Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

wordless wednesday....

buckle up your sit belt kids...
(naik kancil boleh la...hehe)


lepas 30 minit perjalanan.... muka irfan dah mcm kena seksa...hahaha...
siap termenung dok pikir...bila la nak smapai???

betul ke seramai ni yg jenguk blog aku ni????

mcm terkejut kejap...
betul ke seramai ni yg jenguk blok aku pagi ni???
haha....teruja kejap....
suka tgk nombor tu...
kalau la hari2 mcm ni..uih....!!!
aku rs ni jengukkan terbanyak aku pernah nampak....

layanz.....

Kini...Diamond di rmh ku....

alhamdulillah..
sedikit catitan tentang wishlish utk Mahligai Impiana...
wishlish ke 6 telah berjaya direalisasikan...
aku ada buat n3 pasal wishlish ni..
last week aku tempah n buat byrn..
this week on saturday dtg la technition dr Diamond Water Filter dtg buat installation..
rs hepi sgt...
bayangkan lah.. dah setahun duduk rmh br br nak pasang filter ni
tu lom campur.. dah 32 thn aku hidup minum air xpakai filter
kecuali minum air kat opis la...sbb opis pakai katadyn...

org kata... dlm keadaan sekrg ni...minum air bertapis adalah 1 keperluan
utk kesihatan diri kan... aku yg dah lama hidup ni xkisah sgtla..
tp bila fikirkan utk anak2 yg masih kecil...diaorg nak membesar...
mesti kita nak buat yg terbaik uk diaorg kan...
xmau dia sakit semua..

ok...balik pada cerita pasang filter ni..
mcm aku dah mention kat n3 b4 ni...
aku amik yg outdoor n indoor..
outdoor ni nama dia master filter..
cina ni dtg install dlm jam 4.45ptg mcm tu..
kira dia buat keje samapi jam 7.30 mlm la br siap...
paling best tu dia siap bwk anak pompuan dia umur 9 thn teman buat keje...
last2 boleh pulak main barbie dgn syafiqah...

ok....layan gmbar je...
dr proses pemasangan filter kat luar dulu...




ok..cerita sikit tentang pemasangan master filter ni...
apa yg xbest tentang meter air kat rmh aku ni dia dok kat dlm tgh2 tiang pagar...
memandangkan aku mmg xde usik pun pagar asal rmh ni..
so...bila nak pasang master filter ni dah payah sikit..
jd..xde choice....mmg kena pasang kat tgh2 jln kat gate kecik ni
eceli ada 1  choice.. tp kena keluar duit la pulak..
filter ni leh letak atas kepala paip ni tp dgn disupport oleh 1 rak besi...
tp rak ni harga di RM100 tak campur upah pasang...
oleh yg demikian, sekian wassalam....xkuasa mak nak tmbah duit..
lg pun byk jiran2 pasang je atas lantai kat tgh2 laluan jln ni..
sbbnyer pintu gate kecik mmg jarang2 guna pun...

ok...lepas abis install master filter...
ms utk install indoor filter lak...
ni rupa dia

ok nak jd cerita utk pasang classic filter ni pun ada isu gak
ok..ceritanyer... tabletop aku ni panjang dia cuma 7kaki je...
tempat kedudukan filter dlm gmbar kat atas betul2 kat area workspace aku
n ms design dapur ni dulu aku xterpikir pun nak pasang filter ni
jdnyer...aku xde tempat nak letak filter ni
nak tebuk sinki mmg xboleh sbb sinki aku tebal giler...
tabletop pulak jenis konkrit...
jd nyer penyelesaian aku terpaksa tambah rak utk letak filter ni
n sama mcm rak kat luar td.. still kena tmbah ongkosnyer.... RM80 siap pasang..
giler.. semua bayo...

so...pada sesapa tgh reno rmh..sila amik kira peletakan filter air
tp kalau dapur besor 16kaki x 16kaki ke... xyah pening2...ok.
tp kalau bl jenis letrik...sila tmbah plug utk cucuk plug nnt ok..

so...solution dia... pasang rak..
tu pun lepas acu-acukan....filter dok melintang...
n rak dipasang pada tiles asal rmh...
sayang nak hack kat glass tiles...takut pecah or sopek...

so..bila dah pasang..mcm ni la rupa dia.
1 lg... utk makluman..filter diamond ni..
seminggu skali kena cuci 1katrij A dia ni..
jd pemasangan kena amik kira nak bukak n tutup serta cabut katrij filter ni

lepas siap...
inilah rupa sebenar dia...



alhamdulillah...semua selesai...
next punyer wishlish...
nak bl oven lak nnt (bape kali ckp daa nak bl oven)...tp xterbeli gak..
n nak buat bilik syafiqah n irfan....
ms utk pisahkan budak berdua tu dr tido dlm bilik pa&ma dia...
kena tambah katil n install aircond....
huhu...

lastly..gamabr syfiqah main barbie dgn anak cina technition tu..
dah dedua rupa mcm anak cina dah...




ha..mana 1 sayfiqah??? cuba teka....
hehe....daaaa



sparepart Stroller Maclaren dah dapat....

salam ari Isnin smua....
wah...lama betul blog berupdate ek?hehe
bkn pe...ai kan cuti...
mmg la xterupdate blog ni...
smlm br sempat nak berinternet...
tu pun sbb hubby bg task suruh search maklumat pasal nak ber CDing kan 
bakal baby br lahir ni...
dia nak info secukupnyer pasal nak ber CD-ing ni..
bkn pe...katanyer kalau nak buat biar bersungguh...
skali melabur...melabur kaw2 punyer..
cr CD yg elok...dptkan tips2...
alhamdulillah...smlm ramai bg link2 berkaitan kat FB..
dan trjumpa 1 blog ni jual CD n bg byk info pasal nak berCD-ing ni...

ok...back to the topic arini...
eceli kalau sesapa ingat hujung thn lepas..
aku ada buat n3 pasal aku order spare part utk stroller Mclaren Irfan..
aku order getah handle stroller yg dah terkoyak...
alhamdulillah...dah dpt pun brgnyer...
tq to Mothercare yg tlg orderkan...
fyi.....hanya mothercare je yg amik servis ni..
aku dah try tanya kat modernmum ke... or tempat lain...
dia org just jual stroller je... tp spare part dia xtlg coverkan...

brg yg diorder...

ini handle nyer... kena pasang sendiri ek...
oh..bkn free ye... kena byr RM20 utk sepasang handle ni


cuma berjanggut sikit la nak tunggu brg sampai...
mcm kes aku...order bln 12...nak msk April br dapat...
tp xkisahla....janji ader kan??? 
bwk stroller dgn pemegang handle dah terbelah terasa kemaluan di situ..
tp buat muka tebal jelah kan...
la ni dah tukar br... rs bersemangat balik...ewah!

tgk tarikh aku order...11/12/2011 ok..
aku dpt 24/03/2012....huh...giler lama.... 

ok..ni rupa asal handle dah pecah tu...

ni ms aktiviti memasang handle ni....
berpeluh2 en Don memulas getah handle ni utk kasi msk kat batang handle tu
kalau harap aku yg masukkan...
mmg terberanak nak pulas getah ni...
giler susah ok...

akhinyer... dah siap..
tp en. Don tukar sblah je...
lg sebelah dah nampak buruk..tp dia kata..tunggu betul2 buruk or rosak br tukar lg satu tu
ala... aku tau dia dah penat memulas...
nak paksa pun xsamapai hati kan..
bior le..

oh ye..
tgk.... dlm gmbar atas tu...
ada tv kecik ai zaman belajar dulu dgn radio ai ms student dulu thn 2001..
skrg ni kena berkhidmat blk utk tuan dia yg nak beranak ni..
kan living hall ai kan xde tv.... 
utk sementara...sbb ai xlarat nak naik tangga atas nak tgk tv...
kena la bw tv kecik dgn antena pacak dua turun bwh..
janji dpt tgk tv3, 8tv n tv9 jadilakan..
haha..


ok...itulah ceritanyer..
sesiapa ada mslah nak cr sparepart stroller Mclaren...
gi Mothercare utk tempah ye....
sekian...daa




wordless thursday....

smlm excersize kaki kat alamanda....
harap dpt beranak arini....irfan peneman...
layan mkn sundea kon...yeaha!!!




22.03.2012--- masih selamat lg

harini...
hari EDD bersalin...
since smlm cuma rasa mild contraction...
mlm mcm heavy... hampir xtido mlm la...
last2 jam 3.30 tertido gak...
tp bgn bg td.. dah hilang pulak sakitnyer...

then pg ni ke Hospt. Putrajaya utk check up...
nampak gayanyer masih same condition...
xde tanda2 nak bersalin pun...
mintak MC pun doc tak bg....huaaaaa...

so harini 22.03.12... sy masih selamat gi keje mcm biasa...
masih lom deliver...
doc bg tarikh 30.03.2012 utk warded kalau xstill xdeliver gak...
30hb tu nnt compom induce!!!

well..nak buat camne.... baby xmau jenguk dunia lagi....
tp start tomorrow... i apply cuti bersalin 2 minggu awal...
xkuasa mak nak bgn pepegi gi keje...
baik dok rmh je... habis kan masa baring n bc novel sampai rasa nak bersalin...
so kengkwn... doakan yg terbaik utk sy n baby ye...

oh ye.. td scan baby dah berat 3.5kg..... boleh pegi 3.8kg ni kalau tunggu lg 1 seminggu...
jenuh nak teran nnt.....adeh.....!!!!!!

kenal tak ape ni???

hah..kenal x ape ni???


ni tangkal....hahaha...
xde la... ni akar siti fatimah...mcm tu lah lebih kurang nama dia
skrg ni lg 2-3hari nak beranak ni kehulu ke hilir aku bwk bendalah ni
manalah tau...tertiba terkeluar show ke... sakit ke... pecah air ketuban ke..
terus gi hospital dgn buku n pakaian yg mmg dah ready dlm kete...

akar ni mak aku kirim kat kwn dia gi Mekah suruh belikan..
since syafiqah lahir akar ni aku pakai...
kata org kalau nak bersalin.... rendamkan akar fatimah tu dlm air dlm bekas besar...
macam mana kembang dan besarnyer akar tu membesar...
mcm tu jugak lah bukaan kita ms nak melahirkan anak nnt...

nak kata percaya sgt idak la... xcaya pun idak la..
tp ms lahirkan syafiqah tu... nurse kat labour room mmg ada tanya kat aku..
ada pape ke aku nak minum ke or pakai pape utk mudahkan proses kelahiran..
aku ckp la aku ada akar fatimah ni...
pastu diaorg amik besen besar dan rendam akr ni...
dlm ms 3 jam aku dlm labour room...
dr 4 cm buka..terus jd 10cm...
alhamdulillah... pastu 2 kali teran..terus keluar si syafiqah dulu

er korang pulak camner?? nak bersalin ada petua2 lain x???

syafiqah dpt hadiah dari peminat.....

eceli cerita ni since last week nak citer
tp xdann.. asyik lupa snap gmbar je..

kisahnyerr...
.esoknyer lepas syafiqah celebrate bday dia kat sekolah Tadika Ho...
means hari jumaat esoknyer...
syafiqah balik bwk hadiah...
dia keluarkan dr beg skolah dia ptg tu ms aku tanya dia ada keje skolah tak..
wah..bukan main senyum simpul anak dara sorang ni..
dgn muka malu2 kucing dia..
dia ckp: "mama... kakak dapat hadiah..kawan kakak bagi"

wah.. aku pun tgk...
dalam box... tp dah buang la...
bila bukak... owh..frame gambar...
ada gmbar bear, gmabr love... cutenyer....


pastu aku tanya lagi...
aku: "kakak.... cantiknyer.... sape bagi ni? baiknyer kawan kakak...."
     : "lelaki ke perempuan?"
syafiqah: " kawan kakak lelaki.....mama tgk la kat blkg hadiah tu"

ala comel fiqah... dia xpandai nak describe...dia suruh aku tgk sendiri..
aku pun pusing kan blkg frame tu...


owh... comelnyer..
budak ni tulis nama syafiqah ada silap sikit...xpela.. kata budak kindergarden kan..
wah2...pakwe bagi syafiqah hadiah.... 
malu2 syafiqah bila aku ckp ada pakwe bagi hadiah...haha

jam 7mlm camtu papa syafiqah balik...
pelagi... aku pun tunjukkanlah hadiah syafiqah...
terkejut papa syafiqah...
tp ayat yg aku xleh tahan papa syafiqah sebut ape tau??

papa: "AGAK2NYER KAN... APELAH BUDAK LAKI NI CKAP KAT MAK DIA SURUH BELI HADIAH UTK SYAFIQAH YE??"
tergelak2 aku dgr ayat papa dia...
tp betul jugakkan?? 
agak2 camne dia pujuk pama dia suruh bl hadiahkan??
mesti dia suka giler kat syafiqah kot.. kot jelah...haha...

ni aku kena jumpa cikgu kelas syafiqah tanya bila pulak bday budak ridhwan ni..
baik dia bg syafiqah hadiah....

pastu smlm aku bukak blk gmbr kelas syaifqah ms bday aritu...
aku suruh dia tunjuk.. mana satu bdak ridhwan ni...yelakan..
bakal mak mertua nak tgk bakal menantu...ahaks!


ha..yg aku bulatkan tu budak si ridhwan tu...
encem gak.... 

alahai budak2 skrg kan... daring giler...
tp aku xkisahpun...zaman sekolah..zaman kindergarden...
zaman manis yg xleh dilupakan...
aku dulu pun ms tadika.. ada budak lelaki leh kiss aku ms hari last skolah...
skali aku jumpa mamat yg kiss aku tu ms aku dah form 5 ok..
mamat tu br pindah skolah dr SM Setapak kot ke SMK Bandar baru Sentul
giler kecik dunia.. terus aku malu2 kucin bila tau dialah mamat tu sbenarnyer...

aktiviti kat taska irfan...alolo comelnyer

br lepas menjengah FB...
skali.. cikgu taska Irfan, Sinar Bistari Ceria masukkan gmabar aktiviti pagi ni
br je masukkan gmbar tu... stengah jam lepas...

arini diaorg belajar nyani lagu "Dari Ulat Jadi kepompong"
pastu diaorg kalerkan rama2...
owh..sungguh kiut...!
budak2 umor 3 tahun kaler gmabr rama2...
gambr Irfan pun ada....!!!!
suka mama irfan tgk....
layan....!


 irfan sibuk tenung gambar rama2 dia.....! :D

baucer buku 1 malaysia & novel

hmmm....




puas bodek hubby nak kan sekeping boucer buku dia..
ala...Rm50 je...
alhamdulillah dia bg... tq sayang...
pastu pelagi...beriya2 ajak dia gi kedai buku popular utk cari novel baru...

aku bl novel paling tebal punyer sebuah.. & sebuah lg yg biasa...
tajuk dia....

giler bab punyer tebal ok... harga Rm37...popular's member card dpt 10% less

satu lg... 

buku ni biasa je...RM19.90...less 10%..

so..semua skali baru Rm54...so aku top up lg RM4 je...


buat masa ni xleh bc lg ni...
novel ni stok utk dalam pantang nnt..
manala tau... nnt bosan ke..... eh...ada baby baru leh bosan ke>???haha
so...adala peneman di kala boring kan

tp xleh thn masa nak bayar...
depan aku ada student cina...tau la muka budak tu muda...
dia bl buku pakai baucher tu xminta pun suruh bg IC bagai...
bila part aku nak bayar novel pakai baucher tu...
dan2 tu dia minta IC ok...
nasib baik hubby ikut skali..
kalau mamat tu xde... xke naya...
mentang2 yg bayar tu aku...mak yong muka dah tua kerepot...
dia ingat aku nak tipu ke...hangin kat situ kejap...
tp malas la nak amik port..cuma stil terasa ok!

oh ye.. baki lg RM150 baucher dia... my hubby dah usha dah nak bl buku pe...
dia kata cuma kat MPH Mid valley je ada..
tempat lain semua xde jual..
buku dia nak bl tu adalah...


A Song Of Ice & Fire...
RM 149.90...huh!

ni..kalau dia dpt buku novel ni...dijamin...
hobi lama dia dtg kembali...
compom dia dok dlm bilik bc buku xlayan org nnt..
mau setahun dia jd penghuni study room dia tanpa gangguan....


camne pun....baucher tu kena ditukarkan b4 31 Mac ni...harap dia sempat la gi MPH kat mid valley gi bl buku tu...

1 lg wishlist terlaksana: penapis air diamond

arini....saje je jenjalan ke Jusco Cheras selatan..
dah la sesuka hati amik EL.... penat la gi keje
naik tangga bagai... so arini sparuh hari aku dok tido je kat rmh
ptg gi check up...
balik tu saje singgah Jusco Chras selatan
tujuan utama nak gi siggah ke booth Lunatots...
nak usha n rasa CD dan beg susu jenama Suri tu...

nak jd cerita lagi...
lepas singgah ke booth lunatots tu...
aku jln depan sikit...terus ternmpak booth water filter jenama Diamond ni
eceli.....sistem penapis air ni dr stat aku masuk rmh br dulu aku nak bl
tp hubby x bape setuju aku bl...
last2.... dah setahun lebih dah aku tangguh nak pasang water filter ni
kalau kat Jusco Equin.... booth Diamond ni mmg ada...
skrg dah xde...
alih2.... smapai ke cheras selatan ni aku beli.....
eceli ada la rezki lebih...tu yg dok lekatkan jugak duit ni

lg pun aku bc, dengar dan tgk sendiri keaadaan air skrg...
lebih2 lagi aku ada anak2 kecik...
diaorg kuat minum air...
kalau stakat nak bunuh kuman...mmg la leh mati dgn air mendidih..
tp bab air kotor...filter je leh bersihkan betul x??

setelah hmpir 400x aku fikir...
kalini aku xbersyak wasangka lg utk melaburkan 1.5K duit utk kos byrn deposit dan pemasangan utk water filter diamond ni....
ape aku dpt??
1 outdoor master filter dan 1 indoor filter...
monthly aku perlu byr Rm49 selama 36 bln utk indoor filter...
nak tgk rupa dia....
ini dia...

aku bl pun sbb mmg dpt promotion RM699 ni...haha
kalau x mmg xterbeli ok...

Diamond Classic indoor system
manakala..indoor ni utk tapis air minuman & masakan...
maklumat tentang Diamond Classic filter

Six stages of filtration:

Each of the 6 filters with patented design and functions.
Filter A: Top notch ceramic filter, thoroughly filter out impurities: dirt, rust and bacteria.
Filter B: activated carbon, remove chlorine, organic contaminants, unpleasant odours & regulate mineral content.
Filter C: metal ion filter, removes heavy metals and other chemical contaminates.
Filter D: natural magnetic ceramic balls with natural mineral magnetic stones, effectively break down water molecule clusters into the smallest size.
Filter E: natural mineral stones, stabilizes energy in water to keep water molecule clusters at the smallest size for a prolonged period of time.
Filter F: calcium ions, help balance the water to a mild alkaline level.



owh...tak sabar tunggu dia pasang ari sabtu minggu depan...

oh ye..nape aku pilih jenama Diamond??
pertama pasal brand ni boleh dipercayai..
tambahan pulak hampir 40% org2 paragon pasang Diamond ni
so aku anggap ia jenama yg ok lah ye..
tp aku bc mcm2 tentang diamond ni..
so far semua +ve je... 
nak pakai katadyn giler bab mahal...
tupperware punyer pun ok... tp sama gak..mahal giler..

kedua..aku bl brg aku suker tgk after sales servis dia...
kesimpulan aku bl ni sbb offer yg ditawarkan ini...leh bc kat bwh:



ha...ok x offer dia??
yang penting after sales service ok....ianyer sgt2 menjimatkan..

pape pun lain org lain reasonnyerkan??
itulah cerita nyer...
nnt org Diamond dtg pasang filter ni aku show off aktiviti dia ye..
eeiii xsabarnyer!


p/s: hati gumbira sbb 1 lg wishlish mahligai impiana terlaksana....

hadiahnyer bday syafiqah

hmm...
nak ckp mcmmana ye...
al-kisah..kan aku redeem hadiah dari Wyeth S26Mama club....
agak lama gak tibanyer...
rasanyer lebih sebulan gak la...
hari Selasa aritu br dapat hadiahnyer
so....
kebetulan la pulakkan...
last week bday syafiqah kan???hehe...
kena pulak mmg budak pompuan ni mmg dah lama request nakkan menan ni..
so... dah alang2 aku kasi dia hadiah dr Wyeth 26 mama Club ni sbgai hadiah hari jadi dia
aci tak??

ok.. nak tau ape brgnyer...
inilah dia....





muka budak hepi dpt mainan impian...

to wyeth S26 mama club...
tq so much.. ada lg 600point lom claim..
nnt dok ushar catalog lg nak claim ape pulak lepas ni...


Related Posts with Thumbnails