Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

kete kena langgar

adehhh..
smlm... agak malang la...
dah la sepanjang drive blk smlm aku mengantuk tahap gaban
abis peha aku, aku tepuk smapai merah2...
nak kasi hilang ngantuk punyer pasal
pipi ni aku cubit2...konon nak kasi sakit supaya hilang ngantuk tu
pastu dlm ngantuk2 tu aku xhenti2 doa harap smpanjg jln balik tu xde la jd pape
pastu dah la jem teruk dr seri serdang nak lepaskan sekolah cina sri srdg tu
smapai naik lenguh kaki ni ha tekan cluth

nak jadi cerita...
smapai je kat taska irfan...nak jemput irfan..
aku plan...ni lepas irfan masuk kete aku nak nab kejap bang 5 minit b4 jemput imran
mmg rasa cam nak kena gam je mata ni
so..ms sampai tu, depan aku adala kete waja cikgu taska irfan tgh parking
kira aku park dlm 5saat nampak la cikgu irfan ni msk kete, stat enjin n jln
tp dia nak buat 3point turn la
sbb taska irfan ni mmg depan rmh org pun....
nak jd cerita lg...bila dia jln keluar dr parking dia..
aku yg kat belakang dia ni teruskan jlnkan kereta ke depan amik tempat dia pulak
dlm pd tu aku mmg perasan, cikgu irfan ni tadi bila keluar dr parking tu dia amik ke kiri
lepas tu dia reverse..kata 3 point turn kan...
skali dia boleh reverse straight ok...
aku budget dia reverse smbil balas ke kanan... (er korang paham ke aku citer ni)
bila dia reverse tu aku kat dlm kete dgn syafiqah mmg dah cuak..
jgn la dia reverse straight sbb aku dah replace tmpat dia parking td
skali....betul dia reverse straight
dan aku kat dlm kete tu mcm terkejut n tgk je kate dia BAMM! hentam kete aku ok
sikit pun aku xtekan honn...
yg paling best..kete siap gegar lg..
almaklumla kete kancil...kena hentam dgn bumper kete waja yg agak besar n tinggi

terus hilang ngantuk aku..
parent yg tgh parking n jemput anak pun semua pandang n terkejut..
aku lg terkejut..!
so..sudahnyer... kata cikgu Irfan "akak bwk la gi ketuk nnt bil bg kat ain ye"
adeh...aku pun xtau nak ckp salah sape..
salah aku jugak kot sbb xsabar move kete ke depan tnpa tunggu dia lepas dulu...
adeh...

ni satu hal pulak nak cr ms bwk kete gi bengkel utk diketuk...
tragis la....
pastu jemput imran lak dr taska dia 
pastu tempuh jem lg kat area rmh...
last2 kat kul 7 br smapai rmh....
hangin je hubby sbb aku dah kemekkan kancil kesayangan dia
sib baik yg kena tu kancil
kalau wira... mampus jatuh harga kete tu sbb kete tu nak kena let go dah
tunggu GL keluar n bertukar tgn..say babai la tu Mrs Wira....huhu...

rupa kete kancil hubby yg kena langgar


operasi pindah susu...

pagi tadi...
gigih spend ms kejap utk susun n pindahkan susu dr esbok ke freezer br tu
kira aku pindahkan stok julai, jun n mei...

ni ms susun susu bln julai..
mmg bersepah la aku main letak je dlm esbok
dapat la dlm 60pek

ni lambakan stok bln julai...
aku keluarkan sikit2...

aku pek 10-10 balut dlm surat khabar n labelkan..


ok... dah siap aku masukkan dlm plastik pastu mskkan dlm freezer ni


suka tgk ..
pastu pe lagi, keluarkan utk bln jun n mei pulak...
lepas susun...


yg bln mei n jun aku simpan dlm plastik beg...
ber beg2 la nampak...
ada lg 3 beg aku tumpang kat rmh jiran..
nnt mlm nak amik blk..
mmg penuhla peti baru ni...
nampak gayanyer peti ni mmpu tampung stok 3 bln je lah..


now... stat arini dah guna EBM bln mei pulak
sehari tarik 1 botol...
barulah balance...


lega sgt2..!









peti simpan susu....huhu

akhirnyer...
setelah dikira budget...
impian nak beli chest freezer ni termakbul jugak..

punyerlah lama dok delay nak bl..
salenyer dr bln lepas..
kalau ikut harga sale kat kedai Kawanku kat rmh ni leh dpt harga RM570 je
tp tulah... hubby kata tunggu dulu
tunggu hujung bulan...

yg offer kat care4 pun sama gak
terlepas sudah..
alih2 dtg balik ke kedai letrik Kawanku ni harga dah normal balik RM900++
sib baik leh nego...

akhirnyer dpt bl dgn harga RM650 je...
skali lori xleh hantar ke rmh... mintak kurang lg..
dpt la Rm630 je tp bwk pulang sendiri

xkisah la... janji ada freezernyer
kira murah la ni dpt harga Rm630 ni...
susu bln 8 nak amik turn pulak utk msk dlm simpanan
susu sedia ada mmg kena pindahkan ke chest freezer ni..

ok..jom layan aktivti bl freezer ari smlm ye...
jgn tak tau..jam 10.30 pg dah tercangak dpn kedai ni nak bl...
skali kedai xbukak lagi...
siap la gi jusco equin ushar kot ada freezer ni kat sana...
tp xde...last2 patah balik ke kedai ni n tunggu kejap
rupanyer kedai bukak jam 11 pg... sib baik...
pelagi... bl terus la...mmg nak pakai urgent pun

ni freezer dia...
chomel je..
jadik le

owh..model peti sejuk...
dgn handbag pink dia...nnt aku citer kisah dia dgn handbag br dia ye

hamik kaw...
penuh 1 kete... nak watcamne nak pakai cepat
kalau GL dah smapai ni... xde la peti ni kena baring kat seat mcm ni

peace...
sib baik aku muat masuk...huhu..

ok..nntkan cerita aku packing susu pulak ye...

balik tu freezer ni xleh on selama 8jam..
yelakan compressor dia dah terbalik 90 darjah
sebenarnyer xboleh....
mlm td baru aku on.. ok daaa...

my cd laundry day

ohhoho...
aku suka dgn cd laundry day....
kalau boleh tiap2 hari nak bsh cd....
tp takut hubby bising lak nnt sbb dari nak jimat jd xjimat le pulak
yela...bsh cd ni pakai byk air
kalau dah tiap2 hari bsh.....mau naik bil air n letrik lak

ok....eceli aku selalu bsh 2 hari skali...
kali ni aku ubah 3 hari skali lak...
bila bsh byk2 cd lg meriah pulak aku rasa...
skali lipat cd tinggi menggunung nampak.....
rasa puas sgt!

kebetulan aritu aku ada bl paket trial Bum Genius cd detergent
bawah Sentuhan Bayu.biz..
jd product tester la pulak....
so aku cuba bsh cd guna BG detergent ni
sbb dia dlm packet kecil2
dan setiap packet ni utk 1 load..
aku bsh la cd yg aku dah peram selama 3 harini
lbh kurang ada 18 helai la
n hasilnyer amat memberangsangkn!
cd berbau segar n xde bau sabun or bau hancing lnsg!
plg best insert CD rasa lembut je mcm letak softener..tp xye
kira 3 in 1 hasil detergent ni...
bersih, berbau segar dan lembut


1 lg.. aku perasan, cd yg kena poo imran yg warna kuning terus hilang tanpa meninggalkan kesan. mmg best la detergent ni!

now....meh lihat hasil cucian sy ye.....


owh.....aku suka sgt lipat cd...
rasa tenang je bila tgk cd ni...
ok..kat sape2 nak tgk rupa bum Genius detergent
inilah rupa dia


happy laundry day....

puasa n susu

"ya allah...
ko perbanyakkanlah susu ku spnjg bln ramadhan ini ya allah...
sesungguhnyer engkaulah Tuhan yg maha Pemurah lg maha Penyanyang..."amin


eceli arini dah msk hari ke9 puasa kan?
serius aku bgtau...last 2 days...
enghasilan susu aku sgt2 merosot...
n aku sgt risau ok....
aku akui aku agak malas nak pumping..
kalau dulu hari2 xposa aku pump 4-5 kali sehari
sejak puasa aritu rutin mengepam bertmbah kurang n malas
aku pam max 3 kali je
dah tu bila buka posa sibuk nak minum air beranika jenis yg sejuk2
harap waktu sahur je aku minum milo..
last2 susu merudum teruk...
bayangkan lah.. aku cuma dpt dlm 3 oz je utk sebekah b every time aku pump
stok oun dpt simpan 1 je sehari

so lastnite aku bgn tgh mlm... buat milo segelas
pastu buat power pumping..
jam 2 pg ok...
alhamdulillah... susu jd byk...

pagi ni pumping..
alhamdulillah... susu meningkat semula
dpt la sblh dlm 4oz lbh.... aku kena kerap pumping
hubby pun bising2 sbb susu anmum yg dia blkan since bln lepas
xabis2 lg..,nmpk sgt aku xminum susu n milo..
hehe...

 ni hasil pumping pg ni lepas sahur lepas mlm smlm buat power pumping

target bln ni nak bl chest freezer...
last week tgk offer kat care4 alamanda
chest freezer  jenama faber ada sale  dari RM790 tinggal RM590 je

stok dah melimpah ruah ni..
kalau nak tau.. stok bln 5 aku siap mintak tumpg kat freezer jiran dpn rmh ok
ada la dlm 30 paket lebih aku antar kat rmh dia..
harapan aku niat nak menyusu imran selama 2thn aku tercapai la hendaknyer... amin!

kisah bersahur pagi tadi

kisah bersahur pagi tadi
tetiba terlebih rajin lak nak snap gmabr..hehe

memula aku bgn mcm biasa..jam 5
niat hari ni nak mkn keow tiow goreng
so..menggoreng la char keow tiow pg ni
skali jam 5.15am Imran dah merengek
budak bam bam sorang ni xlain xbukan nak minum susu la tu
sepanjang mlm dia mmg melekap je kat dada aku
xleh berenggang lansung

memandangkan aku lom abis prepare mkanan..
aku suruh hubby amik imran bwk turun
nampak mood dia ok je...
dlm ms yg sama aku kejutkan syafiqah
so..jam 5.20 cam tu kami pun bersahur..
while imran aku letakkan dlm walker...
sib baik si Imran ni ok..nak pulak dok dlm walker...
err.. jgn xtau..dah seminggu aku masukkan imran dlm walker ok..
umor br 3 bln stgh dah masuk walker...
welll nak wat camne...
dia xsuka baring or meniarap je
nak suruh dukung xlarat weh...
berat kat 9kg... sakit pinggang ni...hehe

ni rupa budak kecik join sahur

muka budak br bgn tido

dah pandai dah jln dlm walker ni...
tapi jln reverse ye..
makin lama makin ke blkg...hehe

tgn pun pandai main menan depan dia
ni walker zaman tok non..kakak syafiqah punyer
hadiah untie lin bg ms syafiqah lahir dulu
byk jasa walker ni..

meh tgk rupa kakak syafiqah pulak
dpt mkn menu fav. dia..
keow tiow goreng...

memula aku snap gmabr..
dia tertutup mata

2nd time snap
still tutup mata jugak..
pastu aku snap lg...
kat 6 keping la..
semua tutup mata..
fed up aku
taula br bgn tido...
haish!..

mcm ni keadaan syafiqah setiap hari bila bersahur
ceria je dia...
alhamdulillah...suka sgt!

salam 5 ramadhan

kejap je dah 5 ramadhan kan??

pejam celik, pejam celik..
tetiba kang dah nak raya pulak...


dah masuk 5 hari posa...korang masak ke tiap2 hari?
aku buat masa ni boleh tahan la...
ada la masak2 sikit..
sempoi2 je..

owh ye..perkembangan puasa syafiqah
sungguh membanggakan!
1st time posa je aritu dia nangis..
since ari isnin aritu, aku jemput dia balik sekolah
dia ceria je..
bila tanya "kakak lapar x? kakak haus x?"
dia ckp " adala sikit..."
bila tanya "kakak ok x?"
dia jwb "ok!"

mcm xde pape..
tanya jugak kot cikgu tadika ho n cikgu abim ada kasi mkn ke
dia ckp xde... alhamdulillah...suka dgr

part sahur pagi2 pun ok
dia bgn ceria je..
xsusah pun nak kejutkan
cuma dia xnak mkn nasi
hanya nak mkn honeystar + susu, roti n biskut je
kita risau la kot dia lapar nnt
tp dia xmau mkn...
tp tgk dia ok... ok la tu kot...
bangga kat kakak syafiqah

so..sehingga ke hari ke 5 puasa..
syafiqah dah berjaya puasa selama 3 hari..
hari ni lom kira lagi.. kalau hari ni berjaya..
menjadikan dia puasa dah 4 hari...
good girl kakak...
mama sayang kakak!

bakal beraya dgn CD baru...

nak cuba IB D'Lish  & Tutto pulak...

dah order....
aku amik 2 helai Itti Bitti tutto & selai Itti Bitti d'Lish





rupa bentuk inner IB Tutto





change the way you think about cloth nappies!
bitti tutto logo
itti bitti are well known for changing the way you think about cloth nappy and have done it again with the brilliant new bitti tutto!
After being bombarded with requests for an itti bitti one size / birth to potty nappy, we’ve spent over a year developing the best fitting one size nappy you can get – in our humble opinion of course ;)
bitti tutto cloth nappy sizes
a nappy that grows with your child? wise choice

one size fits most from tiny newborn to small child
We’ve eliminated the bulk associated with a lot of one size options and this cleverly designed nappy, fits neat and slim from birth (3kgs) right through to a 22kg child!
But we didn’t just design the best fitting one size nappy, we have solved the most common issue – the dreaded ‘pooplosion’.
The bitti tutto has a complete internal gusset, protecting the sides and back – it’s our patented ‘poo fence’which means you don’t need to worry about leaks and can use this nappy with confidence!
Hip snaps help give a perfect fit at each size, for slim and cuddly babies, without bulk or wing droop.

Each nappy comes with three soaker pads, so you can customise the absorbency to suit your baby. PLUS bitti tutto is brilliantly economical, as you can buy extra soaker pads separately (in the original super absorbent bamboo, or quick dry microfibre) and re-use the outer shell!
With luxurious, soft and waterproof minkee fabric on the outside for babies comfort, no cover is required.
Itti d'lish Snap In One (SIO)




  • Because the nappy comes apart, you can re-use the outer 'shell' like a cover, replacing wet booster sets with dry ones making SIO's perfect for travelling or space saving in the nappy bag and a very economical option as well
  • Quick drying
  • No need to be taken apart and put back together for washing and drying, but this will make drying times faster
  • 8 layers of bamboo for a highly absorbent nappy, suitable even for heavy wetters (you can expect the nappy to last 3-4 hours or more)
  • Only natural fibres in the soaker pads


ni design yg aku pilih..

Eton


Carnivale

Dequiri

 warna Eton & Dequiri adalah Itti Bitti Limited Edition Prints...

aku join kutu arirtu aku decided amik CD IB ni...
lgpun Bumiakids tgh buat sale IB ni..
baik grab..
turn aku dpt bln 8 ni mmg ngam2 la utk Imran pakai raya nnt..hehe

utk IB d'lish SIO ni harga sale tinggal RM78 selai..
kalau normal price RM 95

while harga IB Tutto sale RM88
normal price RM 108

xsabar nak dpt...wee








video: kelahiran CD Rump.a.rooz

tgk la..
gile kaya minah ni sekarang...
tp mmg bagusla dia

http://www.youtube.com/watch?v=tssMUV9AuJY


syafiqah berjaya puasa...

seronok betul rasa bila syafiqah berjaya puasa sepenuhnyer smlm
tp nak menghabiskan 1 hari smlm...
puyerlah mcm2 drama dia buat..
kerja dia asyik nangis je...
sedangkan pagi smlm lepas sahur mama dia ni siap bg tazkirah pg lg tu
dok la cerita nape kita kena posa bagai..
alih2... ms kat care4 lepas bl brg mkn kat situ
dia dah nangis2 tergoda tgk mknn
lebih2 lg papa beli buah anggur fav. dia..xleh najk mkn
 melalak la dia
dah tu 
kena pulak dia berlari sana sini kat dlm care4 tu dgn irfan
mana x haus.. merayu2 nak minum air..
mana boleh...!

berlari kat care4...mana x penat n haus

bayangkanlah..dia request nak buah anggur tu
dan2 tu dia nak mkn..
aku ckp la xboleh..kena tunggu buka puasa petg nnt.
pe lagi....marah2 la syafiqah..dia kata mama n papa kedekut!
hai sabar la anak...
dia menangis2 sepanjang dlm kete balik dr alamanda smapai rmh..
kat rmh dia guling2 atas lantai ckp lapar n nak mkn anggur
semua org buat tak tau je..
last2 dia tertido depan pintu rmh atas lantai sbb penat nangis agaknyer
dr jam 11 pg smapai 3 ptg ok

kesian syafiqah...
jam 3 dia bgn makcik2 dia dah smapai..
saje dtg rmh nak buka posa sama2..
bgn tido merayu lagi kat aku ckp lapar..
aku suruh dia gi tgk tv..
so hilang kejap rasa lapar dia kot...dia lupa lah tu
jam 5.30 kami ke PARAM
kat sini dia merengek lgi...
dah xsabar nak mkn...
ape x.. irfan nak beli air minum depan dia...mana dia xtergoda!





jam 7mlm tu..dia org pertama dok depan meja kn..
xsabar dah
akhirnyer jam 7.30 baru berbuka..
suka betul dia..
kena pulak makcik2 dia layan dia...


hari ni 2nd day puasa..
xtau la kat skolah mcm mana..
jgn cikgu woo dia kasi dia honeystar n dia mkn sudah...
pg tadi sahur request nak mkn hanoystar dgn susu je..
pastu mkn buah anggur...harap dia tahan la puasa harini

soping for 2nd day puasa

hmm...... aktiviti hr 2nd puasa....
pg2 dah terjah care4 alamanda
me refill dan mengempiskan dompet papa utk next month
eceli bln ni xbyk pun bl brg dapur...
cuma tmbah2 je

bln julai ni brg dapur n lauk pauk dlm esbok xberusik pun
dah nak abis julai pun
aku mmg xmemasak lnsg!
boleh kata tiap2 hari bl mkn kat luar la
bkn pe...minggu awal julai aritu hubby o/s..
aku...kalau dah mamat tu o/s, jwbnyer xberasap la dapur
mana done aku nak msk dgn nak urus 3 org budak lg
jd...tu yg lauk xberosek tu
kena pulak hubby tgh diet.. lg xberasap la dapur
stakat mkn utk budak berdua tu..
bl je nasi ayam/nasik lemak aym berempah/meehoon sup/charkeowtiow
kenyang la mereka berdua

ni gmbar soping pg td..
jam 8 stegh dah terpacak kat alamanda
care4 je yg bukak...
kedai lain tutup lg....



hamik ko...
budak berdua ni buat aksi..





solat terawih pertama kami

alhamdulillah... thn 2012 ni...
merasa dpt menunaikan solat terawih berjamaah semula di masjid
thn lepas 2011, xmerasa lnsg jejakkan kaki ke masjid
maupun surau..
sbbnyer thn lepas hubby outstation ke bintulu 3 bln smpai raya

thn bila hubby ada semula disisi family...
br terasa indahnyer menyambut ramadan bersama...

so... mlm 1 ramadhan (jumaat lepas)
alhamdulillah aku pnjatkan kepada Allah Taala..
dpt aku bertemu kembali dgn bln ramadhan n dpt menunaikan suruhannyer
dan paling menyeronokkan...
aku dpt bw syafiqah menunaikan solat terawih skali di masjid upm!
utk 1st day ni aku amik giliran dulu...
so... hubby jg imran n irfan dirmh..

mlm kedua smlm...
hubby amik turn solat pulak di surau br perumahan kami
dgn jiran2 tetangga yg lain....
tq Allah!
indahnyer Ramadhan thn ini!
:

muka pucat n kepenatan sbb lepas abis keje terus ke masjid UPM...
lom blk rmh lg... dah alang2 dekat dgn masjid

salam Ramadhan 1433H

salam ramadhan utk semua teman maya ku...
utk semua para bloggers..
ila mintak maaf byk2 andai ada terkasar bahasa
terguris perasaan ke sepanjang berbicara...
semoga Ramadhan tahun ini dpt kita kumpul banyak2 pahala
dgn beramal dgn sebaik2 nyer....




baju kurung nursing

harini gi keje melaram pakai bj kurung nursing
ai br beli bln lepas kat butik Lunatots jenama suri
teringin nak cuba nursing baby tru bj kurung ni
1 lg pasni boleh la buat contoh utk tempah bj kurung nursing
so far ok la..

harga bj kurung nursing Suri yg aku pakai ni murah je
seswai dgn budget..hehe...
jernis Polka Dot..RM 89 je sepasang ok la kan...

nnt nak cuba bl jenama Mumsdreams pulak
sbb aku tgk bj kurung nursing dia jenis pakai zip kat pesak 
while bj kurung nursing Suri ni jenis selak dr tgh dada..



pinjam gambar dari http://clothdnz.blogspot.com

eh...bj kat butik clothdnz ni pun cun2 gak...
jom terjah jom..harga pun sama cun cam baju dia

Related Posts with Thumbnails