart RM19.00
pun ada 20% less gak..
eiiii bestnyer... ai dah ada koleksi sendiri..
macam mimpi lak...hehe

lepas ni...
aku nak tanam AZAM
aku nak jd pengumpul novel mcm korang2 jugak yg kaki novel tu
tp korang ingatla aku nak tulis sinopsis citer akt sini ea...
xkosa ai..hehe
kalau sebulan beli 2-3 buah...
kalau setahun boleh dpt 24 buah.... xpun  36 buah.. 
kalau dah bertahun2...mesti berbuah2 ea..
haha

berangan dulu... 
tp korang yg kaki novel ni citer sikit camne korang mengumpul hobi membaca novel ni??
ada x bertukar2 buku ke??? 
eh citer skit..... tq

sedang giler novel

bermula pasal tgk kisah nora elena kat TV3..
org kata bc novel lg best banding citer kat tibi...
so... aku pinjam novel Kasih Yg Suci ni utk baca...
lepas baca novel ni...tetiba aku rasa sgt2 best nak bc novel
patutla samapi kakak aku giler bab membeli, membaca & mengumpul novel
kakak kat opis aku sblh aku ni pun sama...
memula aku dok pikir jugak..
best sgt ke??
tgk pulak harga novel..
boleh tahan mahalnyer...
yela... 1 buah paling murah RM19...
pastu...ada ke masa nak bc novel ni????
mcm2 pertanyaan yg selalu aku dok pikir dulu

nak jd cerita..
lepas bc novel kasih Suci tu terus aku rasa syok pulak
ntah mcm mana.. kan aku cuti smapi 3hari kan ms cuti skolah aritu
balik rmh mak aku ternampak  novel kakak aku..
aku pun stat la membaca lagi....3 hari dok rmh mak aku dpt khatam 2 novel..
tajuk: Andai Itu Takdirnya & Cinta Datang Lagi
dedua novel ni mmg best..
paling best citer Andai Itu Takdirnya...
giler best... yg xtahan tu.. dr stat aku bc novel tu smapai habis..
aku nangis giler2...sgt touching citer tu...
n serius smpai skrg aku teringat2 citer tu...

pas tu aku siap bwk balik lg 2 novel ke rmh utk baca...
bset jugak citer ni.... tajuk :Kau Yang Satu & Andai Kau Jodoh ku...


nak jadi citer lagi....
lepas abis bc novel ni terus aku rasa gian sgt nak bc novel lagi...
hati mcm xkaruan... aku nak bc novel lagi..
nak bc novel lagi...
skali borak punyer borak dgn hubby... br aku tau jiran aku sorang ni kakinovel...
wah.... aku jd sgt2 bahagia...

dgn tak malunyer... aku ke rmh nyer dan pinjam novel...
dpt la 2 buah.... 
serius...3 hari aku abis bc 2 buah tu...
tajuknyer: Pergilah Air Mata & Tak Mungkin Ku Hindar...


pergh....!...serius giler weh...
tajuk Pergilah Air Mata tu citer dia mmg best giler..
sib baik aku xgiler...haha..

skrg ni semua buku aku dah abis bc dan aku skrg sgt2 kemaruk nak bc novel lg...
nak pinjam lg segan pulak...
so korang nak tau aku buat ape pastu...???
next n3 aku citer ea.....
nak smbg buat keje jap ea.

tp rupanyer mmg heaven bc novel kan??
lupa masa...lupa nak masak...lupa nak layan anak...
hidup mcm dlm novel je... gilorrr..

ok..nest n3 aku smbung citer lg eaaa..daaa

Related Posts with Thumbnails