Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

Kini...Diamond di rmh ku....

alhamdulillah..
sedikit catitan tentang wishlish utk Mahligai Impiana...
wishlish ke 6 telah berjaya direalisasikan...
aku ada buat n3 pasal wishlish ni..
last week aku tempah n buat byrn..
this week on saturday dtg la technition dr Diamond Water Filter dtg buat installation..
rs hepi sgt...
bayangkan lah.. dah setahun duduk rmh br br nak pasang filter ni
tu lom campur.. dah 32 thn aku hidup minum air xpakai filter
kecuali minum air kat opis la...sbb opis pakai katadyn...

org kata... dlm keadaan sekrg ni...minum air bertapis adalah 1 keperluan
utk kesihatan diri kan... aku yg dah lama hidup ni xkisah sgtla..
tp bila fikirkan utk anak2 yg masih kecil...diaorg nak membesar...
mesti kita nak buat yg terbaik uk diaorg kan...
xmau dia sakit semua..

ok...balik pada cerita pasang filter ni..
mcm aku dah mention kat n3 b4 ni...
aku amik yg outdoor n indoor..
outdoor ni nama dia master filter..
cina ni dtg install dlm jam 4.45ptg mcm tu..
kira dia buat keje samapi jam 7.30 mlm la br siap...
paling best tu dia siap bwk anak pompuan dia umur 9 thn teman buat keje...
last2 boleh pulak main barbie dgn syafiqah...

ok....layan gmbar je...
dr proses pemasangan filter kat luar dulu...




ok..cerita sikit tentang pemasangan master filter ni...
apa yg xbest tentang meter air kat rmh aku ni dia dok kat dlm tgh2 tiang pagar...
memandangkan aku mmg xde usik pun pagar asal rmh ni..
so...bila nak pasang master filter ni dah payah sikit..
jd..xde choice....mmg kena pasang kat tgh2 jln kat gate kecik ni
eceli ada 1  choice.. tp kena keluar duit la pulak..
filter ni leh letak atas kepala paip ni tp dgn disupport oleh 1 rak besi...
tp rak ni harga di RM100 tak campur upah pasang...
oleh yg demikian, sekian wassalam....xkuasa mak nak tmbah duit..
lg pun byk jiran2 pasang je atas lantai kat tgh2 laluan jln ni..
sbbnyer pintu gate kecik mmg jarang2 guna pun...

ok...lepas abis install master filter...
ms utk install indoor filter lak...
ni rupa dia

ok nak jd cerita utk pasang classic filter ni pun ada isu gak
ok..ceritanyer... tabletop aku ni panjang dia cuma 7kaki je...
tempat kedudukan filter dlm gmbar kat atas betul2 kat area workspace aku
n ms design dapur ni dulu aku xterpikir pun nak pasang filter ni
jdnyer...aku xde tempat nak letak filter ni
nak tebuk sinki mmg xboleh sbb sinki aku tebal giler...
tabletop pulak jenis konkrit...
jd nyer penyelesaian aku terpaksa tambah rak utk letak filter ni
n sama mcm rak kat luar td.. still kena tmbah ongkosnyer.... RM80 siap pasang..
giler.. semua bayo...

so...pada sesapa tgh reno rmh..sila amik kira peletakan filter air
tp kalau dapur besor 16kaki x 16kaki ke... xyah pening2...ok.
tp kalau bl jenis letrik...sila tmbah plug utk cucuk plug nnt ok..

so...solution dia... pasang rak..
tu pun lepas acu-acukan....filter dok melintang...
n rak dipasang pada tiles asal rmh...
sayang nak hack kat glass tiles...takut pecah or sopek...

so..bila dah pasang..mcm ni la rupa dia.
1 lg... utk makluman..filter diamond ni..
seminggu skali kena cuci 1katrij A dia ni..
jd pemasangan kena amik kira nak bukak n tutup serta cabut katrij filter ni

lepas siap...
inilah rupa sebenar dia...



alhamdulillah...semua selesai...
next punyer wishlish...
nak bl oven lak nnt (bape kali ckp daa nak bl oven)...tp xterbeli gak..
n nak buat bilik syafiqah n irfan....
ms utk pisahkan budak berdua tu dr tido dlm bilik pa&ma dia...
kena tambah katil n install aircond....
huhu...

lastly..gamabr syfiqah main barbie dgn anak cina technition tu..
dah dedua rupa mcm anak cina dah...




ha..mana 1 sayfiqah??? cuba teka....
hehe....daaaa



5 comments:

alyyani said...

syafiqah bole ckp cina dah ke kak? lg best main sama2 dgn amoi tuh. dah mmg rupa mcm amoi jugak si syafiqah tuh. owh kak, thanks lah bg tip yg berguna ni. boleh lah disiapkan space utk water filter yg tah bila tahun nak pasang. hahaha.. plug point dah add. cuma space tu belum fikir. thanks for the tips :D

MamaYatie said...

betul jugak kan.kena consider space utk water filter kan..diamond nya servis ok kan..kat opis ni pakai hak tu gaks..

fiqah baju kaler ijau tu kan..hihi..mesti seronok dia dapat kawan main barbie..

Iela Fazielah said...

alyyani: syafiqah tau ckp cina part kira nombor je....haha....
ha..tu pasal akak buat n3 ni...byk benda yg termiss ms msk rmh aritu sbb xterpikir... la ni mcm kelakar lak area sinki tu...momok mmg bising2 la

Iela Fazielah said...

mamaYatie: aah..syafiqah pakai bj ala2 kaler hijau tu..eceli bj jeans warna biru kehijauan...bdk cina tu gebu sikit badan dia....tp mmg diaorg hepi giler dpt main barbie...

so far ok la kot...sbb ada 2-3 jiiran pakai filterni... cara penjagaan pun mcm senag je...

adianiez AIDA said...

aida google pasal diamond, terjah sini :-)
aida da buat bayaran, this weekend dia pasang. aida beli siap ada kuar air sejuk panas, latest pattern :-)

Related Posts with Thumbnails