Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

susahnyer nak potty train utk irfan

hmm...
dah byk kali nak try potty train utk irfan..
tp payahnyer....
dia tetap nak pakai pampers...
pastu..kalau pakai spender... asyik bocorje..
xmcm syafiqah..syafiqah dulu senang nak ajar dia...
org kata kalau syafiqah nak terkucil dulu..
dia nak la bg tau n kalau terkucil gak @ least dpn toilet..
ni irfan..xnak ckp pun...
pastu dah kencing dia gelak je..

ni last option....
td order training potty pant ni...
order 5 helai terus..
xsanggup nak lap kencing dia byk kali..
dah la dia suka dok kat ruang atas yg lantainyer jenis laminated timber floor
lama2 kembang lantai tu...
lg pun mama Irfan xdone nak pantau irfan sentiasa..
kan mama ada adik Imran...hehe
kalau ok senang sikit....

ni seluar dia..


Measurement Chart: 
Measures Size 80 Size 90 Size 95 Size 100 
Waist before stretch 34cm 36cm 37cm 39cm 
Thigh 24cm 25cm 26cm 27cm 
suitable for child at height 70-80cm 80-90cm 90-95cm 95-100cm
suitable for child at weight <11kg><13kg><14kg>>14kg 
recommended age 
(standard Asian kids size) 
age 12M-18Mage 18Mage 18-24Mage >24M


Descriptions:- 

    • 5 layers, perfect in quality
    • Training pants help motivate your child
    • Potty training pants are a fun and secure way to help your child take the next step to potty training. They are NOT diapers; they are designed to aid in the potty training process.
    • Training pants are great for containing leaks, but don't mask the wetness.
    • This will help motivate your child to become potty trained.



akhinyer...Garrett Popcorn!




owh..tq tu my beloved adik bongsukan yg sudi belnja akak mu yg ketinggalan zaman ni yg teringin nak mkn popcorn Garrett...
org lain dah berkurun merasa.
awak nak menjejakkan kaki ke  KLCC nak bl pun xdone rasanyer...

smlm adik aku dtg dgn adik no.6 kat serdang ni
baik hati adik aku menunggang kuda..eh silap..tunggang motor jauh2 dr kl ke serdang ni ha
ala dia dtg pun ada tujuan tu...
aku jual aku punyer stepper kat adik aku..
giler 2 thn lebih beli..pakainyer kejap je...
konun dulu bl stepper tu nak senaman kuruskan badan...
last2 terbiar je xberguna...
skali adik aku kata nak bl stepper kat Fitness consept harga RM189.
aku ckp xyah..aku punyer tu bl kat FC tu lah...
aku jual RM50 je kat dia...mmelompat kegirangan dia...
tu yg dtg nak amik bendalah tu...
dah alang2... aku kata teringin nak mkn Garrett ni...dia ckp nnt dpt gai dia blnja..
mmg baik adik bongsu aku sorang ni
moga Fadlisyah sentiasa dirahmati Allah n berbahgia selalu.muahahhh!

ok.ni rupa en. Gerretnyer



emmm...sedapnyer perisa caramel...
mmg puas hati mkn garrett ni...dia punyer popcorn bersalut sepenuhnyer..
tp....MANIS GILERRRRR!
byk lak tu..seswai la dgr hrga dia yg berbelas2 hinggit tu...
ni mau seminggu 2 baru abis ni....

owh..ada lg mamat ni blnja..

cupcakes chocolat-world...rasanyer ok la..tp besor giler...
dlm xde filling... tu yg xbest tu...


to my big younger brother..tqvm ye...

pss: br lepas mkn superbig cupcake ni...kenyag rasanyer





my new crocs sandal

lama giler xsoping kasut ni..
lebih2 lagi kasut crocs..
xsalah aku...setiap kali lepas bersalin...
mesti aku bl sepasang sandal crocs baru utk pakai...
la ni...bl lg sepasang..
yg lama dah buruk no dah...
ada sepasang yg last aku bl dah terkecut pulak...
manala aku tau sandal crocs ni xleh jemur kat tgh panas tghari...
nnt dia jd kecut...terus sempit dah..
tp kekadang pakai jugak..

ni br lepas blk dr Jusco Cheras Selatan..
soping kasut Crocs kat situ je..
aritu dah terjah Midvalley...cantik2 kasut kat MV..
tapi byk saiz xde..aku pakai saiz 8
kat Jusco Cheras Selatan ni design lain yg ada...
design yg aku berkenan kat MV aritu kat Jusco CS xde pulak

ok...ni hasil belian tadi...
xlupa sepasag utk syafiqah jugak..kasut dia mmg dah rosak abis dah...
bl kasut nth ape2 jenama ni 2 bln je pakai ok..lepas tu dah nmpk  buruk dah..
baik pakai crocs ni ha.....nmpak cun n kemas je sepanjang masa


kasi zoom sikit kasut aku bl ni

springi flat RM 169
bl yg murah2 je...yg cun RM200 keatas... syg duit nak byr...
kasut ni best..leh memeri..seswa idgn kaki aku yg jenis mcm kaki itik ni...

syfiqah punyer jenis crocband slingback girl..RM129

kalau ikutkan..
hari tu yg kat midvalley punyer kasut utk syafiqah lg lawa..
aku berkenan sgt...boleh buat kasut raya skali...
nyesal pulak xbl..aritu punyer yg ni


dazzling des....lawa giler...tp kat crocs jusco cheras selatn ni xde la pulak...

kesimpulannyr.
nak bgtau n ingatkan korang2 yg ada crocs ori tu..
JGN JEMUR KASU CROC KAT TENGAH PANAS OK...NNT KASUT KECUT!!
sbb kasut ni getahkan....
1 lg tips kata budak kedai croc tu..
kalau kasut croc kita lama2 rs cam dah longgar..senang je..
amik HAIR DRYER...pastu PANASKAN KAT AREA YG LONGGAR TU...
nnt..dia kecut balik..
tu rahsia dia ok..
daaa

bila abg jaga adik pulak

ha..aritu mintak tlg kakak jg adik...
kali ni abg puLak bising2 nak pegang n jaga adik while mama solat jap..
xbg kang irfan jerit2...
bagi jugak la dia peluk Imran...
tp risau je.sbb adik Imran dah nak sama beso mcm abg irfan dah...


ni gmbar ms mama nak solat...
dah nak msk rakaat terakhir dgr adik imran dah nangis nagis..
rupanyer si Imran dah  terlentang...tp still atas riba abg Irfan lagi
aBg irfan diam je..xde pulak marah or pujuk adik..
rupanyer sambil peluk adik mata dia tgk tv kat luar bilik...
adik pulak dah la dobot..berat lak tu..
tu yg terbaring tu...
kelakar lak....

tp xpela,,yg penting..anak2 mama rajin tlg mama jg adik n buat keje..
dpt solat dgn aman pun dah mencukupi...alhamdulillah....

happy 7th anniversary to me

today
28th May 2012 
adalah hari ulangtahun perkahwinan ku yg ke 7


eh...pejam celik je dah 7 thn ek...
anak dah 4 org....uit..ramainyer...
alhamdulilah...

arini my hubby da on d way blk dr trip memancing kat tasik kenyir...
dgr citer sekor ikan pun xdpt...
xpela..g penting dia blk bwk diri dlm keadaan sihat walafiat cukup la...


thn ni.....xtau nak bg hadiah pe kat hubby...
sbb hubby dah penuhi pun my wishlist lepas bersalinkan Imran aritu..
antaranya nak beli pump Madela Freestyle..
dah cukup mahal dah hadiah tu.....(w/pun half lg i pay)hehe

insyaallah kami nak celebrate dgn gi mkn2 mcm thn2 sblmnyer..
n restoren yg dipilih sama mcm last year..
nak mkn kat BUBBA GUMP...
cuma harapnyer xjd mcm thn lepas..
i mean...last year lepas je smbut anniversary ....
3 bln lepastu sedar dah ada Imran dok terkuet2 dlm perut...
heee ngeri weh! xsengaja...
thn ni idak le kan...
lg pun br nak msk 60hari pantang...
kita kena pantg 100 hari..
pastu gi psang implanon...haha...

eh...dah merepek pulak n3 ni...

k la... to me n my beloved hubby....
Happy Anniversary sayang...
love u so much....
moga Allah kekalkan hubungan kita hingga akhir hayat
dan dikurniakan zuriat yg soleh dan solehah..Amin

gmabr kami ber-4 awal thn 2012..

bila syafiqah blk rmh sentul....

skali skala bila blk rmh mak kat sentul...
org yg paling seronok adalahh 2 org budak kecit tu..
sapalagi kan...syafiqah n irfan la...

ari sabtu lepas blk sentul...
kebetulan Bonda syafiqah sibok nak gi cuci rmbut kat kedai cina bwh rmh..
pelagi...dia ajak syfiqah..
memula syafiqah malu2 kucing xmau ikut...
mama syafiqah suruh pegi jugak...
suruh bonda belanja syafiqah cuci rmbut skali...
bg dia pengalaman mencuci rambut di saloon...
haha...selalu potong rmbut je...tp kat quick cut je..
ni gi cuci rmbut lak..
mamanyer syafiqah xikut...
tp pesan gak kat bonda suruh snap gmbar syfiqah nnt....

ha..dpt pun.2 keping jek...sabau jelah..
tp gmbar dia tgh syampoo rmbut xde..
gmbar rmbut dah blond je ...jadikla..
jom tgk model rambut ye..



hah...cun x saya???hehe

bkn main suka dia dpt rasa penglaman basuh rambut kt saloon..
nak harapkan mama bawak???hmmm..enth bila la...

baiknyer kakak Syafiqah ni....

tiap hari belah ptg or mlm....
bila budak 2 org tu dah balik dr sekolah or nursey...
kalau mamanyer ni xsempat nak buat pape..
mmg dedua budak ni kenala tlg mama jg adik 
xleh kata tidak...nnt mama marah...
hehe..lg pun syafiqah mmg suka jg adik dia..
lebih2 lagi kalau kasi can dukung adik
stakat pegang botol susu mmg dia buat muka...

ni gmbar 2 hari lepas...
dlm jam 7> camtu...adik xmoh tido..
tp nak org pegang je..
mama nak solat magrib...papa sibuk masak.
so. tugas kakak la tlg jgkan adik Imran


oh ye...xkan kakak je tlg jaga adik...
abg pun tlg jugak..
tlg ngacau! hehe..

xde la....
abg sebenarnyr xleh jumpa adik imran...
asal jumpa mesti nak cium..
mesti nak pegang tgn adik\mesti nak korek hidung adik...


see,,,sibuk nak cium adik...
abg sayang adik.....

suka tgk pic mereka bertiga mcm ni....


sekadar cuci mata: Charlie Banana CD

Charlie Banana Cloth Diaper adalah Hong Kong-based company..



bc review momma yg pakai CD Charlie Banana...mcm bagus...
baca kat MCDP...ramai ckp best
diaper dia lain dr yg lain...
xpakai snap button kat depan tp pakai adjustable stripe kat leg...


maksudnyer ada tali leh laraskan kat peha mcm dlm gmbar

pic kt to: livewithlevi


CD ni jenis one size leh pergi dari XS ke L...
harga pun lebih kurang harga CD lunatots...eh bukan..
harga dia mahal sikit je dr Lunatots..dlm RM75 selai
tapi paling best dia dtg dgn 2 helai insert...
mcm CD mahal jenama lain biasanyer selai je insert





owh...sgt teruja...
leh order 1 ke 2 helai ni...
jom cuci mata tgk CD dia...cun2 ko...






owh tidak!!! terjebak lg!!

review CD lunatots

salam semua....
sejak dok rmh ni ilmu xberkembg sgt...
kalau citer asyikla pasal anak n soping je..
soping pun asyik la CD je...bendalain xde dah...
awal2 bln aritu giler soping brg utk berBF..
bila dah dpt...terus ubah selera soping brg utk CD pulak...
serius wei...mcm korang mula2 nak BF..sibuk cr botol, cr pump, cr mcm2 kan
bila korang terjebak dlm ber -CDing ni...lg giler excited dia
bila berCD ni kita ada byk choice nak membeli-belah utk CD
dr harga murah ke harga mahal
dr jenis AIO ke paling canggih -AI2....
dr beli CD jenis plain ccolour ke design2..
gila babeng syok!

ok la...last n3 aku citer pasal aku pakai CD coolababy n weegro minkykan
laaa ni nak citer pasal pakai CD Lunatots pulak...
terjebak jugak bl lunatots..
bkn pe...al-kisahnyer pasal aku dah daftar jd member Lunatots awal mei aritu
tu pun pasal bl cooler beg Suri...
FYI....kelebihan jd ahli ni dpt bl brg jenama Lunatots 20% di bulan anniversary..
so..this month is my anniversary month...
so...kebetulan dah terjebak dlm berCD ni...lunatots kan mengeluarkan CD...
dok la telek dia punyer brosur...pastu dok kira2 budget hrga sekeping CD siap tolak diskaun tinggal bape...
kena pulak dlm hati teringin nak pakai CD berjenama Malaysia..
pelagi... pujuk hubby gi bl la kan utk cuba...

jadinyer...sabtu lepas ke Lunatots Putrajaya utk pilih n beli CD tu..
juling2 mata nak bl CD...siap pegang culculator lg tu..


utk permulaan aku bl 4 helai je..
2 jenis poket V2 (velcro) dan 2 jenis AI2 Premium


blk tu cepat2 terus basuh bagai...xsabr nak guna ni...
cuma AI2 je xleh guna lg... kena basuh soaker dia smapai 5kali..
dah la lambat kering...itulah kelemahan pakai soaker bamboo ni...
aritu ms bl nak bl skali soaker microfleece AI2 tambahan...
tp xde stok...itu pun 1 kelemahan Lunatots ni
barg dia memnjang abis je...tensi ai..

ok...review pakai poket CD V2 & AI2 Lunatots ni seperti berikut:

1. CD lunatots mmg cun. xtebal n xnipis. 
paling best dia boleh laras ke 4 saiz iaitu S,M.L & XL. 
xmcm CD jenama lain yg leh laras ke 3 saiz je..
2. aku test pakaikan Imran CD V2 ni waktu mlm dgn letak 2 insert.
 Superb mrbeles! xbocor pun. Sesuai utk guna waktu mlm..tp tulah..kena pakai 2 lapis la
3. utk CD AI2 Lunatots, memandangkan soaker dia xkering2 n xabis prewash lg, 
aku still gunakan shell dia..
xleh thn wei tgk CD tu..dah bl tp xleh guna lg...
aku cuba je letak insert CD weegro tu atas shell tu, then alas dgn liner...
 xbocor pun. 
Insert n liner tu pun xbergerak. Shell tu leh pakai utk 2 kali changing la..
mmg jimat CD...
4. Kelemahan: pada aku utk insert bamboo utk AI2 premium tu...
serius lambat giler nak kering...kalau nak jugak pakai bamboo utk montot anak,
kena bl extra soaker Bamboo lunatots ni dlm 3-4 helai..
kalau x...jgn harap nak pkai selalu CD ni...
cara lain, mcm aku buat kat atas, pakai insert lain letakkan dlm MF bag/alas dgn liner
5. kelemahan 1 lg: utk AI2 premium ni..dia punyer snap velcro tu xbape kuat la...mcm senang nak terbukak je.. tp xterbukak pulak..hmm...tp still xbape kuat la

imran pakai lunatots V2

imran pakai Ai2 premium

kesimpulannya...CD lunatots mmg best...
nak compare dgn Coolababy n Babyland...rasanyer cam sama je
ketiganye cantik..tp Lunatots pun CD mahal kan...
jd kualiti kain dan jahitan dia mmg berbeza la..
dia punyer AI2 premium shell ada mcm CD grovia..
nnt aku comparekan dgn CD Grovia ye..sbb aku ada bl selai jenama Grovia ni
nak test la jugak brand mahal dr US ni kan...

disbbkan kesedapan memakai CD ni..
tmbahan faktor CD ni leh laras ke saiz XL...
aku amik keputusan utk tmbah koleksi CD lunatots ni
jd nyer...tghari td ke Lunatots putrajaya lg utk bl lg 4helai CD bersama insert tmbhn


so now..i have 8 helai CD lunatots dimana:
2 AI2 permium
2 poket V2 button
4 poket V2 velcro


aku jugak bl sikit accessories utk CD ni..
mcm microfleece Liner bag - tujuan leh pakaikan kat shell AI2 dan sbgai tmbahan insert utk CD AIO..





so pd korang2 yg br nak berjinak dgn CD.. Cd lunatots ni boleh la dijadikan koleksi CD jugak utk harga mampu dimiliki... lg pun we should proud dgn produk anak malaysia kan???



sy dah BOTAK!

hi....
nak tgk rupa sy dah botak??

ms ni rambut sy br lepas kena gunting kasi pendek dulu.....
kata papa...dah pendek br leh cukur pulak kasi botak...


see..see...panjangkan rmbut saya???
jenuh mama & papa sy kerjakan rmbut dan kepala sy ni...

akhirnyer..lepas sejam...
sy siap mengamuk2...kena mandi n tertido2..
barulah rmbut sy berjaya ditogelkan ..

inilah rupa sy skrg...
budak botak nangis2 nak pakaikan baju..
comel x sy pakai CD lunatots ni???hehe

inilah saya...
lena di ulit intan lepas penat nangis2 lepas mandi...




seronoknyer ber CD! -review poket CD jenis minky & PUL

hmmmm...pejam celik pejam celik..
dah nak sebulan ber CD utk si Imran...
pengalaman yg seronok rupanyer ber CD ni...
memula terasa kekok...berselang seli jugak la pakaikan DD...
lama2 xde lagi...
memula pakaikan waktu siang je... pastu cuba waktu mlm lak...
ada la bocor2 sikit....

imran wearing Coolababy Dyeable Chacoal CD


dpt kesan 2 sebab bocor..:

1. baby imran peha kecik..so...bila dia baring mengiring (waktu menyusukan direct) so..pee diapun mengalir la keluar dari tepi peha tu...

2. insert xcukup absorb.....yelakan..memula pakai sah2 insert tu br basuh 3 kali...pastu pakai... so..fungsi menyerap dia still xbape baik lg... jd... pakai kejap dah bocor..kena pulak imran jenis heavy wetter...dah sah2 Imran minum bykkan...laa ni..dah basuh byk kali...kuasa menyerap dia berganda2 la...no more bocor lg...kecuali lupa nak tukar CD (pakai lama sgt..harusla bocorkan)

bila dah nak sebulan pakai CD mmg rs syok...
sebb ringkas sgt.. nampak Imran pun comel je dia...
tapi tulah..koleksi nyer ada 8 helai je...6 dr jenama Weegro minky printed...
2 dr jenama Coolababy

jenama Weegro ni aku bl dulu sbb dia tgh offer...
lg pun awk kat 1st timer nk pakaikan anak CD...
mana la tau pasal jenama n jenis CD yg bagus utk pakai...
tgk dlm gambar je...rs pun xpernah..
nampak murah...pelagi beli lah kan...
bc review org pasal penggunaan CD ni mcm paham xpaham je..
so...bila CD dah smapai kat tgn... then dah basuh  n stat guna..
baru tau kelebihan dan kekurangannyer..

ok la ni biar aku buat review pasal CD yg aku ada ni ye...

CD pertama :


Jenama: Weegro
Inner: Soft suede clothOuter: Minky FabricSize Adjustable: 4kg to 17kgs Brand Origin: USAMade In: China




jenis CD ni mmg besar...sah2 dia dah tulis utk berat smpai 17kg kan... 
awak mana tau.. main bl je...
mcm imran, bila dia pakai mmg nampak bulky sgt! lg pun insert dia boleh thn tebal. 
klau pakai waktu mlm dgn 2 insert, lg kellakar rupanyer... 
dah jd bontot bertambah besau n tinggi dr kepala n badan dia..

pada aku..utk CD weegro minky ni bole pakai bila anak dan 4bln ke atas...dlm keadaan skrg ni bole pakai gak..tp mmg bulky la...mmg kelakor la rupa dia... 
peluang utk bocor ada sikit sbb besar CD dr tuan...

imran pakai CD weegro minky


CD kedua : COOLABABY AIO & pocket (button)

ok..utk brand Coolababy ni..serius aku ckp.. mmg best... xkisah la jenis AIO atau pocket...sbb cutting dia mmg cantik, xtebal n xnipis...mmg cun2 la.... insert dia pun xnipis sgt..baby pakai terletak cantik dan kemas...cuma jenis AIO tu bila basuh nak kering tu extra lebih ms sikit la berbanding pocket diaper...insert dia kejap je kering..
shell dia lg la cepat kering...so kalau shell dah kering dulu..leh pakai dgn extra insert yg diberikan

 CD coolababy AIO ni  Outer PUL, Inner Fleence, Insert Microfiber dijahit di dalam poket. 




Manakala jenis pocket dia dtg dgn 2 pcs insert microfiber

pd pendapat aku utk CD coolababy ni...mmg best pakai..
tambahan harga dia juga sgt affordable...leh dpt dr RM23 ke RM26 sekeping
ikut offer la..kena pandai cr dlm internet

tapikan...ada tapi la pulak...
bkn nak citer pasal 2 jenis CD kat atas tu..
tp nak citer jumlah CD yg aku ada skrg...sgt2lah xbest...
mcm aku mention b4 ni...aku ada 8helai je CD..
aku guna CD ni dah almost 3minggu...
serius aku ckp...jenuh nak basuh tiap2 hari ok....
sebb sehari siang mlm lebih kurang, mmg kita pakai dlm 6helai...
tu pun kekadang aku selang seli gak dgn DD..
sbb ada gak penyakit M tu dtg buat aku malas nak bsh CD tu utk guna keesokan harinyer...

jadinyer...last week...
aku tlh mengorder lg 2 helai CD jenama Coolababy lg...dan 3 helai jenama Babyland
tp aku amik jenis Coolababy Dyeable Bamboo Chacoal...
while Babyland jenis Bamboo Chacoal (tp lom dpt lg)

utk CD  Coolababy Dyeable Bamboo Chacoal...
jenis pocket gak...cuma inner dia je berbeza..
yg lain semua sama....konon nak rasa la pakai CD ada bamboo kan...

br la seronok sikit...
kira skrg aku ada 10 helai dah.
tp still xcukup ok... yg Babyland tu lom dpt lg

jd nyer ari sabtu lepas...
aku merengek2 kat hubby ajak dia bl CD lg..
tp aku nak cuba jenama lain lak...
kali ni nak bl jenama Lunatots pulak...
hubby bising2 gak..kenapa msti nak bl jenama mahal???
whynot stay with 1 brand only...n yg murah2...
ok....aku bg sbb...

ni dr pembacaan aku la kat otai2 CD kan...

1. utk new beginner CD ni...jgn terus bl byk2 1 brand CD...sbb kita cr yg paling baik n selesa utk baby n kita yg nak menguruskan CD tu..so sebaiknyer bl 2helai dulu....mcm aku dah terbl weegro minky sampai 6 lai tu kena la redha ye...dah leh jd contoh kat sini kan... ha..dah terbeso...bulky lg tu..agak kureng sesuai utk newborn....jd..kesimpulannyer try n error la.

2. nak gak rasa beza CD mahal n murah...dr segi kualiti kainnyer... jahitannyer....materialnyer...ketahanannyer...
boleh la kita buat perbandingan nntkan....lg pun bknnyer rugi pun....kita nak pakai CD nikan lama...insyaallah smapai umor baby 3thn....ha... xrugi la duit tu dibnljakan...org kata "kalah membeli, menang memakai.."hehe

3. utk buat perbandingan..yg ni part nak guna siang/malam dan bape kuat absorption setiap CD tu...mcm aku bc dlm beberapa blog yg dah pakai beberapa jenis CD ni...diaorg ckp...cth la kan...CD A ni mmg bagus absorption dia..tp sesuai pakai siang n antar ke Babysitter nnt... utk yg jenis B ni pulak...dr brand XYZ ni paling bagus pakai ms waktu mlm...xyah pakai 2 lapis pun power...senang nak bwk travel...cth lakan...so... kalau aku pakai 1 jenis je...mana tau ada jenis lain yg power mcm tu yg senang aku nak guna n uruskan

buat ms ni 3 sbb la aku dpt kasik kat hubby...
so..mamat ni pun setuju...
lg pun kalini aku nak try la jugak rasa fabrik bamboo dan jenis AI2...
so... akhirnyer...kami ke Lunatots putrajaya utk bl CD...
nnt aku smbung next n3 ye...apa hasil belian kat sana n review CD lunatots yg aku dah pun sempat guna arini.. 

ok...sekian sikit tips n review yg dpt aku kongsi utk sesapa yg br nak berCD mcm aku...



Related Posts with Thumbnails