Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

lama betul xlanggan novel dr kaki novel

br td settle bl 2 buah novel dr kaki novel....
sepanjang 2 bln lepas...
aku byk pinjam novel dr kakak aku je..
malas nak bl sendiri....

novel yg aku br je order td adalah...


dan 



manakala ni novel2 yg aku dah bc hasil pinjaman dr akak aku...
ada lg yg aku lupa nak snap gmbar... nama novel tu pun aku dah lupa...haha



tq anmum....termometer infared dah dpt....

oh...teruja sekejap...
hilang rs sedih...
lepas mkn kat pantry td...
balik ke workstation...atas meja ada post laju...
belek2 dari Anmum Materna rupanyer....
rasa cam kejap je antar...
dlm 2 minggu dah dpt dah....
sukernyer....!!!

meh tgk yer camne rupa dia....


lepas bukak....
ini kotaknyer... kecik ciput je...


bukak pulak plastik dan kotaknyer...

owh... sungguh comel...

ni cara penggunaannyer


xsabar nak bwk balik n cuba kat kepala anak...
kebetulan irfan demam ni...bapak dia pun demam skali...
dah 2 dah brg anmum berjaya di tebus... 
b4 ni aku pernah tebus BP set.... leh baca kat sini....

tq to anmum club.... 
byk kelebihan meminum susu anmum dan menyertai anmum club ni
tp bab nak kasi susu anak jenama Anmum ni lom lg....
sbb dedua budak kecik dan besar tu dah serasi minum Dutchlady

MOOD SEDIH DAN TERKILAN

SINCE ARI SABTU LEPAS...
BILA ORG YG KITA SAYANG  MAKI KITA...
SEDIH RASA HATI...
DLM KEAADAAN DIRI YG TGH TUNGGU HARI
MEMBUAT EMOSI AKU TERGANGGU,....
SGT TERGANGGU....
SEDIH DAN TERKILAN....
SGT2 SEDIH DAN TERKILAN...

TUHAN... TABAHKAN LAH DIRI INI....

barang2 utk menyusu

hmmm....
ape cer???
dah 3 minggu barang2 utk menyusu aku keluarkan dr almari...
smapai ke hari ni masih lg dok kat tepi tangga dlm kotak lg...
pump spectra x test lg...
botol susu EBM jenama Bumble Bee n MLO dlm kotak avent n bumble bee tu ada la dlm 40 botol tu...
semua lom strerile lg...
pump manual avent pun xbasuh n steril lg...
mood malas masih menguasai diri..


er.... nak tanya...
botol EBM tu bape lama kita leh pakai ek???
nak pakai recycle punyer botol ada pantang larang x??

ingat ahad ni ingat nak turun KLCC convention centre...
ada expo motherhood..
nak bl botol susu baru n nak usha CD...
cadangyer next baby ni nak belajar berjimat....
jimat dgn menggunakan CD... 
moga tuhan bukak mata hati aku ni utk jd mama yg rajin...amin....

ingat dah nak terberanak dah...

smlm....
kecoh betul...
naik segan pun ada aku rasa...
aku dah agak dah...ni mesti kontraksi palsu...
tp sakit nyer perut tu siap rasa mcm nak terberak lg....
perut tegang sgt kerap pulak tu...
sampai nurse bidan kat opis aku ni suggest suruh gi hospital...
last2 aku pegi jugak...
naik ambulans lg ko...
driver ambulans aku siap cuak2 takut aku terberanak..
aku ckp aku ok je.. tp dia still nyalakan siren n bw laju2...

smapai2 kat Hospital Putrajaya...perut still cramp2 lgi...
lepas register semua... terus doc suruh aku brg kat katil kat labour room tu...
tp..leh pulak lepas baring... nurse pasang CTG kat perut..
biarkan kat sejam... sikit kontraksion pun xde...
sabar jelah....
tp dlm hati aku mmg berdoa... biarlah xde pape...
aku takut terberanak awal..
bayangkanlah.. skrg ni aku br 36 minggu 1 hari ye...
lain lah dah 37/38 minggu... baby dah betul2 complete fasanyer...
lg pun..perasaan trauma kelahiran irfan dan kembar dia masih lagi segar bermain di mata ni...

lepas doktor interview n check...
doctor saspek aku kena jangkitan kuman pada air kencing...
apa diorg panggil... UTI... siapla amik sample air kencing utk ujikaji...
pastu dok buat ultrasound utk tgk keadaan baby sbb aku complain baby aku aktif sgt bergerak...
alhamdulillah...baby ok.... berat pun dah cecah 2.7kg...
last scan 1/2/12 aritu berat baby br 2.02kg je...

pastu... doc suruh amik n makan antibiotik kat bahagian Farmasi...
jam 3 ptg balik opis balik...
suruh van opis jemput balik ke serdang...
hubby pulak...relex je... dia leh keje mcm biasa kat damansara nuu..
sabar jelah...

tp blk opis semua dok pakat gelak kat aku...
yelah... pg tadi semua dah ingat aku sakit nak bersalin dah...
rupanyer ptg blk opis selamat je...
buat muka tebal jelah...hehe...

arini alhamdulillah.. rasa cramp n kontraction tu xde...
cuma baby mmg kuat menendang n bergerak...
rasa senak2 je...
ubat dah stat mkn since smlm... 
harap baby selamat keluar on due date pd 22 Mac 2012 nnt... amin



me yg dah sarat n kembang semangkuk muka skrg ni

brg baby dah ready... aku lak yg mengelabah

since ari isnin aritu aku dah ready masukkan semua beg2 bj baby n bj aku dlm kete
sbb since ari ahad tu perut aku agak mengelodak 
kejap2 rasa mcm nak terberak...
kejap2 ok....
tp smlm ok la pulak...
hari ni jadi balik...
kejap perut rs tegang n mcm nak terberak..
kejap kang ok...

kalau ikut due date kat mesin ultrasound...
lambat lg nak bersalin..22 hb Mac nnt...


kwn opis yg due date dia lebih kurang tarikh aku dah terberanak dah mlm smalm..
anak pertama lg tu...
relex je dia...sbb memula dia dpt show...
gi Hospital serdang.. br bukak 1cm...
ptg smlm dtg balik dah bukak 3cm..mlm tu terus beranak...xde sakit2 pun...

aku lak... rasa mcm dah lupa camne rasa kontraksi...
ms syafiqah dulu mmg aku rs sakit kontraksi...
ms irfan beranak xsakit lansung...
yg kali ni lain mcm pulak...baby sgt aktif bergerak...huhu...

dlm ms yg sama harap nak sgt lahirkan baby ni awal...
mlm2 smapai termimpi2...mimpi dah bersalin..
tp kekadang harap biarlah baby lahir ikut tarikh due date..
macammanapun... aku sentiasa berdoa moga mudahlah kelahiran baby nnt..
tanpa sebarang masalah... baby pun sihat, cukup sifat dan panjang umur...
amin...

kenderaan baru itu.... BLPXXXX

alhamdulillah...
kenderaan yg diidamkan oleh org tu dah dpt dah...
jiran yg dok bc blog ni dah siap2 tanya dah kat tuan punyer badan...
kwn opis pun sama...
wah... zul... wah kak ila... bl kete baru ke??
ahaks....!!!

xde kete br nyer.... nnt dah en. Don tukar keje br kat mana2...
barulah merasa kete baru ye...
yg ditukar adalah moto baru ok...
ulang balik... MOTOR baru je...haha...
kecoh betul aku...

eh..mestilah kecoh ok..
sbb..moto yg di trade in tu adalah moto aku okey...
kenderaan pertama aku bl dgn duit gaji pertama lepas dpt lesen memandu pertama...
sian aku....
org susahkan.... dah keje br leh buat lesen....
jenuh simpan duit...
pastu jenuh kumpul duit lg buat muka bl moto...
akhirnyer.. moto yg dibeli adalah sebijik EX5...
aku sempat pakai 2 thn je....jd minah remp-it kejap...
teringat dulu gi keje menapak jln kaki dr flat ikan blkg fakulti perubatan ke PKU ni..
smapai merekah tapak kaki ko

pastu kawin dgn en. DOn... en. Don yg tala moto tu dr kelang smapai ke damansara...
setelah 8 thn berjasa... aku bg la kebenaran kat en. Don suruh tukar moto baru...
sian dia... bwk moto 100cc jln jauh2,.... haha...
dulu ada RXZ gi jual... tinggallah si EX5 tu yg ditalanyer

lani... dia tukar ke moto LC je...
kunun nak bl RXZ balik... dulu bl RXZ Rm7K ..
skrg RXZ kat RM13K... berganda ko..
so RM7K tu harga moto LC tu...jadikle...

moto aku tu laku pulak RM1.2K...eh mahal gak ek>>>hehe

selamat tinggal moto kesayangan ku...huhu
sediy la pulak... 

ok..ni operasi serah n sain aggreement motor..
betul2 dihari Valentine day..ahaks!
sesi tukar hadiah la ni...hehe...
en. Don sain geran...sbb moto ni nama dia

aku sain pengesahan jual moto...sbb moto lama moto aku
aku kidal ok...

ok... dpt je moto..
dan2 tu en. Don terus tukar tayar br yg lebih gempak kunun...

oh ye.. kisah no plat...
bkn la no yg gah sgt pun..
nak bl no 8888 ke...8 ke... 38 ke...oh idok le...
harga mahal ok..
just nak kenang-kenangan utk kami berdua...
dulu ms bl moto lama..awok xde duit...
nak bzir smapai RM210 bl plat semata watpe ek...
tp kalini saje nak bazir.. sbb nak kan kenangan tu...
lg pun dr kitaorg kawin.. nombor ni kami guna ms nak bg hantaran dan mas kawin ok...

so..utk plat kami pilih angka 1980..
kalau tgk dr angka besar.. ia merupakan thn kelahiran kami org...
tp dlm ms yg sama... kalau tgk dr angka keciknyer..
1 melambang kan bulan Januari.. bln kelahiran hubby...
9 adalah september... bln kelahiran aku..
dan 80 thn kelahiran..
so... itulah kisahnyer...


so...
skrg ni dgn rasminyer..
en Don gi keje pakai motor baru...




suka tgk dia suka...
aku gak nak tukar kete xdpt lagi...huhu
aku nak kete br kaler hitam dgn sport rim kaler merah hitam..
errr... bila leh dpt ni?????

My BIL Wedding (Part 2)

salam selasa uolls....
bercinta nak buat n3 baru..
ok..sambungan cite my BIL's wedding day..
ni kisah kejadian mlm tu..

stat jam 8 mlm mcm tu br org sikit2 samapi...
bygkanlah wedding hari jumaat mlm..
xbercinta org nak dtg dlm jem yg maha hebat dlm hujan lebat lg tu...
giles....sian tetamu.. 
tp papepun mmg ucapkan tima kasih la sbb w/pun jammed yg teruk, 
masih dpt luangkan masa utk hadir...

 pintu masuk villa...
hubby amik posisi jg pintu bergilir2 dgn adik beradik lain..

semua org dah sibuk berdiri kat depan pintu masuk...
yg lelaki semua jd bellboy.. tlg tunjuk kat mana nak duduk..
aku xjoin.. xlarat jln...
keje aku jln2 amik gmbar je...
tp syafiqah sgt rajin..
keje dia tlg susun kotak gula2 utk kanak2... comelnyer...


ok... 
jom cuci mata tgk pemandangan di waktu mlm pulak...

free 3tier dummy cake n the pelamin...
serius.. aku mati2 ingat ni kek betul..rupanyer kek tipu ok...

pemandangan selepas kehadiran tetamu..




ni family aku dgn kawan opismate yg br sampai...

tp alhamdulillah...ramai tetamu dtg mlm tu...

dlm jam 9 mlm...ketibaan pengantin...
naik merz ok....kelakar bila lepas pengantin smapai..
hubby tlg nak removekan kete...
skali kat 5 minit dia dok dlm kete tp kete xgerak...
rupanyer dia xtau camne nak gerakkan merz tu ok.. 
yela... awok xpernah bwk kete Merz...kelakor...

ok...
ni rupa pengantinyer...
serius simple giler... 
sbb aku pun xjangka pengantin xpakai bow tie n kot/ jacket...
yg bride pun xpakai vell semua... mmg diaorg simple giler..
dah ala2 mcm tetamu la puloks...
tp itu stail dia kan...

still hensem n comel..

diaorg terus menuju ke meja mkn beradap n mkn bersama tetamu VIP lain..
lepas mkn mereka bergmabar n bersalam dgn tetamu semua...
last skali.. bila dah agak lengang..
barulah kami belah family berfoto bersama2.....


xlupa jugak...bergmabar potong kek kenang-kenangan..


dalam jam 10 lebih mcm tu..
barulah tetamu mula surut...
brlah dann si penyambut tetamu n semua org nak mkn..
kambing berjaya di clearkan sebyk 3 ekor ok...
mmg kaw2 la mkn kambing semua org....

 irfan dok merantah rib... 

org2 penat sibuk makan kambing...
anak & bapak mmg hantu kambing... aku je xmkn...
xsuka rasa kambing tu..... mmg xleh masuk tekak....

majlis tamat jam 11.30 mcm tu...
kami berangkat je balik....dtg group lain yg sibuk dok susun brg n setting meja dgn bunga2 segar utk function hati esok ...
mmg xberhenti function kat villa ni...

pada aku... wedding ni mmg best la...
tempat pun cantik bangat..
siap ckp kat hubby... nnt syafiqah kawin kita buat ala2 garden mcm ni gak
sbb sah2 syafiqah sorang anak pompuan yg ada kan..hehe
tak yah pikir byk2.. semua pihak villa sediakan..
siapkan goodies je... dan duitnyer...haha
kalau xsalah.. kos wedding ni RM20K kot... 
itulah ceritanyer...

my BIL's wedding reception @ D'saji Villa Felda...(Part1)

nak cite....
majlis sambut menantu belah my MIL...
bertempat di D'saji Villa Felda....
berlansung pada hari Jumaat lepas 17 Februari 2012...
alhamdulillah..majls berjalan lancar dan meriah...

eceli...ms my FIL gi booking tempat ni aku xjoin...
mmg xdpt nak bayangkan...
my BIL nak wedding ala2 garden wedding ...
so....mmg xleh nak byg la mcm mana keaadan kat sana nnt..

so....nak jd cerita...
ari Jumaat tu ai pun cuti...
mlm jumaat tu kami bermlm kat rmh my MIL...
preparation terakhir kami menyediakan goodies..
majlis ni nnt mmg simple je...so xyah nak pening pape..
semua yg lain diuruskan oleh villa felda tu...

ok...ptg tu kami gerak ke Felda jam 4.30 ptg...
sblm jammed sesak2 kat tgh bandar KL tu...

sampai je... br tau..villa Felda ni kat dlm pej. felda tu je...eleh...
tp serius...tempat dia mmg cantik...

ni pintu masuk dia ye depan skali

kami yg br sampai ni agak2 blur sikit... 
teruja gak tgk tempat yg agak cantik... 

lepas masuk dlm... ada 1 bilik /ruang khas utk family berehat n melepak
jugak utk bersiap...
dlm ms yg sama....sementara hari masih cerah...
aku round2 la tgk preparation oleh staf2 D'saji Felda ni...

ohye... citer sikit tentang tema dan warna utk wedding ni..
my BIL dan wife dia pilih warna putih, silver n light purple utk wedding ni...
so cute n tenang...

utk theme mmg dah mention awal2 td nak Garden style...
kt sini tmpat dia mmg jenis open air..
utk decoration....pihak kami cuma tambah tanglung comel berwarna-warni..
padanan unggu, pink & putih..

see....cun tak.
yg pakai bj merah tu my Father in Law... bz betul dia....

sikit pemandangan dan suasana di sekitar villa ini dan prepaation yg lain...

meja mkn beradab

F.O.C sebuah pelamin utk pengantin...
my family xrequest pun pelamin ni...tp villa bg...
amik jelah kan...nnt boleh buat utk bergambar kat sini...
sbb my BIL ni mmg nak majlis simple je...

ruang utk tetamu VVIP terdiri dr staf opis my Father in Law..
dia mmg org Felda pun...hehe..
yg lain org2 rmh dan staf Hup Seng Mercedes (pengantin punyer kwn2 opis)


ada jugak ruangan tertutup dikhaskan utk family terdekat nnt...


utk tetamu VIP & VVIP mkn guna dom

utk yg lain kita buat buffet style....
saje xnak kasi tetamu tertunggu2..lg pun leh mkn ulang2 10x kan...
oh ye... jemputan hanya 250 sahaja darap 2 dlm 500org je..
xramai pun...

so..
mlm tu jam 6.30 kitaorg pun stat2 la tukar bj nak bersiap....
goodies pun dah siap susun atas meja..
dan 1-2 org adik beradik dah dok depan tggu kot ada tetamu dtg awal
kami semua pakai bj kaler unggu ye...

alahai.... my cute n hemsem daughter n son
me n irfan....bj aku lari tema..
aku pakai dress yg gi dinner PBJV yg lepas...
sayang nak tempah bj kurung yg my MIL bg sbb kain tu mahal harganyer..


ni....anak n papa nyer..

 pintu masuk
the goodies...it's a tupperware...yg diisi dgn gula2 n coklat...

menu tambahan....3 ekor kambing golek...

ok...next n3....sambutan mlm itu..dan pengantinyer....

on leave n BIL's wedding today

hi semua..
salam ari jumaat...
today i'm on leave...
my Brother in law's wedding today at Villa Felda...
garden wedding theme xsalah.... mlm nnt
hari jumaat lak tu...
agak bz n buat2 bz sikit..haha

on 1 more thing...
kenderaan baru dah pun diterima...
kenderaan lama telah pun di trade in...
apakah ia???
 tungggu........ daaaaaaa

syafiqah rongak lagi......

nak cerita...
syafiqah dah jd rongak dah skrg..
sbbnyer... smlm bw dia jumpa dentist kat opis ni...
dah 2 minggu dia mengadu gigi atas dia dah goyang...
nampaknyer... gigi ke 3 & 4 dia akan gugur lagi....
1st time gigi dia gugur bln 6 thn 2011 lepas ms dia masuk wad...
makin besar dah anak mama ni.....

ok...nak jadi cerita...
gigi depan atas yg goyang2 tu makin lama makin teruk goyangnyer..
aku lak xsampai hati nak tarik...
aritu aku siap jentik dia punyer gigi terus tercabut..
yg kali ni agak liat pulak walau dah di tolak dan di jentik...
risau kang dia tgh mkn pastu dia tertelan gigi...
baik bwk jumpa dentist je...lg pun FOC...hehe

jdnyer.. smlm ptg, lepas abis keje... jemput syafiqah mcm biasa
terus bw dia dtg opis...
aku awal2 lg dah bg tau dia nak bw dia jumpa dentist..
dia dah risau...
dia kata... mesti sakit sbb dia tgk dlm citer Mr. Bean...
aduh... terpedaya betul la budak ni...

ok... aku xnak takut2 kan dia.. sbb tau sakit sikit je
bkn kena bius pun...
ok... amik no. giliran n tunggu turn nak msk bilik doctor..

ok..memula tgk muka syafiqah bergigi penuh yer...
yg bulat tu la gigi dia yg dah goyang tu...
close up sikit...

disebabkan goyang dah lama...
naik renggang dah gigi dia tu..

lepas 1/2 jam tunggu....
tibalah masa syafiqah masuk dlm bilik doc...
muka cuak2 je..

gmabar bawah ni doc tanya...
mana gigi yg goyang tu...
takut2 dia nak jwb...
pastu aku tlg jwbkan n tunjukkan kat doktor... 
so... doc check dulu...
kata doc.. dlm gusi dia dah ada gigi baru nak tumbuh pun
kalau xcabut nnt takut gigi tu tumbuh kedepan @ kebelakang..
nnt gigi xcantik n xtersusun...

pastu ms utk mencabut gigi lah...
rupnyer seminit pun xsamapi doc cabut kedua2 gigi syafiqah...
xdann aku nak snap gmbr ko...
tgk... doc pegang playar nak cabut gigi fiqah...
doc ckp2 sikit kat fiqah.... terus dah tercabut gigi dia...
xde bius pun...

lepas abis cabut.. bubuh kapas..
muka org tahan sakit kejap...hihihi..

dah siap... dah.. aku rs akudok dlm bilik dental tu xsmaapi 5 minit pun...
aku suruh syafiqah gigi gauze tu dlm 10 minit..
pastu tukar 2nd gauze..

lepas 1/2 jam camtu...
aku suruh dia bukak gauze tu n snapa gmbar... 
inilah rupa gigi syafiqah skrg...
dah rongak dah....

pg td bgn tido bila dia ckp2...aku gelak...
marah betul dia...
dia tanya: " nape mama gelak bila pandang rupa kakak?"
aku ckp la: "kelakar la rupa kakak bila xde gigi...."
hangin je dia bila aku jwb mcm tu...haha

Related Posts with Thumbnails