Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

Salam Aidilfitri 2011...

kepada semua.... hanya kad pengganti diri..
thn ni berbagai dugaan yg diberikan kepada kami...
kami menerima dgn tabah dan sabar....
semoga bahagia menanti di saat Syawal menjelma....
salam Aidilfitri utk semua....
utk rakan2 blogger yg mengenali malahan jiran tetangga dan semua kengkawan yg membaca blog ila ini...


misi memakan makanan yg ada rasa masam2...

dah kat 2 minggu ni aku  perasan..
asal beli je makanan mesti nak bl mknn yg masam2...
mcm laksa... kat 4 hari berturut2 mkn laksa



murtabak dgn kuah cuka + bawang 


makan tomyam kat kedai tomyam..



smlm.. bl kerabu mangga mkn dgn nasi panas...hoiyo! terangkat!


terbaek ooo...
sblm tu mkn megi asam laksa...wah..terangkat!




arini nak mkn burger la..
tp nak ada jeruk tu... gi kat subway ok gak kan???
suruh dia letak jeruk timun tu byk2..


emmmmmm! meleleh pulak air liur ni...
dgn buah kedondong..wah...tangkap lentuk terus





p/s: gmabr semua ai google jek...hehe

arini n3 makan yg kecur2 air liur...
nak mkn lagi semua tu kat atas!

cerita hari tu

xde pe nak citer...
w/pun ada berita tergempar sebenarnyer..
tp xpela..
lom seswai nak bgtau lg..
kita cuci mata tgk aktivti mkn2 anak beranak 3 org kat mcd last sunday..
biasala...kes malas masak n xde mood..
ni kira dah abis pk la xtau nak mkn pe dah...
drive gi mkn kat McD Equin
jam 6.30 ptg aku dah tercongok kat situ
bebudak tu masuk je McD ni terus gi main kat playground dia...
sib baik byk family cina tgh mkn...kalau x pening aku nak book meja dlm ms yg sama nak gi bl mkn
so...aku amik keputusan beratur bl mkn dulu
mana tau nasib baik nnt ada family cina yg dah abis mkn..
aku leh terus duduk je

n alhamdulillah..nasib menyebelahi
ngam2 lepas bl mkn..
1 family ni bgn.. aku pun terus duduk...
smbil tu tgk bebudak main dlm playland dia


double GCB..aku punyer..
set ala carte.... pedas giler
tp aku rs kureng sbb ada kulit ayam dlm tu...
terus loya aku rasa...
* asyik loya je madang aku ni....fenin2....

kak long syfqah...
blkan dia set mc chicken je..
tp dia mkn ayam n  roti bwh ayam..
yg roti atas ada mayonis dan sayur tu dia xmau mkn sbb syur tu...
ikut kan jelah... janji dia mkn...

adik irfan...
mkn bubur Mc'D dgn french fries...
sehingga menjilat bibir u...
haha

akhir skali...
lepas abis mkn...
jam 7.50 mlm aku beratur skali lg
bl 2 bekas sundea coklat & tmbhan french fries + BBQ shake...
memula xmau mkn..
tgk org mkn kentang shake tu buat aku terliur je..
tu yg beli tu..


budak berdua ni kongsi mkn sundea...
alhamdulillah mln tu ok..
xde lak batuk2...


tp hingga hari ni...irfan dpt efek batuk2...
ingatkan ok... esok tu terus dia batuk2...
sabar jelah...

sekian kisah aritu...
aku xde modal nak citer pe ntah...
gmbr xde nak citer..hehe

cubaan membuat coklat...berjaya!

ok..nak tunjuk aktiviti masak memasak lg...
ahad lepas aku berjaya buat 2 jenis masakan berasaskan coklat...
pertama....of course KEK BATIK...

masakan ke dua...
HOMEMADE COKLAT!
asyik la tgk org buat coklat sendiri..
rasa bukan main sonang je nak buat...
so...
gigih ke Bangi ke kedai kek YUMMY...
serius... ramai giler org kat situ..
tp harga mmg murah la...
ok...
bahan yg diperlukan utk buat coklat sndiri..


hanya coklat compound & bekas  nyer..
sbb 1st time buat..
ai nak buat coklat bentuk strawbery n epal..
juga lollichoc bentuk teddy bear..haha..

mcm mummy erin the pink ajar... 
just double boil coklat compaund tu..

n mcm biasa... 
periuk baru yg dah berkurun aku simpan...
periuk tupperchef aku dr tupperware...
waktu2 begini la dia nak berjasa..hehe

lepas siap cair masukkan dlm bekas dia
gmbr xde la pulak...

hasil lepas 2 jam membeku dlm peti ais..
lollichoc teddybear & coklat bentuk no..
xlupa jugak bentuk strawbery..
sbb 1st time buat..
xde la kaler2 kan...
hehe

xlupa juga huruf ABC...

mmm..len kali nak buat lg... sonang rupanyer...

aku akan beraya di perantauan...disisinyer....

alhamdulillah...pepagi ni..
tiada yg lebih bahagia sebahagia apa yg aku rs sekarang...
TIKET BOOKING AIR ASIA sah telah berada ditangan ku...
kami akan beraya di sisi suami & papa....



FYI..hubby still xdpt balik KL utk beraya...
projek delay n terus delay tanpa tarikh yg comfirm bila nak siap..
membazir sungguh aku rasa... 
tp xpe..janji company byr kan....
1 lg faktor cuaca.. nak buat camne..
aku redha...

yg penting... hubby pun sanggup berkorban membeli tiket kapal terbang utk kami 3 beranak 
menemankan dia beraya di sana... 
aku pun consider kat dia yg nak kena keluar almost Rm1.5K utk tiket kami je..
tq so much sayang...

mcm2 dah plan ni...
nak bwk ketupat nasi, pulut palas, rendang semua...
nak mkn ketupat sama2 dgn hubby...
miss him so much...
1 month 5 days already...
xsanggup nak tunggu dah..
walau pun jumpa kejap je...

dlm otak skrg...
menghitung hari nak ke sana...
bkn menghitung hari nak beraya...
hehe....

kuih raya ku....

ok..kisah ke dua...
kuih raya ku..
buat ms ni hingga pg ni...
kuih raya yg diorder semua dah dpt..
thn ni bl xbyk..

1. kuih tart nenas standart 250biji...
1 bks bg mak..
lg 4 bekas utk dimakan sendiri..haha

2. almond landon...ada 150 bijik..
thn ni bl sikit je.... 1 bekas tu dpt free.leh bg mak...

3. rempeyek.... bl 2 bekas...

tu jek kuih yg ado buat ms ni...

teringat thn lepas masa hubby ada...
dpt soping bj raya kat Jln TAR berdua..
pastu.. bl kepek kat pemborong kepek...
thn ni....adakah aku merasa???? mcm tak....huaaaa!

ini stok selamat simpan kat rmh..

pg td br dpt tart order dgn kak ani lak...
wajib aku order tiap2 thn.. 
1 kat mak mertua.. 1 lg kat kak ani... terbaik ooo..
mmg tart diaorg sedap n jem byk..


oh ye...
dpt kurma dr pharmaniaga...
aku sukakan kotak kurma dia..cun ooo...
cer korang tgk... xtipu...





em....
korang nyer kuih raya lak??
cuba tunjuk sket..haha

kek batik ku....

salam Monday blues korang semua...

amacam coti 2 hari??? dah tukar duit raya??
kat opis ai semua dok kira duit nak tukar duit raya...ehehe

okeys...
n3 pertama harini...
nak tunjuk rupa ai buat kek batik...
tq to mummy ayu yg bagi resepi... utk blogger youramirah pun tq jugak..
tp ila pilih yg mudah sikit nak buat yg just campak2 dlm periuk n gaul semua..
lg pun ila punyer alat2 memasak byk tak cukup...hehe

resepi mummy ayu bg perlukan bahan2 ni:

bahan2: 

400 gm biskut marie dipatah2 kan
250 gm mentega
230 gm susu krimer manis
200 gm air
140 gm gula kastor
50 gm koko
50 gm milo
2 biji telur ~ dipukul
1 sudu teh esen vanilla

Cara2 nya:-
1. Cairkan mentega dalam periuk. Tuangkan air & kacau.
2. Masukkan milo, koko, susu, gula & esen vanilla. Kacau hingga rata.
Pas tu masukkan telur pulak.
3. Bila bancuhan dan pekat, masukkan biskut. Kacau hingga sebati. Tutup api.
4. Pas tu leh la masukkan dalam bekas. Ratakan. Tekan2 hingga padat dalam bekas tu.
Bila dah sejuk sikit. Masukkan dalam peti sejuk...Siap.

sebijik ayat mummy_ayu ye..

sikit kelemahan aku buat kek ni...
aku xde alat penimbang gram - kilogram ni
so..mcm nak sukat susu pekat tu aku agak2 la..
kira 1/2 tin mcm tu terus.... milo sesuka cedok...buleh??
haha.. buleh jelah...

yang penting..@ the end...
rasa mesti marbeles kan??? kata resepi chef..haha

ok..ni aku dpt 2 bekas..
saje xmau isi tebal2...



hasil keknyer lepas potong lupa lak nak snap
pinjam gmbar mummy_ayu jap la


rasa sungguh sedap!
cuma sbb resepi tu agak2 je ukurnyer..
so kek agak lembab sikit...

ayu.... tq again ye.... 
termakbul jugak impian...haha..

irfan kena anduh

ok.. ni cerita smlm... saje aku xnak post awal2...
nak cerita last2..
mmg salah aku...
salah yg menyebabkan irfan sakit tangan smpai kena anduh..
tp bila tanya irfan sape buat..
harus dia ckp kakak dia yg buat..
sian syafqah...!


muka budak sakit



ok di pendekkan cerita..
puncanyer
aku sudah angkat irfan dgn menarik tgn dia..
menyebabkan tgn kiri dia otot dia tear n cedera sikit..
kalut giler aku smlm..
dia nangis2 setengah mati ckp tgn dia sakit..
tp aku tgk tgn dia xlebam..
tp bw jugak la jumpa doctor..
doc sah kan x dislocation..x jugak terseliuh..
so.. doc bg ubat thn sakit n suruh aku tuap dgn ais...

so..all the day long smlm... irfan berkampung kat opis aku dlm stroller..
aku ada keje n meeting kena attended...
dlm ms yg sama kena pantau dia..
sib baik dia good boy n good behave..
dia tido lepas mkn ubat n ms aku meeting...
pastu aku letak dia kat blkg kerusi aku..
bos aku lalu lalang pun xpasan ko...sib baik aku...

ptg tu aku kena kecam kaw2 dgn doc n opismate..
nak buat report polis la... dera anak la..
serius... aku xsengaja ok... aku mmg selalu main n angkat dia mcm tu
tp lepas ni janji xbuat lg...!!!
ape x.. berat dia 13kg... 
mama dia ni boleh angkat dia dgn tarik tgn dia..
hamik aku... muka pucat kena bila anak dah sakit..


nak jd citer lagi..
blk rmh ptg tu dia dgn muka kesian n termenung dok mkn kopok
usik tangan xleh lansung..
buat muka nak nangis ckp sakit ok..
skali aku ajak mandi... pujuk la dia bukak anduh tu
tau dia ckp pe??
"oleh mama..... cakit..... nanak..."
ewah... berlakon mmg terbaek ok...
aku pujuk punyer pujuk akhirnye dia bg bukak n gi mandi...
jln lengang lenggok..
masuk toilet dia siap leh pegang gayung n mandi mcm org xsakit
sabaar jelah ok..
mmg aku terkejut n xterkata ape..
aku perati je dia..mcm org xsakit ok

aku n semua uncle, untie n doc kat opis kena drama dgn irfan ok!
lepas mandi tu dia mmg sihat walafiat..
mkn sendiri... siap naik basikal lg mlm tu n main bunga api ye!

mmg tergelak2 aku tgk irfan..
mlm tu aku siap offer nak balut tgn dia...
tau dia xmoh... sabo jelah
dan2 lepas mandi aku report kat papa dia kata ANAK AWAK PANDAI BERLAKON!
terkekeh2 papa dia

inilah kisah kalut smlm....

korang... hati2 tarik tgn anak ye...
aku serik dah!

lampu lip lap penyeri ramadhan terakhir...

salam 18 ramadhan korang..
sory..pg ni aku amat kelamkabut...
sesuatu berlaku..
tp dlm ms yg sama.... org di sana mengkhabarkan berita paling gumbira...
syukur alhamdullah...

ok..nak citer sikit pasal menyambut hari2 terakhir ramadahn...
w/pun tanpa si dia disisi..
kami anak beranak masih menikmati hidup dgn gumbira...
hehe

org pasang lilin kami pasang lampu lip lap..

beli murah2 punyer je...
rm 10.90.... tp siap lagu raya lg tu...


gigih daku gi bl kat jusco ari selasa lepas..
pastu gigih jugak aku dok memanjat pasang bendalah ni...

hasilnyer...


abaikan rupa dia yg xbape centre... tangga xde 
yg fenting.... lip lap2 tu...

yg penting skrg... aku xsabar nak tunggu si dia balik..
bkn nak tunggu raya yg tiba...
bendalah ni semua sekadar mengubat jiwa yg lara...

assistant kecil di opis...

aku kan...
sebulan ada la beberapa kali buat ot kat opis ni..
biasalakan... cr duet lebey..hehe..

jadi..biasanyer aku mmg terpaksa jemput syfqh dulu dr sekolah...
pastu bwk dia kat opis n dia akan menemankan aku buat ot smpai jam 9mlm
nak antar blk mmg xleh..
rmh jauh tu...so.. terpaksa la menyusahkan anak ikut mama dia buat keje kat opis..
memula dulu mmg kesian kat dia sbb dia boring..
lama2 dia dah ok..

biasanyer aku suruh dia tgk tv n siapkan keje sekolah..
kalau semua dah siap...
br aku bg dia main kat PC bdk opis..
dulu memula dia suka main games Barbies atau Disney Playhaouse tu
skrg ni jarang main games dah..
dia lebih suka melukis...
ala.. guna Paint tu..

xsalah dia mmg ada beljar komputer kat tadika Ho..
sbb aku xajar pun dia guna kompter ni..
dia beljr dr sekolah...

nak tgk hasil kerja syfiqah..???
cantik ooo...

meh tgk...

cun x lukisan syfqah..
dia lukis pokok epal dgn sun n pokok bunga...

xsabar nak mkn cempedak goreng...

pg tadi..
kwn opis ke Taman Pertanian Universiti UPM ni..
ala... satu jabatan yg menguruskan dan menjual hasil2 pertanian UPM
diaorg jual buah cempedak diluar pagar....
kata kwn opis RM4 sekilo...
aku pun pelagi..tumpang sekaki la mintak kwn tlg beli...
saje order 2 biji yg sedang2...

dalm sejam diorg pegi..
balik dgn hasil....


2 bijik cempedak berharga Rm18.35..ok la
sebijik dlm 2kg lebih..

wah...harum n ranum baunyer...
xsabar nak msk petang ni...
esok lak cuti..
sebijik leh bwk gi rmh mak kat sentul...

goreng cempedak..eemmmmm...sedapkan???


korang...
bukak puasa pe ptg ni???
pss....eksen aku kan?
mentang2 ada 2 bijik cempedak nak dikerjakan ptg ni...heheheh..
rezki jiran2 jugak nnt...

nak masak kek batik la....

since smlm...terbayang2 kek batik...
sesapa ada resepi??? meh bg link kat aku..

gmbar ai google jek...

aku suka memasak benda2 mcm ni..
teringat dulu...ms muda2..selalu masak kek batik ni..
pastu pas kat my BF (my hubby ler..) suruh kasi bakal mak mertua rasa....ewah!
tp sejak dah kawin... xpernah pulak masak dah...
last2 lupa dah resepinyer...

kalau suruh masak lauk pauk nak mkn harian..
haram aku xpandai...
masak sup ngan tomyam je tau..hehehe...

oh ye...
nak show off...
my serawa dorian...
akhirnya berjaya masuk dlm perut kami 3 beranak...
mkn cicah roti...marbeles ok!



xlupa juga..
menu berbuka ari sabtu aritu..
bila tekak tetiba mintak nak mkn burger buatan sendiri..
lg jimat gitu...haha
lg pun aku kan mlas drive 2 hari lepas..
so..ape ada dlm fridge.. meh kita masak ye..


dan hasilnyer...

rupa mmg xcun tp rasa...marbeles ok..
burger 2 tingkat... ayam + telur dilapisi cheese....
kalau bl ni rm 4 xlari ni..hehe

masak dadih + jelly anak beranak...

hari jumaat lepas..
balik keje.. tetiba tekak ni teringin nak mkn jelly buatan..
memula plan nak msk agar2 longan xpun agar2 cocktail..
entah camne leh jadi dadih strawbery dgn jelly segera..

nak jd cerita...
blk keje singgah pasaraya..
ms bl jelly + dadih tu....
terpandang la bekas jelly yg berbagai rupa..
so...syfqah sudah rembat 1 jenis..ada tulis ABC..

jadinyer..
mlm tu kami bergotong royong buat jelly 2 kaler..
ni hasil usahasama anak beranak ye..


 jelly + dadih kat bekas ABC utk syfqah

rupa jelly yg dah berjaya dikeraskan...

sedap kata fiqah...mama layan jelah..

jugak..
stok dadih utk seminggu plus sedekah sikit kat ustazah ngaji syfqh..

muka bebudak hepi mkn dadih setiap hari


Related Posts with Thumbnails