Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

kamera dah pulih... yea ha...!

alhamdulillah...
hampir 2 bln hidup tanpa kamera....
i mean digital still camera...
pakai camera hp pun ok gak.. tp gmbar xbape cantik sgtla..

kisahnyer.... 
seminggu b4 raya aritu aku decide nak antar repair camera Sony Cybershot aku yg rosak ni
dah puas tanya kat Sony Centre dan Sonywing... 
diaorg suruh antar sendiri kat pusat servis Sony samada di Midvalley atau KLCC 
xkosa mak nak gi jauh2..
so solution dia..
antar je camera ke kedai camera kat dalam Giant Seri Kembangan tu
mlm smalm baru dpt..
sebulan gak dia simpan...
tp xpe.. asalkan leh baiki..
dan kos dia.... sgt2 murah...
just repair lens je Rm150...

kira ok la dr bl kamera baru yg paling cikai pun Rm399....
ni byr RM150 dpt balik camera lama yg  dah sah2 ok..

this my cute camera

kebetulan hubby dah balik...
w/pun dah abis raya..
tp kena gak amik gmbar raya tahun ni...
so camera...jasa mu amat2 diperlukan dikala ini...

dan jugak...
nak ajak hubby celebrate my bday yg bertarikh 7.9.2011 yg lepas
dia hutang nak smbut bday tu..
en. don momok... jgn buat2 lupa ea.....
inilah masa2 kegunaan my cute camera... weeeha!
nak celebrate kat mana ye?????

Lama dah xpekena Tandori Nan Cheese

em... sejak hubby balik 2 hari ni...
ai asyik la senyuum...
yelakan... dah ada org leh borak2 n gaduh2 kat rmh..
dah ada aktiviti lepak2 ptg n malam kat luar rmh..
jugak... dah ada org nak tlg drivekan kereta ke mana2 nak pegi...
paling best... dah ada dah org nak kongsi minat sesama mkn makanan kegemaran..

since hubby pergi...
xde la merasa mkn kat kedai mamak Al-Azwad pekena Roti Nan Cheese dgn ayam Tandori...
so smlm...
dinner mlm smlm adalah mkn roti nan cheese tu...
hepinyer...

this is mine...

roti nan spesel berkeju



 ni pulak ayam tandori nyer...
xpernah dibelinyer sorang satu ketul tandori...

tp bersemangat aku mkn smapai senak la perot ni..
selalu mkn ayam kongsi dua... 

kak long Syafiqah pun ada menu khas...
dia punyer megi goreng...

ele suka la tu...
sbenarnyer mama Syafiqah yg teringin nak mkn megi goreng..
cuma peliks...apasal megi ni kaler kunig..
tgk org meja sebelah sana n sinun megi goreng dia kaler putih...
nampak sgt menyelerakan..
rupanyer kata hubby... diaorg order megi  goreng perisa ayam...
lorr... manala aku tau... megi syafiqah megi perisa kari..
huhu.... 

n lastly budak kecik tak cukup belaian..
mkn nasi lemak...dia kan wajib makan nasi walau di mana saja berada...
nape xcukup belaian??
sbb mkn pun nak atas riba papa dia ye..
ala cian anak mama si Irfan sorang ni...
tp xpe..mama xjeles pun...mama lg suka...
tenang mama irfan nak mkn tanpa gangguan..

so..inilah kisah mlm smlm...
dah 2 mlm mkn luar jeni...
hehe

hati berbunga riang... si dia nak pulang

dah 2 hari... hati sgt2 gumbira..
si dia mengabarkan berita paling hepi dlm dunia..
si dia nak pulang...
yesssza!

dr hari jumaat lepas aku dah kirim suruh bl udang besar...
skali td dia call...
"sayang.. sory.. saya dah jln 1 pasar tamu... tp udang xde...
skrg musim monsun...nelayan xdpt udang...."

nasib baik alasan baek punyer...
terus ckp..xpe..... hilang rasa kempunan....
so.. ai order.. ikan bilis dan n buah salak jelah...
aritu dah bl ikan masin semua...

ah..xsabar nak jumpa suami tercinta...
2 bln lebih dia diperantauan...

rasa nak cuti je nak smbut kepulangan dia dgn anak2 tp xleh sbb cuti dah tinggal 2 hari..
kena simpan cuti tu utk stok emergency...

dlm pada tu kat opis aku ligat mcm lipas kudung siapkan dokumen
kami sedang diaudit...terasa nak tercabut tulang belakang sbb stress!

aktiviti di malam hari

tiap2 malam..
ni lah rutin budak berdua...
kalau malas tgk tv kat hall...
diaorg teman mama dia tgk tv dlm bilik je...
pakai area pacak 2 tu... gmbar blur2.. tp still leh layan tv3..




si kakak lak suka mengaji...




last pic...

sorang tgk tv dgn penuh kusyuk..
sorang lg membaca dgn penuh tekun....
hehe...

pss: mata adik irfan tu sbenarnyer mcm nak terkatup dah... tp tahan jugak sbb tgh tgk citer batman...

gambar & kisah raya kami di Bintulu...

gambar2 ms gi Bintulu aritu....
dah berjanggut n berjinggut.. nak abis sebulan raya dah...baru dpt show off..
semua gara2 hp tertinggal kat bintulu..
aikan xde camera..hrpkan jasa baik h/p snap gmbar..
pada yg sudi nak tgk silalah...
ai tetap akan tayang utk kenangan abadi raya 2011 yg mcm cuti2 malaysia...
bkn jadi raya lg dah


hari pertama 31 hb Ogos 2011


 ms br sampai kat airport bintulu ...dlm beg tupperware tu penuh dgn ketupat, lontong, pulut palas, rendang, kuah lodeh & kuah kacang...
 mereka2 dlm flight... bergaduh nak dok tepi tingkap
 akhirnyer... br leh dok dgn aman
adik suka sbb dpt dok tepi tingkap


mkn lontong + kuah lodeh dgn rendang dr KL....


2nd day : 01 September 2011 ..... hari pertama spend ms bersama


 pepagi ke pasar tamu bintulu lepas sarapan pagi ..
 sukanyer mereka berdua dpt spend ms dgn papa
 mama pun hepi gak
 beli jagung, ikan masin terubuk, buah mata kucing & salak... itu je yg berkenan
lepak kat dataran tepi pelabuhan bintulu sambil mkn buah mata kucing


pastu papa bwk round bandar bintulu...
jln2 tgk pantai



 tp sayang bebudak tido lak.... puas lari kat dataran sebelah pasar tadi...


ptg tu kami ke Tmn Tumbina Bintulu...
taman ni ala2 mcm taman burung n zoo mini...


 sonok mereka tgk burung... jln2 sampai peluh2

 tgk rusa


last skali mlm tu sempat mama masak jagung rebus..
kebetulan bwk rice cooker kecik utk panaskan lauk...




tp jam 8.30 mlm...
papa kena panggil bertugas balik... dia pulang esok harinyer ms lasrt day kami di Bintulu
tu pun semata2 utk hantar kami pulang ke Airport..
pastu dia kena naik kapal balik...







betul2 1 hari siang 2nd day tu je kami dpt spend masa sama2...
w/pun sekejap..
tp hilang rindu kami yg dah sebulan setengah xjumpa...
harapan kami.. hujung bulan sembilan ni papa balik ke KL semula..
tuhan..... makbulkan lah doa kami,...amin...

Barang yang ditunggu telah tiba

Al-kisah...
mungkin ada yg tertanya2... nape la call ilah Fazilah ni asyik la xdpt..
xpun hp xberjawab???
meh aku bg tau nape xberjawab or xdpt...

al-kisahnyer...
kan aritu aku gi Bintulu ms raya keduakan?
ok.... semua nyer berjalan lancar...
then aku balik ari jumaat... raya ke 4..
ceritanyer... masa nak balik..
aku sudah tertinggal hanpon ku kat bilik hotel en. hubby...

nak kata aku kelam kabut..idokle..
semua pasal aku nak terkucil ms nak balik tu...
aku keluarkan h/p dr poket seluar jeans... letak atas sink toilet..
lepas tu boleh lupa...

aku perasan h/p xde pun bila dah samapi airport...
hubby mmg membebel2 giler2 kat aku...
well nak watcamne... nak patah balik airport Bintulu dgn pekan jauh ooo...
kat 1/2jam perjalanan... so...solutionnyer..
aku pinjam h/p hubby tnpa sim card..
sampai LCCT aku bl simcard baru hotlink..
tp aku malas la nak kecoh no. ni...just sementara je...

hampir 3 minggu gak pakai no baru 014 ni...
hp aku yg tertinggal kat Bintulu tu selamat.. hubby yg pakai..
then ari isnin 19 Sept. lepas barulah mamat tu berkesempatan nak hantar post laju hp & simcard aku
aku bkn pe.. susah la... hp dia ni aku xbape gemar...
pastu no 014 tu giler bab punyer mahal caj dia..seminit .40sen
sedangkan hp aku yg sediaada 012 ni baru seminit 13sen je..

so.....dlm tempoh sehari..
kata DIJAMIN SAMPAI ESOK kan..
tepat jam 10 pagi...
ting tong.... bungkusan yg dinanti pun tiba...


isi dr kotak yg besar gedabak ni adalah...

sebijik hp Nokia Express music yg buruk lg huduh... tp byk berjasa tau...
bersama 2 keping simcard... 1 simcard aku...& 1 simcard hubby (no. kecemasan)



so hp hubby...
yang ini...
Express Music gak...
jd hp kedua.... smapai habby balik next week...



so....pada semua...
no hp saya 012-6098480 now available semula ok...
jgn segan2 nak tipon kalau ada papehal ok....

susah hidup xde hp kan....haha

next n3: gmabr2 gi Bintulu aritu yg dok terperam dlm hp cikai ku akan dipaparkan secara exklusive... ewah!

melawat baby baru...

skrg ni kat area rmh ai asyik la bau baby baru...
sorang... sorang...bersalin...
so... last saturday aritu berpeluang gi melawat salah sorang jiran..
alhamdulillah... dia dianugerahkan baby boy kedua...
encem2 anak dia..
so... lepas gi open house kak zana jiran depan rmh..
berpakat ramai2 ke rmh Khairul & Ain utk lawat baby baru mereka...
seronok kalau gi melawat ramai2 kan...??
cuma kami dtg mengejut...
mmg terkejut la tuan rmhnyer...

tu tuan rmh dia..yg berdiri tu
sedara Kerol.... sibuk layan tetamu tergempar dtg xcall dulu hehe...

ni pulak si baby n ibunyer Ain Hafidza...

nama baby boy kita ni Mohd Akid xsalah..
abag dia nama Mohd Ad... simple giler nama kan??
mcm ni patut contoh.. nama pendek n ringkas.. skali panggil ayat penuh je...

pada Ain & Kerol.. congrates.... 
ni baby Ramadhan ni......

insyaallah.. bln depan Izsham pulak nak dpt baby dgn wife dia Norisah...
mereka sedang menghitung hari...

makan2...ber 4.....

ari sabtu..
dihabiskan dgn aktiviti beraya rmh2 jemputan jiran dekat rmh

tp ari ahad... xde jemputan pun..
so... pg masak nasi goreng...
tghari... gi mkn luar la...

kali ni mkn Kenny Rogers...
syafiqah dah byk kali sound nak mkn kenny...
okleh...
elaun pun papa dah inject...
nak harap duit mama yg dah hujung2 bulan ni...mmg sangap la kan..hehe

so...
ke Kenny Rogers Tmn Ekuin...
order set biasa...
ayam Quater meal dgn side dishes dia 2 part mac cheeze & 1 part aromatic rice...
xlupa juga semangkuk sup ayam...
simple je...

 post istimewa dua beradik ni..
irfan asal suruh posing mesti mata sebelah dia kenyet..
apa pesen ntah posing mamat sorang ni...


mama pun nak posing dgn air choclate shake ni


ada satu part aku rasa kelakar skali ms mkn2 ni adalah...
aksi irfan..
dia sibuk nak ratah isi2 ayam kat tulang2 tu..
bersungguh2 dia gigit n makan...
aku n syafiqah tergelak2 tgk aksi irfan mkn ayam...

 wajah menyuap ayam ke mulut dgn penuh kusyuk..
 eksen nak mkn ayam ni
pastu beriya2 menggigit ayam n tarik isi ayam tu..


akhir skali aksi syafiqah yg dok ajuk rupa adik dia mkn ayam sambil tergelak2..


hasil dari pergi ke jusco Equin ni mesti ada....
xkan aku ajak anak2 gi jusco xde tujuan kan...
haha...

hasil belian di Jusco utk syfqah...

set baju Barbie utk barbie syfiqah yg baru pas mandi n nak tido...
kalau x..bising....
barbie tu siap ada patung bear lg utk teman tido u...

muka hepi lepas pakaikan barbie dia dgn baju baru..
kunun2 barbie br pas mandi lah tu...

baru pakai 2 thn bateri dah kong!

salam 1 Malaysia semua...
lama aku xhapdate blog ek..
soryla...
thp kesihatan xbape baik n thp kemalasan yg sg2 tinggi
ditambah pulak thp kerja yg sgt2 sibuk dan tahap xde idea pun iye jugak..

ok arini saje dtg opis buat ot skit
ada ms sikit..
saje nak celoteh...
tentang bateri kong....
bkn bateri kereta or bateri kamera...
juga bukan beteri henpon....tu standart...
1-2 thn tempoh kompom kong punyer...
tp ni pasal bateri jam ok..
bkn jam cikai2... tp jam mahal ni..
tensen mak ok!

jam yg dimaksud adalah jam ni


jam ni adalah jam hadiah anniversary thn 2009....
anniversary 4thn perkahwinan berserta hadiah dpt irfan & arwah twin dia...
utk makluman.... yg aku tensi skrg...
jam aku yg abis bateri ok...
jam hubby rasanyer ok kot...

kalau nak tau...
sblm aku ada Baby G & G Shock limited edition couple set ni...
aku ada sebijik Baby G pink..
ni aku bl sendiri la...
thn 2008.... 
iaitu yg di bawah ni


alhamdulillah...
sehingga harini...selamat lg jam ni... bateri x kong2...
apeda.... jam putih tu... boleh lak abis baterinyer...

so buat masa ni ...jam putih xleh pakai smapai ai gi tukar bateri baru..
ala..bukan hal besor pun kan..
gi jelah ke kedai jam..... tp yg aku nak kecoh...
just terpikir.. apesal cepat sgt jam putih tu bateri dia abis???
apsal??? apsal???? 
sape nak jwb???


p/s:nampak sgt aku kekontangan idea...hehe...daaaa

kisah beraya rumah jiran2....

salam hari rabu kengkawan...
emm blog ai agak xberupdate beberapa hari ni ye..
sory lah.... ila agak bz n keadaan diri yg xberapa stabil n sihat ni melembabkan diri
tambahan pulak sibuk nak Audit SIRIM ISO utk UPM..
so.. opis ai pun tempias2 jugak la...

ok.. ni nak citer ari ahad lepas...
aku n 4 lg family kat rmh seronok betul rasanyer..
dapt beraya rmh jiran2 yg berlima ni..
boleh katakan kami ni agak rapat la...
bkn sebb per... sebb setiap ptg anak2 mesti main kat luar..
mak pak pun rajin teman anak main..
dan kami jugak adalah yg setia kalau ada aktiviti...
org kata sentiasa AVAILABLE la... 
dgn jiran lain pun rapat jugak.. tp tulah..
ada tu kekadang nak nampak muka pun susah...
yelah kan... semua ada aktiviti masing2....
so... adatla kalau kekadang je dpt jumpa...
org kata paling selalu jumpa pun time nak gi keje pepagi kan..
tu pun just angkat tangan or senyum dr jauh....

ok...
projek beraya ni bermula bila wife tok pengerusi invite aku beraya rmh dia..
ari ahad... aku kan kepoci...
dlm pd ms yg sama.. 
sorang jiran lagi si hafiz ni mmg dah rancang dah nak beraya ni..
dah alang2... aku pun calling2.. jerit..ajak beraya...
hah... amik kami.... siang tu dpt la berkumpul 4 family...
dimulakan dgn rmh tok pengerusi...
wife dia amy siap masak nasi impit, rendang & kuah kacang lg tu...
mmg sedap!

ni ms kat rmh tuan pengerusi.. Sedara Nizam...

pastu... operasi kedua....
beraya kat rmh aku lak....
aku xde la sajikan pe.. just masak Spegeti Bologies je... simple2 gitew...haha

disebbkan rmh aku tv xde kat living hall..
bebudak naik atas main menan n tgk tv kat family hall...
harus kejap2 kena jenguk sbb dah dgr diaorg dok bertukang kat atas...

aksi bebudak ms mak pak dok sembang n borak...kata raya kan...

operasi beraya stat jam 12 tghari...
tp taula kan.. skali beraya dok borak amik masa 1 -2 jam setiap rmh..
kata menikmati hidangan kan..
pastu berhenti rehat jap bg laluan kat anak2 nak tido jap..

mlm tu jam 8mlm continue gi rmh jiran sblh rmh lak... Bro Yann...
kat rmh Bro Yann n kak Yani lupa lak nak snap gmbar..
dia jamu kami Mee goreng mamak... mmg sedap n terangkat..
kat rmh dia jugak ada byk haiwan peliharaan n playground..
wah... hapi bebudak tu main slide n naik turun rmh... rmh hero2 la katakan...

dok smapai jam 9.30mlm... berjalan kaki ke jiran depan rmh lak..
rumah Hafiz & nana.... anak2 dia pun hero gak...
hafiz ni w/pun sempat gi beraya smapai ke Dengkil... still sempat beraya dgn kami tau..
dia jamu kami dgn Lemang terbaik dr dengkil... enak n lembut...

abaikan rupa aku yg dah xmcam org...
muka yg semakin kembang...hehe..

ms ni kami ajak Adip jiran dpn rmh dia join skali...
adip ni sgt diminati oleh anak2 semua... kebetulan Adib masih xde cahayamata lg..
siap bergumpal2 bebudak dgn dia..


lepak kat rmh Hafiz smpai jam 10.45mlm..
pastu penutup beraya rmh adib lak...
kat rmh adib kami mkn keropok bertong2...
gmabr?? pun lupa nak snap....
tp mmg happening la hari ahad lepas...

kami mintak diri jam 11.30 mlm....sbb...
esok syfqh nak skolah kan...
mmg seronok aktiviti beraya nikan...
n seriusly.. inilah aktiviti beraya pertama aku rasa dlm hidup sejap dah berkahwin dan mempunyai komuniti jiran yg sangat baik hati...

this weekend insyaallah.. ada kelapangan leh continue lg...
itulah kisahnyer
Related Posts with Thumbnails