Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

wordless wednesday...


 my bambam Imran .....kuat cenyum!

imran sakit di hari raya aidiladha 2012

hmmm eceli imran sakit sblm raya lg..
since ari isnin..
tp keadaan dia makin worse pada hari selasa tu..
panas yg maha melampau dan batuk yg maha kronik
ditambah dgn bunyi nafas dia yg sgt2 teruk...
blik keje selasa lepas...terus bwk imran ke klinik panel kat rmh...
aku bwk ke klinik Qistina dulu...
lepas je check terus doc suruh amik neb skali then dia terus refer aku ke hospital..
aku terus rasa mcm pening n sesak napas ok..
tp still ok... xla rasa mcm nak nagis ke apa..
mungkin sbb b4 ni syafiqah dah pernah kena refer 2 kali ke hospital...
dlm keadaan hubby xde.. so aku xla panic sgt...


1st time pakai neb...mengamuk2 dia..

mintak syafiqah snapkan gmbar...kenangan pertama ni...

lepas selesai buat neb, jumpa doc balik, n do mmg suruh gi hospital
org pertama aku call utk maklumkan keadaan imran of coz la en. hubby 
pastu br aku call mak mertua aku maklumkan pasal hal ni
xde tujuan lain.... mmg mintak tlg ibu jgkan anak2 la..
mmg aku kalau xde mak mertua aku ni mmg aku boleh terus nangis n hilang arah tujuan
nak harapkan mak aku n adik2 kat sentul mmg susah sikit...
kalau terdesak, mak mertua aku xleh tlg br aku panggil adik2 aku...

so...balik rmh then terus prepare bj n brg utk anak2 n aku sikit..
standby takut kena warded je...
anak2 mmg aku pass terus kat mak mertua aku utk jg.. 
kebetulan kakak ipar aku ada.... rs ok la sikit kot nak mintak mak mertua aku jgkan

then mlm tu terus ke emergency hospital putrajaya...
lepas check terus imran kena buat neb lagi..
cuma 1 kali je neb..
lepas tu dok check kata imran ok...xdelah tahan wad..
dpt blk rmh..tp dah jam 11> mlm da...
last2 aku ikut mak mertua aku blk rmh kat sg. besi...
bermula hari selasa mlm tu..
terus aku dok kat sg. besi n EL terus...

tp hr khamis aku terpaksa ulang semula ke Hos. Putrajaya sbb keadaan imran mcm lg worse
demam xkebah2 n bunyi nafas makin kuat..
n imran lansung xnak mkn n minum....
asyik muntah setiap kali bg minum...
bayangkan esok dah nak raya haji dah...
aku mmg dah xde feel nak raya dah....anak lg penting dr raya..
so..ke HPJ... amik neb lg...
kali ni direct amik smapi 3kali terus..
nasib baik lepas abis ke tiga, lung imran br clear...
kata doc..kalau lepas neb ke3, n lung still xclear, mmg imran kena tahan wad la...
then imran jugak kena amik darah..
sian anak mama.... 


sian anak mama...
nasib baik doc dpt cari urat imran..
almaklumlah tgn debob sgt!

lepastu imran kena stat mkn antibiotik...
pelagi...pastu ke farmasi HPJ la..
tunggu lg kat sejam lebih...
imran dah ketiduran...kepenatan pakai neb..
ms ni br nampak dia relex sikit n selesa..
mana taknyer... kahak penuh kat dada..nak nafas pun susah


sedang tunggu ubat kat farmasi HPJ..

kesimpulan..
kata doc...imran bukan asma..
dia cuma kena bronkities... di mana ada kahak yg penuh di salur pernafsan n dada dia
menyebabkan dia sukar bernafas..
boleh kata anak2 aku dari syafiqah semua ada masalah ni..
tp ubat dia guna mmg bykknyer ubat org asma la..
mcm ubat sabutamol dan gas nebuliser..

camne pun alhamdullah ..imran makin pulih lepas last nebuliser tu
kira mlm raya haji tu mmg dia tido lena lah
xdela mlm2 bgn merengek n muntah2 sbb panas yg melampau n xleh nafas..
aku pun dpt la tido lena..

esok tu raya haji xde rasa mcm raya pun...
mak mertua aku msk rendang n kuah lodeh mlm raya tu aku xdpt tlg pun..
sbb sibuk tidurkan imran... ye la... lepas balik dr HPJ, imran muntah kaw2 punyer..
kejap2 muntahkan kahak n dia stat cirit-birit pulak..
pg raya di rmh mak mertua, 
tghari raya aku ke rmh kakak  aku pulak beraya dgn adik2 dan mak abah di rawang

itulah kisah raya n imran sakitnyer...

p/s: hari ni dah hari rabu...rasa ceria sgt sbb imran dah pulih sepenuhnyer n hubby pun dah blk KL semula
no more outstation... no more PBJV..
dia akan menghabiskan saki baki kerja n cuti dia di PBJV...

selamat bekerja dr long vacation....

owh,....mood keje ke laut...
selmaat bekerja pada korang2 semua...
ari ni ai bekerja semula selepas hampir 1 minggu bercuti..
bukan sbb saje nak cuti lama..
tp sbb imran demam panas yg teruk disertai bronkities...
since hari selasa lepas... EL...n berulang alik ke emergency Hospital Putrajaya amik neb utk imran
tp xpulak kena tahan masuk wad..
asal ke panel klinik or ke PKU... doc tetap nak refer hospital..
nnt detail aku cerita kemudian...
thats y my blog ni tido for a long time...

but now... imran dah pulih..alhamdulillah..
still continue amik antibiotik n mkn ubat kahak..
tp lepas baik demam terus lasak tetiba...
mlm pun xtido...asyik main je...
amik upah nampaknyer..

k ....nak smbug buat keje yg tergendala....
seminggu tu...
daaaaaah!

abang minum susu adik...

hemmmmm.....
skrg ni ada budak tu kan...
tetiba dia suka minum susu adik...
susu adik Imran means susu mama lah kan...

adik lak bila time mood dia xmau minum susu dlm botol..
dikepit, dipaksa, ditonyoh kat mulut dia..
lansung dia xnak bukak mulut dia utk minum susu tu..
pastu nangis melalak2...
nak minum susu direct dr mama
adik imran makin pandai skrg ni..
jadinyer... kekadang susu yg dah dipanaskan rugi je xterminum...sayang sgt!
eceli aku pun pelik..
bila masa tetiba abg irfan suka minum susu aku balik ni>>
tp bila tanya dia.. :sedap x susu mama???
dia jwb: sedap!!! susu mama manis....!"

abng oh abang...
mama pun suka abg minum susu mama ni
biar badan abg jd debob n bulat balik!
skrg ni badan sekeping je..cekeding!
leh nampak gitar kat rusuk dia...huhu


imran minum susu mama dgn penuh kusyuk n selera!
so skrg ni...kalau susu adik xmau minum..
panggil abg suruh dia tlg abiskan...
bagus x?? :D

mama miss kamu2.....

owh.... 2 hari yg menyesakkan dan menggemukkan
sesak aku rasa bila aku kena berpisah dgn anak2.....
berulang alik dr serdang ke sentul utk menghantar dan menjemput irfan dan syafiqah...
al-maklumlah....aku single motherkan....super mom lg tu...

aku kena attend meeting jbtn kat palm garden ioi resort
2hari berturut2 dr jam 8am smpai 5ptg....
mcm keje dah pulak....non -rest for whole week.....

then xde org kat rmh nak jg anak..,.
aku kena merayu kat cikgu taska imran utk jg imran hari ahad...
irfan n syafiqah,  aku mmg mintak jasa baik adik & kakak aku tlg jagakan
kalau semua nak kena hantar taska...
botak aku nak byr ot kat cikgu taska sampai 3 org...
time2 terdesak mcm ni lah adik2 sgt membantu..
tq siti, nurul & along jugak... sbbtlg jaga budak2 tu n bawak jln2
smlm utk 1st day aku kursus... 
pepagi jam 11 akak aku dah update gmbr bdk 2 org tu kat wangsa walk..
berjln sakan weh!

kat wangsa walk..
gmbar copy dr FB akak aku..

for 2nd day harini...
akak aku bw bebudak tu gi Pusat Sains negara tgk Dinasour..
tq along n siti..
aku pun xterbawak bebudak tu gi jln...

mama miss both of anak2 mama..terutama si Imran debab...then si abng cekeding n si kakak yg rajin
gmbar bersama ucu ami di prince court hospital last 2 weeks
lawat mummy wana yg br lepas lahirkan baby mikael...

ok bab menggemukkan pulak..
harus sbb mkn yg maha heaven kat palm garden ni kan...
mmg mknn kat plm grden terbaek la....

owh ptg ni abis meeting nak pecut balik sentul nak jemput budak 2 org tu pulak...
sgt2 memenatkan....! 
tomorror dah keje balik...

cerita susu selepas 6bln

lama xupdate cerita pasal susu ibu nikan...
eceli ni bkn n3 riak ke ape ke... bak kata org.. just sebagai catitan kenangan
mcm masa aku BF irfan dulu...
ada buat catitan sikit2...byknyer cerita pasal susu tumpah je..hehe
yelah..sbb dulu susu aku cukup2 mkn je...
arini pam utk esok minum..
stok pun adala beberapa botol utk kegunaan dimasa kecemasan..
tp alhamdulillah.... dpt gak susukan irfan smapi umor 1 thn 4 bln tnpa susu formula..
smapai la aku terpaksa campur kan susu sbb aku xleh nak penuhi demand irfan yg minum byk masatu..

berbalik pd kisah sekarang...
aku bersyukur sgt ke hadrat Allah Ta'ala...
rezeki utk imran sgt melimpah ruah...
dr dia lahir hingga sekarang..susu melimpah ruah..
mungkin berkat doa aku yg xpernah putus2...
ditambah dgn usaha dan sedikit pengorbanan dgn membeli gadget baru yg beribu harganyer
berbaloi sgt aku rasa...

utk tempoh 6 bln ni...
byk betul pencapaiannyer...
hingga bln 9 aritu aku smapai terpaksa membeli sebijik deep freezer utk letak stok EBM yg maha byk...
syukur alhamdulillah..
now... freezer aku dah penuh n sendat...
mmg terpaksa bekerja sama dgn peti sejuk biasa utk menyimpan susu semasa...

ni rupa deepfreezer skrg...
mmg penuh sepenuh2nyer...

every day aku cuma simpan 1 @ 2 je EBM baru...
then aku pakai 2 pek EBM lama utk kegunaan harian...
kira setiap minggu aku akan pastikan 1 beg EBM lama keluar then gnatikan dgn 1 beg baru masuk pulak..
utk bln oktober ni, aku sdg menghabiskan stok EMB bulan Jun..


buat masa ni xde lg EMB yg expired..
sbb susu EBM yg disimpan dlm deep frezer boleh berthan 6 bln kan?
alhamdulillah..

utk penyusuan si Iman Imran skrg..
dia minum 4oz per feed... 1 hari dia minum 4botol susu fresh n 2 pek EBM..
kira siang je dia minum 6 botol susu 4oz la...
pastu mkn 2 kali sehari...

teringat masa abg Irfan dulu...
umor 1 thn br dia stat minum 4 oz sebyk 5botol...
tu pun masa tu aku rasa xmampu nak sediakan dah...
pump rasa mcm nak tercabut nipple dah...
nak cr 4oz mcm nak cr 8oz sekali perah..
tp tu dulu...skrg xlagi...

pump FS sgt friendly...
sucking suction dia sgt lembut n selesa...
xde rasa stress bila tiap kali nak perah..
boleh bc novel or driving lg...
aku selalu pump n drive waktu balik keje...
kekadang galit buat keje lupa nak perah..so pump mds drive blk jelah
dr sri serdang smapai taska imran kat pinggiran putra..ngam2 20 minit...
..lepas 20 minit.. sebotol 5oz sebelah B dah penuh..
so... every time perah 2 B serentak terus dpt 9-10oz...

harapan aku n doa aku selalu..
biarlah susu ku ini kekal melimpah ruah utk Imran sehingga umor dia 2thn nnt...
ada lg 1 thn 6 bulan utk meneruskan misi menyusu Iman Imran....


JOM MASAK LEPAT PISANG!

aktiviti anak beranak xbeberapa lama yg dulu...gmbar dok peram hehe
kisahnyer....
syafiqah kata dia suka mkn Lepat Pisang..
aku rasa aku xpernah ajar dia mkn lepat pisang ni..
rupanyer dia belajar mkn kat ABIM.. byk la makanan n kuih muih dia dah pandai mkn skrg..
yg tukang masak taska ABIM nama dia Cik Ton..
Cik Ton ni jugak adalah org jg jemput syafiqah sekolah dr Tadika Ho ke ABIM..
kira cik Ton buat dua keje la...n cik Ton sgt pandai memasak ok..
kalau mkn kuih-muih ni hanya kuih Cik Ton jelah yang sedap..kata syafiqah

ok...smabung cerita lg...
1 hari syfqh kata nak mkn LEPAT PISANG ni lg..
kebetulan ada kakak opis aku ni masak lepat ni...
skali lepat tu abis... dia mkn xpuas.. 
then aku ckp kat dia... xpe kakak..nnt kita masak sama2 lepat ni..mama pandai masak lepat
cheewah...!! syafiqah mcm xcaya...dia kata betul ke mama pandai msk ni>>
eh..xcaya pulak budak bertuah ni...

so..esoknye ari sabtu tu aku buat projek msk lepat pisang ni...
siap amik resepi lg kat akak opis aku...
dulu selalu tolong mak buat lepat ni tp dah lupa...
mak still niaga kuih muih ni smpai skrg... jgn xtau semua ye..
mak ai tokeh nasi lemak n kuih muih.. dia niaga kecil2lan bukak gerai kat area Diamond Square Setapak nun...
eh terlalut lak..

smbg cerita lg...
kebetulan ada la beberapa bijik pisang emas kat rmh xabis mkn..
so..operasi buat lepat la..
jom layan gmbar ok..

bahan2..:
pisang emas 
tepung gandum
gula 
garam
kelapa (sebagai inti digaul dgn sedikit garam)
daun pisang

utk kakak syafiqah..
keje dia tlg lenyekkan pisang...
pandai  kakak



pisang dah siap lenyek kita gaul dgn gula dan sedikit garam
pastu gaul dgn tepung gmdum

dah siap... mari balut dgn daun pisang

letak inti kelapa kat tengah..

eh...tersengt lak gambar ni..lantok le labu..malas nak rotate

kakak siap snap gmbar mama...bersepah dapur..

ok..dah siap... dpt 6 ketul je... jadikla
kukus dlm tupperware steamer 

lepas 15 minit camtu..
inilah hasilnyer...
kuih lepat pisang aku buat dgn syafiqah..
tp aku xpandai balut sgt... inti dok kat tepi..

nak tau apa kata syafiqah??
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v

vv

v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
vv
v
v
v
CIK TON PUNYER LAGI SEDAP!!!

sentap mak kau ni nak oi....
huhu...terus aku tarik muka 14belas tak moh ckp dgn syfiqah...
tp abis gak kuih lepat aku ni
syafiqah mkn 3 ketul..aku mkn 3 ketul...
abg irfan...?? eeee...apa tu??
xnak la...xsedap!
ko xmkn ko ckp xsedap...sabar jelah!

muka nakal budak bertuah 2 org ni...

aku kan....
mmg geram je tgk budak 2 org ni tau..
asal suruh tangkap gmbar..
mesti dia buat muka nakal..
suka jelir lidah...
dah snap...bila tgk balik br perasan...
pastu suruh posing balik...kat 10 kali pun...
rupa tu jugak dia buat!..
hai sabar lah..
4 sure leader dia si kaka la kan
sia irfan dok ngekor je ape kakak buat...
gigit lidah tu kang!...grrrr...
layan gmbar jomz....









tahniah bapak!

n3 khas utk bapak mertua ku...
Tahniah diucapkan
smlm....UPM anjurkan 1 majlis konvokesyen khas utk bekas graduan Uni. Pertanian Malaysia
batch 1974, 1975 & 1976...
anjuran Pusat Alumni UPM...
majis ni dipanggil..

majlis Apreasiasi Mentari Serdang...
sedap betul nama dia

eh kenapa buat utk bekas2 pelajar ni??
al-kisah kata bapak..
ms thn 1974- 76 tu UPM sedang berpindah..
pindah ape aku pun xtau la... info xjelas..
so..masa tu semua graduan ni xde majlis konvo pun utk diaorg..
diaorg grade n dpt sijil yg dipos xsalah...
sian kan?? xde majlis masa tu..
lani dah tua br dpt jumpa geng semula..


mmg org2 veteran la yg dtg...
kira pangkat2 atuk & nenek..
bak kata VC Datuk Ir. Dr.Radin smlm... 
yg xde pangkat Datuk or tan Sri tu.. kira atuk la jugak..
hehe...
tp jgn tak tau...smua tu skrg jwtn besor2..
siap ada jd pengarah Air Asia, Felda, Mardi, Felcra n macm2..
mcm my FIL la... dia RGM kat Felda...

smlm boleh thn ramai gak yg dtg...dlm 365org alumni yg dirai...
tu lom campur yg bawak anak, bini, dan cucu...meriah dewan
batch bapak je seratus lebih..
Bapak konvo utk Diploma Pertanian 1975..

aku dtg temankan my MIL utk tgk bapak amik scroll..
syagnyer tgh syok2 tgk...boleh lak member opis msg ada hal opis...
terpaksala aku blk opis jap..
terus aku termiss part bapak amik scroll tu...
MIL xreti pulak nak snap gmbr guna ipad dia...dah xde gmbar...
tp xpe... nnt tunggu gmbar konvo betul2 siap..leh tgk balik..
aku dtg balik...majlis dah abis...saber jelah..

sempat snap gmbar bapak tgh berjalan keluar..

then...
amik gmbar ibu n bapak sama2...
tahniah bapak...seronok tgk...
thn depan insyaallah anak bapak pulak konvo...
tp dia dgn OUM pulak...
xsabar nak snap gmbar dgn anak berderet tgk bapaknyer pakai jubah..haha


last skali diaorg snap gmabr ikut batch..





siap nyanyi lagu lagi tu...cayalah...mmg best..
smlm...semua bekas graduan dikurniakan oleh bekan mantan VC ..Tan Sri Datuk Dr. Rashdan Baba..
naik jaguar lg tu....huhu..
papepun respek kat tan sri walaupun dah tua...tp masih sihat dan kuat..
dia tetap nak smapaikan ijazah pada semua graduan smabil berdiri...



layan nasi arab lagi

akukan...sebenarnyer kan...
dah muak makan nasi arab ni...
tp ada org tu kan...gila babeng tekak dia asyik la nak mkn nasi arab..
so...temankan jelah...
suka..mmg suka... tp selalu mkn jemu la pulak..
tp anak2 suka betul mkn...
like father like son/doter la katakan...
ni mkn2 kat restoren Saba cyberjaya last weekend....


abg muka lapar ms ni

aku n syafiqah....
aku perasan skrg..asal snap gmbar syafiqah mesti dia buat rupa ni..
hangin sungguh!


adik imran... polite n behave...dok kat kerusi diam2..
dia pun lapar gak ms ni...
dah time mkn dia pun



semua org mkn nasi..
adik imran mkn bubur...:D


lastly...
lepas mkn..wajib bak upah....
imran xsuka minum air kosong or msk...
dia tetap nak shushu mama dia..



dunia si kecil imran


skrg ni mlm2 aku suka dok lepak kat living hall bwh...
amik masa dlm 1/2 jam ke sejam bc novel kejap..
sambil layan anak2...
sbb bila aku msuk je bilik..mmg xleh bukak mata dah...
lepas mandi terus tido je...
tu yg novel dah kat sebulan xkhatam2 lg..

so...jumaat lepas...
biarkan anak2 main kat living hall ni...
kebetulan ada bakul kain kat situ...
pelagi...syafiqah ajak imran main...
budak kenit ni sejak dah pandai mengesot...
dah merangkak pun...tp malas...byk mengesot je..
semua benda dia nak masuk..
semua tempat dia nak jelajah...

kali ni ....main dlm bakul pulak...
jom layan gmbar...

kakak tunjukkan bakul...
xsabar nak masuk



kakak umpan letak buku dlm bakul..
mamat ni hantu buku...
ikut feel mama dia ms ngandung suka bc buku kan...
tp mamat ni keje dia mengoyakkan buku..hihi

xsmapai 2 minit...dia pun masuk skali...

seronok layan anak2... 
penghilang kebosanan...sbb xde kwn borak kan...
cepat la balik ya hubby...


Related Posts with Thumbnails