Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

imran sakit di hari raya aidiladha 2012

hmmm eceli imran sakit sblm raya lg..
since ari isnin..
tp keadaan dia makin worse pada hari selasa tu..
panas yg maha melampau dan batuk yg maha kronik
ditambah dgn bunyi nafas dia yg sgt2 teruk...
blik keje selasa lepas...terus bwk imran ke klinik panel kat rmh...
aku bwk ke klinik Qistina dulu...
lepas je check terus doc suruh amik neb skali then dia terus refer aku ke hospital..
aku terus rasa mcm pening n sesak napas ok..
tp still ok... xla rasa mcm nak nagis ke apa..
mungkin sbb b4 ni syafiqah dah pernah kena refer 2 kali ke hospital...
dlm keadaan hubby xde.. so aku xla panic sgt...


1st time pakai neb...mengamuk2 dia..

mintak syafiqah snapkan gmbar...kenangan pertama ni...

lepas selesai buat neb, jumpa doc balik, n do mmg suruh gi hospital
org pertama aku call utk maklumkan keadaan imran of coz la en. hubby 
pastu br aku call mak mertua aku maklumkan pasal hal ni
xde tujuan lain.... mmg mintak tlg ibu jgkan anak2 la..
mmg aku kalau xde mak mertua aku ni mmg aku boleh terus nangis n hilang arah tujuan
nak harapkan mak aku n adik2 kat sentul mmg susah sikit...
kalau terdesak, mak mertua aku xleh tlg br aku panggil adik2 aku...

so...balik rmh then terus prepare bj n brg utk anak2 n aku sikit..
standby takut kena warded je...
anak2 mmg aku pass terus kat mak mertua aku utk jg.. 
kebetulan kakak ipar aku ada.... rs ok la sikit kot nak mintak mak mertua aku jgkan

then mlm tu terus ke emergency hospital putrajaya...
lepas check terus imran kena buat neb lagi..
cuma 1 kali je neb..
lepas tu dok check kata imran ok...xdelah tahan wad..
dpt blk rmh..tp dah jam 11> mlm da...
last2 aku ikut mak mertua aku blk rmh kat sg. besi...
bermula hari selasa mlm tu..
terus aku dok kat sg. besi n EL terus...

tp hr khamis aku terpaksa ulang semula ke Hos. Putrajaya sbb keadaan imran mcm lg worse
demam xkebah2 n bunyi nafas makin kuat..
n imran lansung xnak mkn n minum....
asyik muntah setiap kali bg minum...
bayangkan esok dah nak raya haji dah...
aku mmg dah xde feel nak raya dah....anak lg penting dr raya..
so..ke HPJ... amik neb lg...
kali ni direct amik smapi 3kali terus..
nasib baik lepas abis ke tiga, lung imran br clear...
kata doc..kalau lepas neb ke3, n lung still xclear, mmg imran kena tahan wad la...
then imran jugak kena amik darah..
sian anak mama.... 


sian anak mama...
nasib baik doc dpt cari urat imran..
almaklumlah tgn debob sgt!

lepastu imran kena stat mkn antibiotik...
pelagi...pastu ke farmasi HPJ la..
tunggu lg kat sejam lebih...
imran dah ketiduran...kepenatan pakai neb..
ms ni br nampak dia relex sikit n selesa..
mana taknyer... kahak penuh kat dada..nak nafas pun susah


sedang tunggu ubat kat farmasi HPJ..

kesimpulan..
kata doc...imran bukan asma..
dia cuma kena bronkities... di mana ada kahak yg penuh di salur pernafsan n dada dia
menyebabkan dia sukar bernafas..
boleh kata anak2 aku dari syafiqah semua ada masalah ni..
tp ubat dia guna mmg bykknyer ubat org asma la..
mcm ubat sabutamol dan gas nebuliser..

camne pun alhamdullah ..imran makin pulih lepas last nebuliser tu
kira mlm raya haji tu mmg dia tido lena lah
xdela mlm2 bgn merengek n muntah2 sbb panas yg melampau n xleh nafas..
aku pun dpt la tido lena..

esok tu raya haji xde rasa mcm raya pun...
mak mertua aku msk rendang n kuah lodeh mlm raya tu aku xdpt tlg pun..
sbb sibuk tidurkan imran... ye la... lepas balik dr HPJ, imran muntah kaw2 punyer..
kejap2 muntahkan kahak n dia stat cirit-birit pulak..
pg raya di rmh mak mertua, 
tghari raya aku ke rmh kakak  aku pulak beraya dgn adik2 dan mak abah di rawang

itulah kisah raya n imran sakitnyer...

p/s: hari ni dah hari rabu...rasa ceria sgt sbb imran dah pulih sepenuhnyer n hubby pun dah blk KL semula
no more outstation... no more PBJV..
dia akan menghabiskan saki baki kerja n cuti dia di PBJV...

4 comments:

mummy_ayu said...

ala siannya...memang risau kalau anak2 tak sihat..tambah2 baby sbb diaorang tak leh ckp sakit kat mana, sakit apa? Ayu pun baru lega nie sbb Iris dah sihat..hari tak lena tido gak la...

Nad @ MamaZN said...

Sedih saya tgk imran..akak mmg supermak, saya tabik la..! Alhamdulillah, imran dah beransur pulih n hubby pun nak blk dh...bleh claim p cuti2 mesia ni kak =)

Iela Fazielah said...

Nad: nak claim cuti2 malaysia pun susah ni... hubby nak msk tempat keje br..lg xleh cuti..dlm probation kan.... adeh.. tp nak cuti ke USS mcm alyani buat..2 days 1 nite naik flight..xyah apply cuti kan

mamalieyna said...

aduhai..dugaann... alhamdulillah dh sihat sepenuhnya..seb baik sedara dekat2 sini je kan.. kalau tak, memang air mata dulu keluar..huu~

apapun hope imran sihat2 selalu ye...

Related Posts with Thumbnails