Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

memetik pulasan lg

smlm gi petik pulasan lagi....
mcm xpuas mkn yg petik ari jumaat aritu...
kali ni dgn 2 org kwn opis...
gi petik lg..
dpt 10kg gak...
bestnyer..
tp buah xdpt besar2 dah mcm 1st trip tu
org makin ramai buat operasi memetik..
so yg rendah2 semua dah kena petik..
tinggal yg tinggi2 mmg xleh petik la..
kena jln dlm sikit la kalau nak buah cantik...
wah..... puas mkn buah pulasan tahun ni...

aksi mak buyung petik buah lg.. daaaaa

beli novel lagi

ok.. skrg ni semangat nak membaca telah pulih kembali...
lgpun sejak badan bertambah beso dan berat ni
bila dah stay satu2 tempat (dlm rmh la)
malas nak gerak dah
bila abis buat keje cth masak ke... pastu terus landing kat sofa sambil bc novel..
kalau naik atas, lepas mandi n solat.. terus terbaring bc novel xturun2 lg dah
makin bulat tau ai skrg...hehe

so... dpt gaji last week...
saje jln2 jusco..
alang2 gi kedai buku popular
tgk koleksi novel...
ada diskaun 25% utk members...
wah...kalau gini leh beli...
kalau xde less mmg malas nak bl...
so...
novel yg berjaya dibeli adalah...


2 novel ni...
dedua citer best..
tp paling bestkan...
citer AWAK SUKA SAYA TAK?
mmg berbaloi bl....
walau tebal... tp rasa seronok je baca..
sikit je lagi nak abis novel tu....

dah repair dah.....

smlm tghari terkejar2 balik rmh...
org Panasonic dtg rmh nak ganti sparepart mesin basuh yg aku order last week...
alhamdulillah....
mesin sudah nampak semula seperti baru u...
tp berbaloi la kan...
harga lid tu sebijik je dah Rm233....
harus part ori yg asal aku tukar....
campur dgn water filter dan servis dia dtg pasal...
terbang duit RM315...

tulah...sape suruh ganaz pakai barang???
org pakai mesin basuh 10 thn baru rosak...
aku pakai mesin basuh 3 thn patah2 lid dia..
siap kena gelak lg dgn org opis hq Panasonic shah alam tu...bila aku call nak order lid tu
xpe... jdkan pengajaran kan....hehe..

ni rupa mesin basuh ku kini...





Dah nak setahun dah dok rmh sendiri

hmm.....
esok dah masuk desember ek??kejap je masa berlalu...
diam xdiam jugak... dah nak setahun aku pindah rmh baru a.k.a Mahligai Impiana aku...
tarikh aku pindah dulu masa Krismas 25hb 12 2010...
emmm kejap je ek...


model mini mahligai impiana (snap ms mula2 nak bl rmh ni dulu)

tp kalau tanya bayaran ansuran rmh...
dah setahun dah...since bulan September aritu....
ngam2 dapat surat suruh amik kunci rmh tarikh bday aku 7.9.2010..
ms tu jugak terus loan rmh dah stat bayar... no more byr bunga lg sbyk RM800 sebulan
terus byr ansuran rmh RM1300++ xsalah
tu pun hubby dok citer ms byr ansuran rumah bln September aritu...
mcm biasa.. dpt gaji terus transfer duit ke akaun rmh RHB...
skali esok tu kata hubby org RHB call kata duit ansuran rmh xcukup..
apakah???
rupanyer kata org RHB...sila tgk balik perjanjian...
year 1 byr byk mana...
 year 2 ke year berapa ntah byr byk mana..
lepas year bape ada lagi perubahan harga...
xperasan daaa...

emmm...
hubby dok tanya jugak...
dah nak setahun... kena ada perubahan sikit kat rmh..
kurang2 dah pakai skylite utk porch ke...
tukar cat rmh kat area tangga ke..
kalau korang nak tau...
area tangga smapai ke atas rmh aku mmg dah xrupa rmh dah...
asal naik tangga, dr anak2 smapai mak pak nyer..
suka no pegang dinding tangga...
pemegang tangga jarang lak nak guna...
mmg dah hitam legam dinding...

kalau area family hall kat atas,,
jgn citer la...si Irfan dah conteng pakai crayon kakak dia..
pantang jumpa pen dia conteng dinding...
dulu dok apartment leh control
sbb sah2 diaorg depan mata aku...
ni kalau dah tv kat atas...
mak dia ni skali turun bwh dok dapur... nnt ptg/ mlm br naik balik keatas..
so... budak berdua tu mmg xdpt dipantau la...
apa diaorg buat kat atas.... bila naik dah mcm tongkang pecah...huhu

tp target mmg ada.
nak cat balik area tangga n seluruh area atas tu...
tp ntah bila ntah...
nak pasang skylite kat porch kena kumpul duit dulu la...
susah bila hujan turun kete still basah sikit kena hujan....
xberkenan betul den...
1 lagi nak tempah langsir baru utk living hall... 
xkan la setahun pakai langsir yg sama kan
walaupun br skali basuh... huhu...ai sgt pemalas!
nak berbaby baru lg kan....duit nak pakai lg..
tp yg nyata,.,, dlm ms terdekat ni...
insyaallah.. akan membeli sebijik build in oven idaman...
bilakah??? entah la...

sepagi memetik buah pulasan sendiri di ladang dgn opismate!

wah.berpeluh2 ai....
baru merehatkan diri ni..
td dgn kwn2 opis ke ladang pulasan Jabatan Pertanian sblh UPM
ni semua gara2 abg opis dok sebelah ni...
dia call kata dah gilo kat ladang ni...
last2 semua org xtahan..
mana yg ada bj spare pelagi...
gi salin bj.... kata nak masuk ladang..
daku yg xde bj spare ni.. pakai selipar jelah...

ok.. jam 10.15pg.. minta kebenaran boss besar...
ramai2 naik van kakak opis ke Jabatan pertanian...
dr jauh tgk berderet kete n moto kat situ....

kami yg baru sampai...

meh tgk pokok pulasan dia ea...

tgk la... pokok dia rendang..buah dia mencium tanah ok...
mmg gilor tgk buah ni...
so..kami jalan kaki ke dalam...dalam2....
pastu baru stat buat operasi memetik...

puan blog posing dulu dgn pokok buah pulasan ok..

pastu br buat operasi memetik buah

melompat2 aku nakgapai buah yg besor...

last skali amik gmbar ramai2...
wajib utk aku si blogger kan...heheh




last skali...meh tgk hasil kutipan aku kan...



ni bila di timbang...

korang bayangkan...
aku mak buyung bawak buah seberat 9.1 kg ok....
larat xlarat la...
dah la jauh nak ke depan balik....
harga sanagat2 murah...Rm1.50 sekilo..
so..semua skali baru RM13.70 je...

balik opis...berpeluh2 ni...

rindu kat blog

hmm..... kat seminggu berkepam blog ni...
well.... ai bizi la...
nak wat camne...
lebih2 dah hujung2 thn kan...
nak settle payment sblm akaun tutp lg kan...
nak kejar2 buat kursus kaw2...
nak capai target 7 hari setahun utk semua staf...
wah... bertambah fenin kepala..
rasa xcukup kaki& tgn...
tp.. cukup jam kul 5ptg nak terus balik...
macammana tu???


mlm lak... jam 9mlm je dah xleh bukak mata dah...
rasa nak tido je...
siang penat sbb berposa..
kalau xposa... nafsu mkn xleh kontrol...
next week nak check up...
em.... mcm2....


neway....
selamat menyambut Awal Muharram 1433H ye
buku baru..azam baru...
jom bc Yassin ramai2 ye

obes & air gula

hmm....
smlm timbang berat...
dah 2-3 hari xtimbang berat...
sbb penimbang kat rmh abis bateri..
skali angka menunjukkan since 1/11/2011 yg lepas..
sehinnga ke hari smlm 21/11/2011...
berat dah naik mendadak sebyk hampir 5kg..
tidak!!!!

apa aku mkn ni??
ni semua pasal durian n rambutan ni
tiap2 hari mesti mkn durian lah...
kalau xbl..ada org bg..
xpun... ada org bwk dorian mkn reramai...

adus.... aku takut bgat ni...
next week 29/11/2011 ada check up
arini aku dah stat puasa balik...
harap dpt turun ke 3kg je berat yg naik tu
kalau x.. mmg aku kena nganga mulut smbil tutup hidung n telan air gula la gamaknyer!
tulun....!!!!!!!


1st time menggunakan khidmat laundry kat kedai

rentetan dr peristiwa mesin basuh rosak....
nak tak nak... terpaksa gak gi kedai dobi
tunggu punyer tunggu hari sabtu, org dr SenQ janji nak call tp xcall2 jugak..
baju melambak2 xbasuh..
last2 hari semlm (Ahad)...
bertiga... siap bl nasi lemak dulu tepi jalan,...
pastu ke kedai Dobi layan diri kat area rmh...
ni pun atas nasihat kakak opis aku...
hubby xde gi kelas

dah sampai ke kedai ni mcm tercengang2 jugak..
tak tau nak guna sbb kedai ni layan diri...
kena bc notis xpun tanya org kat situ
dr pemerhatian aku ramai betul org dtg mendobi kat situ..


ni rupa mesin pencuci dan pengering dlm kedai ni...
cucian 6-7kg baju RM3.00 je
cucian 8-9 kg baju Rm4.00
dryer xlebih 8kg skali jln Rm3.00

harga sgt2 ok....
tp serbuk pencuci dan softlan kena bwk sendri...
ok... meh tgk bj aku bwk..
sebakul je...spetot semua aku xmasukkan...
tu basuh sendiri kat rmh... mesin basuh leh jln lg kan..
tp kena perah sendiri je..hehe

dlm bakul ni adalah t-shirt seminggu pakai dlm 12helai...
seluar slack hubby selai n seluar panjang syfqah dlm 3helai
termasuk 1 helai jubah aku, 1helai kain pelekat hubby, 1 helai bj kelawar n 2 pasang bj tido irfan..
hmm... byk gak

ok la... basuhan amik ms dlm 36 minit je..
sementara tu sblh kedai dobi ni ada bistro..
so.. mkn sarapan dgn anak2 kat sini dulu

 irfan makan main2...
sambil mkn smabil berdiri & jerit2..

kakak syfqah jugak baik... makn elok2..
makan nasi lemak je..

abis mkn... konsi minum air ye anak2...

dah kenyang...
masuk balik ke dobi n tunggu mesin berhenti..
oh ye... kat atas mesin ada tulis...
mas bila nak masukkan softlan atau clorox...
mmg kena tunggu la..

abis basuh... nak pakai dryer mmg kena tunggu lama..
sbb bkn semua org dtg nak basuh bj
ada yg cuma dtg nak guna dryer je...
so.... lepas 10 minit tunggu camtu, br ada dryer free...
terus cepat2 masukkan bj dlm dryer lak...
kena kirai2 kan bj dulu..


ok.... siap...
proses nak keringkan bj..amik ms 45 minit...
sambil2 tu aku bc notis yg tampal sana sini kat situ

ni cara nak guna dryer..

ada notis tambahan..

yang part ni ada aku buat..
saje je... org buat.. awak pun nak tiru..hehe
agak2 lg 15 minit nak berhenti aku bukak mesin dryer..
rasa bj... panas.. tp still xbape kering
aku tambah lg 50sen duit.. so..otomatik time naik balik jd 22 minit..

dlm tempoh aku mendobi ni.. mmg aku xbalik rmh..
ada org yang balik n dtg balik.. tp aku malas..
so dok jelah melepak kat kedai dobi ni...
tgk org... best gak.. tp meletihkan...
budak berdua tu main ultroman dgn raksasa...xpulak diorg marah..
dah bosan main bakul bj pulak...

abis je mesin pengering berputar..
syafqah tlg keluarkan bj yg dah siap sedia kering..
aku terus lipat cun2 masuk bakul..
ada disediakan sebuah meja utk lipat kain...
dlm tempoh 2 jam dok kat kedai dobi tu...
mmg penat...
tp berbaloi... habis RM7.50
tp bwk balik bj dah siap lipat semua...puas hati..

tp smapi rmh... aku terus ajak bebudak tu tido ok..
sgt penat jd penunggu ok...
hubby call pun aku xsedor...

itulah kisah aku yg 1st time guna perkhidmatan self servis laundry 

mesin basuh rosak....tensinyer!

mak tgh tensi ni tau!
mesin basuh ai yg besar gedabak tu spin dia xleh jln...
bkn pasal spin rosak..
tp lid dia rosak...
tuan/puan dia yg guna dia ganaz sgt!
kwn opis tanya...dah bape umor mesin basuh tu??
segan den nak ckp...
bl hujung tahun 2008 sempena dpt hadiah lulus loan bl rmh ai duduk sekarang ..
so...kira2 dr Disember 2008 hingga sekarang..
baru nak masuk 3 thn... tp mesin dah hancus...
mmg ganaz kan???hmmm







last aku basuh bj ari ahad lepas...
2nd basuhan tetiba mesin bunyi beep2 dgn tertera no. U12..
bukak buku manual dia tulis : adalah penutup tidak ditutup??
wa.... bkn xtutup.. tp pemegang lid tu dah patah...
adoi... arini dah hari jumaat tau..
seminggu xbasuh baju..


smlm call Panasonic servis centre...
dah report... kalau ikutkan kerosakan tu kata customer servis..
kena bl spare part... beli lid baru...
sebijik Rm233 ok...
tp sib baik still under warranty dr SenQ... dpt la nnt free servis..
kalau x kena byr lg Rm55...

dah alang2 order skali water filter Rm20..
tp tulah... kena tunggu next week ari selasa..
tu pun tunggu tecnition call dulu utk set appointment..
entah bape lama lg la nak tunggu tu

yang memeningkan kepala aku skrg...
skrg ni kan kerap hujan..
pastu minggu ni byk pakai t-shirt...
semua bj  ni, kalau xdiperah ni.... dijamin 3hari lom tentu kering betul..
kang silap aribulan bau masam lg ada...

rasanyer esok gi kedai dobi layan diri kot nak spin baju
huhuhuhu

peace style irfan


 peace style 1.....haha

peace lg...yg kedua.... di kereta lembu tipu2...


peace ke tiga...hepi nak naik bot pulak...

and lastly....

peace hapy dpt naik beca dgn kakak syafqah...

gmabr2 ni gambar kami berjalan 2 jam di bandar melaka...
mana yg ada tgn peace irfan tu bermakna dia tgh hepi lahtu...
kalau x...payah nak angkat tgn tu...
pape pun hepi sgt dpt jl2 kat melaka..
masa yg sangat padat bermesyuarat membataskan waktu utk berjalan2 kat melaka

kita bl novel tiru org tu....hehehe

aritukan...
org tu dia bl novel..
dia kata..hadiah b'day dia... dia reward sendiri...
pastukan..dia kata citer novel tu best..
kitapun kan....
terus rasa mcm nak bl gak la...
kita tiru sebijik2 ape yg org tu bl u....haha

org tu kan...
xlain xbukan...adalah mummy-ayu.....hehe
ila bc kat n3 ni

so... klik2 kat kakinovel.com...
dlm3 hari.....novel yg ditunggu pun tiba...
horey...

inilah bendalahnyer


and.. ini pulak novelnyer....


muahahaha...

now.. br stat bc citer aku dia &.com..
belajaq ckp kedah nooo....
kisah student kedah...sabau jelah...hehe

konsert sekolah syafiqah & hari penyampaian hadiah...

hmm..last weekend...
ada konsert sekolah syafiqah...
ala yang syafiqah tiap2 sabtu gi training menari tu..
tujuan dia utk konsert nilah...
bersemangat minah tu tau...
mama syafqah pun dah siap byr baju konsert syfqah tu...
so..
hari yg ditunggu2 tiba..
jam 7 pg kena terpacak kat sekolah syfqah...
dr rmh cikgu dah suruh make up
tpkan... makeup mama syqah semua dah masuk angin..
pakai eye shadow kaler unggu dr rmh..
20 minit smapai sekolah.. eyeshadow dah hilang...
sabau jelah...

so kat sekolah... smapai2 terus tukar baju n makeup

baru lepas tukar baju

cikgu syfqah tgh makeup

rupa lepas makeup


pastu tunggu kat bilik menunggu jap 


tgk pentas dia pulak...
tahun ni tema rumah ku syurga ku


dlm jam 8.35 pg... majlis pun stat...

syafqah just masuk 1 acara je...
acara bermain alat music


syafiqah main tambolin...
pandai fiqah..

pasal hadiah dlm kelas...
prestasi syqah menurun...
sedih la jugak sikit... tp xpe... still top ten
cuma xdpt top 5...
kalau top 5 dah piala ms konsert aritu
nnt aku show buku laporan syqah...

last skali..syfqah still dpt hadiah piala gak...
tp piala utk persembahan...ok la... dia pun hepi

tu dia cikgu Ho guru besar syafiqah bg hadiah


ele... suka la dpt hadiah....

konsert tamat dlm jam 12tghari..
aku mmg xleh bukak mata dah...
sbbnyer balik dr melaka jam 1 pg mlm smalm...
semua gara2 pasal nak bwk syfqah ke konsert ni...

lupalak tgk aksi adik irfan ms konsert kakak dia ye

 irfan n papa... ala2 malu2 kucin....
and lastly...
me, hubby n irfan...


daaaa

Related Posts with Thumbnails