Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

happy 3rd bday my son - IMAN IRFAN -

today is a wonderful day 4 my encem irfan...
pejam celik2....dah pun 3 thn umor dia...
dah beso pun anak mama ni...
harini celebrate bday kat nursery dgn kwn2 ye sayang...
dgn kek Utomen dia...

xde yg lebih mengembirrakan hati ibu ini selain melihat anaknyer gembira...
happy bday sayang...
moga jd anak yg soleh dan bijak serta mendengar kata...amin...






redeem brg offer dr S26 Mama club

pepagi dpt msg kat handpond dr S26 mama club...
ada offer redeem brg...brg yg dah lama aku ushar lak tu...
mmg xleh tunggu lama2 la..
sbb offfer tu untuk harini je n while stock last...

meh bc msg dia:

RM0.00 FOR ONE DAY ONLY! 
While stocks last, redeem Faber Handheld Chopper for 480pts.
Valid on 26/4 for S-26 MAMA Club Members only.
Call 1800885526 to redeem

ni rupa brg dia:

bodo2 pun harga bndalah ni RM 150 gak la...
bole buat blend bubur imran n puri dia nnt..hehe..
kalau x offer....
nak redeem chopper ni kena ada 950pts..
ni dpt half je..


pada ibu2 yg members S26 club mcm Syana & anje mama balqis...pe lagi.
.cuba check point..kalau cukup leh redeem! kalau berkenan la...

comelnyer dia!

comelnyer anak mama kai bj mickey mouse ni....
suka tgk!

imran 19 days y.o

imran skrg muka penuh dgn ruam... xtau ruam susu or ekzema...
kepala dia pun penuh ruam... xkacak dah..huhu

best pulak novel ni...

novel... SEBENARNYA SAYA ISTERI DIA...


dari Karya Seni...
sempat sambar novel ni sebijik ms gi jusco aritu...
dah abis bc pun...mmg best citer dia...
 tgh boring giler ni...
td dah langgan 3 buah novel dr Karya Seni...

1. Suami Aku Ustaz 

2. Usai... Aku Terima Nikahnya


3. Kampung Girl

thanks mummyayu yg suggest kan bl kat web Karya seni ni...


dan xlupa...3 novel lg dr Kaki Novel...
1. Dia Segalanya


2. Isteri  Separuh Masa

3. Bini Aku Tomboi ke?


kata br dpt gaji siap tunggakan....
muahahaha... tgh kaya giler ni...!

mcm nak mkn ayam kenny rogers la pulak utk menu mlm ni...
ayam panggang blackpaper utk org pantang boleh kan???

amik set kenny's family meal tru KR delivery...
yum2!


good luck kakak....n kisah whole week

owh...n3 terlewat utk mama wish kat kak long syafiqah...
GOOD LUCK 4 UR MID TERM EXAM at Tadika Ho..
since awal April aritu dah dpt jadual exam syafiqah...
punyerlag liat minah sorang tu nak bc buku....
konon2 dia rs dah pro sgt la tu....
bc buku laju2....
xpe la kakak..harap kakak dpt jwb soalan periksa dgn baik...


harini hari ke 3 kakak exam...
sib baik papa xjd gi outstation...
kalau x..kalut mama ni...
dah la lom abis pantang lg....haih....

oh ye...next week bday abang uda Irfan...
jgn tak tau...
ari ahad lepas...
gigih aku kluar kejap gi jusco semata2 nak bl goodies utk party irfan nnt
bkn xmoh suruh hubby bl...
susah la nak describe kat dia nak suruh bl mskanan ape....
last2 aku drive kejap ke jusco.... xsampai 15minit bl brg dah balik da...


tp bkn terus balik rmh ea..aku sempat singgah gi butik Avon kat putrawalk...
haha....semua pasal nak bl nursing bra Avon tu...
cuba jaya tanya kot ada size n ada offer..sib baik ada...

Trisdiana Nursing Bra by Avon

dah tempah kat kwn opis dah nak sebulan...xdpt2...xde saiz la tu
last2..terus jd members pulak.....
samabr terus 3 helai nursing bra n seset underware...
bkn pe... semua bra rosak pasal dok sapu minyak 1 bdn dr 1st urut aritu
abis bra kaler kuning.. nampak kusam sgt!
tu yg kena bl baru tu

gilerla aku..lom abis pantg dah leh gi soping...haha...
tp pasni xkuar mana dah,,,
just tunggu 30hb nnt nak bwk Imran gi cucuk sebulan
balik tu plannyer terus ke nursery Irfan utk hantar kek n jajan
kali ni irfan nak kek ULTRAMAN ok!
mlm ni nak suruh papa irfan gi Bakers Cottage suruh tempah kek Ultraman tu....
tinggal nak pack jajan je...
lom dpt ms lg.. 
budak Imran ni siang2 asyik nak berkepit je... xleh buat keje lain lansung!
skrg ni sedang taip post ni sambil kendong dia dlm baby carrier...lenguh pinggang ni weh!
ok..daaaa....sekian utk laporan minggu ni....adios!

mahalnyer kos penghantaran pos laju ek?

lama rsnyer xbl brg online ni....
selalu bl novel je kat kakinovelcom...
tu pun kos penghantaran F.O.C.... so mmg la xtau...

eceli ms bl CD aritu mmg terkejut la dgn harga kos penghantaran pos laju aritu kena caj sampai RM22..
tp malas nak pikir sbb bl brg byk.. so xterasa la...

smlm nak bl botol susu Bumble Bee tu kat lilkaistore.com...
nak klik brg lain xde yg berkenan...
dah ushar kat online shop yg lain xde offer yg sebagus lilkaistore bg....
so konon compom la nak bl...
skali...tgk harga kos delivery tru pos laju malaysia RM20 ko....
botol kos RM69 +deliver RM20 = 89... mahalnye!
terus dok pikir 18kali ni nak bl ke tak?
tp bila dah bahagikan kos sebijik botol dgn harga belian + penghantaran still murah..
baru cecah RM 4.45 sebijik botol

nak bl botol susu MLO terasa mahalnyer sbb 12 bj rm65...
tp xde yah byr delivery sbb leh bl kat kedai dia je...
tp still mahal...sebotol harga dia RM5.41..
tp botol MLO xtahan la.... cepat pecah n warna tulisan cepat hilang...

isy...xbl kang botol dah xde ni... tinggal 8 bijik je free ni... 
stok setakat hingga harini dah kumpul 20 botol...
edeh.... blur kejap...

sikit2 lama2 jadi bukit kan..??

since last week dah start buat stok...
azamnyer..sehari sebotol..
ada gak kalau susu meriah sikit...dpt tarik 2 botol...
hingga hari ni dah dpt byk ni...

syok nyer!
kira seminggu dah dpt 10 botol...yeah!
ini yg buat semangat berkobar2 ni
utk Iman Imran..insyaallah...mama cuba beri yg terbaik utk kamu n anak2 mama yg lain..

tp bila kira2 balik botol..
apsal botol ada dlm 30 bijik je...
rasa dulu mcm byk...
owh..br ingat.. ada tu bg kwn..
ada tu pecah...

nampaknyer kena order botol br nih!
dah ushar botol Bumble Bee kat lilkaistore.com
bl twin pack (8bottle/pack) dpt free lg 4 bottle = 20 bijik dgn harga Rm69..berbaloi2 ni


p/s: tgh tunggu papa bg greenlight + backup utk bl Madela FS tu...kalau dpt...lg berkobar semangat!haha!

memunggah barang...

bkn anak kecik yg dok punggah brg ea..tp mak dia..
haha...
keje aku tiap2 hari..
msk bilik stor.... dok punggah brg baby yg lama2 ni
1 hari.. 1 brg bwk keluar..
kekadang rs semak pun ada..
tp sayang lak brg dah ada tp xguna....


brg yg berjaya dibwk keluar arini...
baby carrier ni...


jap gi misi berjln 1 rmh sambil kendong anak pulak..
huhu




brg smlm yg aku bwk keluar...
ni menan ni...

tu pun pasal hubby tegur.. xde ke menan anak leh pegang2
ak pun terus msk stor n kuarkan ply gym ni...



psss:; cepat la genap44hari...
        harini br genap 21 hari!

teringin nak tukar ke pump ni

td dok google2...
jln2 cuci mata...
tebaca pasal kisah si Madela Freestyle ni...
mcm menarik je....
lenguh pakai spectra3 ni skrg..
ada hati nak tukar baru...
harga pun mcm ok je......
nnt nak pikir2 balik....

sesapa ada guna Madela FS ni leh citer sikit x?
pernah tgk doctor kat opis pakai Madela ni tp bkn FS kot..bunyi dia agak bising berbanding Spectra..
tp xtau la... sbb tgk gamabr je...
cer cite sikit sape2 yg ada pengalaman pakai Madela ni...

owh..teruja rasa nak tempah 1...
harga siap pos RM 1650....worth kan?
siap ada 1 thn warranty...
harga sebenar RM2299....


Freestyle is designed with every mom in mind. The choice is in the palm of your hand!
  • Hands-free accessories provides the freedom for true pumping mobility
  • Rechargeable battery allows for 3 hours of pumping time per charge
  • Small and lightweight weighs less than 1 pound and can fit in the palm of your hand
  • 2-Phase Expression technology smart and powerful pumping that is proven to mimic a baby natural nursing pattern and get more milk in less time
  • LCD screen, digital display  lit screen provides a digital display that can also be used as a nightlight for those late pumping sessions
  • Memory button  allows mom to save her favorite pumping pattern for ease and efficiency for the next pumping session
  • Cute tote bag holds pumping essentials and more. All of the coordinating accessories are removable, so tote can be used separately.


pesen terbaru.. nak tido sambil dikendong

adeh...letih maknyer sensorang kat rmh ni...
suruh tido terlentang xnyenyak..
suruh tido meniarap nagis2...
kasi minum sampai muak susu dah...
rupanyer nak tido kendong...
letih la mak...


rasanyer berat Imran dah cecah 4kg lebih kot
tgk dagu pun dah berlapis...
sib baik ada pouch lama bl ms bersalinkan abang irfan dulu...
letak dlm ni br nak tido..
nak kendong kat tgn mmg lenguh la...




kalau mcm ni tiap2 hari...
keras la badan mama imran kena tido duduk ok...
eh xdela...
agak2 dlm 1/2 jam dia betul2 lena 
pastu br keluarkan dia dr pouch n baringkan dia...huh lega!
br lah leh ber pumping n msk utk mkn sendri....
Imran2...byk tol kerenah kamu!!! 

koleksi cloth diaper imran....

koleksi cloth diaper Imran yg ditunggu2 dah sampai hari Jumaat lepas
dpt2 je terus xsabar nak pakaikan kat Imran...
tp mcm biasa....snap dulu...hehe...

eceli CD yg aku bl ni bknlah koleksi pertama CD yg ada...
eceli aku dah ada 2 helai CD jenama COOLABABY...
dan CD ni bknlah aku bl pun...
sbenarnyer CD ni adalah antara hadiah yg Irfan dpt ms 1st bday party dia dulu
my  wife's officemate yg bg..
tp ms tu kan kesedaran penggunaan CD ni sgtlah kureng...
so aku simpan je CD ni...
lani br la CD tu dikeluarkan semula..
inilah CDnyer...

CD ni ada 2 jenis...
1 jenis pocket diaper & 1 lg jenis AIO


yg terbaru aku bl jenis pocket diaper...
tp kain dia jenis printed Minky jenama Weegro...sedap je pegang...

oh utk makluman Minky adalah sejenis fabrik yg begitu cantik dan lembut seperti baldu. Fabrik ni sejuk dan lembut terutama utk bayi..biasanyer dibuat selimut, cadar, baby bedding set kusyen dll..

so..jom cuci mata tgk koleksi CD Imran yg br tiba ni ye...

ha..cun x??? 
eceli ada promo..bl 5 percuma 1...untung tu..terus dpt 6 helai
campur 2 yg sediaada ada 8helai dah

ni brg tmabahan yg aku bl sbgai starter pek utk menjinak2kan diri dgn CD-ing..
yg colourful tu washable liners, ada laundry detergent dan net bag..
tp rasa nyer kena bl "flushable liners" brand lunatots tu kot
Imran jenis suka berak sikit2... rasanyer lg mudah letak flushable liners tu nnt....
utk wet bag semua nnt bila dah stat nak antar nursery br la bl nnt

ok...bila nak stat pakai ni...
brg semua dah ada ni...
ok...sambil tu urut2 sikit tgn, pusing kepala kiri n kanan..
buat senaman regangan sikit....
rasanyer hari ke 30 nnt kot br nak stat...haha
CD ni pun lom cuci lg ni...
amik feel dulu..hehe...

ok..jom tgk rupa imran pakai CD ok...

gambr model yg pertama


dan gmabar kedua...


masukkan dlm FB gmabr ni...
my cousin ckap nampak baby bulky sgt!
mmg iye pun... tu pasal aku plan nak pakai bila umor dia dah sebulan kot
sbb serius...mmg besor lampin dr tuannyer...
silap haribulan nak pasang butang bj jumper n romper dia pun xmuat...hehe

ok... sekian n3 excited dpt CD ye...dada


masa utk bukak hadiah....!

hi untie2 semua...
hari ni sy bersiaran bg pihak mama sy...
buat pertama kalinyer....sy interpreme kat blog mama sy...
untie2 semua dah tgk sy kan????
cute xsy???? 
sape sangkakan...rupa sy mcm kakak syafiqah sy ms lahir
cuma sy lebih hensem dr kakak sy tu...
kakak sy dulu tembam lg montok...
sy berat tp cute...xla bambam mcm kakak sy dulu...hehe




ok...harini sy nak citer pasal hadiah yg sy terima dr kawan2 dan jiran2 mama&papa sy...
owh..terima kasih pada uncle2 n untie2 yg baik hati kasi sy hadiah...
kata mama sy....mcm tau2 je sy xcukup bj...
lebih2 lagi bj tido...
smpai hati mama sy xblkan sy baju lansung tau...
abis semua bj2 yg sy pakai...recycle dr bj abang irfan, arwah kakak batrisyia n kakak syafiqah...
ala sy xkisah pun...
tp kan smapai waktu mlm pun kena pakai romper...melampau tu...
kata mama dia xtau mana dia letak bj tido abg irfan dulu...
dia kata dia tersedekah kat recycle center kat jusco kot...

so.... org lak mcm tau2 je nk g hadiah bj byk2 kat sy
tp idok le byk sgt..tp kira ada lakan..

so...jom cuci mata ek....

eceli hadiah sy dpt xbyk pun..
tp ni pun dah mcm byk..tq ea untie2 n uncle2...

ok...ni hadiah dr jiran sblh rmh..uncle yan & untie yani n abg akil & izzat

ni hadiah dr jiran depan rmh - uncle iszham & untie norisah & abg adam

ni...hadiah dr BFF mama - untie Lyn, uncle Naz & kakak maisarah 

owh..xketinggalan dr daddy saudara saya...: uncle uda & untie wana serta kakak zara
siap ada voucher RM100...leh bl bj kata mama..haha

ni..dr jiran blok D merangkap ustazah kakak syfiqah ngaji setiap mlm selasa n jumaat -
untie Zalina dan kakak dhia nn abg erman

lastly.... jiran mama lg...rmh 3 dr hujung - untie ain & uncle kerol jugak abg ad & akid

yea...ada  bj, ada losyen, ada menan...complete semua..walla...

ok..last bu not least...
me @ 15 days of life...

sy dah bertambah tembam!!!!


bila teringat rasa kelakar lak

hmm...
eceli aku masih teringat2 pasal benda ni
sbb tiap kali nak tido je... tgk benda ni mesti teringat2 balik kejadian ni

eceli pasal benda terakhir aku buat sblm bersalin aritu...
kalau sesapa bc FB aku 29.03.12 yg lepas..aku mention mcm ni


dan serius....semua benda yg aku catatkan dlm FB tu mmg aku dpt buat...
kalau nak tau...aku keluar time tu jam 11.30 pagi...
tempat pertama aku pergi adalah ke Jusco Equin...
sbb nak renew` lesen memandu kat pejabat pos dlm jusco tu..
lepas tu br gi soping...
kalau ikut hati mcm xlarat nak jln kaki nak msk jusco..
tp sbb aku mmg berazam n tekad nak bl benda ni ..aku gagahkan diri jln jugak msk ke area bantal2

aku bl bendalah ni



beli bantal ok.... harga dia RM90 sebijik...tp kan tgh sales
dpt la half harga....
hubby siap tanya...apsal awak bl bantal ni???
alasan aku sbb tiap2 mlm aku xdpt tido lena...
aku perlukan bantal yg boleh ransang minda dan bg terapi kat aku supaya leh tido...haha....boleh camtu...

then br gi bank...
ms kat bank ni lg la... boleh irfan tido dlm kete...
nak taknak aku terpaksa dukung irfan yg seberat 15kg bwk msk bank 
sambil tu tulis borang sambil berdiri....
ms ni terus rasa sakit kat ari2 dah....

hambik aku mlm tu stat rasa sakit...esok terus terberanak...
tu yg aku rs nak tergelak je bila tgk bantal ni...
lg pun sorang jiran aku kan siap tulis kat dlm FB tu....
balik shoping terus terberanak...hah...masin betul mulut dia...
mmg kenangan xleh dilupakan lah...

bila baby kena KUNING....

last week...hari Rabu...Imran nampak sgt kuning....
eceli ms nurse dtg check kat rmh hari Isnin tu (hari ke4) dah nampak mcm kuning
tp nurse suruh pantau sendiri...
lama2 mmg ketara nampak Imran makin kuning
then..terus bwk ia gi klinik utk check kuning dia...
so result bacaan bilirubin dia 13.8....
aku n hubby mmg agak blur pasal kuning ni.. 
n doc ckp bacaan kuning imran xsampai ke tahap bahaya..tp still tinggi
FYI... bcaan bilirubin bahaya n boleh thn di wad kalau lebih 17..
paras normal dlm 4...
doc suruh dtg balik hari jumaat
tp esoknyer dtg lagi nurse ke rmh nak check aku n anak...
dia kata suruh dtg hari tu jugak skali lagi ke klinik...
ptg tu gi lagi... tp alhamdulillah bacaan makin turun ke 12.3..
then mcm ari smlm..doc suruh dtg lepas 2 hari..

so spatutnyer ari sabtu kena gi check paras bilirubin kuning imran...
tp aku xpergi pun...
kebetulan ari sabtu mmg hari akhir aku berurut...
amik pakej 3 hari je urut..
pakej ni termasuk urut n tunku utk baby skali..
dah alang2....kakak yg urut ni dah mengerjakan imran..
dr mandi samapi la menjemur Imran kat bwh matahari pagi pasal dia still kuning...
so...mmg kitaorg xbwk la dia gi jumpa doctor..
lg pun nmpak kuning dah xkuat...

tp kan..br aku tau cara nak jemur baby ok..
kalau x...tiap2 hari aku just bwk dia dpn rmh utk jemur kejap
xsampai hati lak nak tanggal bj semua..
yg ni mmg kaw2 Imran kena jemur dlm 10 minit mcm tu

ni gmbar ms mandi..
kakak kinanti ni mandikan Imran...sblm tu dia buat facial sikit utk Imran..
ala..bersihkan mana patut...urut2 sikit..bdan Imran byk kesan bersalin kulit


pastu...pakaikan lampin...
readykan air susu perah sebotol..
then bwk Imran ke depan rmh...
b4 tu hubby dah readykan letak meja study syafiqah n beralas tikar getah

memula jemur depan badan dulu...
mata Imran ditutup dgn blanket dia sambil bg dia minum..
kalau x...menangis menjerit2...
lepas 5 minit... terbalik kan dia




alahai sian anak mama....


lepas tu br la pakaikan bj...
tp serius ok...ptg tu kuning Imran nampak makin pudar..
then esoknyer dah xde kuning lagi...

tp kan bkn skadar menjemurkan baby je..
kita sbg ibu yg bg susu badan kat anak pun kena buat something jugak...
mcm aku..minum susu kambing... xdpt bl yg fresh...
aku minum susu Hi-Goat ni produk HR...
nampknyr berkesan...rasa pun sedap..
tp aku tambah dgn milo or horlicks la...br feel sikit nak minum



kira Imran kena kuning dlm 5-6 hari gak la..tp xserius..
alhamdulillah....skrg semua dah normal balik

1st item dibeli online sepanjang pantang...

hmmmm tu pun nak kecoh kan??
harus kecoh ok....masuk hari ke 12 berpantang...
blur kejap kepala...
boring pun ada.... xsabar nak keluar rmh...
rasa berkepam badan dok terperap dlm rmh...
dlm otak ni mcm2 nak buat tau...
kalau dpt gi soping...bestnyer...
bwk kuar baby baru mkn angin pun best...
tp xbleh...

so.... dah puas tido...
dah pam susu semua..
ms utk ber online...
dr b4 bersalin airtu dah dok buat ulangkaji n usha beberapa web n blog...
akhirnyer.... 
setelah fikir 400x....dan keputusannyer...
sy soping online kali pertama utk brg baby adalah...
CLOTH DIAPER....
sy bl brand murah je dulu....jgn tamak2....kata nak mula berjinak2kan...
sy bc byk fakta..... so...yg terbaik... bl yg biasa2...cuba pakaikan pd anak...
kita serasi..anak selesa leh continue bl lg...
kalau xok.. leh bl brand lain lak..betul x????

ok... td br melabur RM207 utk 6 keping CD jenama Weegro jenis Minky jenis pocket diaper come with 2 microfiber inserts each...
dan beberapa brg lain utk accessories termasuk laundry net bag, liners dan pencuci Autumnz...

utk hampir 2 minggu berbaby br..
sy dah pakai hampir 80 helai lampin pakai buang...
sehari mmg 1 plastik smpah kena buang...
rugi sesgt.... harap dpt CD nnt leh la kurangkan pencemaran..

ok..pada yg nak tau...sy bl CD tu kat blog ni : www.littlepreciousgarden.com

dan ini rupa CD sy order tu...nnt betul2 dah sampai sy show off ok...




Related Posts with Thumbnails