Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

kembali ke sekolah ABIM semula

hmmm....ape cer????
kisahnyer...kalau bc n3 aku pasal ni..
aku mention aku pindahkan syfiqah utk daycare ptg dr ABIM ke Lil Caliph
yess.... mmg aku pindahkan syafiqah ke Lil Caliph tu..
eceli hati ni mmg berbelah bagi memula nak pindahkan ke Lil Caliph ni..
tp tulah.. mcm dah bg tau dlm n3 tu...
kena pindah pasal kes nak bersalin nnt...

nak jadi cerita... harini 31hb Januari....
genab sebulan syafiqah ber "daycare" di Taska Lil Caliph..
n serius.. aku xbape puas hati dgn servis yg syafiqah terima...
servis tang mana tu???
ok... ada byk... biar cerita satu2 lah...

Pertama: Tenaga Kerja - teacher dia lah..
so far.. teacher semua ok... baik2 belaka... take care... 
bab ni aku xde complain.. semua ok....

Kedua: keadaan sekolah
eceli keadaan sekolah dia ni dr syfqah umor 5 thn dulu aku dah reject..
tp thn ni aku register jugak bila dtg tu diaorg tgh reno tmbah area..
rupanyer tmabah utk ruang mkn kat luar je
serius aku ckp... rmh dia corner lot tp xextend langsung...
bilik ada 3 je..toilet pun ada 3 je...
tp pelajar hampir 60 - 80 org ok....
korang bygkanlah bape byk budak yg ada...
tp aku xkisah sbb syfqah xskolah kat sini.. dia just dtg ptg utk daycare...
tp still xselesa.... kalau budak pg ada yg balik rmh...
ptg tu budak yg ada di Lil Caliph ni jejak 50 org jugak la...
still ramai... yedak??? 
tp syafiqah kata ok.. aku ok lagi la....

Ketiga: Harga Yuran & Silibus...
faktor ni lah yg buat aku rasa.... AKU NAK PINDAHKAN SYAFIQAH SEMULA KE ABIM...
huhuhuhuu...
kenapa??? ok..aku ada mention kat n3 lama tu...
yuran daycare syafiqah di Lil Caliph mmg sgt2 mahal berbanding ABIM..
iaitu RM200 ok... dulu ABIM cuma RM150 sahajo....
aku xkisah la nak byr lebihan RM50 tu... 
sbb aku anggap silibus ptg syfiqah bljr tu berbaloi la dgn bayaran ye nanti...

then.... every day bila jemput syfiqah blk sekolah ptg2...
dia bau sgt busuk...sbb berpeluh giler2... byk main budak ni
aku tanya apa yg dia blajar dr 3/1/2012 aku antar smapai la ke 30/1/2012 aku antar dia ke sini

nak tau apa dia ckp...???
rutin dia setiap hari :
>>>>>>balik Tadika HO tukar baju
>>>>>>pastu makan tghari 
>>>>>>pastu terus ngaji IQRA...
>>>>>>pastu tido.....
>>>>>>pastu bgn tido terus mandi (cikgu mandikan sbb toilet ada 3 n budak ramai)
>>>>>>pastu solat 
>>>>>>pastu main smapai aku jemput dia balik jam 5.30 /6ptg..

so..biar aku ulang.... aku bayar RM200... syfiqah ngaji IQRA sahaja & solat sekali, mkn pun lunch je... ptg ada kuih dia ckp... itu saje..... yg syafiqah dpt dgn byrn RM200 tu ok...

ni pulak rutin kalau syafiqah dok kat ABIM... harga RM150 je aku byr..
>>>>>>balik Tadika HO tukar baju
>>>>>>pastu makan tgahari, solat zohor & tido
>>>>>>jam 3 bangun mandi (mandi sendiri sbb kat ABIM ada 7 buah tandas n budak pun xramai)
>>>>>>lepas mandi pakai baju sekolah (bj kurung sekolah kaler putih n kain kaler Unggu, tudung putih - mcm pengawas sekolah agama)
>>>>>>lepas tu dia akan belajar ikut silibus samaada Bacaan Jawi, tulisan Jawi, Bahasa Arab & hafazan (silibus belajar ikut hari la...)
>>>>>>lepas tu bacaan Qiraati (kat ABIM bc Qiraati)
>>>>>>lepas belajar Solat Asar beramai2... (kelas bermula jam 3.30 smpai 5ptg)
>>>>>>selesai solat minum ptg dan br main 

so..korang tgk beza antara ABIM & Lil Caliph... apakah pengisian yg Syafiqah dpt dok kat Lil Caliph berbanding ABIM... oh.. jauh beza ye... aku rasa berbaloi aku byr kat ABIM... at least syafiqah belajar agama... tau lah bila ckp Isnani ape.. kursiyon tu ape.... 

Ya Allah.. aku rasa menyesal pulak.. tp xpe..@ least aku amik pengajaran..
setiap tempat tu ada kelebihan dan kelemahan masing2...
lepas aku bincang2 balik dgn hubby...
 dia reda dgn keputusan aku utk pindahkan semula syafiqah ke ABIM
smlm balik keje aku jemput syfiqah dr Lil Caliph...
aku tanya balik kat teacher lil Caliph apa syfiqah belajar ari smlm...
sama rutin dia...just bc iqra je pastu main.... sedih aku dgr..

then.. aku terus pecut ke ABIM..jumpa ustazah syafiqah...
borak balik dgn diaorg... aku rasa oh... apa yg aku buat ni...???
cuma kat ABIM aku perlu bl buku latihan dan buku kerja utk syfiqah.. kos baru RM 70 pun
berbanding dgn Lil Caliph yg mmg ckp xperlu bl pape.. rupanyer mmg xbeljar pe pun...

smlm balik tu... terus singgah jusco gi butik SWAN (ala yg jual beg skolah tu)
beli selai bj kurung sekolah baru utk syfiqah... tudung ada spare lg 1 helai..
kain lama leh pakai lg.. tp nak tempah lg selai...

so arini... genap 31 hb Januari 2012... 
ptg ni jemput syaifqah aku akan say bye2 to teacher2 Lil Caliph yg dah jaga Syafiqah selama 1 bln
servis ok... cuma bab pengajaran berbanding bayaran yg dibayar tu aku rasa xsepadan...
aku rasa sgt sia2 bila aku xdpt beri yg terbaik utk syfiqah...

itulah cerita dia...... oh ye... pasal bersalin nnt bln 3 & 4 nnt...
kami sanggup byr ot selama 2 bln....
sbbnyer.... OT di Lil Caliph bermula 5.30 ptg - RM5 sejam..
tp OT di ABIM bermula 6ptg - RM3.50 sejam je... 

aku rasa masih berbaloi byr utk apa yg syafiqah belajar dr byr mahal2 tp xdpt pe...huhu

makna disebalik lafaz akad sang suami

amik dr FB....
ya Allah..besar tanggungjawab si suami...
sama besar dan berat jugak dgn tanggungjwab si isteri...
tp ada yg lalai dan xamik peduli....

2hari cuti yg memenatkan....rmh retak

hmm...salam isnin korang...
amacam cuti2 malaysia... best..
ai ...ada best..ada xbest...
eceli 2 hari kena dok rmh dok alih barang n mengemas n mengemop lantai..
semu pasal kes rmh retak n bocor sana sini...


kes bocor dah lama dah nampak..
tp sbb kalau hujan lebat je br nampak air tu meleleh kat dinding...
so buat bodo malas nak complaint...
tp lama2 samapi dah bocor plaster ceiling dlm bilik tu...
pergilah jugak buat complaint..siap amik gmbar bagai..


bila org developer dtg check... bkn stakat kebocoran je diaorg trace...
tp siap ada retak lg kat dinding...
semua dlm masterbedroom...
bila diaorg dtg buat ari sabtu lepas...
check kat tempat lain..dlm bilik study hubby pun ada retak gak...

dinding yg retak di hack semula...di tampal simen & plaster semula


tgk la keadaan bilik.... abis berhabuk...
ni pagi2 buta jam 8pg dah dtg ramai2 indon& abangla nak buat keje..
kami pun anak beranak pagi2 buta kena tarik tilam pindah ke bilik syfiqah utk elakkan habuk..
sib baik la katik jenis divan leh alih2kan... 
lepas siap keje ptg tu boleh la susun balik n lap semua perabot...

1 lg ada kesan air kat dinding hall bawah...
betul2 atas dia toilet masterbedroom...
nasib baik xkena plaster ceiling hall bwh...
ni pun aku perasan ms nak bersihkan sawang kat siling...
skali tgk..ini bkn sawang.. ini kesan cat dah terkopek..
pe lagi... masuk skali dlm complain...
utk ari sabtu n ahad lepas...
org developer cuma dtg betulkan dinding yg retak n atap yg bocor je..
jugak plaster semua plaster ceiling yg berlubang ...
ari ahad... diaorg dtg semula utk gosok dinding...
cat mungkin ari sabtu ni br nak dtg...
org waterprodfing lom buat keje lagi ni...

so...pada korang2...
yg dah bl rmh baru tu.. cepat2 check defect..
cepat2 dok... sbb rmh kita dlm warranty lg.. biasanyer 2 thn..
cam rmh aku bln 8 ni expired... 
mmg kalau ada kerosakan..kena complain cepat2...
tp bkn semua rmh ada masalah... 
kata jiran2 aku.. agaknyer ms rmh dlm proses dulu...
ms indon2 ni buat rmh kita.. tetiba dia bergaduh ke dgn bini dia ke...
xpun ms tu gaji dah abiske.... so..dia buat rmh kita ala kadar je...
tu yg ada yg rosak la... tersumbatla...
manalah tau kan...hehe....

ok la... tu je nak citer..daaaah
adeh.... mmg xkemana la jwb nyer 2 minggu ni....



kisah repair pintu kete...

ni citer last week...
lupalak nak story mory...
aku bkn pe.. penting buat catitan ni...
bila kena blk kes mcm ni... kan leh rujuk...
aritu mmg dah ingat2 lupa dah.. bila pintu tu direpair..
nasib baik ada catitan kat blog ni...siap amik gmbar lg...
so tau la... almost 1 year... tempat yg sama..rosak balik..
brg xde kualiti betul..


tp nak watcamne...
kena dtg kedai yg sama balik...sbbnyer... biar dia tau servis dia camne...


ok.. tarikh repair jumaat minggu lepas 20 hb Januari 2012...
aku laki bini siap amik cuti lg ni..
lg pun bkn nak betulkan 1 kete je..
pintu belakang kete kancil pun nak dibetulkan...
dedua belah pemegang dia dah patah...
so... pepagi buta..lepas antar syfiqah gi skolah..
kami b/fast dulu mkn lontong kat D'Ateh sri Serdang..
pastu dok dpn kedai kete ni tunggu bukak



ni sekitar gmabr2 aktiviti repair...
just utk kenangan....




sekitar aktiviti membetulkan pintu wira...

dlm masa yg sama... betulkan kancil pulak



tapi top up tukar mcm2..
pasang tinted cermin depan kancil,
tukar mentol...eh macam2 la..

last2.. semua skali kost repair..RM305.00 ok..
repair pintu wira..tukar barang je dah RM109 sebijik..
cuma xbestnyer tokei kedai kete ni kedekut!
sikit less pun xleh bg,..
dia just bg limau 10 biji...sabau jelah

kurangkan minum 3 in 1..

hmmm..... kena kurangkan ni....


aku suka minum nescafe 3 in 1... yg lain tu kureng la..
tp biasanye selang sehari...


comeynyer...

amik dr FB.... comey n sebijik ko....

Set Kerusi Wrought Iron - another wishlish terlaksana

akhirnyer....impian nak bl set wrought iron utk letak depan rmh terlaksana jugak...
dr 4 jenis benda yg kami bl katt Houz Depot aritu...
bendalah ni termasuk skali...
kalini xde pikir panjang dah...
mmg pergi sana xbwk carseat anak semua...
mmg nak spare ksong dlm kete supaya leh masukkan set kerusi ni...
harga dr thn lepas aku usha smapai skrg xberubah pun...
sale x sale.... 1 set ni RM299 je...
hamik...jgn xhambik...

blk tu hubby buat operasi pasang meja dia.
kerusi mmg dtg sebijik2...

abaikan en. damien yg berlenggeng xpakai bj..
bersemangt dia nak pasang meja



siap pasang kaki..nak letak cermin pulak

akhirnyer....
lepas siap

akhirnyer....
lokasi letak kat depan pintu masuk rmh....
 sanggup aku alihkan pasu bunga yg memulanya dok kat sini.

buat ms ni...budget xde nak pasang skylite dr depan pintu masuk...
so..letakla kerusi ni kat sini...
tujuan utama beli adalah...

1. senang nak dok dpn rmh smabil tgk2 budak berdua tu main basikat
2. port utk en. damien yg suka merokok... psni...no more merokok dlm area rmh....
dah ada kerusi kat luar kena gunakan...
3. pasni..leh minum ptg kat luar...emmm mesti best..

eceli..hubby lebih prefer beli buaian....
tpkan.. yg kami berkenan dah abis stok pulak...
nnt dok delay2 lg.. lansung xterbeli kang..
tu yg amik set kerusi ni

next projek....nak install brg2 yg dah bl aritu kat tmpt2 spatutnyer pulak nnt...
dada




jln2 ke Houz Depot Damansara

misi berabih duit di Houz Depot
tarikh 21/01/2012.... balik dr majlis akad nikah adik kamal...
sbb dah dekat sgt dgn Houz Depot & Ikea... kami singgah ke sini..
mmg tujuan utk bl beberapa brg yg dah disenaraikan dlm kepala...
jln2... cuci mata tgk harga....
dah berkenan terus sambar la

bendalah ni... tgh offer... kena bl.. asyik KIV je

dan akhirnya... bila smapai rmh...
inilah benda yg berjaya dirembat...
1. Panasonic water heater... beli biasa punyer xde pump..sbb pakai direct water
utk letak kat toilet bawah... plan nnt nak berpantang dok bilik bawah je...
wajib kena ada water heater ni... 
xkuasa mak nak masak air bagai semata2 nak mandikan anak..
lg pun harga tgh murah.... tinggal RM329 je...
hak lama punyer siap DC pump..

2. Flexible cloth hanger... pun utk mudah nak gantung bj nnt... maklumla.. 
umat makin bertambah kat rmh ni..

3. Set kerusi & meja wrough Iron mcm kat bwh... bestnyer!!!!!

citer pasal kerusi ni next n3 ye...

ada satu lg xbeli lg.... tgh dok pikir2 lg.. 
n cari yg leh masukkan dlm build in cabinet kat rmh...
build in oven... masih xjumpa yg berkenan lagi.. yg ni..KIV dulu...

semuanyer... abis RM700 ++...hmmm...sekian

heppy wedding day to my BIL

utk adik iparku yg ketiga...
adik lelaki hubby yg ketiga... Zul Adi Kamal...
tahniah diucapkan.... tanggal 21 Januari 2012..
Kamal sah bergelar suami buat isteri tercinta... Shazni..
majlis akad nikah ringkas tp penuh bermakna telah diadakan di Masji TTDI PJ..

sekitar gmabr2 majlis pernikahan & resepsi sebelah pengantin perempuan...

kami ms nak bertolak ke TTDI... in blue...
ni dia pengantin pompuan dia... Shazni....comel sgt..

waktu nikah... dinikahkan sendiri oleh Bapak Mertua Kamal
sekali lafaz.. terus sah...alhamdulillah!

aku, kakak Ipar (Along Ariza) dan besan aku (Wana).. 
pasni bertambah lg sorang besan


sesi sarung cincin n batalkan air sembahyang..

 xlupa juga... sesi pakaikan gelang emas.. hadiah dr ibu mertua..
kami yg anak menantu pompuan ni semua dpt gelang ms kawin dulu2 dr MIL... 
so..Shazni pun xketinggalan...

 tu dia... husband n wife..
lastly.. bergmabr beramai2 adik beradik hubby dgn anak bini...
tinggal 2 org lagi je bln kawin...

esok tu.... resepsi kat Dewan Komuniti Damansara
majlis yg simple....suka sgt....

kami...geng bj merah...

berarak masuk ke dewan...
xde kompang2... jln2 je... senang..

 kami dr rombongan lelaki
masuk2 terus duduk kat meja mkn beradap..
ada live band lg tu..nyanyi lagu nasyid je semua...


eh...kat dewan ni ada playground...
suka budak 2org ni main...
my encem irfan


lastly...
the sweet couple...

tahniah buat Kamal & Shazni

personalized tumbler by tupperware....

salam hari cuti kengkwn....
arini br ari ahad..... kalau org cina tgh mkn besar ni kan??
emm....amacam???2 hari cuti sempena thn br cina byk benda x buat...
mcm aku...dlm 3 hari cuti (cuti since jumaat) mcm2 dpt buat..
tp utk permulaan...suka aku nak citer pasal personalized tumbler ni...
ni product br dr tupperware...
eceli xla br sgt.... since bln december 2011 punyer kempen..
aku order... tp amiknyer br ari khamis aritu...

nak jd citer...aku suka dgn tumbler ni...
bkn sbb utk isi air je...
tp sbb ia sgt2 cun n kreatif...
apa yg kreatif??? kreatif nyer leh colour dan letak gmbar kat tumbler tu..
ni rupanyer yer..

pinjam gmbr dr blogger dealer tupperware ni...
harga murah je.. tu pasal aku bl...

dpt2 je tuppperware ni...suka betul syafiqah
sbbnyer dia xsabr2 nak kaler ye..

ok....ni brgnyer....

ok...lepas bukak...
ini yg ada...
ada instruction paper...
leoas di keluarkan semua benda dr tumbler tu
sekeping kad utk diwarnakan
bersemangt syfqah nak kaler


akhirnye.. hasil warna lepas siap
tu pun aku tlg kalerkan...dia kata penat la pulak..
sabar jelah...

pastu....operasi pilih gmabr dlm album...
eceli aku dah lama xcuci gmbar ni...
dah 2 thn.... dah beratus2 keping menunggu utk dicuci...
kira amik gmbar lama jelah

minah ni berkenan dgn gmbar ni...amik jelah

ms utk menggunting mengikut saiz n selitkan kat kad td


lepas siap...
masukkan balik kat botol dia...

akhinyer... bila dah siap....

amacam??? cun x???
pasni syfiqah bwk gi skolah pun xsusah2 nak recognize dia punyer tumbler..
sbbnyer dah sah2 ada rupa dia kan?

hehe....
itulah ceritanyer

i'm on leave today...selamat bercuti

hari ni sy on leave ye...
membawa mrs wira utk dibaiki...
en. kancil pun tumpang tempias jugak...
org nak raya nak gi jenjalankan...
kang x betulkan pintu tu nak jln2 jauh pun susah..
bkn pe... nak bwk kancil ke hulu ke hilir sgt2 la xselesa w/pun sgt2 menjimatkan minyak...

oh ye.... pada semua....
selamat bercuti ye...
yg balik kmpg tu drive carefully ye...
kami xkemana...
esok adik ipar nikah kat Damansara...
bz gi kenduri kawin jelah ni...
kira rombongan lelaki menghantar pengantin dr. Sg. Besi ke Damansara je...
adik beradik hubby semua kawin org KL termasuk hubby..
nak raya senang...nak lawat pun senang..betul x???

k la... insyaallah...
ada ms lapang ai update blog ye....babai...

dah bl pun coolblog

gila babeng suka minum coolblog perisa honey dew & coklat..
tp mesti letak pearl hitam ni..
1/2 jam leh sedut smpai abis... 


untung sbb kat UPM ni ada jual kat f/court...
then paling best... f/court ni betul2 depan PKU (dgn opis gue)
leh jln kaki lenggang lenggok gi bl....hehe

rezeki bln ni....

jadile dr xde..... boleh buat bl coolblog....eeemhp!
korang ado????? :D

...ms muda2 dulu....

saje nak tepek gmbar lama...

me @ 21 years old

n him @ 17 years old
believed it or not....haha...


aku rasa kalau aku jumpa dia masa tu @ 1997..
mmg dia xheran aku... sbb dijamin dia perasan hensem giler....
tp kalau la dia sekacak n sekurus mcm ms tu (1997) sekarang ni... bahagianyer...
tp skrg pun bahagia jugak...:P

sbb ms jumpa dia kat U...
dia dah rupa mcm skrg.... haha....
me & him celebrate my 21st bday kat Mc'D Sri Serdang with my roomate

"sayang... jgn marah....just teringat dulu2..." 


Related Posts with Thumbnails