Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

cerita susu selepas 6bln

lama xupdate cerita pasal susu ibu nikan...
eceli ni bkn n3 riak ke ape ke... bak kata org.. just sebagai catitan kenangan
mcm masa aku BF irfan dulu...
ada buat catitan sikit2...byknyer cerita pasal susu tumpah je..hehe
yelah..sbb dulu susu aku cukup2 mkn je...
arini pam utk esok minum..
stok pun adala beberapa botol utk kegunaan dimasa kecemasan..
tp alhamdulillah.... dpt gak susukan irfan smapi umor 1 thn 4 bln tnpa susu formula..
smapai la aku terpaksa campur kan susu sbb aku xleh nak penuhi demand irfan yg minum byk masatu..

berbalik pd kisah sekarang...
aku bersyukur sgt ke hadrat Allah Ta'ala...
rezeki utk imran sgt melimpah ruah...
dr dia lahir hingga sekarang..susu melimpah ruah..
mungkin berkat doa aku yg xpernah putus2...
ditambah dgn usaha dan sedikit pengorbanan dgn membeli gadget baru yg beribu harganyer
berbaloi sgt aku rasa...

utk tempoh 6 bln ni...
byk betul pencapaiannyer...
hingga bln 9 aritu aku smapai terpaksa membeli sebijik deep freezer utk letak stok EBM yg maha byk...
syukur alhamdulillah..
now... freezer aku dah penuh n sendat...
mmg terpaksa bekerja sama dgn peti sejuk biasa utk menyimpan susu semasa...

ni rupa deepfreezer skrg...
mmg penuh sepenuh2nyer...

every day aku cuma simpan 1 @ 2 je EBM baru...
then aku pakai 2 pek EBM lama utk kegunaan harian...
kira setiap minggu aku akan pastikan 1 beg EBM lama keluar then gnatikan dgn 1 beg baru masuk pulak..
utk bln oktober ni, aku sdg menghabiskan stok EMB bulan Jun..


buat masa ni xde lg EMB yg expired..
sbb susu EBM yg disimpan dlm deep frezer boleh berthan 6 bln kan?
alhamdulillah..

utk penyusuan si Iman Imran skrg..
dia minum 4oz per feed... 1 hari dia minum 4botol susu fresh n 2 pek EBM..
kira siang je dia minum 6 botol susu 4oz la...
pastu mkn 2 kali sehari...

teringat masa abg Irfan dulu...
umor 1 thn br dia stat minum 4 oz sebyk 5botol...
tu pun masa tu aku rasa xmampu nak sediakan dah...
pump rasa mcm nak tercabut nipple dah...
nak cr 4oz mcm nak cr 8oz sekali perah..
tp tu dulu...skrg xlagi...

pump FS sgt friendly...
sucking suction dia sgt lembut n selesa...
xde rasa stress bila tiap kali nak perah..
boleh bc novel or driving lg...
aku selalu pump n drive waktu balik keje...
kekadang galit buat keje lupa nak perah..so pump mds drive blk jelah
dr sri serdang smapai taska imran kat pinggiran putra..ngam2 20 minit...
..lepas 20 minit.. sebotol 5oz sebelah B dah penuh..
so... every time perah 2 B serentak terus dpt 9-10oz...

harapan aku n doa aku selalu..
biarlah susu ku ini kekal melimpah ruah utk Imran sehingga umor dia 2thn nnt...
ada lg 1 thn 6 bulan utk meneruskan misi menyusu Iman Imran....


13 comments:

mummy_ayu said...

alahmdulillah..best nya dpt fully BF....syukur sangat2..Ayu dulu masa Iris 1 tahun lebih gak la dia full BF. tapi time tu Ayu tak betul2 prepare...sbb Ian dulu BF sampai 8 bulan jer...pas tu dah tak nak..tapi Iris ..dia memang nak BF jer..try kasi susu formula pun..bagai nak rak try mcm2 brand...best nya baca Iela full BF mcm nie..

Iela Fazielah said...

ayu: nntkan...utk yg 3rd... kasi fully bf lg mcm ila kali ni...prepare mental n fizikal betul2 punyer... rasa bahagia sgt...

mama salmi said...

Allah...bestnya...meriah betul susu...

alyyani said...

perh mmg kilang susu lah akak. terbaik. momok, tambah lagi sebijik deep freezer utk wife awak ye! :D

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

Alhamdulillah, rezeki anak.. Allah swt sokong usaha sis. pasni kena beli frezeer besar kot :)

Iela Fazielah said...

mama salmi: alhamdulillah..syukur

Iela Fazielah said...

alyyani: isy..xyah bl peti sejuk br dah..peti sejuk sedia ada pun besor.... xde tempat nak letak masalahnyer

Iela Fazielah said...

Mrs Yana: tq yana...

Zura@Iwan said...

bestnya Ila penuh ss dlm freezer tu...bahgianya..rezki melimpah ruah utk imran...sy jeles gak..hehe

Iela Fazielah said...

zura@iwan: alhamdulillah... xsangka... dulu bc kisah org je...skrg mmg rasa bersyukur sgt

eRiNsZ said...

srooonok nyer... erin trpaksa stop bf naufal biarpon bru 1thn 8 blan huhuhu 4 blan jer lg kan... sb terpreggy plak huhuhuhuhu... badan tak larat nk tampung..... huhu mau nangis raser masa nk weanoff tu

Iela Fazielah said...

erinz syangnyer...tp xpe...rezeki tu dpt anak ke 3 pulak... mmg seksa nak wean off kan

mummy alisha said...

banyaknyer stok.. jeles sy...

Related Posts with Thumbnails