Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

alhamdulillah.... sah sudah!

tahniah buat adik aku yg ketiga ( adik bwh aku)...
mohd fazil abdullah yg dah sah jd suami org skrg...
bkn sorang dia nak bela.. tp 2...
dia kawin dpt pakej lengkap....hehe..
owh..bkn kawin dua.. tp kawin dpt isteri n anak segera....

to ajil... tahniah!



sesi batal air sembayang...
lokasi nikah di masjid negara...


welcome to ABdullah's family Riena....
errr..aku lupa la nama anak tiri adik aku ni...


pape pun aku ucapkan tahniah pd adik aku n wife...
moga dia dpt bimbing wife dia ke jln yg diredhai ALlah...

peti sejuk dah penuh...mana nak simpan susu EBM ni???

adeh..tolong...
peti sejuk rmh saya dah penuh sgt ni...
mcmmana nak tampung susu EBM utk bln Julai pulak...
nak bl deep freezer..duit dah elek...

tgk la...
dah xde rupa peti sejuk dah...
memula punyerlah cun aku susun susu2 ni...
bila dah penuh botol...aku pakai plastik pulak...
konon dpt jimat space...
so.. aku ikut 1 petua mummy mana ntah aku bc kat blog ni..
dia simpan susu EMB dlm plastik n masukkan dlm bag mcm aku buat tu..
mmg tersusun la...
tp lama2 makin byk...dah xde space la pulak
ni semua stok susu dr bulan April hingga Jun...
dah mencecah 140 susu...
dulu bahagian bwh aku letakkan barang pasar..
aku xrisau masalah bau sbb semua ayam, ikan udang aku isi dlm tupperware..
now... disbbkan susu dah menguasai ruang...
aku xtau mana nak letak maknan dah...
utk bln julai ni hubby lom shopping brg pasar lg ni...
adeh... fenin... mana nak letak EBM ni???

err....ada sape2 nak let go deep freezer murah2????

saritu beli brg kat care4...
berger semua letak kat belah pintu je...

mmg bersepah peti sejuk aku


i've got parcel!

today..dpt 2 skali parcel terus..
ari isnin tranfer wangnyer...
harini brg yg diorder dah tiba....



1 utk saya...
1 lg utk anak saya si Iman Imran
bestnyer!

ini brgnyer


~ 2 buah novel dr Karya Seni
~ seset rompers jemana Carter's saiz 12 bln terus utk Imran
(bdn Imran cepat besar n panjang)

sukernyer!

Gro-Via CD terbaek!!! luv it so much!

arini nak citer pasal CD lagi...
sejak berCD ni...asyik la baca cerita pasal CD je kan..
sibuk nak tau Cd mana yg best..
kalau dok soping pun asyik la soping CD je skrg..

ok...eceli terjebak bl CD Grovia ni sbnrnyer saje2 je..
pergi ke butik Modernmum Alamanda tu...
sebenarnyer aku stat beli insert soaker pad Grovia ni
konon nak pakaikan kat CD Ai2 lunatots..
saje nakkan soaker insert extra sbb Lunatots xde stok insert
skali bk rmh rupanyer butang CD Grovia xleh masuk dgn butang CD Lunatots
terus la hampa..jdnyer..kena la bl shell Grovia ni

FYI, CD Grovia ni dia jual shell (cover) dia asing2 dgn Insert dia
boleh jugak bl CD n insert skali...
harga CD with 1 insert + 1 booster  RM95 sehelai..
kalau shell je RM60 dan insert soaker RM65 for 2pieces


grovia CD


harga dlm tinytapir.com

kalau tgk rupa dia ada mcm sama dgn CD lunatots AI2 premium...
cuma lunatots ada 2 kaler n button lunatots ada 3 row yg boleh dilaras ke saiz XL
so...mmg CD lunatots mmg panjang sikit dr Grovia 




so..nak jd citer... bila dah bl...mesti la nak pakaikan
serius...aku sgt2 suka dgn Cd ni...serius aku berkenan  giler kat soaker pad dia
memula aku bl Organic Cotton Soaker pad..

soaker pad dia 2 lapis
ada soft cotton leg gusset utk elak bocor
dan paling best ada ruang antara pad ini ditengah2..tujuan dia utk masukkan extra soaker booster


utk permulaan, kena basuh 5kali dulu utk betul2 absorb soaker dia...
then...aku terus cuba pakaikan pd waktu mlm
sblm tu aku ada pakaikan Lunatots AI2 Cd... xbocor tp agak basah
tp bila aku pakaikan CD Grovia ni...mmg aku kagum sbb bontot Imran x basah pun..
lg kering kalau letak liner antara soaker dgn montot baby...
skrg ni mmg tiap2 mlm, imran aku pakaikan dgn CD Grovia ni dr jam 11.30 mlm smpai esok pg jam 7@8pg br cabut
serius...mmg super absorb la..xde dah bgn malam nak tukarkan CD or pampers da...
w/pun imran byk menyusu waktu mlm dgn badan mengiring, still pee dia xbocor...

satu kelemahan soaker pad cotton ni adlah..LAMBAT KERING
mungkin sbb dia dua lapis...mmg amik ms utk kering
kalau xdianginkan bawah kipas...mmg xkan kering dlm ms sehari
leps basuh mmg kena spin n sidai bwh kipas..nak harapkan matahari..sehari suntuk br kering ye..

so....solution utk soaker dia yg lmbat kering ni...
aku bl sejenis lagi soaker Grovia jenis Stay Dry soaker..

stay dry soaker



mmg stay dry soaker lg best...mmg cepat kering!
tp bila dah lama2 pakai...pada aku organic cotton jugak lg baik utk pakai mlm
staydry soaker ni aku selalu pakaikan bila nak gi outing..
sbb staydry soaker ni lebih nipis tp powerb dlm serapan...
jd..ringan lah sikit beg kalau bwk CD bila keluar outing...

kesimpulannyer...
beli n pakai CD grovia mmg xkan hampa...
harga mmg la mahal 
tp worth dgn duit yg kita labur...




SWADDLEBEES Capri, Simplex & Flats

owh...aku xleh la masuk FB penjual CD ni.
boleh buat iman aku tergugat!
la ni sibuk semua org buat pre order utk Swaddlebees Caprim Simplex & Flats...
adui..korang x paham??
aku lg xpaham memula..
dok baca, compare n bukak website Swaddlebees..
br tau apa beza antara capri, simplex n flats...

dah tu diam2.. terklik jugak nak cuba selai dr jenis Simplex 2.0..

ni jenis Simplex 2.0 One Size - Side Snaping
 bersaiz 
(small, medium, large)

- side snapping

- inner: cotton birdseye



Size (approximately):

S: 8-16 lb (3.6 - 7.3kg)
M: 12-25 lb (5.4 - 11.3kg)
L: 22-35 lb (10 - 16kg)




Retail Price : RM85
Preorder: RM66


satu lagi Simplex All In One One Size
saiz 4.5kg - 16kg



Retail Price: RM90
Preorder : RM74

rugi pulak xgrab bang selai...
order gak selai jenis AIO OS...hehe...

*fengsan*~

comelnyer budak ni pakai simplex AIO OS




miss this boy..

sejak beranak 3 ni..
aku rasa tahap kasih aku kat budak 2 org lg tu mcm xadil je
lebih2 utk yg tgh tu...si Irfan...
dah la si abg Irfan ni sgt la nagas...
suka jerit2...suka nanyi2,....
kajap kang.. suka nangis2....
tu xcampur suka pukul2 kakak dia...
dia menjadikan aku suka naik angin...
dan disebabkan tu jugak...aku suka halau dia jgn dtg dekat kat aku n Imran...
nnt imran xleh nak tido lena...

jadinyer.... aku rasa dia kurang belaian...
kena pulak aku suruh dia tido bilik asing dr aku laki bini...
makin menjadilah ragam si Irfan ni...
thats y aku rasa aku rindu kat Irfan ni...
serius ok..aku rasa mcm xbyk masa spend dgn dia...
kekadang dia ok nak ajak aku main..
dia suruh aku ajar dia pilih huruf bila dia main laptop kakak dia..
tp tulah.. aku xdann nak main dgn dia...
aku bz dgn imran..bz dgn keje rmh...
tu yg dia jd nagas n kuat marah2...
suka merajuk n nangis2...

bila tido mlm... aku dtg dekat dia...
usap rambut dia..
badan dah makin susut...
tp alhamdulillah..dah makin bijak..
selalu aku terkenangkan waktu dia kecik2 dulu..
sanggup aku cuti 4bln jaga dia yg dr sebesar lengan je dulu 
samapai skrg dah jadi besor panjng...
owh..sedih pulak...

lepas ni kena rajin spend masa dgn dia...
nak rakam la aksi dia nyanyi lagu tinkel2 ~ lagu twinkle2 little star la..
dgn lagu papa ku pulang.... 
kelakar tgk dia nyayi...dgn suara serak2 basah dia...

dah la.. meh layan gmbar irfan ye

gmbar ms gi zoo aritu..
irfan n kakak sibuk kejar burung...berani tu

suka tgk gmbar dia gelak macam ni..bersungguh2...

asal suruh posing je.. inilah rupa tgn dia..peace

see... irfan gelak sakan....bahagia rasa

muka irfan ms wedding pak lang (adik ipar aku) bulan 2 aritu...comelnyer dia

ni muka nakal..ms check-up 3 thn kat klinik kesihatan seri kembgan

ni kenderaan fav dia asal samapai kat alamanda

ni rupa comel lari2 pakai samping ms kenduri sambut menantu pak lang irfan kat felda

comel tgk dia gurau senda dgn kakak syafiqah

lastly... gmbar peace ms wedding mak anje (adik aku) bln mac aritu

dah beli dah

bc mummy ayu punyer review pasal novel ni...
buat aku xsabar nak bc jugak..
so...ai dah order dah...


jugak 1 lg novel...



xsabar nak baca....
weeeeee!
thanks to Karyaseni.com

main masak2 dgn syafiqah

hari ahad aritu,
ptg tu dah janji dgn syafiqah nak masak2..
kali ni resepi masak2 nak msak kek Kukus Coklat
ala..kek coklat segera je..
paling best tepung kek ni, jiran kat rmh yg jual..
kita kena support kwn2 kan...
so....meh ai cuba buat...

memula tgk dulu rupa tepung kek nyer

ni kek dia...Rm10 je sepek ni

ni cara2 nak buat kek ni:


so..terus pegi kat bahan2 yg diperlukan:

1. tepung kek - 1 pek
2. susu cair (1 cwn)
3. minyak masak (1cwn)
4. telur 3 biji (gred B)
5. air kosong (1 cwn)
6. garam (stegah sudu kecil)

brg utk memasak yg diperlukan cuma:
1. mangkuk besar,
2. senduk utk bancuh kek
3. 1 bijik cawan
3. bekas plastik utk masak kek nnt (kek kukus)

xlupa juga asisstant tukang masak wajib ada..
kata aktiviti masak2 anak beranak kan...
suka syafiqah dpt tlg mama dia bancuh kek

terus pada step masak ye..
1. masukkan tepung kek dlm bekas..

2. kemudian masukkan secawan minyak masak, then kacau


3. lepastu masukkan secawan susu cair pulak dan telur


kemudian kacau lagi smapai smapai rata / sebati

semangat syaifqah kacau kek...haha

4. last skali sblm masukkan air kosong secawan, masukkan stengah sudu kecil garam


dah siap pun...


terus masukkan dlm container
mcm aku, aku gunakan palstik container ni sbb nak kukus je

then kukusla..dlm kuali ke, stem cooker ke..selama 1 jam ok

dah hasilnyer lepas sejam..
amik kaw! kek kembang terlebih/terkeluar dr. bekas..
1st time masak le katakan..
aku xtau kek ni kembang..

so...2nd punyer masak,
aku letak 1/2 bekas je bancuhan tepung kek tu
bila dah masak.. cun2 je penuh sebekas n boleh tutup



lastly...
inilah kek masakan trip pertama tadi..
bila dah potong... wah...
gebu gebas... mmg moist sgt!
cuma malas sikit je..
kalau aku rajin next time aku letak topping coklat pulak nnt....

inilah kisah masak2 hari ahad lepas...
nak bl lagi tepung kek ni...
sedap sgt~


sehari sabtu tgk binatang di Zoo Negara..

ok....nak smbung story mory
kisah sehari sabtu di zoo negara
dah lama xpegi..
niat sebenar nak ke aquaria..
entah camne adik n kakak aku sibuk nak ikut pulak
pastu siap request mintak tukar plan suruh gi zoo..sabar jelah
jgn tak tau...adik aku bkn budak skolah lg ye.
semua dah beso begadang...dah nak kawin pun
peel mcm budak skolah...laya jellah..

kalau ikutkan aku n hubby...
last dtg zoo ms syafiqah umor 1thn lebih..thn 2007..
syafiqah lak, dah kali ke dua dtg..
last year  dtg dgn geng rombongan tadika Ho...
kali ni msk kali ketiga la dia terjah tgk kwn2 dia kat zoo ni
irfan n imran kira 1st time dtg la ni..

ok..kiaorg gerak dr serdang lepas sarap kat maulana bistro jam 9.30
jam 10.30 dah smapai...
nak kejarkan tgk animal show jam 11pg...
mmg sempat la...

ni gmbar ms pasang band tiket kat tgn


ni..kami dah msk dlm zoo..
kena bwk 2 stroller..irfan mmg xmau jln..
dari kecik ke beso...stroler utk irfan mmg wajib ada!
my siblings xsampai lg..
janji jam 10.30 kat zoo....call tanya kat mana..??10.30 br nak kuar rmh..
xleh pakai betul janji dgn diaorg ni


terus pegi ke tempat pertunjukan aninal show depan aquarium besar

ramai kanak2 sekolah tadika kemas je...

budak bertiga..
masa ni dah rasa panas sgt..
so..ke kedai cenderamata bl kipas
setiap sorang dpt sebuah kipas angry bird!

aktiviti animal show..

pastu dtg la my siblings ni...
br la havoc sikit


abis show jln2 tgk ikan lak 


eh..byk gmbar sendiri da dr gmbar binatang...
next la tunjuk gmbar binatang..
tp mmg syok ke zoo ni..
w/pun penat...tp berbaloi...
fun sgt2...
smapai skait2 kali la jln2...


budak berdua ni sibuk mengejar burung nu...

dan pengalaman terbest...
kasi gajah makan tebu...

last but not least..
me with my lovely children 
n


our big family kini...
lengkap rasanyer

Related Posts with Thumbnails