Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

bila baby kena KUNING....

last week...hari Rabu...Imran nampak sgt kuning....
eceli ms nurse dtg check kat rmh hari Isnin tu (hari ke4) dah nampak mcm kuning
tp nurse suruh pantau sendiri...
lama2 mmg ketara nampak Imran makin kuning
then..terus bwk ia gi klinik utk check kuning dia...
so result bacaan bilirubin dia 13.8....
aku n hubby mmg agak blur pasal kuning ni.. 
n doc ckp bacaan kuning imran xsampai ke tahap bahaya..tp still tinggi
FYI... bcaan bilirubin bahaya n boleh thn di wad kalau lebih 17..
paras normal dlm 4...
doc suruh dtg balik hari jumaat
tp esoknyer dtg lagi nurse ke rmh nak check aku n anak...
dia kata suruh dtg hari tu jugak skali lagi ke klinik...
ptg tu gi lagi... tp alhamdulillah bacaan makin turun ke 12.3..
then mcm ari smlm..doc suruh dtg lepas 2 hari..

so spatutnyer ari sabtu kena gi check paras bilirubin kuning imran...
tp aku xpergi pun...
kebetulan ari sabtu mmg hari akhir aku berurut...
amik pakej 3 hari je urut..
pakej ni termasuk urut n tunku utk baby skali..
dah alang2....kakak yg urut ni dah mengerjakan imran..
dr mandi samapi la menjemur Imran kat bwh matahari pagi pasal dia still kuning...
so...mmg kitaorg xbwk la dia gi jumpa doctor..
lg pun nmpak kuning dah xkuat...

tp kan..br aku tau cara nak jemur baby ok..
kalau x...tiap2 hari aku just bwk dia dpn rmh utk jemur kejap
xsampai hati lak nak tanggal bj semua..
yg ni mmg kaw2 Imran kena jemur dlm 10 minit mcm tu

ni gmbar ms mandi..
kakak kinanti ni mandikan Imran...sblm tu dia buat facial sikit utk Imran..
ala..bersihkan mana patut...urut2 sikit..bdan Imran byk kesan bersalin kulit


pastu...pakaikan lampin...
readykan air susu perah sebotol..
then bwk Imran ke depan rmh...
b4 tu hubby dah readykan letak meja study syafiqah n beralas tikar getah

memula jemur depan badan dulu...
mata Imran ditutup dgn blanket dia sambil bg dia minum..
kalau x...menangis menjerit2...
lepas 5 minit... terbalik kan dia




alahai sian anak mama....


lepas tu br la pakaikan bj...
tp serius ok...ptg tu kuning Imran nampak makin pudar..
then esoknyer dah xde kuning lagi...

tp kan bkn skadar menjemurkan baby je..
kita sbg ibu yg bg susu badan kat anak pun kena buat something jugak...
mcm aku..minum susu kambing... xdpt bl yg fresh...
aku minum susu Hi-Goat ni produk HR...
nampknyr berkesan...rasa pun sedap..
tp aku tambah dgn milo or horlicks la...br feel sikit nak minum



kira Imran kena kuning dlm 5-6 hari gak la..tp xserius..
alhamdulillah....skrg semua dah normal balik

6 comments:

- dieyana - said...

oh, betul2 jemur ek, anak dieyana dulu pun kuning juga, tapi jemur gitu aje lah...pas tu bagi susu badan banyak2... maksudnya, kita kena jemur baby -tak payah pakai baju eh...

(susu kambing tak panas ke iela?)

mummy_ayu said...

betul2 berjemur tu....alhamdulilah...dah baik pun dr kuning...

Iela Fazielah said...

-dieyana-: mmg org ckp kena jemur xbukak bj..tp kita xsampai hati..ila buat style dieyana la... tp hamik ko...org berpengalaman buat keje...rupa nyer kena bogel cam gitu..tp baby ok je...

pasal minum susu kambing hi goat ni xdela panas pulak..makin byk susu adalah... susu ori ila mmg xminum

Iela Fazielah said...

mummy-ayu: itula.. kaw2 punyer jemur...

MamaYatie said...

baguskan kakak tu..siap tolong jemurkan baby..masa dlm pantang saya wat gitu gak kalo nampak baby kuning2 sket..Alhamdulillah mereka ber3 tak teruk kuning..sket2 tu adat lah kan..

atfina said...

bagus kakak tu..pandai dia jemurkan budak. kalau kat spital pon lebih kurang gitu gak diorang buh bawah lampu ungu tu kan...

Related Posts with Thumbnails