Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

kisah seminggu syafiqah bersekolah....

harini saje nak cerita...
kisah seminggu syafiqah dah bersekolahkan...
mcm2 yg terjadi...
ada yg kadang aku rasa nak tergelak pun ada...
rasa risau pun ada..
yelakan...anak sulong tu... syafiqah pulak jenis xbyk ckp..
mudah dgr ckp org n suka berkawan...
ni kira kompilasi lah ye...
dr dia stat sejkolah rabu lepas (2/1/2013 smapai smlm 8/1/2013)

2/1/2012 - hari pertama syafiqah sekolah...semua ok..cuma nak jd cerita syafiqah dtg lmbat ke sekolah...gara2 1 rmh bgn lambat jam 6.45...mama hantr syafiqah jam 7.50pg br smapai sekolah...dgn irfan lak xsihat msuk angin kat perut... so mama n papa slit 2...

hari 1st day ni tempat syafiqah yg dia duduk ms hari orientasi sabtu lepas tu dah kena duduk dgn org lain...dah syafiqah kena duduk sorang2 kat blkg..xpela... aku malas nak tegur budak tu..just nasihat dia dok je kat blkg... kakak kan terror... xtakut.. kuat.. dia ok je...

one whole day dr syafiqah gi sekolah smpai blk sekolah aku ada kat situ..semua ok la..

3/1/2013 - 2nd day sekolah... harini syafiqah dah kena naik van kesekolah...papa hantr syafiqah pagi2 ke transit syafiqah... tp still lmbat.. 6.50am... org dah nak gerak pun...so..pengajarannyer syafiqah kena ada kat transit jam 6.45 sbb van gerak jam 6.50am..

ptg syafiqah blk sekolah...berborak dgn dia.. dia sudah ckp dia LUPA MANA KELAS 1UM...ayaaaa! sbbnyer... ms hari 1st day school aku hantar syafiqah ikut pintu depan sekolah... tp bila dia naik van..pengusaha hntr dia ikut pintu tepi sekolah kat sblh kantin...dah budak ni sesat... tp nasib baik syafiqah pandai... dia tanya cikgu... so..selamat smpai kelas.. 
tp dia bising sbb duduk kat blkg sorang2.. bila dia gi kantin..dia sorang2... n xde org nak borak dgn dia...
oh ye..2nd day ni papa dtg jenguk syfiqah kat sekolah n ajar dia bl mknn kat kantin skali lagi... br tau rupanyer nasi lemak je ada byk harga - nasi lmak biasa 80sen, letak kerang RM2, letak ayam RM2.50...so..bg tau dia,,kalau nak mkn nasi lemak..ckp je nak nasi lemak biasa...

4/1/2013 - 3rd day of school... syafiqah naik van sekolah mcm biasa..tp kalini keluar awal...tp pg tu dia ada ckp nak kena pakai bj sukan...tp kami mcm xcaya..xkan br sekolah 2 hari dah PJ... so dia xjd pakai bj sukan tu.... then pasal kes dia dok kat kelas sorang2 tu... aku decided aku nak jumpa guru kelas dia pg jumaat tu...then bila smapai sekolah.. rupanyer mmg betul ada senamrobik n semua org pakai bj sukan.. sudah...sian syafiqah...tp sib baik dia ok sbb ada rmaia yg xpakai bj sukan

then pasal dok blkg tu aku bg cadangan kat cikgu supaya cikgu tarik sorang budak surah dok dgn dia... @ least xla dia stress dok sorang2... ms ni aku siap amik no h/p cikgu kelas syafiqah... senang nak contact kalau ada pape kan... yg lain semua ok...

7/1/2013 - 4th day of school.... pergi sekolah semua ok.... tp this week rupanyer pengusaha van semua xleh msk sekolah utk antar n jemput budak..kena tunggu kat belah luar..syafiqah bg tau ms nak blk, dia n kwn2 dia tunggu punyer tunggu nape cikgu asiah xdtg jemput diaorg balik lg sbb semua org kena kumpul kat kantin.. nasib baik syafiqah pandai...(dia cerita) dia pergi kat pintu pagar tepi kantin tu n nampak cikgu asiah lambai2 kat dia suruh semua org turun n dtg kat dia... sib baik fiqah pandai! tp risau gak...

oh ye..pasal kes syafiqah dok blkg sorang2....dah xde mslah dah....syafiqah dpt dok kat tgh dgn sorang kawan pompuan pakai tudung.. tp bila tanya nama dia xtau...sabar jelah...pastu dia ckp budak tu marah2 kat dia sbb kena dok dgn dia...apahal??? syafiqah pun xtau...agaknyer dah serasi kot dgn kwn dok sblh dia b4 ni... sabar jelah anak mama ye

8/1/2013 - 5th day of school..ms dinner mlm smlm smbil borak2 dgn syafiqah...rupanyer syafiqah kena POW dgn budak lain.. budak tu dia xkenal...budak tu beratur blkg syafiqah ms nak bl mknn...then dia mintak syafiqah duit syiling 50sen 2 ketul (kira RM1 lakan...) ada 2 org lak tu...syafiqah ni kan baik hati...dia terus bg duit..memula aku ingat dia certia je..aku siap la bg nasihat...xleh bg org duit bagai..skali bila aku check purse dia... mmg betul dia bg budak tu duit...(yg mama nyer lambat pick up!) pe lagi... aku pun marah la syafiqah... terus aku kasi nasihat baek punyer kat anak dara sorang tu.... aku ajar dia cara nak simpan duit, jgn bg duit n waktu bila nak kasi org duit...hamik ko..harap dia paham...

tgk....br 5 hari sekolah...mcm2 hal... tp kita parent ni kena sabar n percaya kat anak kan... just nasihat aku leh bg...tp esok aku ingat nak terjah sekolah syafiqah...nak jumpa guru kelas dia lg... nak report.. kalau boleh nak report kat guru besar terus... yelakan..murid darjah 1...mana tau pape... sbb ada budak jenis hyperaktif n xtakut org... reti tanya sana sini n byk ckp...mcm syafiqah... jenis takut2.. ikut ckp org je... ada tu jenis nangis je.. nak pa& ma depan mata... sbb syafiqah siap certia ada org tukan..nangis2 depan kelas..xbg mama dia balik... hamboi..eksen kakak ye... tp alhamdullillah..anak mama pandai..

tp so far semua ok la.... aku percaya syafiqah budak yg cerdik n pandai buat keputusan....harap cikgu2 kat sekolah dpt bg bimbingan kat dia n kawan2 dia...itulah kisahnyer... amin... eh?? apehal nak amin...?? daaa

7 comments:

Farah Izza Shafik said...

syafiqah nmpk berani la ilah.. hopefully transition dia ke skolah goes smoothly.. insyallah.. :)

Nad @ MamaZN said...

Mcm2 hal...harap2 nya syafiqah dpt jalani persekolahan dengan aman...biar dpt no1 ! =)

mummy_ayu said...

mcm2 hal kan? Ian so far ok lagi la...dia pun dah dpt kawan & jumpa geng kawan tadika dia...kelas gama petang pun dah mula, cuma risau gak time gap antara sekolah pagi & sekolah petang tu..pasal nak makan.nasib baik adik Ayu sekolah menengah tu gilir2 temankan Ian sampai Ian ok...

MamaYatie said...

Alahai fiqah..pattern nurin jugak ni..lurus orgnya..nurin saya bg bekal, takut dia tak sempat habis makan sbb q pjg. Dia pun tak mo beli2...bg $$ bawak balik semula..pegi kafa baru dia beli mknan..yg lawaknya semalam dia ckp, Mama bg la $$ lebih sket..along tak cukup nak beli makanan kat kelas kafa..harga dia RM8? bior betul ni...(padahal 0.80 =80sen) adoi la.....

damien said...

anak baru berapa hari kat sekolah. mak nye yang kalut lebih hehehehehe

Alyyani Anuar said...

aduh kak, seram perut aku membaca kompilasi minggu pertama syafiqah ke sekolah. tetibe mcm risau sgt camne lah niadel masuk dajah 1 esok. risau sangat sampai stress. tu yg tak ter update blog. hahaha.. mmg syafiqah cerdik budaknye. pandai dia fikir and buat apa yg sepatutnya. harap2 anak2 saya mcm tu la jugak nanti. jgn tak tau apa menangis aje tau. hahahah..

Iela Fazielah said...

alyyani: akak pun risau part irfan nnt.. syafiqah ni ok lagi..tp mcm kamu nia rasa dia mcm syafiqah...jgn risau la..tp risau...eh camne tu...??hihi

Related Posts with Thumbnails