Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

gigi kedua syfqah patah...

22 hb Julai 2011..
hari jumaat..2nd last day syfqah di Hospital Serdang..
baru lepas mandi pagi..
tetiba syfqah ckp...gigi dia nak patah...
owh...anak mama! makin besor dah!

yg paling xtahan..
rupanyer gigi kekal dia dah tumbuh awal2 dah dibelakang gigi yg patah tu..
so mama syafqah mcm biasa..
dgn teknik ganaz nyer...
dgn skali jentik kat gigi syfqh yg dah terhoyong- hayang tu...
akhirnya....tercabut terus gigi tu dr gusi nyer....

oh ye...pasal gigi 1st syafqh yg tercabut tu...
selang 2 hari terus keluar gigi kekal dia...
aku rs syfqh terlebih kalsium la..
cepat betul gigi kekal dia tumbuh...!

tgk gmbar atas...
keadaan gigi syfqh yg dah goyang tu



 amik ko lepas aku jentik.... 
tercabut n berdarah

 ini gigi dia...


 ok..sila lap dulu


ok... dah xde darah... 
kakak syfqah dah rongak balik...hehe

ari selasa aku jumpa dentist kat opis aku
aku bgtau msalah gigi syfqh...
ada gigi baru tumbuh dibelakang gigi sedia ada
tp doc ckp xperlu risau sbb gigi awal tu dah pun tercabut
lg pun nnt lama2 gigi kekal syfqh yg tumbuh kat blkg tu akan bergerak sendir
sbbnyer lidah dia akan tolak bila setiap kali dia bercakap...
wah.. terus hilang rasa risau aku...

tp doc sebut jugak... cepatnyer syfqah dah tumbuh gigi kekal..
so..doc pesan..lepas ni syqh kena jg gigi..
xleh mkn manis2 n kena rajin gosok gigi 2kali sehari

pokok baru lagi...

last 2 weeks...
kira cerita peram gak ni..haha..
aku dgn gumbiranya telah membeli 2 buah pasu berisi pokok baru..

target kali ni..
pokok utk diletakkan atas pagar rmh....
pokok yg boleh kena cahaya matahari yg maha kuat....

so...mcm biasa...
balik keje dgn syafiqah...
singgah ke nursery pokok kat area rmh...
jumpa uncle nursery tu...
dan soalan cepumas kalini utk uncle tu: "uncle, saya mau bl pokok lagi...."
uncle: "ok..ok.... pokok apa lu mau beli?"
aku :" uncle... saya mau pokok bunga... tp ini pokok mesti kuat punya... sy mau letak atas pagar...betul2 bawah matahari.... itu pagar rmh saya kosong la... xlawa"
uncle: "boleh2... lu pilih mana lu suka.. ini kawasan semua pokok utk letak taman"

jadinyer... lepas pilih punyer pilih..
aku pilih pokok comel je... ada bunga kaler putih..
dan mcm biasa,...
aku kan tgn panas... jadi..
aku siap2 pilih pasu n suruh pekerja nursery tu tanamkan skali dlm pasu

masa pekerja nursery ni menanamkan pokok dlm pasu

balik rmh,....
terus keluarkan dari kete..

hubby balik...mintak tlg dia letakkan atas pagar...
aku mana laratkan.. berat ooo
hubby lak bila nampak je pokok ni...mcm biasa...
dia geleng kepala...
pening kot tgk peel bini dia skrg dah jd hantu pokok...hehe

now... hasilnyer... ini dia....
pokok baru ku....



dan lokasi sebenar2nye dari jarak jauh ..

v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v


amacam??? cun x??
kira boleh la kan??

FYI:
harga pokok RM7 x 2 = Rm14
harga pasu RM10 sebijik (pasu kecik lagi mahal la pulak) x 2 = RM20
harga tanah RM1.50 sebeg x 2 kampit = RM3
harga alas pasu Rm1.50 sebijik x 2 = RM 3

jumlah keseluruhan = RM20 utk 1 pasu siap tanam..

keje aku cuma siram dan letak baja seminggu sekali...weee..

selamat berpuasa

salam ramadhan pada semua umat islam di seluruh Malaysia dan seluruh dunia...
kemeriahan.. kehangatan.... keindahan bulan Ramadhan...
sudah xsabar2 nak dikecapi...
w/pun ramadhan kali ini tanpa si suami di sisi....

pada semua.... Selamat Berpuasa ye...

aku dah siap dptkan jadual berbuka puasa ni...utk area W/P & putrajaya je ye..

syafiqah sihat request nak ke.......

smbgn dr n3 lepas...
1st tempat syafiqah request keluar je dr H. Serdang adalah ke..
v
v
v
v
v






















































































ALAMANDA!!!!

























sape yg gumbira nak pergi sesangt kat sini sebenarnyer ni???
of course la MAMA dia ye....
anak request..mama harus setuju!!!!!

dan jugak....
disebbkan 5 hari syafqh xlalu mkn mknn hospital..
dia siap request nak mkn burger...
disebbkan mama syafiqah sedang gumbira..
gumbira sbb anak dah sihat...
lepas tu dpt balik berpeluk cium dgn irfan..
mama belanja kak long mkn BURGER KING ok!!!!

ganaz x mama syafiqah..???

layan gmbar...zassss!

muka hepi dpt mkn burger


muka hepi anak beranak...

dan disebbkan mama syfqah hepi jugak...
hepi sbb anak dah sihat...
jd... aku dgn sukacitanyer telah membelanjakan duit elaun hubby bagi utk 3 item ni...
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
item 1 & 2...

2 helai legging jeans dr KITSCHEN 
item ke 3....
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v

cun x kasut baru aku...

lama xsoping kasut vincci....

mlm tu citer kat hubby....hehe


Syafiqah sakit Part 3: kisah jaga syfqah

ni last cerita ms jg syafiqah aritu...,
nak kata aku rasa penat sgt jg dia kat spital tu idok le sgt..
yelah.... aku pun ada peneman...
aku ada novel yg aku bc smpai khatam...
jd... w/pun kena jg 21 jam tanpa henti..
tp aku xrasa ms tu berjalan laju sgt...
cuma kejap2 kena berhenti baca sbb kena pakaikan syfqah nebulizer setiap sejam selama 10 minit
pastu gntikan balik pakaikan oksigen...

cuma aku paling kesian dekat syfqah la
kalau aku jd dia mmg la bosan sgt..
oksigen 24 hours kena pakai
smapi dia mengadu sakit hidung.....
nak tgk tv pun xleh sbb nak pakai oksogen tu
last2 ms ari ketiga...
bila dia dah ok.. aku blkan dia buku mewarna...
tu pun nak gi bl buku kena tinggalkan dia kejap sorang2...

sampai jiran sblh katil syfqah yg jg anak dia umor 4thn..kes asma gak
dia kata baik syfqah ni..boleh tinggal sorang2..
w/pun aku terpaksa tipu dia kata bl coklat kejap kat bawah...



gembira bila dpt buku mewarna..
buku ni siap selesaikan puzzle lg tu...

pastu 
bila dah bosan menulis n kaler..
dia nak main game pulak
memula aku bg la main game kat henpon
lama2 agaknyer dia dah boring main dlm h/p tu
dia request pulak nak main PSP

kenala pulak mama dia ni call papa dia tanya mana simpan PSP
nak gi amik pun sama... terpaksa tipu syafqh kat nak amik PSP kat dlm kete je
siap berjanji2 dgn fiqah mama amik kejap je....5 minit je
xnaik kete pun...
sbnrnyer stat enjin kete pecut balik rmh smpai stengah jam
bila balik ke hospital balik 
kata jiran yg tlg tgk syfqah...
dia dah kejap2 cebik... pastu tanya..."mana mama ni...kata kejap je"
aku mmg kesian kat syfqah..
tp kalau aku nak tunggu ptg ms nenek dia dtg ganti pun xsanggup
sbb dia dah boring tahap dewa dah...

kalau korang nak tau..
dia lepaskan perasaan dia kat nenek dia bila nenek dia dtg ganti mama dia
dia ckp mama dia jahat... tipu dia..
tinggalkan dia sorang2... well nak buat camne... utk dia jugak..

ni bila dah dpt PSP...wah suka dia



kira PSP ni peneman dia la sepanjang dok hospital di samping buku puzzle tu...

hari last day dia stay ari sabtu...
ms tu aku rs seronok sgt..
sbbnyer... mlm jumaat tu nasib baik adik aku siti sudi nak temankan syfqh kat wad
so..aku dpt balik rmh dan tido dgn irfan
3 mlm tido tnpa irfan mcm nak giler rasa
sehari xjumpa pun xsanggup inikan smpai 3 mlm

last day tu (sabtu) barulah irfan dpt naik atas n jumpa kakak dia
skrg ni polisi hospital kanak2 bwh 12 thn xboleh naik ke wad
kecuali hari sabtu dan ahad bermula dr jam 12tghari hinnga 7mlm

syqh pun dahbetul2 sihat masa ni..
cuma dia xleh balik sbb dia kena completekan antibiotik dia
so..sementara tunggu ms nak blk jam  3 ptg tu..
diaorg main2 la kat playground dlm wad tu





mcm jejak kasih rasanyer...
yela.. tiap2 hari main berdua
tetiba sorang dok spital...sorg dok dgn nenek..sian anak2 mama...

ptg tu jam 3 kitaorg discharge..
nak tau apa request syafiqah sbb 5 hari xjumpa dunia luar???
next n3 aku bg tau ok

wordless wednesday....





peneman si mama ms jg sayfiqah sakit...
juga buku ini


dan 



JJCM : pengaruh tv punyer pasal....& penyebab syfqah sakit

citer ni aku nak citer dr last week...
konun nak citer ari selasa esoknyer..
skali syafiqah sakit... terus EL 4hari tu..
terus terperap citer ni...

tp ape aku nak citer..
disebbkan makan kat sini la jugak yg menyebabkan syfqah kena asma tu...
sumpah syafqh... pasni mama sanggup gi mkn sorang jek...:P
hehe.. dush2..mama piqah jahat..
sory..
sbenarnyer.... sumpah.. pasni aku xbwk syfqh mkn eskrim mcm ni lg...huhu

meh layan gmbar..smbil tu aku citer...

alkisah..... papa dpt tetiba nak belanja kami.....
papa pun bwk la kami org mkn kat sini
lg pun terpengaruh kat TV kat citer 360 kat TV3 ari rabu minggu b4 tu..
teringin nak rasa... org semua dah gi mkn...
so..ari sabtu tu hubby pun bwk la gi mkn kat Bangi je

 kat sana...
kami order sorang 1 mangkuk
kat atas ni strawberi eskrim... syafqah punyer..

ni... mama fiqah punyer... tropical fruit... 


ni papa punyer.. mango....

 mknn aku order... ape nama ntah... mcm mee wantan ...kongsi dgn irfan
 adik irfan
 tgk la kak long... hepi dpt makn eskrim semangkuk...
mana la tau ini penyebab utama... 
bila tgk gmbar ni rasa menyesal n terkilan sgt...
 aku n irfan yg kuat mkn
syfqh mkn mee sup with fish ball.... xsedap kata dia

hubby mkn tomyam...

kesimpulan...kunun nak bersuka ria
bila jd tragedi rasa terkilan pulak jadinyer,,
tp ais krim kat ice room mmg sedap
cuma mknn dia agak kureng...
baik mkn kat noodle station lg puas hati...

sekian... citer arini...

Syafiqah sakit Part 2: detik menjaga anak sakit

salam uolls...
sory xdpt jln kat blog korang buat ms ni
2 hari ini (selasa & rabu ) kena gi kursus...ni blk opis jap nak solat
tp sempat gak la ni nak story kat korang detik jaga syafiqah sakit...

ok.. ceritanyer...
jam 2ptg hari selasa syfqah ditempatkan di wad kanak2 tingkat 5A..
kat sini baru la doc pakar dan doc pelatih yg lain2 take over
aku rs aku story kat diorg lebih 10kali kot
ulang2 citer yg sama...camne anak leh kena attact....
tp dlm ms yg sama doc jugak ajar aku camne cara nak tackle anakyg ada asma
almaklumlah family aku alhamdulillah jenis sihat2..
jd aku mmg xtau bab2 penyakit kronik terutama asma
FYI... family habby mmg semua berpenyakit asma..kira gen papa dia lani
so bila dah sah syafqh ni pengidap asma dr simptom2 yg dia dpt smpai masuk wad ni
aku belajar n amik ikhtibar...
tp paling penting :

  • elakkan syfqh mkn ais /berais
  • sentiasa awasi tahap pernafasan bila dia dah stat batuk2
  • boleh chek cr bernafas (tgk bahu dia)
  • 1 lg tgk lekuk di diagfram dan dada.. (tp anak aku buncit susah sikit nak tgk lekuk kat dada n diafragm dia)
ok... kat wad ni doc tat bg syfqah nebuliser every hour selama 10 minit...
kat sini nurse cuma masukkan ubat je.. aku diajar cr nak pakaikan neb tu
pastu lepas pakai neb syfqh bergnatung penuh pd oksigen..
sbb SPO dia xcecah 90 pun...
dia betul2 lemah...

dlm ms yg sama...aku bersyukur sgt...
bila pg tu aku call hubby n mertua ckp syfqh masuk hospital..
org pertama tiba adalah ibu mertua ku n iparku
tanpa diaorg aku xtau la mcm mana...
diaorg la yg menenangkan perasaan aku ni
dlm pd yg sama... bila hari dah menganjak ke ptg..
dlm otak dah fikir... mcm mana IRFAN...sapa nak jg irfan?
aku xleh tinggalkan syfqah... mmg aku terpaksa bergantung harap pd ibu mertua utk tlg jgkan irfan selama aku menemankan syfqah kat wad..

ye lakan... 
bkn semua org free... biasa kalau anak sakit kalau kita laki bini ada sekurang2 nyer..
wife leh jg anak sakit hubby urus anak kat rmh then boleh tukar2 shif
tp aku sorang... hubby kat bintulu sana...
adik beradik pun bukan senang2 nak cuti keje..
mak pun ada komitmen lain nak buat
aku bersyukur sbb ibu mertua aku sudi tlg aku
tlg jg irfan dan tlg gantikan aku utk 2-3 jam utk mandi, tukar baju dan main dgn irfan
korang bygkan... jg anak sakit 21jam tnpa henti sorang2..
hanya ibu je yg sudi tlg gantikan kejap aku & beri kesempatan utk aku berjumpa irfan...
sedih korang... sedih sgt..
mlm 1st day kat wad aku call n menangis2 kat hubby...
hubby pun sedih tp dia bukan sengaja...

alhamdulillah..
keadaan syfiqah bertambah baik..
tp dia jd takut bila kena amik darah....semua kes ms kat wad smlm
dia stat diberi 3 jenis antibiotik yg kuat...
kesian dia...
2 hari pertama (selasa & rabu syfqah xboleh mkn lansung sbb dia on drip)
kesian bila syfqah merayu2 nak mkn...
aku cuma boleh basahkan bibir dia aje)



hari ketiga tu doc suruh aku bl Aero Chamber utk stat pakaikan inhaler pd syfqah
ms ni SPO syafqah dah bertambah baik... dah naik ke 92 mcm tu
antiobtik on utk 7hari
ms 1st day lagi doc dah bg tau aku awal2...
paling kejap dlm seminggu gak aku kena berkampung kat hospital ni
dlm ms yg sama aku kesian sgt kat IRFAN
kata nenek dia 2 mlm berturut2 dia tido xbape lena
terbangun mlm n sebut mama & papa
nasib baik la boleh call video call...
kalau x mmg aku la org paling susah hati xdpt jumpa irfan

korang... gmbar aku xdpt upload sbb hp habis bateri..
nnt aku update gmbar lg ek...

next citer aku citer saat syfqah dah recover n mlayan kerenah dia pulak..
& mcm mana aku nak penuhi kerenah dia smapaikan terpaksa tinggalkan dia sorang2 dgn mintak bantuan jiran katil sebelah tlg jaga dia...
sian la tgk syfqah.... 
ok korang.. nak gi kursus balik...bye...
Related Posts with Thumbnails