Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

Beraya bersama jiran paragon 2012

seronok betul beraya minggu lepas...
mcm thn sudah...thn ni kami beraya lagi ke rumah jiran terdekat paragon..
ala kunjung mengunjungkan amalan mulia..
kekadang kita pikir.. org jauh je kena dtg rmh kita..
abis tu jiran tetangga pun kena jugak saling beraya kan..
sedar xsedar nak abis raya pun...
kalau x buat aktiviti mcm ni..mmg xdann nak kunjung even rmh jiran sebelah rmh..
betul x??

so..aku arrangekan 1 sesi beraya bersama jiran sape yg rajin nak join
xyah sediakan mkn2 gah2 pun...minum air dgn mkn kuih raya pun enaf..
saje utk anak2 jugak..dpt jugak collect duit raya utk diaorgkan..
kebetulan jugak... kami jemput anak2 thfaz yg menetap di surau perumahan kami
jadi meriah la sikit..

aktiviti stat jam 9 pagi..
bermula dgn rmh jiran aku yg pertama... En. Hafiz..

 rmh pertama...rmh Hafiz n nana
 kami mak dara 3 org

ni nana si tuan rmh pertama... 
imran..pantang org peluk dia... melepek dia atas org...
muka dia br nak sembuh dr ruam

menu mknn kat rmh nana.... 
ada roti canai, nasi impit, lemang n rendang daging & beehoon goreng..byk tu


pastu rmh kedua kami tuju rmh Adib n nomi..


 kat rmh adib kami dijamukan dgn keropok lekor n buah-buahan.
menu simple... tp best! hehe

next.. gerak ke rmh Timb. Pengerusi LEP1..En. Izhamn wife norisah pulak

rombongan nak beraya ni...


kat rmh Izham... minum air oren n kuih raya je...
mmg terjah terkejut utk Izham...dia laki bini br balik dr Out station..
xkisah..kuih raya pun ok...bkn nak mkn sgt pun kan...

next rmh ke empat..
br rmh aku...

utk rmh aku...ada buat sikit tahlil ringkas utk arwah anak ku...
Arwah Afrina Batrisya Iman...


habis tahlil..pelagi..mkn la kan...
utk rmh aku... aku jamukan Laksa ye..
laksa paling senang nak mskkan...


meriah semua org mkn..
kecuali ada 2 org org kedah xmkn laksa ok...
pantang lepas bersalin 1tahun..
aku gak xde pantang2... balun je..
aku pantang 100hari je...haha

rmh ke 5.. oepn house abg Wafi..
siap buat khemah lagi tu


anak2 sibuk melayan tab..
canggih budak2 skrg..
anak aku je aku xkasi main tab..mintak mahap ye... 
anak2 leh tgk tv je

last rmh... rumah ke 6..
rmh corner lot ..En. Izham dan wife Huda..
rmh dia mmg kanak2 suka pegi
sbbnyer dia adalah collector..
mrngumpul segala jenis model2 robot dan transformer
even wife dia pun kumpul koleksi patuing Barbie ok


see...barbie dia..
terbuntang mata syafiqah tgk untie huda ni punyer koleksi
syafiqah punyer ada 4 ekor je...ahaks

irfan lak siap buat request nak robot mana..adeh..
layankan jelah..
tp xde nyer nak bl...
duit raya dah selamat msk tabung haji




kesimpulannyer..
raya aritu mmg puas.. santak perut hingga jam 2 ptg..

ptg tu relex jap utk perah susu..
then jam 3 konon nak ke open house opis hubby PBJV..
skali jln jem teruk kat LDP..xjd pegi
terus ke rmh pn. Alayani ...mkn nasi tomato n spegeti lg...
blk tu...ada sorang lg buat open house.
jiran depan rmh en. Fadil...mkn ns tomato lg
last mkn jam 7.45 mlm
then...balik rmh..kasi mandikan anak2...solat n terus tido...





6 comments:

zailamohamad said...

amboi seronok beraya rumah jiran..best kalau dapat jiran sporting macam tu..

area rumah aku ni ramai non muslim, kalau ada muslim pon saling tak bertehur sapa..kalau nak berjalan raya tu pon naik segan..hihihi

Iela Fazielah said...

zailamohamad: aduhai..mmg payah kalau jiran xsporting.. kebetulan nasib baik ms bl rmh dulu mmg kami amik bumiputra lot.. so..mmg jiran semua muslim la..

Zura@Iwan said...

bagus kan buat xtvt cm ni kt tmn rumah Iela...eratkan lg smngt kejiranan tu....

kalau x de xtvt gini...pyh la nk pegi umah jiran2..tggu opn hse br nk terjah..hehe

Iela Fazielah said...

betul tu zura... kalau xbuat open house..lansung xterjah...hmmm...

sumysya said...

wah..padat jadual open house..

alyyani said...

fuyooo bukan kata syafiqah je terbuntang mata tgk barbie collection tu, kita pun sama. best lah. btw, bab raya dari rumah ke rumah among jiran ni bukan sebab nak makan je kan, time ni lah nak eratkan silaturrahim. baru boleh tau sape yg sporting dgn yang antisocial. hehehe... laksa kak? nak! tp ahad esoknya dpt gak sy makan laksa. ye kak, mmg kitorg pantang laksa setahun. hahaha... tah apa2..

Related Posts with Thumbnails