Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

Alhamdulillah....selamat sudah..

Alhamdulillah..bersyukur pd Allah...
dimudahkan perjalanan bersalin utk pregnency ke-3 ni
walau pun overdue 8hari...
tp Allah makbulkan jugak doau utk merasai pengalaman bersalin natural tanpa induce...



pd semua...ila ucapkan terima kasih sbb sama2 n byk berdoa utk ila n baby...
ila selamat lahirkan baby BOY seberat 3.85kg pada 30.03.2012 yg lepas..
di HOSPITAL PUTRAJAYA setelah merasa KONTRAKSI pd mlm jumaat tu..

kalau ikutkan plan....kalau ila still xrasa apa2 tanda bersalin,
hari Jumaat 30 Mac tu ila sepatutnya melaporkan diri di wad bersalin HPJ...
then esoknyer 31.03.12 baru la plan diinduce...tp...Allah permudahkan segala...
berkat doa semua ila dpt rasa kesakitan bersalin....

pagi jumaat tu kontraksi makin kuat dlm 3minit skali...
so...6.45 pg dah keluar rumah....hantar irfan ke nursery dulu...
then terus ke hospital....
smapai hospital... doc check jalan dah bukak 4cm...then doc terus pecahkan air ketuban..
tp air ketuban pun sikit je...
dlm ms yg sama....hubby pulak gi hantar syafiqah ke sekolah..
sbb syfqah mmg xleh stay...nnt papa syfqah nak teman mama dia dlm labour room..
alhamdulillah...sib baik sempat... tepat jam 8.45pg suami dah tunggu dpn kaunter labour room HPJ

while ila kat dlm... lepas je doc pecahkan air ketuban...
diaorg terus tolak ila masuk ke bilik bersalin
lepas berak semua....baring kat katil n layan gas ortodoks tu dlm kesakitan...
tetiba doc dtg cabut CTG kat perut ganti CTG dlm perut msk ikut anu...
adus...sakitnyer jgn citer...alasan...degupan jantung baby xsekata paai CTG luar..

dlm jam 9.30 pg... tetiba dtg doc terus tanya...puan xrasa nak teran ke??
mmg xrasa...just rasa sakit je...ms tu br bukak 5cm...
then dia ckp.... :xpe puan...ape kata sy tolong... puan cuba push ye..."
ila mmg xsangka la.... 
terus jururawat prepare peralatan nak bersalin dan siapkan stand kaki semua
pastu diaorg panggil hubby masuk n suruh ila mulakan poses teran....
dlm 4 kali teran yg dibuat2...alhamdullillah.... baby pun keluar...
tp ms ni rs mcm kalut sgt...
lepas baby keluar terus letak atas aku jap n baby terus dibwk keluar...

hubby keluar n ila pulak doc godek lg....
punyerah lama..rupanyer... uri melekat n nak putus bila doc cuba tarik uri...
dah 1keje pulak diaorg dok korek2...mmg lama n terasa xselesa n sakit...

dlm sejam lebih... br selesai proses jahit semua..
n xlupa... IUCD pun BERJAYA KELUAR BERSAMA DGN URI...
baby pulak...dlm jam 12 br diaorg hantar...
bab baby pulak rupayer ms bersalin tu dia dah terberak skali..
tu pasal lepas je keluar nurse terus bw dia keluar n xbg dia nangis dulu...
takut dia tertelan tahi...n alhamdulillah..baby ok...

itulah kisahnyer....
lepas baby diberi injection semua.. br la hubby dok azan n iqamat kan baby
then hubby sendiri yg pakaikan bj baby....
then..ms utk BF la....

muka kembang... lega br lepas bersalin n selesai dijahit semua..
ms ni tgh tunggu baby dihantar

baby sampai je terus BF kan dia dulu

terkulat2 dia lepas cabutkan dr nipple

sbb ms ni papa dia nak azan n iqamatkan

lepas selesai...br papa irfan pakaikan bj...


cuma agak xselesa....wad penuh aritu...
ila stay kat bilik bersalin dgn 3 org jiran yg lain yg br jugak bersalin atas troli ok
jam 4 ptg br dpt naik atas ke wad bila dah ada org balik...mmg sakit pinggang la...
dan kebetulan..jiran sebelah bersalin nama dia NORFAZILAH jugak...cuma nama ayah lain
tu pun asyik la tertukar buku je...

so..itulah kisah bersalin ila...
rasa mcm sakit tu kejap sgt....n tetiba baby dah pun bersalin...
mlm b4 tu siap layan mkn triple cheese burger Mc D lagi..tu yg lepas mn burger trus rasa sakit tu
last mkn jam 9.30 mlm...



17 comments:

zailamohamad said...

Alhamdulillah semuanya selamat

alahai geramnya tengok baby..dan2 tu rasa nak bersalin lagi:)

aryana qistina...... said...

tahniah kak ila ....comelnya baby..:) ...

lydzar said...

congrates! dh selesai dah. selamat berpantang dan happy breastfeeding!!

alyyani said...

cerita yg ditunggu, senang bersalin kan kak walau overdue, baby imran pun sangat lah comel. wah2, momok haruslah dah expert dah banyak experience kan. selamat berpantang kak. nanti kitorg datang visit ye :)

pena rozie said...

Tahniah....

SyaNa said...

tahniah ilah
selamat berpaNTANG ek
cute gile baby
mmuahhhsss utk baby

Nana said...

tahniah...n selamat berpantang
adoi semnpangat bkobar aku rasa nak pregnant heeh

mamalieyna said...

alhamdulillah..selamat dah...waah semangat baby..tahniah..sgt comel~

selamat berpantang! tcre~

MamaYatie said...

alhamdulillah...tahniah ila...duk tertunggu2 juga...
selamat berpantang yer!

Filla ~ Kasihs said...

alhamdulilah, and tahniah ye ila.. nanti boleh lah filla datang jenguk ;)

irmafittaputri said...

tahniah...tomei baby terkulat2 tu

nur rabiatul adawiyyah said...

tahniah ila..muke mcm abg dia gak lah..comel...selamat berpantang k...

MaMa aDaMaQiL said...

tahniah k.ilah n family..alhamdulillah selamat dh sumer..ade la kwn irfan pasni :)

atfina said...

tahniah ila... cukup ringkas dan padat cerita you. baby pun cukup bambam..3.8kg tuh. tahniah again..dan selamat berpantang!

nasazfrog... said...

tahniah beb,,, :)

Iela Fazielah said...

terima kasih semua

sall said...

Alhamdulillah. baby iman dah mcm 5bulan. Geramnya.

Related Posts with Thumbnails